Nederland

Nederland is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Nederland en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Nederland nieuws

De anti-landbouwwet van Minister Schouten

25-10-2020 - 21 reacties Biedt de Kamerbrief wetsvoorstel stikstofreductie en natuurbescherming oplossingen? Of slechts ‘adders onder het gras’ voor de landbouw? De 55 pagina’s tellende Memorie van Toelichting bij de Kamerbrief, beloofd slechts het laatste voor de Nederlandse boeren.

Dit Kabinet heeft de jacht op de beschikbare ruimte in Nederland geopend. En die ruimte wil men halen bij de boeren. Dat bleek in april jl. al uit de Kamerbrieven van Minister Schouten en Minister Ollongren – Binnenlandse Zaken; het ministerie waar de toekomstige Omgevingswet onder gaat vallen. In de Omgevingswet zit het overgangsrecht dat slechts 10 jaar geldt. Waarmee onze bestaande rechten en vergunningen waardeloos worden en latente ruimte zal verdampen. Dit wetsvoorstel is een ruimtelijke ordeningswet, vermomd als milieumaatregel. Die een groot aantal boeren onvrijwillig naar de uitgang gaat begeleiden, als wij niet ingrijpen.


Boer Geert Jan duikt weer op in konijnenpak en Merel blijkt een waaghals

24-10-2020 - 0 reacties Korte updates van de sterren op sociale media - wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.


Nederlandse cannabisteler mag teelt starten zonder opiumontheffing

23-10-2020 - 0 reacties Startup cannabisteler Fyta Company mag, na tussenkomst van de rechter, toch cannabis gaan telen in Nederland. Een aanvraag voor een opiumontheffing dreigde door het ministerie van VWS te worden afgewezen, maar volgens de rechter op onjuiste gronden. Het gaat hier immers om productie van cannabis flos met…


Veerkracht economie al voor corona op retour

23-10-2020 - 0 reacties Al voor de coronacrisis is de veerkracht van de Nederlandse economie hard onderuit gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Dit kan grote gevolgen hebben voor de herstelmogelijkheden van Nederland na de crisis.


Tegenstanders Drents windmolenpark vangen opnieuw bot bij rechter

22-10-2020 - 0 reacties De rechter in Assen heeft een groep tegenstanders van een windmolenpark in Drenthe niet-ontvankelijk verklaard in het kort geding dat ze hadden aangespannen. Ze voldeden niet aan de formele eisen om hun zaak verder te behandelen.
De actiegroep Platform Storm vroeg de rechter in het kort geding om de aanleg van het windmolenpark Drentse Monden stil te leggen. Ze hebben een waslijst van bezwaren tegen de windmolens, zoals verstoring van rust, geluidsoverlast en aantasting van de natuur.
In februari 2018 had de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, geoordeeld dat de bouw mocht doorgaan. Daarmee leek het einde van tien jaar procederen door de tegenstanders bereikt.
Maar ze putten afgelopen zomer hoop uit een uitspraak van de Europese rechter over een aantal windmolens in België. Het Europees Hof van Justitie zei dat er strenge milieu- en gezondheidsnormen op windparken van toepassing zijn. Die strenge regels zijn niet in Nederland toegepast, waarop Platform Storm eiste dat ook de Nederlandse vergunningen in de prullenbak verdwijnen en dat de bouw moet worden stilgelegd.
De rechter in Assen heeft daar geen uitspraak over gedaan, omdat hij de eisers niet-ontvankelijk verklaart. Platform Storm beraadt zich op verdere stappen. "We menen dat die situatie niet kan en mag voortduren en zullen dus niet in deze situatie berusten."


Baasjes willen meer zorg voor huisdier, tekort aan dierenartsen loopt op

22-10-2020 - 0 reacties Met slechts enkele honderden specialisten en miljoenen gezelschapsdieren in Nederland, is er sprake van nood. Mensen met een huisdier willen namelijk steeds betere zorg voor hun ‘kind’. De opleiding tot specialist is loodzwaar, met een groot Europees eindexamen als afsluiter. ,,Het is bijna een uitzondering als je het haalt.’’


Benoeming nieuwe voorzitter LTO Nederland aanstaande

21-10-2020 - 0 reacties Op dinsdag 10 november zal de Ledenraad van LTO Nederland stemmen over de benoeming van een nieuwe voorzitter. De selectie- en begeleidingscommissie vanuit Bestuur en Ledenraad hebben de gesprekken met kandidaten afgerond en gaan nu voor één, nog 'geheime' kandidaat. Een ding is wel duidelijk: Joris…


