Nederland

Al het Nederland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Nederland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Nederland nieuws

Paardensport ligt stil na uitbraak ‘bijzonder agressief’ virus, streep door Dutch Masters

02-03-2021 - 0 reacties De internationale paardensportfederatie FEI heeft vrijwel alle internationale wedstrijden tot 28 maart geschrapt wegens de uitbraak van het rhinopneumonie virus. De maatregel treft tien landen van het Europese vaste land, waaronder Nederland, zo meldt de KNHS. Ook het topevenement Dutch Masters, voorheen Indoor Brabant, dat volgende week zou beginnen valt onder het verbod.


Rebellerende horeca opent uit protest de terrassen

25-02-2021 - 0 reacties Een actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept collega's op om dinsdag 2 maart massaal de terrassen open te gooien en gasten te ontvangen.


Koningin Máxima is megafan van deze zeewierburger (en hij ligt nu bij de Albert Heijn)

24-02-2021 - 0 reacties Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn.


Populaire zeewierburger van Mark en Lisette nu ook in de supermarkt: ‘Mensen durven iets exotisch te kiezen’

24-02-2021 - 0 reacties Europa lijkt al overtuigd van de oer-Hollandse culinaire uitvinding van Mark Kulsdom en Lisette Kreischer en zelfs koningin Máxima is fan. Voor de liefhebbers in Nederland is er goed nieuws: vanaf deze week is de The Dutch Weed Burger ook te vinden in de schappen van Albert Heijn.


Sportvisserij heeft beet in coronatijd, vooral jeugd gooit hengel uit

23-02-2021 - 0 reacties De jeugd is voor een groot deel verantwoordelijk voor een stijging van het aantal sportvissers in ons land. De landelijke sportkoepel kreeg er vorig jaar bijna 100.000 leden bij. Hengelsportfederatie Midden Nederland, de sportvisregio voor Gelderland-Zuid, groeide met 11.000 leden. Een aanzienlijk deel van hen is jong. Velen zullen zijn aangestoken door YouTuber Enzo Knol die visfilmpjes vol enthousiasme deelt. Maar vissen is voor een enkeling ook bittere noodzaak in coronatijd.


‘Ruiming is een traumatische ervaring’; vijf vragen en antwoorden over de vogelgriep

22-02-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Vogelgriep blijft kippenboeren in Nederland teisteren. Afgelopen weekend werden een besmette pluimveehouderij in Sint-Oedenrode en twee bedrijven in de buurt geruimd. Vijf vragen en antwoorden over het virus, dat steeds vaker de kop opsteekt.


LTO Nederland presenteert jaarverslag 2020

19-02-2021 - 0 reacties 'Samen door de storm'. Dat is de titel die LTO Nederland heeft gegeven aan het jaarverslag over 2020. Corona, energie, stikstof, arbeid en biodiversiteit, ze komen in het verslag allemaal voorbij.
Bekijk het verslag hier.


CBS over stikstof: Het blijft een ingewikkelde afweging tussen natuur en economie

18-02-2021 - 3 reacties Hoeveel stikstof stoot Nederland uit, waar komt deze vandaan en waarom is die uitstoot een probleem? CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen legt het uit in deze video.


Ook de bijen komen sterk uit de vrieskou: ‘De imker moet in deze periode van het bijenvolk afblijven’

17-02-2021 - 0 reacties De sneeuwpoppen zijn aan het begin van de week nét gesmolten, maar nu al wordt uitgekeken naar de eerste zonnestralen die dit weekend gaan schijnen. De temperaturen gaan vooral in het zuiden van Nederland flink omhoog. Met de lente in aantocht komen de eerste honingbijen weer tevoorschijn. Maar hoe overleefden de bijen de ijzige kou van vorige week? Wim Steenbakkers, imker en voorzitter van de Somerense afdeling Nederlandse Bijenhoudersvereniging legt uit hoe de honingbijen afgelopen weken hebben beleefd.


