Olie

Olie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Olie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Olie nieuws

International 1455 - Olie in turbo inlaat en uitlaat

17-02-2019 - 12 reacties Goeiemiddag,

Ik heb last van olie in de turbo inlaat en uitlaat. Het kwam langs het inlaatspruitstuk lopen en dacht dat de turbo versleten was. Nieuw turbopatroon gekocht en geinstalleerd maar probleem blijft zich voordoen. Zie het nu ook (na hermontage) bij de uitlaatpakkingen er uit komen. Deze zijn nog niet 100% gasdicht. Retourleiding vd turbo gecontroleerd en geeft vrije doorgang naar de motor. Wat kan het zijn? Teveel oliedruk?


Veenhuis Kipper - Hoe de hydraulische klep smoren

17-02-2019 - 11 reacties Goedendag heren,

Ik ben een Veenhuis 10t kieper aan het opknappen. Momenteel ben ik een hydraulisch bedienbare klep aan het maken. De cilinders die de klep gaan bedienen zou ik graag smoren, zodat je niet perongeluk de klep heel hard kunt open- of dichtdoen.

Nu vroeg ik me af hoe ik deze smoring(en) het beste zou kunnen monteren. Kan ik het beste werken met twee enkelwerkende smoringen die de pers olie smoren. Met twee enkelwerkende smoringen die de retour olie smoren? Of kan ik ook gewoon één dubbelwerkende smoring monteren die tijdens het openen van de klep de persolie smoort, en tijdens het sluiten de retour olie.

Ik hoor graag jullie ideëen.

Mvg,
Bram


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


John Deere 310 - Hefas keerring lekt olie

15-01-2019 - 6 reacties Beste TF-ers,

Mijn JD 310 lekt olie aan de hef-as.
Het betreft hier de spline-as die uit het hefdeksel komt (onder de stoel)
Nu is mijn vraag of ik dit van buitenaf kan verhelpen, of dat hiervoor het hefdeksel eraf gehaald moet worden.
Ik neem aan dat hier gewoon een keerring in zit.

Heeft iemand hier evt. een tekening van?

Alvast bedankt voor de hulp!


John Deere 6250R, 250 pk, licht, sterk en intelligent

14-01-2019 - 0 reacties De trekker is er op gemaakt om zwaardere werktuigen aan te kunnen. Dat betekent in de eerste plaats dat het hogere vermogen aan de grond gebracht moet kunnen worden. Daar moet de vernieuwde TLS voorwielophanging bij helpen. Ook de 710/70R42 banden van 205 cm hoog moeten hier voor zorgen. In de tweede plaats kreeg de trekker een flink hefvermogen. Voor is vijf ton en achter maar liefst 10,5 ton. Dat komt deels uit een licht vergrootte hydrauliek capaciteit van 160 l/min. Er zijn zes dubbelwerkende ventielen mogelijk aan de achterkant en de maximaal ontneembare hoeveelheid olie is 80 liter en…


Maschio Frees - Welke olie op haakse overbrenging

06-01-2019 - 6 reacties Wij hebben gisteren een maschio sc 280 gekocht. Deze wil ik nu gaan nakijken zodat deze achter een paar weken aan het werk kan. nu wou ik nieuwe olie op de haakse overbrenging doen en op de tandwielkast opzij. Welke olie moet ik hier voor gebruiken? Waar vind ik de vulstop van de haakse overbrenging waar de aftakas op zit? Zie alleen maar de aflaatstop en de ontluchting zitten.
mvg


Welke olie mccormick d219

08-12-2018 - 4 reacties Welke olie kan ik gebruiken als eind overbrenging (vertanding differentieel en wiel overbrenging) voor de mc cormick d219.

In het historische gebruikersboek staat oa shell dentax, enkel kan ik van de genoemde olies hierin niet vinden. Is kroon oil vintage gear 90 een goede optie of raden jullie een ander type olie aan?

Groet,
Martijn


Case IH CVX 160 - Rijdt niet waneer koud

27-11-2018 - 5 reacties Goedemorgen

mijn cvx 160 type 3 rijdt sinds gistere waneer smorgens net gestart niet.
de eerste paar meter gaan probleemloos en dan springt die op storing.
de trekker wil dan niet harder als 6km en staat zelf uit zn eigen toeren te maken tot ong 1550rpm...
achteruit wil die niet in dat geval of niet harder als 0.2km.

is de stappenmotor aan het eind van zn latijn of zal het wat anders wezen.
mvg ruben


Onderzoek naar reduceren van Glycidol, 2- en 3-MCPD

22-10-2018 - 0 reacties Glycidol, 2-MCPD en 3-MCPD zijn chemische stoffen die kunnen ontstaan bij het verwerken van plantaardige oliën. Vanwege het toxische karakter ervan zijn voor glycidol maximumlimieten gesteld die volgend jaar verder worden aangescherpt. De industrie pleit ook voor een limiet voor 3-MCPD. Hoe komen die contaminanten in olie en bijvoorbeeld kindervoeding en kan de industrie dit ook voorkomen? Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober 2018.


Twee onderzoekers zeggen het nu hardop: ‘Te veel linolzuur veroorzaakt aderverkalking’

22-10-2018 - 0 reacties Plantaardige olie is beter dan dierlijk vet, krijgen we al decennialang te horen. Maar er verandert veel in die inzichten. Ook de voeding verandert. Wat eens goed was, maakt ons nu ziek.


