Aardappelen

Al het Aardappelen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Aardappelen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Aardappelen nieuws

Welke factoren beïnvloeden het aardappelareaal?

03-12-2019 - 0 reacties Terwijl nog niet alle aardappelen uit de grond zijn wordt door akkerbouwers alweer gepuzzeld voor komend seizoen. Hebben factoren als oogst- en beregeningscapaciteit invloed op het aardappelareaal voor 2020?


NVWA heeft voor 1 van de 5 bruinrotbesmetting in 2018 geen verklaring gevonden

03-12-2019 - 0 reacties In 2018 zijn in totaal 5 besmettingen van bruinrot vastgesteld in aardappelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak. Van de besmettingen ging het in 3 gevallen om pootgoed. Bij de andere twee besmettingen betroffen het consumptieaardappelen die waren beregend met besmet oppervlaktewater. Bij één besmetting op een bedrijf in de provincie Groningen kon geen duidelijke oorzaak worden vastgesteld. Op het perceel waren al jaren geen aardappelen meer geteeld.


Pootgoedsector gaat werken aan test die kwaliteit van pootaardappelen voorspelt

21-11-2019 - 0 reacties De pootgoedsector gaat in een nieuw 3 jarig project op zoek naar een test waarmee de kwaliteit van pootaardappelen kan worden voorspeld. Met dit onderzoek krijgt het ketenproject 'Verbetering Pootgoedkwaliteit', dat nog loopt tot het einde van 2019 een vervolg. Dit project werd in 2017 gestart na meldingen over problemen met de opkomst van aardappelen in het voorjaar van 2016 bij verschillende telers van consumptieaardappelen.


DCA lanceert marktplaats Aardappelhandel.com

21-11-2019 - 0 reacties Telers en afnemers van aardappelen kunnen vanaf nu de aardappelen aan- en verkopen via Aardappelhandel.com. DCA heeft dit handelsplatform ontwikkeld en vandaag (donderdag 21 november 2019) gelanceerd. Op deze marktplaats kunnen fritesaardappelen, tafelaardappelen, zetmeelaardappelen, tweede soort en exportaardappelen worden verhandeld.


Avebe wil productie van eiwit uit aardappelen snel uitbreiden

19-11-2019 - 0 reacties “We verwerken als Avebe jaarlijks meer dan 2 miljoen ton aardappelen die 1,5% eiwit bevatten. Dat is totaal ruim 30 miljoen kilo eiwit die we uit de aardappelen kunnen halen. We zitten daar nog lang niet aan. We kunnen nog jaren vooruit. De vraag naar plantaardig eiwit groeit flink. Daarom willen we zo snel mogelijk verder uitbreiden in productiecapaciteit.


Schaarste stuwt prestatieprijs Avebe naar record van € 96,93

18-11-2019 - 0 reacties Avebe realiseerde in het boekjaar 2018/2019 een prestatieprijs van € 96,93. Deze nieuwe recordprijs is vooral een gevolg van een tekort aan aardappelen in het droge oogstjaar 2019.


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


Aardappelen reageren beter op gift varkensdrijfmest in het voorjaar dan wintertarwe

12-11-2019 - 0 reacties Aardappelen reageren beter op een gift varkensdrijfmest in het voorjaar dan wintertarwe. Die voorlopige conclusie trekt Delphy op basis van de resultaten van een driejarige bemestingsproef binnen het interregionale project Leve(n)de Bodem. Voor deze proef op de Rusthoeve zijn 13 bemestingsstrategieën naast elkaar gelegd. Het ging daarbij om 2 doseringen drijfmest, compost, champost en geitenmest met daarnaast kunstmest, bodemverbeteraars en een 0-object.


Kwaliteit en oogst beheersen aardappelmarkt

08-11-2019 - 0 reacties De oogstwerkzaamheden lagen deze week weer grotendeels stil. Aangezien de tijd voortschrijdt, neemt ook de zorg of alle aardappelen uit de grond komen toe. De schatting is dat nog steeds 10% van de Nederlandse aardappeloogst in de grond zit. Vooral in de kustgebieden moet nog veel gebeuren.


Drentse aardappelteler zet varkens in om aardappelresten in bodem op te ruimen

08-11-2019 - 0 reacties Aardappelteler Hennie Peeks zet varkens in om de resten van de aardappelen die in de grond achterblijven na de oogst op te ruimen. Peeks huurt de varkens van varkensboer Hempen van Akkervarkens uit Valthermond.


