Nederland

Al het Nederland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Nederland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Nederland nieuws

Kwetsbare Veluwe staat er slecht voor: ‘Het is dweilen met de kraan open’

06-12-2019 - 3 reacties Herstel van de kwetsbare natuur in Nederland lukt nauwelijks. Ook in de regio staan de beschermde natuurgebieden er nog steeds slecht voor. Het beroerdst gaat het met de Veluwe.


Otterpopulatie groeit, aantal verkeerslachtoffers ook

06-12-2019 - 0 reacties Nadat in 1988 de otter in Nederland was uitgestorven, is in 2002 gestart met een herintroductieprogramma voor de otter. De gegevens over de winter 2018/2019 laten zien dat de populatie in verspreiding en aantal blijft toenemen. Het aantal verkeersslachtoffers neemt echter ook toe.


Prijs Nederlandse spotmelk houdt gemakkelijk stand

05-12-2019 - 0 reacties Historisch gezien zakt de prijs van spotmelk als en baksteen in deze tijd van het jaar. Vooralsnog houdt de DCA-notering voor Nederland gemakkelijk stand. Marktexpert Wouter Baan vertelt hoe dit komt en doet de zuivelmarkt verder uit de doeken.


Door de stikstofcrisis verkoopt veiling Moerdijk veel meer bouwmachines aan het buitenland

05-12-2019 - 1 reacties Dit jaar zijn op de internationale megaveiling van bouwmachines in Moerdijk 10 tot 20 procent meer machines uit Nederland aan het buitenland verkocht. Volgens Diederick van Haselen van het veilingbedrijf Ritchie Brothers heeft dat te maken met de stikstofcrisis en het stilleggen van bouwprojecten vanwege de PFAS-normen."


Als het aan de boeren ligt, blijven het schap rond kerst leeg

05-12-2019 - 0 reacties De gemoederen leken wat te bedaren in agrarisch Nederland, maar boze boeren kondigen een nieuw protest aan.


Stichting Nederland CO2 Neutraal roept Omrin uit tot meest duurzame bedrijf van Nederland

05-12-2019 - 0 reacties LEEUWARDEN - Omrin is donderdagmiddag uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf van Nederland. Dit gebeurde tijdens een evenement van Stichting Nederland CO2 Neutraal in Driebergen.


Supermarkten: ‘dreiging boeren om voedselvoorziening plat te leggen is ernstig’

05-12-2019 - 0 reacties De supermarkten maken zich grote zorgen over de dreiging van boeren om hun distributie plat te leggen. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) bereidt een grote landelijke blokkade voor die de complete voedselvoorziening in Nederland moet ontregelen.


LTO gaat bij leden peilen over vervolgstappen stikstof

05-12-2019 - 0 reacties LTO Nederland wil een leden-enquête uitvoeren over de te nemen vervolgstappen van het voorgenomen stikstofbeleid.


Tulpenvlag siert komend tulpenseizoen

05-12-2019 - 0 reacties Komend tulpenseizoen wordt de tulpentijd extra onder de aandacht gebracht door Tulpen Promotie Nederland (TPN) met een speciale tulpenvlag. Tulpen Promotie Nederland hoopt dat alle straten en winkels met deze vlag in het tulpenseizoen oranje kleuren. Oranje, als trots symbool van de tulp en Nederland.…


'Landbouwgronden meer concentreren'

05-12-2019 - 12 reacties De Nederland landbouwgronden moeten opnieuw worden ingericht om de milieu-crisis tegen te gaan. Daarvoor pleiten bestuursvoorzitter Louise Fresco, van de Wageningen University, en oud-Landbouwminister Cees Veerman vandaag op de opiniepagina's van het FD.

'Willen we landbouw in Nederland, dan is de vraag: waar dan en hoe dan? Die botsende belangen moeten we op voorhand beter tegen elkaar afwegen en niet wanneer ze blijken te bestaan', zegt Veerman. 'De geschiedenis laat zien dat we zeer wel in staat zijn geweest om via ruilverkaveling de landbouw te bevorderen en maatschappelijke doelen te dienen', zegt Rudy Rabbinge, emeritus hoogleraar Duurzame Ontwikkeling en Voedselzekerheid.


LTO blij met goedkopere weersverzekering

05-12-2019 - 0 reacties LTO Nederland is blij dat de Brede weersverzekering aantrekkelijker is gemaakt voor boeren.


Bouw: kabinet moet miljarden in natuur steken

04-12-2019 - 12 reacties De bouwsector wil dat het kabinet de komende jaren fors investeert in natuurgebieden. Kwetsbare ecosystemen moeten met behulp van miljardeninvesteringen aansterken, zodat bouwprojecten niet opnieuw tot stilstand komen zoals bij de stikstofcrisis. Daarvoor pleit belangenorganisatie Bouwend Nederland.


