Foodlog

Foodlog is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Foodlog en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Foodlog nieuws

Derde editie 'Landbouw zonder chemie - hoe dan?'

15-01-2020 - 0 reacties Op 27 februari organiseert Foodlog de derde editie van het congres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan? in Berkel en Rodenrijs bij Koppert Biological Systems. Het thema van het congres is Plantgezondheid.
Het congres wordt geopend door Europarlementariër Bas Eickhout van de Groenen/Europese Vrije Alliantie.…


Open brief aan minister Schouten en Johan Remkes: zo kunt u het stikstofdossier weer vlot trekken - Foodlog

13-10-2019 - 14 reacties

Originele beschrijving

De stikstofbrief van minister Schouten is inmiddels 1 week oud. De brief leidde tot nieuwe boerenprotesten. Van de weeromstuit schortte de provincie...


Open brief aan minister Schouten en Johan Remkes: zo kunt u het stikstofdossier weer vlot trekken

13-10-2019 - 0 reacties De stikstofbrief van minister Schouten is inmiddels 1 week oud. De brief leidde tot nieuwe boerenprotesten. Van de weeromstuit schortte de provincie Friesland het beleid waartoe was besloten alweer op. LTO Noord roept boeren in de andere noordelijke provincies op tot nieuwe protesten om ook elders opschorting af te dwingen. Op Foodlog waarschuwde onlangs advocaat Paul Bodden al voor de lange adem die nodig is voor er weer schot in de vergunningsverlening komt. Nico Gerrits is al jarenlang kritisch op de manier waarop de Nederlandse overheid met het stikstofdossier omgaat. Hij ontkent niet dat overbemesting door stikstofdepositie natuurgebieden ontregelt, maar waarschuwt voor de naar zijn verwachting beperkte positieve effecten die maatregelen zullen hebben. We moeten ons niet alleen de vraag stellen hoeveel natuur en natuurherstel in Nederland ons waard is, maar ook hoeveel natuurwaarde maatregelen realiter kunnen opleveren in een overvol land dat bovendien ook nog eens de nodige stikstof vanuit het buitenland naar binnen ziet waaien.


Bedenkers voedselkeuzelogo’s houden geen rekening met de consument van de toekomst

08-10-2019 - 0 reacties We ontvingen een tekst van merkenbureau Fitzroy dat zich richt op jonge mensen. O, een reclameboodschap van WC-eend, dacht de redactie. Toch even gebeld met Jur Baart en toen besloten de tekst te plaatsen. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 300 jongeren die via een gerichte tool op sites waar zij langskomen zijn geworven. Jongeren van 10-19, de consumenten van de toekomst, lijken heel anders naar logo's te kijken dan de oudere generatie die beslist wat ook voor hen goed moet zijn. Of het onderzoek betaald is door de klanten van Fitzroy (waaronder PepsiCo)? Nee, verklaarde ons Baart met zijn hand op het hart; het is eigen onderzoek op basis van eenvoudige tellingen. Of het representatief is? De redactie van Foodlog durft het niet te garanderen, maar vindt het een boeiend genoeg naast het onderzoek dat de Consumentenbond vanmorgen presenteerde: voor de markt als geheel zou Nutri-Score het beste logo zijn. Voor de jeugd scoort het voedselstoplicht beter, constateert Fitzroy.


Open brief Nederlandse supermarkten aan de minister van Landbouw - Foodlog

06-10-2019 - 2 reacties De supermarkten gaan het regelen....

Originele beschrijving

Minister Carola Schouten van Landbouw praat over het betrekken van supermarkten om haar beleid te realiseren, maar concrete gesprekken blijven uit. Na...


Offervaardig leiderschap - Foodlog

05-10-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Piet Hermus is akkerbouwer, boerenklimaatactivist en ZLTO-afdelingsbestuurder. Hij maakte de aanloop in het historische boerenprotest van 1 oktober...


‘Geslaagde borstvoeding is puur empowerment voor vrouwen’

02-10-2019 - 0 reacties Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lanceerde maandag de campagne 'Borstvoeding werkt!'. Blokhuis vraagt aandacht voor werkende vrouwen die borstvoeding geven. Lactatiekundige Gonneke van Veldhuizen-Staas is blij met de aandacht, want het gaat niet heel goed met de borstvoeding in Nederland, vertelt ze Foodlog.


Foodlog niet meer gratis en voor niks

01-10-2019 - 0 reacties Vanaf vandaag kun je niet meer alles gratis en voor niets lezen op Foodlog.


Boerenprotest 1 oktober: ‘klassiek voorbeeld van overheidsfalen’

01-10-2019 - 0 reacties Vandaag zal in Den Haag een vermoedelijk massaal boerenprotest plaatsvinden. De stikstofcrisis en adviezen van de Commissie Remkes alsmede een voorstel van D66-politicus Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren waren de druppel die de emmer onder boeren liet overlopen. Ze willen geen vervuilers meer genoemd worden en snakken naar erkenning voor hun harde werk voor weinig loon. Maar er zit meer achter de crisis. Foodlog sprak met bestuurskundige dr. Jeroen Candel (WUR) om de gebeurtenissen te duiden.


