Aardappelen

Aardappelen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Aardappelen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Aardappelen nieuws

Jaarrond Nederlandse aardappelen, aardbeien en bramen bij Albert Heijn

28-05-2021 - 0 reacties Albert Heijn koopt verse producten zo dichtbij mogelijk in. Melk, kaas, eieren, kip en varkensvlees komen al voor 100% van eigen bodem. Dit jaar komen er meer dan 40 miljoen aardappel-, groenten- en fruitproducten van Nederlandse bodem bij. Aardappelen, aardbeien en bramen bij AH komen voortaan jaarrond…


De boer als dokter van de toekomst: ‘Door mijn aardappelen kan ik corona voorkomen’

03-05-2021 - 0 reacties Akkerbouwer Arnold van Woerkom (74) doet het helemaal anders. Hij heeft zijn land al 10 jaar niet geploegd, maar wel vertroeteld met natuurlijk materiaal. Hierdoor bevatten zijn aardappelen volgens hem veel meer voedingsstoffen dan een doorsnee supermarktaardappel. En dat is goed voor de weerstand. Zo goed, dat hij zijn gewas als preventief medicijn ziet. ‘We moeten écht anders gaan denken over voedsel.’


Zonder kachel dreigt condens in bewaarschuur door strenge vrieskou

11-02-2021 - 0 reacties Door de toenemende vrieskou kan de temperatuur boven aardappelen of uien in de bewaring snel zakken, als de lucht erboven niet wordt verwarmd. En de koudste nachten moeten nog komen. Het is vrijwel zeker dat het tot en met komende zondag iedere nacht in grote delen van het land matig tot streng gaat vriezen. Bij […]


Dag na ’constructief’ overleg met boeren: aardappelen gedumpt bij supermarktkoepel

15-01-2021 - 1 reacties ZOETERMEER - Onbekenden hebben vrijdagochtend een grote berg aardappelen gedumpt voor het hoofdkantoor van de koepelorganisatie van supermarkten, CBL. De actie lijkt uit de koker te komen van ontevreden boeren, terwijl donderdag nog „constructief” overleg plaatsvond tussen supermarkten en boerenbelangenorganisaties.

Bij de berg aardappel is een bord geplaatst met de leus: ’Supermarkten draaien op volle toeren over de rug van de boeren.’

Het is nog een raadsel wie de aardappelen heeft neergelegd, zegt een woordvoerster van het CBL. Veel hinder heeft de protestactie niet opgeleverd, maar de brancheorganisatie vindt het „buitengewoon vervelend na zo’n goed gesprek” dat donderdag plaatsvond. De organisatie weet nog niet of ze aangifte zal doen.


Jaap van Wenum herbenoemd als Algemeen Bestuurslid LTO Noord

14-12-2020 - 0 reacties De Ledenraad van LTO Noord heeft vrijdag akkerbouwer Jaap van Wenum uit Kootwijkerbroek herbenoemd als algemeen bestuurslid. Van Wenum, teler van aardappelen, uien, granen en voedergewassen, zit al sinds 2016 in het bestuur van de belangenbehartiger van boeren en tuinders in de negen noordelijke…


Onbekende variant aardappelziekte vlak over provinciegrens ontdekt

11-12-2020 - 0 reacties Vlak over de provinciegrens is een onbekende variant ontdekt van de wratziekte, een kwaal bij aardappelen. De vondst werd gedaan in Stadskanaal.


Onbekende variant van de aardappelziekte ontdekt in Stadskanaal

11-12-2020 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in Stadskanaal een onbekende variant ontdekt van de wratziekte, een kwaal bij aardappelen. „De nieuwe variant kan gevolgen hebben voor de beheersing van wratziekte in Noord-Oost Nederland, waar sprake is van intensieve aardappelteelt”, aldus de organisatie.


Boer, kweker en teler verkopen twee keer zoveel als voor de crisis

02-12-2020 - 0 reacties De verkopen aan consumenten bij de boer, teler en kweker zijn sinds maart verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.


