Akkerbouwer

Akkerbouwer is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Akkerbouwer en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Akkerbouwer nieuws

Boer Kees Hanse gaat met frisse tegenzin naar het Malieveld

17-02-2020 - 0 reacties ZIERIKZEE - Met frisse tegenzin gaat akkerbouwer Kees Hanse uit Zierikzee, leider van actiegroep Boeren Van Zeeland, woensdag naar Den Haag voor de zoveelste boerenactie. De harde toon van Farmers Defence Force heeft hem doen twijfelen om naar het Malieveld te gaan. Toch voert hij woensdag het woord namens de akkerbouwers, een groep die tot nu toe onderbelicht is wat hem betreft.


Drentse akkerbouwer naar rechter tegen afgewezen subsidie Jonge Landbouwers

07-02-2020 - 0 reacties Een akkerbouwer uit Wijster legt zich niet neer bij de afwijzing door de provincie Drenthe van een investeringssubsidie voor een duurzame aardappelpootmachine. De akkerbouwer is naar de Raad van State gestapt voor een uitspraak.


'Als er al een stikstofcrisis is, dan is die er al 140 jaar'

20-12-2019 - 2 reacties 'Als er in Zeeland al een stikstofcrisis is, dan is deze er al 140 jaar', zo stelt akkerbouwer Frank Peter Kuijpers. Hij is behalve akkerbouwer, ook lid van de Provinciale Staten in Zeeland en probeert de huidige landbouwproblemen in het licht van de geschiedenis te zien.


Inkomen akkerbouwer dit jaar gehalveerd

17-12-2019 - 0 reacties Het gemiddelde inkomen in de akkerbouwsector is over 2019 gehalveerd, zo blijkt uit de nieuwe gegevens van Wageningen Economic Research. Het inkomen komt daarmee voor dit jaar uit op €37.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid.


Boer Groenveld krijgt zijn aardappelen niet uit de grond

09-12-2019 - 0 reacties LOOPERSKAPELLE - Akkerbouwer Tom Groenveld uit Looperskapelle krijgt zijn laatste aardappelen niet uit de grond. De Schouwse zware zeeklei is nog steeds te nat om te oogsten. ,,Ik hoop op een droge week in december, maar de weersvoorspellingen beloven weinig goeds.”


Fotoserie: Witlofpennen rooien gaat van een leien dakje

21-11-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Michiel van der Heiden haalde dinsdag 19 november de witlofpennen van het land.


Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

04-11-2019 - 0 reacties In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding.


Akkerbouwer Swifterbant wint rechtszaak tegen gemeente over woning

23-10-2019 - 0 reacties Een akkerbouwer uit Swifterbant klaagt terecht over de gemeente Dronten (FL) die een plattelandswoning heeft toegestaan op drie meter van zijn erf. Dit besliste woensdag de Raad van State die er een streep door heeft gezet.


Met emmer in de hand sperziebonen oogsten

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te vullen. En dat loopt storm.


Land te nat voor machinale oogst

23-10-2019 - 0 reacties Klaas Meine de Olde uit Emmeloord kon door de vele regen niet op tijd zijn perceel sperziebonen machinaal oogsten. Dus besloot de biologische akkerbouwer via Facebook mensen uit te nodigen om hun eigen emmer met boontjes te plukken. En deze week loopt het storm.


Blauwe trekker het populairst bij Nederlandse akkerbouwer

19-10-2019 - 0 reacties New Holland tractoren tref je het vaakst aan op een Nederlands akkerbouwbedrijf. Op de voet gevolgd door John-Deere, Case, Fendt en MF. Dit blijkt uit de jaarlijkse telefonische actualisatie van AgriDirect onder Nederlandse akkerbouwbedrijven.


‘Als Roundup verboden wordt, zijn we terug bij af’

18-10-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Jacob Branderhorst is een voorloper op het gebied van NKG op zware rivierklei. De uitdaging is om binnen NKG een werkbaar systeem te ontwikkelen dat bedrijfszeker is. „NKG dwingt je om onder droge omstandigheden op het land te werken.”


Offervaardig leiderschap - Foodlog

05-10-2019 - 2 reacties

Originele beschrijving

Piet Hermus is akkerbouwer, boerenklimaatactivist en ZLTO-afdelingsbestuurder. Hij maakte de aanloop in het historische boerenprotest van 1 oktober...


Offervaardig leiderschap

05-10-2019 - 0 reacties Piet Hermus is akkerbouwer, boerenklimaatactivist en ZLTO-afdelingsbestuurder. Hij maakte de aanloop in het historische boerenprotest van 1 oktober mee, ging erheen en verwerkte zijn indrukken van de afgelopen weken in een nabeschouwing. Daarin analyseert hij de gevoelens van boeren en burgers. Waarom steunde de burger de boer?


