Dierenleed

Al het Dierenleed nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Dierenleed nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Dierenleed nieuws

Kippenboer: Met knip- en plakwerk wordt de sector kapotgemaakt

10-01-2019 - 0 reacties De kippenboer in Linde windt er geen doekjes om als wordt gevraagd naar een reactie op de beelden van Animal Rights. De dierenactivisten brachten deze week beelden naar buiten van dierenleed bij verschillende bedrijven in het land, waaronder het bedrijf van Riet de Jong en Jan de Boer in Linde.


Ethische eieren moeten miljarden kuikens redden

31-12-2018 - 0 reacties De voorbije decennia werden kippen selectief gekweekt om als vleeskip zo snel mogelijk spierweefsel aan te maken, of om als legkip zo veel mogelijk eieren te leggen, tot 300 per jaar. Dat is slecht nieuws voor mannelijke kuikens in de tweede categorie: elk jaar krijgen bij benadering zes miljard mannelijke kuikens van legkippen het genadeschot. In België zijn dat er ongeveer 15 miljoen. Onnodig dierenleed, vonden ook onderzoekers bij het Duitse bedrijf Seleggt. Zij gingen de voorbije jaren op zoek naar een geautomatiseerde manier om het geslacht van een kuiken te bepalen, terwijl dat nog maar net begint te ontwikkelen. Hun ethische eieren liggen sinds kort in de rekken.


Stichting Dier&Recht: 'Minister Schouten is Dierenverschrikker van 2018'

31-12-2018 - 10 reacties Mee eens??:

Ruim 10.000 mensen brachten hun stem uit in de jaarlijkse verkiezing van Dier&Recht waarin de Dierenverschrikker van het jaar wordt gekozen. Van de deelnemers stemde 35% op minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij ontving de meeste stemmen en wordt volgens Dier&Recht gezien als de grootste veroorzaker van dierenleed.


High-tech foie gras maakt dwangvoederen overbodig

24-12-2018 - 0 reacties Machinale foie gras, dat moet een einde maken aan het dierenleed dat nog altijd deze gastronomische klassieker aankleeft.


Animal Rights filmt dierenleed in Belgische kalverslachterij

14-12-2018 - 0 reacties


Dierenrechtenorganisatie filmt misstanden in varkensbedrijven

07-12-2018 - 0 reacties Dierenrechtenorganisatie Animal Rights zegt dat er nog steeds veel mis is in Nederlandse varkensbedrijven. De organisatie heeft beelden online gezet van mishandelde varkens in stallen in Lunteren en Nuenen. De beelden zijn afgelopen voorjaar door een undercovermedewerker van Animal Rights gemaakt.
Op de beelden is onder meer een biggetje te zien dat geen vel meer op zijn rug heeft. Volgens Animal Rights zag de undercovermedewerker het dier met bebloede rug lopen en een dag later liep het er nog steeds, zonder dat het behandeld was.
Een van de gefilmde varkenshouders zegt tegen de NOS dat het verhaal zoals de dierenrechtenorganisatie schetst niet klopt. "Tegen die lui kun je niets beginnen. We zijn juist heel goed voor onze varkens."
Kind schopt varkens
Volgens de varkenshouder komt het een paar keer per jaar voor dat een biggetje gewond geraakt, bijvoorbeeld doordat de zeug het jong vertrapt of verdrukt. "Maar dan wordt het snel behandeld."
Op de beelden van Animal Rights is ook te zien dat biggetjes in kratten worden gegooid en dat een kind dat in de stal helpt, varkens schopt. Ook zijn er beelden van zeugen met vervormde hoeven en verwondingen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bestudeert de opnamen en bekijkt of er ingegrepen moet worden.
"Nu de feestdagen weer voor de deur staan, roepen we de consument op om te stoppen met vlees eten. Dat is de enige manier om het dierenleed een halt toe te roepen", zegt een medewerker van Animal Rights.


Wakker Dier: 'Activisten moeten zelf weten hoe strijd tegen dierenleed wordt gevoerd'

04-12-2018 - 0 reacties Wakker Dier spreekt zich niet keihard uit tegen het inbreken in stallen om daar illegaal filmpjes te maken van de dieren. „Daar hebben wij geen mening over. Wij zijn niet zo bezig wat anderen om ons heen doen. Wij hebben ook geen contact met die andere mensen”, zegt woordvoerster Anne Hilhorst van Wakker Dier.


Wakker Dier: ‘Activisten moeten zelf weten hoe strijd tegen dierenleed wordt gevoerd’

04-12-2018 - 0 reacties Wakker Dier spreekt zich niet keihard uit tegen het inbreken in stallen om daar illegaal filmpjes te maken van de dieren. „Daar hebben wij geen mening over. Wij zijn niet zo bezig wat anderen om ons heen doen. Wij hebben ook geen contact met die anderen.”


