Gezond

Volg al het nieuws over Gezond, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Gezond nieuwsbrief.

Gezond nieuws

Gezond varken met hoge groei en minder agressie

18-02-2019 - 0 reacties De markt verandert. Nieuwe genetica, nieuwe wensen vanuit de retail, nieuwe welzijnseisen en gezondheidseisen vragen om nieuwe voeders.


Louise Fresco legt kinderen uit hoe de keten van eten werkt

16-02-2019 - 0 reacties Waar komt ons eten vandaan? Boekenschrijfster en de bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit Louise O. Fresco vindt dat kinderen dat moeten leren. Net als wat gezond eten is. Daarom schreef ze een nieuw boek. Dit keer niet voor intellectuelen en andere volwassenen, maar voor kinderen.


Gelderse pluimveehouder en mengvoerbedrijf onderzoeken gekiemd voer

13-02-2019 - 0 reacties Biologisch leghenbedrijf maatschap Borren uit Voorthuizen (GD) en mengvoerbedrijf Reudink uit Lochem doen onderzoek naar het kiemen van regionale diervoedergrondstoffen als gezond rantsoen voor kippen.


Belgische voedingswetenschap: 'Niets mis met bewerken van voedsel'

12-02-2019 - 0 reacties De laatste jaren verkondigen steeds meer foodbloggers en andere kritische partijen het verhaal dat bewerkt voedsel, ofwel processed foods danwel ultra-processed foods, per definitie slecht zijn voor de mens. Zelfs het Vlaams Instituut Gezond Leven adviseert bij de Voedingsdriehoek: vermijd ultrabewerkte voeding. Veel te kort door de bocht, vindt de Belgische voedingswetenschap. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Nefyto: ‘Illegaal gebruik gewasbeschermingsmiddelen gevolg van toenemende krimp middelenpakket’

12-02-2019 - 0 reacties Boeren en tuinders krijgen steeds minder gewasbeschermingsmiddelen tot hun beschikking, waardoor het steeds moeilijker wordt om een gewas gezond het groeiseizoen door te krijgen.


EU-Schoolfruit opnieuw erkend als goed onderbouwde interventie

11-02-2019 - 0 reacties Het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma, dat het eten van fruit en groente op de basisschool bevordert, heeft wederom de erkenning 'goed onderbouwd' ontvangen van het Centrum Gezond Leven van het RIVM.


Nestlé investeert in lekker, gezond en duurzaam eten

11-02-2019 - 0 reacties


ECO Unit

11-02-2019 - 0 reacties De gezondheid en de productiviteit van hennen is afhankelijk van de kwaliteit van de lucht waarin ze leven. Een gezond klimaat in de stal wordt gecreëerd door het verstrekken van frisse lucht op dierniveau.


'Maïs is en blijft perfecte energiebron'

11-02-2019 - 0 reacties Om melkkoeien gezond, efficiënt en hoogproductief te houden hebben ze energie en eiwit nodig. Snijmaïs is een hele goede energiebron, die we in Nederland zeer efficiënt kunnen telen.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


Deskundigen in gesprek over duurzame, gezonde voeding: 'Minder eten is deel van de oplossing'

05-02-2019 - 0 reacties Volgens trendwatchers willen consumenten de komende decennia niet alleen eten dat lekker is, maar ook nog eens gezond, duurzaam en goed voor het geweten. Kenniscentrum suiker & voeding (KSV) nodigde onlangs tien deskundigen uit voor een rondetafelgesprek over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Vanuit hun verschillende expertises gingen ze met elkaar in gesprek. Dit artikel is verschenen in VMT 1 van 25 januari 2019.


Rotterdams onderzoek: gezonde leefstijl leidt tot zes jaar langer leven

05-02-2019 - 0 reacties Wie niet rookt, niet kampt met overgewicht en een gezonde bloeddruk heeft, leeft gemiddeld zes jaar langer. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.
Nederlandse onderzoekers publiceerden daarvan gisteren een tussenresultaat in het medische vakblad PLoS Medicine.
Voor het onderzoek zijn de gegevens van ruim 9000 personen gebruikt die deelnamen aan de zogenoemde Rotterdam Study. Daarin wordt sinds 1989 de gezondheid van inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord bijgehouden.
Negen jaar eerder ziek
De onderzoekers gebruikten data van 1989 tot 2012. Volgens onderzoeksleider en epidemioloog van het Erasmus MC Arfan Ikram is er met het onderzoek voor het eerst "met keiharde data" aangetoond wat de relatie is tussen leefstijl en het risico op het oplopen van een of meerdere levensgevaarlijke ziekten.
Normaliter worden voor soortgelijke onderzoeken computermodellen gebruikt of wordt er vaak slechts één ziekte uitgelicht, zegt Ikram.
In het Rotterdamse onderzoek is gekeken naar de zes ziekten die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het vaakst leiden tot de dood: kanker, degeneratieve hersenziekten (dementie), hartziekten, diabetes en chronische longziekten.
Er is onder meer bijgehouden wanneer iemand voor het eerst met een van die ziekten werd geconfronteerd. Mensen die te zwaar zijn, roken én een hoge bloeddruk hebben, blijken gemiddeld negen jaar eerder zo'n ziekte op te lopen dan iemand met een gezondere leefstijl.
In ruim een kwart van de gevallen lopen ongezondere personen als eerste een hartziekte op. Van de personen die gezond leven, is die kans bijna 10 procent lager. Bij deze groep blijkt kanker het vaakst - in bijna een derde van de gevallen - de eerste ziekte.
Dementie
Grootste verschil tussen de twee groepen is de kans op dementie als eerste grote aandoening waarmee ze te maken krijgen. Bij mensen die gezond leven is dat bijna 20 procent. Bij een ongezonde leefstijl is dat iets meer dan 4 procent.
Volgens onderzoeksleider Ikram is dat verschil te verklaren door het gegeven dat gezondere mensen in de regel later ziek worden, waardoor de kans op het oplopen van een ouderdomsziekte als dementie simpelweg toeneemt.
Ikram: "Ze hebben dan met hun leefstijl al andere ziektebeelden voorkomen. Natuurlijk ga je ergens aan dood. Maar als je gezond leeft, kun je langer genieten van een leven zonder ziekte."
Uit het Rotterdamse onderzoek blijkt dat van alle mensen - gezond of ongezond - 9 van de 10 mensen boven de 45 jaar uiteindelijk een levensbedreigende ziekte oploopt.


