Nederland

Al het Nederland nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Nederland nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Nederland nieuws

Wageningen voor de veertiende keer ‘beste universiteit’

15-11-2018 - 0 reacties Wageningen University & Research is voor de veertiende maal op rij gekozen tot ‘beste universiteit’ in Nederland. Van de negentien Wageningse bachelor opleidingen krijgen er dertien het predicaat ‘Topopleiding’. De universiteit als geheel scoort 74 punten – met afstand de hoogste landelijke score. ‘Wageningen wint weer’ kopt de Keuzegids Universiteiten 2019 die vandaag is verschenen.


Dit was de gemiddelde prijs voor krachtvoer in 2017

15-11-2018 - 0 reacties Melkveehouders in Nederland betaalden over 2017 gemiddeld €250 per ton krachtvoer. Met deze prijs bevindt Nederland zich in de middenmoot, vergeleken met andere belangrijke zuivellanden.


Krachtvoerprijs ligt ten opzichte van buitenland voor Nederlandse melkveehouder op gemiddeld niveau

14-11-2018 - 0 reacties De Nederlandse melkveehouder betaalde in 2017 gemiddeld 250 euro per ton krachtvoer. Met deze prijs zit Nederland in de middenmoot wat betreft krachtvoerprijs ten opzichte van de andere belangrijke zuivellanden. Op de melkveebedrijven in Duitsland, Denemarken en Ierland liggen deze prijzen iets lager, variërend van 220 euro tot 240 euro per ton. De prijs voor krachtvoer in Frankrijk en Polen ligt met ruim 315 euro per ton een stuk hoger dan in Nederland.


Dierlijke sector wint opnieuw verkiezing Kwaliteitsmanager van het Jaar

14-11-2018 - 0 reacties Twee kwaliteitsmanagers uit de vleessector en een uit de zuivel zijn dit jaar door de jury genomineerd voor de titel Kwaliteitsmanager Food 2018. Daarmee zal opnieuw een producent van dierlijke producten deze verkiezing winnen. Vorig was dit Group QA-manager Hugo Pol van Vion Nederland.


Coca-Cola zet verder in op minder suiker en minder plastic (video)

14-11-2018 - 0 reacties Coca-Cola in Nederland wil dat tegen eind 2019 alle plastic flessen van het bedrijf zullen bestaan uit vijftig procent gerecycled plastic. Dat betekent dat er vijftig procent minder nieuw plastic nodig is om een fles te maken. Ook zet het bedrijf verder in op het verminderen van suiker in frisdranken.


Uitstoot CO2 iets gestegen

14-11-2018 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het derde kwartaal iets toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Huishoudens en de dienstensector stootten minder van het broeikasgas uit, omdat ze minder aardgas verstookten voor verwarming. De transportsector, industrie, landbouw en energiebedrijven produceerden juist meer uitstoot.


Economische groei Nederland valt terug, krimp in Duitsland

14-11-2018 - 0 reacties De economische groei zwakt af. Het afgelopen kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,2 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Dat is de kleinste groei in ruim twee jaar, meldt het CBS.
Een kwartaal eerder was er nog een groei van 0,8 procent.
In Duitsland, de grootste economie van Europa, was er afgelopen kwartaal zelfs een krimp van de economie van 0,2 procent. Dat is sinds begin 2015 niet meer voorgekomen.
Wereldhandel
De belangrijkste reden voor de teruglopende groei lijkt de export. Door internationale spanningen staat de wereldhandel onder druk. De export van goederen en diensten groeide weliswaar nog met 2 procent, maar in het verleden was die groei aanzienlijk groter.
"Ook elders in Europa zien we dat de groei tegenviel", zegt Peter-Hein van Mulligen van het CBS. "Aan de andere kant, we hebben een lange periode van economische groei achter de rug, dus het is niet zo gek dat het even wat minder groeit."
De werkgelegenheid verbetert echter nog altijd. Het aantal banen nam toe, het aantal vacatures bereikte met 262.000 opnieuw recordhoogte en de werkloosheid daalde licht naar 348.000. Het is voor sommige werkgevers moeilijk om het juiste personeel te vinden, al is de krapte volgens het CBS nog niet zo erg als tien jaar geleden.
Schonere auto's, WK-debacle
De krimp van de Duitse economie is vooral te wijten aan de dalende export. Vanwege nieuwe strengere emissie-eisen zijn er afgelopen zomer minder Duitse auto's uitgevoerd; veel fabrikanten worstelen met de nieuwe normen. De Duitse auto-industrie heeft een omzet van honderden miljarden euro's, waardoor tegenslagen daar snel merkbaar zijn.
Volgens ING-econoom Carsten Brzeski kan ook het afgelopen WK ervoor geleid hebben dat er minder vertrouwen is onder Duitse consumenten. Duitsland werd toen al in de groepsfase uitgeschakeld na verlies tegen Zuid-Korea.
"De prestaties van het nationaal voetbalteam durven we niet te voorspellen, maar de auto-industrie zou de komende maanden kunnen herstellen", zegt Brzeski.
Volgens hem zijn de slechte cijfers van Duitsland een wake-up call, zeker nadat bondskanselier Merkel haar vertrek heeft aangekondigd. "De reputatie van Duitsland als sterke man (of vrouw) van Europa loopt krassen op. De tegenvallende cijfers van vandaag laten zien dat politieke stabiliteit en sterke groei zeker geen vast gegeven zijn."

