Vee

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Vee. Vee is een van de 15952 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Vee nieuws

'Milieuvriendelijke boeren hebben steun en zekerheid nodig'

25-02-2020 - 1 reacties Ongeveer de helft van de boeren is bereid om meer te doen voor het milieu. Maar ze hebben dan wel extra steun en zekerheid nodig, zeggen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Vrije Universiteit Amsterdam na onderzoek.


Rantsoen van droogstaande koeien is vaak te rijk

24-02-2020 - 4 reacties Het voer van koeien in de droogstand bevat nogal eens te veel energie. De kuilen zijn te rijk en het vee krijgt soms een speciaal droogstandsbrok. 'Dat is niet nodig', zegt Paul Dobbelaar, docent veevoeding van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.


Vee blijft ongedeerd bij stalbrand in Elspeet

19-01-2020 - 0 reacties In Elspeet is zondagochtend brand uitgebroken in een stal. Hoewel die vol rook kwam te staan, bleef het vee ongedeerd. Dat meldt de brandweer, die met groot materieel ter plaatse kwam.


Fries-Hollands vee is verkozen tot zeldzaam ras van 2020

16-01-2020 - 0 reacties Stichting Zeldzame Huisdierrassen brengt samen met de vereniging van het Fries-Hollands vee dit ras extra onder de aandacht door het uit te roepen tot ‘Ras van het Jaar 2020’. Van het Fries-Hollands vee waren in september 2019 nog 2.113 vrouwelijke fokdieren in het stamboek ingeschreven.


Boerenbedrijf uit Wierden waar vee in eigen mest zwom moet verbeteren, anders gaat zaak op slot

12-12-2019 - 0 reacties WIERDEN/ALMELO - Een boerenbedrijf uit Wierden heeft een voorwaardelijke stillegging opgelegd gekregen vanwege erbarmelijk slechte leefomstandigheden waarin varkens en kalveren leefden. Zo oordeelde de politierechter in Almelo deze donderdag. Bij het bedrijf werden in 2017 grote misstanden ontdekt, zoals dieren die in hun eigen mest in te kleine containers zaten. Ook werden dode dieren gevonden. Als er de komende drie jaar weer misstanden worden ontdekt gaat het bedrijf alsnog op slot.


Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen

10-12-2019 - 1 reacties De Eerste Kamer wil de spoedwet stikstof toch nog voor het kerstreces behandelen. Dat hebben de woordvoerders vandaag besloten. Minister Schouten moet vooraf nog wel een stapel vragen beantwoorden over de juridische houdbaarheid, garanties voor natuurgebieden en voorrang voor woning- boven wegenbouw.

Het kabinet hoopt dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de bouw snel kan worden vlot getrokken. Maar de oppositie trapte vorige week op de rem.
Vanmiddag besloot een meerderheid om komende maandag te bekijken of alle schriftelijke vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het debat alvast 'met potlood' voor dinsdag in de agenda te zetten. Het is de bedoeling er nog dezelfde dag over te stemmen.

GroenLinks
De spoedwet stikstof is vorige week aangenomen door de Tweede Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden de SGP, 50Plus en het lid Haga voor.
Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is nog onzeker. De coalitie heeft daar, ook met de stemmen van de SGP en 50Plus, geen meerderheid. Minister Schouten en minister Hoekstra zijn inmiddels bij fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het peilen of zij nog overgehaald kunnen worden. Zij zijn vanmiddag bij onder anderen Klaver van GroenLinks langsgeweest.
Het blijft niet bij deze spoedwet. De commissie-Remkes, die het kabinet heeft ingesteld om advies te geven over de stikstof-problematiek, is nog volop aan het werk.

De commissie onder leiding van oud-minister Remkes, die inmiddels ook waarnemend burgemeester van Den Haag is, bracht in september al een advies uit voor de korte termijn. Op basis daarvan is onder meer besloten om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die maatregel gaat in maart in.

Remkes komt naar verwachting vrijdag met een tweede advies, over de weidegang van koeien. Nu moeten boeren eigenlijk een vergunning aanvragen om hun koeien naar buiten laten. De adviescommissie zei in het eerste advies dat er een gedoogstatus moet blijven bestaan, want koeien in de wei veroorzaken minder stikstofuitstoot dan koeien op stal. Deze week komt er een extra advies over al dan niet verplicht weiden van vee.
Een derde advies, over de luchtvaart, verschijnt naar verwachting in de eerste week van januari.

