Nieuw

Nieuw is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Nieuw en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Nieuw nieuws

Actiegroepen starten campagne voor biomassavrije energieleveranciers

14-11-2019 - 0 reacties De Arnhemse actiegroep Nieuw Arnhems Peil wil een landelijke overstapcampagne naar energieleveranciers die geen biomassa gebruiken. De actiegroep wil samenwerken met andere organisaties. 'Zodat leveranciers snappen dat ze moeten stoppen met het gebruik van biomassa, omdat ze anders klanten verliezen', zegt Marloes Spaander.


KU Leuven investeert in insecten- en plantonderzoek

14-11-2019 - 0 reacties Op Campus Geel van de KU Leuven is de eerste steen gelegd van SymBIOnt, een nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek. Er zal onderzoek gevoerd worden naar de kweek en verwerking van insecten voor duurzame voeding. Ook de interactie van insecten met bacteriën, schimmels en planten zal er onderzocht worden. De universiteit wil er ook planten kweken met verhoogde weerstand waardoor minder gewasbeschermingsmiddelen, water en meststoffen nodig zijn.


Stikstofonderzoek vertraagt Railterminal Gelderland, bezwaarmakers moeten opnieuw in actie komen

13-11-2019 - 0 reacties ARNHEM/VALBURG - De bouw van de Railterminal Gelderland bij Valburg loopt vertraging op. De provincie Gelderland gaat eerst een nieuw onderzoek uitvoeren naar de stikstofneerslag die neerdaalt op de plek waar de terminal moet komen.


Tomaten kweken op Mars? Met urine van een astronaut kan het misschien

12-11-2019 - 0 reacties Een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen moet uitwijzen of je groenten kunt kweken met de plas van astronauten. Voor een test gebruiken wetenschappers de urine van Amsterdamse festivalgangers.
In een kas op het terrein van de universiteit groeien nu zestig potten met bonen in nagemaakte maan- en Marsgrond. Die worden voor het onderzoek iedere dag bemest met urine. "Maar niet doordat we over de potten heen plassen", zegt de Wageningse ruimtelandbouwer Wieger Wamelink.
De planten krijgen plas toegediend in de vorm van struviet. "Dat is een zeer vruchtbare mestsoort van wit kristalachtig spul. Het is een een goede meststof, die in de ruimte niet verloren mag gaan", zegt Wamelink.
Onderzoekers hopen dat de bonen flink gaan groeien door plas:
Onderzoekers vangen de plas op via urinoirs op festivals. Die is bruikbaar omdat het automatisch wordt gescheiden van poep. Eventuele resten van medicijnen of drugs worden verwijderd.
In de ruimte moeten astronauten hun urine straks zelf gaan scheiden. Dat is een relatief eenvoudig proces, zegt Wamelink. In het internationaal ruimtestation ISS doen ze al iets soortgelijks: de plas van astronauten wordt gezuiverd tot water en zij drinken dat zelf weer op.
De mens kan in 2030 voor het eerst op Mars landen. "Maar op de maan is de volgende landing al een stuk eerder, al in 2024. Daarom moeten we opschieten met het onderzoek. We zijn in 2013 begonnen en inmiddels weten we dat de basisdingen werken."
Zo zijn onderzoekers erachter gekomen dat het mogelijk is om planten te laten groeien op de maan en op Mars met behulp van wormen, bepaalde bacteriën en hommels. "De volgende stap is onderzoek met mensenpoep." Ook weten wetenschappers dat de kweek onder de grond moet plaatsvinden omdat er te veel schadelijke straling is. Ook is het in de ruimte te koud en in andere gevallen juist veel te warm voor planten.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat het dieet van ruimtevaarders niet alleen uit bonen bestaat. "Eerder kweekten we voor dit onderzoek tomaten, aardappelen, tuinkers, rucola, wortelen en quinoa", zegt Wamelink. In de toekomst hoopt de onderzoeker ook citrusvruchten te laten groeien omdat vitamine E en C helpen te beschermen tegen straling. "Een ruimtepak alleen is niet genoeg."


Nieuw keurmerk voor vegetarische restaurants

12-11-2019 - 0 reacties Keurmerk – Liefhebbers van vegetarische gerechten kunnen vanaf vandaag in één oogopslag zien welk restaurant het beste aanbod heeft. De Vegetariërsbond heeft namelijk het initiatief genomen om het keurmerk ‘Lekker Vega’ in het leven te roepen dat duidelijk maakt welke restaurant in de regio de meeste vega(n) opties serveert.