DEN HAAG (ANP) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste berekening.
Het bericht Laagste groei economie in twee jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea
DEN HAAG (AFN) - De economische groei in Nederland is in het derde kwartaal uitgekomen op het laagste niveau in ruim twee jaar. Het bruto binnenlands product (bbp) dikte met 0,2 procent aan ten opzichte van een kwartaal eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis...


Brussel gaat dierenwelzijnstrategie evalueren

14-11-2018 - 0 reacties De Europese Commissie heeft toegezegd de EU-strategie voor dierenwelzijn uit 2012 te evalueren – ruim drie jaar nadat het Europees Parlement daarom heeft gevraagd. Daarmee is er nog geen nieuwe strategie, waar Nederland al meer dan twee jaar geleden om heeft gevraagd, maar het is een begin.


​LTO oneens met inkrimpingsvoorstel OM

14-11-2018 - 0 reacties LTO Nederland is het oneens met de uitspraak van het Openbaar Ministerie (OM) dat inkrimpen van de Nederlandse veestapel de enige manier is om mestfraude aan te pakken. Volgens LTO zijn er meerdere oplossingen, bijvoorbeeld door te kijken hoe mestpro


Helft van soja uit Oekraïne is niet GMO-vrij

14-11-2018 - 0 reacties De sojabonen uit Oekraïne zijn populair in Nederland, wat met name te maken heeft met de lage prijs. Echter, ook speelt het feit dat deze soja over het algemeen GMO-vrij zou zijn mee. Uit recent onderzoek is nu gebleken dat bijna de helft van de soja uit het land toch genetisch gemodificeerd is. 


Ag Leader ParaDyme krijgt opvolger

13-11-2018 - 0 reacties Gps-fabrikant Ag Leader is in Nederland vooral bekend van zijn unieke dubbele gps-ontvanger: ParaDyme. Die past bij de bedrijven met specialistische teelten en die nauwkeurigheid hoog in het vaandel hebben. Na beëindiging van de ontvanger heeft Ag Leader een waardig opvolger geïntroduceerd.


LTO: er zijn meer oplossingen dan inkrimpen veestapel

13-11-2018 - 0 reacties LTO Nederland is het oneens met het Openbaar Ministerie (OM). Die zegt dat het inkrimpen van de Nederlandse veestapel de enige manier is om mestfraude aan te pakken. ‘Wij kijken liever naar opties om mestproducten beter in te zetten’, aldus Claude van Dongen, portefeuillehouder bodem- en waterkwaliteit bij LTO Nederland.


De opslag van hele maar ook versnipperde bieten

13-11-2018 - 0 reacties Afgelopen week werden op twee locaties in Nederland voederbieten opgeslagen in folieslurven met de Feedtuber. Op n locatie werden de bieten gesnipperd voordat ze in de slurf gingen; op de andere locatie werden hele bieten in de slurf geperst. De twee methodes worden hieronder verder uitgewerkt.


RVO.nl en ZonMw intensiveren samenwerking op zorggebied

13-11-2018 - 0 reactiesDe Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en ZonMW gaan kennis uitwisselen en samenwerken op het gebied van publiek-private samenwerking in gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.


Kringloop in de landbouw: organische mest

13-11-2018 - 0 reacties Om klimaatverandering tegen te gaan heeft Nederland samen met 194 andere landen het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Hierin is afgesproken dat de Nederlandse landbouw CO2-uitstoot, methaan en lachgas moet verminderen met 3,5 miljard kg in 2030, ten opzichte van 1990.


De Nederlandse boer krijgt overal de schuld van

13-11-2018 - 0 reacties Wie het nieuws een beetje volgt, struikelt over de problemen die de agrarische sector in Nederland ten laste worden gelegd. 'De boer krijgt overal de schuld van', aldus Jaap Majoor. 'Door boeren te belonen voor hun inspanningen, kunnen we samen het milieu verbeteren', schrijft hij.


Nederland wil kookboeken om te lezen

12-11-2018 - 0 reacties November staat in het teken van de grootste bibliotheekcampagne van Nederland: Nederland Leest. Het thema van 2018? Voeding! Het is dan ook Kookboekenweek deze week, om de Nederlandse kookboeken “extra op smaak te brengen”. Waarom lezen we 2018 eigenlijk nog kookboeken, terwijl internet barst van de recepten?


We hebben een nieuwe vijand: niet hoog water, maar de droogte

11-11-2018 - 0 reacties Eeuwenlang maakten we ons in Nederland druk over het gevaar van overstromingen. Maar nu lijkt niet het water maar juist het ontbreken ervan onze vijand.


Waarom stuurt LNV Cees Veerman op Franse vissers af?

10-11-2018 - 1 reacties Omdat Nederland 1 van de meest corrupte bananenrepublieken van Europa is, Nigeria aan de Noordzee. Waar je als politicus begint, om bij bewezen verdiensten dan in het corporate circuit een kruiwagentje te krijgen; als hun lobbyist. Waar corrupte multi-bestuurders uit de generatie ’68 louter voor eigengewin ons land naar de kloten helpen.


Nederlandse aardappelsector waarschuwt voor 'fritesoorlog'

10-11-2018 - 0 reacties De Nederlandse aardappelindustrie vreest dat de Zuid-Amerikaanse markt op slot gaat voor diepvriesfriet. Colombia heeft aangekondigd antidumpingheffingen in te voeren op bevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland.