Nieuw

Volg al het nieuws over Nieuw, een van de 18049 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Nieuw nieuwsbrief.

Nieuw nieuws

Henk Bleker nieuw boegbeeld voor melkveehouders. 'In plaats van overleggen zetten boeren de hakken in het zand. En terecht.'

19-09-2021 - 1 reacties Henk Bleker, voormalig staatssecretaris van landbouw, is gekozen tot de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV)


Landbouwraad neemt kijkje bij Rijk Zwaan in Japan

17-09-2021 - 0 reacties Sinds de zomer van 2018 heeft het Lierse veredelingsbedrijf Rijk Zwaan in Japan een dochteronderneming. De recent nieuw aangestelde landbouwraad Denise Lutz van de Nederlandse ambassade in Japan bracht op 9 september een bezoek aan het bedrijf.

De dochteronderneming van Rijk Zwaan in Japan houdt zich voornamelijk bezig…


Microsoft mag verder bouwen aan een datacenter in Noord-Holland

17-09-2021 - 0 reacties Microsoft mag verder met de bouw van een nieuw datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer, meldt het Financieel Dagblad. Het bedrijf heeft van Noord-Holland een gedoogbeslissing gekregen. Dat betekent dat Microsoft op eigen risico mag gaan bouwen, in afwachting van een definitieve vergunning. Het bedrijf heeft al een groot datacenter in Middenmeer.
Over de komst van het nieuwe datacenter is veel discussie. Datacenters in Nederland liggen de laatste jaren onder vuur vanwege hun impact op het milieu. Zo kunnen ze leiden tot een drinkwatertekort vanwege de grote hoeveelheid koelwater die ze gebruiken.
De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer besloten daarom eerder tot een tijdelijke bouwstop. De gemeente Hollands Kroon, waar Middenmeer onder valt, gaf wel een vergunning af, maar de provincie Noord-Holland stak hier een stokje voor.
De omgevingsdienst, die namens de provincie vergunningen kan afgeven, heeft inmiddels de ingediende stukken onderzocht en verwacht dat Microsoft door mag gaan met de bouw van het datacenter.


Rijbereik elektrische Lucid Air vastgesteld op recordwaarde van 837 kilometer

16-09-2021 - 0 reacties De nieuwe elektrische auto van de Amerikaanse fabrikant Lucid Motors heeft volgens het Amerikaanse milieuagent EPA een maximaal rijbereik van 520 mijl, omgerekend 837 kilometer. Dat is in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) bekendgemaakt. Die waarde is een nieuw record voor elektrische productieauto's.


Record aantal werkenden in Nederland

16-09-2021 - 0 reacties In augustus 2021 was 69,5 procent van de 15- tot 75-jarigen in Nederland aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname. Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in de genoemde leeftijdsgroep met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,1 miljoen. Het totaal aantal werklozen nam in…


FloraHolland plaatst 25.000 zonnepanelen

16-09-2021 - 0 reacties Royal FloraHolland heeft een groot, nieuw zonnedak in gebruik genomen op haar locatie in Aalsmeer. In totaal liggen nu meer dan 25.000 zonnepanelen op de daken, verspreid over drie locaties in Aalsmeer, Rijnsburg en Eelde.

Samen wekken deze zonnepanelen zo’n 7,5 GWh/jaar op, wat te vergelijken is met het…


Waddenzee dreigt te verdrinken: maakt boren naar gas dit erger?

15-09-2021 - 0 reacties Moet er nou wel of niet naar gas worden geboord onder de Waddenzee? Over die vraag wordt woensdag in de Tweede Kamer gedebatteerd. De NAM wil een nieuw gasveld aanboren vanuit het Friese dorp Ternaard. Dit gasveld ligt deels onder het natuurgebied, waar geen natuurschade mag optreden. Probleem is dat het moeilijk is om die schade te monitoren.


Ook komst vijfde zonnepark in Laarbeek lijkt waarschijnlijk

10-09-2021 - 0 reacties LAARBEEK - Aan de Vossenberg in Mariahout kan een zonnepanelenpark worden aangelegd. Een kleine meerderheid in de gemeenteraad heeft aangegeven dat de initiatiefnemer zijn plannen daar verder kan ontwikkelen. Alleen Partij Nieuw Laarbeek (PNL), de grootste partij, stemde donderdagavond tegen.


