Nederland

Nederland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Nederland nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Nederland nieuws

Soortenrijk grasland verhoogt opslag en efficiënt gebruik van biomassa

26-02-2020 - 0 reacties Een grote diversiteit aan plantensoorten leidt tot meer vastgelegde zonne-energie, niet alleen in de planten zelf, maar ook in het overige boven- en ondergrondse leven. Een internationaal team van onderzoekers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland met elkaar aanvullende expertises, toont aan dat een soortenrijke plantengemeenschap, zoals een bloemrijk grasland, meer biomassa vastlegt dan een soortenarme gemeenschap. De verhoogde status versterkt de energiestromen in het boven- en ondergrondse voedselweb. Bovendien lekt er minder energie weg. Dat schrijft het team in Nature Ecology and Evolution van deze week.


Sneeuwval en gladheid zorgen voor ongelukken, code geel afgegeven

26-02-2020 - 0 reacties Op diverse plaatsen in Brabant zijn woensdagochtend vroeg ongelukken gebeurd door sneeuw en gladheid. Op de A27 tussen Breda en Oosterhout schaarde een vrachtwagen.

ENSCHEDE - In het oosten en zuiden van Nederland is vannacht de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Op sommige plekken viel zelfs een paar centimeter, al verdween de sneeuw in deze regio al snel weer. Maar goed nieuws voor winterliefhebbers: morgen is er wederom kans op een witte deken.


Boeren voeren volgende maand onder meer in Zwolle actie

26-02-2020 - 6 reacties Agractie Nederland gaat op 21 maart actievoeren in onder meer Zwolle. De stad wordt genoemd als één van zes landelijke locaties waar op die dag aandacht wordt gevraagd voor de situatie van boeren. Agractie wil de aandacht vestigen op de -volgens de organisatie- onnodige voedselimport en oneerlijke prijzen.


Weidevogelstand bleef stabiel in reservaatgebieden

25-02-2020 - 1 reacties Met veel boerenlandvogels gaat het al decennia lang slecht in Nederland. Daarom wordt al decennia geïnvesteerd in agrarisch natuurbeheer voor weidevogels in het boerenland. Daarnaast zijn er reservaten waar het beheer speciaal is gericht op het behoud van weidevogels. Deze natuurgebieden zijn vaak in eigendom van terreinbeherende organisaties. Sovon bekeek de trends in aantallen van weidevogels in de laatste 10 jaar in deze gebieden. De stand van de weidvogels is in reservaatgebieden sinds 2009 gemiddeld stabiel gebleven.


Vlaamse tomatentelers verontrust over tomatenvirus

25-02-2020 - 0 reacties Door een eerste uitbraak van het tomatenvirus in Frankrijk is de ongerustheid bij de Vlaamse tomatentelers sterk toegenomen. Eerder was het ‘tomato brown rugose fruit virus’ of afgekort ToBRFV-virus al vastgesteld in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver raadt tomatentelers aan om zo weinig mogelijk bezoekers toe te laten in serres en de hygiënemaatregelen maximaal op te drijven.


Veredeling van sorghum maakt snelle opmars in Nederland

25-02-2020 - 0 reacties Nic Boerboom, veredelaar sorghum bij DSV zaden, signaleert dat de veredeling van sorghum in Noord-west-Europa de afgelopen tien jaar forse stappen heeft gemaakt. Vooral in Nederland krijgt die veredeling veel aandacht.


Boze boeren willen eigen landelijke publieke omroep

25-02-2020 - 0 reacties Krijgt Nederland nog een nieuwe publieke omroep erbij? De boeren van actiegroep Farmers Defence Force, die regelmatig Nederland plat leggen, zijn nu ook een campagne gestart om leden te werven om zo een eigen omroep te krijgen.


LTO vindt dat overheid moet Mesdag-onderzoek serieus moet nemen

21-02-2020 - 0 reacties Donderdag 20 februari presenteerde Stichting Mesdag Zuivelfonds de bevindingen van het onderzoek naar de stikstofmodellen. De resultaten sluiten volgens LTO Nederland aan bij de eerdere rapporten die onzekerheden aantonen in de cijfers. LTO roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om inhoudelijk te reageren op deze nieuwe analyse. Daarbij is het nodig dat kritisch wordt gekeken naar de implementatie van eerdere adviezen om de modellen en meetmethoden te verbeteren.


LTO: minister neem nieuw stikstofonderzoek serieus

20-02-2020 - 0 reacties Boerenorganisatie LTO Nederland roept het ministerie van Landbouw op het stikstofonderzoek van het Mesdag Zuivelfonds serieus te nemen en snel met een reactie te komen.


Nieuwe berekening: ‘Boeren dragen véél minder bij aan stikstofneerslag’

19-02-2020 - 0 reacties Boeren zijn verantwoordelijk voor zo’n 23 procent van de neerslag van stikstof in Nederland en niet voor 46 procent. Dat zegt het Mesdag Zuivelfonds, een boerenbelangenorganisatie. Volgens de organisatie kloppen de stikstofberekeningen van het RIVM niet.


