Landbouwgrond

Volg al het nieuws over Landbouwgrond, een van de 13697 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Landbouwgrond nieuwsbrief.

Landbouwgrond nieuws

LTO Glaskracht strijdt tegen caravans

20-10-2017 - 0 reacties

Tholen - Al langere tijd zijn verschillende partijen bezig om meer ruimte te maken voor grootschalige glastuinbouwgebieden. Klusbedrijven, caravanstallingen, evenementenlocaties - ze moeten allemaal wijken om grond met bestemming 'glastuinbouw' ook daadwerkelijk vrij te maken voor glastuinbouw. Met name.....


Wat krijg je als boeren een gebied geheel naar eigen inzicht mogen inrichten?

18-10-2017 - 0 reacties

Aflevering 104: wat krijg je als boeren een gebied geheel naar eigen inzicht mogen inrichten?


Rabobank in actie tegen ontbossing

17-10-2017 - 0 reacties

De Rabobank komt wereldwijd in actie om uitgeputte landbouwgronden weer productief te maken. Daardoor wordt voorkomen dat steeds nieuw oerwoud wordt gekapt om als landbouwgrond te dienen.


Wageningen UR: Veel glyfosaat in EU-landbouwgrond

16-10-2017 - 0 reacties

In Europese landbouwgrond wordt in 45% van de gevallen glyfosaat aangetroffen.


LLTB: Geen zonnepanelen ten koste van landbouwgronden

12-10-2017 - 0 reacties

De LLTB is groot voorstander van meer duurzaam opgewekte energie, maar wil niet dat dit ten koste gaat van vruchtbare landbouwgrond. Zonnepanelen horen volgens de landbouworganisatie thuis op daken of op gronden die niet landbouwkundig in gebruik zijn. De LLTB pleit daarom voor het opschalen van meervoudig ruimtegebruik op niet-agrarische bestemmingen en wil dat er onderzoek wordt verricht naar meervoudig ruimtegebruik op landbouwgronden. Dit schrijft de LLTB in een brief aan alle Limburgse gemeenten en de provincie Limburg.


"Stadsgericht landbouwproject graag mét lokale boeren"

12-10-2017 - 0 reacties

In Afsnee, wat in vogelvlucht zes kilometer van het Gentse stadscentrum is, beschikt het OCMW Gent over 10,7 hectare landbouwgrond. Het OCMW stelt de percelen ter beschikking van de stad om de stedelijke voedselstrategie verder uit te rollen en kansen te creëren voor sociale tewerkstelling. Uiteraard slaat stad Gent zelf de hand niet aan de ploeg want daarvoor rekent het liever op één of meerdere landbouwers die een stadsgericht landbouwproject willen indienen. Voor geïnteresseerden is er vrijdagmiddag een infomoment. Schepen Tine Heyse (Groen) hoopt op veel interesse van de landbouwers rond Gent. “Een initiatief maakt namelijk meer kans om geselecteerd te worden als het komt van – of in zee gaat met – bestaande landbouwbedrijven die zich voor hun afzet meer op de stad willen richten”, aldus Heyse.


Kavelruil van 310 hectare in de Wieringermeer

12-10-2017 - 3 reacties

Tien boeren, de provincie Noord-Holland, het Rijk en Nuon maken afspraken over een kavelruil van 310 hectare grond in de Wieringermeer. Het is de grootste kavelruil in het voormalige Wieringerrandmeergebied. Op 18 oktober ondertekenen de deelnemende partijen daarvoor de kavelruilovereenkomst.


Gentse voedselstrategie gaat voorbij aan lokale boeren

10-10-2017 - 0 reacties

Voor de landbouwers die rond Gent actief zijn, is de maat vol. Maandagavond reden zij met hun tractoren de binnenstad in, voor een opgemerkte deelname aan een infovergadering rond het nieuwe RUP Groen van het Gentse stadsbestuur. Zij stellen de grondpakkerij aan de kaak want het zogenaamd ruimte-neutrale RUP kende een voorafname van 140 hectare landbouwgrond. De lokale boeren zijn hofleverancier telkens er grond nodig is voor natuur- of projectontwikkeling. Wanneer er grond in de aanbieding is, zoals de 10,7 hectare van het OCMW op de kouter in Afsnee, dan worden zij buitenspel gezet.


Apache fileert het Vlaamse mestbeleid

09-10-2017 - 0 reacties

Apache, de nieuwssite die recent aan het licht bracht dat ondernemer Fernand Huts een koopje van 450 hectare landbouwgrond deed bij het Gentse OCMW, maakt in een nieuwe bijdrage de rekening van het Vlaamse mestbeleid. Die klopt niet in de ogen van de journalist, omdat er veel geld naar toe gaat terwijl het resultaat na al die jaren van mestactieplannen niet bevredigend is wat de waterkwaliteit betreft. Het fosfaatprobleem is nog wijder verspreid dan het nitraatprobleem. Volgens Apache heerst er een soort “defaitisme” omdat fosfaat veel inerter is dan nitraat.


Pachten populair in Denemarken en stijgt in prijs

09-10-2017 - 0 reacties

Naar schatting een derde van alle landbouwgrond in Denemarken wordt tegenwoordig verpacht. Dat heeft te maken met de belastingwetgeving en met financiering. Als eigenaren grond verpachten hoeven ze niet af te rekenen met de fiscus. Pachters vermijden problemen met de financiering door te pachten.