Waarom India een interessant land is voor tuinbouwtoeleveranciers

17-02-2021 - 0 reacties Vorige week (8-12 februari) vond er een virtuele Nederlandse handelsmissie met India plaats. De missie werd geleid door minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag. Het doel was om bedrijven in Nederland en in India inzicht te laten krijgen in lokale uitdagingen, om hen…


Miljoen nieuwe huizen in tien jaar: ‘De handrem moet eraf’

17-02-2021 - 34 reacties In tien jaar tijd moeten er in Nederland één miljoen nieuwe huizen worden gebouwd om de woningnood af te vlakken. Dit staat in een akkoord van 34 partijen in de woningbouw. Aantallen per regio worden niet genoemd.


Houtstook veroorzaakt meer uitstoot van fijnstof dan gedacht. Wat nu?

16-02-2021 - 0 reacties Het is koren op de molen van tegenstanders van houtstook: de boodschap dat houtkachels en open haarden veel vervuilender zijn dan eerder werd aangenomen. Uit een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook verantwoordelijk is voor 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland, terwijl eerder werd uitgegaan van 10 procent. Door het nieuws laait de discussie tussen voor- en tegenstanders ook in Drenthe weer op.


Voorbereiding 350 hectare nieuwe natuur langs Alddjip

16-02-2021 - 0 reacties Rond de boven- en middenloop van de beek Alddjip (Koningsdiep) komt 350 hectare nieuwe natuur voor Natuurnetwerk Nederland. De provincie Fryslân start samen met partners in het gebied de voorbereiding voor het maken van een inrichtingsplan. Door de grote omvang en de locatie van het project is er een milieueffectrapportage nodig, waarbij de eerste stap het maken van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is.


Voorbereiding 350 hectare nieuwe natuur langs Alddjip

16-02-2021 - 0 reacties Rond de boven- en middenloop van de beek Alddjip (Koningsdiep) komt 350 hectare nieuwe natuur voor Natuurnetwerk Nederland. De provincie Fryslân start samen met partners in het gebied de voorbereiding voor het maken van een inrichtingsplan. Door de grote omvang en de locatie van het project is er een milieueffectrapportage nodig, waarbij de eerste stap het maken van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is.


In de Achterhoek is het altijd nét iets heter, kouder of droger dan de rest van het land: dit is waarom

12-02-2021 - 0 reacties HUPSEL/ WINTERSWIJK - Min 15,4 graden in Winterswijk en zelfs -16,2 graden bij het officiële weerstation in Hupsel, tussen Groenlo en Eibergen. In de Achterhoek zijn de afgelopen dagen extreem lage temperaturen gemeten. Nóg lager dan in de rest van Nederland. Hoe komt dat?


Grote politie-actie tegen mestfraude: onder meer inval bij bedrijf in Esbeek

11-02-2021 - 0 reacties De Nederlandse en Belgische politie hebben donderdag vanwege mogelijke mestfraude invallen gedaan op tientallen plaatsen in de grensstreek. In onze provincie werd onder meer onderzoek gedaan bij een bedrijf in Esbeek. In België zijn zeventien mensen gearresteerd, meldt het Belgische Openbaar Ministerie donderdag.
De resultaten van de invallen in Nederland zijn nog niet bekend.

De politie heeft aanwijzingen voor 'grootschalige fraude'. De
verdachten zouden mest illegaal hebben afgevoerd naar
akkerbouwers en naar vergisters die er biogas van maken. Ook zouden
ze testmonsters van mest in hun voordeel hebben gemanipuleerd.

Lucratief om regels te ontduikenDoor het mestoverschot in Nederland en Vlaanderen en de volgens
sommige boeren te strikte limieten op het bemesten van boerenland,
is het al gauw lucratief om de strenge regels te ontduiken.
Fraudeurs jagen ook op de subsidies voor bijvoorbeeld het vergisten
van mest.

De Nederlandse en Belgische politie doorzochten donderdag samen met
de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) huizen en
bedrijven op acht plaatsen in onze provincie en in Limburg. In België gebeurde
dat op nog eens 24 plaatsen.


Populaire schaatsgemeenten vrezen schaatstoerisme, maar verbieden het niet

11-02-2021 - 0 reacties De komende dagen kan op steeds meer plekken in Nederland op natuurijs geschaatst worden. Gemeenten waar normaal veel natuurschaatsliefhebbers op afkomen, vrezen drukte en nemen maatregelen. Het helemaal verbieden, doen ze echter niet.


