Gewassen

Gewassen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Gewassen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Gewassen nieuws

Gewassen kunnen straks vlot de grond in

18-03-2019 - 0 reacties De astronomische lente breekt woensdag 20 maart aan. Dit is tevens het startschot voor een periode van warmer lenteweer. Kunnen akkerbouwers en veehouders terug het land op, of is de verbetering van korte duur?


Een knip in het DNA kan betrouwbaarder zijn dan traditionele veredeling van gewassen

13-03-2019 - 0 reacties In een opiniestuk over de rol van genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) in de landbouw duiden Barbara Van Dyck en Nina Holland dat technische vooruitgang niet politiek-neutraal is. In de kern van hun betoog stellen ze zich vragen bij de nauwkeurigheid van de CRISPR-technologie waarmee biotechnologen kleine veranderingen in het DNA van de plant kunnen aanbrengen.


Mestconnector matcht vraag en aanbod biologische mest

11-03-2019 - 0 reacties Nog meer dan in de gangbare landbouw wordt in de biolandbouw belang gehecht aan dierlijke mest om de bodem en de gewassen te voeden. Toch heeft de sector moeite met het matchen van vraag en aanbod. Daarom bedacht BioForum Vlaanderen ‘de mestconnector’, waarmee biologische veehouders hun mestaanbod publiek kenbaar kunnen maken zodat biologische akkerbouwers en tuinders hen eenvoudiger weten te vinden. Die laatsten zoeken nog vaak hun toevlucht tot andere organische meststoffen, of tot dierlijke mest van gangbare (grondgebonden) landbouwbedrijven, omdat transport over langere afstanden biologische mest minder interessant maakt.


Teelt eiwitgewassen Nederland toegenomen

10-03-2019 - 0 reacties Het areaal eiwithoudende gewassen kwam in 2018 uit op 9 duizend hectare, 38 procent meer dan in 2008. Toen was het 5,6 duizend hectare. Alle eiwithoudende gewassen nemen in omvang toe.


Boer Hermus gaat (mét trekker) naar de klimaatmars

09-03-2019 - 0 reacties Van Zevenbergsche Hoek naar de Dam in Amsterdam, het is een afstand van iets meer dan honderd kilometer. Zo gepiept dus, zou je zeggen. Maar boer Piet Hermus neemt er toch ruim de tijd voor. Dat moet ook wel, want hij gaat met een landbouwtrekker en platte kar. Hij vertrekt vandaag al om morgenmiddag in de hoofdstad mee te doen aan de klimaatmars.
De akkerbouwer geeft toe dat met de trekker naar Amsterdam gaan niet de meest milieuvriendelijke manier is. "Net zo min als een vliegtuig of een auto, maar we moeten elkaar ontmoeten. Boeren, burgers en buitenlui moeten zich verenigen", zegt hij. "Wij boeren merken met enige regelmaat iets van de klimaatverandering, maar sommigen komen niet van hun erf af. Het is tijd om gezamenlijk een vuist te maken".
Enorme regenbuien
Om die boodschap kracht bij te zetten, neemt Hermus ook spandoeken mee. Nu liggen ze nog achterop de kar, morgen staan ze rechtop. 'Het klimaat verandert nu al' en 'Onze gewassen verdrogen ook steeds vaker' staat erop. "Het gaat niet alleen om droogte, maar ook om de enorme regenbuien waar we last van hebben. Als mijn aardappelplantjes een dag onder water staan, dan gaan ze rotten. En dan kan ik er niets meer mee", aldus Hermus.
Om dat tegen te gaan, graaft de boer met enige regelmaat geulen. "Dat helpt, maar het weer is ook onvoorspelbaar. Het gaat om de trefkans en als je pech hebt kan het door een extreme bui binnen een paar uur gedaan zijn."
Afval
Ondanks de problemen blijft Hermus optimistisch. "Wij hebben ook oplossingen", zegt hij. Op een van de spandoeken staat 'Bomen en planten kunnen CO2 binden'. "En dat is wat wij boeren kunnen doen, zorgen voor meer groen." En zo heeft hij nog wel meer ideeën. "We zouden windmolens kunnen plaatsen, zonnepanelen. Verder kunnen we proberen door circulair te denken zo min mogelijk afval te produceren".
"Maar", zegt Hermus er gelijk bij. "Je moet wel geld verdienen om die oplossingen uit te kunnen voeren. Door alle kosten die wij moeten maken door bijvoorbeeld de droogte of juist overvloedige regenval, is dat geld verdienen soms best lastig. En daarom moeten we samen optrekken."


Peenmarkt doet het rustiger aan

08-03-2019 - 0 reacties De afgelopen carnavalsweek heeft op de peenmarkt niet bepaald voor meer reuring gezorgd. Integendeel, de vraag naar gewassen peen is een stuk rustiger. Ook het warme weer in de laatste februariweek heeft hierbij wellicht een rol gespeeld.


Gewasbeschermingsmiddelen in burgertuinen Westerveld gevonden

06-03-2019 - 0 reacties Bodems en gewassen in natuurgebieden en tuinen in de gemeente Westerveld bevatten verschillende gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van enkele ongeruste burgers.


