Nieuw

Volg al het nieuws over Nieuw, een van de 15952 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Nieuw nieuwsbrief.

Nieuw nieuws

LTO: minister neem nieuw stikstofonderzoek serieus

20-02-2020 - 0 reacties Boerenorganisatie LTO Nederland roept het ministerie van Landbouw op het stikstofonderzoek van het Mesdag Zuivelfonds serieus te nemen en snel met een reactie te komen.


Melkveebedrijf kan energiegebruik terugbrengen tot 26 kilowattuur per 1000 kilo melk

20-02-2020 - 5 reacties Het Utrechtse project Energieneutrale Melkveehouderij is afgerond. De combinatie van elektriciteit besparen en duurzame energie opwekken is economisch interessant voor melkveehouders. Het onderzoek bracht een aantal duidelijke aandachtspunten naar voren. Een melkveebedrijf kan het energieverbruik van gemiddeld 50 kilowattuur per 1000 kilo melk terugbrengen tot circa 26 kilowattuur per 1000 kilo. Een volledig duurzaam ingericht nieuw bedrijf verbruikt nog maar 20 kilowattuur per 1000 kilo melk. Besparingen kunnen oplopen tot circa 5.000 euro per jaar.


Boerenbond wil dat minister N8-compromis respecteert

18-02-2020 - 0 reacties Boerenbond is niet te spreken over het voornemen van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) om een onderzoek te starten naar een alternatief tracé voor de N8 Ieper-Veurne door een bemiddelaar aan te stellen. “We vragen de minister om de conclusies uit het participatietraject uit 2018 te respecteren en geen nieuw rondje bemiddelen te starten”, reageert Boerenbond. Het krijgt daarbij steun van landbouworganisatie ABS en van actiecomité ‘Geen Streep door de Westhoek’.


Staatsbosbeheer begint met planten klimaatbestendig bos

18-02-2020 - 0 reacties Staatsbosbeheer is dinsdag in het Limburgse Sevenum gestart met de aanplant van een nieuw bos. Het is het eerste bosareaal van de in totaal 5000 hectare nieuw bos die de dienst tot 2030 in heel Nederland wil aanplanten. De nieuwe bossen verrijzen voornamelijk op stukken grasland.


Protesterende boeren verzamelen woensdagnacht bij de McDonald's in Heerenveen

17-02-2020 - 0 reacties HEERENVEEN - Protesterende boeren verzamelen woensdag opnieuw in Heerenveen. Die dag staat er een nieuw trekkerprotest op stapel.


Miljoenensubsidie provincie voor nieuw stalsysteem

14-02-2020 - 0 reacties DEURNE - Deurnese varkenshouder Meulendijks gaat met nieuw stalsysteem aan de slag. Flinke reductie van ammoniak, methaan en geur voorzien.


Onderzoekers niet gerust op afstand tussen grutto's en vliegveld

14-02-2020 - 0 reacties LISSABON - Nederlandse grutto’s foerageren en rusten in Portugal op redelijke afstand van het nieuw geplande vliegveld van Lissabon. Dat maakt echter niet dat ze veilig zijn.


Damherten schieten of niet? Dat blijft de vraag voor een nieuw beheerplan

13-02-2020 - 0 reacties Vier jaar afschot heeft het aantal damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen nauwelijks verminderd. Moet het tempo worden opgevoerd of kunnen we beter stoppen met de jacht?


Bayer dicht bij alternatief voor omstreden onkruidmiddel

13-02-2020 - 4 reacties Chemiereus Bayer is dicht bij de ontwikkeling van een onkruidverdelger die als alternatief voor het omstreden middel glyfosaat dient. Het bedrijf heeft een nieuw molecuul voor het bestrijden van onkruid ontdekt. Het is volgens Bayer voor het eerst in dertig jaar dat zo’n nieuwe stof voor de akkerbouw is gevonden.


Provincie Noord-Brabant steunt realisatie nieuw varkensstalsysteem Total Circulair Farmconcept

13-02-2020 - 0 reacties De provincie Noord-Brabant steunt de realisatie van een nieuw stalsysteem bij 3 Brabantse varkenshouders. Dit stalsysteem voorkomt grotendeels de vorming van methaan, ammoniak en geur. De provincie ziet deze brongerichte aanpak van emissies als een kansrijke innovatie waarmee boeren kunnen ondernemen in balans met hun omgeving. De provincie verleent een subsidie van 4,4 miljoen euro.


‘Impact coronavirus op wereldeconomie mogelijk groter dan gedacht’

12-02-2020 - 0 reacties Al de uitbraak van het coronavirus volgende maand niet onder controle is, kunnen de economische gevolgen veel groter zijn dan geraamd. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar S&P Global in een nieuw rapport.


Elektrische Volvo FE voor Dura Vermeer

06-02-2020 - 0 reacties Dura Vermeer zet binnenkort een geheel nieuw gebouwde elektrische vrachtauto in bij infrastructurele werkzaamheden. De Volvo FE Electric 6×2 is...


