Grond

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Grond. Grond is een van de 15558 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Grond nieuws

Biologisch areaal en omzet groei Nederland lager dan EU-gemiddelde

12-09-2019 - 0 reacties Het areaal biologisch bewerkte grond in Nederland is in 2018 met 10 procent toegenomen. Deze groei is echter lager dan in de stijging die in de omringende landen plaatsvindt, zo blijkt uit het Bionext Trendrapport 2018. Het aandeel biologische landbouw bedraagt in Nederland nu 4


Stikstoflijst van 127 stilgelegde grote projecten; van snelweg, Afsluitdijk tot dijkbescherming

11-09-2019 - 0 reacties Het kabinet heeft een lijst opgesteld met de 127 belangrijke rijksprojecten die door de stikstofuitspraak van de Raad van State voorlopig niet doorgaan. Haagse bronnen bevestigen de door RTL-gepubliceerde lijst.
Het gaat onder meer om hoogwaterbeschermingsprojecten, de werkzaamheden aan de Afsluitdijk, de bouw van windparken op zee en de uitbreiding van spoorverbindingen, snelwegen en vliegvelden.
Ook de aanleg van nieuwe fietsparkeerplaatsen bij stations is onzeker. Het ministerie van Defensie kan zo'n veertig projecten niet door laten gaan, onder meer ij kazernes en oefenterreinen en militaire vliegvelden.
De Raad van State bepaalde in mei dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet voldoet. Het kabinet denkt al maanden na over een goede aanpak. En een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes werkt aan een advies.
Al langer is bekend dat het stikstofbesluit gevolgen kan hebben voor grote infrastructurele projecten, Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zei dat het gaat om projecten op het gebied van landbouw, woningbouw en infrastructuur. Zo'n 18.000 projecten worden geraakt .
Schop
Een project mag pas beginnen als wordt bewezen dat de natuur in de omgeving er geen last van heeft. Dat is vaak lastig aan te tonen, omdat er bij elke schep in de grond stikstof vrijkomt.
Ook veel projecten op bij gemeenten en bij de provincies dreigen gestopt te moeten worden. De woningbouw in Eindhoven en Den Haag komen mogelijk ernstig in de knel, zeiden bestuurders vorige week tegen de NOS.
Binnenhof
De verbouwing van het Binnenhof zou ook op de lijst staan. Uit de RTL-lijst blijkt dat dit inderdaad het geval is. Net als de bouw en verbouw van enkele rechtbanken, gevangenissen en enkele internationale organisaties.
Het is nog niet bekend wanneer Remkes klaar is met zijn advies, in ieder geval niet voor Prinsjesdag.


Hoeveel grond gaan zonneparken inpikken?

11-09-2019 - 0 reacties Steeds meer grond wordt gebruikt voor zonneparken, maar om hoeveel areaal gaat het eigenlijk? Nog belangrijker: wat betekent dit voor de grondmarkt? Dat vertelt Anne Jan Doorn in deze eerste update over de grondmarkt.


Iedere pond telt bij graanteelt Zuid-Engeland

11-09-2019 - 0 reacties In het zuiden van Engeland is grond erg gewild. Met de marges die op deze grond worden gemaakt, is de rente van de hypotheek vrijwel niet te betalen. Door een dunne toplaag is enkel graanteelt mogelijk. Zeker dit jaar wordt dat pittig, als gevolg van de regen.


Hydroponie helemaal hot

11-09-2019 - 0 reacties Als we nieuwe planten in huis halen en deze in de potgrond zetten, weten we niet wat zich onder de grond afspeelt. Het enige wat je ziet, is wat er boven de grond gebeurd en wat er met de wortels gebeurt blijft een geheim.


Familiebedrijf Ropa vaart eigen koers

10-09-2019 - 0 reacties 's Werelds grootste bietenrooierfabrikant Ropa is in Nederland relatief onbekend. Het bedrijf snoept gestaag marktaandeel af van de vaste orde. Ook de aardappelrooitechniek van Ropa krijgt voet aan de grond.


