Nieuw

Nieuw is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Nieuw en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Nieuw nieuws

Vestiging wolf aanleiding voor nieuw Natura2000-gebied

04-06-2020 - 10 reacties Als een rondtrekkende wolf zich vestigt en een roedel vormt in een primair agrarisch gebied, dan kan vanuit Brussel al snel de verplichting volgen om het leefgebied van die roedel aan te merken als Natura2000-gebied voor de wolf.


Duizenden euro's subsidie bij particuliere aanschaf elektrische auto: nieuw of tweedehands

04-06-2020 - 0 reacties Particulieren die vanaf vandaag een elektrische auto kopen, komen in aanmerking voor duizenden euro's subsidie. Bij een nieuw model kunnen ze vanaf 1 juli 4000 euro bij de overheid aanvragen, met terugwerkende kracht. Bij elektrische occasions gaat het om 2000 euro.


Eerste gras in Noord-Holland verwerkt tot duurzaam dooimiddel

26-05-2020 - 0 reacties De temperatuur daalt voorlopig niet meer onder nul, maar toch wordt er in de Grass2Grit-fabriek in Broek op Langendijk hard gewerkt aan een nieuw dooimiddel.


Melkveehouder boos op waterschap: ‘Ze spelen gewoon de baas over je land’

19-05-2020 - 0 reacties Melkveehouder Henk Santing uit Wanneperveen (OV) heeft het helemaal gehad met het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Maandag stapte hij naar de Raad van State tegen een nieuw waterhuishoudingsplan van het waterschap.


Mogelijk deel van Chinese raket stort op kaasmakerij in Ivoorkust

13-05-2020 - 0 reacties Bewoners van Mahounou in Ivoorkust schrokken zich een ongeluk toen een stuk pijp van meer dan tien meter op hun dorp neerstortte. Mogelijk gaat het om een onderdeel van een Chinese raket die op 5 mei was gelanceerd.
De inwoners hoorden een oorverdovend lawaai en vonden even later het lange stuk pijp in een kaasmakerij aan de rand van het dorp. Niemand raakte gewond.
De raket, de Lange Mars 5b, bracht vorige week een prototype van een nieuw Chinees ruimtevaartuig in een baan om de aarde. Daarna minderde de eerste trap van de raket snelheid door wrijving met de bovenste lagen van de atmosfeer. Volgens trackinggegevens viel de rakettrap op 11 mei terug in de atmosfeer, vlak voor de West-Afrikaanse kust. Het dorp bevond zich in de zone waar wrakstukken konden neerkomen die niet in de dampkring waren opgebrand.
De laatst ontvangen trackingdata van de rakettrap:
Hoewel de buis er op het eerste gezicht niet uitziet als een raketonderdeel, kan dat wel zo zijn. Mogelijk is het de leiding die van de bovenste tank door een tweede tank heen naar de motoren loopt.
De Lange Mars 5b moet de komende jaren modules voor een groot Chinees ruimtestation in de ruimte brengen. De lancering op 5 mei was de eerste belangrijke test van het nieuwe rakettype.
De Chinese ruimtevaartautoriteiten hebben niet gereageerd op de crash in Ivoorkust. Het is gebruikelijk dat Chinese rakettrappen terugvallen, maar dat gebeurt gewoonlijk kort na de lancering. Die onderdelen storten altijd in China zelf neer. In 2018 werd gevreesd dat een Chinees ruimtelab bij terugkeer in de atmosfeer op bewoond gebied elders in de wereld zou neerkomen, maar de brokstukken van de Tiangong-1 vielen in de Stille Oceaan.


Verdubbeling aantal nieuwe hybrides

05-05-2020 - 0 reacties Toyota Corolla gaat Tesla Model 3 voorbij. De autoverkoop ligt op zijn gat maar er is een verdubbeling in het marktaandeel van nieuwe hybrides. Ook de verkoop van volledig elektrische auto’s blijft ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Vijftien procent van de nieuw verkochte auto’s in de eerste vier maanden van dit jaar zijn hybrides. Goed […]


Nieuw provinciebestuur met Forum voor Democratie kwestie van tijd, nu heel CDA samenwerking steunt

30-04-2020 - 2 reacties Een nieuw college van Gedeputeerde Staten is een kwestie van tijd. De fractie van het CDA in Provinciale Staten neemt namelijk het advies over van het bestuur van de partij.