Boer Arno uit Dijkerhoek blijft thuis: "Statement is al gemaakt"

19-02-2020 - 0 reacties Voor de derde keer in een half jaar tijd trekken boeren vanuit heel Nederland naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid, maar niet elke boer doet daar aan mee. "Het statement is al gemaakt, het is nu aan de politiek en het landbouwcollectief om er uit te komen", zegt melkveehouder Arno Meijerman.


Kabinet wil natuurschade compenseren met ‘natuurbank’

19-02-2020 - 2 reacties Het kabinet gaat een „natuurbank” oprichten om natuurschade te compenseren die voortkomt uit projecten die vanwege hun „grote openbaar belang” koste wat kost moeten doorgaan. Het gaat bijvoorbeeld om projecten van waterschappen, die Nederland tegen overstromingen beveiligen, maar ook om infrastructurele projecten die het kabinet cruciaal vindt, zoals de verbreding van snelwegen. Als daarbij schade wordt toegebracht aan de natuur, moet dat worden goedgemaakt.


Recordaantal bedrijven wil wegens brexit naar Nederland

19-02-2020 - 0 reacties Nog nooit besloten zoveel bedrijven zich in Nederland te vestigen als vorig jaar. In 2019 kozen bijna vierhonderd internationale ondernemingen voor Nederland. Daarvan deden bijna tachtig bedrijven dat wegens de brexit. Ook dat is een record, meldt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Nog eens vierhonderd bedrijven zouden een verhuizing naar Nederland overwegen.


Farmers Defence Force: Met onze trekkers schudden we Nederland wakker

19-02-2020 - 0 reacties Voor de derde keer in korte tijd rijden woensdag duizenden boeren met hun trekkers naar Den Haag. Organisator van het protest is de radicale actiegroep Farmers Defence Force. „Alleen praten helpt niet. We moeten de druk op de ketel houden”, zegt woordvoerder Jeroen van Maanen.


NVWA spoort geiten- en schapenhouders aan om dieren te vaccineren tegen Q-koorts

18-02-2020 - 0 reacties Schapen- en geitenhouders in Nederland ontvangen deze week een digitale nieuwsbrief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de nieuwsbrief legt de NVWA uit waarom het belangrijk is om geiten en schapen te vaccineren tegen Q-koorts. Vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor alle houders van schapen en geiten die bezoekers toelaten bij hun dieren, bijvoorbeeld kinderboerderijen, bedrijven die lammetjesaaidagen organiseren en boerencampings. De vaccinatieplicht geldt ook voor bedrijven die 50 of meer melkschapen of -geiten houden.


LTO smeekt Brussel om overgangsperiode voor chloorverbod aardappelen

18-02-2020 - 0 reacties POORTVLIET - Landbouworganisatie LTO Nederland smeekt Brussel om een overgangsnorm voor chloorresten op bewaaraardappelen.


Staatsbosbeheer begint met planten klimaatbestendig bos

18-02-2020 - 0 reacties Staatsbosbeheer is dinsdag in het Limburgse Sevenum gestart met de aanplant van een nieuw bos. Het is het eerste bosareaal van de in totaal 5000 hectare nieuw bos die de dienst tot 2030 in heel Nederland wil aanplanten. De nieuwe bossen verrijzen voornamelijk op stukken grasland.


Nesospora is met gerichte selectie uit te bannen

18-02-2020 - 0 reacties Neospora is een belangrijke oorzaak van verwerpen bij melkkoeien. Volgens Thomas Dijkstra van de Gezondheidsdienst voor Dieren is 80% van de Nederlandse melkveebedrijven besmet met de parasiet en bij 10% van alle melkkoeien in Nederland worden afweerstoffen gevonden. Een vaccin of medicijn tegen de parasiet bestaan niet. Het blijkt echter dat Neospora vooral in bepaalde koefamilies op een melkveebedrijf wordt gevonden. Dat betekent dat de melkveehouder de aandoening met gericht fokbeleid kan bestrijden.


Waarde betalingsrechten in 2020 omlaag

17-02-2020 - 0 reacties De waarde van de betalingsrechten uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gaan in 2020 omlaag. Dit is nodig omdat er minder budget is voor de betalingsrechten. Een deel van het budget is verplaatst naar andere subsidies. Er komt onder andere meer geld voor plattelandsontwikkeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verwacht dat de waarde met ongeveer 5 euro per betalingsrecht daalt.


Ook na versoepeling blijft PFAS-norm probleem voor bouw en infrasector

17-02-2020 - 0 reacties De bouw en infrasector hebben veel last van de hogere PFAS-norm ondanks dat deze in december al versoepeld is. Vertraging en hogere kosten zijn het gevolg. Dit meldt brancheorganisatie Bouwend Nederland (pdf) die een enquête heeft uitgevoerd onder ruim 350 bedrijven.