Gewassen

Al het Gewassen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Gewassen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Gewassen nieuws

AVP bedreigt óók akkerbouwers

14-01-2022 - 0 reacties AVP bedreigt ook akkerbouwers. In regio’s waar het virus opduikt mogen boeren hun akkers niet betreden om deze te bewerken en/of de gewassen te oogsten. Twee Duitse verzekeraars bieden boeren de optie zich tegen de financiële gevolgen te verzekeren.


Middelengebruik landbouw daalt 11 procent

14-01-2022 - 0 reacties De landbouw gebruikte in 2020 bijna 5 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen. Dat is ruim 11 procent minder dan in 2016, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 42 gewassen.


LTO: De teler centraal in de transitie naar weerbare teelten 

12-01-2022 - 0 reacties Vanmiddag spreekt Joris Baecke in bij het rondetafelgesprek Gezonde gewassen en gezonde bodem van de Tweede Kamer.


Wees zuinig op het bodemleven

12-01-2022 - 0 reacties Een evenwichtig bodemleven maakt de grond en de gewassen weerbaar tegen ziekten en plagen.


NPEC werkt aan de gewassen van de toekomst

11-01-2022 - 0 reacties Van gewassen die een hoge opbrengst geven tot planten die bestand zijn tegen droogte, verzilting, ziekten en andere gevolgen van klimaatverandering. Onderzoekers van Agro Food Robotics van Wageningen University & Research doen er baanbrekend, multidisciplinair onderzoek naar, oa. in het recent geopende Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC), een high-tech faciliteit voor gerichte veredeling en snelle screening van gewassen mogelijk.


Jaap van Wenum: 'We hebben breed draagvlak in de samenleving'

08-01-2022 - 0 reacties Sterk georganiseerd in de keten, een efficiënte lobby en veel waardering. Bij de aankondiging van zijn vertrek als voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente vindt Jaap van Wenum dat de plantaardige sectoren er goed voor staan. Maar ook constateert hij dat de randvoorwaarden om goede gewassen te kunnen telen nog volop uitdagingen bieden.


Sleutelgen maakt gewassen genetisch identiek aan moederplant

07-01-2022 - 0 reacties Wageningse onderzoekers hebben samen met collega's uit Japan en Nieuw-Zeeland een gen ontdekt dat ervoor zorgt dat in de vruchtbeginsels van planten embryo's kunnen uitgroeien zonder dat de bloemen zijn bestoven.


Regeling schade uitwaarden Maas nog onduidelijk

27-12-2021 - 0 reacties Agrarische ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas met schade aan gewassen door het hoogwater in juli dit jaar, krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Over de inhoud van de regeling is nog veel onduidelijkheid.


Ctgb breidt toelating Geoxe fors uit

27-12-2021 - 0 reacties Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft het etiket van Geoxe aangepast. De toelating van het fungicide met de werkzame stof fludioxonil is uitgebreid met meer dan twintig gewasgroepen en enkele gewassen.


Ook tegemoetkoming hoogwaterschade uiterwaarden Maas

17-12-2021 - 0 reacties Boeren en akkerbouwers die schade hebben aan gewassen door het hoogwater in de uiterwaarden van de Maas krijgen een eenmalige tegemoetkoming. Het gaat om ondernemers in het buitendijks gebied van de Maas, van Boxmeer tot Geertruidenberg.


Boeren en tuinders helpen mee met bescherming drinkwaterbron Drentsche Aa

25-11-2021 - 0 reacties De bescherming van de Drentsche Aa als belangrijke bron voor drinkwater. Meer zichtbare biodiversiteit aan de waterkant. Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het vasthouden van regen- en grondwater voor gewassen op het land. Het zijn doelen van een unieke ‘groenblauwe’ samenwerking in…


Fruitteler Rik: ‘Over onze rug is er een statement naar Poetin gemaakt’

07-11-2021 - 0 reacties BAARLAND - In de tuin van de familie De Winter bij Baarland staat een uit de kluiten gewassen treurwilg. Ineke de Winter plantte de boom kort nadat haar man René in 2004 omkwam bij een bedrijfsongeval. Hij was fruitteler. ,,De treurwilg is een gebaar”, zegt ze.