Boer, kweker en teler verkopen twee keer zo veel als voor de crisis

02-12-2020 - 0 reacties De verkopen aan consumenten bij de boer, teler en kweker zijn sinds maart verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dat gaat van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.


Boeren wassen in Twenterand gratis je auto als compensatie voor vieze wegen

21-11-2020 - 0 reacties VRIEZENVEEN/DEN HAM - Grote drukte zaterdagochtend bij twee autowasstraaten in Vriezenveen en Den Ham. Landbouworganisatie LTO Noord-afdeling West-Twente wast daar namelijk gratis auto’s. Mensen die gebruik maken van de actie krijgen ook nog eens een zak aardappelen mee.


Asbest op het terrein van de boerderij in Munnekzijl die werd getroffen door brand. Bij de brand ging 2300 ton aardappelen verloren

10-11-2020 - 0 reacties MUNNEKEZIJL - De Olde Borchweg in Munnekezijl is tot nader order afgesloten. Dit heeft alles te maken met de grote brand die er in de nacht van maandag op dinsdag woedde in een boerderij aan deze weg.


Leidt kleine aardappeloogst Canada tot tekorten?

04-11-2020 - 0 reacties Canadese aardappeltelers hebben de oogst inmiddels zo goed als afgerond. Nieuwe cijfers van onder meer Statistics Canada tonen dat er duidelijk minder aardappelen geoogst zijn dan in voorgaande jaren. Leidt de kleine aardappeloogst...


15.000 hectare aardappelen nog te rooien

26-10-2020 - 0 reacties Goede rooiomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de aardappeloogst in bijna alle gebieden goed heeft kunnen vlotten. Alleen in het zuidwesten is het tempo nog altijd laag en blijft de achterstand landelijk gezien groot. Hoe is de situatie bij onze zuiderburen?


Chemiereus Nufarm stapt in mechanisch loofdoden

19-10-2020 - 0 reacties Het Australische bedrijf Nufarm, vooral bekend van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden, gaat in zee met de Duitse startup Crop.Zone. Het bedrijf uit Aken heeft een machine ontwikkeld die middels elektrocutie onkruiden doodt. De techniek kan ook voor de loofdoding in aardappelen worden toegepast.


Boer Marijn levert friet rechtstreeks vanaf zijn erf

13-10-2020 - 0 reacties Aardappelen verlaten het boerenerf soms voor een habbekrats. En tijdens de lockdown dit voorjaar bleven telers met tonnen frietaardappelen zitten, waarop de prijs door de bodem zakte. Akkerbouwer en kippenboer Marijn besloot de koe bij de horens te vatten. Hij is sinds kort zélf frietleverancier.


Boer Marijn levert friet rechtstreeks vanaf het boerenerf

13-10-2020 - 0 reacties SINT KRUIS - Aardappelen verlaten het boerenerf soms voor een habbekrats. En tijdens de lockdown dit voorjaar bleven telers met tonnen frietaardappelen zitten, waarop de prijs door de bodem zakte. Akkerbouwer en kippenboer Marijn Uitdewilligen uit Sint Kruis besloot de koe bij de horens te vatten. Hij is sinds kort zelf frietleverancier.


Boer David is weer thuis, niet tussen de varkens maar tussen de aardappelen

12-10-2020 - 0 reacties Hij praat inmiddels met evenveel passie over de aardappel als jaren geleden over het varken. Boer David uit Dinteloord heeft zijn bakens verzet en het hoofdstuk Roemenië afgesloten. De deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw van 2017 is begonnen als akkerbouwer in zijn eigen Prinslandse Polder.

David was zondagavond een van de boeren die centraal stonden in een aflevering van Onze Boerderij bij KRONCRV, de nieuwe tv-serie van Yvon Jaspers. Jaren geleden vroeg menig kijker van zich af wat hem in godsnaam bezielde om in Roemenië een varkenshouderij te beginnen. De sceptici hebben gelijk gekregen: David heeft een punt gezet achter zijn pogingen om in Oost-Europa vaste voet aan de grond te krijgen als varkensboer.

