Wur

Wur is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Wur en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Wur nieuws

Proef WUR: Inunderen geeft volledige doding van chitwoodi

21-09-2019 - 0 reacties Inunderen geldt als laatste redmiddel om een uit de hand gelopen besmetting met AM of M. chitwoodi op te ruimen. Onderzoekers van WUR volgden de afgelopen vier jaar nauwgezet een praktijkperceel bij de firma Van Dam in de Wieringermeer.


Genoomsequentie maakt aardappelen snel resistent

20-09-2019 - 0 reacties Met de publicatie door WUR en Solynta van de meest complete genoomsequentie voor aardappelen is de komst van aardappelen, die beter bestand zijn tegen hitte, droogte en/of ziekten een stap dichterbij gekomen.


Doorbraak in ontcijfering complex aardappelgenoom

19-09-2019 - 0 reacties Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben samen met aardappelveredelaar Solynta de meest complete genoomsequentie voor aardappels ooit gepubliceerd. Een doorbraak, omdat de aardappel zich niet makkelijk laat ontcijferen.


WUR en Solynta ontcijferen aardappelgenoom

19-09-2019 - 0 reacties Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben deze week samen met veredelingsbedrijf Solynta de meest complete genoomsequentie voor aardappels gepubliceerd.


Lastig aardappelgenoom bijna ontcijferd

19-09-2019 - 0 reacties Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben deze week samen met scale-up Solynta, de uitvinder van hybride aardappelveredeling, de meest complete genoomsequentie voor aardappels ooit gepubliceerd. Uniek is dat zowel sequentie als plantmateriaal (onder voorwaarden) voor onderzoek ter beschikking worden gesteld. In de toekomst kan dit een aardappel opleveren die beter bestendig is tegen hitte of droogte, of beter resistent tegen ziekten.


Minister zegt financiële bijdrage toe aan leerstoel NatuurCollege

17-09-2019 - 0 reacties Natuur een meer centrale plek in de maatschappij geven is een belangrijk streven van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit sluit naadloos aan op het gedachtegoed van het NatuurCollege. Daarom heeft minister Schouten besloten om het voornemen van het NatuurCollege om een leerstoel mogelijk te maken aan de Wageningen University & Research (WUR) financieel te ondersteunen. Dit maakt meer onderzoek mogelijk naar hoe mensen, bedrijven en maatschappelijke organisaties met natuur verbonden kunnen worden.


Transparante productinformatie stimuleert gezonde en duurzame keuzes in de supermarkt

13-09-2019 - 0 reacties De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research (WUR) zijn een vierjarig onderzoek gestart in samenwerking met vrijwel alle supermarkten in Nederland. Het onderzoek ‘Transparant gezond & duurzaam’ richt zich op interventies om productinformatie te verduidelijken en consumenten te ondersteunen bij het maken van gezonde en duurzame keuzes.


THE Worldwide Ranking: WUR beste van Nederland, internationaal 59e

12-09-2019 - 0 reacties De gezaghebbende ranking van Times Higher Education (THE) wijst Wageningen University & Research (WUR) aan als de beste Nederlandse universiteit. Vorig jaar voerde de TU Delft de nationale lijst aan. WUR neemt net als vorig jaar op de wereldwijde ranglijst de 59e positie in.


‘Groenbemestersmengsel verhoogt niet de biodiversiteit’

06-09-2019 - 0 reacties Je kunt geen biodiversiteit toevoegen door een groenbemestersmengsel te zaaien. Volgens entomoloog Hans Helder van Wageningen Universiteit en Research (WUR) is dat een misvatting.


Ine van der Fels-Klerx benoemd tot buitengewoon hoogleraar Economie van Voedselveiligheid aan Wageningen University

03-09-2019 - 0 reacties De raad van bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft dr.ir. H.J. (Ine) van der Fels-Klerx benoemd tot buitengewoon hoogleraar Food Safety Economics. De leerstoel, die op 1 augustus 2019 start, is onderdeel van de Leerstoelgroep Business Economics en wordt mogelijk gemaakt door Wageningen Food Safety Research (WFSR).


