Stroom

Volg al het nieuws over Stroom, een van de 17346 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Stroom nieuwsbrief.

Stroom nieuws

Windmolens in Duurzame Polder: die komen er niet

08-06-2021 - 0 reacties Onze klimaatdoelstelling ten aanzien van elektriciteit voor 2030 is al bereikt, klinkt het vanuit wetenschappelijke hoek. En als we toch extra stroom duurzaam willen opwekken, dan kijkt Den Haag nu liever naar molens op zee. Windturbines en zonneweides in de Duurzame Polder? Nergens voor nodig.


Fors meer kolen gebruikt bij produceren elektriciteit

08-06-2021 - 0 reacties Bij de productie van stroom zijn in het eerste kwartaal van dit jaar veel meer kolen gebruikt dan in dezelfde periode vorig jaar (+42 procent). Tegelijkertijd is er ook meer stroom opgewekt met behulp van zonnepanelen, biomassa en windmolens. Dat blijkt uit dinsdag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers.


Boer Leo heeft 500 zonnepanelen op zijn dak maar mag geen stroom terug leveren

19-05-2021 - 0 reacties ZWOLLE (Oost Gelre) - ,,Hier hadden makkelijk 1500 zonnepanelen kunnen liggen, het zijn er nu maar 500.’’ Pluimveehouder Leo klein Avinck is een van de agrariërs die zeer welwillend zijn, maar worden tegengehouden doordat het energienet volloopt.


Boeren melden problemen met zonnepanelen

12-05-2021 - 0 reacties ZWOLLE (ANP) - Tientallen en mogelijk honderden boeren en tuinders lijden financiële schade door problemen rond zonnepanelen. Volgens brancheorganisatie LTO Noord plaatsen steeds meer ondernemers zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Dit vraagt van netbeheerders een grotere netaansluiting. Ook moeten zij de geproduceerde stroom afnemen. Helaas lukt dit in veel gevallen niet. Het gevolg hiervan is dat installaties niet worden aangesloten of geproduceerde stroom niet geleverd mag worden.


Droogte en stikstof erger dan grote brand in de Peel

18-04-2021 - 4 reacties De grote natuurbrand in de Peel die bijna een jaar geleden woedde richtte veel schade aan, maar die is veel minder groot dan verwacht. De aanhoudende droogte en de constante stroom van meststoffen van de intensieve veehouderij die via de lucht in dit kwetsbare gebied terecht komen, zijn veel schadelijker voor de Peel.


Doetinchem steunt bouw zonnepark bij Wehl

24-03-2021 - 0 reacties Het college van Doetinchem steunt het plan voor de aanleg van een zonnepark in het buitengebied van Wehl. Na realisatie moeten de zonnepanelen meer dan drieduizend huishoudens van stroom voorzien.


'Datacenters in Noord-Holland kunnen leiden tot drinkwatertekort'

