Grond

Al het Grond nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Grond nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Grond nieuws

Deurnese boer wil lupine op de menukaart krijgen: vleesvervanger die ook het stikstofprobleem mee om zeep helpt

03-12-2020 - 0 reacties DEURNE - Het is een groot mysterie waarom niemand anders 'm al ontdekt heeft. Want hij heeft zo'n beetje alles mee, de lupine. Je kunt de bonen ervan eten, hij is rijk aan eiwit en dus een perfecte vleesvervanger, hij verbetert de grond met stikstof die hij opvangt en als hij bloeit trekt-ie als een gek insecten aan. Een prijswinnaar, vindt de Deurnese boer Henk Kerkers.


Indiase boeren blokkeren hoofdstad uit protest tegen landbouwhervorming

03-12-2020 - 0 reacties Indiase boeren zijn massaal de straat op gegaan, uit protest tegen ingrijpende landbouwhervormingen van premier Modi. Vooral in de hoofdstad New Delhi zijn de gevolgen groot: tienduizenden boeren hebben daar op verschillende plekken kampen opgeslagen. "Het is heel ontwrichtend", zegt correspondent Saskia Konniger. "De grootste toegangsaders zijn geblokkeerd."
De boeren zijn boos over nieuwe landbouwwetten die in september werden aangenomen door het Indiase parlement, maar nog niet zijn ingevoerd. Die draaien om liberalisering van de landbouw, een sector waarin meer dan de helft van de werkende bevolking zijn geld verdient.
Tot nu toe stelde de overheid grofweg de prijzen van rijst en groenten vast, en vond de ver- en aankoop plaats op een van de 7000 mandi's, deels door de overheid gerunde markten. De regering-Modi wil dat boeren voortaan vooral zelf deals sluiten met afnemende partijen, en gezamenlijk op een prijs uitkomen.
Onderspit delven
Volgens Modi is zo'n hervorming nodig om ervoor te zorgen dat de verouderde en inefficiënte landbouwsector beter gaat werken. Veel kleine zelfstandige boeren vrezen echter het onderspit te delven tegen grote landbouwconglomeraten, die goedkoper kunnen produceren.
Deze boeren vertellen over hun reden om naar Delhi te komen:
De lokale overheid trad de afgelopen week hard op tegen de protesterende boeren, vertelt Konniger. "Ze zetten in het begin traangas in, en waterkanonnen. Dat leidde tot veel ophef onder de bevolking, die sympathie heeft voor de boeren. Nu is het rustiger en zijn er ook gesprekken tussen de regering en de demonstranten."
De regering-Modi en regeringsgezinde media proberen nu oppositiepartijen de schuld te geven van de demonstraties en het geweld, door te beweren dat zij de boeren hebben opgejut met nepnieuws. Bovendien wijzen ze erop dat veel van de actievoerders sikhs zijn, uit de deelstaat Punjab.
"Er wordt gesuggereerd dat het terroristen zijn die zich willen afscheiden en een eigen staat willen oprichten", zegt Konniger. "Maar daarvan is geen sprake bij deze demonstratie. Het werkt ook niet. Vanaf komende dinsdag willen ook truckers zich gaan aansluiten bij het protest, uit solidariteit."
Vriendjespolitiek
Premier Modi staat sinds zijn aantreden in 2014 bekend als een nationalistisch en autoritair politicus, die zich vooral richt op de hindoeïstische meerderheid in het land, ten koste van minderheden zoals moslims en sikhs. Maar op economisch vlak is hij eerder neoliberaal te noemen, zegt Konniger.
"Hij gelooft in vooruitgang door industrie zoveel mogelijk ruimte te geven. Zo heeft hij tijdens de lockdown wetten die milieu- en arbeidsrechten moeten beschermen afgezwakt ten behoeve van de industrie."
Modi's critici zeggen dat zijn beleid meer weg heeft van vriendjespolitiek, waarbij een paar bevriende industriële partijen bevoordeeld worden in ruil voor politieke steun. Het is daarom de vrees van veel boeren dat hun rechten met deze wet helemaal niet beschermd zullen worden", zegt Konniger. "Zij kunnen niet op tegen de dominantie van grote multinationals die de prijzen bepalen.
Het oude systeem, met de overheidsmarkten, was volgens Konniger ook niet perfect. "Boeren verdienden niet altijd een goede prijs, en er was veel corruptie. Maar veel boeren denken toch dat dat nog altijd de beste manier was om een enigszins eerlijke prijs voor hun goederen te krijgen."
Niet duurzame monocultuur
Toch zien ook tegenstanders van Modi in dat er iets moet veranderen in de Indiase landbouw, zegt Konniger. "Het grootste probleem is dat de landbouw nu niet duurzaam is. Er zijn veel kleine boeren, die hun kleine beetje grond uitputten. Er is veel monocultuur, terwijl het zou helpen om te diversificeren, meer gewassen te verbouwen. Een landbouwexpert die ik sprak opperde om het bestaande systeem te verbeteren en uit te breiden en een minimumprijs voor álle gewassen in te stellen. Dat bevordert diversificatie en je investeert dan in al die boerengezinnen, die hun geld weer uitgeven en zo de economie op gang helpen."
Schaalvergroting zou ook een oplossing kunnen zijn: minder boeren, die meer land tot hun beschikking hebben. Maar ook dat levert een risico op, zegt Konniger. "Zeventig procent van de Indiërs leeft van de landbouw. Waar gaan die mensen naartoe? De steden zijn nu ook al overvol."


