Druk

Druk nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Druk nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Druk nieuws

Tuinbouwsector onderschat impact cybercriminelen: 'Elke dag dat het stilligt, verlies je'

22-10-2021 - 0 reacties Veel ondernemers in de tuinbouwsector onderschatten de risico's van cybercriminaliteit, maar met één druk op de knop kan een hacker een heel bedrijf platleggen. De tuinbouw is zo gedigitaliseerd dat het gevaar om gehackt te worden steeds groter wordt.
"Mensen onderschatten vaak hoe interessant zij zijn,"…


Schade door harde wind in delen van Nederland, windhoos in Barendrecht

21-10-2021 - 0 reacties BARENDRECHT - Op diverse plaatsen in Nederland heeft de harde wind in de nacht van woensdag op donderdag voor problemen gezorgd. Politie, brandweer en andere hulpdiensten hebben het druk met omgewaaide schuttingen en bomen...Lees meer


Zonnepanelen leggen of nog gauw even je huis (beter) isoleren omdat de gasprijs oploopt? Succes ermee, want installateurs hebben het razend druk

20-10-2021 - 0 reacties Door de stijgende gasprijs hebben installatiebedrijven het razend druk met particulieren die plotsklaps hun hele huis willen verduurzamen. Wachttijd: enkele maanden.


Koffie wordt viezer en duurder door klimaatcrisis

17-10-2021 - 0 reacties De prijs van koffie gaat omhoog, terwijl de smaak minder wordt. Als gevolg van de klimaatcrisis staat de kwaliteit van de koffiebonen onder druk, meldt NU.nl. Droogte en andere extreme weersomstandigheden doen de koffieplanten geen goed. De Londense Rabobank-analist Carlos Mera vertelt aan de nieuwssite: De koffieprijzen gaan daardoor door het dak. De arabicabonen zijn […]


Zaadje schittert op Seed meets Technology

30-09-2021 - 0 reacties Tholen - Het is voor de fijnproevers, maar die kunnen er dan ook goed terecht. Voor bedrijven die zaad behandelen, tellen, wegen, primen, verbeteren en wat al niet meer is Seed meets Technology in de Kop van Noord-Holland deze week de place to be.
Het is er niet zo druk als voorgaande jaren, wat ongetwijfeld…


Garages onder druk nu elektrisch rijden meer de norm wordt, maar garagehouder Caroline ziet het als kans: 'Vervoer is niet meer alleen een auto'

27-09-2021 - 0 reacties Elektrische auto's hebben veel minder onderhoud nodig. Grote kans dus dat een deel van de universele garages verdwijnt. Garagehouder Caroline Nieuwenhoven wil daar niets van horen. "Gewend om in kansen te denken."


Zuidwest-Drenthe als proeftuin voor gezonde toekomst voor de landbouw. 'De bodem is de basis'

22-09-2021 - 0 reacties De landbouwsector in Nederland staat al jaren onder druk, waarbij boeren zich in toenemende mate de Kop van Jut voelen. Als het aan de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe ligt, wordt juist vanuit deze regio de toekomst van de landbouw in Nederland veilig gesteld. Sleutelwoorden: natuur-inclusieve én regeneratieve landbouw.


Vandalen vernielen wolvenhek in natuurgebied 'Klein Zwitserland' bij Zuidwolde. Landgeiten te druk met grazen om ontsnappingspoging te ondernemen

20-09-2021 - 0 reacties Vandalen vernielden zondag het hekwerk rond de bokkenweide bij Zuidwolde. Eigenaar van de landgeitbokken (en het hek) Bert Snippe herstelt het zelf, maar zonde en duur is het wel.


Roois varkensbedrijf werkt intensief samen met hogeschool; ‘We moeten jeugd betrokken houden’

09-09-2021 - 0 reacties SINT-OEDENRODE - De intensieve veehouderij staat onder druk. Berkhout Varkens in Sint-Oedenrode wil jonge mensen blijven stimuleren om voor het varkensbedrijf te kiezen en gaat een samenwerking aan met HAS.


Britten hebben klimaatparagraaf uit handelsdeal met Australië geschrapt

08-09-2021 - 0 reacties Het Verenigd Koninkrijk heeft er onder druk mee ingestemd verwijzingen naar het klimaatverdrag van Parijs af te zwakken in een handelsdeal met Australië. Dat komt volgens de Britse nieuwszender Sky News naar voren uit een gelekte e-mail. Het nieuws is opvallend, want het VK organiseerde vorige maand nog een klimaattop in het Britse Cornwall.


