Wolf

Volg al het nieuws over Wolf, een van de 15148 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Wolf nieuwsbrief.

Wolf nieuws

Dirk van Dijk (SGP): wij zitten niet op wolf te wachten

15-03-2019 - 0 reacties De meeste partijen vinden het wel prima, een wolf in Overijssel. Zien het in het slechtste geval als een noodzakelijk kwaad of juist als een compliment voor het natuurbeheer in Nederland. Maar niet de SGP. "Wij zitten niet op de wolf te wachten", stelt lijsttrekker Dirk van Dijk onomwonden.


Nijkerkse boer komt met app voor schade door wild

06-03-2019 - 2 reacties Boeren lanceren nog dit voorjaar een app voor het melden wildschade. Daarbij gaat het om schade door de wolf of door vossen, maar ook om zwijnen die de grond omwoelen of vogels die fruit kapot pikken. Dirk Dekker uit Nijkerk is agrariër en bedenker van de app. Hij heeft er een half jaar aan gewerkt.


Doodgebeten schapen in Daarle nader onderzocht

28-02-2019 - 0 reacties DAARLE/HEETEN - In Daarle zijn afgelopen zondag vijf schapen doodgebeten. Een aantal dagen daarvoor kwamen er meldingen van schapenboeren in Lemelerveld (4) en Heeten (2). Het is nog niet bekend of het om een actie van een wolf gaat.


Wolvin laat aangevreten hert liggen, ‘uniek’ volgens ecoloog

28-02-2019 - 0 reacties Voor het eerst in honderdvijftig jaar is in Nederland een wildprooi gevonden die gedood is door een wolf. In Apeldoorn werd een aangevreten edelhertkalf van zestig kilo gevonden. ‘Uniek’, zegt ecoloog Hugh Jansman. De actiegroep ‘No wolves’ is minder enthousiast: ,,Ze horen in dunbevolkt gebied thuis, niet hier.”


Vier wolven gespot in drie maanden tijd

28-02-2019 - 0 reacties Tussen november 2018 en januari dit jaar waren er vier wolven in Nederland. Drie dieren leven op de Veluwe. De vierde wolf zwierf in Overijssel, maar is inmiddels teruggekeerd naar Duitsland.


‘Die wolf moet van mijn schapen afblijven’

19-02-2019 - 0 reacties


Wolf officieel gevestigd in Nederland: hoe weten we dat?

19-02-2019 - 0 reacties Wolvin ‘GW998f’ is inmiddels zes maanden aanwezig op de Veluwe. Daarmee is de wolf is officieel gevestigd in ons land. Dat is vastgesteld door Hugh Jansman en collega’s van Wageningen Environmental Research, die het DNA van het dier onderzoeken. In vijf vragen legt Hugh uit hoe we dit weten en wat deze officiële vestiging nu precies inhoudt.


Twentse jager die wolf doodschoot: ‘Dier is verschrikking voor de hele dierenwereld’

02-02-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - De Twentse jager die in januari in Duitsland tijdens de jacht een wolf doodschoot, noemt de wolf een plaag. „Voor de hele dierenwereld is het gewoon een verschrikking”, zegt hij.


Duitsers gaan probleemwolf afschieten

31-01-2019 - 0 reacties


‘Wolven-dna’ komt laat, onduidelijkheid over dode schapen blijft

30-01-2019 - 0 reacties ROSSUM/BEERZERVELD - Het is nog altijd onduidelijk of de doodgebeten schapen in Beerzerveld en Rossum het werk zijn van een wolf. Niet omdat er geen dna is afgenomen, maar omdat het pakketje met dna pas weken nadat het op de bus ging door PostNL bij de Wageningen Universiteit is bezorgd.


De wolf is in Nederland, wat kunnen we ervan verwachten?

28-01-2019 - 0 reacties De wolf lijkt zich te gaan vestigen in Nederland. Wat kan van het roofdier worden verwacht? Vijf vragen over de komst van de wolf.


Kritiek op wolvenplan: 'Veehouder draait er in z'n eentje voor op'

27-01-2019 - 0 reacties De wolf gaat zich vestigen in ons land. Daar is iedereen het wel over eens. Daarom werd er afgelopen week een wolvenplan van de provincies gepresenteerd. Ook de wensen van de provincie Drenthe zijn hierin meegenomen. Maar LTO Noord plaatst nog wel een paar kanttekeningen.