Drie keer zoveel verzekerden klopten vorig jaar aan bij Vereinigte Hagel

06-03-2019 - 0 reacties Ruim 1.400 gedupeerde boeren hebben vorig jaar via Vereinigte Hagel een beroep gedaan op hun brede weersverzekering, dat is drie keer zoveel als in andere jaren. De belangrijkste gewassen met schade waren aardappelen en uien.


Teelt eiwithoudende gewassen in opmars

05-03-2019 - 0 reacties De teelt van eiwithoudende gewassen vertoont sinds 2015 een duidelijk stijgende lijn. Het streven van LTO en NZO naar minimaal 65 procent eiwit van eigen grond in 2025 speelt hierin een rol.


Teelt eiwitgewassen Nederland toegenomen

05-03-2019 - 0 reacties Het areaal eiwithoudende gewassen kwam in 2018 uit op 9 duizend hectare, 38 procent meer dan in 2008. Toen was het 5,6 duizend hectare. Alle eiwithoudende gewassen nemen volgens CBS in omvang toe.


CBS: Areaal eiwithoudende gewassen neemt gestaag toe

04-03-2019 - 0 reacties Het areaal eiwithoudende gewassen neemt gestaag toe. Vorig jaar werd op 9.000 hectare eiwithoudende gewassen geteeld. De groei zit met name bij de kleinere gewassen, zoals veldbonen, sojabonen en lupine.


Toename in teelt Nederlandse eiwitgewassen

04-03-2019 - 0 reacties Het areaal eiwithoudende gewassen kwam in 2018 uit op 9.000 hectare, 38% meer dan in 2008. Toen was het 5,6 duizend hectare. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige resultaten van de landbouwtelling. Eiwithoudende gewassen worden geteeld voor menselijke consumptie, als diervoeder of als


Opnieuw uitbreiding areaal eiwitgewassen

04-03-2019 - 0 reacties Het areaal eiwithoudende gewassen in Nederland kwam in 2018 uit op 9.000 hectare, 38 procent meer dan in 2008. Toen was het areaal 5.600 hectare.


Antonio Carraro SX 7800S met de kilverbak op het Noordzeestrand

03-03-2019 - 0 reacties Loon- en grondverzetbedrijf M.C. Immerzeel uit Noordwijk is met zijn Antonio Carraro SX 7800S bezig om de standplaatsen voor de strandtenten te egaliseren. De SX 7800 S is een trekker die speciaal is ontwikkeld voor de compacte ruimte. Door de knikbesturing kan de trekker zich gemakkelijk tussen de gewassen en obstakels doorbewegen. De  4-wiel aandrijving in combinatie met de vier even grote wielen en het ACTIO systeem zorgen voor een uitstekende grip op de ondergrond, onder alle omstandigheden.


Veehouderij-nieuwtjes op de Sima

28-02-2019 - 0 reacties Op veehouderijgebied was op de Sima vooral nieuws rondom het erf. Verschillende nieuwe modellen verreikers of een uit de kluiten gewassen shovel. Veelal gaat het om aanvullingen op het bestaande gamma.


LED licht activeert bloemengeur

27-02-2019 - 0 reacties In de afgelopen maanden heeft Dümmen Orange met een selectie eenjarige zomerbloeiers deelgenomen aan een indoor farming proef van het bedrijf Seven Steps To Heaven. Er werden meerdere proeven gehouden om erachter te komen welk effect indoor farming heeft op de gewassen en in het bijzonder op de geur van de producten.


Fotoserie Sima: nieuw bandendrukwisselsysteem en meer innovaties

25-02-2019 - 0 reacties Fiat bestond vorig jaar 100 jaar en in dat kader hebben ze twee modellen in de oude kleuren op de markt gebracht. Daarnaast een speciale jubileumuitvoering die niet te koop is. Afgelopen zondag onthulde Case IH zijn Versus. Het is een kleinere serie trekkers met traploze transmissie. De Trueflex is een flexibel maaibord van Geringhoff. Naast het maaibord is ook de haspel flexibel. Een luchtsysteem blaast bovendien de zaadjes op het transportdoek. Een interessante ontwikkeling voor gewassen met lichte zaadjes, zoals koolzaad, in combinatie met minder vlakke percelen. Hardi…


Drone taxeert gewasschade beter dan mens

20-02-2019 - 0 reacties Drones zijn beter in staat om de schades aan de gewassen, bijvoorbeeld door wild, op te nemen dan gewone taxateurs. Tot die conclusie komt belangenbehartiger LLTB, die met een aantal partijen een proefproject draaide. Het doel is om in 2019 landelijk drones in te zetten.


Schudt WASDE de graanmarkten op?

07-02-2019 - 0 reacties Het herstel van de overheidsfinanciering van de VS - althans voor een paar weken - geeft de USDA de kans om zijn belangrijkste ramingen van vraag, aanbod en stocks van de gewassen aanstaande vrijdag te publiceren, het zogenaamde WASDE.


Stabiele verkoopprijzen gewassen peen remmen bovenkant telersnoteringen

02-02-2019 - 0 reacties De bovenkant van de noteringen voor bewaarpeen verkeert al enkele weken op een onveranderd level. Met 28 euro voor 100 kilo B-peen en 27 euro voor Schaaltjespeen is op de beurs Emmeloord aan de top sprake van een stabiel prijsniveau.