Eerder zei Remkes dat voor het eind van dit jaar klaar kon zijn, maar dat lukt net niet. In dit advies zal het ook gaan over natuurvergunningen voor Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport. Volgens milieuorganisaties hebben de luchthavens ten onrechte niet zo'n vergunning. Remkes moet daar duidelijkheid over geven.
In mei komt het vierde advies van de commissie-Remkes, over de aanpak van het stikstofprobleem op de lange termijn. Dat zal naar verluidt vooral gaan over mogelijke maatregelen voor de industrie en scheepvaart.


Forse daling methaanuitstoot Europees vee

26-11-2019 - 0 reacties De uitstoot van methaan door Europees vee is sinds 1990 met ruim 20% verminderd.


PvdA wil boeren versneld uitkopen

14-11-2019 - 0 reacties De PvdA wil boeren sneller uitkopen, het financieel aantrekkelijker maken voor boeren om hun vee de stallen uit te krijgen en diesels versneld opkopen. Dit zegt Tweede Kamerlid voor de PvdA William Moorlag tegen BNR. Volgens Moorlag moeten er minder kippen, varkens en koeien komen, 'op een sociale manier'.


Drs. Vee blijft anoniem in verzet tegen ‘eco-taliban’: ‘Ik wil niet met kogels in mijn rug gevonden worden’

05-11-2019 - 2 reacties BOXMEER - Boer ‘Drs. Vee’ trekt van leer tegen wat hij noemt de eco-taliban. In een lied, een kleine hit, op de wijs van de ‘Dodenrit’ van Drs. P. Hij noemt zichzelf Drs. Vee. Niet meer dan dat. Want de inwoner van het Land van Cuijk wil koste wat kost anoniem blijven. ,,Ik wil niet met twee kogels in mijn rug gevonden worden in het maïsveld”, zegt hij. Hij is bloedserieus.


Martin Scholten (WUR): krimp veestapel niet nodig

05-11-2019 - 2 reacties Vee is onmisbaar in de kringlooplandbouw, aldus Martin Scholten van Wageningen UR. Het gaat erom de grondstoffen zo goed mogelijk te benutten en te verwaarden, en daar hoort veehouderij onlosmakelijk bij.
Hij houdt het verhaal naar eigen zeggen al voor de 90ste keer. Toch blijft het inspirerend, de optimistische visie van Martin Scholten op de kringlooplandbouw. De directeur Animal Sciences Group van Wageningen UR is op dit terrein een belangrijke adviseur van minister Schouten, die de circulaire landbouw tot haar speerpunt heeft gemaakt.


Martin Scholten: vee hoort bij kringlooplandbouw

02-11-2019 - 2 reacties Kringlooplandbouw kan niet zonder vee, omdat mest en voer daarbij cruciaal zijn. Mestverwerking kan daar een belangrijke rol bij spelen. Een wereld met enkel plantaardige producten gaat het niet redden en redt ook niet onze gezondheid.


LNV zet in op enzym als stikstofrem

01-11-2019 - 0 reacties Het ministerie van LNV onderzoekt een door DSM geproduceerd enzym dat de stikstofuitstoot van vee reduceert. Het is een van de maatregelen om te komen tot kortetermijnoplossingen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LNV wordt gerekend aan een aantal kortetermijnmaatregelen om stikstofdepositie te verlagen. 'Het gaat om maatregelen voor alle sectoren die door de crisis worden geraakt. De maatregelen moeten effectief en houdbaar zijn.'

Een woordvoerder van DSM bevestigt dat de toevoeging van een enzym aan het voer onder de aandacht is gebracht van minister Carola Schouten van LNV. De mogelijkheden worden nu verder verkend en besproken. Ze vertelt niet om wat voor soort enzym het gaat.

10 procent stikstofreductie
Wel meldt de woordvoerder dat DSM al meerdere bewezen producten maakt die zorgen voor een stikstofreductie bij verschillende soorten landbouwhuisdieren. Volgens verschillende media zou dit nieuwe DSM-enzym de stikstofuitstoot met 10 procent reduceren.

Jan Dijkstra, universitair hoofddocent Diervoeding bij Wageningen University & Research wil graag bijdragen aan het verder onderzoeken van dit enzym. Daarbij wil hij ook kijken naar diergezondheid en veiligheid. Verder kwam het nieuws ook voor de hoofddocent als een verrassing. Hij kent het enzym niet.

De hoofddocent heeft wel ideeën over het soort enzym dat wordt ingezet. 'Je kunt bijvoorbeeld enzymen als proteases toevoegen. Dat zijn enzymen die eiwit beter afbreken. Hierdoor is minder stikstof in het voer nodig om dezelfde productie te kunnen realiseren. Dat leidt tot minder stikstofverliezen.'

Andere denkrichting
Een andere mogelijke denkrichting is dat er enzymen zijn waardoor energie uit zetmeel en celwanden vrij wordt gemaakt om ammoniak, gevormd uit eiwitfermentatie, vast te leggen in microbieel eiwit. 'Dit kan leiden tot minder ureum in de urine. Bij dit proces kunnen enzymen een rol spelen.'

