Grond

Grond nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Grond nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Grond nieuws

De suikerbieten gaan met dit mooie weer massaal de grond in

27-03-2020 - 0 reacties Case-IH 115 Maxxum met een 12-rijge bietenzaaier.


Visboer verzint handige oplossing om 1,5 meter afstand te houden: alle klanten op een witte stip

26-03-2020 - 0 reacties Een eenvoudig maar geniaal idee: op het plein waar de kleine weekmarkt in Woudrichem wordt gehouden, zijn voor de marktkramen witte stippen geschilderd om mensen te helpen met afstand houden van elkaar. Het gaat om witte vierkante vlakken, die om de 1,5 meter op de grond zijn geverfd. Op die witte vlakken staan klanten keurig te wachten om stip voor stip op te schuiven richting de marktkraam.


Veehouderij mogelijk opgekocht voor stikstofruimte

26-03-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Brabant zou het bedrijf met 365 stuks vee en 40 hectare grond moeten aankopen.


Gemeente Hollands Kroon trekt gebiedsplan Wieringermeer voorlopig in

24-03-2020 - 0 reacties Het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon trekt het gebiedsplan Wieringermeer voorlopig in. Het college wil de economische ontwikkeling van het buitengebied nu meenemen in de actualisering van de omgevingsvisie. Vanuit de landbouw was er veel weerstand tegen het gebiedsplan waarin veel ruimte werd gereserveerd voor datacentra en grootschalige glastuinbouw. Boeren vreesden dat er te weinig grond beschikbaar bleef voor de bestaande landbouw.


BIJ12: boeren dreigen schadevergoeding mis te lopen

24-03-2020 - 0 reacties Boeren met grond in ganzenfoerageergebieden dreigen hun schadevergoeding mis te lopen, dat meldt BIJ12.


BIJ12: 'Boeren met grond in ganzenfoerageergebieden dreigen schadevergoeding mis te lopen'

23-03-2020 - 0 reacties Boeren met grond in gebruik in ganzenfoerageer, of -rustgebieden die in aanmerking willen komen voor tegemoetkoming van ganzenschade moeten hun percelen aan te melden in MijnFaunazaken. Nog niet alle grondgebruikers hebben dit gedaan, meldt de uitvoeringsorganisatie BIJ12. Zonder aanmelding kan geen tegemoetkoming worden betaald. Ook grondgebruikers die zich al wel hebben geregistreerd moeten hun percelen aanmelden. Als alle stappen doorlopen zijn, neemt een taxateur contact op. Aanmeldingen na 15 april worden niet meer in behandeling genomen.


Luchtverkeer verloopt moeizaam, vrijgekomen slots op Schiphol als eerst naar vrachtvliegtuigen

17-03-2020 - 0 reacties Tholen – KLM besloot deze week een groot gedeelte van zijn vloot aan de grond te houden. Steeds meer landen besluiten hun grenzen te sluiten voor passagierstoestellen. Luchtvracht is nog wel welkom maar het aantal freighters en vrachtlijnen is beperkt. 80% van de luchtvracht gaat immers via…


De meeste asperges komen nog altijd uit Brabant en Limburg

10-03-2020 - 0 reacties De asperges zijn vroeg dit jaar. Vanwege de hoge temperaturen liggen ze eind maart naar verwachting al op het bord. Het ‘witte goud’ komt waarschijnlijk uit Brabantse of Limburgse grond.


De Heus breidt uit op Braziliaanse grond

10-03-2020 - 0 reacties Diervoeder gigant De Heus wil haar marktpositie in Brazilië versterken. Om hier stappen in te maken heeft het bedrijf afgelopen vrijdag 6 maart de overeenkomst voor volledige overname van het Braziliaanse veevoederbedrijf Cerrado Nutrição Animal getekend.


Waarom kan vertical farming niet bio zijn?

09-03-2020 - 0 reacties De laatste jaren heeft de land- en tuinbouw steeds meer oog voor de gezondheid van en zorg voor mens, dier en milieu. De biologische land- en tuinbouw was daarin naar eigen zeggen 'een voorloper', maar intussen schieten nieuwe vormen van ‘duurzame’ landbouw als paddenstoelen uit de grond.
Wat te denken…


Boerderij De Pracht in Aalst maakt plaats voor sociale woningen

28-02-2020 - 0 reacties AALST - Naast sporthal De Pracht in Aalst komen in de toekomst 20 tot 25 goedkope woningen voor onder meer starters. Daarvoor zal boerderij De Pracht moeten wijken. Het pand uit 1937 is in handen van woningcorporatie Thuis die het perceel kocht voor sociale woningbouw. De gemeente heeft in het gebiedje ook een stukje grond en zal samen met Thuis een plan maken, aldus wethouder Arno Uijenhoet.


