Vee

Al het Vee nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Vee nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Vee nieuws

Vee opstallen na brand vuilverbrander

11-01-2019 - 0 reacties Bij de brand bij vuilverbrander Attero in Wijster is dioxine vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen van het RIVM. Veiligheidsregio Drenthe adviseert boeren in een gebied van zo'n 700 hectare rond Hoogeveen het vee binnen te houden.


'Drenten in de Middeleeuwen massaal op wolvenklopjacht'

11-01-2019 - 0 reacties Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.

Volgens dominee-historicus Johan Picardt kwamen wolven in Drenthe in een 'onafzienbare menigte' voor. Naar een, alleen voor hem, bekende bron zouden er rond 1283 zoveel wolven zijn geweest, dat niet alleen het vee meer dan ooit werd verscheurd, maar dat zelfs dode mensen bij nacht en ontij uit hun graven werden 'geschrubt en verslonden'.


'Insect de dupe van ontworming'

08-01-2019 - 3 reacties Met het toedienen van een ontwormingsmiddel worden niet alleen de wormen bij het vee aangepakt. Via de mest zijn ook insecten de klos. Hierdoor kunnen de ontwormingsmiddelen negatief uitpakken voor de biodiversiteit.


Geurts pleit voor actie rond keurpunt levend vee

08-12-2018 - 0 reacties Kamerlid Jaco Geurts (CDA) vraagt actie van het kabinet om de export van levend vee naar Groot-Brittannië op gang te houden, ook als het tot een harde brexit zou komen. Daarbij gaat het met name om voorbereiden van een speciaal keurpunt.


NVWA wil keurpunt voor Brits vee bij harde Brexit

05-12-2018 - 0 reacties Ondanks aandringen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is er nog steeds geen keurpunt voor levend vee uit het Verenigd Koninkrijk. Dat is nodig voor het geval er op 29 maart toch een harde brexit komt. Als zo’n inspectieruimte dan ontbreekt, is er geen handel in levend Brits vee meer mogelijk. Dat zei Jan Willem van der Ham van de NVWA woensdag 5 december tijdens een hoorzitting over de Britse uittreding uit de Europese Unie in de Tweede Kamer. Als de huidige deal tussen de Britse regering en de Europese Unie doorgaat, is een keurpunt voor het Verenigd Koninkrijk volgend jaar nog niet nodig.


Financiële steun Brabantse veehouders voor investeringen in dierenwelz

05-12-2018 - 0 reacties Brabantse veehouders die hun stal willen uitbreiden, om zo te voldoen aan een dierenwelzijnskeurmerk, kunnen rekenen op een provinciale subsidie van maximaal 30 euro/m2 staluitbreiding als er niet meer vee wordt gehouden en 20 euro/m2 bij meer vee.


Brabant steunt verbetering dierenwelzijn financieel

05-12-2018 - 0 reacties Provincie Noord-Brabant gaat veehouders financieel steunen die hun stal uitbreiden ten behoeve van een dierenwelzijnskeurmerk. De subsidie geldt in die gebieden waar veel vee wordt gehouden: Oost- en Midden-Brabant.


Boerenbedrijf beter weerbaar maken tegen weersextremen

27-11-2018 - 0 reacties Een meerjarig actieprogramma klimaatadaptie landbouw opgesteld met alle betrokkenen in de sector moet boeren, hun vee en hun gewassen beter weerbaar maken tegen weersextremen. Een plan van aanpak om afwijkende groenten en fruit gewoon in de winkelschappen te hebben en fiscale maatregelen helpen de sector eveneens om weerbaar te worden tegen klimaatextremen, zoals de droogte afgelopen zomer.


Gruwel in slachthuis: vee vol water gepompt om slachtgewicht te verhogen

21-11-2018 - 0 reacties PEKING - De Chinese politie heeft 29 verdachten opgepakt nadat ophef was ontstaan over de praktijken van een slachthuis. Dat pompte vee vol water om het slachtgewicht van de dieren te verhogen, berichten staatsmedia. Het is onduidelijk wat de verdachten precies ten laste wordt gelegd.


Vroege Mongoolse herder molk al vee

21-11-2018 - 0 reacties Melk goed verteren konden de vroege Mongoolse nomaden niet, maar toch dronken ze het wel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.