Volgens Dijkstra gaat het overigens niet over het onlangs door DSM gelanceerde methaanreducerende middel Bovaer. 'Dat middel remt enkel de methaanuitstoot.'

Sceptisch
Wil Meulenbroeks, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, is sceptisch over een stikstofreducerend enzym.

'Er is nog veel onduidelijk over dit soort middelen. Wat is bijvoorbeeld het effect op de voedselveiligheid, het dierenwelzijn en de diergezondheid? Ook zijn we kritisch over het kostenaspect. Daar hebben we nog totaal geen inzicht in. Als dat allemaal in orde is, kan het een deel van de oplossing zijn om de stikstofuitstoot te verminderen.'

Bekijk meer over:


‘Niet minder vee, maar minder krachtvoer en kunstmest’

21-10-2019 - 42 reacties
Originele beschrijving

Niet aantal dieren maar hoeveelheid kunstmest en geïmporteerd voer moeten naar beneden zegt Erisman.


Onenigheid VVD en D66 over verkleining veestapel

12-10-2019 - 0 reacties Regeringspartijen VVD en D66 liggen met elkaar overhoop over het verkleinen van de veestapel in Nederland. D66 houdt vol dat de hoeveelheid vee aangepakt moet worden, terwijl de VVD op deze site stelt dat inkrimping van de veestapel niet nodig is.


VVD zet coalitie op scherp: geen koe of varken minder

12-10-2019 - 2 reacties Regeringspartij VVD vindt het niet nodig om de veestapel in Nederland te verkleinen. ,,Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen’’, zegt de partij. De stikstofdiscussie in de coalitie wordt daarmee verder op scherp gezet.


Boeren onderweg naar provinciehuis Den Bosch voor stikstofdebat

11-10-2019 - 0 reacties Brabantse boeren zijn met honderden trekkers op weg naar het provinciehuis in Den Bosch om daar het debat over de aanpak van stikstof bij te wonen. Boerenorganisatie ZLTO riep niet specifiek op om met trekkers te komen. Toch zijn veel boeren dat volgens Omroep Brabant wel van plan.
In Boxtel hadden twintig boeren zich verzameld en in Sint Hubert stonden bijna tweehonderd trekkers klaar. Om 09.00 uur zijn ze vertrokken naar Den Bosch.
Voor vertrek moesten veel boeren eerst nog hun vee verzorgen. Boer Mari van Drunen doet vandaag ook mee en wil dat de provincie de boeren meer tijd geeft om luchtwassers te installeren of andere maatregelen te nemen. "Die aanpassingen kunnen een paar ton gaan kosten en dat kunnen de boeren niet meteen opbrengen", zegt Van Drunen.
"We zijn gewoon goed bezig. Mijn koeien produceren veel melk, buitenlandse bedrijven zijn jaloers op hoe wij het doen. De sector wordt om zeep geholpen, vind ik."


Kabinet volgt stikstofadvies op: minder vee en maximumsnelheid omlaag

04-10-2019 - 0 reacties Het kabinet neemt de adviezen van de stikstofcommissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes over. Daardoor gaat in de buurt van beschermde natuurgebieden de maximumsnelheid omlaag en wordt de veestapel verkleind.


AD: kabinet eens over minder vee, morgen kamerbrief

03-10-2019 - 21 reacties Voelt als een dolk in mn rug dit


Ontzie de boer, hij is al te lang onze boksbal. SUPER FIJN LEESVOER!

28-09-2019 - 17 reacties

Originele beschrijving

Waar laten we het allemaal in dit land? 17 miljoen mensen, die straks allemaal alleen willen wonen, in grote huizen en alleen in hun SUV willen zitten. 1,8 miljoen hectare aan landbouw en 100 miljoen kippen, 12 miljoen varkens, 4 miljoen koeien. 160 beschermde Natura2000 gebieden. Dit land is stamp- en stampvol.En het botst. De ammoniakuitstoot van het vee verzuurt en verarmt de natuurgebieden. De…


Boosheid om megastal met 4500 kalveren op grens van Nederland en België

27-09-2019 - 1 reacties Ze kunnen in Nederland zo boos zijn als ze willen..... op Hertog Vee. 😄

Originele beschrijving

Ze zijn echt boos in de gemeentehuizen van Baarle-Nassau en de Belgische buurgemeente Baarle-Hertog. De vergunning die de Vlaamse regering heeft gegeven voor een grote kalverhouderij is aan beide kanten van de grens in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeenten zijn niet van plan het er bij te laten zitten.