Schuiling wil als LTO-lid met minister praten

04-10-2019 - 8 reacties Dit is het moment voor landbouw Nederland om te oogsten, om ander landbouwbeleid uit te onderhandelen.’ Akkerbouwer Arjen Schuiling uit Tynaarlo is uit het bestuur van Agractie gestapt en lid geworden van LTO.


Op die manier hoopt hij meer invloed te kunnen uitoefenen op de minister om een ander landbouwbeleid te realiseren. ‘Ik denk dat de minister door het draagvlak nu ook in staat is om populaire maatregelen te nemen voor de landbouw.’

Schuiling is klaar met actievoeren en denkt als LTO-lid beter van waarde te kunnen zijn. ‘Als het nodig is zou ik graag samen met andere leden van LTO en met de minister willen onderhandelen over een ander landbouwbeleid. Maar dat mogen ook andere mensen doen, als er maar onderhandelt wordt.’

Dat LTO zich pas laat heeft aangesloten bij de actie begrijpt Schuiling. ‘Eigenlijk is het jammer dat LTO niet de initiatiefnemer van de actie was. Dat LTO bang is geweest voor de gevolgen snap ik. Ze hebben zich natuurlijk afgevraagd hoe Agractie de club boze boeren in bedwang kan houden. Maar dat hebben we heel goed gedaan.’

Binnenkort praat Schuiling met mensen binnen LTO om te kijken wat zijn rol kan worden.


Zo belangrijk zijn boeren: 'Elke boer houdt tien mensen aan het werk in Nederland’

02-10-2019 - 3 reacties Hoe belangrijk zijn boeren voor onze economie, en hoe staan ze er voor? Vier vragen over de staat van onze boeren.

...

4. Wat leveren de boeren ons op aan welvaart?

De boeren wijzen er graag op dat zij het zijn die voor ons voedsel zorgen. Dat is terecht, alleen produceren boeren veel en veel meer dan we in Nederland kunnen opeten. Nederland is een agrarische grootmacht in de wereld. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld. Het economisch belang van de sector is groot. Boeren en tuinders produceerden voor een kleine 30 miljard euro aan landbouwproducten.

Daar blijft het niet bij. De beesten moeten eten, de akkerbouwer moet zaad kopen en kunstmest en de koe wil ’s winters in een warme stal staan. Dat levert allemaal werk op dat direct afhankelijk is van de agrarische activiteiten.

En we importeren veel, bijvoorbeeld cacao. Grondstoffen die hier verwerkt worden en vervolgens geëxporteerd. Ook het overgrote deel van de binnenlandse productie gaat, na bewerking, de grens over. In totaal werken er ruim 600.000 mensen in banen die direct afhankelijk zijn van de agrarische productie.

Elke boer houdt dus ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen.

Bron: ad.nl/dossier-boerenprotest/…


Akkerbouwers naar Den Haag: Uien en pootgoed gerooid, nu is er tijd voor actie

01-10-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Joan Scholtens uit Marknesse probeert vandaag vanuit Flevoland met zijn trekker in Den Haag te komen. Ondanks dat ze al vroeg zijn vertrokken, is het een uitdaging om ook maar in de buurt van de hofstad te komen. Maar uiteindelijk lukt het.


Akkerbouwers naar Den Haag: Uien en pootgoed gerooid, nu is er tijd voor actie

01-10-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Joan Scholtens uit Marknesse probeert vandaag vanuit Flevoland met zijn trekker in Den Haag te komen. Ondanks dat ze al vroeg zijn vertrokken, is het een uitdaging om ook maar in de buurt van de hofstad te komen. Maar uiteindelijk lukt het.


Rauch MDS.2, compleet in een nieuw jasje

26-09-2019 - 0 reacties Werkbreedte tot 24 meter en een voorraadtank tot 900 liter. Met de volledig vernieuwde MDS.2-serie zet Rauch nieuwe standaardnormen in het complete pakket met kunstmeststrooiers met twee strooischijven. Vier basismodellen met voorraadtanken van 500 tot 900 liter overtuigen niet alleen de professionele akkerbouwer, maar ook de agrariër werkzaam in de groente-, fruit-, of hopteelt en wijnbouw door zijn hoge precisie, gebruikersgemak en de alom geprezen MDS-betrouwbaarheid.De MDS.2, kenmerkt zich door een aanzienlijk grotere MDS-voorraadtank met een inhoud van maximaal 2.000 kg. Bovendien…


‘Ontkenning van invloed predatie frustreert’

22-09-2019 - 0 reacties Predatie blijft onderbelicht als het over de akkervogelpopulatie gaat. Akkerbouwer Jan Eggens uit Veendam is er van overtuigd dat veel kuikens ten prooi vallen aan vossen, ooievaars en steenmarters. „Waarom krijgen boeren de zwarte piet toebedeeld?”