Gezond

Al het Gezond nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gezond nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gezond nieuws

8,5 miljoen euro voor onderzoek naar gezond oud worden en vitaliteit

24-04-2019 - 0 reacties Een uitgebreid en multidisciplinair team van verouderingsexperts krijgt ruim 8,5 miljoen euro voor een grootschalig onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan het gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. Het team wil de functionele achteruitgang bij ouderen eerder herkennen, afremmen en herstellen zodat zij meer jaren in gezondheid doorbrengen. Aan het onderzoek, dat in september dit jaar van start gaat, doen negen onderzoeksinstituten en acht private partijen mee.


Wintertarwe is gezond door schrale weer

24-04-2019 - 0 reacties De tarwe staat er in het algemeen gezond bij. Dat blijkt uit de tweede ziektenmonitoring van Bayer. De afgelopen weken was het weer relatief schraal. Kouder dan gemiddeld in april en droog. Dit zijn geen omstandigheden waarbij de schimmelziekten in tarwe toeslaan.


Actuele ziektensituatie in wintertarwe (2) - 2019

23-04-2019 - 0 reacties Wintertarwe staat gezond.. houd het ook gezond!


Eet toegepast wetenschappelijk én intuïtief.

23-04-2019 - 0 reacties Psycholoog Peter de Kuijer begeleidt al 10 jaar mensen bij het afvallen. Zijn vanuit wetenschappelijke inzichten naar de dagelijkse praktijk vertaalde aanpak heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een 'training in gezond eten'. De Kuijer schreef zijn training voor Foodlog uit en wil graag horen wat onze lezers er inhoudelijk en didactisch van vinden.


NMV kritisch op deelnemers Ronde Tafel Gesprek Landbouw Klimaat

20-04-2019 - 40 reacties Verbaast waren wij over uitgenodigde partijen aan dit Ronde Tafel Gesprek. Reden voor NMV om daar een statement over te maken.

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak donderdag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw uitnodiging. Ik ben Harm Wiegersma, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders vakbond. Anders dan het overgrote deel dat hier vandaag aan tafel zit, vertegenwoordig ik de onderkant van de keten: de mensen die ook echt landbouw bedrijven. Dát deel van het systeem waar we het vandaag over hebben, waar straks daadwerkelijk klimaatmaatregelen genomen moeten worden. Dit wordt namelijk niet gedaan door mensen die er uitsluitend theoretisch over nadenken. Zij voelen dat zelf niet. Ik ben tevens praktiserend melkveehouder.

Het bevreemdt mij, dat waar het gaat om landbouw in relatie tot klimaat hier meer anti-veehouderij partijen zijn uitgenodigd dan veehouders. Terwijl veehouders wél met de gevolgen van het klimaatakkoord geconfronteerd worden, en die tegenlobby niet eens zelf landbouw bedrijft. Zo wordt de discussie hier blijkbaar gevoerd. De link naar klimaat ontgaat mij van het uitnodigen van een dierenarts hier aan tafel, die een partij vertegenwoordigt die zich uitsluitend verzet tegen de veehouderij. Het idealisme krijgt hier zo een podium, dat doet geen recht aan alle hardwerkende boeren die ik vertegenwoordig die iedere dag voor dag en dauw opstaan om u van gezond voedsel te voorzien. Het staat eenieder uiteraard vrij om landbouwgronden of bedrijven aan te schaffen en deze naar eigen inzicht rendabel te maken. Het is onnodig om in dat proces op slinkse wijze een sector kapot te willen beschadigen. Bovendien een belangrijke sector ,die juist in het klimaatdebat een bijdrage kan leveren.

Boeren hebben namelijk een oplossing. Daar liggen kansen, zeker in de melkveehouderij. De landbouwsector is de enige sector waar op dit moment een reële potentie voor negatieve emissies is. De melkveehouderij is sinds de jaren 80 al fors gekrompen, in tegenstelling tot andere sectoren. Er zijn kansen op verschillende pijlers, maar daarvoor hebben boeren wel uw medewerking en steun nodig. Laat het klimaatakkoord niet verworden tot het paard van Troje ten gunste van de eiwittransitie, die ons momenteel op alle mogelijke manieren door de strot geduwd wordt.

Tot slot wil ik mijn pleidooi eindigen met het volgende: Emissies zijn inherent aan leven. U ademt op dit moment CO2 uit, daarmee veroorzaakt u dus broeikasgasemissie. Koeien net zo; methaanemissie van koeien is onderdeel van de biologische koolstofkringloop. Waarom methaan van koeien wel meenemen en broeikasgasemissie van mensen niet? Het échte probleem is natuurlijk fossiele brandstof. De focus op biologische processen is wat ons betreft slechts een afleiding van waar het daadwerkelijk om gaat. Maar gelukkig kunnen boeren óók op dat gebied een bijdrage leveren. Koester dat!

NMV: voor boeren!

Originele beschrijving

NMV voorzitter Harm Wiegersma sprak vandaag in op een Ronde Tafel Gesprek over klimaat en landbouw in de Tweede Kamer. Zijn inleiding luidde zo:

Geachte voorzitter, allereerst bedankt voor uw...


Culinair ontdekt: Kajoubereir

20-04-2019 - 0 reacties Liever glas dan plastic, vindt Nick Trachet. Maar dan moet je dat glas wel recyclen. Omsmelten tot nieuw? Dat kost bakken met energie. Trachet herontdekt daarom het 'kajouberen', lege flessen ophalen en terugbrengen naar de fabriek. Het is nog gezond ook.


