Zonneparken

Volg al het nieuws over Zonneparken, een van de 16484 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Zonneparken nieuwsbrief.

Zonneparken nieuws

‘Geen zonnepark of woningbouw in het weiland’

10-09-2020 - 35 reacties Weilanden en akkers moeten niet worden gebruikt voor grote zonneparken of woningbouw. Dat vindt een meerderheid van de Nederlandse bevolking, meldt LTO Nederland. De boerenorganisatie heeft een representatief onderzoek laten doen naar de beleving van het platteland en rol van boeren en tuinders.


Initiatiefnemers zonneparken Meeden strijden om gunst omwonenden

09-09-2020 - 0 reacties Initiatiefnemers van twee nieuwe zonneparken in Meeden presenteren hun plannen donderdag aan omwonenden. Het gaat om Zonnepark Meeden (100 hectare) en Zonnepark Eekerpolder (60 hectare).


Zonneparken: goud voor ontwikkelaars, een schijntje voor burgers

06-07-2020 - 1 reacties Zonneparken schieten als paddenstoelen uit de grond in de vier noordelijke provincies. Voor de ontwikkelaars van die zonneparken is het lucratieve handel, maar van de verdiensten zien de inwoners van gemeenten in Noordoost-Nederland nauwelijks iets terug. Dit blijkt uit onderzoek van de vier noordelijke omroepen.


'Geen zonneparken op landbouwgrond'

03-07-2020 - 0 reacties Eerst moeten de daken gebruikt worden voor zonnepanelen, daarna moet je pas kijken naar zonneparken op landbouwgrond. Dat staat in een brief van aardappelverwerker Avebe aan de provincie Drenthe en de gemeenten. De brief is ook ondertekend door LTO Noord en Cosun, het bedrijf waar Aviko en SuikerUnie onder vallen.


Plannen voor Oirschotse zonneparken ook al mogelijk bij Groenewoud

02-07-2020 - 0 reacties OIRSCHOT - In Oirschot wordt nog een extra gebied aangewezen waarvoor vanaf nu plannen voor zonneparken kunnen worden ingediend. Het gaat om het gebied tussen Proosbroekweg, A58 en Groenewoud, de locatie waar straks een nieuw station van hoogspanningsnetbeheerder Tennet verrijst.


Zonneparken in Friesland: alle cijfers op een rij

19-06-2020 - 0 reacties In Friesland worden momenteel op hoog tempo zonneparken uit de grond gestampt. Gemeenten bepalen zelf of en waar zij die plaatsen. Hoeveel zonneparken zijn er in de provincie en hoe groot zijn ze?


Een zonnepark zo groot als ruim 50 voetbalvelden, geeft Meierijstad groen licht?

16-06-2020 - 0 reacties VEGHEL/SCHIJNDEL - Meierijstad heeft plannen voor grote zonneparken voor het uitkiezen. In totaal dienden 38 ondernemers een voorstel in voor een ‘park’ met zonnepanelen, in grootte variërend van een halve hectare tot maar liefst 35 hectare. Ofwel; zo groot als ruim 50 voetbalvelden.


Natuurorganisaties: "Windturbines en zonnepanelen passen niet bij natuurdoelen"

16-06-2020 - 0 reacties Windmolens zijn molenaars. Zo we hebben het gezegd.

Het leek altijd al zo'n toeval dat iedere windmolen precies gebouwd is op een vogelkerkhof, maar dat is dus geen toeval - er verongelukken steeds meer vogels en dan hebben we het niet alleen over de Roelvink. Het bekendste beestje dat een klap van de molen kreeg is die vliegende deur uit Flevoland die zijn boordcomputer tegen zo'n faunagenocidepleger navigeerde. Natuurorganisaties zijn er nu ook klaar mee (hier via de Vogelbescherming): "Windturbines en zonnepanelen passen niet bij internationale natuurdoelen." Nou, lekker dan. Zo'n Jesse Klaver profileert zich de godganse tijd als makker van de dieren en ondertussen blijkt hij dus een regelrechte vogelhitler. De natuurorganisaties in een brandbrief: "Onderzoek wijst uit dat windmolens slecht zijn te verenigen met een Natura 2000-status en de daaraan gekoppelde doelen (...) Ook velden met drijvende zonnepanelen op het water gaan ten koste van leefgebied van beschermde en bedreigde vogels, zoals de toppereend. Het water wordt ongeschikt voor foeragerende en rustende watervogels. Bovendien nemen de panelen licht weg, wat van invloed is op het onderwaterleven en de voedselvoorziening van allerlei dieren. Minder licht betekent minder plankton en waterplanten, dus minder zuurstofproductie in het water. Dit heeft directe gevolgen voor de visstand, waarmee het ook niet goed gaat in het IJsselmeergebied."
Honderd jaar geleden bleek ook al dat er dankzij windmolenparken op zee valse noten worden gespeeld in het concert des levens van vissen en andersoortige zeebeesten. Maar boeien joh, want in Nederland zijn we vooral goed in DOORSLAAN. Zo goed, dat we in een mum van tijd het halve land moeten omkatten met vogelversnipperaars, zonneparken die landschap & bodemdiversiteit verneuken, drijvende zonnepanelen die het onderwaterleven in de bips verkrachten en biomassacentrales waardoor we geen boom meer overhouden. Mogen we een nieuwe energietransitie want de onze is STUK.


