Vervangen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Vervangen. Vervangen is een van de 15146 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Vervangen nieuws

'Asbest op daken van huizen en kerken in Overijssel groot probleem'

16-03-2019 - 0 reacties Stel, je woont in een leuk huis in een leuke straat met leuke buren. Niks aan de hand toch, of wel? Ja, want de daken van al die huizen, daar ligt asbest op en het vervangen van die daken is een financiële molensteen om de nek van bewoners. En het probleem komt niet alleen voor bij woningen. Er zijn nog steeds zo'n achttien kerken in de provincie met asbestdaken. Kosten om die daken te vervangen: zo'n vijf miljoen euro.


Nieuwe DAF 'XF' gespot door Willem van Heugten

14-03-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Vandaag heeft Willem van Heugten deze truck gespot. Niet alleen de Nederlandse kentekenplaten zijn een goede weggever dat we hier te maken hebben met de opvolger van de XF, ook de sideskirts komen onmiskenbaar uit Eindhoven. Het lijkt er nu na ruim 30 jaar dan toch eindelijk op dat de Cabtec cabine wordt vervangen door een nieuw design. Op basis van deze ene foto valt daar natuurlijk nog niet veel over te zeggen (alhoewel menigeen in de reacties gaat vertellen waar hij hem op vind lijken natuurlijk), ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat!


Klimaat noopt tot druppelirrigatie en andere innovatie

14-03-2019 - 0 reacties Nog tot maandag kan je inschrijven voor een studienamiddag van Bodemkundige Dienst van België (BDB) over irrigatie van landbouwteelten. Dat thema is actueler dan ooit gelet op de droogte die zowel in 2017 als in 2018 voor opbrengstderving zorgde. De klimaatverandering zal onvermijdelijk een impact hebben op landbouwopbrengsten, zo maakt KU Leuven duidelijk. Lange droogteperiodes dwingen de sector tot een efficiënter watergebruik, wat ook mogelijk is dankzij innovatie. Groentetelers kunnen bijvoorbeeld arbeid en brandstof uitsparen én efficiënter beregenen door hun diesel slurpende haspel te vervangen door druppelirrigatieslangen. In de fruitteelt is druppelirrigatie reeds een courante techniek. Experten zullen de voor- en nadelen van de verschillende irrigatiemethoden opsommen, en het boek ‘30 jaar irrigatieproeven’ voorstellen.


Milcobel start voorbereidingen voor ophaling VLOG-melk

28-02-2019 - 0 reacties Bij zuivelcoöperatie Milcobel worden de nodige voorbereidingen getroffen om richting het jaareinde een aparte melkophaalronde te organiseren voor zogenaamde VLOG-melk. Dat is het van oorsprong Duitse label dat gebruikt wordt als aanduiding voor ggo-vrije melk. Een melkveehouder die wil inspelen op deze markttrend moet de soja uit het krachtvoeder van zijn koeien schrappen en vervangen door andere plantaardige eiwitten. Milcobel peilt nu bij zijn leden hoe groot de interesse is. “Via de organisatie van een aparte melkdeelstroom kunnen we de bestaande verscheidenheid bij onze leden-melkveehouders verder valoriseren”, klinkt het bij de coöperatie.


Fosfaatproductie dierlijke mest opnieuw lager

15-02-2019 - 0 reacties De fosfaatproductie in dierlijke mest is in 2018 opnieuw gedaald. De productie bedroeg vorig jaar 160,7 miljoen kilo fosfaat. Dat is ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Ook de stikstofuitscheiding is iets gedaald, maar ligt met 506,1 miljoen kilo nog wel iets boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De fosfaatproductie van de melkveesector bedroeg vorig jaar 77,4 miljoen kilo, 9,2 miljoen kilo minder dan in 2017. Hiermee ligt de fosfaatproductie in de melkveesector 9 procent onder het fosfaatplafond voor de melkveesector (84,9 miljoen kilo). De fosfaatproductie van vleesrundvee lag met 11,2 miljoen kilo iets hoger dan een jaar eerder.

Krimp veestapel
Tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 nam het aantal melkkoeien met ruim 190 duizend af, een daling van 11 procent. Het aantal kalveren, pinken en vaarzen daalde in die periode met ruim 300 duizend, een daling van 25 procent. In 2017 werd het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij van kracht. Melkveebedrijven waren vanaf 2017 verplicht om melkkoeien en vrouwelijk jongvee af te voeren. Daarnaast hebben van de circa 16 duizend melkveebedrijven bijna 600 bedrijven kenbaar gemaakt dat ze met hun bedrijf willen stoppen. Door dit plan en de invoering van het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2018 is de melkveestapel dus fors gekrompen.

Daling fosforgehalte mengvoer en ruwvoer voor melkvee
Het fosfaatreductieplan leidde naast een daling van de veestapel ook tot verlaging van het fosforgehalte in het mengvoer voor melkvee. Het fosforgehalte daalde van 4,3 gram per kilo in 2016 tot 4,1 gram per kilo mengvoer in 2018, een daling van ruim 4 procent.

Het fosforgehalte van gras en maïs, ander belangrijk voer voor melkvee, lag in 2018 onder het niveau van voorgaande jaren.

Iets lagere fosfaatproductie varkenssector
De fosfaatproductie door varkens daalde in 2018 licht door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam in 2018 uit op 37,3 miljoen kilo.

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij. Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald tot onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

Hogere fosfaatproductie leghennen, vleespluimvee juist lager
In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kg. Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld. In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie en Registratiesysteem voor pluimvee. Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

De fosfaatproductie van overige diercategorieën zoals schapen, geiten, paarden, pony’s, konijnen en pelsdieren nam toe met 0,6 miljoen kilo tot 7,3 miljoen kilo (2018), onder andere door toename van het aantal schapen en melkgeiten.


Vlaamse boer moet zich verzekeren tegen ramp

12-02-2019 - 0 reacties De Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid in het Vlaams Parlement heeft dinsdag 12 februari ingestemd met de beëindiging van het Rampenfonds. Dit fonds wordt nu vervangen door een brede weersverzekering.


Hoe vergaat het de eerste melkveehouder met een serrestal?

11-02-2019 - 16 reacties Melkveebedrijf De Wagt in Steenwijkerwold nam in 2013 de eerste serrestal voor melkvee in gebruik. Het doek is inmiddels vervangen door een nieuwe. Na ruim 15 jaar is de familie nog steeds erg tevreden met het bouwconcept.
De Wagt was niet de eerste die een serrestal in gebruik nam. Een varkenshouder ging hen voor. „Toen wij ons oriënteerden voor de bouw van de nieuwe stal, hebben we het concept bij de betreffende varkenshouder bekeken. De hoeveelheid licht overtuigde ons om ook te investeren in een serrestal”, vertelt Kristian de Wagt, die samen met zijn vader Jan in maatschap boert.

In 2017 kreeg de stal een nieuw doek en kan het gebouw voorlopig weer vooruit. „Het doek ging langer mee dan verwacht. Ons werd gemeld dat we die na acht jaar moesten vervangen. Uiteindelijk ging deze 14 jaar mee.”


Duitse ontdekking misschien alternatief voor glyfosaat

08-02-2019 - 0 reacties Aan de Universiteit van Tübingen is een natuurlijk middel ontdekt dat mogelijk het zwaar omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat kan vervangen. De natuur hield al die tijd al een geheim voor ons in petto: blauwalg.


SBS6 neemt na 23 jaar afscheid van weerman Piet Paulusma

04-02-2019 - 0 reacties Weerman Piet Paulusma stopt bij SBS6. Het contract van de weerman wordt na 23 jaar niet verlengd. Daarmee valt eind dit jaar het doek voor Piets Weerbericht, dat sinds 1996 iedere dag te zien is bij de commerciële zender.
"Het is een strategische keuze van de leiding van SBS6", zegt Paulusma tegen Omrop Fryslân. "Die heeft gezegd: 'We gaan een andere kant op met het weer en daar hebben we Piet niet bij nodig'. Jammer."
Het contract van Paulusma eindigt op 31 december. Tot die tijd is hij nog dagelijks te zien. "Dat is mijn professionaliteit: ik ga niet schoppen of slaan."
Piets Weerbericht is een van de meest bekeken programma's op SBS6. De Fries presenteert het weer op geheel eigen wijze, waarbij hij steevast afsluit met de kreet "oant moarn", Fries voor "tot morgen".
Maar de zender wil volgens Paulusma een nieuw gezicht. "Dan is het dus definitief klaar. Ik heb hier straks 23 jaar gezeten en met veel plezier gewerkt. Ik had graag die 25 jaar volgemaakt. Dat zou een record zijn geweest, maar dat lukt dus niet."
In de 23 jaar dat Paulusma weerman was bij SBS6, was hij slechts een paar keer afwezig. In augustus vorig jaar werd hij vervangen door zijn dochter Martsje, vanwege een acute blokkade in zijn dikke darm.
Bekijk een aflevering van Piets Weerbericht uit 1996:

"Ik was bij SBS voor een bakje koffie met de directie. Toen kreeg ik te horen: 'we hebben niet zo'n mooi bericht, er komt geen nieuw contract'." Dat zegt Piet Paulusma tegen RTL Nieuws nadat bekend is geworden dat hij na dit jaar weg moet bij SBS. "Het is jammer dat het ophoudt. Ik had de 25 jaar graag volgemaakt."

