Onderdeel

Volg al het nieuws over Onderdeel, een van de 15652 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Onderdeel nieuwsbrief.

Onderdeel nieuws

Strijd om inmiddels dode kip Jip gaat bijna vier jaar later door in hoger beroep

18-10-2019 - 0 reacties Dierenactivist Sandra van de Werd stond vandaag voor het gerechtshof in het Paleis van Justitie voor het hoger beroep in de zaak om Jip de kip. De kip, die onderdeel was van een schoolproject van een student van de Theaterschool, werd in januari 2016 door Van de Werd meegenomen uit zijn hok in de hal van de school.


Buigen of barsten voor FloraHolland Eelde

18-10-2019 - 0 reacties Buigen of barsten voor FloraHolland; er is geen plan B zo luidt de kop vandaag van het Dagblad van het Noorden. Om de bloemenveiling Eelde open te houden, is vernieuwing noodzakelijk en volgens het management van Royal FloraHolland is het stoppen met fysiek veilen daar een essentieel onderdeel van.


Waarom de boeren boos zijn op de provincies

14-10-2019 - 0 reacties De protestacties van boeren richten zich niet meer alleen op het kabinet en de Tweede Kamer, maar ook op de provincies. Die spelen een eigen rol in de stikstofcrisis. Hoe zit dat? Een korte uitleg.
Op 4 oktober maakte minister Schouten (ChristenUnie, Landbouw) bekend hoe ze er op korte termijn voor wil zorgen dat er minder stikstof terechtkomt in Natura 2000-gebieden. Centraal onderdeel van haar maatregelen was een reductie van de stikstofuitstoot in de landbouw. Doel was om weer bouwvergunningen te kunnen verlenen.
Daar komen de provincies in beeld: zij gaan over die vergunningen. De twaalf provincies stelden daarom op 8 oktober hun regels op voor het verlenen van vergunningen met toepassing van het zogenoemde salderen. De salderingsregels bepalen dat er per saldo geen stikstof bij mag komen. In een gebied moeten dus bronnen van uitstoot verdwijnen, om een nieuw project dat leidt tot een toename van de stikstofuitstoot mogelijk te maken.
Realiteit vs. vergunning
Voor het bepalen van de stikstofruimte die boeren kunnen verkopen als ze stoppen, ging Schouten in haar Kamerbrief van 4 oktober uit van de stalcapaciteit. Als een boer een stalcapaciteit heeft van 100 koeien (met bijbehorende uitstoot) en nu maar 90 koeien houdt, kan de boer toch stikstofruimte voor 100 koeien verkopen.
De provincies gaan in hun afspraken van 8 oktober een stap verder: zij gaan uit van het feitelijke aantal koeien, in dit geval dus 90. De boer verliest in de regels van de provincie dus een deel van de stikstofruimte - en daarmee geld.
De stikstofuitstoot moet bij 'extern salderen', dat wil zeggen als een bedrijf wordt verkocht, omlaag. Ook van Schouten. Een nieuwe partij kan volgens de minister 70 procent van de oude stikstofruimte overnemen. Provincies berekenen die dus minder gunstig dan in het voorstel van Schouten. Ook komen dier- en fosfaatrechten te vervallen.
Dat laatste maakt voor een bouwbedrijf misschien niet uit. Maar voor boeren wel. Want boerderij A kan dan wel 70 procent van de stikstofrechten van boerderij B kopen, maar dan worden tegelijkertijd de dierrechten van boerderij B ingenomen. Dierrechten zijn nodig om varkens, kippen of koeien te mogen houden. Door het innemen van dierrechten bij de verkoop van stikstofrechten kunnen er dus minder dieren in het land worden gehouden.
En als een boer op zijn erf een extra stal wil plaatsen, mag dat alleen als hij in de nieuwe situatie niet meer uitstoot dan daarvoor ('interne saldering'). Ook niet als er volgens de vergunning nog stikstofruimte 'over' is.
Echte reductie
De strengere regels zijn volgens de provincies nodig om ze juridisch houdbaar te maken, en daadwerkelijk een uitstootreductie te realiseren. De Raad van State oordeelde eerder dat de stikstofaanpak juridisch niet deugde.
Boeren voelen zich nu benadeeld. Vrijdag gingen boze agrariërs al verhaal halen bij het provinciehuis in Leeuwarden. De provincie Friesland besloot enkele uren later de beleidsregels voor salderen in te trekken; inmiddels hebben ook Drenthe, Gelderland en Overijssel dat gedaan.
De keerzijde daarvan is dat er in deze provincies voorlopig geen vergunningen afgegeven kunnen worden. En de vraag is hoe de overige provinciebesturen omgaan met de druk van de boeren.


