Nederland

Nederland is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Nederland en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Nederland nieuws

Webinar over rechtstreekse verkoop vanaf het boerenbedrijf

21-06-2021 - 0 reacties Vakgroep Multifunctionele Landbouw (MFL) van LTO Nederland, ZLTO, LLTB en LTO Noord organiseert maandagavond 28 juni om 20:00 uur een webinar over directe verkoop vanaf de boerderij. Het verkopen van producten direct door de boer en tuinder wordt steeds populairder. Vooral tijdens corona bleek dat…


Mijlpaal: 3 miljoenste glasvezelaansluiting, helft Nederland op glas aangesloten

21-06-2021 - 0 reacties De aanleg van glasvezel in Nederland raakt nu echt op stoom. KPN meldt vandaag de 3 miljoenste woning op glasvezel te hebben aangesloten. Bijna de helft van Nederlandse huishoudens heeft inmiddels al toegang tot het supersnelle internet van de toekomst.


Glastuinbouw Nederland lanceert campagne‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers’‘

21-06-2021 - 0 reacties Glastuinbouw Nederland lanceerde vrijdag 18 juni de campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers, met als slogan: ‘Love your people like your crop’. Verantwoordelijkheden en verplichtingen van werkgevers richting hun (in-ternationale) medewerkers staan daarin centraal. Het initiatief is gericht op ondernemers met als doel hen nog bewuster te maken van de verantwoordelijkheden die zij hebben richting hun internationale werknemers.


Willem (56) investeerde in zonnepanelen: ‘Al slapend in de tuin verdien ik geld’

18-06-2021 - 0 reacties Elke vier seconden komt er een zonnepaneel bij in Nederland. Eén op de acht huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen en die groei zet flink door. Er zijn veel voordelen, weten Willem (56) en Bianca (40). Zij delen hun ervaringen en tips over zonnepanelen: ,,Had ik dit maar eerder gedaan.’’


Oorlog om mineraalrijk Spitsbergen begint: Noren verlagen hoeveelheid vis die Europa mag vangen

18-06-2021 - 0 reacties In de Nederlandse kabeljauwvisserij staan honderden banen op de tocht door een quotumkorting door Noorwegen. Inclusief toelevering en verwerking gaat het om 1500 banen. Brancheorganisaties in Nederland vermoeden dat Noorwegen en Rusland via de vis oorlog voeren om het mineraalrijke Spitsbergen.


Glastuinbouw Nederland lanceert campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers’

18-06-2021 - 0 reacties Glastuinbouw Nederland lanceert vandaag, vrijdag 18 juni, de campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers, met als slogan: ‘Love your people like your crop’. Verantwoordelijkheden en verplichtingen van werkgevers richting hun (internationale) medewerkers staan daarin centraal. Het initiatief is…


Glastuinbouw Nederland lanceert campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers’

18-06-2021 - 0 reacties Glastuinbouw Nederland lanceert vandaag, vrijdag 18 juni, de campagne ‘Trotse werkgevers, gedreven werknemers, met als slogan: ‘Love your people like your crop’. Verantwoordelijkheden en verplichtingen van werkgevers richting hun (internationale) medewerkers staan daarin centraal. Het initiatief is…


Nieuw temperatuurrecord: Nog niet eerder was het zo heet in Nederland op 17 juni. Weerstations meten 33,2 graden

17-06-2021 - 0 reacties HUPSEL - In Hupsel in de Achterhoek is de temperatuur donderdag volgens Weer.nl opgelopen tot 33,2 graden. Daarmee is het landelijk de warmste 17 juni ooit gemeten. Het oude record werd op 17 juni 2002 in de boeken gezet, toen het in Arcen (Limburg) 32,9 graden werd.


