Brussel

Al het Brussel nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Brussel nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Brussel nieuws

"Konijnenmest beter voor biodiversiteit dan koeienmest"

18-04-2019 - 0 reacties De impact van mest van herbivoren op de biodiversiteit is sterk verschillend als gevolg van de chemische samenstelling ervan. Zo heeft konijnenmest een gunstiger effect op de plantenbiodiversiteit dan mest van grote grazers omdat de balans van stikstof en fosfor beter is. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Vlaamse en Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties.


Nederland stemt tegen tijdelijke verlenging van toelating tebuconazool

16-04-2019 - 0 reacties Nederland stemt in Brussel tegen een tijdelijke verlenging van de werkzame stof tebuconazool. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Tebuconazool is een fungicide in de graanteelt.


Handelsgesprekken VS-EU 'zo snel mogelijk’

15-04-2019 - 0 reacties BRUSSEL (AFN) - De onderhandelingen tussen de VS en de EU over een beperkt handelsakkoord gaan zo snel mogelijk van start. EU-handelscommissaris Cecilia Malmström zei dat maandag nadat de 28 lidstaten haar hiervoor een mandaat hadden gegeven. Alleen Frankrijk stemde tegen.
,,Wij zijn er klaar voor, het is nu aan de Amerikanen’’, aldus Malmström over de startdatum. Er kan volgens haar...


May weer terug naar het Lagerhuis, hamert op noodzaak compromis

11-04-2019 - 0 reacties Nu het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie overeenstemming hebben bereikt over het zes maanden uitstellen van de brexit, begint de klok opnieuw te tikken en ligt de bal weer bij het Britse Lagerhuis. Dat moet besluiten of en onder welke voorwaarden het een uittredingsakkoord accepteert.
May riep het Lagerhuis vandaag op zich zo snel mogelijk achter het uittredingsakkoord te scharen. Daarvoor heeft ze een akkoord met Labour nodig. "Dit is niet de normale manier voor de Britse politiek", zei May in het Lagerhuis. "Overeenstemming bereiken zal niet makkelijk zijn, want voor succes is een compromis van beide kanten noodzakelijk."
May herhaalde dat het naleven van de uitkomst van het brexit-referendum in 2016 haar doel is. "Hoe lastig het politiek ook is; ik ben er ten diepste van overtuigd dat het in deze unieke situatie, waarin het Lagerhuis in een impasse verkeert, belangrijk is dat beide kanten samenwerken en waarmaken waar het Britse volk voor heeft gestemd."
Europese verkiezingen
Vannacht werd in Brussel afgesproken dat het vertrek van het VK uit de EU voor 31 oktober moet zijn geregeld. May is er echter alles aan gelegen om voor 23 mei een meerderheid in het Lagerhuis bijeen te hebben en haar tot drie keer toe geweigerde uittredingsakkoord er alsnog door te krijgen. Op die manier kan deelname aan de Europese verkiezingen van eind mei namelijk worden vermeden.
De gesprekken met Labour gaan daarom door, zei May. Ze hoopt dat de gesprekken tot een akkoord leiden dat door zowel Labour als de Conservatieve Partij kan worden gesteund. Als dat mislukt, zal er in het parlement opnieuw worden gestemd over een beperkt aantal alternatieve mogelijkheden, waaronder een tweede referendum. May zei de uitkomst daarvan te zullen accepteren. Tot nu toe is er in het Lagerhuis steeds geen meerderheid gevonden voor wat voor alternatief dan ook.
Als er geen akkoord komt en de Britten toch niet meedoen aan de Europese verkiezingen, dan moeten ze op 1 juni de EU verlaten: een no-deal-brexit.
'Regering bereid tot compromissen'
Labour-leider Corbyn is gematigd positief over de gesprekken met May: "Het lijkt erop dat de regering compromissen wil sluiten op belangrijke punten." Punten die voor Labour eerder een reden waren om haar deal niet te steunen. Corbyn liet weten de "constructieve gesprekken" met May voort te willen zetten.
De premier liet overigens weten dat een tweede referendum in de gesprekken met Labour niet ter sprake is gekomen.
'Bittere overgave'
Enkele parlementariërs dankten May voor het afwenden van een no-deal-brexit. Maar haar werd ook door hardline brexiteers gevraagd op te stappen. Haar eurosceptische partijgenoot Bill Cash noemde het tweede brexituitstel een "bittere overgave"; May had eerder nog gezegd uitstel tot na 30 juni niet te zullen accepteren.
"Accepteert ze dat het uittredingsverdrag onze democratie ondermijnt?", vroeg Cash. "Net als de constitutionele basis voor Noord-Ierland, ons recht om onszelf te besturen, ons gezag over onze wetten en ons nationaal belang? Zal ze opstappen?", vroeg Cash zich af.


May krijgt van EU uitstel tot 31 oktober

11-04-2019 - 0 reacties De Britse premier Theresa May krijgt tot 1 november de tijd om haar scheidingsdeal met de EU door het Britse parlement te loodsen. De EU-leiders hebben dit in Brussel op een speciale EU-top besloten en het Verenigd Koninkrijk is daarmee akkoord gegaan, bevestigt EU-president Donald Tusk op Twitter. May had uitstel tot 30 juni gevraagd.


"Innovatie versnellen in een veranderende wereld"

09-04-2019 - 0 reacties Syngenta heeft vandaag in Brussel aangekondigd dat het zijn innovatie zal versnellen om de toenemende uitdagingen aan te gaan waarmee boeren overal ter wereld worden geconfronteerd en de veranderende opvattingen van de samenleving. Het panel bestond uit Jon Parr, Alexandra Brand en moderator Femi Oki…


De Peiling: Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

03-04-2019 - 0 reacties Vegetarisch vlees mag van Brussel in de toekomst geen hamburger, burger, worst of steak meer genoemd worden. Ook groenteburger of vegaworstjes mag niet meer. De namen zouden de burger misleiden, denkt het Europarlement. Wat vind jij daar van?


