Gezond

Volg al het nieuws over Gezond, een van de 16733 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Gezond nieuwsbrief.

Gezond nieuws

Diëten is uit, gezond eten is in: zes pleidooien voor vers eten (dat niet uit de fabriek komt)

30-09-2020 - 0 reacties ‘Gezond is het nieuwe slank’ en ‘fit is het nieuwe dun’: die slogans zie je steeds vaker opduiken. Ze luiden een hele nieuwe dieetcultuur in, of eerder een anti-dieetcultuur. Nadat jarenlang de focus lag op kilo’s verliezen, wordt nu de omslag gemaakt naar je gezondheid optimaliseren, ongeacht je maat.


Paard overleden tijdens tweede dag NK dressuur

18-09-2020 - 0 reacties Op de tweede dag van het NK dressuur in Ermelo is een paard overleden. Het gaat om het dier Karsten van de Oostwal, een gezond wedstrijdpaard dat uitkwam in de para-dressuur.


Broodje insecten, vies, jákkes? Welnee, gezond en ze kraken zo lekker

13-09-2020 - 0 reacties Veel mensen vinden het onsmakelijk; insecten eten. De vraag is waaróm eigenlijk, waarom geen meelworm en wel een varken, koe of kip? ‘Nou, wie insecten kleine engerds vindt, gaat ze echt niet eten’.


Weinig fruit en veel suiker in fruitdrankjes voor kinderen

20-08-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Fruitdrankjes voor kinderen bevatten vaak nauwelijks fruit, maar wel veel suiker. Die conclusie trekt de Consumentenbond na een inventarisatie van 30 van deze drankjes. Meer dan de helft scoorde een D of een E op de zogeheten Nutri-Score. Deze score geeft weer hoe gezond een keuze is. Een A krijgt de kleur groen en staat voor de gezondste keuze, een E is rood en staat voor ongezond.


Kans op kalfjesdrieling is één op acht miljoen dus Boerdonkse boer bijzonder blij

04-07-2020 - 0 reacties Drie op een rij voor boer Pieter Swinkels. Zaterdagochtend schonk koe Tonny op zijn boerderij in Boerdonk het leven aan een drieling. De kans dat zoiets gebeurt, is één op acht miljoen. "Nee, geen beschuit met muisjes, daar zijn we te nuchter voor. We drinken er wel een glas melk op", klinkt het lachend aan de telefoon.
De drie kalveren Juul, Fem en Mats blaken van gezondheid. Ook moeder Tonny staat er fris bij, vertelt Josine van Hoof. Ze zat aan keukentafel met haar kinderen toen om kwart voor acht partner Pieter belde. "Je moet echt komen kijken", klonk het met enige opwinding.
Laarzen aanJosine, Pim (5), Lars (3) en Ties (bijna 1) schoten in hun laarzen en holden naar de stal. Daar waren Pieter en zijn vader Gerrit al druk doende met de bevalling. Aanvankelijk voelde Pieter vier hoefjes. Josine: "Een tweeling dachten we eerst, dat gebeurt vaker. Toen plots nummer drie ter wereld kwam.
Hoe bijzonder de drieling is, weet vader Gerrit Swinkels maar al te goed. Hij is al meer dan vijftig jaar boer en had zoiets niet eerder beleefd. Hoewel, tot voor kort. Want in september 2017 kwam er op de boerderij ook een drieling kalveren ter wereld.
"We gaan nooit op vakantie en toen waren we net een paar dagen weg", zegt Josine. Vader Gerrit zorgde als invaller voor een vlekkeloze bevalling. Ook de toegesnelde veearts destijds, had zoiets nooit gezien.
Stikstof en eiwitToeval of vruchtbare Boerdonkse grond? De familie Swinkels maakt zich daar niet al te druk over. Ze zijn gewoon erg blij dat moeder en kalveren gezond zijn. Dat telt. Ook de familie Swinkels zit middenin een discussie over de omvang van de veestapel en het stikstofbeleid in Nederland.
Komen drie kalveren tegelijk dan wel gelegen? Josine: "Het gaat om twee vaarsjes en een stiertje. Die laatste gaat geen melk geven dus die doen we weg. De helft van onze kalveren gaan sowieso van de hand om binnen de vergunningsnorm te blijven."
Dat minister Carola Schouten van Landbouw nu de hoeveelheid eiwit in het veevoer wil verminder om de uitstoot van stikstof tegen te gaan, vindt geen genade in de ogen van de familie Swinkels. "Dierenmishandeling", klinkt het vanuit Boerdonk. "Deze kalfjes hebben keihard eiwitten nodig om aan te sterken en uit te groeien tot gezonde koeien", zegt Josine. Dus op hoeve Swinkels zal er komende weken geen dieet worden doorgevoerd.


Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten

03-07-2020 - 0 reacties De melkveesector en minister Schouten zijn het over een ding eens: koeien moeten minder eiwitrijk voer krijgen. Dat levert stikstofreductie op, zodat er weer meer huizen gebouwd kunnen worden. Maar de boeren en Schouten lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan over de manier waarop dit moet gebeuren.
De minister wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit.
Twee dagen op en rij voerden agrariërs actie tegen dit plan. Trucks van Defensie blokkeerden vanmorgen de binnenstad van Den Haag om te voorkomen dat boeren op trekkers opnieuw het Binnenhof zouden bereiken. De protestacties vandaag verliepen het grootste deel van de dag rustig.
Uitzondering was de inmiddels opgeheven blokkade van de A1 vanmiddag bij Deventer:
Als grootste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico's voor koeien. Dat wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).
Veevoerdeskundige Jan Dijkstra van de Universiteit Wageningen is het eens met de dierenartsen. "Als bijvoorbeeld een jong kalf te weinig eiwit krijgt, kan die later problemen krijgen. Denk aan gevoeligheid voor ziektes of een verminderde vruchtbaarheid."
Het plan van de minister maakt het volgens Dijkstra moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Want het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als eerst. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden.
'Duizenden boeren getroffen'
Zo'n veertig procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens Landbouworganisatie LTO last van het plan. Dat zijn de boeren die afhankelijk zijn van krachtvoer. Bijvoorbeeld omdat de gewassen die daar groeien beperkt zijn en onvoldoende zijn voor een gebalanceerd dieet.
Minder eiwit in krachtvoer kan ook leiden tot minder melkproductie. "Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoeveel dat scheelt", zegt Dijkstra. De eiwitinname kan volgens hem wel "een stuk lager" zonder dat koeien minder melk geven.
Het effect op de melkproductie zal relatief gering zijn, zegt Wil Meulenbroek, voorzitter van de LTO-afdeling melkveehouderij. Het is volgens hem een ondergeschikt argument omdat het vooralsnog gaat om een tijdelijke maatregel tot 1 januari 2021. Maar de schade aan de dieren kan wel wel permanent zijn.
"Melkveehouders moeten kiezen tussen twee keuzes die verkeerd zijn", legt Meulenbroek uit. "Kies je voor dierenwelzijn of hou je je aan de regels van de minister? Melkveehouders hebben het gevoel dat er geen begrip is voor hun situatie."
Afgelopen nacht in de Tweede Kamer bleek dat begrip er wel te zijn. De Kamer stemde in met een motie om het alternatieve plan van de boeren door het Planbureau voor de Leefomgeving te laten doorrekenen.
Wat stellen melkveehouders voor?
Als alternatief willen melkveehouders zelf de regie houden over het dieet van de koeien en beloven ze hun dieren 3 procent minder eiwit te voeren. Dat wordt volgens de LTO berekend op basis van de hoeveelheid eiwit die een boer de tweede helft van 2018 heeft verbruikt.
Veevoerexpert Dijkstra denk dat dit alternatief - zolang de boeren hun belofte nakomen - op papier iets beter is voor het welzijn van de dieren. Want die kunnen het beste inschatten wat een dier nodig heeft om gezond te blijven.
Minister Schouten zegt dat ze geen "zoete broodjes met de boeren wil bakken":
Minister Schouten betwijfelt of er überhaupt genoeg tijd is om het plan van de melkveehouderij door te lichten. Ook benadrukt ze dat volgens haar de gezondheid van de dieren in het huidige plan wel gewaarborgd is. Er komt hulp voor boeren die kunnen aantonen dat hun dieren in problemen raken.
Bovendien biedt het alternatieve plan, waarbij de boeren vrijwillig minder eiwit toedienen, geen juridische garantie voor de benodigde stikstofreductie, zegt de minister. "We hebben er weken over gesproken met de sector, maar uiteindelijk was de conclusie dat het voorstel niet zou leveren wat we nodig hebben om weer huizen te kunnen bouwen."
De maatregel moet een ammoniakreductie van 0,2 kiloton opleveren. Dat is weinig als je het vergelijkt met de jaarlijkse stikstofuitstoot van de melkveesector (280 kiloton, CBS), maar voldoende om de bouw van 75.000 woningen te kunnen realiseren.


