Gewassen

Gewassen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gewassen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gewassen nieuws

Vaker het perceel in om gewassen te controleren

17-01-2019 - 0 reacties Boeren dienen vaker de percelen in te gaan om in een vroeg stadium ziekten/aantastingen te signaleren. Door de toelatingen van steeds minder middelen is het zaak een aantasting in de kiem te smoren en er steken nieuwe stammen van phytophthora de kop op.


Minder water voor gewassen komend seizoen

17-01-2019 - 0 reacties De Unie van Waterschappen vreest dat voor de gewassen komend groeiseizoen minder water beschikbaar is dan in een normaal jaar. Dit speelt vooral op de hoge zandgronden in het oosten en het zuiden van het land.


Droogteschade taxaties onder vuur

10-01-2019 - 0 reacties Telers met gewassen voor de vrije verkoop hebben aanzienlijk minder kans op een schadevergoeding uit de brede weersverzekering van Agriver dan contracttelers. Oorzaak zijn de hogere prijzen voor de gewassen.


Nominaties Show Your Colours Award IPM 2019 bekend

10-01-2019 - 0 reacties Voor de Show Your Colours Award IPM 2019 zijn elf planten genomineerd. Alle standhouders van IPM Essen, met houtige gewassen en vaste planten konden voor deze verkiezing planten of plantconcepten insturen.


"Bij temperaturen beneden nul slagen zelfs traditionele kassen er niet in gewassen te beschermen"

08-01-2019 - 0 reacties Op Sicilië is het nieuwe jaar dramatisch begonnen. Op het hele grondgebied is veel schade ontstaan als gevolg van sneeuw en v


Opbrengst van gewassen kan hoger met betere fotosynthese

05-01-2019 - 0 reacties De opbrengst van gewassen kan toenemen als de fotosynthese wordt geoptimaliseerd. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Illinois in het wetenschappelijke tijdschrift Science.


Advies op landbouwbedrijven over nitraataanpak

02-01-2019 - 0 reacties Nitraatuitspoeling beperken door in de eigen bedrijfsvoering maatregelen te nemen bij de teelt en bemesting van gewassen. In 4 Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan adviseurs hierover in gesprek met de akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers.


Mei 2018: Verzopen gewassen, veel schade na hagel en aardappelen poten

28-12-2018 - 0 reacties In de laatste weken van 2018 en de eerste week van 2019 is het tijd om terug te kijken. Wat heeft er het afgelopen jaar gespeeld, waar waren we druk mee, of geïnteresseerd in. In deze aflevering de maand mei.


Herziening en uitbreiding specialistisch tractoraanbod New Holland

28-12-2018 - 0 reacties ·  Nieuwe T4 F-ROPS met extra laag profiel voorziet volledig in uiterst gespecialiseerde behoeften van telers van laaghangende gewassen


Met verbeterde gewassen kan productie verdubbelen

27-12-2018 - 0 reacties Met verbeterde gewassen kan de Europese landbouwproductie in 2050 verdubbelen. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van het EU-project CropBooster-P.


Met verbeterde gewassen kan Europese landbouwproductie verdubbelen

21-12-2018 - 0 reacties Wageningen University Research werkt aan een routeplan om onze landbouwgewassen toekomstbestendig te maken. Dit gebeurt in het EU-project CropBooster-P. Toekomstige gewassen moeten veel meer opbrengst geven, met optimaal gebruik van water en mineralen.


Start gesprekken Drentse boeren over nitraatuitspoeling

20-12-2018 - 0 reacties Nitraatuitspoeling beperken door in de eigen bedrijfsvoering maatregelen te nemen bij de teelt en bemesting van gewassen. In Drenthe gaan adviseurs hierover in gesprek met de akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers in vier grondwaterbeschermingsgebieden.


Met verbeterde gewassen kan Europese landbouwproductie verdubbelen

19-12-2018 - 0 reacties Wageningen University & Research werkt aan een routeplan om onze landbouwgewassen toekomstbestendig te maken. Dit gebeurt in het EU-project CropBooster-P. Toekomstige gewassen moeten veel meer opbrengst geven, met optimaal gebruik van water en mineralen. En uiteraard is het nodig dat deze gewassen een zo hoog mogelijke voedingswaarde en kwaliteit hebben. Uiteindelijk moeten deze gewassen leiden tot een verdubbeling van de wereldwijde voedselproductie die nodig is om straks 10 miljard mensen te kunnen voeden én de effecten van klimaatverandering te verlichten. Het goede nieuws: het kán.


Dingeman Burgers maakt bodem zelf klimaatbestendiger

19-12-2018 - 0 reacties Dingeman Burgers had zo vaak met extreme buien te maken, dat hij besloot om alle zeilen bij te zetten bij het klimaatbestendig maken van zijn percelen. Hij zorgt voor goede afwatering, minder bodembelasting en kiest gewassen die tijdig geoogst zijn.


Technologische oplossingen voor een betere agrifoodketen

18-12-2018 - 0 reacties In n van de best bekeken afleveringen van de serie Black Mirror, geschreven door de Britse technologie journalist Charly Brooker, is te zien hoe robotbijen natuurlijke honingbijen vervangen voor de bestuiving van gewassen. Deze bestuiverdrones maken deel uit van het dagelijkse leven.


Zibo combineert schoffelen met gras zaaien in maïs

18-12-2018 - 0 reacties Gewassen hebben stikstof en fosfaat nodig. Deze stoffen komen in de bodem en het water terecht als ze niet of onvoldoende door het gewas opgenomen ...


Oproep Akkerwijzer: Wintertijd, de periode van sleutelen, revisie en onderhoud

16-12-2018 - 0 reacties Nu de meeste gewassen van het land zijn en ook al veel grondwerk achter de rug is, breekt op menig akkerbouw- en loonbedrijf weer een periode aan van noodzakelijk onderhoud aan machines en installaties.


Mais schoffelen en gras zaaien in één werkgang

15-12-2018 - 14 reacties Gewassen hebben stikstof en fosfaat nodig. Deze stoffen komen in de bodem en het water terecht als ze niet of onvoldoende door het gewas opgenomen worden. Maistelers dienen een vanggewas te zaaien als er mais wordt geteeld op zand- of lössgrond. Hiermee wordt voorkomen dat er teveel stikstof uitspoelt in de herfst en winter.  Door het onderzaaien van gras in mais met een lengte van 40 à 50 centimeter wordt het bodemleven gestimuleerd en worden mineralen al eerder en beter vastgehouden. Bovendien staat er na de maisoogst al een vanggewas en hoeft er dus geen grondbewerking uitgevoerd…


Schadevergoeding Tata Steel voor tuinders Heemskerk

12-12-2018 - 0 reacties Tuinbouwbedrijven in Heemskerkerduin kunnen op 17 december een schadeovereenkomst treffen met staalfabrikant Tata Steel in IJmuiden. De vergoeding betreft schade aan gewassen veroorzaakt door bedrijfsactiviteiten van het staalbedrijf.


Precisielandbouw: de techniek is er, maar praktijk blijkt weerbarstig

06-12-2018 - 0 reacties Tholen – Er is veel data beschikbaar, zeker genetische data over gewassen, maar ook op het veld ligt de data voor het oprapen