Olie

Olie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Olie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Olie nieuws

Weidemann 1350 - Gooit olie uit de achteras

22-04-2019 - 4 reacties Hallo onze shovel gooit olie uit de ontluchting van de achteras het lijkt wel op hydro olie hoe kan dat?


Massey Ferguson 35 - Welke steekaskeerring vervangen en hoe?

21-04-2019 - 3 reacties Hallo,

Mijn MF 35 remt erg slecht. Een tijdje terug hebben we de remmen blootgelegd en zagen dat er olie op de remmen zit. Allemaal opgepoetst en hij remde weer goed. Maar na een tijdje was het weer hetzelfde dus de kerring(en) zijn lek. Heeft iemand ervaring met het vervangen van deze dingen en weet hoe het moet? Moet ik de binnenste of de buitenste of allebei vervangen?

Alast bedankt voor de hulp!


Fins bedrijf investeert 100 miljoen in techniek uit Nederland voor bio-olie

18-04-2019 - 0 reactiesHet Finse Energiebedrijf Green Fuel Nordic Oy investeert 100 miljoen in een Nederlandse techniek om olie te winnen uit houtafval (pyrolyse).


VVD gooit olie op klimaatvuur

15-04-2019 - 24 reacties Fusie GROENLINKS en VVD? 😞

Originele beschrijving

Nederland krijgt, als het aan de VVD ligt, te maken met strengere Europese klimaatdoelen.


Renault 681 - Waar hydroliek olie bijvullen

07-04-2019 - 9 reacties Goedemorgen,

Waar moet ik de hydroliek olie bij een Renault 681s bijvullen?

Ik heb nog een volle vat olie JD 68 van Erol staan. Is dit geschikt?

En hoe meet ik of er nog genoeg in zit?


Massey Ferguson 133 - Olie uit pijlstok wanner hij loop carterdruk ? Mf 133

19-03-2019 - 32 reacties Hallo
Mijn mf 135 heeft denk ik carter druk als ik de pijlstok er uit haal wanner hij loopt kom er langzaam olie uit geborreld

Kan ik hier mee doorrijden ?

En heb is dit carterdruk?


David Brown 1412 - Hydra Shift onder last

12-03-2019 - 15 reacties Beste TF'ers

Ik heb een probleem met de hydra-shift bak van de 1412, trekker doet mee aan trekkertrek en tot enkele jaren geleden gewoon 3 keer op kunnen schakelen.

Nu als ik start in de 1, dan doorschakel naar 2 geen probleem. Tot dat ik schakel naar de 3 dan blijft de trekker staan, de wielen draaien niet en de trekker blijft op toeren. Als ik hem dan weer in z'n 2 wil drukken blijft hij ook stil staan, dan moet ik hem gewoon uit de versnelling drukken en dan er weer in drukken dan rijdt hij weer, en daarna gewoon normaal op de weg schakelt hij rustig door de hydra-shift.

Heb er afgelopen jaar een nieuwe koppeling in gezet en daarna niet geprobeerd voor de sleepwagen, weet niet wat hij nu doet?

Wat kan hiervan de oorzaak zijn? Zou het graag willen weten dan kan de trekker weer voor de sleepwagen.

Alvast bedankt.
Sietze


Renault 681 - Lekkage bij versnellingspoken?

10-03-2019 - 3 reacties Hallo,

Ik heb sinds enige tijd een paar druppen onder de tractor hangen. Ik heb dit kunnen lokaliseren bij de versnellingspoken. Heeft iemand dit al wel eens gehad?

Is het makkelijk om de rubberen pakking te vervangen?


Hako onbekend - Olie van de moror

02-03-2019 - 2 reacties Ik heb een hako zitmaaier met een 13,5 pk motortje ik heb vorig jaar de olie nagekeken en er zat nog genoeg en heb daarna nog een paar uur gereden ik heb nu 3 maand later weer gekeken en alle olie is er af weet iemand hoe dit kan zuipt de motor het zelf op? Of lekt het er langzaam uit? Er was geen olie vlek te zien.


Fotoserie Sima (2): Vochtsensor bepaalt diepte zaaikouter

26-02-2019 - 0 reacties Onderdelenleverancier probeert voornamelijk Franse klanten te lokken met een trekker in twee delen. GreenOcean presenteert een nieuwe oplossing om olie en water te absorberen, wanneer er geknoeid wordt. Absorbent is een soort steenwol met als basis basalt. Het is verkrijgbaar in zakken van 10 en 3 kilogram. 3 kilogram absorbeert ongeveer 35 liter olie. De Kverneland TLX Seospread is uitgerust met een weeginstallatie en werkt met vier secties per kant om te kunnen strooien op basis van taakkaarten. Precision Planting ontwikkelde een sensor in het zaaikouter die het vochtgehalte…


Welger AP 12 - Wat voor een oli heeft een AP12 nodig in de tank tussen de aftakas en pullie

21-02-2019 - 4 reacties Beste TFers ik ben al een heletijd bezig omeen welger AP12 op te knappen laatst moest ik een schroef vervangen vlak bij de aftakas en ik zag dat er een olie tank zat en ik heb ook dan even gepijld en de olipijl was veelste laag nu is mijn vraag welken olie hoord ik te gebruiken moterolie of hydrolik olie of een andere soort olie M.V.G steyrlanzboy


