Nederland

Nederland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Nederland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Nederland nieuws

"Principe-akkoord leidingaanleg LTO-Gasunie schiet fundamenteel tekort"

17-01-2020 - 0 reacties Onlangs tekenden LTO Nederland en Gasunie een principe-akkoord over leidingaanleg door land van boeren en tuinders. Hoewel het hernieuwde akkoord verbeteringen lijkt te kennen, is een aantal elementaire weeffouten ongewijzigd gebleven, aldus de Federatie Particulier Grondbezit. "In het bijzonder ontbreekt…


FPG neemt afstand van leidingen-akkoord Gasunie en LTO

16-01-2020 - 0 reacties De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) is niet tevreden over het principeakkoord dat LTO Nederland met de Gasunie bereikt heeft over voorwaarden en vergoedingen 2019 voor de aanleg van aardgasleidingen. Hoewel het hernieuwde akkoord verbeteringen lijkt te kennen akkoorden uit het verleden, is een aantal elementaire weeffouten ongewijzigd gebleven. In het bijzonder ontbreekt nog steeds retributie als vergoeding voor het medegebruik van de grond. De FPG roept leden op zich niet door dit akkoord te laten afleiden.


Zorgen om vogelgriep, pluimveesector wil ophokplicht

16-01-2020 - 0 reacties Pluimveeorganisaties sturen vandaag gezamenlijk een brief aan minister Schouten waarin ze vragen een ophokplicht in te stellen. Ze zijn bang dat de vogelgriep, die nu in Oost-Europa heerst, naar Nederland komt.
Rond de jaarwisseling kwamen meldingen van de vogelgroep uit Polen. Inmiddels is het virus ook opgedoken in Hongarije, Slowakije en Roemenië. "Het probleem is al behoorlijk groot", zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi).
"Het virus breidt zich in Polen uit richting de Duitse grens. Dus het komt onze kant op. Inmiddels is het virus ook vastgesteld bij een wilde vogel en die laat zich niet tegenhouden door de maatregelen die we kunnen nemen", zegt hij tegen RTV Oost.
Daarmee doelt Oplaat op extra reinigen en ontsmetten. Boeren worden nu al verzocht zich daaraan te houden.
Maar dat is dus niet genoeg, vindt hij. Daarom moet het pluimvee dat buiten loopt wat hem betreft direct worden opgehokt. "De tijd begint te dringen. Ik maak me grote zorgen."
Hij is niet de enige die er zo over denkt. De brief die wordt verstuurd naar minister Schouten is ook ondertekend door onder meer de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO en de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens.
Virus is erg actief
Hennie de Haan, voorzitter van de NVP, zegt dat boeren op hun hoede zijn. "Zeker nu er volgende week een koudefront is voorspeld in het oosten. Dan heb je kans dat wilde vogels, die daar nu nog zitten omdat er geen echte vorst is geweest, naar Nederland trekken. Ze kunnen het virus met zich meedragen. Het virus is erg actief en het verspreidingsgebied groot."


Luchtvaartsector moet aan de bak om stikstofuitstoot te verminderen

16-01-2020 - 0 reacties De luchtvaart in Nederland kan best groeien, zegt Johan Remkes, voorzitter van de commissie die het kabinet adviseert over de stikstofproblemen. Wel moet de sector zelf ook bijdragen aan een oplossing voor de stikstofproblematiek.


Remkes: Alleen groei Schiphol en opening Lelystad Airport bij minder stikstof

14-01-2020 - 0 reacties De luchtvaart in Nederland mag alleen nog maar groeien, als de uitstoot van stikstof daalt. Dat concludeert een commissie onder leiding van VVD’er Johan Remkes in opdracht van het kabinet. Pas dan kan Schiphol extra vluchten krijgen en mag Lelystad Airport open.


'Natuur lost zacht winterweer zelf op'

14-01-2020 - 0 reacties Het lijkt erop dat Koning Winter zich voorlopig nog niet laat zien in Nederland. Maar in hoeverre heeft dat nadelige of positieve gevolgen voor de Drentse natuur? "In de natuur bestaat schade door een zachte winter eigenlijk niet. De natuur is veerkrachtig en reageert hierop", vertelt Kees van Son, boswachter bij Staatsbosbeheer.


Ctgb nam 117 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen in 2019

14-01-2020 - 0 reacties Gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen in Nederland en Europa alleen worden verkocht als de producent kan aantonen dat ze veilig zijn bij gebruik volgens voorschrift. Dat wordt in Nederland beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). In 2019 nam het Ctgb 117 besluiten over aanvragen voor gewasbeschermingsmiddelen en 69 voor biociden. In Nederland zijn in totaal 1024 gewasbeschermingsmiddelen toegelaten en 1700 biociden.


Principeakkoord leidingen LTO Nederland en Gasunie

14-01-2020 - 0 reacties Gasunie en LTO Nederland hebben een principeakkoord bereikt over de aanleg van aardgasleidingen door boerenland.


Boeren en Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen openbaarmaking fosfaatrechten

13-01-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force laat juristen uitzoeken of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) openbaar mag maken hoeveel fosfaatrechten elk melkveebedrijf heeft. Ook Agractie Nederland en diverse Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen het besluit van RVO.nl om de gegevens openbaar te maken.


Erfgoed van de maand: Droogmakerij de Beemster

13-01-2020 - 0 reacties Droogmakerij de Beemster is 1 van de 3 UNESCO werelderfgoederen die de provincie Noord-Holland rijk is. Deze droogmakerij was een van de eerste droogmakerijen in Nederland en is het summum van het door de mens geschapen en geordende landschap. Op verschillende manieren kun je dit werelderfgoed zelf beleven.