De boer gezond, de burger gezond

18-04-2019 - 0 reacties Kleine boeren om zeep helpen en grote fabrieken vol kwetsbare dieren in dichte stallen. Gaan we daar gewoon mee door? Provincie: pak de keten aan! Een hartenkreet van een Q-koortspatiënt.


Bloembollenteler graaft ondergoed in om bodemkwaliteit te testen

17-04-2019 - 0 reacties Tulpenkweker Tom Groot uit Nieuwe Niedorp (NH) is gestart met de Soil Your Undies Challenge, een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven.


Ruim 2000 basisschoolkinderen deden mee met het eerste landelijke Kok in de Klas event

08-04-2019 - 0 reacties Het Voedseleducatie Platform heeft een nieuw landelijk event 'Kok in de Klas' ontwikkeld om kinderen van de basisschool kennis bij te brengen over gezond en duurzaam voedsel. Op maandag 8 april vond het event voor het eerst plaats. Meer dan tweeduizend leerlingen deden mee. Negentig chef-koks uit heel Nederland gaven op totaal negentig scholen een les. De kinderen uit groep 6, 7 en 8 gingen samen met de koks basissmaken verkennen, nieuwe smaken en producten ontdekken en zelf een gerechtje maken.


Texelse konikpaarden maken het érg goed: 'drachtige merrie' blijkt hengst met buikje

02-04-2019 - 0 reacties De twintig konikhengsten die in januari vanuit het Oostvaardersveld in Flevoland naar Texel verhuisden, hebben het op het eiland opperbest naar hun zin. De paarden zijn gezond en hebben ruimschoots te eten, aldus Staatsbosbeheer. Ze maken het zelfs zó goed, dat een hengst met een dikke buik van al het gegeten gras werd aangezien voor een drachtige merrie.


Nederlands Gezond Boerenverstand op VIV Asia

01-04-2019 - 0 reacties Vijf Nederlandse veehouders hebben de Nederlandse agrisector goed op de kaart gezet tijdens het Holland Inspiration Congres in Bangkok.


"Enkel landbouw wordt gevraagd minder te produceren"

21-03-2019 - 0 reacties Het is heel merkwaardig dat we van de landbouwsector vragen om de vleesproductie te reduceren, terwijl dit van geen enkele andere economische sector wordt verwacht. ArcelorMittal stoot alleen al met zijn fabriek in Gent meer CO2 uit dan de totale landbouwsector, terwijl ik nog nooit gehoord heb dat we de productie van ArcelorMittal moeten reduceren. Dat zei Joris Relaes, administrateur-generaal van ILVO, tijdens een hoorzitting in de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement over duurzame en betaalbare productie van gezond voedsel.


Groenten en fruit kunnen je door hun gifstoffen behoorlijk ziek maken

21-03-2019 - 0 reacties Natuurlijk, groente en fruit zijn hartstikke gezond. Laat je niet van die gedachte afbrengen. Toch kunnen ze je onder bepaalde omstandigheden behoorlijk ziek maken.


Democratie lijkt de beste vorm van bestuur voor de volksgezondheid

15-03-2019 - 0 reacties Een groot onderzoek met statistische gegevens van 170 landen over een periode van een halve eeuw geeft een nieuwe betekenis aan het begrip ‘gezonde democratie’. In een democratisch land heb je meer kans op een lang en gezond leven, zegt het rapport.


Voer voor laatste 4 dagen vleeskuikens

11-03-2019 - 0 reacties ForFarmers heeft een voersoort ontwikkeld voor de laatste vier dagen van vleeskuikens. Doordat het voer geen hele tarwekorrels en weinig vezels bevat en een andere mineralenverhouding heeft, zijn de dieren sneller nuchter en fitter voor de laatste fase. Om gezond en veilig vlees te produceren


Waarom dat verplichte handje ‘on’-noten?

27-02-2019 - 0 reacties Een gezond dieet bevat een dagelijks handje noten, volgens alle officiële adviezen. On-noten zijn de beste: onbespoten, ongezouten, ongeroosterd, vol onverzadigd vet en onbetaalbaar. Bij de Lidl kost een klein zakje rauwe bio cashews al een knaak. Die zijn ook nog eens oneetbaar. Er zijn alternatieven: de ouderwetse pelpinda’s. Of een lepel pindakaas.


10 feiten over biest die iedere zeugenhouder zou moeten weten

26-02-2019 - 0 reacties Een goede start met veel biest is essentieel voor een big om groot en gezond op te kunnen groeien. De kraamstal is de plek waar kleine details een groot verschil kunnen maken. 10 feiten die iedereen in de kraamstal zou moeten weten over biest.


Brabants Voedseldebat: niet lullen, maar poetsen

22-02-2019 - 0 reacties Hoe zorgen we voor lekker en gezond voedsel dat ook goed is voor mens, dier én omgeving? Die vraag stond centraal op de allereerste 'Voedsel1000', dat de provincie Noord-Brabant 19 februari organiseerde. Daarbij was de stemming minder anti-veehouderij dan verwacht.


Pioen gezond, stijgende lijn afzet

21-02-2019 - 0 reacties De hoeveelheid pioenen op veiling Royal FloraHolland is de afgelopen vijftien jaar opgelopen naar circa anderhalf miljoen stuks. Hoewel de afzet afgelopen jaar met 0,8 procent afnam, is de veiling positief. De pioen is bovendien gezond, blijkt uit de ervaringen van keurmeester Leo van Leeuwen van Naktuinbouw.


Gezond varken met hoge groei en minder agressie

18-02-2019 - 0 reacties De markt verandert. Nieuwe genetica, nieuwe wensen vanuit de retail, nieuwe welzijnseisen en gezondheidseisen vragen om nieuwe voeders.