Wolvenplan is gemiste kans, zegt platform Nowolves

25-01-2019 - 0 reacties Het wolvenplan dat door de provincies is vastgesteld, is een gemiste kans. Dat zegt het digitale platform Nowolves, dat de opmars van de wolf een halt wil toeroepen.


De wolf is bijna gevestigd in Nederland, is er ruimte voor zo'n roofdier?

25-01-2019 - 0 reacties De wolf is bijna terug in Nederland. Als zondag op de Veluwe een wolvenkeutel wordt gevonden en blijkt dat die van de wolf is die daar al een half jaar leeft, dan heeft de wolf zich na bijna 140 jaar weer in Nederland gevestigd. De aanstaande terugkeer kent voor- en tegenstanders. Is er wel ruimte voor zo'n roofdier in Nederland?


Wolf mag alleen bij groot gevaar voor mensen worden doodgeschoten

24-01-2019 - 0 reacties Een wolf mag in Nederland alleen worden doodgeschoten als het dier zich herhaaldelijk agressief gedraagt richting mensen of in de buurt van mensen of als het continu vee aanvalt dat goed beschermd is. Dat staat in het wolvenplan waarover de provincies het donderdag eens zijn geworden.


LTO Nederland teleurgesteld in wolvenplan

24-01-2019 - 0 reacties Vandaag is door het IPO, het samenwerkingsverband tussen provincies, het Interprovinciaal Wolvenplan gepresenteerd. LTO Nederland dringt al langere tijd aan op gedegen maatschappelijke discussie en goed beleid over wat het betekent dat de wolf nu in Nederland is.


Wolf in Nederland

23-01-2019 - 0 reacties Nu de eerste wolf zich in Nederland heeft gevestigd is de discussie over wat dit voor mensen, de natuur en de landbouw betekent in volle hevigheid losgebarsten.


Jager doodt wolf uit zelfbescherming

22-01-2019 - 0 reacties


Nederlandse jager schiet wolf dood in Duitsland

21-01-2019 - 0 reacties Een Nederlandse jager heeft in het oosten van Duitsland een wolf doodgeschoten. Dat gebeurde vrijdag bij een drijfjacht in een bosgebied in de buurt van Rabenstein, in de deelstaat Brandenburg.
De jager lichtte zelf de politie in, met een getuigenverklaring over de toedracht. Volgens ooggetuigen viel de wolf de jachthonden aan. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de jager.
De wolf is ook in Duitsland een beschermde diersoort. Door het dier dood te schieten heeft de jager mogelijk de wet op de dierenbescherming overtreden. Het proces-verbaal is doorgestuurd naar de officier van justitie. Die moet beslissen of hij de Nederlander gaat vervolgen.
'Waarschuwingsschot'
De Duitse jagersvereniging DJV meldt op zijn website dat de wolf zich niet liet verjagen nadat het dier jachthonden had aangevallen. Er zou naar de wolf zijn geschreeuwd door de jagers en een van hen zou een waarschuwingsschot hebben gelost. Daarna zou de Nederlandse jager de wolf hebben doodgeschoten.
Volgens de Duitse jagersvereniging is het de eerste keer in Duitsland dat bij een dergelijk voorval een wolf om het leven is gebracht. De DJV dringt aan op een grondig onderzoek naar de toedracht.
Rechtszekerheid
"We hebben dringend rechtszekerheid nodig voor alle jagers. Ze moeten weten hoe ze zich moeten gedragen in een dergelijke noodtoestand", zegt DJV-voorzitter Hartwig Fischer.
In Zweden en Noorwegen zijn jaarlijks zo'n 25 aanvallen van wolven per jaar op jachthonden, zegt de Duitse jagersvereniging.


Wolf beet vorig jaar vijf Gelderse schapen dood

17-01-2019 - 0 reacties Vijf schapen zijn vorig jaar in Gelderland doodgebeten door een wolf. Dat is veel minder dan in Overijssel (54) of Drenthe (52). In Noord-Brabant ging het om 2 schapen, in Limburg om 15.