Fordson Dexta - Lek aan schuif hydrauliek

15-10-2018 - 2 reacties Wanneer de lift van mijn Dexta (1959) belast is, drupt er olie uit langs de bedieningsschuif hef/hydrauliek. Ik heb de schuif er eens uitgehaald. Op het eerste gezicht zijn er geen beschadigingen. Er zit een rubber dichting op, maar die ziet er nog OK uit. Kan het zijn dat deze toch aan vervanging toe is ? Of is er al direct meer aan de hand ? De schuif wordt eigenlijk nooit gebruikt want ik heb alleen de heffunctie en er zit geen aansluiting aan voor hydraulische apparatuur.
De rubberen ring vervangen is uiteraard een simpele eerste stap. Alleen kan ik niet zo direct uitmaken, op bvb Histoparts, WELK ringetje ik dan wel moet bestellen.


Holder B 12 - Rookt heel erg veel (Witte rook)

14-10-2018 - 25 reacties Wie kan mij helpen? Ik heb van mijn vader een holder b12 georven. Deze start gelijk maar rookt heel erg. Paar rondjes in de wei en je kan geen tractor meer zien🤔 ik heb tank schoongemaakt, nieuwe diesel en nieuwe tweetakt olie op advies van de lokale tuinmachine specialist. Leek even wat beter te gaan maar nu rookt hij weer erg. Inmiddels ook een kek in de tank maar dat zal hier los van staan. De rook is licht van kleur bijna wit, Wat bij auto's vaak niet veel goeds voorspelt. Heeft iemand enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?


Trump gooit olie op het vuur met aanval op Fed

13-10-2018 - 0 reacties Beleggers konden jaren profiteren van de hulp van de centrale banken: die strooiden met goedkoop geld, zodat rentes laag bleven en beleggen met geleend geld erg goedkoop was. Dat meldt Business Insider.


Plantaardige olie wereldwijd naar record, koolzaadolie in de min

12-10-2018 - 0 reacties In vergelijk met vorig jaar stijgt de wereldwijde productie van plantaardige olie in 2018/2019 met meer dan 3 procent naar een recordniveau van bijna 204 miljoen ton, zo meldt de USDA.


Fordson Dexta - Lekkage olie achteras / Vervangen keerringen

08-10-2018 - 16 reacties Hallo allemaal,

Ik ben momenteel bezig met het opknappen van een Fordson Dexta en loop tegen een klein probleem op met een lekkende keerring ter hoogte van de aandrijfas. De complete remmerij zit onder de olie.

Is er iemand die een exploded view heeft van waar de keerringen zich bevinden? En kan alles zo uit elkaar zonder er speciaal gereedschap voor nodig te hebben?
Het is ongeveer de laatste stap naar het technisch klaar zijn van de trekker en zou het graag van de lijst af willen strepen.

Bedankt zover!

Groeten,
Rik S


Fendt 305 LS - Olie op het blok. Koppaking kapot?

06-10-2018 - 35 reacties Hoi iedereen

Vandaag zag ik dat er olie op het blok bij cilinder 1 en 4 ligt en rookt de trekker grijzer. Volgens mij is de koppaking kapot.
Wat denken jullie wat het is?

Foto van de olie
tractorfan.nl/picture/1255055/
tractorfan.nl/picture/1255042/


Aanschaffen bandenkraan Liebherr 900

06-10-2018 - 16 reacties Wij staan op het punt een Liebherr bandenkraan 900 aan te kopen net over de grens met Nederland. Graag hadden we wat meer advies verkregen van jullie.
Instrumentenbord ligt open, uitlaatcollector defect, olie ter hoogte van cilinderkop...
Voor de rest ziet machine er mooi uit.
De prijs is ook nog stevig.
Wat zijn jullie ervaringen met deze machines en kan uitlaatcollector gelast worden?
Zou de koppakking defect zijn of zou er meer aan de hand zijn?
Waar is aan wisselstukken te geraken voor deze machines? Eventueel een degelijke hersteller?
Is er een handleiding voorhanden van deze machine?
Wat is ongeveer de prijs van motor revisie van zulke machines?
Alvast bedankt!


Zorgt olieprijs voor eerdere renteverhoging ECB?

05-10-2018 - 0 reacties Op 10 november 2014 kostte 1 vat olie voor het laatst circa $82. Echter, dat was tot vandaag (vrijdag 5 oktober 2018). Ongeveer 1 jaar geleden stond de prijs nog op $55.


Iseki TX 1300 - Oliën voor iseki trekkertje

23-09-2018 - 7 reacties Hoi allemaal,

net een iseki tx 1300 trekkertje gekocht en nu mezelf er bekend mee aan het maken.
Zelf nog niet zoveel ervaring met motoren, maar ik leer graag.

Er is veel te veel olie in de motor gegooid en de olie is pikzwart, het lijkt me dus een goed idee om de olie te vervangen. Tot nog toe kan ik niets vinden in de gebruikershandleiding over het type olie dat voor de motor gebruikt moet worden. Heeft iemand hier tips voor?

Verder staat er in de handleiding dat je of SAE 80 of SAE 90 olie moet gebruiken voor een aantal overige onderdelen, maar dat je deze niet met elkaar mag mengen. Iemand een idee hoe je erachter kan komen wat in het verleden gebruikt is?

Tot slot ben ik nog opzoek naar een service manual voor deze trekker/motor...


Ford 8630 - Probleem met de remmen

18-09-2018 - 39 reacties Hallo heeft er iemand ervaring met de remmen van de ford 30 serie. bij onze ford heb ik het idee dat hij soms uit zichzelf begint te remmen. hij begint dan zwaar te lopen en de trompetten worden dan ook heet bij de remmen. Toevallig iemand die hier meer over kan vertellen?