Hak behaalt 60% zoutreductie sinds 2011

04-02-2019 - 0 reacties Hak heeft vier nieuwe 0%-varianten waar toegevoegde suikers, zout of zoetstoffen zijn wegelaten. De groentefabrikant streeft ernaar zo gezond mogelijke ingrediënt- en receptuurcombinaties.


Goed gesoigneerde bodem geeft een landbouwer veel terug

30-01-2019 - 0 reacties Samen met de Bodemkundige Dienst organiseerde de provincie Vlaams-Brabant deze week een ‘Bodemlevendag’ in Heverlee. Landbouwers en andere geïnteresseerden leerden er wat de positieve effecten zijn van een gezond en actief bodemleven op hun akkers. “Akkerbouwer of tuinders werken met de bodem, maar een actief en gezond bodemleven werkt ook voor hen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Zorg dragen voor de bodem betekent ook zorg dragen voor het bodemleven”. De vele natuurlijke processen in de bodem zijn complex en nog weinig bekend. Daardoor wordt de kracht van het bodemleven nog vaak onderschat. Gera van Os, lector Duurzaam Bodembeheer bij Aeres Hogeschool in het Nederlandse Dronten, dook samen met de aanwezigen onder het maaiveld.


Tarwe met veilige gluten via CRISPR-Cas

29-01-2019 - 0 reacties Een tot twee procent van de bevolking heeft coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Tarwekorrels bevatten gluten, een mengsel van glutenine- en gliadine-eiwitten die een netwerk vormen dat tarwebrood zijn unieke structuur geeft. De meeste gliadines en een aantal glutenines bevatten ook bepaalde immunogene epitopen, die de daadwerkelijke immuunreactie veroorzaken. Een glutenvrij dieet, dus zonder tarwe, gerst en rogge, is de enige remedie voor coeliakiepatiënten. Dit dieet is echter niet eenvoudig te volgen, deels omdat tarwegluten aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd om de structuur te verbeteren. Glutenvrije producten zijn duurder en minder gezond, dit vanwege de vele toevoegingen die nodig zijn om textuur en smaak te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat gezondere producten worden ontwikkeld die veilig zijn voor coeliakiepatiënten.


Gen editing kan tarwe veilig maken voor mensen met coeliakie

28-01-2019 - 0 reacties Een tot twee procent van de bevolking heeft coeliakie, een immuunreactie die wordt veroorzaakt door gluten. Tarwekorrels bevatten gluten, een mengsel van glutenine- en gliadine-eiwitten die een netwerk vormen dat tarwebrood zijn unieke structuur geeft. De meeste gliadines en een aantal glutenines bevatten ook bepaalde immunogene epitopen, die de daadwerkelijke immuunreactie veroorzaken. Een glutenvrij dieet, dus zonder tarwe, gerst en rogge, is de enige remedie voor coeliakiepatiënten. Dit dieet is echter niet eenvoudig te volgen, deels omdat tarwegluten aan veel voedingsmiddelen worden toegevoegd om de structuur te verbeteren. Glutenvrije producten zijn duurder en minder gezond, dit vanwege de vele toevoegingen die nodig zijn om textuur en smaak te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat gezondere producten worden ontwikkeld die veilig zijn voor coeliakiepatiënten.


In Canada is melk voortaan niet meer gezond

28-01-2019 - 0 reacties Met ingang van dit jaar heeft Canada nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. De vorige dateerden uit 2007. De opvallendste vernieuwing is dat zuivel geen plek meer heeft als standaard onderdeel van een gezond dieet. Tot chagrijn van de Canadese zuivelsector.


Zachtfruit is helemaal hip en gezond, maar droogt Spanje illegaal uit

27-01-2019 - 0 reacties


‘Wie dun blijft heeft de goeie genen’

26-01-2019 - 0 reacties Wie gezond en dun is, steekt genetisch anders in elkaar dan de gemiddelde mens. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek.


Canada schrapt melk uit Schijf van Vijf

24-01-2019 - 0 reacties De Canadese overheid maakt al sinds jaar en dag de 'Food Guide', welke met de 'Schijf van Vijf' te vergelijken is. Voor het eerst in de geschiedenis van deze voedingsgids wordt zuivel niet genoemd in de richtlijnen voor een gezond dieet. Dit tot grote frustratie van Canadese melkveehouders.