Herenhuizen oplossing bij schaarse grond: ‘Je kunt zelfs je schoonmoeder in huis nemen’

27-11-2020 - 0 reacties De grondprijs in Nederland is vrij hoog. Met name in de steden, daar waar de grond extra schaars is, hangen aan nieuwbouwprojecten flinke prijskaartjes. Eengezinswoningen die op een postzegel passen gaan de lucht in en worden verkocht als ‘herenhuizen’.


Weblog: Hoe elektrisch willen we worden?

27-11-2020 - 0 reacties Ik ga hier niet de Nostradamus uithangen, maar de tendens verrast me niet. Op grond van eigen ervaringen verwacht ik al langer een T-splitsing in het elektrificatietraject. Voor de stagnatie van de EV-markt door de oplopende bijtellingpercentages had je geen glazen bol nodig – Tesla Nederland zal over de verkoopresultaten voor 2020 geen illusies hebben gekoesterd. Misschien wel voor de vraag of de eerste ervaringen met elektrische auto's niet zouden kunnen leiden tot een herbezinning op ...


Dommelbimd koopt extra natuurgebiedje aan op natte oevers van Dommel

27-11-2020 - 0 reacties BOXTEL - Stichting Dommelbimd in Boxtel heeft na vijf jaar opnieuw een lap grond gekocht. Dit keer gaat het om bijna een hectare naast de Dommel, vlakbij de Eindhovenseweg. De grond schurkt aan de plek van ‘Joris Meubelen’, waar op termijn een nieuw woonwijkje met de naam Hobbendonk moet komen.


'Dode nertsen in Denemarken komen door ontbindingsgassen boven graf uit'

26-11-2020 - 0 reacties Veel nertsen die in Denemarken vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus zijn geruimd, zijn daags na hun begraving boven de grond gekomen. De massagraven zouden te ondiep zijn, waardoor gassen die bij de ontbinding zijn vrijgekomen de lichamen tot boven de grond duwden.


Drentse boeren vertrekken vannacht naar Den Haag voor protestactie

16-11-2020 - 0 reacties Tientallen Drentse boeren vertrekken komende nacht naar Den Haag om te gaan protesteren. De boeren verzamelen rond 1.30 uur bij Rogat en zullen rond 2.00 uur gaan rijden naar Den Haag. De boeren gaan protesteren tegen de stikstofplannen en de nieuwe Omgevingswet van het Kabinet. Boeren zijn bang dat ze daardoor hun grond kwijt zullen raken.