CEO AeroFarms over de rol van vertical farms in steeds meer teelten

26-10-2021 - 0 reacties "Wat we telen, wordt vaak bepaald door de problemen in de bestaande toeleveringsketen. We ontwikkelen ons platform, de mechanische omgeving die door datawetenschap wordt gestuwd, om verschillende gewassen te kunnen telen", zegt David Rosenberg, CEO en mede-oprichter van AeroFarms.
In september 2021…


Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

10-10-2021 - 24 reacties Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."


Noord-Hollandse telers zetten volgende stap met precisiespuiten

17-09-2021 - 0 reacties Greenport Noord-Holland Noord en partners zijn een project gestart om concepten van precisiespuiten uit te werken tot praktisch bruikbare toepassingen. Met precisie spuittechnieken is het mogelijk om gewassen op plantniveau te bespuiten. Hierdoor kunnen telers minder (kunst)mest, gewasbeschermings- en…


Europa stemt in met langer kwekersrecht bloembollen, asperges en houtige gewassen

14-09-2021 - 0 reacties 641 Europarlementariërs hebben op 13 september ingestemd met het voorstel om de Europese kwekersrechtbescherming voor bloembollen, asperges en houtige gewassen met vijf jaar te verlengen naar een periode van dertig jaar. De Europese Raad en de Landbouwcommissie van het Europees Parlement waren al akkoord…


200 boeren dreigen hoogwaterschade niet vergoed te krijgen

17-08-2021 - 7 reacties Zo'n 200 boeren in de omgeving van Boxmeer dreigen geen vergoeding van de overheid te krijgen na de overstromingen van vorige maand. Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om boeren die gewassen telen in de uiterwaarden van de rivier de Maas.

De overheid maakte vrijdag hoofdlijnen van de
waterschaderegeling bekend. Volgens de uitgangspunten zouden de 200 boeren niet in
aanmerking komen voor compensatie. Dat komt doordat de
uiterwaarden volgens de overheid bedoeld zijn als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet. Dat zegt een woordvoerder van LTO na berichten hierover in De Telegraaf.

Volgens de boeren geldt dat risico alleen in de winter. In de zomer
houden boeren er geen rekening mee dat de uiterwaarden
opeens onder water kunnen komen te staan. Zij vinden daarom dat er in dit geval geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse
schade.

Schade 2,3 miljoenEr zijn bij LTO al ruim 200 meldingen binnengekomen van
aangesloten boeren die buiten de regeling lijken te vallen. Samen zijn zij goed
voor een geschatte schade van ongeveer 2,3 miljoen euro. Die is ontstaan doordat onder andere aardappelen, snij- en
graszaad, gras- en hooiland verloren zijn gegaan. De verwachting is dat het
probleem bij meer boeren speelt, maar dat die zich nog niet hebben
gemeld.

LTO heeft de kwestie al aangekaart in Den Haag en blijft
zich naar eigen zeggen inzetten voor de gedupeerde ondernemers die
de compensatie dreigen mis te lopen. Als het aan de organisatie ligt, moet de waterschaderegeling worden aangepast.


Britse groententeler zegt dat tekort aan arbeidskrachten leidt tot voedselverspilling

13-08-2021 - 0 reacties Een van de grootste groententelers van het Verenigd Koninkrijk zegt duizenden kilo's aan gewassen per week te verliezen doordat hij product moet weggooien als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten. Het gaat om Alfred Pearce, gevestigd in de buurt van King's Lynn, Norfolk, waar het aantal…


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Bijen vechten om bloemen

10-08-2021 - 0 reacties Er is geen plek in Nederland zonder honingbijen. De nijvere insecten bestuiven gewassen en maken honing. Maar ze concurreren ook met wilde bijensoorten in de natuur, waarvan ruim de helft bedreigd wordt in hun voortbestaan. Is het tijd voor beperkingen op de imkerij? Die vraag stelt men in Resource, een medium voor…