Braziliaans megabedrijf staat te koop

14-11-2018 - 0 reacties Een van de grootste agrarische bedrijven in Brazilië is op de markt gekomen. Voor omgerekend zo'n €928 miljoen ben je de eigenaar van 135.000 hectare, 90.000 stuks vee, 220 trekkers en een compleet dorp voor 400 medewerkers.


Kritiek op behandeling vee in Europa

14-11-2018 - 0 reacties De standaarden voor dierenwelzijn in de EU behoren tot de hoogste ter wereld, maar de minimumregels voor de behandeling van (pluim)vee worden lang niet overal nageleefd. De Europese Rekenkamer constateert dat in een rapport na bezoeken aan Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië.

Het routinematig afknippen van varkensstaarten, vervoer van zieke dieren, misstanden bij langeafstandstransporten en fouten bij het verdoven voor de slacht, zijn enkele punten waar het misgaat. Ook bijvoorbeeld de inspectie van Franse legkippenstallen voldoet niet altijd aan de eisen wegens ontbrekende apparatuur. Het beleid voor ruimere huisvesting van zeugen en een verbod op bepaalde kippenkooien is wel succesvol te noemen, schrijven de controleurs.


OM: 'Minder vee is oplossing mestfraude'

13-11-2018 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het mestprobleem maar op 1 manier opgelost kan worden: minder vee. Dit zegt Rob de Rijck, coördinerend officier milieuzaken bij het OM, in NRC Handelsblad. Daarmee neemt de instantie voor het eerst openbaar een stelling in.


Volgens het OM is er maar één oplossing: minder mest en dus minder vee

13-11-2018 - 36 reacties Originele beschrijving

Mestoverschot: Een jaar geleden onthulde NRC fraude met mest. Minister en sector zouden die aanpakken. Die belofte is niet volledig ingelost. En het mestprobleem groeit.


Boeren in spanning: mogelijk minder vee

07-11-2018 - 0 reacties Het dreigt voor boeren een stuk moeilijker te worden om hun veestapel uit te breiden. Ook staan grote wegenprojecten op de tocht na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over het stikstofbeleid in Nederland.


EU-hof: strikte voorwaarden aan stikstofbeleid

07-11-2018 - 34 reacties Het Nederlandse stikstofbeleid rond vergunningen voor agrarische bedrijven bij natuurgebieden moet aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moeten de gevolgen van het weiden van vee en of het in de bodem brengen van meststoffen wetenschappelijk worden getoetst en moet worden uitgegaan van de huidige, feitelijke situatie en niet het verwachte natuurherstel.


Suggestieve opiniepeiling ziet maatschappelijke draagvlak krimp veestapel

04-11-2018 - 0 reacties Kiezers van bijna alle politieke partijen willen minder vee en ecologische dierhouderij voor klimaat, natuur en dierenwelzijn. Dat stelt Greenpeace naar aanleiding van een opiniepeiling over het draagvlak voor maatregelen tegen de veeindustrie door onderzoeksbureau Kieskompas. De uitkomsten van het onderzoek waaraan 4.730 mensen deelnamen geeft volgens de milieuorganisatie een nieuwe impuls aan de politieke discussies over de Nederlandse veehouderij.


Bleker op de bres voor fokvaars

31-10-2018 - 0 reacties Voormalig staatssecretaris van Landbouw, Henk Bleker, voert vandaag actie op het Plein in Den Haag. Hij vraagt als voorzitter van Vee&Logistiek Nederland aandacht voor het fokvaars, want de positie van dit vee staat onder druk, zo vindt de organisatie.


Suggestieve opiniepeiling ziet maatschappelijke draagvlak krimp veestapel

29-10-2018 - 0 reacties Kiezers van bijna alle politieke partijen willen minder vee en ecologische dierhouderij voor klimaat, natuur en dierenwelzijn. Dat stelt Greenpeace naar aanleiding van een opiniepeiling over het draagvlak voor maatregelen tegen de veeindustrie.


’Helft Nederlanders wil minder vee in ons land’

29-10-2018 - 0 reacties AMSTERDAM - Ruim de helft van de Nederlanders vindt dat de veestapel mag worden ingekrompen als dat helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau Kieskompas heeft gedaan op verzoek van Greenpeace. Aan het onderzoek deden 4730 mensen mee.