Belgen passen format van Boer zoekt Vrouw drastisch aan

08-09-2021 - 0 reacties Niet alleen in Nederland verheugen we ons weer op een nieuw seizoen van het populaire datingprogramma 'Boer zoekt Vrouw', ook bij onze zuiderburen kunnen ze niet wachten. Daar hebben ze een belangrijk element echter wel drastisch aangepast.


Dik 70 procent nieuw verkochte auto's Noorwegen puur elektrisch

03-09-2021 - 0 reacties Dat elektrische auto's in Noorwegen als zoete broodjes over de toonbank vliegen, weten we al langer. De cijfers van augustus liegen er echter al helemaal niet om. Elektrische en deels elektrische auto's drukken auto's met enkel een brandstofmotor vrijwel compleet weg.


Xiaomi start nieuwe tak voor zelfrijdende elektrische auto's

02-09-2021 - 0 reacties De Chinese techreus Xiaomi heeft een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht voor 'slimme elektrische voertuigen'. De Xiaomi-auto's moeten uiteindelijk zelfrijdend worden.


Waarom het CDA nu niet moet regeren

02-09-2021 - 0 reacties Nederland is gebaat bij een nieuw, verfrissend CDA-geluid. Daarom moet de partij nu niet meeregeren, als bijwagen van VVD en D66.


DS 4 krijgt volledig elektrische versie

31-08-2021 - 0 reacties DS maakt redelijk wat haast met het uitzwaaien van de verbrandingsmotor. Zoals we eerder al hoorden verschijnen er vanaf 2024 enkel nog elektrische modellen, waaronder een elektrische DS 4 en een nieuwkomer op een nieuw platform van Stellantis.


Zeldzame massastranding bruinvissen op Wadden, en het worden er nog meer

29-08-2021 - 0 reacties Sinds donderdag zijn er tientallen bruinvissen aangespoeld op de Waddeneilanden, en de piek is mogelijk nog niet geweest. Er drijven nog veel dode bruinvissen in de zee en die zullen de komende dagen aanspoelen, zegt bruinvisonderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. "Het zijn er echt veel, het is een massastranding. Bruinvissen spoelen dagelijks aan in Nederland, maar het zijn er nu veel meer dan normaal."
Dat de bruinvissen in enkele dagen op vier verschillende Waddeneilanden zijn aangespoeld is ook nieuw, zegt IJsseldijk. "We hebben wel eens een massastranding in heel Nederland gehad, maar niet zo lokaal. Wat mij opvalt, is dat het nu vooral om volwassen dieren gaat, en niet om jongere. Als jongere dieren omkomen kun je dat nog uitleggen als 'survival of the fittest', sommige dieren gaan dood voordat ze volwassen worden. Maar als je vooral volwassen dieren verliest, dan baart het zorgen."
'Je ziet het pas op de snijtafel'
De afgelopen jaren zijn er veel mogelijke oorzaken genoemd van massale bruinvissterfte: twee jaar geleden bleek dat zeehonden een dodelijke bacterie kunnen doorgeven aan hun prooien, waaronder bruinvissen. SOS Dolfijn noemde gisteren een marine-oefening in de buurt als mogelijke reden, of de bouw van een windmolenpark.
Naar de daadwerkelijke reden voor deze massastranding is het nog gissen, zegt IJsseldijk. "Je ziet het pas op de snijtafel. Wij hebben gisteren de eerste dieren van deze stranding binnengekregen in Utrecht en gaan het komende week onderzoeken. We hebben wel al contact gehad met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat wil heel graag dat dit goed onderzocht wordt."
IJsseldijk: "Het zou kunnen dat er iets gebeurd is op de plek waar deze dieren zich ophielden, waardoor ze zijn gestorven. Het zou ook een ziekte kunnen zijn. Wij gaan in ieder geval niet focussen op één ding, want dan krijg je tunnelvisie."
Zo lagen de bruinvissen erbij op Terschelling:
Ook bruinvisonderzoeker Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit noemt het "heel bijzonder" dat er in zo korte tijd zo veel bruinvissen zijn aangespoeld op de Waddeneilanden. "Dit hebben we nog niet eerder gezien."
Je kunt volgens hem op verschillende manieren onderzoeken wat er gebeurd is: "Iets heeft de dieren getroffen op zee, ze zijn niet op het strand doodgegaan. Met zogenoemde 'driftmodellen' kan op grond van actuele stroming en winddrift worden voorspeld hoe een drijvend object in zee zich voortbeweegt. Of, in dit geval, welk traject een aangespoeld object in zee heeft afgelegd. Misschien is het wel onderdeel van een grotere ramp, dan zou je in de komende dagen in buurlanden bruinvissen moeten zien aanspoelen."
De dieren die nu zijn aangespoeld kunnen op verschillende manieren worden onderzocht, zegt Leopold. "In Utrecht onderzoeken ze de doodsoorzaak, kijken ze naar de algehele gezondheid van de dieren voordat ze stierven. Dan snijden ze de maag eruit, en die gaat naar ons in Wageningen. Wij kunnen dan specifiek kijken naar hun voedingspatroon, of er bijvoorbeeld iets geks in hun maag zit."
'We moeten het nu hebben van ad-hoc maatregelen'
Beide onderzoekers zeggen wel: het wordt lastig om precies te achterhalen waardoor de dieren zijn doodgegaan, omdat veel van de bruinvissen op het strand al in staat van ontbinding verkeren. Leopold: "We hebben in Nederland niet echt de infrastructuur om een ramp als deze goed aan te pakken, dus we moeten het nu hebben van ad-hocmaatregelen. Het zijn dieren van 40 of 50 kilo, en die moeten zoveel mogelijk gekoeld naar het vasteland worden gebracht. Dat is lastig."
"We krijgen goede indicaties over de gezondheidsstatus van de dieren op de snijtafel, maar het betekent nog niet dat we na een sectie met zekerheid de doodsoorzaak kunnen achterhalen", vult IJsseldijk aan. "Gezien de staat van ontbinding waarin dieren verkeren kan het zijn dat we er helemaal niet achter komen. Dat we wel enkele dingen kunnen uitsluiten, maar dat de precieze oorzaak onduidelijk blijft."
Het is overigens niet zo dat er steeds meer bruinvissen aanspoelen aan de Nederlandse kust, benadrukt IJsselijk. "2011 en 2013 waren de piekjaren als het gaat om aangespoelde dieren, daarna zakte het weer een beetje in. Tot nu toe leek dit jaar vrij rustig te worden, met zo'n 300 aangespoelde bruinvissen, maar dat kan nu dus heel anders worden."