Hoogleraren: ‘Stop met verketteren van vlees’

13-11-2018 - 3 reacties Ondanks dat vlees voor de mensheid evolutionair van enorm belang is geweest, en tot nu toe steeds op waarde is geschat, lijkt dit in de huidige westerse samenleving geheel op zijn kop te worden gezet. Vlees wordt neergezet als iets dat (welvaarts)ziekten brengt, de planeet vernietigt en dierenleed veroorzaakt. Hoog tijd voor nuance, schrijven drie
Het bericht Hoogleraren: ‘Stop met verketteren van vlees’ verscheen eerst op Vlees.nl.


Dierenleed blijft paardenmarkt in Hedel achtervolgen

07-11-2018 - 0 reacties Een evenement met twee gezichten. Zo kun je de jaarlijkse paardenmarkt in Hedel wel noemen. Tienduizenden mensen beleefden er afgelopen maandag weer een topdag, maar tegelijkertijd blijft de markt ook het toneel van het nodige dierenleed. En dat zal niet snel veranderen.


Dierenleed zien, verandert vleesconsumptie niet

07-11-2018 - 0 reacties Undercoverfilmpjes van dierenleed die in de media verschijnen, schokken wel maar overtuigen mensen niet om minder vlees te eten. Dit zegt media-onderzoeker Sara Nelissen (KU Leuven) in de Vlaamse krant De Morgen. Jongeren stoppen eerder met vlees eten vanwege milieu, dan vanwege mogelijk dierenleed.


Dierenleed zien, verandert vleesconsumptie niet

06-11-2018 - 0 reacties Undercoverfilmpjes van dierenleed, die in de media verschijnen schokken wel, maar overtuigen mensen niet om minder vlees te eten. Dit zegt media-onderzoeker Sara Nelissen (KU Leuven) in de Vlaamse krant De Morgen.


Vleeskwekers zijn steeds verder, maar de weg naar het schap is nog lang

26-09-2018 - 0 reacties Het is alweer vijf jaar geleden dat de Nederlander Mark Post in Londen de eerste hamburger uit kweekvlees ter wereld presenteerde. De burger kwam uit een Nederlands laboratorium, gekweekt uit stamcellen uit de spieren van een koe. Het was het allereerste gekweekte vlees ter wereld, bedoeld als oplossing voor milieuproblemen en dierenleed. Maar vijf jaar later liggen er nog geen kweekburgers in de supermarkt. Hoe zit dat?

Aan het onderzoek naar kweekvlees heeft het in ieder geval niet gelegen, bleek vandaag bij een bijpraatsessie van 'vleeskwekers' met Kamerleden. Wereldwijd zijn er veel wetenschappers en zo'n dertig start-ups mee bezig. Maar er zijn obstakels die de grootschalige introductie van vlees uit het laboratorium hier vertragen. We nemen er drie onder loep.

Dierlijk of plantaardig?
Wetenschappers wezen er tijdens de hoorzitting op dat bij de ontwikkeling van kweekvlees serum wordt gebruikt uit het bloed van ongeboren kalfjes. Het gaat vooral om kalveren uit landen met een hoge vleesproductie, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland. Als in slachthuizen wordt ontdekt dat een koe zwanger is, wordt van de foetussen bloed afgenomen voor serum. Daarin zitten namelijk hormonen waarmee de stamcellen van een dier kunnen uitgroeien tot het weefsel dat aan de basis ligt van kweekvlees.
Volgens Nienke van den Akker, die aan de Universiteit Maastricht werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees, is het vervangen van zulke dierlijke elementen in het productieproces een belangrijk speerpunt. "Pas als de productie volledig diervrij is, kunnen we op grotere schaal vlees gaan kweken."

Maar volgens de aanwezige ondernemers bestaan er al plantaardige alternatieven voor kalfserum, alleen kunnen die vanwege bedrijfsbelangen niet openbaar worden gemaakt. En de alternatieven werken vaak nog niet optimaal, zegt Peter Verstrate van de Nederlandse start-up Mosa Meat. Dat bedrijf maakte in 2013 de eerste kweekburger ter wereld. Verstrate denkt dat de productie van kweekvlees binnen anderhalf jaar serumvrij kan zijn. "Daar moet zeker nog in geïnvesteerd worden."

'Sexy' kweekvlees
Volgens de ondernemers moet Nederland de ontwikkeling van kweekvlees stimuleren door "er met gestrekt been in te gaan" en voorop te durven lopen. "Kweekvlees moet vanzelfsprekender worden", zegt Ira van Eelen, dochter van 'kweekvleespionier' Willem van Eelen.
Van Eelen wijst erop dat er wereldwijd nu al zo'n dertig bedrijven zijn die zich bezighouden met het op de markt brengen van kweekvlees. Volgens Daan Luining, bestuurder bij een Nederlandse kweekvlees-start-up, dreigen de Verenigde Staten, Israël en Japan het pioniersstokje van Nederland over te nemen. "Nederland is het aan zijn stand verplicht om die leiderschapsrol terug te pakken."

