Flevoland

Al het Flevoland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Flevoland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Flevoland nieuws

'Frauduleuze documenten ontdekt bij aanbesteding elektrische bussen'

24-05-2020 - 0 reacties Er zijn ' frauduleuze' documenten overeengekomen met Chinese fabrikanten van elektrische bussen voor de aanbesteding die het vervoersbedrijf Keolis won voor onder meer de levering voor het openbaar busvervoer in delen van Gelderland, Overijssel en Flevoland, melden bronnen aan onderzoeksplatform Follow the Money.


Flevoland koploper biologische landbouw

21-04-2020 - 0 reacties Flevoland is in Nederland koploper als het gaat om biologische landbouw. Maar wat is de betekenis van de Flevolandse biologische landbouw? Voor welke markten produceren die biologisch ondernemers. Waar gaan de producten naar toe, waar worden ze verwerkt en wie consumeert ze?


Flevoland: mogelijk stikstofruimte voor boeren van elders

09-03-2020 - 0 reacties De provincie Flevoland kan wellicht ruimte bieden aan boeren uit aangrenzende provincies die moeten verplaatsen vanwege de stikstofproblematiek. Dat zei gedeputeerde Harold Hofstra zaterdag op Omroep Flevoland.


Protesterende boeren uit Friesland en Flevoland rijden samen naar Den Haag

18-02-2020 - 0 reacties Protesterende boeren uit Friesland trekken voor het trekkerprotest in Den Haag woensdag op met boeren uit Flevoland.


Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten

03-02-2020 - 0 reacties Staatsbosbeheer mag de edelherten in de Oostvaardersplassen nog niet afschieten, heeft de rechter maandag bepaald. Meerdere natuurorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen het doden van de dieren en de rechter stelt hen dus in het gelijk.

De rechter vindt dat tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen de tijd moeten krijgen om op een nieuw rapport van de provincie te reageren.

De provincie Flevoland mag voorlopig geen edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad bepaald.
In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed was onderbouwd. Volgens de rechters was niet aangetoond dat het afschieten nodig is voor natuurbehoud.
De provincie vecht dat verbod aan bij de Raad van State en verleende tegelijk een nieuwe afschotvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan. Ze eisten via een voorlopige voorziening een afschotverbod. tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Vandaag kregen ze gelijk, meldt Omroep Flevoland
1100 grote grazers
De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 490, na advies van een speciale commissie. Die kwam tot de conclusie dat op de Oostvaardersplassen ruimte is voor maximaal 1100 grote grazers. Behalve edelherten lopen er in het natuurgebied ook heckrunderen en konikpaarden rond. Het advies kwam tot stand na de strenge winter van 2017-2018, toen veel grazers doodgingen van de honger.
Honderden konikpaarden zijn inmiddels verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst en worden daarom door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.


Areaal biologisch Flevoland en Friesland groeit opnieuw; daling in Drenthe

23-01-2020 - 0 reacties Het areaal waarop biologisch geboerd wordt, is in 2019 opnieuw gestegen in Flevoland en Friesland. Dat blijkt uit het onderzoek van Skal Biocontrole en ketenorganisatie BioNext. In Drenthe is het bio-areaal gedaald.


LTO Noord niet overtuigd van landbouwvergroeningsplan Greenpeace

23-01-2020 - 0 reacties BINNENLAND – 42 Miljard euro. Dat kost het volgens milieuorganisatie Greenpeace als Nederlandse boeren volledig op de biologische toer gaan of stoppen met hun bedrijf. Het omslagpunt ligt op 20 jaar. Dan zou het geld op kunnen leveren. Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO Noord is niet overtuigd. Dat meldt RTV Flevoland. “Het klinkt leuk, dat vinden […]
Het bericht LTO Noord niet overtuigd van landbouwvergroeningsplan Greenpeace verscheen eerst op Vechtdal FM.


Flevoland: afschieten herten enige keuze

20-01-2020 - 0 reacties Het afschieten van honderden herten in de Oostvaardersplassen is noodzakelijk en is de enige optie, zei de advocaat van de provincie Flevoland maandag in de rechtbank in Lelystad. De provincie wil het aantal herten in het natuurgebied terugbrengen van 1500 naar 500 om onnodig lijden van de dieren in de winter te voorkomen.


Akkerbouwers genomineerd voor Ekoland Innovatieprijs 2020

20-01-2020 - 0 reacties Biologisch akkerbouw- en groenteeltbedrijf Horaholm uit Hornhuizen (GR) en akkerbouwbedrijf ERF BV, gevestigd in provincie Flevoland, zijn genomineerd voor de Ekoland Innovatieprijs 2020.


