Zonneparken

Zonneparken is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Zonneparken en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Zonneparken nieuws

IEA: piek in CO2-uitstoot dreigt door tekort hernieuwbare energie

15-07-2021 - 0 reacties PARIJS (ANP) - De vraag naar elektriciteit stijgt harder dan het aanbod uit hernieuwbare bronnen als windmolens of zonneparken, waardoor kolencentrales en andere vervuilende centrales harder moeten draaien. Daardoor dreigt de CO2-uitstoot van de elektriciteitssector tot recordhoogte te stijgen, waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).


Experts waarschuwen: 'We trappen te veel op de rem om klimaatdoelen te halen'

11-07-2021 - 0 reacties In 2030 moet onze uitstoot van broeikasgassen 49 procent lager liggen dan in 1990. Nederland ligt daarvoor nog niet op koers, terwijl wordt verwacht dat het volgend kabinet het klimaatdoel zal verhogen. Ondertussen wordt er gediscussieerd en geprotesteerd tegen windmolens en zonneparken. Besluitvormers raken daardoor in verwarring, zeggen energie-experts tegen NU.nl.


Volop plannen voor zonne- en windparken, maar het stroomnet zit vol; tijd voor bezinning? ‘Je hoeft eerste wedstrijd niet met 20-0 te winnen’

24-06-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Nederland moet van het gas. Groen is het toverwoord, met zonne- en windenergie voorop. Ook in Brabant worden volop plannen gesmeed voor zonneparken en windmolens. Maar tegelijkertijd raakt het stroomnet in ijltempo vol: in delen van de provincie is al nu al geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen. Is het tijd voor bezinning?


Strop dreigt voor waterschap bij aanleg zonneparken

08-06-2021 - 0 reacties MIDDELBURG - De zonneparken van waterschap Scheldestromen dreigen veel duurder te worden dan verwacht. Het waterschap heeft 3,5 miljoen euro uitgetrokken om bij acht rioolwaterzuiveringsinstallaties zonnepanelen te plaatsen, maar dat lijkt lang niet voldoende.


Buurtschappen: Berkelland is regie kwijt over zonneparken. ‘Ze geven je gelijk, maar niemand doet iets.’

13-05-2021 - 0 reacties EIBERGEN - Vier zonneparken zijn of worden binnenkort vergund in Hupsel, Holterhoek en Zwolle. Maar naar verluidt zitten er nog meer aan te komen. „Waarom zo verspreid in het coulisselandschap?” vragen ze zich in de buurtschappen af. „De gemeente is de regie kwijt.”


Windmolens, zonneparken en nieuwe leidingen: Nederland moet op de schop voor klimaat

29-04-2021 - 15 reacties Een op de drie straten moet open, tienduizenden kilometers leiding moeten worden gelegd en er moet ruimte gevonden worden voor zonne- en windparken. De energietransitie is een monsterklus en als we niet snel beginnen redden we het niet, waarschuwen de netbeheerders. ,,We staan voor de nieuwe Deltawerken.’’


Succes met de klimaatdiscussie, Oost-Nederland is alvast begonnen: ‘Wij zijn al energieneutraal’

24-03-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - De felle protesten tegen windmolens en zonneparken ontnemen het zicht op een andere werkelijkheid: in Oost-Nederland wekken honderden inwoners via tientallen coöperaties al vele megawatts aan energie op. Vooral met zon, maar ook met water. En straks ook wind.


Zo ziet het landschap er straks uit: provincie betaalt voor plaatjes van windmolens en zonneparken

04-03-2021 - 0 reacties ZWOLLE – Er komen fysieke verbeeldingen in het Overijsselse landschap van windmolens en zonneparken. Dat is althans waartoe de provincie Overijssel de gemeenten oproept. De provincie is ook bereid dat te betalen.