Weerman Piet Paulusma stopt aan het einde van dit jaar met zijn dagelijkse weerbericht op SBS6. Het contract van de Harlinger wordt niet verlengd.


Natuur en Milieu; zeewierteelt Noordzee kan miljoenen legkippen vervangen

03-02-2019 - 0 reacties Grootschalige zeewierteelt op de Noordzee kan in 2030 net zoveel eiwit opleveren als 5,6 miljoen legkippen. Dat blijkt uit een quickscan van Natuur & Milieu. Zo kan zeewier een goede rol spelen in de eiwittransitie.


Massey Ferguson 175 - Wiellager speling achteras afstellen

01-02-2019 - 14 reacties Ik heb in mijn eicher 3423S de eindaandrijvingen gedemonteerd. Hier zijn de wiellagers slecht van.

Dit zijn conische lagers, nu weet ik niet hoe ik deze af moet stellen. Weet iemand hoe dit moet? Of heeft iemand er een handboek van?

De achterbrug is als het goed is van een mf 175 of 178 maar dat weet ik niet zeker. Kan ook 165 of 185 zijn.

Ik hoop dat iemand me kan helpen.


Groningen wil asbestdak vervangen door panelen

25-01-2019 - 0 reacties De provincie Groningen is een project gestart waarmee het de eigenaren van asbestdaken wil helpen het dak te vervangen door zonnepanelen. Voor het project wordt een budget van €100.000 vrijgemaakt.


Tuinbouw zoekt alternatieven voor plastic verpakkingen

23-01-2019 - 0 reacties De agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden doo


Tuinbouw zoekt alternatieven voor plastic verpakkingen

23-01-2019 - 0 reacties De agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden doo


Tuinbouw zoekt alternatieven voor plastic verpakkingen

23-01-2019 - 0 reacties De agrarische sector gebruikt nog veel plastic, onder meer voor verpakkingen. Een groot deel daarvan kan vervangen worden door verpakkingen van andere materialen. Maar soms zorgt plastic wél voor de minste milieubelasting.


Vier assige haakarm carrier met een snelwissel trekhaak

22-01-2019 - 0 reacties Deze koppelt de 3 stuurcilinders en de pto pompen tegelijk aan. Het gaat om een opnieuw opgebouwde en aangepaste Veenhuis 40 tons haakarm. De normale aftakas stomp is vervangen door een aftakas stomp met een fijne splijns en een veer en een klauwkoppeling. Als de klauwen tegenover elkaar staan zal de veer dit opvangen en kan de klauwkoppeling over de aftakasstomp verschuiven. de pompzijde is een vaste klauw. de koker die onderin te zien is is het centreerpunt. zodra de platen tegen elkaar zitten worden deze geborgt door 2 borgcilinders. dit systeem heeft Verhuur en handel Verkleij uit…


Unieke balkenbrij-snack moet Salland veroveren

20-01-2019 - 0 reacties Een heel nieuwe snack moet Salland de komende maanden gaan veroveren; een ‘Blökkie’ of een ‘Balkie’ gemaakt van traditionele balkenbrij met daarom heen een krokant korstje. Het kan aanvullend zijn op de bitterbal en kroket, of zelfs deze vervangen.


Unieke balkenbrij-snack moet Salland veroveren

20-01-2019 - 0 reacties Een heel nieuwe snack moet Salland de komende maanden gaan veroveren; een ‘Blökkie’ of een ‘Balkie’ gemaakt van traditionele balkenbrij met daarom heen een krokant korstje. Het kan aanvullend zijn op de bitterbal en kroket, of zelfs deze vervangen.


Natuur en Milieu: 'In 2030 kan zeewier 5,6 miljoen kippen vervangen'

14-01-2019 - 0 reacties Grootschalige zeewierteelt op de Noordzee kan in 2030 net zoveel eiwit opleveren als 5,6 miljoen kippen. Dat blijkt uit een quickscan van Natuur & Milieu. Zo kan zeewier een goede rol spelen in de eiwittransitie: het vervangen van dierlijke door plantaardige eiwitten op ons bord. De teelt kent nog meer duurzaamheidsvoordelen: het verbetert naar verwachting de biodiversiteit en biedt potentie voor groen gas. Voor de ontwikkeling van de sector is wel ondersteuning vanuit de overheid nodig.


Wordt dit de nieuwe Fendt 900-serie?

27-12-2018 - 0 reacties Liefhebbers van Fendt mogen graag speculeren over nieuwe modellen van het merk uit Marktoberdorf. Sinds de introductie van de 1000-serie wordt gespeculeerd over een kleiner model die de huidige 800’s en 900’s kan vervangen.