Landbouwgrond

Volg al het nieuws over Landbouwgrond, een van de 16277 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Landbouwgrond nieuwsbrief.

Landbouwgrond nieuws

'Geen zonneparken op landbouwgrond'

03-07-2020 - 0 reacties Eerst moeten de daken gebruikt worden voor zonnepanelen, daarna moet je pas kijken naar zonneparken op landbouwgrond. Dat staat in een brief van aardappelverwerker Avebe aan de provincie Drenthe en de gemeenten. De brief is ook ondertekend door LTO Noord en Cosun, het bedrijf waar Aviko en SuikerUnie onder vallen.


Soepeler regels voor met pfas vervuilde grond

01-07-2020 - 0 reacties DEN HAAG - De regels voor met pfas vervuilde grond worden soepeler. Daardoor kunnen grondverzet- en baggerbedrijven weer gemakkelijker hun werk doen, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de Tweede Kamer.


Aandeel pachtgrond in melkveehouderij stijgt

30-06-2020 - 0 reacties Melkveehouders in Nederland lijken steeds vaker te kiezen voor pachtgrond. Dat blijkt uit cijfers van accountantsbureau Alfa. Volgens het bedrijf heeft dat te maken met de alsmaar stijgende grondprijzen.


Landbouwbedrijf ERF en Flevo-Landschap werken samen voor nieuwe natuur rond Almere

30-06-2020 - 0 reacties Het Flevo-Landschap legt in agrarisch gebied achter Almere een flinke natuurstrook aan. De landbouwgrond rondom de polderwetering Pampus is in beheer van landbouwbedrijf ERF.


Krijgt landbouwgrond meer functies?

29-06-2020 - 0 reacties Als het aan de Raad voor de Leefomgeving ligt krijgt landbouwgrond in snel tempo meerdere functies. Hiermee moet voorkomen worden dat de bodemvitaliteit versneld achteruit gaat


Toch geen zonnepark op tuinbouwperceel Bommelerwaard ondanks foutje Provincie

29-06-2020 - 0 reacties De Provincie Gelderland heeft ten onrechte een streep gezet door het plan van een ondernemer om een zonnepark van 1,8 hectare te bouwen op een tuinbouwperceel. Dat oordeelde de Rechtbank Gelderland afgelopen donderdag 25 juni.
De gronden waarop de Provincie het bouwplan niet toestond, klopten allemaal,…


Assen voert nieuwe regels voor pachters landbouwgrond in: Dit kost ons 10.000 euro

27-06-2020 - 0 reacties ASSEN - De maatregelen, die Assen pachters oplegt om duurzamer te werken, vallen overwegend in goede aarde. Akkerbouwer Dick Geerts pleit echter wel voor maatwerk.


Zonneparken in Friesland: alle cijfers op een rij

19-06-2020 - 0 reacties In Friesland worden momenteel op hoog tempo zonneparken uit de grond gestampt. Gemeenten bepalen zelf of en waar zij die plaatsen. Hoeveel zonneparken zijn er in de provincie en hoe groot zijn ze?


Groot zonnepark langs A32 bij Willemsoord

18-06-2020 - 0 reacties Een zonnepark van ruim dertig hectare langs de A32 bij Willemsoord gaat straks zo'n zevenduizend huishoudens van stroom voorzien. De gemeenteraad van Steenwijkerland is akkoord met een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan, daarmee is het park een grote stap dichterbij.


Kabinet wil bouwprojecten met lage stikstofuitstoot vrijstellen van vergunning

18-06-2020 - 0 reacties Door de bouwsector onder een bepaalde drempelwaarde vrij te stellen van een natuurvergunning moet het uitvoeren van bouwprojecten eenvoudiger worden.


Nieuwe woning te dicht bij agrarische grond in Helmond gepland, aldus Raad van State

18-06-2020 - 0 reacties DEN HAAG/HELMOND – De gemeente Helmond zal iets moeten doen aan de afstand van een aan de Aarle-Rixtelseweg geplande woning en de aangrenzende agrarische gronden.


Datacenter op landbouwgrond bij Zeewolde

11-06-2020 - 0 reacties Gemeente Zeewolde (FL) wil landbouwgrond gebruiken voor de bouw van een Amerikaans datacenter. Het complex van de onbekende initiatiefnemer moet op het vierde bedrijventerrein Trekkersveld komen.


Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra

06-06-2020 - 12 reacties Polderlandschap: Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee.


Winnen boeren straks de wereld met deze rijdende zonnevelden?

05-06-2020 - 0 reacties Veranderen boeren straks van stikstofellendeling in hofleveranciers van zonne-energie en waterstof? Dat zou best eens kunnen als straks de H2arvester, een rijdend zonneveld, over het land beweegt. Hightech op Hollandse akkers.


Vestiging wolf aanleiding voor nieuw Natura2000-gebied

04-06-2020 - 10 reacties Als een rondtrekkende wolf zich vestigt en een roedel vormt in een primair agrarisch gebied, dan kan vanuit Brussel al snel de verplichting volgen om het leefgebied van die roedel aan te merken als Natura2000-gebied voor de wolf.


Verduurzaming landbouw in EU met 'Farm to fork'-strategie

29-05-2020 - 0 reacties De Europese Commissie wil dat in 2030 het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd is, het gebruik van meststoffen met 20% vermindert en dat 25% van de landbouwgrond gebruikt wordt voor biologische landbouw. Dat staat in de op 20 mei vastgestelde ‘Farm to Fork’-strategie.


Maaimachine volledig uitgebrand bij Sellingen

27-05-2020 - 0 reacties SELLINGEN - Op landbouwgrond in Sellingen is woensdagochtend een maaimachine in brand gevlogen. Mogelijk was de trekker oververhit.


Bleker: opkoop bedrijven niet nodig voor stikstof

25-05-2020 - 22 reacties Het is niet nodig om melkveebedrijven op te kopen om de stikstofuitstoot bij Natura 2000-gebieden te verlagen. Dat zegt oud-landbouwstaatssecretaris Henk Bleker. Hij ziet mogelijkheden voor bedrijven om een deel van de veestapel af te stoten en hiervoor in de plaats een zonneweide van enkele hectares aan te leggen.


PVV Overijssel wil dat boeren in Natura 2000-gebieden kunnen rekenen op compensatie

19-05-2020 - 0 reacties De PVV heeft bij Gedeputeerde Staten van Overijssel aandacht gevraagd voor boeren die in hun bedrijfsvoering getroffen worden door natuurmaatregelen in Natura 2000-gebieden. Agrarische bedrijven die schade lijden als gevolg van een verhoging van de grondwaterstand moeten kunnen rekenen op een financiële compensatie.


Friese akkerbouwer wil land verpachten in ruil voor vrijheid

19-05-2020 - 0 reacties Akkerbouwer René Mesken (40) uit Appelscha (FR) probeert zijn landbouwgrond te verpachten. Hij wil groeien, maar de bank wil niet meewerken. Hij verschilt van mening over de te varen koers. Mesken wil investeren en uitbreiden, de bank wil dat hij aflost.