Brabant komt snel met eigen idee over kernenergie

11-02-2021 - 0 reacties De provincie Brabant heeft TNO advies gevraagd over kernenergie. Het advies van TNO ligt al op het provinciehuis, maar meer wil gedeputeerde Eric de Bie (FvD) er niet over zeggen. Hij verwacht dat gedeputeerde staten 'binnen enkele weken' met een standpunt komt.
De Bie presenteerde donderdag de 'Uitvoeringsagenda Energie', het plan van de provincie Brabant voor de energietransitie in de komende jaren. Het stuk kreeg als motto 'Haalbaar, betaalbaar en met draagvlak ." De energietransitie is het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame energie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In het voorwoord bij het stuk schrijft De Bie: "De inzet van kernenergie is welkom."Kernenergie welkomKernenergie is in Nederland al jaren omstreden. Het idee komt de laatste jaren weer naar boven omdat kerncentrales geen broeikasgassen uitstoten. Forum voor Democratie, de partij van De Bie, is er een uitgesproken voorstander van.
De provincie Brabant stelt zich in het stuk op achter de doelstellingen van het rijk. Energie moet in 2030 voor minstens de helft duurzaam zijn opgewekt, in datzelfde jaar moet de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 zijn gehalveerd.
Betrouwbaar bestuurDe Bie mag zelf als lid van Forum voor Democratie een bijzondere plaats innemen. Zijn partij is er niet overtuigd dat de opwarming van de aarde aan menselijk handelen is te danken, als gedeputeerde in Brabant wil hij een 'betrouwbaar bestuurder' zijn.
"De grote lijnen voor het klimaatbeleid zijn vastgelegd. Daar moeten we ons aan houden. Als mensen daar anders over denken, moeten ze dat op 17 maart, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, laten merken."
Stapje voor stapjeDe Bie noemt de energietransitie 'een marathon.' Wat hem betreft is het een grote inspanning terwijl op dit moment nog niet duidelijk is welke technische middelen in de komende jaren wel en niet effectief zijn. "We moeten stapje voor stapje aan de slag met zo min mogelijk maatschappelijke lasten."
De Brabantse agenda noemt kernenergie een paar keer, maar er komt veel meer aan de orde. In het dikke stuk komt een groot aantal mogelijkheden langs om energie te besparen, CO2 uitstoot te verminderen en een elektriciteitsnet op te bouwen dat al die uitdagingen aan kan. Samenwerking met Brabantse bedrijven voor het bedenken van nieuwe vindingen is belangrijk. "Voor een hightech regio als Brabant liggen hier grote kansen," aldus het stuk.
Chinese investeerders"Wat mij betreft is belangrijk dat Brabanders de kans krijgen mee te doen," voegt de Bie daar aan toe. "Het gaat hier gebeuren. Laten we er voor zorgen dat de winst niet verdwijnt naar Chinese investeerders."
Daarnaast hamert het stuk op 'draagvlak' onder de bewoners van de provincie. "Dit betekent in de praktijk dat inwoners niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze moeten kunnen maken."


Groei Nederlandse economie dit jaar laagste van hele eurozone

11-02-2021 - 0 reacties De Nederlandse economie zal dit jaar met slechts 1,8 procent groeien. Dat is het laagste groeipercentage dat de Europese Commissie voor de negentien eurolanden in 2021 verwacht. Ook volgend jaar loopt het herstel van Nederland met een verwachte groei van 3 procent achter als de eurozone uit de crisis opkrabbelt. Daar staat tegenover dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard lijkt te zijn geweest dan verwacht, stelt het dagelijks EU-bestuur.


Zeldzame koudegolf komt eraan: temperatuur kan zakken tot 23 graden onder nul.

09-02-2021 - 26 reacties De eerste officiële koudegolf in Nederland sinds 2012 komt eraan. Daarbij moet drie dagen achter elkaar -10 worden aangetikt. Vanmorgen werd volgens meteorologe Diana Woei al 15,4 graden onder nul in Winterswijk. ,,En het wordt nog kouder’’, waarschuwt de weervrouw.