‘Economisch herstel grote economieën verliest verder aan kracht’

09-11-2020 - 0 reacties PARIJS (ANP) - Het economisch herstel in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verloor in oktober over de gehele linie verder aan kracht. Dat concludeert de OESO op grond van zijn eigen index van leidende indicatoren. De beweging was al ingezet voor overheden in diverse landen weer nieuwe lockdownmaatregelen aankondigden.


Utrechtse coalitiepartijen: Tot 2035 geen woningen in polder Rijnenburg

08-11-2020 - 0 reacties De Utrechtse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben samen besloten dat er tot 2035 geen woningen moeten komen in polder Rijnenburg. Bouwen in de bestaande stad moet de woningcrisis oplossen. Een meerderheid in de Tweede Kamer kijkt daar waarschijnlijk anders tegenaan, net als de groep die veel grond bezit in het gebied.


Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

06-11-2020 - 41 reacties Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om überhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.


Agriport A7 15 jaar

03-11-2020 - 0 reacties Agriport bestaat deze maand 15 jaar. Reden voor het vestigingsgebied om op LinkedIn in een infographic alvast wat feiten en cijfers te delen. Zo bevinden zich op de 1000 hectare grond circa 40 bedrijven uit 26 verschillende sectoren. Met andere woorden, het is dus zeker niet alleen een glastuinbouwgebied.


Meer os na jarenlang compost uit natuurgras

02-11-2020 - 0 reacties Jarenlang compost uit natuurgras toepassen op je land, wat geeft dat voor resultaat? Op het bedrijf van de familie Mulder in het Drentse Donderen constateren ze een dikkere en een minder indringingsweerstand biedende bouwvoor, zagen deelnemers aan het DAW-project Bodemverdichting Drenthe. De akkerbouwers en veehouders vergeleken de grond met een perceel dat niet zoveel organische stof kreeg toegepast. De eigenaar van dit perceel neemt de werkwijze van de familie Mulder over voor een bodem met meer leven, beter watervasthoudend vermogen en herstel van verdichtingen.


Het is berekend: Brabantse grond moet natter voor de natuur

30-10-2020 - 0 reacties Bij de verdeling van het grondwater komt de natuur er bekaaid vanaf. In Brabant is voor het eerst berekend wat de natuur eigenlijk nodig heeft.


'Energielandschap' en/of kassen op glastuinbouwgrond Deurne

23-10-2020 - 0 reacties De plannen zijn nog pril, maar als het aan de gemeente Deurne ligt, komen er op een grote lap glastuinbouwgrond in de gemeente niet langer enkel kassen, maar ook een 'energielandschap'. 150 hectare grond ligt er te wachten en daar moeten zonnepanelen, windmolens en een biomassacentrale op komen,…


Plantenwortels groeien naar bodemschimmels toe

15-10-2020 - 0 reacties Wortels van planten scheiden niet alleen zelf geuren af, maar blijken ook te reageren op geuren die nuttige en schadelijke schimmels in de grond afscheiden. Ze doen dit door naar de schimmels toe te groeien, of ze juist te negeren. Dit ‘reukvermogen’ heeft een positieve invloed op de uiteindelijke…


Boer David is weer thuis, niet tussen de varkens maar tussen de aardappelen

12-10-2020 - 0 reacties Hij praat inmiddels met evenveel passie over de aardappel als jaren geleden over het varken. Boer David uit Dinteloord heeft zijn bakens verzet en het hoofdstuk Roemenië afgesloten. De deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw van 2017 is begonnen als akkerbouwer in zijn eigen Prinslandse Polder.

David was zondagavond een van de boeren die centraal stonden in een aflevering van Onze Boerderij bij KRONCRV, de nieuwe tv-serie van Yvon Jaspers. Jaren geleden vroeg menig kijker van zich af wat hem in godsnaam bezielde om in Roemenië een varkenshouderij te beginnen. De sceptici hebben gelijk gekregen: David heeft een punt gezet achter zijn pogingen om in Oost-Europa vaste voet aan de grond te krijgen als varkensboer.