DCA brengt transparantie aan op vleesmarkt

14-10-2019 - 0 reacties DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, start vanaf 14 oktober met het publiceren van wekelijkse prijsmutaties van varkensvleesonderdelen. Het doel hiervan is om meer transparantie aan te brengen in de vleesketen.
abbonement


DCA brengt transparatie aan op vleesmarkt

14-10-2019 - 0 reacties DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, start vanaf 14 oktober met het publiceren van wekelijkse prijsmutaties van varkensvleesonderdelen. Het doel hiervan is om meer transparantie aan te brengen in de vleesketen.
abbonement


E-learning training ter bestrijding van vogelmijt

09-10-2019 - 0 reacties Als onderdeel van het IPM Project Vogelmijt is er een e-learning training ontwikkeld door Poultry Expertise Centre in samenwerking met Bionext en WUR. Deze training is speciaal voor pluimveehouders, erfbetreders, docenten en studenten pluimvee


Drie Agritechnica-zilveren medailles voor Amazone

04-10-2019 - 0 reacties Al in de aanloop naar de Agritechnica 2019 kan Amazone de eerste successen aankondigen. Zo heeft een neutrale commissie van experts benoemd door de DLG (Duitse Landbouwvereniging) gelijk al drie Amazone-noviteiten met een zilveren medaille bekroond. Een zilveren medaille werd toegekend aan Amazonen-Werke voor EasyMix, een onderdeel van de nieuwe Amazone mySpreader-app. EasyMix wordt gebruikt voor eenvoudige beoordeling en instelling van gemengde meststoffen. Vaak worden verschillende meststoffen met elkaar gemengd om extra ritten te besparen en bedrijfskosten te verlagen. Nauwkeurige…


Lucas Vos benoemd tot directeur van Stolt Tankers

04-10-2019 - 0 reacties Lucas Vos gaat weer aan het werk. De oud-CEO van Royal FloraHolland is benoemd tot directeur bij Stolt Tankers, onderdeel van Stolt-Nielsen Limited. Dit maakte het bedrijf 3 oktober bekend. Vos start op 11 oktober en volgt Mark Martecchini op, die een andere rol krijgt in de organisatie.


Ministerie van LNV lanceert Platform voor Omslag naar Kringlooplandbouw

01-10-2019 - 0 reacties Als onderdeel van de visie op kringlooplandbouw van minister Schouten, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de website Platform voor Omslag naar Kringlooplandbouw gelanceerd, waarop de transitie naar kringlooplandbouw kan worden gevolgd. Op het platform wordt in tekst, beeld en geluid ingegaan op ervaringen van veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers met betrekking tot hún specifieke ervaringen met de omslag naar kringlooplandbouw.


Müller waarschuwt voor toename in melkproductie

01-10-2019 - 0 reacties Müller Milk & Ingredients, de grootste melkleverancier binnen Groot-Brittannië en onderdeel van de Duitse Müller-groep, waarschuwt de melkveehouders in Schotland voor de enorme toename in de melkproductie. "Deze situatie is niet duurzaam en heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu."


10de Home Garden Conference inspireert sierteelt

01-10-2019 - 0 reacties Regionaal en biologisch waren de kernwoorden die steeds bleven opduiken in bijna elk onderdeel van het programma van de tiende Home Garden Conference op 4 en 5 september 2019 in Zwitserland.


DCA komt met 2 nieuwe aardappelnoteringen

27-09-2019 - 0 reacties DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, introduceert twee nieuwe fritesaardappelnoteringen voor de Noordwest-Europese markt. Dit zijn de DCA Spotprijs Fritesaardappelen (DCA-SF) en de forward prijs (DCA-SFF) van deze spotnotering.


Promotiecampagne snij-amaryllis Hello its me van start

25-09-2019 - 0 reacties Aankomend weekend gaat de nieuwe Amaryllis campagne Hello its me van start. Op zondag 29 en maandag 30 september presenteert de promotiecommissie Amaryllis de eerste Hello it’s me-Amaryllisshow tijdens het Najaarsevent van FloraZon. De show is onderdeel van de nieuwe promotiecampagne en tevens de start van het Amaryllisseizoen.


Groenland neemt Zweedse Spira Blommor over van Plantagen

23-09-2019 - 0 reacties Per 1 oktober 2019 is het Zweedse Spira Blommor AB onderdeel van Groenland. Het bedrijf wordt overgenomen van Plantagen, dochtermaatschappij van het beursgenoteerde Ratos.


‘Voeding moet verplicht onderdeel zijn in medisch onderwijs’

20-09-2019 - 0 reacties


De 5 vragen aan... Harry van der Zaag

20-09-2019 - 0 reacties Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Harry van der Zaag, vader van vier tieners en directeur van Lentiz | Cursus & Consult. Met ingang van deze maand zijn wij gevestigd in het World Horti Center. We maken onderdeel uit van de Lentiz Onderwijsgroep en richten ons op het bedrijfsleven.


Weerman verder onder Bloomer

19-09-2019 - 0 reacties Het op 5 september failliet verklaarde Weerman is officieel overgenomen door het snelgroeiende online platform Bloomer. Jarenlang was Weerman toonaangevend in de sector. Helaas is door het faillissement die ambitie de das omgedaan. Als onderdeel van Bloomer, leeft de ambitie van Weerman op een nieuwe positieve manier voort.


Danish Crown verhoogt focus op duurzaamheid

17-09-2019 - 0 reacties Het Deense concern Danish Crown heeft een nieuwe strategie gepresenteerd, waarin de focus duidelijk op het onderdeel duurzaamheid ligt. Dat schrijft het vleesbedrijf maandag 16 september in een persverklaring.


Dutch Food Week daagt boeren voor de klas

16-09-2019 - 0 reacties Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig en gezond voedsel tijdens de Dutch Food Week in Ede. Onderdeel daarvan is het delen van kennis en kunde door boeren voor de klas.


Reudink en SilFit breiden samenwerking uit

16-09-2019 - 0 reacties Reudink, onderdeel van ForFarmers Group en actief in biologische diervoeders, en SilFit breiden per 1 oktober 2019 hun samenwerking op het gebied van logistiek uit. SilFit is een dochteronderneming van Nijhof Wassink en verzorgt al een deel van de huidige transportactiviteiten. Per 1 oktober gaat