Amerikaanse techgiganten vestigen zich graag in de Nederlandse polder, waar ze profiteren van gesubsidieerde groene energie

25-02-2021 - 0 reacties Op veel plekken in ons land verrijzen grote wind- en zonneparken. Diezelfde plekken zijn óók in trek bij Amerikaanse techgiganten: zij zetten er datacenters neer die de gesubsidieerde groene stroom opslokken. Tenminste, dat beeld bestaat bij omwonenden.


Samen sterker dan alleen: actiegroepen willen zich landelijk verenigen tegen ongewenste windmolenparken

04-02-2021 - 0 reacties Nu de plannen voor het plaatsen van windmolens en zonneparken concreter worden, groeien de zorgen van omwonenden. "Het wordt een maanlandschap", zo luidt de kritiek. Actiegroepen willen zich landelijk verenigen zodat de overheid beter naar hen luistert.


LTO Noord: 'Geen zonneparken op landbouwgrond, maar duurzame energie bij boerenbedrijf'

03-02-2021 - 0 reacties GRONINGEN - Veel agrarische ondernemers in het Noorden hebben belangstelling voor de bouw van een kleine windmolen. Van hen is 36 procent van plan daarin te investeren. Negen procent heeft al een kleine windmolen. Ruim de helft - 54 procent - beschikt over zonnepanelen.


Wind- en zonneparken in de regio: 'Iedereen heeft er de mond vol van, maar slechts een gering deel van de opbrengst komt ook hier terecht'

02-02-2021 - 0 reacties GRONINGEN - De energietransitie is een geldcarousel waar vooral de ‘grote spelers’ van profiteren. De regio? Die zien ze vooral als wingewest.


Onderzoek naar burgerpanels bij wind- en zonneparken

01-02-2021 - 0 reacties Burgers worden mogelijk eerder betrokken bij plannen voor windmolens en zonneparken. Een commissie onder leiding van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoekt de invoering van burgerpanels.


‘Billboards op plekken in Overijssel voor windmolens en zonneparken’

21-01-2021 - 0 reacties De plannen voor plaatsing van windturbines en de aanleg van zonneparken zouden meer zichtbaar moeten zijn in de samenleving. Vijf verschillende fracties hebben hiervoor een voorstel ingediend bij de Provinciale Staten.


‘Deel van inwoners krijgt pijn: windmolens en zonneparken moeten érgens komen’

18-01-2021 - 0 reacties Er is kritiek op de plannen voor honderden nieuwe windmolens en zonneparken. Directeur Kristel Lammers van het Nationaal Programma RES reageert. ,,Dat ons landschap gaat veranderen is een feit.”


Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’

17-01-2021 - 0 reacties Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan.


Via zonneparken verdienen buitenlandse investeerders grof geld aan onze weilanden

16-01-2021 - 0 reacties Buitenlandse bedrijven kopen op grote schaal Nederlandse zonneparken op. De winsten en miljarden euro’s subsidies verdwijnen naar het buitenland en dat zet kwaad bloed. Experts willen dat het kabinet ingrijpt.


Groninger Landschap: ‘Alles doen om windmolens op zeedijk tegen te houden'

12-01-2021 - 0 reacties Er moet een bezinningsmoment komen voor provincie en gemeenten over waar ze windmolens en zonneparken willen toestaan. Dat zegt directeur Marco Glastra van stichting Groninger Landschap in de podcast Voorwaarts Voorwaarts van RTV Noord.


Honderden nieuwe windmolens, maar niemand die ze dicht bij huis wil: ‘Ze staan straks overal’

09-01-2021 - 0 reacties Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en tienduizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Broodnodig om de klimaatdoelen te halen. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin.


Zonneparken Drentsche Aa: 'De locaties zijn niet aangewezen door Haren'

04-01-2021 - 0 reacties Het stadsbestuur moet de keuze voor zonneparken in het Drentsche Aa-gebied niet afschuiven op Haren. Dat vindt oud-Haren wethouder Michiel Verbeek.