Grond

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Grond. Grond is een van de 15934 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Grond nieuws

'PFAS-problemen zorgen nog steeds voor hoofdpijn in bouwsector'

17-02-2020 - 0 reacties ZOETERMEER - De PFAS-problemen in de bouwsector zijn nog steeds niet voorbij. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland kampen veel bedrijven nog altijd met hinder en extra kosten bij het verplaatsen van grond. Daarnaas...Lees meer


Boeren in Mijzenpolder onzeker over natuurplannen van provincie Noord-Holland

14-02-2020 - 0 reacties Boeren in de Mijzenpolder verkeren in onzekerheid nu de provincie Noord-Holland het gebied wil omvormen tot natuur. In de polder van 600 hectare zijn 8 extensieve melkveebedrijven actief die samen circa 600 koeien houden. Ze pachten grond van Staatsbosbeheer en doen aan weidevogelbeheer. De provincie wil naar een veebezetting van 1,5 grootvee-eenheid per hectare vanwege de mestplaatsingsruimte.


Deskundigen: ‘Stop nu met storten van vervuilde grond in kleiput Winterswijk’

08-02-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - Stop nu met de verondieping van de kleiput in Winterswijk, dan is er nog wat te redden. Dat is de oproep van twee deskundigen die zeer kritisch staan tegenover het storten van lichtvervuilde industriegrond in de voorheen kraakheldere waterplas in Winterswijk.


Waarom Brabant 40 miljoen bomen plant (waarvan er mogelijk maar 4 miljoen overblijven)

08-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Het is een operatie van weergaloze proporties. Liefst 40 miljoen nieuwe bomen wil Brabant de komende tien jaar in de grond zetten. Maar wie wist dat er daarvan uiteindelijk misschien ‘slechts’ 4 miljoen overblijven? De feiten rond de plantdrift van het provinciebestuur op een rij.


Minister: Kunnen bouwen op grond uitgekochte boeren

07-02-2020 - 0 reacties Op de grond van uitgekochte boeren kan volgens minister Van Veldhoven, van Wonen, ook gebouwd gaan worden. Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit om onder andere varkensboeren uit te kopen. 'Technisch gezien is dat mogelijk', zegt de minister op de vraag of er ook op de grond van die boeren gebouwd gaat worden.


Gemeente Vlieland neemt grond Staatsbosbeheer over

07-02-2020 - 0 reacties VLIELAND - De gronden onder de Vlielander jachthaven en het sportveld worden eigendom van de gemeente. In ruil krijgt Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar, 1,1 miljoen euro. Het is de bedoeling dat dat geld uiteindelijk naar fietspaden, natuurbelevingsroutes en het duurzamer maken van Staatsbosbeheergebouwen gaat.


Provincie Noord-Brabant hanteert koop-pacht-aanpak om natuurinclusief boeren te stimuleren

06-02-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Brabant koopt voor 30 miljoen euro aan landbouwgrond aan en verpacht die vervolgens terug aan de boeren. Dit stelt die boeren in staat om extra grond aan te kopen waarmee zij kunnen omschakelen naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Deze stimulering van natuurinclusief boeren maakt onderdeel uit van het pakket aan ondersteunende maatregelen voor de transitie veehouderij.


Familie Meiland gaat in Achterhoekse boerderij wonen

06-02-2020 - 0 reacties HENGELO (GLD) - De van televisie bekende familie Meiland gaat in de Achterhoek wonen. De familie heeft een huis met een forse lap grond erbij gekocht aan de Aaltenseweg, net buiten Hengelo.


Grondprijs eind 2019 verder omhoog, beduidend minder grond verhandeld

06-02-2020 - 0 reacties De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het vierde kwartaal van 2019 met 4% gestegen: van € 62.200 per ha in het derde kwartaal naar € 64.700 per ha in het vierde kwartaal. Over heel 2019 is de grondprijs uitgekomen op € 61.900, 1,6% hoger dan in 2018 (€ 60.900 per ha).
In het vierde…


Slowaakse boeren pikken het niet langer: ‘De oligarchen liquideren ons’

05-02-2020 - 0 reacties Slowaakse boeren komen in opstand tegen een ‘grondmaffia’: frauderende landbouwmagnaten zouden hen grond ontfutselen, waarvoor ze Europese subsidies kunnen aanvragen.