Bestuursvoorzitter Ommelander Ziekenhuis: 'Meedoen aan gigantisch nieuw zonnepark biedt kansen voor ziekenhuis en gezondheid wijde omgeving'

28-08-2021 - 0 reacties De komst van een mega-zonnepark naar Oldambt kan een grote impuls zijn voor het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Dat zegt Hennie Sanders, de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis.


Nieuw offensief tegen illegale (boeren)bedrijven

24-08-2021 - 2 reacties Brabant moet (boeren)bedrijven aanpakken die zonder vergunning stikstof uitstoten. Dat is de inzet van de milieuorganisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu. Na Overijssel, Gelderland en Friesland richt de club zijn pijlen nu op Brabant. Komende week vallen er vijftig handhavingsverzoeken op de mat van het provinciehuis.


Prijs voor gas breekt door grens 1 euro per kubieke meter: ‘Zorg over voorraad voor de winter’

20-08-2021 - 0 reacties De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu voor huishoudens die een nieuw contract moeten afsluiten. Bij sommige energieleveranciers is de grens van 1 euro per kubieke meter gepasseerd. Aanbieders hebben zorgen over de zeer lage stand van de gasreserves.


Het is bevestigd: boerin Annemiek doet mee aan Expeditie Robinson

18-08-2021 - 0 reacties Boerin Annemiek Koekoek begint aan een nieuw televisieavontuur; vanaf 29 augustus is de boerin uit Tynaarlo te zien in Expeditie Robinson. Er werd al druk over gespeculeerd begin deze week, maar RTL heeft het nu bevestigd.


466 aanmeldingen voor Boer zoekt Vrouw, zeker één vrouw onder tien deelnemers

16-08-2021 - 0 reacties In totaal 466 boeren hebben zich aangemeld voor een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw en daar zijn traditiegetrouw tien van overgebleven. In de eerste aflevering op 29 augustus stelt Yvon Jaspers tien boeren voor, waarvan zeker één vrouw. Dat is te zien op de eerste vrijgegeven persfoto in handen van AD.


Vissers luiden de noodklok voor behoud van de sector: 'Het is vijf over twaalf'

13-08-2021 - 0 reacties Met honderden tegelijk komen vissers zaterdag samen om te protesteren tegen de aanleg van windparken op zee. Door de effecten van nieuw milieubeleid zien ze weinig perspectief in het voortbestaan van hun eigen sector.