Afschieten edelherten Oostvaardersplassen opnieuw uitgesteld

21-12-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer stelt het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen opnieuw uit, in elk geval tot half januari, meldt Omroep Flevoland. Volgens woordvoerster Joke Bijl is verder uitstel waarschijnlijk, omdat er bezwaren binnenkomen tegen de nieuwe, provinciale vergunning. "Gisteren rolde er al een fax binnen," zegt ze.
Het nieuwe uitstel is het tweede uitstel in korte tijd. Onlangs nog verbood de rechter het afschieten van edelherten tot 1 januari, nadat de commissie-Van Geel had geadviseerd om ruim duizend dieren te doden.
We kunnen weer jagen
De rechter volgde de redenering van natuurbeschermingsorganisaties die vonden dat onvoldoende was aangetoond dat afschieten van de edelherten nodig is voor natuurbeheer.
Van Geel vond dat er maximaal 490 herten in het natuurgebied over mochten blijven. De rechters vroegen zich af waarop hij dat had gebaseerd. Voor de pakweg 1500 herten die Staatsbosbeheer eind oktober telde, was het uitstel goed nieuws.
Het advies van de commissie-Van Geel gold tot 1 januari. Staatsbosbeheer kondigde direct na de uitspraak aan om na de jaarwisseling weer te gaan schieten. "Vanaf 1 januari geldt in Flevoland weer een gewoon Faunabeheerplan, zoals dat ook in de andere provincies geldt. De vergunning en de ontheffing zijn rond, we kúnnen weer jagen", benadrukt woordvoerster Bijl. Maar na ampel beraad met de provincie heeft Staatsbosbeheer toch besloten tot uitstel.
Verder uitstel
Het uitstel heeft alles te maken met de "voorlopige voorziening die is aangevraagd", twittert de Flevolandse gedeputeerde Michiel Rijsberman. Met die "voorlopige voorziening" proberen natuurbeschermingsorganisaties opnieuw een verbod op afschot af te dwingen. De vraag is of die procedure, ook al wordt er gesproken over een spoedeisend karakter, binnen een paar weken kan worden afgerond. Staatsbosbeheer sluit verder uitstel van de jacht dan ook niet uit.


Staatsbosbeheer hervat afschot edelherten in Oostvaardersplassen

19-12-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer hervat vanaf half januari het afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen. Het werk lag sinds 12 november stil, nadat de rechter de opdracht van de provincie Flevoland om herten af te schieten van tafel had geveegd. Er lopen nog ruim duizend herten teveel in het Europese vogelreservaat.


Flevoland in beroep tegen afschotverbod edelherten Oostvaardersplassen

18-12-2019 - 0 reacties De provincie Flevoland gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Die verbood op 12 november het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen door de provincie.


Flevoland maakt nieuw plan voor haven Urk om stikstofbeleid

12-12-2019 - 0 reacties
LELYSTAD - De provincie Flevoland gaat een nieuw plan maken voor de aanleg van een buitendijkse haven in het IJsselmeer bij Urk. Dat is besloten omdat de Raad van State het oorspronkelijke plan woensdag heeft doorgestreept. Dat plan kon vanwege het stikstofbeleid dat sinds mei van dit jaar geldt niet door de beugel.


Bodem en Kringlopen Flevoland zoekt deelnemers

27-11-2019 - 0 reacties Hoe zorg je voor een optimale nutriëntenhuishouding, zodat je gewassen optimaal groeien en je uitspoeling van nutriënten naar het grond- en oppervlaktewater voorkomt? Deze vraag staat centraal tijdens het project Bodem en Kringlopen Flevoland,


3 provincies klaar voor elektrisch rijden

27-11-2019 - 0 reacties Noord-Holland, Flevoland en Utrecht zijn klaar om de verwachte sterke groei van het aantal elektrische auto’s te faciliteren.


Afschot edelherten Oostvaardersplassen stilgelegd

22-11-2019 - 0 reacties Vorige week bepaalde de rechtbank Midden-Nederland dat Staatsbosbeheer dit jaar geen edelherten meer mag afschieten in de Oostvaardersplassen. De rechtbank oordeelde dat de provincie Flevoland niet goed heeft kunnen uitleggen waarom het nodig is om zoveel dieren af te schieten dat er uiteindelijk nog 490 overblijven.


Bijzondere constructie moet zorgen voor vergunning voor Windplan Groen

25-10-2019 - 0 reacties De vergunning voor de Wet natuurbescherming voor het Windplan Groen in Dronten kan worden verleend omdat de initiatiefnemers de stikstofrechten van twee pluimveebedrijven kunnen benutten. Het gaat om bedrijven voor vleeseenden die feitelijk leegstonden, maar die met het oog op de vergunning tijdelijk weer in bedrijf genomen worden. Deze constructie wordt bevestigd door voorzitter Wim Luijkx van Windplan Groen. Dat de bedrijven al leeg stonden en alleen met het oog op de vergunningwaar actief worden, hebben de initiatiefnemers, de gemeente Dronten en provincie Flevoland niet gemeld.


Column: Karin Bergmans-Elshof: Aardappelbewaring anno 2020

24-10-2019 - 0 reacties Wij zitten hier in Flevoland nu middenin de herfstvakantie, die we overigens te danken hebben aan de aardappeloogst. Dit stamt uit de tijd dat er nog met de hand gerooid werd, de kinderen hierbij moesten helpen en tóch al niet naar school gingen.


FBE Flevoland werkt aan efficiënter wildbeheer

23-10-2019 - 0 reacties Terwijl FBE Flevoland werkt aan betere relaties met alle partijen die een rol spelen rond wildbeheer, is het in het belang van de boer als die investeert in een goede verstandhouding met de jachthouder. Dat zeggen voorzitter Henk Tiesinga en secretaris Hans Ernsten van FBE Flevoland.


Eerste vier certificaten voor Flevolandse educatieboeren

21-10-2019 - 0 reacties Vier boeren uit Lelystad mogen zich educatieboeren noemen. Het zijn de eerste boeren in Flevoland die officieel zijn gecertificeerd en daarmee letterlijk en figuurlijk op de kaart staan van Platform Boerderij Educatie Nederland.