Landbouwgrond

Landbouwgrond nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Landbouwgrond nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Landbouwgrond nieuws

‘Nederlandse boeren naar België om stikstofregels’

04-12-2020 - 0 reacties Nederlandse boeren wijken wegens de strengere Nederlandse stikstof- en fosfaatregels uit naar België. Daarvoor gebruiken ze soms het geld dat ze hebben verdiend omdat ze zich in Nederland hebben laten uitkopen, schrijft de Belgische krant De Standaard.


Herenboeren op matje bij Assen voor overtreden pachtregels

04-12-2020 - 0 reacties Herenboeren Assen moet op het matje komen bij de gemeente. De coöperatie heeft een stuk grasland bij Rhee omgewoeld, maar dit niet van tevoren bij de gemeente als verpachter gemeld. Dat had wel gemoeten.


Welke tien ondernemers mogen legaal wiet gaan telen? Deze aanmelders investeerden volop en horen nu de uitslag

03-12-2020 - 0 reacties Een landelijk experiment met legale wietteelt gaat binnenkort beginnen. Maar welke wietteler mag straks legaal wiet leveren? Een loting op het Ministerie van Volksgezondheid heeft dat vandaag bepaald. Ook verliezers investeerden volop.


Provincie Gelderland fel tegen lukraak opkopen boeren

02-12-2020 - 0 reacties Het Gelders Landbouwcollectief voerde dinsdag actie bij het provinciehuis in Arnhem. Veel boeren zitten nog steeds in onzekerheid en willen nu wel eens duidelijkheid van de provincie. Gedeputeerde Peter Drenth gaf aan dat het provinciebestuur naast de boeren staat.


Oordeel over superstal voor 1344 koeien in Asten-Heusden komt pas in januari

02-12-2020 - 13 reacties ASTEN-HEUSDEN - Het Dorpsoverleg Heusden hoort pas begin volgend jaar het oordeel van de rechter over de mogelijke komst van een superstal voor 1344 koeien aan de Slobeendweg. Er is sprake van vertraging vanwege geringe bezetting bij de rechtbank, dat komt door corona.


Dommelbimd koopt extra natuurgebiedje aan op natte oevers van Dommel

27-11-2020 - 0 reacties BOXTEL - Stichting Dommelbimd in Boxtel heeft na vijf jaar opnieuw een lap grond gekocht. Dit keer gaat het om bijna een hectare naast de Dommel, vlakbij de Eindhovenseweg. De grond schurkt aan de plek van ‘Joris Meubelen’, waar op termijn een nieuw woonwijkje met de naam Hobbendonk moet komen.


Microsoft begint zonder vergunning aan bouw datacenter Noord-Holland

26-11-2020 - 1 reacties Microsoft is zonder dat de benodigde omgevingsvergunning is afgegeven al begonnen met de bouw van een groot datacenter in Noord-Holland. De gemeente waar dit plaatsvindt, is van plan om de vergunning op korte termijn wel te verstrekken hoewel de gemeenteraad daar nog over verdeeld is. Raadsleden zeggen zich zelfs overvallen te voelen door een recent verstrekte lijst van de 'lopende initiatieven' die het college wil accommoderen.


Teugels rond aanleg van zonneparken op Friese landbouwgronden strakker aangehaald: 'It lânskip moat net in rommeltsje wurde'

24-11-2020 - 4 reacties De teugels rond de aanleg van zonneparken op Friese landbouwgronden worden strakker aangehaald. Landschappelijke ‘inpasbaarheid’ is cruciaal, net als draagvlak. ,,Wy ha de balâns aardich fûn”, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes. Beheerder Liander waarschuwt voor filevorming op het netwerk.


Drentse weduwe is grootste particuliere grondbezitter van het land

21-11-2020 - 22 reacties Margreta Moret-Wessels Boer is de grootste particuliere grondbezitter van Nederland. Haar bezit telt 2246 hectare. In de lijst met grootgrondbezitters staat ze op plek 37. Staatsbosbeheer voert die lijst aan.


Europese hof: Natuurorganisaties ontvingen onterecht subsidie voor aankoop natuur

20-11-2020 - 29 reacties Natuurmonumenten en de twaalf provinciale landschappen hebben onterecht subsidie gekregen van de Nederlandse staat voor de aankoop van natuur. Dat oordeelt het Europese Hof van Justitie donderdag.


Adviseurs: stop 'kakafonie' veenweide en kom met een dwingende wet

17-11-2020 - 3 reacties DEN HAAG - De Raad voor de Leefomgeving (RLI), een belangrijk adviescollege van kabinet en parlement, wil een snel einde aan de ‘kakafonie’ van plannen voor de veenweide. Er is dwingende wetgeving nodig om de gebieden te vernatten.