Jonge klimaatstakers: ‘Blaren zijn niet het einde van de wereld, maar de klimaatcrisis is dat wel’

24-09-2019 - 0 reacties Vijf Nederlandse middelbare scholieren lopen deze week vanuit Wageningen naar de landelijke klimaatstaking van aanstaande vrijdag in Den Haag. Vanochtend waren ze op Utrecht CS. Daar hebben ze ontbeten voordat ze hun tocht vervolgden richting Woerden. Foodlog liep vandaag een stuk met ze mee.


Team Jumbo-Visma: ‘Elke gram energie kan bepalend zijn voor winnen of verliezen’

23-09-2019 - 0 reacties Vorig weekend veroverde Primoz Roglic de eindzege in de Vuelta a España. De renner van Team Jumbo-Visma was de snelste na 21 etappes. Ook in de Tour de France van dit jaar waren de wielrenners van Jumbo-Visma succesvol. Mogelijk speelt de nieuwe voedingsstrategie een sleutelrol. Foodlog sprak met Karin Lambrechtse, sportdiëtist en kok voor Team Jumbo-Visma.


Grevelingenmeer in zuurstofnood, maar met de oesters gaat het goed

18-09-2019 - 0 reacties Bruinisse, of kortweg Bru, is de thuisbasis van de mosselkweek. Maar ook van oesters weten ze er het nodige. Dat bleek afgelopen maandag tijdens de ‘oesterpersreis’ en het Nederlands Kampioenschap Oestersteken. Foodlog dook (letterlijk) in de wereld van de oesters.


De duurzame troonrede en die van derde dinsdag - zoek de verschillen

17-09-2019 - 0 reacties Vandaag is het de derde dinsdag in september, de dag van de door minister Wiebes van Economische Zaken gelekte troonrede. Die bevat miljardenfondsen die werden bedacht minister Wopke de Vries van Financiën. Die fondsen zjjn bedoeld om de Nederlandse economie in de benen te houden als het straks slechter gaat. Op duurzame dinsdag 3 september, de eerste van de maand, hield Louise Vet, de duurzame nummer 1 van Nederland ,haar duurzame troonrede. Foodlog kreeg toestemming om de rede vandaag integraal te plaatsen. Aan de lezer om de verschillen te zoeken tussen de twee troonredes.


Negatieve rente is een unieke kans voor een nieuw Nederlands stikstofbeleid

15-09-2019 - 0 reacties Afgelopen vrijdag 13 september presenteerde Johan Vollenbroek de visie van de Vereniging Leefmilieu en MOB voor de Commissie Remkes. De beide organisaties vielen het stikstofbeleid van de Nederlandse regering door de Raad van State met succes aan. De Commissie Remkes moet ons land uit de impasse helpen. MOB en de Vereniging Leefmilieu deden een beroep op econoom en oud-voorzitter en Max van der Sleen van adviesbureau Ecorys om hun visie economisch te onderbouwen. Foodlog publiceert hieronder zijn advies aan de Commissie en de beide milieu-organisaties.


Legpluimveehouders wantrouwig naar afnemers

15-09-2019 - 0 reacties De ketensamenwerking in de legpluimveesector kan veel beter, zo concludeert Dick Veerman van Foodlog uit zijn recente onderzoek Ketenintegratie tafelei.


‘We stoken hier zelf en alles gebeurt nog met de hand’

10-09-2019 - 0 reacties Aankomend weekend vindt het Jeneverfestival plaats. Wat jenever is en hoe het wordt gestookt, daar weten ze in het Jenevermuseum in Schiedam alles van. Foodlog nam een kijkje in de spreekwoordelijke keuken van de jeneverstook.


Géén glyfosaat in de urine van Franse boeren

06-09-2019 - 0 reacties Het werd aangetroffen in de urine van Europarlementariërs en bekende Fransen: het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. Het zit overal, in de lucht, het water, de bodem, mensenlichamen. Maar klopt dat wel? Achttien Franse boeren testten hún urine. Bij niet één van hen zat er glyfosaat in. Hoe kan dat? Foodlog vroeg het na.


Roeland Dobbelaer verlaat Foodlog en start eigen uitgeverij

01-09-2019 - 0 reacties


Cijfers vleesconsumptie: WUR, CBS en NOS spreken elkaar tegen

20-08-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

We hebben het allemaal wel weer voorbij zien komen. In de zomer is er altijd weinig nieuws dus komen veel nieuwsplatformen met oude of onjuiste berichtgeving. Ook de NOS heeft hieraan meegedaan volgens Foodlog.


‘Wij willen een betrouwbaar voedselkeuzelogo dat verplicht wordt voor alle producten’

16-08-2019 - 0 reacties Nog dit jaar moet staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) een besluit nemen over een nieuw voedselkeuzelogo. Overheid en ondertekenaars van het Nationaal Preventieakkoord zijn hard aan het werk, NGO's en voedingsdeskundigen houden de voortgang met argusogen in de gaten. Deze week laaide de discussie weer op. foodwatch bleek een beetje te overdrijven, liet Coca-Cola Foodlog weten. Wat is nou het beste voedselkeuzelogo en waarom? En hoe weten we zeker dat we niet door de industrie voor de gek worden gehouden? Nicole van Gemert, directeur van foodwatch, geeft haar mening.