19-03-2021 - 0 reacties Datacenters in Noord-Holland gebruiken zoveel water om de apparatuur te koelen, dat er mogelijk een tekort aan drinkwater voor huishoudens kan ontstaan. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit interne stukken van de provincie Noord-Holland. Aan het koelwater worden daarnaast onbekende chemicaliën toegevoegd die in het milieu belanden. Volgens de krant hebben ambtenaren een kritisch onderzoeksrapport hierover bewust niet gepubliceerd.
Twee bestaande datacenters in de gemeente Hollands Kroon zouden naar schatting van ambtenaren 525 kuub drinkwater per uur verbruiken. Per jaar zou het gaan om 4,6 miljoen kuub. Ter vergelijking, een huishouden van 4 personen gebruikt volgens het Nibud 163 kuub per jaar.
De gemeente wil vergunningen verlenen voor nog vijf nieuwe datacenters, waardoor de behoefte aan koelwater met zo'n 10 miljoen kuub per jaar zou oplopen. Uit een online webinar van de provincie Noord Holland blijkt dat er "tijdens extreme weersomstandigheden een zoetwatertekort kan optreden".
Nationale drinkwatervoorziening
Hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries bekeek die webinar en is bezorgd over het gebruik van chemicaliën om bacteriën in het koelwater te doden en kalkafzetting te voorkomen. "Dat wordt weer geloosd op het oppervlaktewater, op kanalen en het IJsselmeer, noem maar op. Dat is toch een Natura 2000 gebied. Het is onze nationale drinkwatervoorziening", zegt De Vries in het NOS Radio 1 Journaal.
Volgens De Vries wordt er bij de verlening van vergunningen helemaal geen rekening gehouden met het waterverbruik. "Waar ik als ik mijn huis moet verbouwen aan allerlei vergunningen moet voldoen, worden er door de overheden helemaal geen eisen gesteld aan de datacenters wat betreft energie- en waterverbruik."
'Ambtenaren willen vooral datacenters faciliteren'
Er wordt volgens De Vries "heel mager" naar de milieueffecten gekeken. "Alleen als dat strikt noodzakelijk is, en water valt daar blijkbaar niet onder." De Vries zegt dat uit de webinar blijkt dat ambtenaren vooral bezig zijn met de vraag hoe de datacenters toch gefaciliteerd kunnen worden.
De Vries vindt dat de regelgeving rond dit soort vergunningen moet worden aangescherpt. "Ik vind dat goed moet worden nagedacht over harde criteria voor de bouw van zulke datacenters. Ik vind dat de overheid veel meer een sturende functie moet krijgen en niet zonder meer moet zeggen: datacenter, leuk, laten we die plaatsen."
Meer kritiek op datacenters
Er is al langer kritiek op de komst van grote datacenters in Noord-Holland. Er zijn klachten over horizonvervuiling, het verdwijnen van landbouwgrond, het enorme energieverbruik en het gebruik van koelwater.
In de Wieringermeer is in september vorig jaar het grootste windpark van Nederland geopend. De molens kunnen stroom opwekken voor 370.000 huishoudens, maar het grootste deel van de elektriciteit gaat naar een datacentrum van Microsoft. Die kwestie kwam aan bod in het tv-programma Zondag met Lubach.


Bouw drijvend zonnepark op De Mussels in Beilen in volle gang

18-03-2021 - 0 reacties De bouw van een drijvend zonnepark op De Mussels in Beilen is in volle gang, meldt gemeente Midden-Drenthe. Op de zandwinplas worden bijna 40.000 drijvende zonnepanelen geïnstalleerd, waarmee straks een derde van de huishoudens in Midden-Drenthe van stroom kan worden voorzien.


In Twente staan over 9 jaar minstens 48 windmolens, 1070 hectare zonneveld en het is nog niet genoeg

09-03-2021 - 0 reacties ENSCHEDE – In Twente staan over 9 jaar minstens 48 windturbines, 688 hectare zonnevelden, 382 hectare zon op dak en 12 dorpsprojecten met wind of zon, waarmee duurzame stroom wordt opgewekt. Dat is het voorstel waarover de gemeenten in mei of juni een oordeel moeten vellen.


Groningers wekken 10 procent meer stroom op met gedeelde zonnedaken

02-03-2021 - 0 reacties Inwoners van Groningen hebben in 2020 10 procent meer stroom opgewekt via een gedeeld zonnedak of-park dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van energiecoöperatie Grunneger Power.


Amerikaanse techgiganten vestigen zich graag in de Nederlandse polder, waar ze profiteren van gesubsidieerde groene energie

25-02-2021 - 0 reacties Op veel plekken in ons land verrijzen grote wind- en zonneparken. Diezelfde plekken zijn óók in trek bij Amerikaanse techgiganten: zij zetten er datacenters neer die de gesubsidieerde groene stroom opslokken. Tenminste, dat beeld bestaat bij omwonenden.


Drijvend zonnepark op zandwinplas bij Oudehaske aangesloten op net

01-02-2021 - 0 reacties Het drijvende zonnepark op de zandwinplas bij Oudehaske is aangesloten op het elektriciteitsnet. De ruim 17.000 zonnepanelen leveren groene stroom aan zo’n 2000 huishoudens.