Hete zomers slecht nieuws voor de kievit; vrijwilligers vonden veel dode kuikens

20-10-2020 - 0 reacties Het voorjaar is telkens weer een drukke tijd voor Piet Peijs uit Reusel-De Mierden. Met een groep vrijwilligers verplaatst Peijs dan voorzichtig kievietsnesten om de eieren te redden van de ploeg. Ondanks zijn inzet telt Brabant steeds minder kieviten. En de droge zomers van de afgelopen jaren maken het er niet beter op.
Drie droge zomers op een rij laten hun sporen na in de natuur. In een serie van vier verhalen onderzoekt Omroep Brabant wat dat betekent voor 'onze' dieren. Natuurmonumenten sloeg onlangs alarm. De schade aan de natuur door de klimaatverandering is onherstelbaar. Moet Brabant straks verder zonder de grote bronlibel, zonder kieviten en zonder heideblauwtje? Om er maar drie te noemen...
Jochem Sloothaak is de weidevogelkenner van Brabants Landschap. Hij vertelt dat het aantal weidevogels elk jaar met ongeveer vijf procent terugloopt. "En dat al jarenlang". De schade door de droogte van de afgelopen jaren komt daar boven op.
Sloothaak: “Dit jaar hebben we heel veel eieren gevonden met niet uitgekomen kuikens. Die hebben dan niet eens de energie om de eierschaal open te bikken. En als dat wel lukt, vinden ze door de droogte nauwelijks insecten. We hebben dit jaar voor het eerst massaal dode kuikens gevonden.”
Peijs: "Door de droogte is de bodem keihard. En door de droogte zijn er ook nog eens veel minder insecten."
De kievit deed het al slecht voor de droogte. Sloothaak wijt dat voor een groot deel aan de schaalvergroting in de landbouw. De kievit heeft een voorkeur voor vlak land waar-ie tegenstanders van verre aan ziet komen. In Nederland nestelt de kievit dus vaak op akkers. Ondanks vrijwilligerswerk als dat van Peijs komen veel kievitkuikens om tussen de scharen van de ploeg. Sloothaak: "De machines worden steeds groter, de kuikens kunnen niet meer ontsnappen."
De door Peijs opgerichte weidevogelvereniging rukt elk jaar met 25 vrijwilligers uit om op de akkers van tachtig boeren nesten te redden . “Toen we begonnen, moesten we bij iedere boer praten als brugman. Tegenwoordig zeggen ze ‘kom maar’. Ze zijn heel meegaand."
Toch ziet Peijs ook op 'zijn' akkers een snelle achteruitgang van het aantal kieviten. "Vijftien jaar geleden haalden we nog wel eens de driehonderd nesten. Als we nu de honderd halen, zijn we al tevreden. Er zijn steeds minder insecten. De bodem van de akkers verslechtert, er zitten minder wormen in.
Kieviten zijn in Nederland beschermd. Er wordt ook geld aan uitgegeven. Zo krijgt Arjens Boom uit Babyloniënbroek een vergoeding, omdat hij elk jaar elf hectare van zijn land onder water zet. Toen Boom in een conflict belandde over de uitbreiding van zijn melkveebedrijf met 110 koeien besloot hij de zaken anders aan te pakken en zijn inkomsten voor een deel te halen uit ecologisch beheer. "Een topper," noemt Sloothaak hem.
Trots stuurt Boom via whatsapp foto's van alle vogels die op zijn vochtige land afkomen. "De groenpootruiter, patrijzen, grutto, pleviertjes, wulpen, kieviten, lepelaars. Ik ga geen uren in het veld zitten kijken, maar ik heb er wel hoe langer hoe meer plezier in gekregen."
Sloothaak bezoekt het Vughts Gement. Een gebied dat is ingericht voor weidevogels. De waterstand is verhoogd, er wordt gemaaid na het broedseizoen en grazende koeien zorgen voor ruigte in het grasland.
"Dit was een van de echte weidevogelgebieden in de provincie," zegt Sloothaak. "Maar ook hier gaat het snel achteruit. Eigenlijk zijn er in Brabant geen grote gebieden meer met veel weidevogels. Naar schatting zijn van de kievit in heel de provincie nog zo'n 16.000 broedparen."
Met zijn verrekijker kijkt hij nog even rond. "Hier en daar gebeuren nog dingen waar je vrolijk van wordt maar het grootste deel is negatief. De boerenbedrijven worden steeds groter, daar is zelden nog maar ruimte voor nestbescherming. Maar ook, veel boeren staan onder druk. Vaak kunnen ze nog maar net het hoofd boven water houden. Als je dan aankomt met een leuk project voor weidevogelbescherming levert dat zelden wat op."
Peijs: "Na de Tweede Wereldoorlog wilden we zo veel mogelijk voedsel produceren. Daar is alles nog steeds op afgestemd. Maar we hebben toch al lang geen honger meer...?"


Varkensmarkt ontregeld door AVP en corona

19-10-2020 - 0 reacties Het zijn pittige tijden op de varkens- en biggenmarkt nu de afzet in Duitsland spaak loopt. Ook Nederland heeft daar veel last van. In dit trendrapport analyseren we de situatie vanuit het licht van de wereldmarkt. Klik hier om het rapport...