China ziet klimaatsamenwerking VS niet los van andere kwesties

08-09-2021 - 0 reacties De gespannen relatie tussen China en de Verenigde Staten kan ook gevolgen hebben voor de aanpak van klimaatverandering. De Chinese onderminister van Handel zei dat samenwerking op klimaatgebied niet los kan worden gezien van de handelskwesties die de betrekkingen tussen Washington en Peking onder druk hebben gezet.


Gebrek aan containers zorgt voor tekort aan onder meer boterhamzakjes

03-09-2021 - 0 reacties Het gebrek aan containers, dat nu al anderhalf jaar duurt, en corona-uitbraken in verschillende landen zetten druk op de logistieke keten. Eerder werd al duidelijk dat winkels daar last van hadden, maar nu blijken ook supermarkten eronder te lijden. Dat leidt tot tekorten aan bepaalde producten, waaronder boterhamzakjes.


Grondstofbedrijven onder druk op lager Wall Street

19-08-2021 - 0 reacties NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn de handelsdag donderdag lager begonnen. Vooral grondstofbedrijven stonden onder druk door de gedaalde prijzen van bijvoorbeeld olie en staal. Dat kwam onder meer door de belofte van China om minder staal te produceren en te gebruiken. Verder maken beleggers op Wall Street zich aanhoudend zorgen over het wereldwijd oplopende aantal coronabesmettingen, waardoor het herstel uit de crisis kan worden ondermijnd.


Hoe geheimzinnig is de aankoop van landbouwgrond bij Sprang?

18-08-2021 - 0 reacties WAALWIJK - Beheer- en investeringsmaatschappij Molensteen bv is druk bezig landbouwgrond te verwerven ten noorden van de A59 bij Sprang-Capelle. Het maakt Lijst de Jongste en PvdA heel argwanend. Weet de investeerder iets wat zij niet weten?


Het is bevestigd: boerin Annemiek doet mee aan Expeditie Robinson

18-08-2021 - 0 reacties Boerin Annemiek Koekoek begint aan een nieuw televisieavontuur; vanaf 29 augustus is de boerin uit Tynaarlo te zien in Expeditie Robinson. Er werd al druk over gespeculeerd begin deze week, maar RTL heeft het nu bevestigd.


Boer Jan gunt zijn kippen een Beter Leven, maar de regels staan in de weg

11-08-2021 - 0 reacties De kippen van Jan Verhoijsen uit Someren zitten nu nog allemaal binnen. De boer wil een overdekte uitloop maken aan zijn stal om de kippen meer ruimte en buitenlucht te geven. Op die manier kan hij voldoen aan de regels voor 1 ster van het Beter Leven Keurmerk zodat zijn kippenvlees ook na 1 januari 2023 nog in de Nederlandse verkocht kan worden. Een mooie ontwikkeling, zegt Jan, maar de regels staan hem in de weg.

Voor de bouw van een overdekte kippenuitloop moet zijn stal een aanbouw krijgen en daarvoor moet hij een vergunning aanvragen. Daar is Jan nu druk mee bezig. “Maar zo’n traject duurt meestal vijf jaar en die tijd hebben we niet.”

Volgens Verhoijsen, die ook voorzitter vleeskuikens bij de LTO is, staat de Nederlandse slachtkippenhouderij voor een enorme verandering. Nederland heeft 650 tot 700 vleeskuikenhouders en die zouden allemaal minimaal 1 ster moeten krijgen om zaken te kunnen blijven doen met de Nederlandse supermarkten. “Het is de wens van de supermarkten, van de politiek en van de maatschappij.”

Voor die ene ster, een keurmerk van de Dierenbescherming, zijn een aantal maatregelen nodig in en om de stal:
De kippen moeten naar buiten kunnen wandelen. Er moet daglicht zijn in de stal.De kippen moeten speeltjes en strobalen krijgen. Ook worden er minder dieren gehouden. “We gaan dan van 22 kippen per vierkante meter naar 10”, zegt Verhoijsen.

De overdekte kippenuitloop is een gigantische investering voor de kippenhouder. De uitloop kan ook in de stal zelf gebouwd worden, maar volgens Verhoijsen is dat echt niet rendabel meer. “We hebben nu een enorme kans om de veestapel te verkleinen. Ik doe een beroep op de politiek om in actie te komen.”
Die actie: dat de veehouder geen vergunning meer hoeft aan te vragen, maar alleen een melding hoeft te doen. Want het aanvragen van de vergunning zal de kippenhouders in de weg staan om het keurmerk te kunnen krijgen.
“Als we dit niet voor elkaar krijgen in Brabant, dan moeten supermarkten kippenvlees straks mogelijk importeren,” voorspelt Verhoijsen, “en dan gaan wij alles exporteren. Dat is niet bepaald lokaal produceren, laat staan kringlooplandbouw.”
Deze situatie vindt ook het Ministerie van Landbouw ‘onwenselijk’. Het ministerie geeft aan dat er gesprekken worden gevoerd met de pluimveesector en zo nodig met gemeentes en provincies om knelpunten, zoals vergunningsprocedures, op te lossen. Maar het verlenen van de vergunning zal uiteindelijk een zaak zijn van de provincie of gemeenten.

Albert Heijn denkt dat er in 2023 voldoende pluimveehouders zullen zijn die aan de nieuwe regels kunnen voldoen en dat er al veel Nederlandse pluimveehouders met het keurmerk werken. Supermarkt Jumbo wil samen met lokale overheden kijken of procedures kunnen worden versneld.
Maar waarom zijn de kippenhouders niet eerder zelf voor 1 ster gegaan? De wens voor een beter dierenleven bestaat toch al veel langer? “Dan was je een roepende in de woestijn geweest”, zegt Verhoijsen. “Het vlees met 1 ster was altijd voor een klein publiek, nu wordt het in één klap de standaard.”

Overigens zitten er nog meer hobbels in de weg voor een fijner kippenleven: de uitstoot. Want zorgt een uitloop met buiten wandelende kippen niet voor meer overlast? Zo zou de uitstoot van ammoniak omhoog kunnen gaan.
“Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van meer uitloop”, zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. “Kun je bijvoorbeeld de extra uitstoot van een uitloop aan de stal wegstrepen tegen het feit dat er veel minder kippen worden gehouden? Op die vraag hebben we nog geen antwoord.”

Jan Verhoijsen van de LTO hoopt dat er snel duidelijkheid komt voor de pluimveehouders. De sector is belangrijk voor zijn dorp Someren. “Er zit zoveel bedrijvigheid omheen. En de kip wordt hier al in betere omstandigheden gehouden dan waar dan ook.”


Diervoederbedrijf zoekt nieuwe oplossing voor 'gifschepen'. Schipper uit Pekela vaart nu naar Lelystad

11-08-2021 - 28 reacties Diervoederbedrijf De Heus Voeders en Rijkswaterstaat zijn druk op zoek naar een nieuwe oplossing voor de drie binnenvaartschepen die te veel fosfine in het laadruim hebben. Een van die schepen is Sempre Spera van de Pekelder schipper Harm Korvemaker.


Springruiter Van der Vleuten verlost paardensportbond van druk

07-08-2021 - 0 reacties Het ietwat verrassende brons van springruiter Maikel van der Vleuten op de Olympische Spelen heeft voor grote opluchting gezorgd bij de Nederlandse paardensportbond KNHS. Na de tegenvallend verlopen Spelen van Rio 2016, waar de paarden in alle disciplines buiten de medailles eindigden, móest er gepresteerd worden in Tokio.