Studie naar kassen in Nederland verschenen

02-12-2019 - 0 reacties Recent is het boek Kassen in Nederland uitgebracht, een uitgebreide studie van plantenkassen in Nederland tussen 1650 en 1950.


Droogte in Achterhoek houdt aan ondanks regen

01-12-2019 - 1 reacties BORCULO - Het regenachtige najaar heeft de grondwaterstand in de droogste gebieden van Nederland nog niet overal voldoende verbeterd. In de Achterhoek is het nog steeds erg droog.


Verbod op pulsvisserij leidt tot meer plastic in zee

30-11-2019 - 0 reacties Het Europese verbod op pulsvisserij leidt niet alleen tot een inkomstenderving bij vissers. Ook de hoeveelheid plastic die in zee belandt neemt door het verbod toe. Dat komt omdat vissers nu noodgedwongen weer sleepnetten moeten gebruiken.
Om te voorkomen dat de 'ouderwetse' netten snel slijten, gebruiken vissers blauwe of oranje kunststofvezels. Maar naar schatting de helft van dat plastic 'vispluis' komt vroeg of laat als afval in zee terecht. Het meeste blijft achter, soms belandt het op het strand terecht, zegt Erik van Uffelen van cultuurorganisatie Centree in Zierikzee.
Noodkreet van de zee
Van Uffelen coördineerde vandaag een landelijke opruimactie van vispluis. Ruim dertig vrijwilligers verzamelden vispluis op een aantal stranden. Met het opgeruimde spul wil Centree een kunstwerk maken in de vorm van een hand, die de noodkreet van de zee moet symboliseren.
Als het aan hem ligt, maakt het kunstwerk consumenten bewust van de gevaren voor de natuur van vispluis. "Want we ruimen het hier nu wel op, maar daarmee stoppen we vervuiling niet", zegt hij bij Omroep Zeeland.
Op dit moment wordt naar schatting 125.000 kilo vispluis verkocht in Nederland en België. De verkoop neemt toe, nu steeds meer vissers teruggaan naar het gebruik van sleepnetten. "We zien in de cijfers nu al dat er een stijging is te zien in de verkoop", aldus Van Uffelen.
Duurzaam alternatief
Hij wijst erop dat er duurzame alternatieven zijn voor het gebruik van vispluis. "Maar die zijn duurder. Dus als consumenten bereid zijn meer te betalen voor de vis, is dat al een deel van de oplossing."


PFAS, PFOA, PFOS - de impact is nog steeds lastig meetbaar

30-11-2019 - 0 reacties Eindelijk is er een PFAS-norm voor bouwend Nederland. Is daarmee het gezondheidsprobleem nu opgelost? Nou, nee.


Kaasmakerij De Terschellinger wil graag 6,5 miljoen kilo melk tot Skylger kaas verwerken

29-11-2019 - 0 reacties Terschelling krijgt mogelijk een nieuwe kaasfabriek met een verwerkingscapaciteit van 6,5 miljoen kilo melk voor de productie van de Skylger kaas voor Friesland­Campina. De melk moet komen van 9 melkveebedrijven op het eiland die lid zijn van de zuivelcoöperatie en die samenwerken met Vogelbescherming Nederland waarbij ze veel aandacht schenken aan weidevogelbeheer. Daar is een 5 jarige pilot voor gestart. FrieslandCampina vroeg Kaasmakerij De Terschellinger in Oosterend om de kaas te maken.


Geitenhouderij in de lift, daling bij varkens en runderen

29-11-2019 - 0 reacties Het aantal geiten in Nederland steeg in 2019 opnieuw. Het nam vergeleken met een jaar eerder 4,5 procent toe naar 614.000 dieren. Het aantal varkens (12,1 miljoen) en runderen (3,8 miljoen) is juist iets gedaald.


Forse groei in Nederlandse export van pootaardappelen naar Cuba

29-11-2019 - 0 reacties Cuba importeert dit jaar fors meer pootaardappelen uit Nederland. De uitvoer van Nederlands pootgoed over de oogst van zomer 2019 komt uit op circa 16.000 ton. De afgelopen 3 jaren schommelde dat tussen de 8.000 en 10.000 ton. De verwachting is dat de export komende jaren verder zal groeien.


Stikstof verandert soortengemeenschappen van vlinders en bijen

29-11-2019 - 1 reacties Veranderingen in de soortengemeenschappen van vlinders, bijen en de planten waar zij van afhankelijk zijn, vertonen een sterke samenhang met stikstofdepositie. Herstel van stikstofgevoelige soorten blijkt mogelijk, maar de vermindering van stikstofbelasting sinds 1990 is nog onvoldoende voor herstel op grote schaal. Dat blijkt uit een analyse van de veranderingen in soortengemeenschappen van dagvlinders en bijen in Nederland over een periode van 80 jaar. Daarbij zijn ook de planten onderzocht waar deze insecten als larve van afhankelijk zijn.