We moeten snel duidelijk krijgen hoe goed dit ‘superkeurmerk’ echt werkt

08-11-2019 - 0 reacties Wetenschappers wijzen een nieuw keurmerk in de supermarkt af. Hier een idee om te beoordelen of dat terecht is.


Pootaardappelbedrijven voorzien groeibriljanten

08-11-2019 - 0 reacties HZPC en Agrico zijn beide enthousiast over een nieuw tafel aardappelras.


Vleermuizen in winterslaap houden bouw van nieuw eenheidsmonument in Berlijn op

07-11-2019 - 0 reacties Een rechter bepaalde dat de bouw van het monument moet wachten tot de beschermde dieren op een veilige manier naar elders kunnen worden gebracht. Op de plek waar het eenheidsmonument moet komen, stond tot 1950 een groot standbeeld van keizer Wilhelm I. Na de afbraak van het beeld nestelden zich diverse soorten vleermuizen in de sokkel. Het was de bedoeling dat dit jaar met de bouw van een eenheidsmonument op die plek zou worden begonnen en dat de dieren naar een andere plek zouden worden verhuisd.


Ford 4000 - Kwaliteit nieuwe schelp spatborden

06-11-2019 - 4 reacties Hoe is jullie ervaring met nieuwe schelp spatborden voor een ford 4000. Of beter goede gebruikte zoeken


Laanbouwhuis paradepaardje boomkwekers Opheusden

02-11-2019 - 0 reacties Nog even en de zuidelijke entree van Opheusden krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Wie volgend jaar vanaf de A15 het dorp binnenrijdt, passeert niet alleen een nieuw bedrijventerrein, maar ook het beeldbepalende Laanboomhuis.


Schouten rekent op flinke vertraging voor Europese bijenrichtsnoer

31-10-2019 - 0 reacties Woensdag 23 oktober heeft het Europees Parlement een voorstel afgewezen tot wijziging van de Uniforme Beginselen, waarmee grenswaarden uit het bijenrichtsnoer van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA zouden worden opgenomen in regelgeving. De Europese Commissie zal zich nu moeten beraden op een nieuw voorstel. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) acht een vertraging van een jaar niet uitgesloten. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer.


Nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in ons land

30-10-2019 - 0 reacties Vorige week maandag, 21 oktober, is een nieuw positief geval van Afrikaanse varkenspest ontdekt in het kamp Lagland in Aarlen, in de besmette zone. Dat melden de Waalse kranten L'Avenir en Sudpresse vandaag. “De laatste keer dat we een positief resultaat kregen dateert van 11 augustus”, reageert Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Ecolo). “De nieuwe besmetting verandert niets aan de beheermaatregelen die begin oktober werden genomen.”


Onderzoek: biomassa zorgt voor hogere uitstoot dan kolen

30-10-2019 - 0 reacties De ‘duurzame’ brandstof biomassa leidt zelfs tot meer uitstoot dan het vervuilende steenkool. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet. Elektriciteit opwekken door hout te verbranden in een biomassacentrale levert 20 procent meer stikstof, fijnstof en broeikasgas op dan stroom uit een kolencentrale.


Onderzoek: biomassa zorgt voor hogere uitstoot dan kolen

30-10-2019 - 0 reacties De zogenaamde duurzame brandstof biomassa produceert meer uitstoot dan steenkool. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van het kabinet.


'Amerikaans protest tegen Nederlandse subsidie voor biomassacentrales'