Boer wijt dijkdoorbraak Reeuwijk aan rivierkreeft, onderzoekers twijfelen

26-07-2021 - 0 reacties Er wordt druk gezocht naar de oorzaak van de dijkdoorbraak in Reeuwijk, vanmorgen. Volgens een boer wiens weiland onder water is komen te staan, is de schade aan de dijk veroorzaakt door de rivierkreeft. Het hoogheemraadschap Rijnland noemt dat onwaarschijnlijk, maar zegt niets uit te sluiten.
Het gat in de dijk ontstond vanochtend vroeg. Door de dijkdoorbraak liepen enkele weilanden onder water. "Rivierkreeften knagen aan de dijk en die wordt steeds slechter", zei de veehouder. "De zwakste schakel breekt een keer."
Het hoogheemraadschap wil onderzoek afwachten. "Wij doen al langer onderzoek met Wageningen Universiteit naar de invloed van de rivierkreeft op onze flora en fauna", zegt een woordvoerder. "Volgens de onderzoekers lijkt de kans heel klein dat de rivierkreeft de boosdoener is, maar wij sluiten niets uit en nemen alles mee in het onderzoek."
Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit doet al jaren onderzoek naar de uitheemse rivierkreeften, waarvan één soort met een grote opmars bezig is: de rode Amerikaanse rivierkreeft. Volgens Roessink zijn er specifieke omstandigheden waarbij dit inderdaad kan optreden. "Maar het is zeer zeldzaam", vertelt hij aan Omroep West.
"Het is bekend dat deze kreeften graag holletjes graven", legt hij uit. "Er zijn situaties geweest waarbij een kreeft aan de ene kant een gaatje had gemaakt en een rat aan de andere kant een groter gat. Zo zijn er wel eens lekkages ontstaan, maar die zijn op twee vingers te tellen."
Uitsluiten dat de rivierkreeft iets met de dijkdoorbraak in Reeuwijk te maken heeft, kan Roessink niet. "Er moet vooral heel goed uitgezocht worden wat er precies is gebeurd."


Boeren starten trekkers voor 'bikkelharde actie' op woensdag: 'Oog om oog'

06-07-2021 - 0 reacties Zo’n 150 trekkers verwacht voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij de boerenprotesten woensdag in Brabant. Het gaat om ‘acties op meerdere plekken’ in de omgeving van Den Bosch. “De woede is groot”, weet de voorman uit Sint Hubert.
“We gaan de druk gigantisch opvoeren. De impact van de acties zal zo groot zijn, dat Den Haag gedwongen is om te luisteren”, weet de voorman. Onder boeren is de volgende tekst verspreid: “Oog om oog! Bikkelhard maar binnen de wet! FDF laat zich niet meer belazeren door de verraders van onze sector."

Meerdere plekken
De boeren verzamelen woensdagochtend rond negen uur in Schaijk en rond tien uur in Boxtel. Ook in Made wordt verzameld, maar een deel van die boeren koerst richting Den Haag. Over Brabant zegt de voorman: “Het worden juridische acties, gecombineerd met trekker-acties. Het is een dynamisch protest, op meerdere plekken dus.” Welke en wat voor soort locaties dit zijn, wil hij niet kwijt.

Juist nu is het volgens Van den Oever de juiste tijd voor protesten rondom het stikstofprobleem. “We zitten midden in de kabinetsformatie. Het ene na het andere plan wordt bedacht om de boeren in Brabant van de zandgronden te laten verdwijnen.”

Weinig overlast
Of de automobilist hier flink last van gaat hebben? “Geen grote overlast hoor”, verzekert de voorman. “Hier en daar een opstopping.” Opvallend: het verzameltijdstip van de regionale actie in Brabant is op het moment dat de ochtendspits grotendeels voorbij is.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam maandag nog met een stevig rapport over de boeren. Als een volgend kabinet besluit de doelstellingen rond de stikstofuitstoot aan te scherpen, zal dat 'een ongekende transformatie van het landelijke gebied in Nederland' betekenen. Het zal er zelfs toe leiden dat in de 'stikstofgevoelige' provincies Brabant, Gelderland en Overijssel geen landbouw meer mogelijk is, waarschuwde het PBL in een beleidsadvies. Van den Oever: “Dit heeft de actiebereidheid alleen maar vergroot.”

Ook in Den Haag laten boeren woensdag van zich horen. Actiegroep Agractie verwacht dat 'zeker duizenden boeren' naar het Malieveld zullen komen. FDF kiest dus voor regionale acties. De reden daarvoor is volgens Van den Oever simpel. “Onze leden hebben geen zin om weer zo ver te rijden. Dat zijn ze na al die keren wel zat.” Naast Den Bosch, organiseert de groep ook protesten in Zwolle, Arnhem en Assen.
Zo zag een demonstratie in december vorig jaar eruit:

LEES OOK:
Milieufederatie: 'Brabant zonder boeren mag niet de uitkomst zijn'
Planbureau: 'Handhaven stikstofnorm maakt landbouw in Brabant onmogelijk'