Wur

Wur nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Wur nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Wur nieuws

WUR: "50%-vrijstelling fosfaatgebruiksnorm compost is te rechtvaardigen"

12-03-2021 - 1 reacties De wijze waarop fosfaat gebonden is in compost vermindert de kans op fosfaatuitspoeling en rechtvaardigt de 50%-vrijstelling. Dit blijkt uit het onlangs verschenen onderzoek ‘Fosfaatvormen in compost en andere organische meststoffen’ van de WUR. Het onderzoek, onder de aandacht gebracht door de Branche…


Waarde landbouwexport ondanks corona naar recordhoogte

22-01-2021 - 0 reacties De totale waarde van de Nederlandse landbouwexport is in 2020 naar een recordhoogte gegroeid, ondanks de coronacrisis. De groei is te danken aan een stijging van de prijzen en de wederuitvoer, qua volume werd wat minder geëxporteerd. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


WUR introduceert label voor spin-offs met WUR kennis

09-12-2020 - 0 reacties Spin-off bedrijven die zijn opgericht met Wageningse kennis kunnen vanaf nu een speciaal label aanvragen. Voor de bedrijven een mogelijkheid om zich visueel aan het internationaal bekende WUR-merk te verbinden. Tegelijkertijd is het voor Wageningen University & Research (WUR) een visuele manier om te…


Brabant heeft meeste natuurbranden, bijna altijd veroorzaakt door mensen

18-11-2020 - 0 reacties In Brabant hebben dit jaar al 235 natuurbranden gewoed. Dat zijn er 66 meer dan in heel 2019. Hiermee is Brabant ook de provincie met veruit de meeste natuurbranden. Gelderland, met 97 branden, en Limburg, met 92, volgen ons op afstand.


Duurzame ‘Boerderij van de Toekomst’ van start

22-06-2020 - 0 reacties Duurzaamheid, biodiversiteit en een goede opbrengst voor de boer staan centraal op de Boerderij van de Toekomst. Onder die naam heeft Wageningen University & Research (WUR) afgelopen voorjaar een proeflocatie van ruim een vierkante kilometer ingericht bij Lelystad. De nieuwste technologie wordt daar ingezet om de zogeheten kringlooplandbouw verder te helpen. Het project wordt donderdag officieel geopend.


'Quinoa, soja of sorghum geen oplossing voor de droogte', zoektocht gaat verder

26-05-2020 - 0 reacties "Het zaaien van quinoa, soja of sorghum zijn geen oplossing voor de droogte", zegt Derk van Balen van de Wageningen University & Research (WUR). "De bodem anders bewerken en rassen zaaien die beter tegen droogte kunnen hopelijk wel."


Glastuinbouw zonder watervervuiling is haalbaar

22-04-2020 - 0 reacties Een jaar lang komkommers en paprika’s telen zonder afvalwater te lozen is mogelijk, blijkt uit een vierjarig onderzoek van WUR Glastuinbouw in Bleiswijk.
Veel tuinders dachten vooraf dat het onmogelijk zou zijn: een jaar lang komkommers en paprika’s telen op steenwol in de kas zonder afvalwater te lozen.…


WUR: 'Sorghum verovert plek als veevoergewas'

07-04-2020 - 0 reacties Sorghum verovert langzaam een plek als veevoergewas in Nederland. Dat verwacht onderzoeker Brigitte Kroonen van Wageningen University & Research (WUR). Met het project 'Grondig boeren met mais' heeft ze samen met Grondig Boeren-partner Crop Solutions de afgelopen twee jaar in Vredepeel ervaring opgedaan met dit gewas.


Prijs varkensbrok blijft aantrekken

27-03-2020 - 0 reacties Voor de vijfde maand op rij stijgen de prijzen van de verschillende varkensbrokken. Dit tonen de nieuwste cijfers van de Wageningen Economic Research (WUR) over de maand maart. De Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator laat zien dat deze stijging nog een tijd blijft aanhouden.


