Oostvaardersplassen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Oostvaardersplassen. Oostvaardersplassen is een van de 15463 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Oostvaardersplassen nieuws

Paarden Oostvaardersplassen verhuizen later

16-07-2019 - 0 reacties De verhuizing van ongeveer 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland loopt vertraging op. Voor de verhuizing zijn allerlei papieren nodig en dat duurt in Wit-Rusland langer dan voorzien, meldt Staatsbosbeheer dinsdag. Het is onduidelijk wanneer de paarden alsnog vertrekken uit het Flevolandse natuurgebied.


Verhuizing paarden Oostvaardersplassen later

16-07-2019 - 0 reacties De verhuizing van ongeveer 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland loopt vertraging op. Voor de verhuizing zijn allerlei papieren nodig en dat duurt in Wit-Rusland langer dan voorzien, aldus Staatsbosbeheer dinsdag. Het is onduidelijk wanneer de paarden alsnog vertrekken uit het Flevolandse natuurgebied.


Is de wolf welkom in Nederland?

07-06-2019 - 0 reacties Ze was deze week volop in het nieuws: een tweede wolvin heeft zich gevestigd op de Veluwe. Goed nieuws voor ecologen, maar zit Nederland eigenlijk wel te wachten op de terugkeer van dit roofdier? Experts geven hun visie op wilde natuur in ons dichtbevolkte land: 'een wolf in de Oostvaardersplassen is prima, maar hij moet niet voor de Lidl staan.'


Bijvoeren heckrunderen niet langer nodig

28-05-2019 - 0 reacties De heckrunderen in de Oostvaardersplassen zijn weer voldoende op gewicht. Staatsbosbeheer bouwt daarom het bijvoeren langzaam af, meldt Provincie Flevoland.


Bijvoeren heckrunderen niet langer nodig

23-05-2019 - 0 reacties De heckrunderen in de Oostvaardersplassen zijn weer voldoende op gewicht. Staatsbosbeheer gaat daarom het bijvoeren langzaam afbouwen, meldt Provincie Flevoland.


Uitdun-operatie Oostvaardersplassen opgeschort, streefgetal nog niet gehaald

04-04-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer heeft in de Oostvaardersplassen al 1745 edelherten afgeschoten. Het streefgetal is 1800. Om dat te halen, moeten jagers in drie maanden tijd de resterende 55 dieren doodschieten.


Staatsbosbeheer begint met bijvoeren heckrunderen in Oostvaardersplassen

20-03-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer is woensdag begonnen met het bijvoeren van de heckrunderen in de Oostvaardersplassen. De conditie van de dieren is onder de norm gekomen, daarom wordt hooi bij vier kuddes in het gebied gelegd.


Verhuisd van de Oostvaardersplassen naar Spanje

15-03-2019 - 0 reacties Het wordt leeg in de Oostvaardersplassen. Na op de ophef over verhongerende dieren in koude winters worden dit jaar ruim 1.800 edelherten afgeschoten. Ook verhuizen 180 paarden naar natuurgebieden in Spanje en Wit-Rusland. Fotograaf Olivier Middendorp legde het vast: van het vangen van de paarden tot hun aankomst in het Noord-Spaanse Atapuerca, bij Burgos.
Tekst: Arjen Schreuder


Paarden uit de Oostvaardersplassen gaan emigreren

13-03-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer verhuist de komende maanden een groep van 180 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland en Spanje.


Verzoek voor bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen afgewezen

11-03-2019 - 0 reacties De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft maandag een verzoek tot het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen afgewezen. De Stichting Welzijn Grote Grazers had daar eerder om verzocht.


Wat is natuur in Nederland?

06-02-2019 - 0 reacties Wat is natuur? Is een verwaarloosd akkerland natuur? Kun je de Oostvaardersplassen wel als natuur beschouwen? En wat is de rol van de landbouw in het natuurbeheer? Het zijn vragen dia aan bod komen in de brochure 'Natuur in Nederland'.


