Akkerbouwer

Al het Akkerbouwer nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Akkerbouwer nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Akkerbouwer nieuws

Uien dit jaar groter door minder hitte

16-08-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Marco de Bruijne uit het Zeeuwse Kats zag zijn uien vorig jaar verpieteren door de droogte. Hij kan niet beregenen en door de vele warme dagen werden zijn uien niet groot.


Akkerbouwer laat burger zonnebloemen plukken

15-08-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Hendrik Luth uit Wedde heeft 30 are zonnebloemen ingezaaid. De bloemen staan nu volop in bloei. Buurtbewoners mogen de bloemen gratis plukken. Dat vindt massaal gehoor.


Dit jaar geen zomerbloemkool door droogte

14-08-2019 - 0 reacties Vorig jaar ging het helemaal mis bij akkerbouwer Andre Slootmaker in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Door de droogte mislukte zijn bloemkolen. Dit jaar doet hij het anders.


Video: Plantuien laden

13-08-2019 - 0 reacties Bij maatschap Schrauwen-Deijkers uit Zevenbergschen Hoek (NB) zijn eind juli plantuien geladen. Het oprapen van de uien werd gedaan door akkerbouwer Otte-Burgers uit Hooge Zwaluwe met een John Deere 6420S en Amac-lader.


Geslaagde 1e veldbonenteelt bij veehouder Marijnissen

08-08-2019 - 0 reacties In het Zeeuwse Nieuwerkerk runt Ruben Marijnissen een melkveebedrijf met 135 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Dit jaar verbouwde een akkerbouwer voor hem een aantal hectare Tundra winterveldbonen. De boon is een ideale krachtvoervervanger.


Geslaagde 1e veldbonenteelt bij veehouder Marijnissen

08-08-2019 - 0 reacties In het Zeeuwse Nieuwerkerk runt Ruben Marijnissen een melkveebedrijf met 135 melkkoeien en 70 stuks jongvee. Dit jaar verbouwde een akkerbouwer voor hem een aantal hectare Tundra winterveldbonen. De boon is een ideale krachtvoervervanger.


Hoofdbestuursleden LLTB voorgedragen

03-08-2019 - 0 reacties Fruitteler Susanne Görtz uit Baarlo, pluimveehouder Theo Coumans uit Ospel en vleesvarkenshouder en akkerbouwer Peter van Dijck uit Ysselsteyn worden door de vertrouwenscommissie voorgedragen aan de ledenraad als nieuwe LLTB-hoofdbestuurders.


Droogte is opnieuw spelbreker voor een soepele oogst

03-08-2019 - 0 reacties GROESBEEK / WIJCHEN - En weer zijn het die verrekte droogte en hitte die een soepele oogst van groente en fruit in de weg zitten. Menig akkerbouwer in het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal zag vorige week dan ook met lede ogen flinke onweersbuien over Brabant trekken. ‘Deze’ kant van de Maas kreeg niet meer dan een verdwaalde druppel.


Video: Zetmeelaardappelen verpieteren op gortdroge Hondsrug

01-08-2019 - 0 reacties Ook op dinsdag 30 juli is het droog in het Drentse Odoorn en omstreken. Of de zetmeelaardappelen van akkerbouwer Jan Reinier de Jong nog weer aan de gang komen als het wel gaat regenen, is de vraag.


Fotoserie: Combines volop in actie

31-07-2019 - 0 reacties De tarweoogst vordert deze dagen snel. In het hele land zijn de maaidorsers volop actief. Zo ook de Claas combine van de gebroeders van Huet uit Duiven. Deze week was de Claas onder ander actief op een perceel van akkerbouwer Fierkens uit Herwen.


Maatregelen droogte 2019

31-07-2019 - 0 reactiesHet is al lang erg droog in Nederland. Bent u akkerbouwer en heeft de droogte gevolgen voor uw grond of gewassen? Voor de subsidies van het GLB kunt u een beroep doen op overmacht.


Fotoserie: Emissiereductie door effectieve spuittechnieken in Friesland

31-07-2019 - 0 reacties Met verschillende spuittechnieken laten pilotbedrijven aan Friese akkerbouwer zien hoe driftreductie in de praktijk uitpakt. Depositie – het neerslaan van spuitvloeistof – is één van de aandachtspunten binnen het project ‘Perceelemissie in de hand’.


Liquiditeit akkerbouwer goed ondanks droogte

26-07-2019 - 0 reacties De stand op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld ruim 36.000 euro.


Liquiditeitspositie akkerbouwer goed ondanks droogte

26-07-2019 - 0 reacties De stand op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 gemiddeld ruim 36.000 euro.


Akkerbouwer heeft meer euro's in kas dan in 2018

26-07-2019 - 0 reacties Akkerbouwers hebben meer geld op de rekening dan dat ze vorig jaar aan het einde van het tweede kwartaal hadden. Gemiddeld staat er €36.000 op de rekening-courant van akkerbouwbedrijven. Wel daalde de stand in tweede kwartaal snel. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor van ABN Amro.


'Als boer ben je een jaar voor niks aan het werk'

25-07-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Jan Reinier de Jong zit in zijn maag met de extreme temperaturen en aanhoudende droogte. Zijn aardappelplanten bezwijken onder de weersomstandigheden en dat heeft gevolgen voor zijn inkomsten.


Hagel vernietigt gewassen Hoeksche Waard

24-07-2019 - 0 reacties 'Het ziet er uit als slecht geklapte aardappelen, maar de oorzaak is hagel', geeft akkerbouwer Henk Melissant in Goudswaard aan. Twee smalle stroken met flinke hagelbuien trokken afgelopen weekend over de Hoeksche Waard.


Wat krijgt de akkerbouwer voor stro?

24-07-2019 - 0 reacties Terwijl de wintergerstoogst al achter de rug is, begint de wintertarweoogst al voorzichtig op gang te komen. Gezien het weer hebben de akkerbouwers de keuze of ze het stro verkopen of hakselen. Maar wat kan er eigenlijk gebeurd worden voor het stro?


Forse tripsdruk in Zuid-Nederlandse zaai-uien

24-07-2019 - 0 reacties Er is sprake van een zeer grote druk van trips in zaai-uien. Dit meldt zowel akkerbouwer William Brooymans op zijn Twitter-account als loonspuiter Emile Steins op basis van eigen waarnemingen. Zowel in wel als niet beregende uienpercelen zitten de trips.


Grasklaver óók interessante tussenteelt voor akkerbouwer

22-07-2019 - 0 reacties De teelt van éénjarig grasklavermengsels heeft een positief effect op het onderdrukken van onkruid. Bepaalde mengsels zorgen voor een goede bodemstructuur en doorworteling. Grasklaver verhoogt de N-voorraad. Voor akkerbouwers een interessante tussenteelt.