Willen supermarkten echt dat we gezond eten? Dan kunnen ze dat de komende twee jaar bewijzen

30-06-2020 - 0 reacties Hoe belangrijk vinden supermarkten de gezondheid van hun klanten? Verleiden ze ons vaker met fruit en groente of juist met chips, frisdrank en bier? Om die vragen draait een nieuw onderzoek dat moeten leiden tot een lijst van gezonde en minder gezonde supermarkten. ,,We kijken ook naar de winkels. Staat er een rekje snoep bij de kassa of staat er iets anders?’’


Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet: soms kan het echt

26-06-2020 - 0 reacties Met een (overwegend) plantaardig dieet kunnen patiënten met reuma, diabetes of aderverkalking zichzelf gezond(er) eten. Hoewel dat al geruime tijd bekend is, is er in de gezondheidszorg nog weinig oog voor. Hoe komt dat?


Nertsenhouder Meijer doet gewoon z’n werk in Vriezenveen, maar is wel extra alert

27-05-2020 - 0 reacties VRIEZENVEEN - Terwijl in Brabant de zorgen rondom corona op nertsenfokkerijen met de dag groter worden, werkt nertsenhouder Wim Meijer in Vriezenveen nog rustig zonder mondkapje verder. Zijn dieren zijn gezond, hij is gezond. „Het gaat hier gewoon zijn gangetje.”


Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

26-05-2020 - 0 reacties Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert een vraag over boterhammen. Is een tosti net zo gezond als een boterham met pindakaas?


Brabantse besmetting maakt Zeeuwse nertsenfokkers niet extra ongerust

20-05-2020 - 0 reacties NIEUWERKERK - Het vermoeden dat in Brabant een mens is besmet met corona door een nerts, maakt Zeeuwse nertsenfokkers niet extra ongerust. Wel zijn vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland kwam scherpe voorzorgsmaatregelen genomen. Dat is om de dieren gezond te houden.


Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen

20-05-2020 - 2 reacties Door groen te produceren, kan de komende tien jaar bijna 2000 miljard euro worden verdiend. Dat staat in een uitgelekte versie van de 'Farm to Fork-strategie', die vandaag door de Europese Commissie wordt gepresenteerd.
Volgens Brussel kan bijvoorbeeld meer lokale landbouw worden gestimuleerd en voedselverspilling worden tegengegaan. Ook moeten er meer duurzame investeringen komen en moet het gebruik van groene levensmiddelen worden bevorderd. Er is dan bijvoorbeeld minder geld nodig om ontbossing of de verzuring van grond en water tegen te gaan.
De 'Farm to Fork-strategie' is een spoorboekje dat het hele voedselsysteem, van landbouw en veehandel tot voedselconsumptie en -verspilling, wil verduurzamen. Daardoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.
De landbouwplannen zijn een cruciaal onderdeel van de zogenoemde Green Deal, de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans. Die plannen kwamen tijdens de coronacrisis flink onder vuur te liggen. Niet alleen liepen de landbouwplannen zelf vertraging op door het virus, veel tegenstanders riepen dat de klimaatplannen helemaal van tafel moesten nu er een economische recessie dreigt.
Critici in de plasticlobby wilden dat door de huidige behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg het verbod op wegwerpplastic van tafel ging. In de auto- en vliegtuiglobby vroegen ze om minder strenge CO2-regels voor de transportsector.
Maar voorstanders van de plannen zien het juist als een manier om het economisch herstel groen te maken. Dat is nodig volgens de Europese Commissie, want de coronacrisis maakt ook duidelijk dat de Europese landbouw- en voedselsector tegen een stootje moet kunnen, zodat er ook tijdens een crisis genoeg en gezond eten verkrijgbaar blijft. "Boeren zijn onderdeel van de oplossing, maar ze hebben wel onze aanmoediging en steun nodig om de groene stap te maken", staat in de landbouwstrategie.
Hoger inkomen
Dat betekent dat boeren het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten afbouwen en dat biologische landbouw en dierenwelzijn voorop moeten staan. "Maar voor die groene slag moet het inkomen van boeren omhoog, zodat ze niet door het bestaansminimum zakken. Boeren moeten genoeg geld verdienen om een redelijk bestaan te kunnen opbouwen."
De Europese Commissie kijkt ook naar consumentenbescherming. Zo zullen volgens de plannen voedselfraude en zogenoemde greenwashing, het vals duurzamer voordoen van een product, worden aangepakt. Er zal bijvoorbeeld strenger worden gekeken of er extra suiker zit in babyvoeding en er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in voedingsmiddelen.
Bedrijven moeten transparanter zijn wat er precies in producten verwerkt zit, zodat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarnaast moet het volgens de plannen ook mogelijk zijn om direct te zien waar een product gemaakt wordt, "zodat consumenten voor regionale producten kunnen kiezen om zo de lokale boer te helpen en de weg van boerderij tot bord korter en duurzamer te maken."


Is honing gezonder dan suiker en helpt het echt tegen keelpijn? Zes feiten en fabels op een rij

15-05-2020 - 0 reacties Honing is een heerlijk alternatief voor suiker. Maar is het vloeibare goud echt zo gezond voor je lijf als wordt beweerd? Diëtiste Sanne Mouha zet alle feiten en fabels op een rijtje.


Longarts roept op tot campagne voor gezond eten

12-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse longarts David Prins uit in onderstaand filmpje zijn twijfels zijn twijfels bij de razendsnelle zoektocht naar een vaccin tegen Corona. "Als iedereen weet dat het normaal 5 tot 20 jaar onderzoek en testen kost om een veilig vaccin op de markt te zetten, waar is men dan mee bezig? Waarom…


'Perspulp brengt vele voordelen met zich mee'

07-05-2020 - 26 reacties Perspulp is een gezond product dat ook duurzame voordelen met zich mee brengt. Afgelopen week startte bij onder andere Duynie de voorverkoop. Hoe kan de prijs stabiel blijven, wat zijn de verwachtingen voor aankomend jaar en wat betekend perspulp voor het rantsoen? Frank Waijers, managing director bij Duynie Feed Nederland, geeft antwoord.