Ook in België boeken klimaatactivisten succes bij de rechter

17-06-2021 - 0 reacties De Belgische overheden doen onvoldoende om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft een rechtbank in Brussel geconcludeerd in een rechtszaak die was aangespannen door de organisatie Klimaatzaak en 65.000 Belgen. Net als rechters in bijvoorbeeld Nederland vindt de Brusselse rechtbank dat de Belgische overheden daarmee de mensen- en kinderrechten schenden. WE DID […]


KNMI: Vanaf donderdagavond code geel wegens onweer. In Friesland wordt na middernacht noodweer verwacht

17-06-2021 - 0 reacties Vanaf donderdagavond trekken onweersbuien, waaronder zware, noordwaarts over Nederland. Vanaf 23.00 uur geldt code geel in Zeeland en Noord-Brabant. In het Noorden wordt pas ruim na middernacht noodweer verwacht.


Drinkwater in gevaar door boren naar aardwarmte

17-06-2021 - 0 reacties De Algemene Rekenkamer slaat alarm over de drinkwaterkwaliteit in Nederland. Door het boren naar aardwarmte - met kilometerslange buizen - kan schoon drinkwater worden vervuild door roest en zout. De verantwoordelijke ministers doen te weinig, vindt de Rekenkamer.


We willen allemaal de weidevogels beschermen, het Aanvalsplan Grutto ligt klaar, maar wie gaat dat betalen?

16-06-2021 - 0 reacties “Opa, was jij erbij toen de grutto uit Nederland dreigde te verdwijnen?” “Ja jongen, en we hebben het voorkomen.” Pieter Winsemius blijft optimistisch als hij vertelt over zijn Aanvalsplan Grutto. Maar daarachter sluimert ongeduld.


'Familiebedrijven zijn hoeksteen van de economie'

16-06-2021 - 1 reacties Ondernemers en deskundigen schuiven vandaag aan in de Tweede Kamer om te spreken over het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie. 'Familiebedrijven zijn een belangrijke bron voor werkgelegenheid', zegt Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland.


15.000 Nederlandse boeren en tuinders helpen Nederland aan water

16-06-2021 - 0 reacties Het weer in Nederland lijkt steeds grilliger te worden. Daar waar we jarenlang te maken hebben gehad met droogte is het nu erg wisselend. Zo heeft het dit jaar in mei veel geregend en is het nu alweer een periode droog. Deze extreme afwisseling brengt problemen voor de grondwaterstand met zich mee.…


Natuurbeschermers moeten niet buigen voor het economisch belang van bouwend en boerend Nederland in stikstofdossier

15-06-2021 - 0 reacties Wij zijn in eerste instantie boeren, geen natuurbeschermers. Wij willen voedsel produceren op een manier waarbij natuurbescherming niet meer nodig is, omdat we onderdeel willen worden van de natuur. Toch houden wij nu een pleidooi voor de natuur aan natuurorganisaties: hou je rug recht en buig niet voor economische belangen van bouwend en boerend Nederland, maar doe wat nodig is om de biodiversiteit te herstellen.


“Een groot deel van de ondernemers moet heel hard werken voor een fatsoenlijke boterham”

15-06-2021 - 0 reacties Het afgelopen jaar is voor veel ondernemers in Nederland een uitdagend jaar geweest. De