Column: De januskop van de landbouwpolitiek

01-11-2019 - 0 reacties „Nooit meer honger” was het motto van de grondlegger van het huidige landbouwbeleid, Sicco Mansholt. Voor de eerste naoorlogse landbouwcommissaris bij de Europese Commissie was het zelfs een diep doorleefd moreel gebod. Nederland sloeg na de Tweede Wereldoorlog aan het produceren en werd daar heel erg goed in. Ruilverkavelingen, aanleg van infrastructuur, zaadveredeling en andere modernisering en mechanisering van de landbouw werden in gang gezet. Innovatie, efficiëntie en ondernemerschap van onze boeren was al wat de klok sloeg en nog immer slaat. Nederland schopte het daardoor, na de VS, tot tweede agrarische exporteur ter wereld, met vorig jaar een export van ruim 91 miljard euro. In een land als Rwanda ziet men onze boeren als landbouwgoeroes. In plaats van 12 ton aardappelen halen onze boeren 60 ton van een hectare.


Aardappelteler Van den Borne presenteert ‘Frietje Precies’

23-10-2019 - 0 reacties Aardappelteler Jacob van den Borne presenteert op de Dutch Design Week (DDW) dit tot en met 27 oktober in Eindhoven plaatsvindt zijn ‘Frietje Precies’. Een frietje gemaakt van grote precisie geteelde aardappelen, bataat en pastinaak.


Doodsangsten tijdens overval op boerderij Emmeloord: overvallers dreigen pink af te knippen

23-10-2019 - 0 reacties Bij het uitladen van zijn busje krijgt agrariër Dieleman direct een pistool tegen zijn hoofd. Als zijn vrouw hem even later zoekt in de schuur, wordt een zak over haar hoofd getrokken. ,,Waar liggen de drugs?” schreeuwen de drie overvallers. Ze dreigen vingers af te knippen en tenen kapot te slaan. Als na 2,5 uur blijkt dat tussen de aardappelen écht niets te halen is, verlaten ze het boerenerf bij Emmeloord.


Meer wintergranen en aardappelen in België

23-10-2019 - 0 reacties De teelt van wintergranen en aardappelen zijn in België in opmars. De arealen zijn ten opzicht van 2018 met zo’n 6 procent gestegen, zo blijkt uit voorlopige landbouwstatistieken voor 2019.


Toelating mancozeb onzeker

22-10-2019 - 0 reacties Het gebruik van mancozeb na 31 januari 2020 is hoogst onzeker. Een verlenging van de toelating ervan is een van de onderwerpen die de SCoPAFF begin deze week heeft besproken. Een mogelijk verbod heeft gevolgen voor de teelt van o.a. aardappelen en uien.


40.000 hectare aardappelen nog in de grond

22-10-2019 - 0 reacties Een recordhoeveelheid consumptieaardappelen moet in Nederland nog worden gerooid. De rooiwerkzaamheden lopen daarmee behoorlijk achter ten opzichte van andere Europese landen. Dat becijferde Aviko Potato.


Waar liggen de kansen in de aardappelexport?

21-10-2019 - 0 reacties Dat Polen aan de markt is voor aardappelen weten we inmiddels. Maar ook andere landen in Centraal- en Oost-Europa zitten niet ruim in hun product. Waar liggen de kansen voor Nederland?


Waar liggen de kansen bij de aardappelexport

21-10-2019 - 0 reacties Dat Polen aan de markt is voor aardappelen weten we inmiddels. Maar ook andere landen in Centraal- en Oost-Europa zitten niet ruim in hun product. Waar liggen de kansen voor Nederland?


Vorst bedreigt 19.000 hectare aardappelen in VS

21-10-2019 - 0 reacties De Amerikaanse 'aardappelstaat' Idaho heeft al zeer vroeg in het seizoen te maken met lage temperaturen. Dit terwijl nog lang niet alle aardappelen gerooid zijn. Telers proberen met man en macht te redden wat ze kunnen.


‘Koud product altijd drogen met kachel’

20-10-2019 - 0 reacties Extremer weer, verdwijnen van loofdoodmiddelen: zaken die invloed hebben op bewaren van aardappelen. Reden te meer om de bewaarkennis op orde te hebben, vindt Harry Goos: „Bij inschuren kun je het verschil maken. Onder de 15 graden moet de kachel erbij.”