Praktijk weerbarstigerVol goede moed wilde David zich op de ‘ruïne’ storten die het bedrijf in Roemenië was waar hij zijn zinnen op had gezet. Hij had precies voor ogen wat hij met de bouwval van plan was, waar de varkens zouden komen en waar het kantoor.
De praktijk bleek weerbarstiger, vertelt David in Onze Boerderij. “Het was een moeilijke en verwarrende periode voor me. Ik wilde echt iets op poten zetten, iets opbouwen, maar in Roemenië kostte het me zoveel tijd om een bedrijf te realiseren dat ik er geen boer kon zijn. Het is daar lang niet zo goed en zo gemakkelijk geregeld als in West-Europa om iets van de grond te krijgen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik liep daar tegen zoveel problemen aan dat ik niet gelukkig zou worden als ik er zou gaan wonen.”

'Lotje uit de loterij'David zit inmiddels wel weer goed in zijn vel. Hij is aan de slag gegaan op het akkerbouwbedrijf van zijn buren waar hij als kind als het ware opgroeide. Het is de bedoeling dat hij de komende twee jaar met de eigenaars Willeke en Kees mee gaat werken om uiteindelijk het bedrijf over te nemen.
“Ik vind het best een uitdaging. Ik heb er echt respect voor dat zij en hun kinderen mij deze kans hebben gegeven. Het is echt een grote verantwoordelijkheid om hun levenswerk en dat van hun voorvaderen over te nemen. Maar ik wil het wel goed doen, ook in de ogen van Kees. Die ziet alles, die heeft zoveel ervaring, daar maak ik graag gebruik van.” Willeke is er op haar beurt ook blij mee. “Een lotje uit de loterij.”

Neus op de feitenIn zijn nieuwe werkomgeving geen zeugen, beren of biggen, maar aardappelen, tarwe, sperziebonen, suikerbieten en uien. Die zijn veel meer dan al die krulstaarten gevoelig zijn voor de nukken van ons klimaat.
David werd direct met de neus op de feiten gedrukt. Een natte winter, een droog voorjaar, zo wisselvallig had Kees, zijn leermeester, het nooit eerder meegemaakt. Om toch voldoende aardappelen te kunnen oogsten, moest er flink beregend worden. “Ik heb liever vocht in het bed”, reageert David. Hij schaamt zich bijna voor zijn uitspraak, die echter ook alles zegt over het feit dat hij zich in zijn 'nieuwe' metier als een vis in het water voelt.
“Dit is mijn droom, ik ben weer thuis.” Met zijn Mara, met wie hij nog steeds samen is.
LEES OOK: Verliefde boer David doet alles om indruk te maken op zijn Mara, zelfs een wc-pottenrace


Aardappelteler ontvangt 6 cent coronacompensatie

05-10-2020 - 0 reacties RVO.nl start op korte termijn met het uitbetalen van de compensatieregeling consumptieaardappelen. Dat maakt BO Akkerbouw maandag 5 oktober bekend. De eerste telers krijgen een vergoeding van 6 cent per kilo aardappelen.


Oogst komt tot stilstand door droogte en regen

25-09-2020 - 0 reacties Waar reeds een start gemaakt is met de hoofdoogst, kwam deze afgelopen week deels tot stilstand. Het stoppen met rooien werd veroorzaakt onder andere door droogte, waardoor aardappelen beschadigden werden door harde kluiten in de ruggen.


Voermarkt in afwachting van nieuwe oogsten

01-09-2020 - 110 reacties Wat betreft prijsniveaus is er in de afgelopen week eigenlijk weinig veranderd. Toch is er wel onrust op de voermarkt, omdat zowel koper als verkoper in afwachting zijn van nieuwe oogsten maïs, aardappelen en eventueel gras. Prijsfluctuaties zijn in de komende weken dan ook niet uitgesloten.