Een zonnepark van 35 hectare, geeft Meierijstad groen licht?

16-06-2020 - 0 reacties VEGHEL/SCHIJNDEL - Meierijstad heeft plannen voor grote zonneparken voor het uitkiezen. In totaal dienden 38 ondernemers een voorstel in voor een ‘park’ met zonnepanelen, in grootte variërend van een halve hectare tot maar liefst 35 hectare.


Sportvissers vrezen voor drijvende zonneparken in Oost-Nederland: ‘Straks hebben vissen niets meer’

12-06-2020 - 0 reacties Sportvisserij Oost-Nederland roept overheden op wateren niet vol te leggen met zonnepanelen. De vrees bestaat dat dit negatieve gevolgen gaat hebben voor het leven in regionale plassen en meren. ,,Als er straks niks meer groeit, hebben vissen er ook niets meer.’’


Analyse: provincie leert niets van windpark Meeden

16-05-2020 - 0 reacties Er wordt nu enkele jaren in bestuurskringen gesproken over de plaatsing van tientallen windparken en zonneparken, de gewone man weet nog van niets. Die waarschuwing kregen alle partijen van Provinciale Staten afgelopen week uit verschillende hoeken.


Zonneveld en windpark: waar en hoeveel?

17-03-2020 - 0 reacties Door het Klimaatakkoord verschijnen in steeds hoger tempo wind-en vooral zonneparken in het agrarische landschap, ondanks verzet van boer en burger. In de conceptversie van de zogenaamde Regionale Energiestrategie (RES) zijn of worden de nieuwe zoekgebieden voor zonnevelden en windmolens aangegeven.


Honderden nieuwe zonneparken: hier komen ze te staan

04-03-2020 - 0 reacties Een steeds groter deel van de Nederlandse energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Mede dankzij zonneparken, met tientallen zonnepanelen bij elkaar. Er staan nu al meer dan honderd van zulke parken in Nederland, en daar komen er komende jaren nog honderden bij.


Aanvoer zonnepanelen stokt door corona: 'Niemand weet wat er daadwerkelijk gaat gebeuren'

27-02-2020 - 0 reacties GRONINGEN - De aanleg van zonneparken dreigt in de knel te komen door het coronavirus. Veel panelen worden gefabriceerd in China, maar de productie ligt vrijwel stil.


Someren wil vaart bij ontwikkeling zonneparken

31-01-2020 - 0 reacties SOMEREN - Na maanden praten wordt het eens hoog tijd dat daadwerkelijk een zonnepark in de gemeente Someren gerealiseerd wordt. Die boodschap geeft VVD’er Jules Klessens mee aan de ontwikkelaar van een twaalf hectare groot park aan de Kerkendijk in Someren-Heide.


Groots zonnepark gaat door: 94.000 zonnepanelen nog dit jaar op Bavelse Berg

22-01-2020 - 0 reacties BREDA - De zonneweide Bavelse Berg telt aan het eind van het jaar liefst 94.000 zonnepanelen. Daarmee is het in een klap een van de grootste zonneparken van Nederland. Nu de financiering deze maand is afgerond, kan de aanleg ervan binnenkort beginnen.


Voorzitter Regional Energiestrategie Twente: ‘’windmolens nog bestuurlijke kramp‘’

28-12-2019 - 0 reacties ENSCHEDE - 2020 wordt het jaar waarin ook inwoners van Twente meer duidelijkheid krijgen over windmolens en zonneparken die wel of niet in hun achtertuin gaan verschijnen. Maar er is nog ‘bestuurlijke kramp’ zegt VVD-wethouder Louis Koopman van Haaksbergen, voorzitter van de stuurgroep die het proces in Twente in goede banen moet leiden.


’Onnodige hinder bouw zonneparken op goedkope grond’

17-12-2019 - 1 reacties Energiebedrijven zijn het niet eens met een veto tegen de bouw van meer zonneparken in grote delen van het Nederlandse platteland. Volgens branchevoorzitter Medy van der Laan kost het de belastingbetaler onnodig veel geld als die parken op veel duurdere grond in de Randstad opduiken.


Onderzoek: waterstofproductie bij Drentse zonneparken

11-12-2019 - 0 reacties EMMEN - De netbeheerders Gasunie en Enexis onderzoeken samen met de NAM de mogelijkheid om waterstof te produceren bij Drentse zonneparken die door capaciteitsproblemen in het stroomnet niet kunnen worden aangesloten.


Voorlopig geen beoordeling van nieuwe zonneparken in gemeente Someren

06-12-2019 - 0 reacties SOMEREN - Het komende half jaar worden geen aanvragen voor nieuwe zonneparken in de gemeente Someren in behandeling genomen. De politiek gaf eerder aan voor dit jaar maximaal vijftig hectare aan zonnepanelen te willen beoordelen.