Praktijk weerbarstigerVol goede moed wilde David zich op de ‘ruïne’ storten die het bedrijf in Roemenië was waar hij zijn zinnen op had gezet. Hij had precies voor ogen wat hij met de bouwval van plan was, waar de varkens zouden komen en waar het kantoor.
De praktijk bleek weerbarstiger, vertelt David in Onze Boerderij. “Het was een moeilijke en verwarrende periode voor me. Ik wilde echt iets op poten zetten, iets opbouwen, maar in Roemenië kostte het me zoveel tijd om een bedrijf te realiseren dat ik er geen boer kon zijn. Het is daar lang niet zo goed en zo gemakkelijk geregeld als in West-Europa om iets van de grond te krijgen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik liep daar tegen zoveel problemen aan dat ik niet gelukkig zou worden als ik er zou gaan wonen.”

'Lotje uit de loterij'David zit inmiddels wel weer goed in zijn vel. Hij is aan de slag gegaan op het akkerbouwbedrijf van zijn buren waar hij als kind als het ware opgroeide. Het is de bedoeling dat hij de komende twee jaar met de eigenaars Willeke en Kees mee gaat werken om uiteindelijk het bedrijf over te nemen.
“Ik vind het best een uitdaging. Ik heb er echt respect voor dat zij en hun kinderen mij deze kans hebben gegeven. Het is echt een grote verantwoordelijkheid om hun levenswerk en dat van hun voorvaderen over te nemen. Maar ik wil het wel goed doen, ook in de ogen van Kees. Die ziet alles, die heeft zoveel ervaring, daar maak ik graag gebruik van.” Willeke is er op haar beurt ook blij mee. “Een lotje uit de loterij.”

Neus op de feitenIn zijn nieuwe werkomgeving geen zeugen, beren of biggen, maar aardappelen, tarwe, sperziebonen, suikerbieten en uien. Die zijn veel meer dan al die krulstaarten gevoelig zijn voor de nukken van ons klimaat.
David werd direct met de neus op de feiten gedrukt. Een natte winter, een droog voorjaar, zo wisselvallig had Kees, zijn leermeester, het nooit eerder meegemaakt. Om toch voldoende aardappelen te kunnen oogsten, moest er flink beregend worden. “Ik heb liever vocht in het bed”, reageert David. Hij schaamt zich bijna voor zijn uitspraak, die echter ook alles zegt over het feit dat hij zich in zijn 'nieuwe' metier als een vis in het water voelt.
“Dit is mijn droom, ik ben weer thuis.” Met zijn Mara, met wie hij nog steeds samen is.
LEES OOK: Verliefde boer David doet alles om indruk te maken op zijn Mara, zelfs een wc-pottenrace


Boze boeren met trekkers naar gemeentehuis Oude IJsselstreek

08-10-2020 - 0 reacties Tientallen boeren zijn donderdagmiddag met de trekker naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek gereden. De agrariërs zijn niet te spreken over een voorgenomen plan om grond van hen te bestempelen als 'natuur'. Reden om in Gendringen bezwaar te maken bij de wethouder.


Boeren met trekkers naar gemeentehuis vanwege onvrede over landschapsplan

08-10-2020 - 0 reacties Tientallen boeren zijn donderdagmiddag met de trekker naar het gemeentehuis van Oude IJsselstreek getrokken. De agrariërs zijn allerminst te spreken over een voorgenomen plan om grond van hen te bestempelen als 'natuur'. Reden om in Gendringen bezwaar te maken bij de wethouder.


Rampen stapelen zich op voor Achterhoeks boerengezin: ‘Boertje pesten door de overheid’

06-10-2020 - 0 reacties SINDEREN - Een nieuw landschapsplan pakt desastreus uit voor het boerengezin Lubbers uit Sinderen. Hun grond dreigt ineens veel minder waard te worden.


