Aardappelen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Aardappelen. Aardappelen is een van de 15934 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Aardappelen nieuws

LTO smeekt Brussel om overgangsperiode voor chloorverbod aardappelen

18-02-2020 - 0 reacties POORTVLIET - Landbouworganisatie LTO Nederland smeekt Brussel om een overgangsnorm voor chloorresten op bewaaraardappelen.


Meer aardappelen op voorraad in België

17-02-2020 - 0 reacties De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin februari geraamd op 2,4 miljoen ton.


Albert Heijn gaat milieu-impact aardappelen, groente en fruit meten

07-02-2020 - 0 reacties Supermarktketen Albert Heijn wil vanaf 2020 het middelengebruik van de Nederlandse teelt van aardappelen, groente en fruit in een onlineregistratietool beschikbaar hebben om de milieu-impact te kunnen meten. Hiervoor heeft AgroVision een registratieprogramma ontwikkeld met een koppeling tussen middelgebruik en milieubelasting.


Eerste areaalprognose aardappelen oogst 2020

06-02-2020 - 0 reacties De afgelopen jaren, sinds 2015, is het areaal consumptieaardappelen in Europa fors gegroeid. Feitelijk groeit het areaal mee met de behoefte van de verwerkende industrieën in Noordwest Europa.


Aviko Potato biedt telers in 2020 hogere contractprijs

28-01-2020 - 0 reacties Aviko Potato verhoogt de contractprijs voor levering van consumptieaardappelen van de rassen Agria, Innovator, Zorba en Lady Anna met 2,50 euro per ton, droog uit de schuur geleverd vanaf week 45. Dat betekent voor telers die afleveren in week 13 een prijs van 157,53 per ton. De contractprijzen van af land geleverde aardappelen blijven gelijk. Voor de andere rassen hanteert Aviko dezelfde contractprijs als bij de oogst van 2019. Verschuiving in het rassenaanbod is dit seizoen niet aan de orde. Ook blijven de pootgoedprijzen zo goed als gelijk voor oogst 2020.


Angst kost Nederlandse aardappelteler geld

26-01-2020 - 0 reacties Angst kost de Nederlandse aardappelteler in veel gevallen geld. Uit angst wordt er namelijk vaak gekozen voor vaste prijs contracten. Aardappelen verkopen op de vrije markt levert echter vrijwel altijd meer op betoogde Kees Maas, directeur van de DCA-groep, op de aardappelthemadag in Dronten.


Aardappelexport op alle fronten beter

20-01-2020 - 0 reacties In kalenderjaar 2019 heeft de Nederlandse exportmotor voor aardappelen op alle fronten beter gedraaid. De totale export komt 11% hoger uit dan in 2018. Vooral de uitvoer naar Afrika verliep beter.


Fritesindustrie gaat goed bakkend het jaar uit

17-01-2020 - 0 reacties De nieuwste verwerkingscijfers van aardappelen mogen er weer zijn. De fritesindustrie heeft in december 2019 fors meer aardappelen door de bak- en vriesmachines gehaald dan in de laatste maand van 2018.


Zetmeel aardappelen op transport naar Avebe

06-01-2020 - 0 reacties Hier zien we de Volvo kraan van grondverzetbedrijf Over b.v uit Ter Apel de zetmeelaardappelen aan het laden op de vrachtwagens van Beens transport uit Stadskanaal.De aardappelen gaan naar Avebe voor de verdere verwerking tot zetmeel producten


Brand in schuur met stro en aardappelen in Emmer-Compascuum

02-01-2020 - 0 reacties In een schuur aan het Kanaal B NZ in Emmer-Compascuum is donderdagmorgen brand ontstaan.


Oogst aardappelen en uien 2019 nog niet voorbij

17-12-2019 - 0 reacties De oogst van aardappelen en uien is door de natte omstandigheden nog altijd niet klaar.


Boer Groenveld krijgt zijn aardappelen niet uit de grond

09-12-2019 - 0 reacties LOOPERSKAPELLE - Akkerbouwer Tom Groenveld uit Looperskapelle krijgt zijn laatste aardappelen niet uit de grond. De Schouwse zware zeeklei is nog steeds te nat om te oogsten. ,,Ik hoop op een droge week in december, maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds.”


Nog 1 à 2% aardappelen in de grond

09-12-2019 - 0 reacties Er zitten in Nederland niet zo heel veel aardappelen meer in de grond.


Welke factoren beïnvloeden het aardappelareaal?

03-12-2019 - 0 reacties Terwijl nog niet alle aardappelen uit de grond zijn wordt door akkerbouwers alweer gepuzzeld voor komend seizoen. Hebben factoren als oogst- en beregeningscapaciteit invloed op het aardappelareaal voor 2020?


NVWA heeft voor 1 van de 5 bruinrotbesmetting in 2018 geen verklaring gevonden

03-12-2019 - 0 reacties In 2018 zijn in totaal 5 besmettingen van bruinrot vastgesteld in aardappelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak. Van de besmettingen ging het in 3 gevallen om pootgoed. Bij de andere twee besmettingen betroffen het consumptieaardappelen die waren beregend met besmet oppervlaktewater. Bij één besmetting op een bedrijf in de provincie Groningen kon geen duidelijke oorzaak worden vastgesteld. Op het perceel waren al jaren geen aardappelen meer geteeld.


Pootgoedsector gaat werken aan test die kwaliteit van pootaardappelen voorspelt

21-11-2019 - 0 reacties De pootgoedsector gaat in een nieuw 3 jarig project op zoek naar een test waarmee de kwaliteit van pootaardappelen kan worden voorspeld. Met dit onderzoek krijgt het ketenproject 'Verbetering Pootgoedkwaliteit', dat nog loopt tot het einde van 2019 een vervolg. Dit project werd in 2017 gestart na meldingen over problemen met de opkomst van aardappelen in het voorjaar van 2016 bij verschillende telers van consumptieaardappelen.


DCA lanceert marktplaats Aardappelhandel.com

21-11-2019 - 0 reacties Telers en afnemers van aardappelen kunnen vanaf nu de aardappelen aan- en verkopen via Aardappelhandel.com. DCA heeft dit handelsplatform ontwikkeld en vandaag (donderdag 21 november 2019) gelanceerd. Op deze marktplaats kunnen fritesaardappelen, tafelaardappelen, zetmeelaardappelen, tweede soort en exportaardappelen worden verhandeld.


Avebe wil productie van eiwit uit aardappelen snel uitbreiden

19-11-2019 - 0 reacties “We verwerken als Avebe jaarlijks meer dan 2 miljoen ton aardappelen die 1,5% eiwit bevatten. Dat is totaal ruim 30 miljoen kilo eiwit die we uit de aardappelen kunnen halen. We zitten daar nog lang niet aan. We kunnen nog jaren vooruit. De vraag naar plantaardig eiwit groeit flink. Daarom willen we zo snel mogelijk verder uitbreiden in productiecapaciteit.


Schaarste stuwt prestatieprijs Avebe naar record van € 96,93

18-11-2019 - 0 reacties Avebe realiseerde in het boekjaar 2018/2019 een prestatieprijs van € 96,93. Deze nieuwe recordprijs is vooral een gevolg van een tekort aan aardappelen in het droge oogstjaar 2019.


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."