Prijzen varkensbrok blijven stijgen

28-02-2020 - 0 reacties De varkensbrokprijzen houden deze maand de stijgende lijn aan. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van Wageningen Economic Research (WUR). Wat betekent dit voor de komende maanden?


Proefkas WUR in aanbouw: speciaal glas en alle techniek zit in kelders

25-02-2020 - 0 reacties Tholen – Een ‘groene’ universiteit, die wil natuurlijk ook ‘groene’ kassen. Begin 2019 werd daarom gestart met de bouw van een volledig elektrische ‘high containment’ onderzoekkas op het campusterrein van Wageningen University & Research.

Vlak voor de Kerst was de kas glasdicht en dus is het inmiddels tijd…


'Baten varkenshouder sterk verbeterd'

10-02-2020 - 0 reacties De varkensbedrijven zijn er in 2019 qua liquiditeit goed op vooruitgegaan. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor die de ABN, samen met Wageningen Economic Research (WUR), heeft uitgebracht.


Blijven de prijzen van rundveevoeders stijgen?

07-02-2020 - 0 reacties De brokprijzen voor rundvee stijgen weer, zo tonen de nieuwste cijfers van Wageningen Economic Research (WUR) aan. Zet de stijgende trend in de komende maanden door?


Amerikaanse landbouwminister bezoekt Nederlandse kassen: ‘Jullie zijn goed bezig’

28-01-2020 - 0 reacties Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw, bezocht dinsdag het glastuinbouwcomplex van de Universiteit van Wageningen (WUR). De politicus wilde met eigen ogen zien hoe die Dutchies het voor elkaar krijgen om na de VS de grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. ,,Maar dat stikstofprobleem is voor jullie wel een uitdaging.’’


Exportwaarde landbouwgoederen 2019 breekt records

20-01-2020 - 0 reacties De export van land- en tuinbouwgoederen in 2019 wordt geraamd op 94,5 mld euro. Dit is 4,6 procent meer dan in 2018 en de hoogste exportwaarde ooit. Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en…


'Ook 2020 kan een goed varkensjaar worden'

02-01-2020 - 0 reacties Het zijn bizarre tijden op de varkensmarkt. Vanwege het grote vleestekort in China loopt de export van Europees varkensvlees als een trein. En dat zorgt voor goede prijzen. Tegelijkertijd is Afrikaanse varkenspest op slechts 40 kilometer van Duitsland geconstateerd. Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR) blikt terug en vooruit.


Wethouder neemt kijkje bij vertical farm voor WUR in aanbouw

23-12-2019 - 0 reacties Op dit moment wordt op het terrein van Wageningen University & Research de BU Glastuinbouw in Bleiswijk een nieuwe onderzoeksfaciliteit gerealiseerd. Voor wethouder Abee van de gemeente Lansingerland reden om polshoogte te komen nemen van de vorderingen. De bouw ging in september van start.


Varkenshouder casht na magere decennia

16-12-2019 - 0 reacties Het kan vriezen en het kan dooien in de varkenssector. Terwijl een zeugenhouder vorig jaar gemiddeld nog €13.000 bij moest leggen, lopen de verdiensten dit jaar in de tonnen euro’s. Dat toont inkomstenraming van Wageningen Economic Research (WUR) aan.


EU maakt het biologische gewasbescherming moeilijk

10-12-2019 - 0 reacties De toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen is door de EU-regelgeving onnodig duur, stug en tijdrovend. Dat blijkt uit een recente studie van Wageningen University & Research (WUR). Voor een nieuwe bestrijdingsmiddel kan het tot 5 jaar duren voordat het een toelating op zak heeft. Het gevolg is dat er minder duurzame middelen op basis van micro-organismen op de markt komen. Een snelle groene transitie van de landbouw lijkt op die manier veraf.


"EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming"

04-12-2019 - 0 reacties Gewasbeschermingsmiddelen moeten duurzamer worden. Biologische middelen die werken op basis van nuttige micro-organismen en insecten krijgen daarom de voorkeur van de EU en de Nederlandse overheid. Echter, uit nieuw onderzoek van onder meer Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat de toelating…