Nederlander ziet liever boer of tuinder dan zonnepaneel op agrarische grond

30-09-2020 - 1 reacties Meer dan 75% van de Nederlanders is voor stimulering vanuit de overheid voor zonnepanelen op daken en bedrijven in Nederland. Dit komt naar voren uit een onderzoek onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland.

Uit het onderzoek komt naar voren dat onderzoek dat bewustwording van de maatregelen die de agrarische sector al treft rondom verduurzaming leidt tot een positievere houding tegenover boeren en tuinders.

"De energietransitie in Nederland vraagt om hernieuwbare energieopwekking, ook vanuit het landelijk gebied", schrijft LTO Nederland. Uit het onderzoek van Direct Research blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders de groene ruimte in Nederland wenst te behouden voor land- en tuinbouw.

Ruimte behouden
De land- en tuinbouw wordt geraakt door bijvoorbeeld de aanleg van zonneparken, omdat zij over de ruimte beschikken om zulke projecten te realiseren. Uit onderzoek van DirectResearch blijkt echter dat 71% van de ondervraagden de ruimte in Nederland liever behoudt voor land- en tuinbouw. Meer dan de helft van de ondervraagden wil weilanden en akkers niet gebruiken voor zonneparken. Een merendeel (75%) is voor stimulering vanuit de overheid voor zonnepanelen op daken en bedrijven.

”Het overgrote deel van de Nederlanders gebruikt de ruimte dus liever voor land- en tuinbouw dan voor de aanleg van zonneparken en bovendien verwachten zij hierin een rol vanuit de overheid,” aldus Kees van Zelderen, Portefeuillehouder Klimaat en Energie bij LTO Nederland. ”Boeren en tuinders zijn goed bekend met duurzame energie. Veel bedrijven zijn al energieneutraal of zelfs netto energieleverancier van duurzame energie. Deze lijn willen we doorzetten.”

Energieneutraal
Onder de respondenten van het onderzoek is slechts 50% op de hoogte van de toenemende mate waarin boeren energie opwekken op eigen erf. Dit terwijl meer dan 40% van alle hernieuwbare energie in de afgelopen decennia geproduceerd werd op of bij een boerenerf (wind en zon) of in de kas.

Daarnaast was de Nederlandse landbouw (exclusief glastuinbouw) in 2016 al voor meer dan 80% energie neutraal, blijkt uit publicatie van de RVO. Van de ondervraagden geeft 30% wel aan een significant positiever beeld te hebben van de agrarische sector nadat zij bewust werden gemaakt van de inspanningen van boeren en tuinders rondom duurzaamheidsmaatregelen.

Zonneladder
LTO Nederland pleit voor het gebruik van oppervlakte voor meerdere doeleinden en het hanteren van de zonneladder. Hierbij wordt eerst ingezet op benutting van daken, bebouwde oppervlakte en loze oppervlakte – waarbij landbouwgrond een laatste optie is.

LTO Nederland vindt het ontoelaatbaar als er omwille van de energietransitie zonneparken worden aangelegd waarbij het principe van zorgvuldig ruimtegebruik niet toegepast is. Stimulering van duurzame energie dient niet alleen rekening te houden met kostenefficiency, maar ook met andere ruimtelijke opgaven die in het buitengebied opgelost dienen te worden, zoals kringlooplandbouw en koolstofvastlegging.

"De land- en tuinbouw levert graag een bijdrage aan de energietransitie, maar wel met oog voor landbouwkundige én landschappelijke inpassing", schrijft LTO Nederland.

Onderzoek
LTO heeft onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch gevraagd om de waardering voor en de perceptie van problemen, oplossingen en verantwoordelijkheden rondom boeren en tuinders bij het Nederlandse publiek te peilen. Het onderzoek richtte zich op de houding van het Nederlandse publiek ten aanzien van de productie en consumptie van voedsel.

Bron: LTO