Zelf oogsten bij de Lelystadse Boer

09-09-2019 - 0 reacties Ruim 1.500 inwoners van Lelystad hebben afgelopen weekend zelf geoogst op de percelen van de Lelystadse Boer. Op de locatie van het toekomstige Lelystad Airport Businesspark konden de bezoekers onder meer aardappels, uien en bieten uit de grond halen.


Meeste boeren landbouwenclave Brobbelbies willen grond niet verkopen

30-08-2019 - 0 reacties Zes jaar lang is het niet gelukt om hét topstuk voor groei van natuurgebied De Maashorst binnen te halen, de landbouwenclave Brobbelbies. Er is wel wat grond aangekocht voor natuurontwikkeling maar de meeste eigenaren willen hun agrarische percelen niet kwijt. Daarom wordt overwogen de boeren niet langer weg te kopen, maar met hen afspraken maken over het verhogen van het grondwaterpeil.


“Mooie, creatieve invulling van stukje restgrond na herstructurering die past in het Westlands DNA”

29-08-2019 - 0 reacties Tholen – Het is in het Westland een gevecht om elke vierkante meter. Mensen willen wonen, ondernemers willen uitbreiden. Telers die een kas willen bouwen, moeten soms flink geduld hebben voordat ze de nodige grond bij elkaar hebben. Geduld moesten ook Agnes en Ben van den Berg hebben met hun kas op een…


Flinke onweersbuien in delen van Nederland, ook schade gemeld

29-08-2019 - 0 reacties Afgelopen nacht zijn in het zuiden en oosten van het land flinke onweersbuien geweest. Volgens Weeronline ging het in Brabant, Limburg, het Rivierengebied, de Achterhoek en Twente regionaal flink te keer.
Op sociale media melden veel mensen dat ze wakker werden van harde klappen. Weeronline meldt dat dat komt doordat een groot deel van de bliksemschichten insloegen op de grond, waardoor diepe dreunen te horen waren. Volgens de weersite werden ongeveer 6000 bliksemontladingen gemeten.
Het onweer heeft in verschillende plaatsen tot schade geleid. In Mariaheide, in Brabant, sloeg de bliksem in in een huis waarna brand ontstond, meldt Omroep Brabant. In Cuijk veroorzaakte de bliksem brand in een keuken. Niemand raakte gewond, maar volgens omstanders zou er veel rookschade zijn. Na een blikseminslag in Boxmeer belandde een deel van een schoorsteen op straat.
Door blikseminslagen waren er ook problemen op het spoor Vanmorgen vroeg reden er geen treinen tussen Den Bosch en Oss en tussen Vierlingsbeek en Boxmeer.


De hoogst renderende tarwerassen voor 2020

26-08-2019 - 0 reacties Een weloverwogen rassenkeuze is de eerste belangrijke factor in een geslaagde tarweteelt in 2020. Kies uit het rassenaanbod van je collecteur die rassen die optimaal passen bij je grond en teeltdoel.


Landbouwgrond levert massaal grond in voor wonen, werken en infrastructuur

26-08-2019 - 0 reacties De 60.000 ha die er de afgelopen twintig jaar in Nederland zijn bijgekomen voor wonen, werken en infrastructuur, zijn voornamelijk gebouwd op landbouwgrond. Zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.