Duitse boeren kopen Nederlandse grond: ‘Als LTO kunnen we hier niet veel aan doen’

17-11-2020 - 30 reacties WINTERSWIJK - Duitse boeren kopen sinds twee jaar landbouwgrond in het noorden van Winterswijk. Makelaars hebben al bij de verkoop van ruim honderd hectare bemiddeld. Landbouworganisatie LTO is niet blij met de Duitse belangstelling.


Windmolens en zonnevelden aanleggen? Daar richten we een bedrijf voor op, denken regiogemeenten

17-11-2020 - 0 reacties LOON OP ZAND/TILBURG - Wáár ze grofweg komen is al een tijdje bekend. Maar hóé komen ze er, de tientallen windmolens en zonneakkers die voor het jaar 2030 moeten staan en liggen tussen de Bergse Maas en de grens met België?


Partij voor de Dieren: een miljoen nieuwbouwhuizen op landbouwgrond

14-11-2020 - 42 reacties Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, worden de komende jaren een miljoen nieuwe woningen gebouwd op landbouwgrond. Dat kan door de veestapel met minstens 75 procent te verkleinen, stelt de partij in haar nieuwe verkiezingsprogramma.


Staatsbosbeheer Friesland zoekt boeren voor samenwerking

12-11-2020 - 52 reacties Staatsbosbeheer is actief op zoek naar boeren met wie ze kunnen samenwerken op het gebied van natuurinclusieve landbouw. De focus ligt op bedrijven in de directe omgeving van hun eigen natuurterreinen.


Geniepig stikstofgevoelige natuur bijgeplust in Aerius

10-11-2020 - 21 reacties Door Jaap Haanstra

Wij zien allemaal hoe gigantisch groot de impact is van het stikstofbeleid in Nederland. In dit beleid draait alles om het beschermen van stikstofgevoelige natuur, waarbij rekenmodel Aerius doorslaggevend is. Die stikstofgevoelige natuur is vastgelegd op de natuurkaart in Aerius, in 'hexagonen' (hectares in de vorm van een honingraat). Minister Schouten wil dat de helft van die hexagonen in 2030 niet meer stikstof is overbelast.

Ik kan u nu al zeggen: dat gaat h'm niet worden! Want… Stichting Agri Facts (STAF) is erachter gekomen dat er in het geniep heel veel stikstofgevoelige hexagonen zijn bijgetekend in Aerius. Daar kwamen wij achter bij het testen van de nieuwe update van Aerius - versie 2020 kwam half oktober beschikbaar. Deze versie blijkt hier en daar tot andere uitkomsten te komen dan versie 2019. Bij het zoeken naar de oorzaak stuitten wij op het 'schuiven' met stikstofgevoelige natuur.

Wij waren verbaasd over het feit dat er veel hexagonen met stikstofgevoelige natuur zijn bijgeplust in de provincie Gelderland. Bij elkaar wel zo'n 4.000 tot 5.000 hectare. Dat is vreemd, voor het aanwijzen van nieuwe stukken stikstofgevoelige natuur gelden procedures, met openbare stukken en inspraakrondes. Die waren onvindbaar. Wij hebben bij diverse overheidsloketten navraag gedaan, maar er kwam niks.

Bijplussen stikstofgevoelige natuur
Landelijk blijkt het areaal stikstofgevoelige natuur in de afgelopen 5 jaar bijna verdubbeld in Aerius. Het gaat tegenwoordig om zo'n 200.000 hectare. Het bijplussen van hectares stikstofgevoelige natuur beperkt zich overigens niet tot Gelderland, ook in Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg gebeurde dit. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

STAF nam contact op met de Provincie Gelderland, over de gevolgde procedure. Het antwoord is ronduit schokkend. Er is geen bestuurlijke procedure gevolgd. Natuurorganisaties zelf actualiseren de natuurkaart in Aerius, de provincie houdt zich daar niet mee bezig. Een tweede provincie bevestigt dat dit soort informatie niet langs het college gaat. STAF stelde ook vragen aan het provincieloket BIJ12. Die zegt bezig te zijn met het uitvoeren van de wet.

Natuurorganisaties voegen natuur zelf toe
Het intekenen van steeds meer stikstofgevoelige natuur in Aerius, zorgt ervoor dat natuurgebieden in berekeningen steeds gevoeliger worden voor stikstof en er steeds ambitieuzer stikstofbeleid nodig is voor bedrijven in de omgeving. Ik vind het bedenkelijk dat provincies toestaan dat natuurorganisaties zélf stikstofgevoelige natuur toevoegen aan Aerius, buiten het zicht van alle andere belanghebbenden.

De minister heeft beleid geformuleerd met als doel het aantal hexagonen met een stikstofoverbelasting te verminderen. Maar zij staat toe dat natuurorganisaties in rap tempo nieuwe overbelaste hexagonen erbij plussen in Aerius. Hierdoor wordt het berekende stikstofprobleem alleen maar groter, in plaats van kleiner. Nog ernstiger is het volledige gebrek aan transparantie en inspraak in de aanwijzingsprocedure. Dit raakt aan onze democratie, hier worden de spelregels van onze democratie geschonden. Deze geniepige gang van zaken binnen het stikstofbeleid, zouden wij als Nederland niet mogen accepteren.