26-10-2019 - 0 reacties Natuurbeschermingsorganisaties in het zuiden van de VS zijn boos op Nederland. In Nederland krijgen energiebedrijven miljarden aan subsidies om kolencentrales deels met biomassa te stoken. "Daardoor wordt onze natuur in gevaar gebracht en kunnen jullie pronken met jullie klimaatbeleid", zegt een Amerikaanse natuurorganisatie in het AD.
Biomassa bestaat vooral uit resthout, maar volgens de krant wordt in de VS en met name in de staat North Carolina oerbos gekapt om aan de vraag naar biomassa te voldoen. Dat gaat ten koste van de biodiversiteit en de dieren die in de oerbossen leven.
Er wordt wel nieuw bos aangeplant, maar dat bestaat vooral uit dennenbomen die gebruikt worden voor de productie van pellets - biobrandstof van samengeperst organisch materiaal. Het jonge bos neemt veel minder CO2 op dan het oorspronkelijke bos. Ook die pellets worden als biomassa naar onder meer Nederland verscheept.
Klimaatplannen
Verbranding van biomassa is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse plannen om de CO2-uitstoot terug te dringen, zodat aan de klimaatdoelstellingen van Parijs wordt voldaan.
Volgens het AD maakt Nederland daarbij gebruik van een rekentruc. De CO2 die bij de verbranding van biomassa vrijkomt, wordt volgens internationale afspraken niet opgeteld bij het land dat de biomassa verbrandt, maar bij het land waar de biomassa vandaan komt, in dit geval de VS. Voor de VS maakt het niets uit, omdat de VS zich uit het klimaatverdrag van Parijs heeft teruggetrokken.
Uit cijfers die de NOS had opgevraagd, bleek in april dat er in Nederland steeds meer biomassacentrales bijkomen. Toen waren het er 42. De bouw van nog eens 20 centrales was gepland.
De Amercentrale van energiebedrijf RWE in Geertruidenberg moet begin volgend jaar voor 80 procent op biomassa draaien. Volgens het AD worden daar op grote schaal pellets uit de VS voor geïmporteerd. RWE zegt in het AD dat het aan alle regels voldoet, "anders krijgen we geen subsidie en lijden we verlies op de opwekking van stroom".
In 2016 eiste een meerderheid in de Tweede Kamer dat de subsidies van de overheid op het stoken van biomassa werden stopgezet. De toenmalige minister van Economische Zaken Kamp (VVD) wees de eis af, omdat hij aan energiebedrijven al toezeggingen had gedaan.
Het Planbureau voor de Leefomgeving en Sociaal-Economische Raad doen onderzoek naar het verbranden van biomassa voor de elektriciteitsvoorziening.


Nieuw onderzoek: het weer heeft écht invloed op pijn

24-10-2019 - 0 reacties Het werd al vaker beweerd, maar nu is het ook echt bewezen: mensen met chronische aandoeningen zoals artritis hebben meer kans op pijn tijdens vochtige dagen.


Einböck presenteert op Agritechnica ChopstarTwinn

24-10-2019 - 0 reacties De fabrikant die gespecialiseerd is het ontwikkelen van machines voor de mechanische onkruidbestrijding heeft mede dankzij de jarenlange ervaring een geheel nieuw concept bedacht.  In plaats van de schoffelelementen tussen de rijen te laten schoffelen, wordt de Chopstar-Twin ontwikkeld om bovenover de rijen langs te gaan. Het voordeel is dat het schoffelen nu zeer dicht langs de jonge, net opgekomen plantjes die in de rij staan mogelijk is. Het parallellogram gaat dus niet tussen de rijen door om het onkruid te verspreiden maar boven over de gewasrijen. Door de regelbare schuinafstelling…


EU-Parlement wil bijen beter beschermd zien

23-10-2019 - 0 reacties Een door de lidstaten van de Europese Unie "afgezwakt" voorstel voor de bescherming van de bijenpopulaties in de EU, is woensdag gesneuveld in het Europees Parlement. De Europarlementsleden stelden hun veto tegen de tekst en eisen dat er een nieuw wetsvoorstel komt dat rekening houdt met de laatste wetenschappelijke bevindingen rond de effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en andere bestrijdingsmiddelen.


Nieuw actieplan wil voedselverlies tegen 2030 halveren

23-10-2019 - 0 reacties Er komt een nieuw preventieplan voedselverlies voor de periode 2021-2025. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) in de Commissie Landbouw geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Tom Ongena (Open Vld). “Er zijn de afgelopen jaren positieve evoluties vast te stellen, maar we moeten onze inspanningen volhouden en versnellen, willen we alsnog de doelstelling van 15 procent minder voedselverliezen halen tegen 2020. Tegen 2030 mikt de regering zelfs op een halvering van het voedselverlies”, aldus de minister.


Vrees voor extra stikstofgevoelige natuur bij De Meije'

22-10-2019 - 0 reacties Het concept-inrichtingsplan voor het Natura 2000-gebied De Meije bevat volgens de stichtingen Behoud Meijegraslanden, Werkgroep Meijebelangen en Buurtcomité Stichtse Meijemeer een te grote oppervlakte stikstofgevoelige natuur dan verstandig is. Dat schrijven de organisaties in een brief aan provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten en stuurgroep Gouwe-Wiericke. Het gaat om circa 30 hectare nieuw blauw grasland.