ForFarmers koopt leidende positie in vleespluimvee

19-10-2020 - 0 reacties ForFarmers neemt De Hoop Mengvoeders in Zelhem over. Na deze overname heeft ForFarmers naar eigen zeggen een leidende positie in de vleeskuikenmarkt in Nederland, België en West-Duitsland. De Hoop Mengvoerders heeft vorig jaar 322.000 ton pluimveevoer verkocht, goed voor €110 miljoen omzet.


Schiermonnikoog was de laatste gemeente van Nederland zonder corona. Ook daar is nu een besmetting

18-10-2020 - 0 reacties SCHIERMONNIKOOG - Een inwoner van Schiermonnikoog is positief getest op het coronavirus. Dat maakte burgemeester Ineke van Gent zondagochtend bekend. Een eilander huisarts stelde de besmetting vast. De GGD doet bron- en contactonderzoek.


De best verkochte EV’s in Nederland tot nu toe

15-10-2020 - 0 reacties Welke elektrische auto’s zie jij het vaakst op de weg rijden? Dit zijn de best verkochte EV’s tot nu toe dit jaar. De verkoopcijfers van elektrische auto’s zijn altijd een beetje raar. Dat heeft natuurlijk alles met de bijtelling van elektrische auto’s te maken. Veruit de meeste elektrische auto’s worden verkocht binnen een zakelijke kring. […]


Bouw blij, landbouw teleurgesteld

14-10-2020 - 0 reacties De bouw is blij dat bepaalde regels rond de vergunningaanvragen voor stikstofuitstoot zijn versoepeld. Tegelijkertijd zijn veel infrastructuurprojecten nog altijd onzeker, schrijft brancheorganisatie Bouwend Nederland.


LTO mist oplossingen in stikstofplannen kabinet

13-10-2020 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Landbouwsectororganisatie LTO Nederland mist in de kabinetsplannen om stikstof terug te brengen "oplossingen voor ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld maar nu zonder vergunning zitten". Ook wil de brancheorganisatie een deugdelijk systeem om stikstofreductie te registreren en een nadruk op innovatie. LTO spreekt dan ook van "geen verrassingen" en "ontbrekende oplossingen".
Het bericht LTO mist oplossingen in stikstofplannen kabinet verscheen eerst op Nieuws.nl.


Wat datacenters mogelijk maken voor miljoenen thuiswerkers

13-10-2020 - 0 reacties Nu Nederland massaal vanuit huis werkt, is het belangrijk voor organisaties dat computers en apparaten het blijven doen en dat cybercriminelen geen kans krijgen. Datacenters spelen een grote rol bij veilig digitaal thuiswerken.


Consument waardeert agri- en foodsector meer

12-10-2020 - 0 reacties Al jarenlang daalt de waardering voor de landbouw en de voedselsector in Nederland. Daar is dit jaar verandering in gekomen, zo blijkt uit de Agrifoodmonitor die de Wageningen Economic Research uitvoert in opdracht van Topsector Agri & Food.


Zeldzame kever duikt na 74 jaar weer op in Nederland

12-10-2020 - 0 reacties KERKRADE - De zeldzame juchtleerkever is na 74 jaar weer terug in Nederland. De kever werd voor het laatst in 1946 in Limburg gezien maar leek daarna uit Nederland te zijn verdwenen. Bij toeval vonden dierverzorgers de verdwenen gewaande kever begin augustus op een pad in GaiaZOO in Kerkrade. Het insect zat daar vlakbij een grote holle en geknotte schietwilg.


Aardappeloogst kruipt langzaam voort

12-10-2020 - 0 reacties Een flinke hoeveelheid neerslag heeft ervoor gezorgd dat de aardappeloogst afgelopen week nauwelijks is gevorderd. Dat geldt voor Nederland maar ook andere West-Europese landen. De oogstvoortgang blijft nog wel voorlopen op 2019.


Licht aangepaste Tesla Model 3 gespot

09-10-2020 - 0 reacties In de immer drukke wandelgangen waarin de laatste Tesla-roddels worden besproken, gonst het al een tijdje over mogelijke updates voor de Tesla Model 3. Vandaag zijn beelden opgedoken van een Model 3 die net even anders is dan de exemplaren die we in Nederland zo goed kennen.


Kunstmestfabriek gaat groene ammoniak maken

08-10-2020 - 0 reacties Kunstmestfabrikant Yara wil voor de productie van ammoniak overstappen op groene waterstof. Het moet de fabriek in het Zeeuwse Sluiskil, een van de grootste energieslurpers in Nederland, een forse CO2-besparing opleveren. De energie komt van een groot nieuw windmolenpark op zee.