Download hier het hele rapport: stichtingagrifacts.nl/veel-stikstofgevoelige-natuu…


Ik organiseer in mei een festival in de regio Delft (Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp) en wil daarvoor een weiland huren. Hoe pak ik dit aan?

09-11-2020 - 1 reacties Het festival heet Just Jazz, en wordt elk jaar door studenten georganiseerd in Delft. Om een COVID-proof versie van het festival te organiseren zoeken we een grote open locatie in de buitenlucht, bijvoorbeeld een weiland of erf. Wij zijn hierom ook op zoek naar mensen die ons kunnen helpen met het vinden van verhuurders van dergelijke weilanden en/of erven.


Utrechtse coalitiepartijen: Tot 2035 geen woningen in polder Rijnenburg

08-11-2020 - 0 reacties De Utrechtse coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie hebben samen besloten dat er tot 2035 geen woningen moeten komen in polder Rijnenburg. Bouwen in de bestaande stad moet de woningcrisis oplossen. Een meerderheid in de Tweede Kamer kijkt daar waarschijnlijk anders tegenaan, net als de groep die veel grond bezit in het gebied.


Eerste Brabantse boeren gaan natuurinclusief boeren: natuur en landbouw hand in hand

06-11-2020 - 41 reacties Geen grote weilanden met landbouw, maar kleinere percelen met veel aandacht voor de natuur. Dat is wat natuurinclusief landbouwen inhoudt. Een lastige opgave voor boeren die over willen stappen, want ze moeten er wel hun boterham mee kunnen verdienen. Staatsbosbeheer is een project begonnen om juist die boeren te ondersteunen.
Om genoeg geld te kunnen verdienen met natuurinclusieve landbouw, heeft de boer meer land nodig. Daar komt Staatsbosbeheer om de hoek kijken. “Wij hebben aardig wat grond”, legt Theo bakker van Staatsbosbeheer uit. “Wij kunnen een rol spelen door die grond bij de ondernemer aan te bieden zodat hij kan uitbreiden. Als tegenprestatie kunnen we vragen om duurzamer met de grond om te gaan.” Een win-win situatie: de boer heeft meer land en de biodiversiteit in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer neemt toe.

De eerste twee Brabantse boeren gaan binnenkort van start met het experiment. Emiel Anssems uit Teteringen en Eric Lamers uit Vortum-Mullem kunnen beiden door de hulp van Staatsbosbeheer hun biologische bedrijven uitbreiden. Een droom komt hiermee uit voor Lamers, die hier al tien jaar mee bezig is. “Het is de kroon op mijn werk”, stelt hij trots. “Ik had een visie, en door passie heb ik het zo lang vol kunnen houden.”

Ruim een kwart van zijn grond pacht Lamers van Staatsbosbeheer. Daarmee gaat hij terug naar het boeren van vroeger. “Ecologie houdt niet van heel veel mest en houdt niet van heel veel maaien. Alles gaat hier wat rustiger aan zodat je ook de ecologie de kansen geeft om te ontwikkelen”, legt hij zijn manier van werken uit. De koeien worden straks niet meer naar de melkstal gebracht, maar in het veld. “Ik noem het mobiel melken 2.0.”

In de video zie je hoe de boer en de natuur hand in hand gaan

“Dit is de enige lange termijnoplossing”, concludeert Theo Bakker. “Onze grond wordt zo intensief gebruikt, daar moeten steeds meer hulpmiddelen naartoe om überhaupt nog voedsel te produceren." In deze natuurinclusieve manier van landbouw krijgt de bodem de kans om weer op adem te komen. “Zodat we in de toekomst een betere en duurzamere voedselvoorziening hebben.”
Het stemt hem als natuurliefhebber ook nog eens gelukkig. “Je ziet dat de grens naar het landbouwgebied een stuk zachter wordt. Dat is prachtig voor de mensen die het landschap beleven.”

In heel Nederland zijn nu zo’n elf projecten gestart. Uiteindelijk wil Staatsbosbeheer samen met het ministerie van Landbouw veertig bedrijven ondersteunen. De universiteit van Wageningen monitort de projecten om te kijken of de biodiversiteit inderdaad toeneemt en of het rendabel genoeg is voor de boeren.


Agriport A7 15 jaar

03-11-2020 - 0 reacties Agriport bestaat deze maand 15 jaar. Reden voor het vestigingsgebied om op LinkedIn in een infographic alvast wat feiten en cijfers te delen. Zo bevinden zich op de 1000 hectare grond circa 40 bedrijven uit 26 verschillende sectoren. Met andere woorden, het is dus zeker niet alleen een glastuinbouwgebied.