DNB: Nederlandse economie herstelt krachtig en vlot van pandemie

14-06-2021 - 0 reacties De Nederlandse economie zal vanaf nu "krachtig en vlot" herstellen van de historisch zware krimp. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de halfjaarlijkse economische ramingen.
De groei komt volgens de ramingen dit jaar uit op 3,1 procent en volgend jaar zelfs op 3,7 procent. Pas in 2023 normaliseert de groei naar 1,9 procent. Voor dergelijke hoge groeipercentages moet je terug naar eind jaren 90 en het jaar 2000. De economie groeide toen vier jaar achtereen ongewoon hard met 4 tot 5 procent per jaar, vlak daarna klapte de internetzeepbel en stortte de economie ineen.
DNB gaat er in de verwachting van uit dat met de grootschalige vaccinaties alle contactbeperkende maatregelen dit jaar afgebouwd worden en volgend jaar niet meer nodig zijn. Consumenten herwinnen daarmee alle ruimte en vertrouwen voor consumptie op grote schaal, ook omdat de werkloosheid laag is en meer mensen de arbeidsmarkt betreden.
Rekenwerk
Eerdere ramingen waren minder optimistisch over de krimp en het herstel. Volgens DNB-directeur Olaf Sleijpen was dat geen "slecht rekenwerk" en is vooral sprake van voortschrijdend inzicht. "Het aanpassingsvermogen van de economie bleek groter dan gedacht en de wereldhandel deed het beter dan verwacht."
De Nederlandse economie presteert in vergelijking met andere eurolanden ook beter en is per saldo minder hard geraakt door de pandemie. De economie van het eurogebied kromp in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,1 procent, de Nederlandse met 3,4 procent. Dat heeft te maken met het kleiner belang van het toerisme voor de economie, in vergelijking met bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Nederland is ook relatief gedigitaliseerd, wat het thuiswerken en winkelen ten goede kwam. Ook de forse stijging van de huizenprijzen droeg bij aan de economische groei.
DNB verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met gemiddeld 10 procent zullen stijgen, volgend jaar jaar met 5,5 procent en in 2023 met 3,5 procent. De opwaartse druk op de huizenprijzen wordt veroorzaakt door de grote bestedingsruimte, weinig werkloosheid, de lage hypotheekrente en het kleine woningaanbod.
Scenario's
Omdat er door de pandemie best veel onzekerheid is, heeft de centrale bank twee alternatieve pandemiescenario's. In het milde scenario is de pandemie in het najaar volledig onder controle en geven consumenten massaal geld uit. De economische groei komt dan 0,4 procentpunt hoger uit.
In een zwaar scenario steken nieuwe virusvarianten de kop op, zijn vaccinaties ontoereikend en zijn contactbeperkingen tot in 2023 nodig. De economische groei valt dan 1,1 procentpunt lager uit.


Gaat biomassa voor energie nu in de ban? Kunnen we wel zonder?