Help. De boer verzuipt: ‘We krijgen de bomen bijna niet van het veld’

28-02-2020 - 0 reacties De uitzonderlijk natte februarimaand zorgt voor fikse problemen voor de boerensector. Tractoren en ander zwaar materiaal kunnen het land bijna niet meer op doordat de grond zo drassig is.


"Vroege aspergeoogst zal de komende jaren eerder regel dan uitzondering zijn"

24-02-2020 - 0 reacties Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken. Zo'n vroege oogst zal de komende jaren "eerder regel dan uitzondering zijn", zegt Will Teeuwen van Teboza in een gesprek met NU.nl. "Bovendien zullen de asperges door de…


'Stormbroedkering' moet vogels beschermen in Friesland

24-02-2020 - 0 reacties Natuurgebied de Workumer Bûtenwaard langs het IJsselmeer in Friesland krijgt een 'stormbroedkering.' Die moet broedende vogels beschermen tegen hoog water van het IJsselmeer.


LTO: 'Geen samenhang tussen natuurplannen en landbouwmaatregelen van het kabinet'

21-02-2020 - 0 reacties Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kondigde donderdag 20 februari aan dat er 125 miljoen euro wordt uitgetrokken voor het opzetten van een natuurbank, om verlies aan natuur door projecten van het Rijk en de waterschappen te kunnen compenseren. Het kabinet wijst ook 125 miljoen euro toe aan terreinbeherende organisaties voor natuurherstel en -verbetering, waaronder het verwerven van grond om versnippering van natuur tegen te gaan en robuuste ecologische verbindingen te realiseren. De plannen roepen vragen op bij LTO. De organisatie mist de samenhang met de landbouwmaatregelen.


'PFAS-problemen zorgen nog steeds voor hoofdpijn in bouwsector'

17-02-2020 - 0 reacties ZOETERMEER - De PFAS-problemen in de bouwsector zijn nog steeds niet voorbij. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland kampen veel bedrijven nog altijd met hinder en extra kosten bij het verplaatsen van grond. Daarnaas...Lees meer


Boeren in Mijzenpolder onzeker over natuurplannen van provincie Noord-Holland

14-02-2020 - 0 reacties Boeren in de Mijzenpolder verkeren in onzekerheid nu de provincie Noord-Holland het gebied wil omvormen tot natuur. In de polder van 600 hectare zijn 8 extensieve melkveebedrijven actief die samen circa 600 koeien houden. Ze pachten grond van Staatsbosbeheer en doen aan weidevogelbeheer. De provincie wil naar een veebezetting van 1,5 grootvee-eenheid per hectare vanwege de mestplaatsingsruimte.


Deskundigen: ‘Stop nu met storten van vervuilde grond in kleiput Winterswijk’

08-02-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - Stop nu met de verondieping van de kleiput in Winterswijk, dan is er nog wat te redden. Dat is de oproep van twee deskundigen die zeer kritisch staan tegenover het storten van lichtvervuilde industriegrond in de voorheen kraakheldere waterplas in Winterswijk.


Waarom Brabant 40 miljoen bomen plant (waarvan er mogelijk maar 4 miljoen overblijven)

08-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Het is een operatie van weergaloze proporties. Liefst 40 miljoen nieuwe bomen wil Brabant de komende tien jaar in de grond zetten. Maar wie wist dat er daarvan uiteindelijk misschien ‘slechts’ 4 miljoen overblijven? De feiten rond de plantdrift van het provinciebestuur op een rij.


Minister: Kunnen bouwen op grond uitgekochte boeren

07-02-2020 - 0 reacties Op de grond van uitgekochte boeren kan volgens minister Van Veldhoven, van Wonen, ook gebouwd gaan worden. Het kabinet trekt honderden miljoenen euro's uit om onder andere varkensboeren uit te kopen. 'Technisch gezien is dat mogelijk', zegt de minister op de vraag of er ook op de grond van die boeren gebouwd gaat worden.