"De volgende stap is zorgen dat het sexy wordt om je te specialiseren in het maken van kweekvlees in plaats van om dokter worden", zegt ook Ira van Eelen. Net als andere ondernemers roept zij de Nederlandse overheid op om te investeren in kennis en onderwijs over kweekvlees.

Veiligheidsregels
En dan is er nog de veiligheid. Onderzoekers en ondernemers zijn het erover eens dat kweekvlees veilig kan zijn, maar als er straks een definitief en uitontwikkeld recept is, moet dat nog wel uitgebreid getoetst worden voordat het vlees naar de schappen kan. Dat loopt via de zogeheten 'novel food verordening', die geldt voor de hele Europese Unie. Na controle en beoordeling stemmen de EU-lidstaten over een eventuele toelating tot de hele Europese markt.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid voldoet kweekvlees nu nog niet aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Het mag daarom niet worden verhandeld of geproefd in restaurants. Wel kunnen nieuwe producten, zoals kweekvlees, in een "gecontroleerde experimentele proefopzet" getest worden, net zoals bij een klinisch onderzoek naar medicijnen.
Dat is nu dus nog niet aan de orde. De ondernemers verwachten wel dat ze hun kweekvlees binnen enkele jaren zodanig doorontwikkeld hebben, dat ze (kleinschalig) de markt op kunnen. Ze hopen dat de Nederlandse overheid in de tussentijd alvast goodwill in Europa kan kweken.


Wakker Dier heeft aanbieding voor Jumbo

10-09-2018 - 0 reacties Vanaf vandaag is Wakker Dier op de radio te horen met een hele aantrekkelijke aanbieding voor supermarktketen Jumbo: als Jumbo stopt met kiloknallen, dan komt Wakker Dier een dagje vakkenvullen. De stichting wil dat Jumbo stopt met de aanbiedingen voor vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk, omdat er veel dierenleed achter schuilgaat. “Supermarkten die blijven kiloknallen, zorgen ervoor … Lees meer


Wakker Dier wil verbod op onverdoofde slacht

24-08-2018 - 0 reacties Dieren lijden onnodig veel pijn tijdens onverdoofde slacht. Daarom wil Wakker Dier dat dit wordt verboden. “Onverdoofde slacht gaat gepaard met veel stress en pijn. Dat is onder alle omstandigheden, ritueel of anderzijds, onaanvaardbaar,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Onacceptabel dierenleed Nederland kan een voorbeeld nemen aan landen als Duitsland, Engeland en Nieuw-Zeeland. In … Lees meer


NVWA herkent zich niet in beelden eendenvangst

06-07-2018 - 0 reacties De NVWA komt in de praktijk een ander beeld tegen van het vangen van eenden dan die Animal Rights heeft geregistreerd. Het vangen gaat eigenlijk altijd correct en zonder dierenleed.


Tientallen dierenactivisten vallen Belgisch slachthuis binnen

05-07-2018 - 0 reacties Tientallen activisten zijn vanochtend een slachthuis in het West-Vlaamse Tielt binnengevallen uit protest tegen wat ze als dierenleed zien. De activisten van de Franse beweging 269 Libération Animale zijn naar eigen zeggen al voor de derde keer op pad om met zo'n inval het werk in een slachterij te dwarsbomen.


Coalitiepartijen willen geen onnodige dierproeven

28-06-2018 - 0 reacties In de strijd tegen dierenleed willen coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie geen onnodige dierproeven meer. Alle dierproeven zouden moeten worden geregistreerd en openbaar gemaakt. Zo kunnen onnodige herhalingen worden voorkomen.


Partijen willen geen onnodige dierproeven

28-06-2018 - 0 reacties In de strijd tegen dierenleed willen coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie geen onnodige dierproeven meer. Alle dierproeven zouden moeten worden geregistreerd en openbaar gemaakt. Zo kunnen onnodige herhalingen worden voorkomen.


Deen slaat terug: "Zo Wakker Dier. 25 procent knalkorting op vega vleesvervangers"

26-06-2018 - 0 reacties Supermarktketen Deen heeft gisteren een radiospotje gelanceerd als reactie op de anti-kiloknaller reclame van Wakker Dier van twee weken geleden. In die reclame wordt Deen beticht van stunten met dierenleed. Deen slaat terug: "Zo Wakker Dier! 25 procent knalkorting bij Deen supermarkt op vleesvervangers."