Ford 5600 - Dashboard schema stroom aansluiting

24-01-2021 - 0 reacties Ik wil het Dashboard aan sluiten waar moet ik de plus aan sluiten op de klok en de tankvlotter en thempratuur sensor op aan sluiten maar moet ook min op de klok


Massey Ferguson 6170 - Dana shift leeft zijn eigen leven

24-01-2021 - 29 reacties
6170 soms staat de dana shift zijn eigen leven teleiden stationaar (bv bij het aankoppelen)
maar nu als hij stationaar staat branden de filter lampje dana shift in D trap je de koppeling in gaat de lampje weer uit en hoor je dat er wat in de bak gebeurt dana shift wil weer schakelen zo dra je de koppeling los laat gaat het lampje weer branden aftakas werk alleen als je de koppeling in trapt (was altijd al een probleem tractor maar ja miskoop even door bijten)


Steenmarter die stroomstoring veroorzaakte naar Natuurhistorisch Museum

13-01-2021 - 0 reacties Een steenmarter die gisterochtend een stroomstoring veroorzaakte in de Achterhoek is toegevoegd aan de collectie van het Natuurhistorisch Museum. Door de storing zaten 11.000 huishoudens in Gelderland enige tijd zonder stroom.
De marter was een hoogspanningsstation binnengedrongen en overleefde een stroomstoot van zo'n 10.000 volt niet.
Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam zocht contact met netbeheerder Liander om het beestje toe te kunnen voegen aan de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal. In die collectie met bekende dieren zit onder meer al de dominomus. Vorige week werd nog een meeuw met een mondkapje om een van zijn poten toegevoegd.
Derde steenmarter in het museum
De Achterhoekse marter is de derde geëlektrocuteerde steenmarter die in het museum belandt. Eerder werden al een marter opgenomen die een grote stroomstoring veroorzaakte in Groningen en een marter die de deeltjesversneller van onderzoekscentrum CERN in Genève een dag platlegde.
"We hebben inmiddels wat ervaring met geëlektrocuteerde aanwinsten. Een typisch kenmerk is de schroeilucht van verbrand haar. Ook deze hoogspanningsmarter had die onmiskenbare geur", zegt de curator tegen Rijnmond.
Het museum is blij met de aanwinst. "Het is alweer een triest, maar treffend voorbeeld van de botsing tussen mens en dier. Zelfs in de 21ste eeuw herinnert zo'n ongelukkige steenmarter eraan dat we nog altijd rekening moeten houden met de wilde diersoorten om ons heen", aldus de directeur.


Duizenden zonder stroom in Achterhoek door knagende steenmarter: ’Diertje zwartgeblakerd’

12-01-2021 - 1 reacties NEEDE - Delen van de Achterhoek hebben dinsdagochtend vroeg enige tijd zonder stroom gezeten. De storing werd veroorzaakt door een steenmarter, bevestigt een woordvoerder van netbeheerder Liander berichtgeving van Omroep Gelderland. In totaal werden zo’n 11.000 inwoners van onder meer Barchum, Borculo, Neede, Ruurlo en Vorden getroffen door de storing


Vermeende cokedealer houdt vol dat hij enkel handelde in groenten en fruit

08-01-2021 - 0 reacties Ambachter G. de J. (31 jaar), handelaar in groenten en fruit en keurmeester, moet zich verantwoorden tegenover de rechtbank over de ten laste legging van het drugs dealen, hennep telen, stroom aftappen en witwassen.Eind 2018 werd de man al aangehouden nadat de politie een onderzoek was gestart naar een…


Plan zonnepark lokale coöperatie bij elektriciteitscentrale Burgum

18-12-2020 - 0 reacties BURGUM - Energie Coöperatie Burgum heeft een plan voor een zonnepark dat half Burgum van stroom voorziet. De beoogde plek ligt naast de elektriciteitscentrale.


Zonnepark in Eemshaven levert in derde kwartaal van 2021 voor het eerst groene stroom. Bouwwerkzaamheden staan op punt van beginnen

17-12-2020 - 0 reacties EEMSHAVEN - Op een negentien hectare groot terrein in Eemshaven wordt begin 2021 begonnen met de bouw van zonnepark Vopak Solar Park Eemshaven. Dit zonnepark krijgt een capaciteit van circa 25 megawatt. Dat staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ongeveer achtduizend Nederlandse huishoudens.


'Waterstofeconomie Noord-Nederland kost 35 procent meer stroom"

02-12-2020 - 0 reacties Door de waterstofplannen van de Noordelijke provincies, waaronder Drenthe, stijgt de landelijke vraag naar stroom met 35 procent. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.