"Aardbei gaat schaalvergroting tomaat volgen, allen dan vertraagd"

28-04-2020 - 0 reacties Wat de grootste uitdaging in de zachtfruitsector is? Het waarborgen van een gezond rendement, volgens Bart Jongenelen van Delphy in een nieuwe kettingbrief van Berry Briljant.
"De kostprijs neemt jaarlijks toe, maar stijgt de productprijs ook? Wat betekent de schaalvergroting voor het teeltsaldo over 5-10…


'Verslons jezelf niet', geluksprofessor Ap Dijksterhuis geeft tips in coronatijd

10-04-2020 - 0 reacties Heb ik morgen nog een baan? Blijf ik gezond of raak ik besmet? En hoe ziet de toekomst eruit na de coronacrisis? Het zijn logische vragen in deze tijden. Maar pieker niet teveel, zegt Ap Dijksterhuis. Juist nu is het belangrijk gedisciplineerd en gefocust te blijven, zodat je niet ongelukkig wordt.


Houd jezelf en de kwekers gezond #enjoyathome

09-04-2020 - 0 reacties Met #enjoyathome roept het campagneteam van Enjoy the Flowers iedereen op om de bloeiende bollenvelden dit jaar vanuit huis te bewonderen.


Juist nu belangrijk om gezond te eten: ‘Voor je het weet, weeg je tien kilo meer’

07-04-2020 - 0 reacties Veel van de corona-patiënten die op de intensive care liggen, hebben overgewicht. Vooral een dikke buik vormt een risico. Daarom is het goed juist nu gezond te leven. Want, waarschuwt voedingscoach Erica Cacciuolo, de kilo’s vliegen er nu aan.


Dikke vrouw over golf dikke coronapatiënten op IC: 'Riekt naar dikke mensen in het hoekje zetten'

31-03-2020 - 0 reacties NEE, MENS

Er liggen in Nederland momenteel meer dan duizend mensen met corona op de intensive care. Verreweg de meesten hebben overgewicht. Op de Groningse intensive cares bijvoorbeeld, daar hebben ALLE CORONAPATIËNTEN (dat wil dus zeggen: allemaal) overgewicht. Tot zover de feiten en dan komt ene Lottie Mae Jones, nog nooit van gehoord maar het is een of ander plus-size model, om de hoek kakken op Radio 1. Volgens Lottie Mae Jones riekt het nieuws over dikke mensen op de intensive cares naar 'dikke mensen in het hoekje zetten'. Jezus mens, het zijn FEITEN. Dikke mensen worden kennelijk harder geraakt door het virus. Volgens Lottie Mae zijn dikke mensen nu bang: "Zij zijn bezorgd en denken: deze vrouw is dik, eigen schuld dikke bult, die wordt minder goed geholpen." Deze kwaadaardige ophitsing en totale diskwalificatie van de Eed van Hippocrates is kwalijk, laakbaar en zou eigenlijk gewoon strafbaar moeten zijn. Verdachte Lottie Mae J., schuldig bevonden aan dom gelul, 100 kilo boete.
Obesitasgoedprater des Vaderlands Asha ten Broeke heeft met haar afgrijselijke columns in de Volkskrant overgewicht zo knuffelbaar en salonfähig gemaakt, dat sommige mensen kennelijk denken dat het een gift is om dik te zijn. "Dik zijn is heerlijk en ik kan het iedereen aanraden", schreef ze in haar magnum opus. Nou Asha, weet je wie daar anders over denken? Al die mensen op de intensive cares, liggend op hun enorme buik, geïntubeerd, vechtend voor hun leven. Overgewicht is NIET gezond en het is NIET aan te raden. Dit zegt internist en hoogleraar Liesbeth van Rossum over obesitas: "Wat veel mensen niet weten is dat het immuunsysteem erdoor verstoord raakt. Er is een verhoogde kans op ernstige infecties. En met name bij buikvet, dat maakt bepaalde hormonen en ontstekingsstofjes aan. Je ziet bij griep dat zij vaker een longontsteking krijgen, of bloedvergiftiging bij infecties. En dat zie je nu ook bij corona." En HO, als je overgewicht hebt ben je echt niet minder dan een ander. Maar risico's goedpraten, niet benoemen of wegmoffelen is ronduit belachelijk.

Social