RVB biedt ruim 800 hectare pachtgrond aan in polderland

02-10-2017 - 0 reacties

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) biedt in de IJsselmeerpolders 836 hectare landbouwgrond in geliberaliseerde pacht aan. Het betreft 39 kavels, die gelegen zijn in de Noordoostpolder, Zuidelijk en Oostelijk Flevoland en de Wieringermeer. Belangstellenden voor één of meer kavels van deze cultuurgrond kunnen zich tot 31 oktober om 12.00 uur online openbaar inschrijven.


Verzet tegen niet marktconforme gronddeal

28-09-2017 - 0 reacties

De verkoop van 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen leidt onder boeren in het gebied tot commotie. Er is namelijk veel te weinig voor de grond betaald. Bovendien kregen de boeren de kans om niet mee te bieden.


Zonnepark op Airport Eelde krijgt alsnog subsidie

27-09-2017 - 0 reacties

De aanleg van een zonnepark op Groningen Airport Eelde kan beginnen. Initiatiefnemer GroenLeven heeft een zogeheten SDE-subsidie gekregen, waarmee ook de laatste stap in de aanvraag is goedgekeurd.


Boeren vechten verkoop landbouwgrond Zeeuws-Vlaanderen aan

22-09-2017 - 0 reacties

GENT - Een lange juridische strijd dreigt rond de verkoop van 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen.


Weidegrond verhuren voor opwekking zonne-energie

22-09-2017 - 26 reacties

Pieter Seldenrijk, een melkveehouder uit Eemnes, is komend jaar de eerste agrariër in de provincie Utrecht de weidegrond verhuurt voor de opwek van zonne-energie. Het bestemmingsplan voor het areaal van 7,5 hectare is aangepast en de subsidie is inmiddels toegekend.


"Met hogere planbaten de betonstop bekostigen"

21-09-2017 - 0 reacties

Zodra de betonstop opgestart is, zal die zichzelf betalen. Om het in gang te zetten, moet er een systeem komen. “Dat minister Schauvliege de discussie daarover opstart, is goed”, schrijft Natuurpunt-directeur Chris Steenwegen in een opiniestuk op De Standaard. Ze wil planschade optrekken van 80 naar 100 procent, en de meerwaarde van grond door een bestemmingswijziging niet voor maximum 30 maar 50 procent afromen. “Dat moet nog hoger”, vindt Steenwegen, “want door planbaten en -schade in evenwicht te brengen, krijg je als overheid een fonds om slecht gelegen bouwgrond op te kopen.” Ook zou het speculatie op landbouwgrond tegengaan.


Brabantse landbouwgrond opnieuw verpacht

20-09-2017 - 0 reacties

Geïnteresseerden kunnen nog ruim een week bieden op 925 hectare pachtgrond, die de provincie Noord-Brabant openstelt voor openbare inschrijving. Sinds het begin van deze maand is het mogelijk om op clusters van pachtgrond te bieden. Het gaat om hetzelfde pakket als vorig jaar werd aangeboden.


Grondprijzen in Duitsland in tien jaar 80 procent hoger

15-09-2017 - 0 reacties

De afgelopen tien jaar zijn de pachtprijzen van landbouwgrond in Duitsland met gemiddeld 80 procent gestegen. In hetzelfde tijdvak (2007-2016) zijn de verkoopprijzen van landbouwgrond bij onze oosterburen gemiddeld zelfs met 120 procent toegenomen. Dat meldt de website Topagrar online.


Oost-Duitse grondprijzen verviervoudigd

14-09-2017 - 0 reacties

De verkoopprijzen van landbouwgrond in Duitsland zijn over een periode van 10 jaar verviervoudigd. Dat is vooral in Oost-Duitsland het geval. Daarmee ligt de prijs nog steeds op een lager niveau dan gemiddeld is in Duitsland.


'Ik verbaas mij erover hoe simpel Natuur & Milieu denkt'

13-09-2017 - 51 reacties

LTO Noord is niet verrast door het rapport van Natuur & Milieu, dat vandaag is verschenen. In die zogeheten voedselvisie staat namelijk dat er 40 procent minder koeien en varkens moeten zijn in 2030.

"Het is niet verwonderlijk dat dat rapport komt, als men druk bezig is met de kabinetsformatie", reageert LTO Noord-bestuurder Dirk Bruins uit Dwingeloo. "En natuurlijk vlak voor Prinsjesdag."

In de Voedselvisie van Natuur & Milieu wordt verder geschreven dat een derde van de boeren verwacht komend jaar te stoppen. "Ik verbaas mij daar echt over, hoe simpel erover wordt gedacht", vervolgt Bruins.

"Ik kan mij niet voorstellen dat ze daar niet een beter antwoord op hebben. Ik weet dat Natuur & Milieu best moeite heeft met een veehouderij, misschien dat ze daarom wat simpele redenen om tot een oplossing te komen", aldus de LTO Noord-bestuurder. "Er is een afname van het aantal bedrijven, maar die is al jaren bezig. Aan de ene kant stoppen er boeren, maar aan de andere kant zie je dat andere bedrijven weer groeien. De landbouwgrond wordt benut en dat is maar goed ook, want we maken er fantastisch voedsel van."