Brussel: na acht keer ‘no’ nu een ‘yes’ nodig

28-03-2019 - 0 reacties De EU heeft acht ‘no’s’ gehoord en heeft nu een ‘yes’ nodig uit Londen om vooruit te kunnen met de brexit. Dat zei een woordvoerder van de Europese Commissie in reactie op de stemming in het Britse parlement waar woensdagavond van acht voorstellen ter vervanging van de brexitdeal die premier Theresa May met Brussel sloot, niet één een meerderheid haalde.


Welke boer maakt aanspraak op GLB-gelden?

27-03-2019 - 0 reacties Dat de huidige hectarepremie van €388 voor de Nederlandse boer vanaf 2021 lager uitvalt, is een zekerheid. Daartegenover staat dat boeren die individueel of samen teelten of andere zaken bedenken die Brussel graag steunt, juist kunnen rekenen op extra geld.


Positie May wankelt: Brussel ziet groeiende kans op chaotische brexit

25-03-2019 - 0 reacties Het wordt steeds waarschijnlijker dat het Verenigd Koninkrijk de EU op 12 april verlaat zonder akkoord. De Britse premier May brengt haar brexit-akkoord deze week mogelijk niet voor derde keer ter stemming in en loopt de kans dat het parlement haar het brexitbeleid zelfs uit handen neemt. Haar positie als premier wankelt.


Carrefour opent afhaalpunt voor voetgangers in Brussel

25-03-2019 - 0 reacties


Informatiebijeenkomst en netwerken LIFE

22-03-2019 - 0 reacties Op 30 april 2019 organiseert de Europese Commissie een LIFE informatie en netwerkdag in Brussel. Deze dag is voor potentiële projectaanvragen op het gebied van natuur, milieu en groene technologie.


Union Fleurs viert 60-jarig jubileum in Brussel

22-03-2019 - 0 reacties Dit jaar bestaat de internationale koepel van handelsorganisaties in de sierteelt, Union Fleurs, 60 jaar. Op 28 en 29 maart komen de leden en het netwerk van Union Fleurs bijeen in Brussel, België voor de jaarlijkse algemene vergadering. De plaats waar, Union Fleurs 60 jaar geleden, in 1959, werd opgericht.


EU: alleen brexit-uitstel als Lagerhuis Mays deal volgende week alsnog aanneemt

20-03-2019 - 0 reacties De EU is bereid tot een kort uitstel van de brexit, die eigenlijk op 29 maart zou plaatsvinden. Maar dan moet het Britse parlement wel uiterlijk volgende week instemmen met de scheidingsdeal die premier Theresa May in november met Brussel sloot.


Uitstel Brexit stuit op verzet Brussel

20-03-2019 - 0 reacties BRUSSEL - Het verzoek van de Britse premier Theresa May om de Brexit uit te stellen tot 30 juni stuit op verzet in Brussel in verband met de Europese verkiezingen. Die worden van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie kan een kort uitstel daarom niet langer dan tot 23 mei duren.


Palmolie kan niet meer als biobrandstof dienen

15-03-2019 - 0 reacties De Europese Commissie heeft beslist om palmolie niet langer als een duurzame grondstof voor biobrandstof te bestempelen. Brussel wil het gebruik ervan tussen 2023 en 2030 uitfaseren. De Commissie verbiedt palmolie niet, maar ze zal niet meer worden meegerekend om het verplichte aandeel biobrandstof in de brandstoftank te halen. De lidstaten krijgen twee maanden om verzet aan te tekenen tegen de beslissing. Europa maakt ook een uitzondering voor gecertificeerde palmolie, afkomstig van plantages kleiner dan twee hectare. De Commissie hoopte zo de kerk in het midden te houden tussen de druk van milieuorganisaties - die al lang hun pijlen op palmolie richten - en het behouden van de handelsrelaties met de producerende landen.


ForFarmers: 'Hoe harder de brexit, hoe beter'

13-03-2019 - 0 reacties Veel bedrijven op het Europese vasteland kijken met ingehouden adem naar de brexit-onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Veevoerconcern ForFarmers is 1 van de weinige bedrijven die wel verwacht te profiteren van een harde brexit, zo laat CEO Yoram Knoop weten.


Brexit-drama duurt voor; het is nu no-deal of uitstel

13-03-2019 - 0 reacties Nu het Britse Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord met de EU voor een tweede maal heeft verworpen, lijkt dit akkoord voorlopig buiten bereik. Brussel gaat daar nu ook van uit.


Middelen gehalten in ruwvoer melkvee mag van Brussel

12-03-2019 - 1 reacties Schouten heeft er weer een soort I&R affaire bij. Eerst roepen: we hebben een overschrijding en als de sector haar verantwoordelijkheid niet neemt dan kom ik met maatregelen. Nu blijkt ze niet goed op de hoogte te zijn geweest van de regels hoe DE ONDERSCHRIJDING berekent moet worden.

MEISJES en JONGENS van de lto: hoe ver zijn jullie met de zgn. puzzel? Gaan we rondje korten of gewoon normaal doen?


Brussel moet duidelijkheid verschaffen over chloorprofam

28-02-2019 - 0 reacties Het is afwachten welke procedure de Europese Commissie gaat volgen voor het besluit over het wel of niet verlengen van de toelating van de werkzame stof chloorprofam.