Enkele honderden euro's extra saldo bij goede groenbemesterkeuze

30-08-2019 - 0 reacties De keuze voor de juiste groenbemester kan in een volgend hoofdgewas een 300 euro hoger saldo opleveren. Bij zeer hoogwaardige gewassen als lelie nog meer. Volgens onderzoeker Johnny Visser van WUR blijkt dat uit proeven op proefbedrijf Vredepeel.


Optimisme Nederlandse boer keldert

28-08-2019 - 0 reacties Het vertrouwen van Nederlandse boeren in hun onderneming is in het tweede kwartaal van 2019 flink gedaald. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Wageningen University & Research (WUR). De Index bevindt zich op het laagste niveau in 3 jaar tijd.


Cijfers vleesconsumptie: WUR, CBS en NOS spreken elkaar tegen

20-08-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

We hebben het allemaal wel weer voorbij zien komen. In de zomer is er altijd weinig nieuws dus komen veel nieuwsplatformen met oude of onjuiste berichtgeving. Ook de NOS heeft hieraan meegedaan volgens Foodlog.


CBS kan daling vleesconsumptie niet bevestigen en wil onderbouwing van de NOS

17-08-2019 - 0 reacties Het was een opzienbarend nieuwtje in komkommertijd: de vleesconsumptie in Nederland is met 9% gedaald. Dat meldde de NOS woensdagochtend; vele media namen het over. Opmerkelijk, want vorig jaar meldden Wakker Dier en de WUR teleurgesteld dat de Nederlandse vleesconsumptie al twee jaar niet meer daalde. En nu opeens wel? Onderwijl zouden de verkopen van vleesvervangers met 51% zijn gestegen.


Zoektocht naar robuust eendagskuiken

13-08-2019 - 0 reacties Wat is de invloed van voeding van moederdieren op de kwaliteit van kuikens? Deze vraag staat centraal in meerjarig onderzoek van voerfabrikant De Heus en Wageningen University & Research (WUR). Een bijzonder promotieonderzoek, want het is voor het eerst dat er op een zo grootschalige manier wordt gekeken naar dit verband.


Uniek onderzoek naar robuuste kuikens

09-08-2019 - 0 reacties Wat is de invloed van voeding van de moederdieren op de kwaliteit van de kuikens? Deze vraag staat centraal in het meerjarig onderzoek van voerfabrikant De Heus in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). Een uniek promotieonderzoek. Het is voor het eerst dat er op deze grootschalige manier gekeken wordt naar dit verband.


Koude en droogte ongunstig voor onderzoek uienvlieg

07-08-2019 - 0 reacties In Uireka verband loopt momenteel een onderzoek naar de aanpak van de uienvlieg. Het wegvallen van de Mundial zaadcoating zorgt mogelijk voor een groot probleem. WUR Open Teelten en HLB BV hebben in dit kader proefveldjes aangelegd in de Noordoostpolder.


Een jaar lang in het zee-ijs

02-08-2019 - 0 reacties Om meer te weten te komen over het Arctische systeem en klimaatverandering zal de Duitse ijsbreker Polarstern zich een jaar lang laten 'invriezen' in het Noordpoolgebied. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) doen onderzoekers mee met deze unieke expeditie in twee projecten. Het ene Wageningse onderzoek richt zich op de Arctische kabeljauw, en het andere op de uitwisseling van klimaat-actieve gassen tussen oceaan, ijs en atmosfeer.


Uniek onderzoek naar robuuste kuikens

01-08-2019 - 0 reacties Wat is de invloed van voeding van de moederdieren op de kwaliteit van de kuikens? Deze vraag staat centraal in het meerjarig onderzoek van voerfabrikant De Heus in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR). Een uniek promotieonderzoek. Het is voor het eerst dat er op deze grootschalige manier gekeken wordt naar dit verband.


Kiemrust in bewaring kan ook zonder chloor

31-07-2019 - 0 reacties Aardappeltelers hebben voor de lange bewaring voldoende alternatieven voor Chloor IPC, blijkt uit bewaaronderzoek van Wageningen University & Research (WUR) Open Teelten. De resultaten van MH-bespuitingen in het veld, aangevuld met toegelaten ruimtebehandelingen, zijn minimaal vergelijkbaar met traditioneel gassen met chloorprofam-middelen.