EU boekt beperkte vooruitgang inzake gewasbescherming

05-02-2020 - 0 reacties De Europese Unie is er de afgelopen tien jaar niet in geslaagd de risico's verbonden aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk te beperken. Dat zegt de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport. In principe mogen landbouwers enkel maar chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken als er geen efficiënt alternatief voorhanden is, maar bij gebrek aan betrouwbare gegevens en systematische controles, schiet de handhaving tekort.


Staatsbosbeheer mag edelherten in Oostvaardersplassen niet afschieten

03-02-2020 - 0 reacties Staatsbosbeheer mag de edelherten in de Oostvaardersplassen nog niet afschieten, heeft de rechter maandag bepaald. Meerdere natuurorganisaties hadden een rechtszaak aangespannen tegen het doden van de dieren en de rechter stelt hen dus in het gelijk.

De rechter vindt dat tegenstanders van afschot van edelherten in de Oostvaardersplassen de tijd moeten krijgen om op een nieuw rapport van de provincie te reageren.

De provincie Flevoland mag voorlopig geen edelherten in de Oostvaardersplassen laten afschieten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland in Lelystad bepaald.
In november bepaalde de rechtbank al dat het afschot moest worden gestaakt, omdat het beleid rond de dieren niet goed was onderbouwd. Volgens de rechters was niet aangetoond dat het afschieten nodig is voor natuurbehoud.
De provincie vecht dat verbod aan bij de Raad van State en verleende tegelijk een nieuwe afschotvergunning per 1 januari. De natuurverenigingen Dierbaar Flevoland en Fauna4life spanden daarop een kort geding aan. Ze eisten via een voorlopige voorziening een afschotverbod. tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan. Vandaag kregen ze gelijk, meldt Omroep Flevoland
1100 grote grazers
De provincie Flevoland wil het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terugbrengen naar 490, na advies van een speciale commissie. Die kwam tot de conclusie dat op de Oostvaardersplassen ruimte is voor maximaal 1100 grote grazers. Behalve edelherten lopen er in het natuurgebied ook heckrunderen en konikpaarden rond. Het advies kwam tot stand na de strenge winter van 2017-2018, toen veel grazers doodgingen van de honger.
Honderden konikpaarden zijn inmiddels verhuisd naar andere gebieden. De edelherten kunnen niet worden gevangen en verplaatst en worden daarom door jagers gedood. In de winter van 2018-2019 zijn er rond de 1800 herten afgeschoten.


Friese boeren verdacht van zwendel met afval

01-02-2020 - 43 reacties Twee melkveehouders in Koudum en Oudemirdum worden verdacht van betrokkenheid bij een nieuw soort afvalzwendel. Tegen betaling hebben zij restafval aangenomen uit Belgische kassen.


Slatelers Arjan en Leonard Boer verkassen naar Dinteloord

31-01-2020 - 0 reacties FromBoer (het vroegere BoerDenHoedt) moet in Ridderkerk plaatsmaken voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard. Daarom verhuizen de slatelers naar Dinteloord. Naar verwachting worden de kassen in het najaar van 2020 in gebruik genomen.
Partners die de nieuwbouw helpen realiseren kregen…


Streep door nieuw boerenprotest op 5 februari

31-01-2020 - 2 reacties Boeren gaan 5 februari toch niet opnieuw massaal naar Den Haag voor een protest. Actiegroep Farmers Defence Force, dat eerder nog opriep tot het protest, laat vrijdag in een verklaring weten dat de trekkeractie 5 februari niet doorgaat. 'We houden ons kruit uit tactische overwegingen droog voor als het echt nodig is.'

De grote protestactie die de boeren op 5 februari in Den Haag wilden houden, gaat definitief niet door. ‘We houden ons kruit uit tactische overwegingen droog voor als het echt nodig is’, stelt voorzitter Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force.


Nieuw record Nederlandse kaasproductie

29-01-2020 - 0 reacties In Nederland werd in 2019 drie procent meer kaas gemaakt, daarmee werd een nieuw record van 903.000 ton kaas gevestigd.


Na hoogwater is te weinig water het nieuwe probleem: ‘Dit zijn we niet zo gewend’

27-01-2020 - 0 reacties Deze week is het 25 jaar geleden dat de Bommelerwaard werd ontruimd vanwege overstromingsgevaar. Nog 1000 kilometer dijk moet er aangepakt worden voordat ons land, ook in de verre toekomst, beschermd is tegen mogelijk extreem hoog water. Maar minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een nieuw probleem: te weinig water. ,,Dat zijn we niet zo gewend.’’


Boerenprotest op 5 februari zal weer voor verkeersoverlast zorgen: 'We hopen op begrip'

24-01-2020 - 0 reacties De kans is groot dat er op 5 februari weer lange, lange files staan. Farmers Defence Force heeft op die dag een nieuw protest aangekondigd. "Tja, als we met de trekker rond de middag bij het Catshuis willen zijn, moeten boeren uit het oosten van de provincie 's nachts al wel vertrekken. Dus ja, er zal wel verkeershinder ontstaan."