Hoe Barneveld het kippendorp van Nederland werd

13-01-2020 - 0 reacties Barneveld staat in heel Nederland bekend als het centrum van de Nederlandse pluimveesector, maar hoe is dat zo ontstaan?


Boer uit Beerta zegt Nederland vaarwel: 'Ze zien ons als subsidieslurpende milieuvervuilers'

11-01-2020 - 48 reacties Na jaren vechten is boer Lennert de Haan uit Beerta er zat van. 'Ik heb de boel verkocht en ga emigreren naar Canada.'

De reden van zijn vertrek is de veelbesproken stikstofregeling. 'Ik ben niet tegen regels, maar ik wil ze wel graag begrijpen', zegt De Haan.

Investeren in gebakken lucht
In 1996 is De Haan samen met zijn vrouw vanuit Utrecht naar Beerta gekomen om een melkveebedrijf over te nemen. Ze kregen samen drie dochters en hebben het erg naar hun zin. Maar sinds de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij hebben ze alles op een rijtje gezet. 'We zien het niet zitten om weer te investeren in gebakken lucht.'

Subsidieslurpende milieuvervuilers
Veel boeren zijn boos op de overheid en De Haan deelt dat gevoel. 'Wij zijn volgens hen subsidieslurpende milieuvervuilers. Ik heb het idee dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn. Nu weet ik dat dat een gevoel is, maar dat deel ik met meerdere boeren.'

Alles verkocht
'Na lang wikken en wegen hebben we een besluit genomen,' zegt De Haan. 'We emigreren eind maart met het gezin naar Canada.' Hij laat de stal zien waar twee maanden geleden nog honderden koeien stonden. 'Alles is al verkocht. De laatste twee maanden staan nu in het teken van opruimen.'

Soepeler
De familie De Haan neemt een Canadees melkveebedrijf over. 'Je hebt daar wel regels, maar ze zijn soepeler. En ik begrijp goed waarom de regels daar zo zijn.'

De Haan heeft vertrouwen in de toekomst. 'We zijn blij dat we het hebben kunnen verkopen hier. We gaan er gewoon voor!'


Warme winter: nu al bloeiende bloemen en teken, maar ook angst voor overlast

11-01-2020 - 0 reacties Je zal het vast aan den lijve onderwerpen hebben, maar nu is het ook officieel: afgelopen decembermaand was de warmste ooit. Wat heel Europa betreft althans, maar ook in Nederland merken we dat aan de natuur. Er staan bijzonder veel bloemen in bloei en ook de eerste teken zijn alweer gespot. "Als dit zo blijft, gaan we dit jaar meer overlast krijgen van insecten."


Agrarische revolutie begon te Oisterwijk, bij de keuterboeren van Kerkhoven

10-01-2020 - 0 reacties OISTERWIJK - Kerkhoven was ooit een voorbeelddorp voor agrarisch Nederland. De Oisterwijkse buurtschap verzet zich nu tegen nog meer industrie tussen de molen en de oude boerderijen.


LTO: Europese melkprijs laat klein plusje zien

10-01-2020 - 0 reacties LTO Nederland komt met een verlate melkprijsvergelijker over november 2019. Waar de melkprijzen voor het nieuwe jaar al bekend zijn, werpen we toch een blik op de Europese prijzen.


Beuningse Kipster-kippen leggen dagelijks 40.000 eieren voor Efteling en Lidl

09-01-2020 - 0 reacties BEUNINGEN - De eieren die de bezoekers van de Efteling eten, komen straks uit Beuningen. In die plaats opent vrijdag de tweede Kipster-boerderij van Nederland. Misschien wel de diervriendelijkste boerderij ter wereld.


"Arbeidsmigranten zijn nodig en worden meer gewaardeerd"

09-01-2020 - 0 reacties Het percentage Nederlanders dat positief staat tegenover arbeidsmigranten neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek. 45% van de Nederlanders vindt het een goede zaak dat er arbeidsmigranten zijn in Nederland. In 2015 was dat 38%.
Het onderzoek, uitgevoerd door Martkeffect en Peil.nl in opdracht van Kafra…


Eieren voor de Efteling komen uit deze diervriendelijke stal

09-01-2020 - 0 reacties BEUNINGEN - De eieren die de bezoekers van de Efteling eten, komen straks uit Beuningen. In die plaats opent vrijdag de tweede Kipster-boerderij van Nederland. Misschien wel de diervriendelijkste boerderij ter wereld.


Nieuwe bestuurders in LTO vakgroepen

08-01-2020 - 2 reacties LTO Nederland heeft een aantal nieuwe mensen weten te strikken om de vakgroepen te besturen.

Twee vakgroepen hebben hiermee een nieuwe voorzitter gekregen. Twee andere vakgroepen hebben een wisseling van overige bestuursleden.


Vleesconsumptie stijgt, ondanks groei vegetarisch

08-01-2020 - 3 reacties Analyse - Alle mediaberichten over de overweldigende opmars van vleesvervangende producten ten spijt; de vleesconsumptie groeit nog altijd in Nederland. Ook Wakker Dier constateerde dat tot verbazing van alles en iedereen eind vorig jaar. Daarmee is niet gezegd dat vleesvervangers of vegetarisch niet stijgen, alleen veel minder hard dan wellicht iedereen wil of hoopt.