Oostvaardersplassenvlees vooralsnog rimpelloos naar de poelier

23-01-2019 - 0 reacties "Vandaag op de markt", meldde Staatsbosbeheer trots tijdens de perspresentatie van het eerste hertenvlees uit de Oostvaardersplassen. Vlees van 85 edelherten, de eerste van de ruim 1.850 die afgeschoten zullen worden om de populatie in het natuurgebied uit te dunnen.


Nieuw op de markt – en direct uitverkocht: hertenvlees uit de Oostvaardersplassen

23-01-2019 - 0 reacties Het stuk rood vlees dat Staatsbosbeheer de pers had voorgehouden, heeft zijn uitwerking niet gemist. Aan zowat alle Nederlandse media wordt dinsdag in het buitencentrum Almeerderhout vol trots het eerste hertenvlees uit de Oostvaardersplassen gepresenteerd. ‘Vandaag op de markt’ - het staat niet op een reclamefolder, maar in de eerste zin van het persbericht van de gebiedsbeheerder.

advertentie
Op tafel de rode lappen hertenvlees, tegen de achtergrond van een vredig houtkachelvuurtje. Buiten wordt bij het vallen van de eerste sneeuw de barbecue opgestookt, zodat iedereen zich ook kan warmen aan een hertenburger of merguezworstje van het edele dier. Wat een gemoedelijkheid, alsof aan de presentatie van het vlees uit het meest besproken gebied van Nederland geen rechtszaken, protestacties en weigerachtige boswachters vooraf gingen.

Staatsbosbeheer kiest bewust voor deze openheid. ‘We ontkomen er niet aan’, zegt de woordvoerder. ‘Er is de laatste tijd veel druk geweest vanuit de media om mee te mogen kijken met wat wij doen. Zo bemoeide de Nederlandse Vereniging van Journalisten zich ermee toen de indruk ontstond dat wij geen pers wilden meenemen bij het eerste afschot van de dieren. En we willen op deze manier voorkomen dat cameraploegen net als in het verleden dan maar illegaal gaan filmen in het gebied.’


Vlees van afgeschoten herten uit Oostvaardersplassen te koop

22-01-2019 - 0 reacties De eerste stukken stukken vlees van afgeschoten herten uit de Oostvaardersplassen te koop. Het is voor pouliers, restaurants en de consument mogelijk om een volledig hert aan te schaffen. Volgens Staatsbosbeheer is dit de ideale oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.


In eerste maand pas 134 edelherten afgeschoten in Oostvaardersplassen

15-01-2019 - 0 reacties Staatsbosbeheer heeft in de eerste maand 134 edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten. Dat hadden er volgens planning twintig per dag moeten zijn, en dus zo'n vierhonderd in totaal. Dat er deze winter nog 1830 edelherten worden afgeschoten lijkt zeer onwaarschijnlijk.


Provincie verdubbelt aantal jagers voor hertenafschot Oostvaardersplassen

11-01-2019 - 0 reacties Het aantal jagers dat in de Oostvaardersplassen bezig is om 1830 herten af te schieten, wordt verdubbeld. Dat zegt een woordvoerder van Flevolandse gedeputeerde Harold Hofstra.


Activisten Oostvaardersplassen voor rechter

04-01-2019 - 0 reacties Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen drie vrouwen en twee mannen een werkstraf van tachtig uur geëist wegens het plaatsen van een verdacht pakket bij de toegang van het provinciehuis in Lelystad. De actie was bedoeld was protest tegen het afschieten van edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen.


Actievoerders Oostvaardersplassen: 'Nepbom was uit de hand gelopen grap'

04-01-2019 - 0 reacties Volgens de actievoerders van de Oostvaardersplassen was het plaatsen van een doos bij de het provinciehuis in Lelystad, uit protest tegen het afschieten van edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen, een uit de hand gelopen grap.


Zeven veulens en een kalf gestolen uit Oostvaardersplassen

30-12-2018 - 0 reacties Afgelopen zomer zijn zeven konikpaardveulens en een heckrundkalf gestolen uit het gebied rond de Oostvaardersplassen.


Uitplaatsing van koniks uit Oostvaardersplassen

21-12-2018 - 0 reacties Voor 180 konikpaarden in de Oostvaardersplassen is een nieuw onderkomen gevonden. Er zijn zeven potentiële gebieden waarvan een in Nederland.