Boeren knappen gras Malieveld op dat sneuvelde bij boerenprotesten

29-04-2020 - 0 reacties Het gras van het Malieveld in Den Haag is vandaag hersteld door een aantal agrarische bedrijven. Aan de randen van het veld is de grond geëgaliseerd en nieuw gras ingezaaid.
Het gras wordt kosteloos vervangen. "Dit gebeurt met gras dat goed tegen schaduw kan, want de randen worden omringd door bomen", zegt Hans van Hoogland van agrarisch bedrijf Lemken uit Zeewolde tegen Omroep West.
Het grasveld raakte afgelopen najaar beschadigd toen boze boeren en bouwers met tractoren en zwaar bouwmaterieel op het Malieveld protesteerden tegen het stikstofbeleid. Volgens Staatsbosbeheer raakten de stroken onder de bomen aan de rand van het veld het zwaarst beschadigd.
Een eerste opknapbeurt vond afgelopen november al plaats, maar het herstel van de randen moest volgens een Staatsbosbeheer-woordvoerder wachten tot "groeizaam lenteweer".
Den Bosch
In Den Bosch hebben boeren nieuw gras ingezaaid bij het provinciehuis. Ook daar raakte het grasveld vorig jaar beschadigd tijdens boerenprotesten. "We hebben er nogal een rotzooi van gemaakt tijdens de staking, dus gaan we dat nu opknappen", vertelt Luuk Jennissen uit Den Dungen aan Omroep Brabant.


Het stinkt naar knoflook in Renkum; gemeente pakt overlast insecten anders aan

29-04-2020 - 0 reacties RENKUM - Knoflook tegen de eikenspintkever? Aaltjes tegen de eikenprocessierups? De gemeente Renkum gaat de overlast door insecten anders aanpakken. Er ligt een nieuw bestrijdingsplan om zo min mogelijk chemische middelen in te zetten. Er zit wel een luchtje aan. Letterlijk.


Laboratoriummuisjes als huisdier: 'Ze krijgen een tweede leven'

28-04-2020 - 0 reacties Honden en katten die gebruikt zijn voor gedragsexperimenten, krijgen na afloop vaak een nieuw baasje. Bij kleinere proefdieren, zoals bij muizen en ratten, gebeurt dat veel minder. Daarom is er vorig jaar een pilot gestart om ook die dieren te herplaatsen.


Supermarkten schakelen op, nemen honderden mensen extra aan voor bezorgdiensten

24-04-2020 - 0 reacties 's Lands graanschuren in de zesde versnelling.
Die coronabonus van 500 euro voor vullers en caissières zat er dan misschien niet in, er wordt in ieder geval geïnvesteerd in de bezorgdiensten. Die lagen tijdens het begin van de quarantaine natuurlijk een beetje overprikkeld in een hoekje, maar daar komt verandering in. "Jumbo, Albert Heijn en Coop hebben elk honderden nieuwe werknemers aangenomen. Picnic heeft de afgelopen weken al vijfhonderd nieuwe werknemers in dienst genomen en gaat vanwege het versneld openen van een nieuw distributiecentrum nog eens drie- tot vijfhonderd mensen aannemen." Veel van die nieuwe mankracht komt ook nog eens uit de voormalige horeca, dus dan zijn die makkers ook weer even van de straat. De bezorgtijd is natuurlijk alsnog wel ietsjes langer, maar goed, als dat het summum van onze Hongerzomer is, dan gaan we het misschien zelfs wel overleven met z'n allen.


Een biertje van Bommelerwaardse bodem, 'van het zaad tot het glas'

23-04-2020 - 0 reacties ZALTBOMMEL - Vier Bommelerwaarders werken samen aan een nieuw lokaal bier. De hop is al gepoot en de gerst is gezaaid. Rond de kerstdagen kunnen we genieten van het nieuwe streekproduct 'Ons Bier'. Maar mondjesmaat, want de voorraad is beperkt.


Video: Zomerveldbonen zaaien op zware Groninger klei

11-04-2020 - 0 reacties Akkerbouwer André Edens uit Nieuw Beerta (GR) zaaide recent zijn zomerveldbonen. Het zaaien gebeurde met de Case IH Magnum 310 op rupsbanden en een Vaderstad Spirit 900S. Edens heeft een akkerbouwbedrijf van ruim 450 hectare.


Sabotage en brandstichting 5G zendmasten in Nederland

10-04-2020 - 0 reacties NEDERLAND - De afgelopen dagen hebben er verschillende incidenten plaatsgevonden rondom zendmasten in Nederland. De incidenten variëren van sabotage tot brandstichting.

Ook in Groot-Brittannië vinden brandstichtingen en sabotageacties plaats. Protesten tegen zendmasten zijn niet nieuw. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelde vorig jaar al een nieuwe impuls van deze protesten vast met de aangekondigde uitrol van 5G-netwerken in Nederland. Veelal in de vorm van demonstraties, maar het heeft nog niet eerder geleid tot extremistische protestacties zoals de sabotage en brandstichting van afgelopen dagen. De NCTV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De eventuele impact van de uitval van zendmasten in Nederland kan groot zijn. De uitval kan gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daarmee de bereikbaarheid van hulpdiensten.