International 1455 - Olie in turbo inlaat en uitlaat

17-02-2019 - 12 reacties Goeiemiddag,

Ik heb last van olie in de turbo inlaat en uitlaat. Het kwam langs het inlaatspruitstuk lopen en dacht dat de turbo versleten was. Nieuw turbopatroon gekocht en geinstalleerd maar probleem blijft zich voordoen. Zie het nu ook (na hermontage) bij de uitlaatpakkingen er uit komen. Deze zijn nog niet 100% gasdicht. Retourleiding vd turbo gecontroleerd en geeft vrije doorgang naar de motor. Wat kan het zijn? Teveel oliedruk?


Veenhuis Kipper - Hoe de hydraulische klep smoren

17-02-2019 - 11 reacties Goedendag heren,

Ik ben een Veenhuis 10t kieper aan het opknappen. Momenteel ben ik een hydraulisch bedienbare klep aan het maken. De cilinders die de klep gaan bedienen zou ik graag smoren, zodat je niet perongeluk de klep heel hard kunt open- of dichtdoen.

Nu vroeg ik me af hoe ik deze smoring(en) het beste zou kunnen monteren. Kan ik het beste werken met twee enkelwerkende smoringen die de pers olie smoren. Met twee enkelwerkende smoringen die de retour olie smoren? Of kan ik ook gewoon één dubbelwerkende smoring monteren die tijdens het openen van de klep de persolie smoort, en tijdens het sluiten de retour olie.

Ik hoor graag jullie ideëen.

Mvg,
Bram


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


John Deere 310 - Hefas keerring lekt olie

15-01-2019 - 6 reacties Beste TF-ers,

Mijn JD 310 lekt olie aan de hef-as.
Het betreft hier de spline-as die uit het hefdeksel komt (onder de stoel)
Nu is mijn vraag of ik dit van buitenaf kan verhelpen, of dat hiervoor het hefdeksel eraf gehaald moet worden.
Ik neem aan dat hier gewoon een keerring in zit.

Heeft iemand hier evt. een tekening van?

Alvast bedankt voor de hulp!


John Deere 6250R, 250 pk, licht, sterk en intelligent

14-01-2019 - 0 reacties De trekker is er op gemaakt om zwaardere werktuigen aan te kunnen. Dat betekent in de eerste plaats dat het hogere vermogen aan de grond gebracht moet kunnen worden. Daar moet de vernieuwde TLS voorwielophanging bij helpen. Ook de 710/70R42 banden van 205 cm hoog moeten hier voor zorgen. In de tweede plaats kreeg de trekker een flink hefvermogen. Voor is vijf ton en achter maar liefst 10,5 ton. Dat komt deels uit een licht vergrootte hydrauliek capaciteit van 160 l/min. Er zijn zes dubbelwerkende ventielen mogelijk aan de achterkant en de maximaal ontneembare hoeveelheid olie is 80 liter en…


Maschio Frees - Welke olie op haakse overbrenging

06-01-2019 - 6 reacties Wij hebben gisteren een maschio sc 280 gekocht. Deze wil ik nu gaan nakijken zodat deze achter een paar weken aan het werk kan. nu wou ik nieuwe olie op de haakse overbrenging doen en op de tandwielkast opzij. Welke olie moet ik hier voor gebruiken? Waar vind ik de vulstop van de haakse overbrenging waar de aftakas op zit? Zie alleen maar de aflaatstop en de ontluchting zitten.
mvg


Welke olie mccormick d219

08-12-2018 - 4 reacties Welke olie kan ik gebruiken als eind overbrenging (vertanding differentieel en wiel overbrenging) voor de mc cormick d219.

In het historische gebruikersboek staat oa shell dentax, enkel kan ik van de genoemde olies hierin niet vinden. Is kroon oil vintage gear 90 een goede optie of raden jullie een ander type olie aan?

Groet,
Martijn


Case IH CVX 160 - Rijdt niet waneer koud

27-11-2018 - 5 reacties Goedemorgen

mijn cvx 160 type 3 rijdt sinds gistere waneer smorgens net gestart niet.
de eerste paar meter gaan probleemloos en dan springt die op storing.
de trekker wil dan niet harder als 6km en staat zelf uit zn eigen toeren te maken tot ong 1550rpm...
achteruit wil die niet in dat geval of niet harder als 0.2km.

is de stappenmotor aan het eind van zn latijn of zal het wat anders wezen.
mvg ruben


Onderzoek naar reduceren van Glycidol, 2- en 3-MCPD

22-10-2018 - 0 reacties Glycidol, 2-MCPD en 3-MCPD zijn chemische stoffen die kunnen ontstaan bij het verwerken van plantaardige oliën. Vanwege het toxische karakter ervan zijn voor glycidol maximumlimieten gesteld die volgend jaar verder worden aangescherpt. De industrie pleit ook voor een limiet voor 3-MCPD. Hoe komen die contaminanten in olie en bijvoorbeeld kindervoeding en kan de industrie dit ook voorkomen? Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober 2018.