Nederland versteent: landbouwgrond wijkt voor bouw

26-08-2019 - 0 reacties In twintig jaar tijd is er in Nederland bijna 60.000 hectare aan woonwijken, werkterreinen en infrastructuur bij gekomen. Dat is omgerekend iets minder dan de helft van de provincie Utrecht. Vooral landbouwgrond heeft voor de bouw moeten wijken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De onderzoekers vergeleken luchtfoto's en kaarten van 1996 met beelden uit 2015. In dat laatste jaar bleek 493.000 hectare bebouwd te zijn, tegen ruim 433.000 in 1996. 15 procent van Nederland is versteend gebied.
Westland
Van de nieuw bebouwde grond werd ruim driekwart voorheen gebruikt voor landbouw. Ook bossen moesten soms wijken voor bebouwing. Op de nieuw beschikbare gronden kwamen voornamelijk woonwijken (47 procent) en bedrijven (43 procent).
In 34 gemeenten is meer dan de helft van het grondgebied bebouwd. In 1996 waren dat er 24. Uitschieters zijn Westland (76 procent), Capelle aan den IJssel (74 procent) en Krimpen aan den IJssel (73 procent). Rotterdam en Amsterdam hebben respectievelijk 65 procent en 57 procent bebouwd.
Er waren in 2015 elf gemeenten waar minder dan 5 procent van de grond bebouwd was. Daaronder waren de vijf Waddeneilanden.
Toekomst
Of de verstening van Nederland ook na 2015 heeft aangehouden, is niet bekend. Maar volgens "een wetmatigheid in de statistiek" zou er ook de afgelopen jaren fors bijgebouwd moeten zijn, zegt CBS-econoom Cor Pierik.
"Als de bevolking groeit, wat het geval is, zijn er meer woningen nodig", zegt hij. "En als het economisch goed gaat, is er meer ruimte nodig voor bedrijven."


Dit gebeurde met een deel van de landbouwgrond

26-08-2019 - 0 reacties In 20 jaar tijd is er in Nederland veel grond bij gekomen voor wonen, werken en infrastructuur. Deze grond is voornamelijk afkomstig van de landbouwsector. Dit meldt het CBS op basis van een analyse van het bodemgebruik in Nederland.


Agrarische grond in Liempde omtoveren tot natuur: ‘Uitstekende zaak voor het milieu’

23-08-2019 - 0 reacties LIEMPDE - Het karwei, omtoveren van agrarische grond in Liempde tot natuur, is bijna geklaard. Veehouder Hans Verhoeven blijft zich er evenwel tegen verzetten.


Gevolg PAS: rechter vernietigt 38 Limburgse Nb-wet vergunningen

20-08-2019 - 0 reacties De rechtbank heeft maandag 38 door de provincie Limburg aan veehouderijen verleende vergunningen vernietigd op grond van de Wet natuurbescherming. De rechtbank heeft deze zaken afgehandeld zonder zitting. Ze zegt de RvS uitspraak over de PAS te volgen.


Gevolg PAS: rechter vernietigt 38 Limburgse Nb-wet vergunningen

20-08-2019 - 0 reacties De rechtbank heeft maandag 38 door de provincie Limburg aan veehouderijen verleende vergunningen vernietigd op grond van de Wet natuurbescherming. De rechtbank heeft deze zaken afgehandeld zonder zitting. Ze zegt de RvS uitspraak over de PAS te volgen.


Nieuwbouw Scania Joure is begonnen

19-08-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Onlangs is de eerste schep de grond in gegaan voor de nieuwbouw van Scania Joure. Dit is op een zichtlocatie langs de snelweg, Scania is straks het eerste bedrijf wat je ziet als je vanaf Heerenveen naar Joure rijdt. Dankzij het nieuwe knooppunt en de daarbij behorende nieuwe weg naar industrieterrein De Ekers zit je straks zomaar vanaf het dealerbedrijf op de snelweg. Of andersom natuurlijk, het is maar net wat je plan is. Scania Joure was sinds 1978 gevestigd aan de Tolhûswei 11 voor de verkoop van Scania’s, reparatie en onderhoud, truckverhuur, leasing en verzekering. Het heeft een klantenkring


Rechter wijst claim op grond zonnepark Dokkum af

19-08-2019 - 0 reacties Drie boeren uit de buurtschap Bornwird bij Dokkum mogen voor het realiseren van hun zonnepark in zee met een andere exploitant dan Powerfield. Dat besliste de kortgedingrechter vrijdag.


Verzet tegen ‘woesj woesj’ loont zelden: ‘95 procent windmolenplannen gaat door’

16-08-2019 - 0 reacties VEGHEL/OSS - Het ene na het andere windmolenplanis de afgelopen maanden in de streek uit de grond geschoten. Op elke plek kwam verzet. Maar heeft dat eigenlijk zin? En hoe groot is de impact van windmolens?