13-06-2021 - 0 reacties Is het einde van biomassa als energievoorziening nabij? Deze week besloot demissionair staatssecretaris Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat) om voorlopig geen nieuwe subsidies meer te geven voor het opwekken van energie uit 'houtige biomassa', daartoe opgeroepen door de vorige Tweede Kamer.
Maandag oordeelde een rechtbank dat de geplande biomassacentrale van Vattenfall in Diemen er weliswaar mag komen, ondanks protest van omwonenden en milieuorganisaties, maar het bedrijf wacht nog tot minstens 2022 voordat er gebouwd wordt. Als dat al gaat gebeuren.
Als het aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment ligt is het gebruik van biomassa voorbij, maar deskundigen denken dat we niet zonder kunnen.
'Een goed begin'
Het besluit om geen nieuwe subsidies te geven vindt Johan Vollenbroek een goed begin. Vollenbroek probeert met zijn actiegroep Mobilisation for the Environment de bouw van energiecentrales voor biomassa in Nederland tegen te houden. Zijn poging om de centrale in Diemen te stoppen is vooralsnog mislukt, maar hij gaat in beroep tegen dat vonnis.
En Vollenbroek put hoop uit een verklaring van bestuursvoorzitter Anna Borg van het Zweedse bedrijf, eerder dit jaar. "Als Nederlanders geen biomassacentrale willen", zei zij, "dan gaat het niet door. Wij zijn geen houtstookbedrijf, maar een energiebedrijf."
Net als veel andere milieuorganisaties heeft de actiegroep van Vollenbroek een principieel probleem met het opstoken van hout(snippers), om zo energie op te wekken. "Dat deden de Romeinen ook al. Hebben we in 2000 jaar niets beters kunnen bedenken? In landen als Roemenië en Bulgarije zit er nog logica achter, want daar wordt sowieso veel hout gebruikt in het dagelijks leven. In de zomer verzamel je het, in de winter stook je het op."
Maar Nederland is te klein voor biomassa, zegt Vollenbroek. "Alleen al de warmtecentrale van Purmerend stookt in zijn eentje al het hout op dat Staatsbosbeheer kan leveren. En dus moeten wij hout halen uit andere landen. Wij krijgen noodkreten binnen uit Baltische landen: 'Ze slopen hier hele bossen, omdat jullie zo nodig klimaatneutraal moeten doen'."
De oplossing, volgens Vollenbroek en zijn medestanders, is om al het geld en alle energie weg te halen uit biomassa en die in andere duurzame energiebronnen te stoppen, meer werk te maken van isolatie en efficiënt gebruik te maken van energie die er al is.
'We hebben geen keuze'
"De suggestie dat we iets te kiezen hebben, is een geveinsde luxe", zegt onderzoeker Bart Strengers, die zich bij het Planbureau voor de Leefomgeving bezighoudt met de toekomst van biomassa. "We hebben met elkaar afgesproken dat de hele wereld moet 'decarboniseren'. Europa in 2050 of liefst nog eerder. Als je gaat rekenen, kom je tot de conclusie dat je alles keihard nodig hebt: wind, zon, geothermie, maar ook biomassa."
Dat laatste kan in principe duurzaam, zegt Strengers. "Fossiele brandstoffen zaten miljoenen jaren in de grond. Als je die verbrandt, dan is het weg; de atmosfeer in. Maar bos groeit in principe gewoon aan. Het frame dat we oerbossen verstoken in biomassacentrales is simpelweg onjuist. Het zijn vooral reststromen uit de bosbouw, landbouw en landschapsbeheer die worden gebruikt. Duurzaamheidscriteria verbieden dat het uit biodiverse bossen komt."
Nu komt bijna 12 procent van het energieverbruik in Nederland uit duurzame bron, rekent Strengers voor. Meer dan de helft daarvan komt van biomassa, waarvan ongeveer de helft uit hout bestaat: van huishoudens met open haarden tot biomassacentrales. "Als je dat rigoureus schrapt, ben je verder van je doel."
'Toch nodig'
Bij de politieke discussie in de Tweede Kamer gaat het heel erg over emotie, zo vult Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bosbouw aan de Wageningen Universiteit, aan. "Nederlanders denken bij biomassa al snel aan 'tropische ontbossing', maar dat is ten onrechte: het grootste deel van het benodigde hout produceert Europa zelf, zo'n 40 à 50 miljoen ton per jaar."
Voor de hele EU komt zo'n 6 à 7 miljoen ton uit de VS, zegt Nabuurs. "Maar daar is sinds de tijd van de kolonisten nauwelijks meer oerbos over. En wat er nog is, wordt met rust gelaten, want er is genoeg productiebos voor onder meer de huizenbouw."
Er groeit wereldwijd op dit moment meer productiebos dan er gekapt wordt, zegt Nabuurs. "En het grootste deel daarvan is duurzaam gecertificeerd. Er gaat misschien wel eens iets mis in het bosbeheer, maar niet op grote schaal."
Uiteindelijk is biomassa toch nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen in de komende decennia terug te dringen, zegt Nabuurs. "De Tesla's die je nu op de weg ziet, rijden gewoon op steenkool. Daar moet je geen illusies over hebben."


Nederland staat massaal achter haar boeren... Representatief marktonderzoek pluimveesector en varkenshouderij, levert het bewijs

11-06-2021 - 0 reacties Afgelopen week melden we al dat actievoeren zin heeft! De uitkomsten van de enquête die de Europese Consumentenbond BEUC, in het najaar van 2019 hield onder o.a. Nederlandse burgers, levert dat bewijs. De boerenacties in oktober 2019 maakten de Nederlandse burgers bewust van de problematiek waar boeren mee te maken hebben én van het onrecht […]


'CPB-directeur wil verbod cryptomunten in Nederland: crash is onvermijdelijk'

11-06-2021 - 1 reacties De bitcoin en andere cryptocurrencies zouden in Nederland verboden moeten worden. Dat vindt Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau. Volgens Hasekamp is een crash van de digitale munten 'onvermijdelijk'. Daarom moet Nederland zo snel mogelijk ingrijpen: "Voor beleggers én overheden geldt: wie als laatste in beweging komt, is de klos".