Eind 2020 hebben telers Asten eigen warmtenet met houtstookinstallatie

04-02-2020 - 0 reacties Hoe krijgen tuinders hun kas verwarmd als ze straks van het Nederlands gas af moeten? In Asten hebben vijf glastuinbouwondernemers gekozen voor een warmtenet, waarvoor momenteel de buizen de grond in gaan, terwijl ook aan een houtstookinstallatie de laatste hand wordt gelegd, zo schrijf het Eindhovens…


Noodtoestand in Pakistan wegens sprinkhanenplaag

01-02-2020 - 0 reacties In Pakistan is de noodtoestand uitgeroepen, nu grote zwermen woestijnsprinkhanen massaal gewassen vernietigen. De overheid stelt ruim 4 miljoen euro beschikbaar voor de bestrijding van de plaag. Daarbij wordt ook het leger ingezet.


Bart en Tom zijn de eerste sojamelkboeren van Twente

31-01-2020 - 0 reacties ENSCHEDE - Vanaf volgende week op de kaart bij Sam-Sam in Enschede: een cappuccino met sojamelk van Twentse grond. Geproduceerd door De Nieuwe Melkboer uit Enschede. De boerenzonen Bart en Tom Grobben zijn de eerste sojamelkboeren van Twente.


Boeren rond Lelystad Airport: ‘Wij staan geen grond af aan vliegveld’

28-01-2020 - 0 reacties Boeren rond Lelystad Airport zijn, ondanks hun ‘meewerkende houding’, niet bereid om grond af te staan aan het vliegveld. ,,Dit is een prachtig landbouwgebied, dat willen we graag behouden.’’


Chinese Muur en andere grote attracties dicht vanwege nieuwe coronavirus

24-01-2020 - 0 reacties Om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen gaat de Chinese Muur ten noorden van Peking morgen dicht voor publiek. Ook de Verboden Stad en de dierentuin van Peking en Disneyland Sjanghai worden voor onbepaalde tijd gesloten. De autoriteiten hebben de bewoners van Peking en Sjanghai hun stad twee weken niet te verlaten.


Spook van ontpoldering waart nog door Zeeland. Moet er nog meer grond onder water?

17-01-2020 - 0 reacties MIDDELBURG - Het spook van de ontpoldering waart nog steeds door Zeeland. De Statenfracties van SGP en Partij voor Zeeland zijn er niet gerust op dat er in de toekomst niet meer land onder water wordt gezet.


Boerenraad wil gevoel van onmacht wegnemen

17-01-2020 - 0 reacties Melkveehouder Alex Datema uit het Groningse Briltil is medeoprichter van de Boerenraad. Deze raad is een soort denktank van boeren. De raad wil om te beginnen erkenning hebben voor wat progressieve boeren al in de praktijk brengen.

Het magazine Knack Weekend geeft zijn lezers een blik achter de schermen bij een Belgische landbouwer. De eersten die de reporters over de vloer krijgen zijn saffraantelers Linda en Marc. “De paarse krokus met kostbare rode stampers is dol op Kempische zandgrond”, getuigen ze. “Dat ontdekten we jaren geleden toen we stoemelings duizend bollen in een verloren stukje grond stopten.”

Dat rond Proxima Centauri een rotsachtige planeet cirkelt was bekend. Mogelijk draait er óók een ijskoude superaarde omheen.


Meer Zeeuwse grond in Vlaamse handen

16-01-2020 - 0 reacties TERNEUZEN - Langzaam maar zeker komt steeds meer Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond in Belgische handen. Agrarisch makelaar Jan de Dobbelaere uit Oostburg schat dat bij een kwart van alle grondtransacties een Belg de koper is.


FPG neemt afstand van leidingen-akkoord Gasunie en LTO

16-01-2020 - 0 reacties De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) is niet tevreden over het principeakkoord dat LTO Nederland met de Gasunie bereikt heeft over voorwaarden en vergoedingen 2019 voor de aanleg van aardgasleidingen. Hoewel het hernieuwde akkoord verbeteringen lijkt te kennen akkoorden uit het verleden, is een aantal elementaire weeffouten ongewijzigd gebleven. In het bijzonder ontbreekt nog steeds retributie als vergoeding voor het medegebruik van de grond. De FPG roept leden op zich niet door dit akkoord te laten afleiden.


Resultaten onderzoek PFAS in water laten op zich wachten

15-01-2020 - 0 reacties De resultaten van het onderzoek dat inzicht moet geven of er grond in diepe plassen gestort mag worden, laten op...