De NCTV staat in nauw contact met de politie, diensten en providers en monitort de situatie.


Coronaproof verkoop: Asperges en aardbeien aan de stok in de drive-thru

10-04-2020 - 0 reacties Tholen - Nieuw is het niet, populair is het wel: verse producten van het land kopen zonder je auto uit te hoeven. Het op McDonald's geïnspireerde verkoopconcept bewijst ook succesvol te zijn voor versproducten, getuige de bekendheid van de Aardbeien Drive-In J & B in Uden. Corné Ooms van de Brabantse Wal…


Karma onthult elektrische bedrijfswagen

10-04-2020 - 0 reacties Van een slanke sportwagen naar een praktische bestelauto. Karma Automotive is meer dan een ‘Fisker Karma‘ in een nieuw sausje. Het autobedrijf uit Californië heeft serieuze ambities en dat komt onder meer tot uiting met deze elektrische bedrijfswagen. Het platform van deze bestelauto werd al eerder geïntroduceerd onder de naam E-Flex. Dit is een multi […]


Brabantse boeren willen niet verder praten over stikstof

04-04-2020 - 3 reacties Zes organisaties van Brabantse boeren weigeren om komende week met de provincie te overleggen over het stikstofbeleid. Ze hebben een uitnodiging voor een videoconferentie afgezegd.
Het heeft volgende boerenorganisaties "weinig zin" om met huidige bestuurders te praten als er binnenkort een nieuw provinciebestuur komt, meldt Omroep Brabant,
De weigering van de Brabantse boeren komt op een opvallend moment. Deze week zegde ook het Landbouw Collectief (de organisatie van dertien landelijke boerenorganisaties) het stikstofoverleg met landbouwminister Carola Schouten af.
Stikstof voor aanleg bedrijventerrein
Vrijwel tegelijkertijd bleek dat de provincie Noord-Brabant een aantal grote boerderijen heeft opgekocht, ook buiten Brabant. Met die boerderijen creëert de provincie een mogelijkheid om stikstofuitstoot te compenseren. Maar tot woede van de boeren blijkt die ruimte niet bestemd voor boeren in Brabant maar voor de aanleg van een bedrijventerrein, het Logistiek Park Moerdijk.
Voor dat laatste heeft de provincie excuses aangeboden. Maar de aankoop van de boerderijen heeft vermoedelijk een rol gespeeld bij het besluit van de boerenorganisaties om geen overleg te willen.
Intensieve veehouderij
Volgens berekeningen van het RIVM heeft ongeveer driekwart van de Brabantse natuurgebieden te lijden onder een te hoge stikstofuitsoot. In veel gevallen is dat al jaren achtereen zo. Juist door de intensieve veehouderij in de buurt van natuur is Brabant ook de provincie waar het probleem het grootst is van heel Nederland.
Om die reden ontwikkelde de provincie eerder een streng stikstofbeleid. Maar juist daarover viel in december het provinciebestuur. Het CDA stapte uit de coalitie.
Volgens formateur Alfred Arbouw (VVD) zijn de onderhandelingen over een nieuwe coalitie van VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant zo goed als afgerond. Het is nog onbekend hoe die nieuwe coalitie de stikstofuitstoot denkt aan te pakken.


Landbouwbedrijf Nieuw Namen zoekt met eigen voorgesneden friet de consumenten op

04-04-2020 - 0 reacties NIEUW NAMEN - In nood ontstaat heel wat creativiteit. Zo ook op het landbouwbedrijf van de familie Steijaert bij Nieuw Namen. Zoons Dirk en Toon zoeken met eigen voorgesneden friet de consumenten op, onder de merknaam ZVL Friet.


Kwaliteitsvolle groenten telen kan met minder bemesting

31-03-2020 - 0 reacties Uit nieuw onderzoek blijkt datbemestingsadviezen en stikstofbemestingsnormen voor sommige groenten lager kunnen. “Bij vele landbouwers bestaat het gevoel dat een verlaging van de stikstofbemestingsdosis de opbrengst en/of de kwaliteit kan verminderen”, zegt Karoline D’Haene, coördinator van het ‘Onderzoeks- en Voorlichtingsplatform Duurzame bemesting’. Dit wordt door de studie ontkracht. En minder bemesten betekent natuurlijk ook minder kosten voor de landbouwer.


Status quo in politiek Brabant: VVD komt in lastige spagaat, links hoopt dat uitstel toch afstel wordt

31-03-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - De Brabantse provinciepolitiek lijkt het over één ding eens te zijn: zolang de huidige coronamaatregelen van kracht zijn, komt er geen vergadering om een nieuw provinciebestuur te installeren. Maar die status quo levert wel dilemma's op.