Milieu

Milieu nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Milieu nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Milieu nieuws

Belang derogatie ten volste onder aandacht nieuwe minister

14-01-2022 - 0 reacties Voor de agrarische sector én milieu moet LNV zich vol blijven inzetten voor derogatie. Die benadrukte Sjaak van der Tak bij het kennismakingsgesprek met minister Staghouwer.


Milieuorganisaties vragen EU-verbod op bodemsleepnetten

20-12-2021 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - Milieuorganisaties vragen de Europese Commissie om een visverbod met bodemsleepnetten in de EU, te beginnen met een onmiddellijk verbod in alle mariene beschermde gebieden. Bodemsleepnetten zijn volgens organisaties als Oceana, Our Fish en Seas At Risk de meest schadelijke visserijmethode voor het milieu en het klimaat. In Europa is de vismethode verantwoordelijk voor 50 procent van de aantasting van de zeebodem, stellen ze.


Milieuorganisaties positief over komst stikstofminister

17-12-2021 - 0 reacties UTRECHT (ANP) - Milieuorganisaties reageren positief op de komst van een nieuwe minister voor Natuur en Stikstof. De minister gaat vallen onder het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Het geeft aan hoe belangrijk het is dat we aan de slag gaan met de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied", zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur en Milieu.
Het bericht Milieuorganisaties positief over komst stikstofminister verscheen eerst op Nieuws.nl.


Milieubeweging blij met hogere klimaatambitie, maar ook kritisch

15-12-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Dat het nieuwe kabinet de klimaatambities opschroeft en de komende tien jaar 35 miljard euro extra wil uitgeven aan verduurzaming, kan op instemming van milieuorganisaties rekenen. Toch blijven ook zij kritisch. De directeur van Milieudefensie, Donald Pols, noemt het "heel positief dat de nieuwe regering in dit akkoord veel aandacht besteedt aan het klimaat". De "klimaatplicht" voor bedrijven die hij graag zou zien, komt er vooralsnog echter niet. Marjolein Demmers van Natuur & Milieu spreekt van "een veelbelovende menukaart".


De meeste Brabantse veeboeren deugen (zegt ZLTO), maar milieuclub ziet nog ‘misstanden’

10-12-2021 - 1 reacties Dat een groot aantal Brabantse veehouders lichtjes de regels overtreedt, had de Brabantse Milieu Federatie (BMF) wel verwacht. Maar ruim 150 zware overtredingen? Daar schrikt de milieuclub toch van.


Groene kerst: minder vlees of LED-lampjes in de boom

09-12-2021 - 0 reacties Lampjes, diners en cadeaus onder de boom: kerst vieren leidt al snel tot meer consumptie en een hoger energiegebruik - en daarmee tot extra klimaatimpact. Wie het zo groen en duurzaam mogelijk wil aanpakken, heeft wel tal van opties. Zuinige LED-lampjes in de kerstboom hangen bijvoorbeeld, of tweedehands spullen kopen als cadeau voor onder de boom. Een van de grootste 'klimaatklappers' is volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal minder vlees eten. "Zoek eens naar een vegetarisch kerstmenu. Vind je helemaal vegetarisch lastig? Beperk vlees dan tot het hoofdgerecht en ga voor een kleinere portie per persoon", suggereert de organisatie.


'Synthetische brandstof niet schoner dan benzine'

08-12-2021 - 0 reacties Synthetische brandstoffen, ook wel aangeduid als 'e-fuels', doen het milieu geen goed. Dat stelt milieuorganisatie Transport & Environment na het uitvoeren van vergelijkende tests tussen auto's op reguliere- en synthetische brandstof. Sterker nog: het kunstmatige alternatief voor benzine lijkt zelfs slechtere gevolgen te hebben voor de luchtkwaliteit.


Milieu-impact reststromen Vido-leden vanaf nu te berekenen

08-12-2021 - 0 reacties Mengvoerbedrijven die voormalige levensmiddelen van Vido-leden toepassen in hun formulering, kunnen vanaf nu de milieu-impact hiervan berekenen. De milieu-impact van circulaire ingrediënten uit de productie van humane voedingsmiddelen is vaak vele malen lager dan de traditionele grondstoffen. De milieu impact van diervoedergrondstoffen wordt vastgesteld middels


Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim 10 jaar

01-12-2021 - 0 reacties DEN HAAG (ANP) - Het tempo waarmee asbest in daken wordt verwijderd is sinds half 2019 afgenomen. Dat is "zorgelijk", vindt staatssecretaris Steven van Weyenberg (Milieu). Met het huidige tempo duurt het nog dik tien jaar voordat de laatste asbest in Nederlandse daken is verwijderd, schrijft de demissionaire bewindsman aan de Tweede Kamer.
Het bericht Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim 10 jaar verscheen eerst op Nieuws.nl.


Drie pony’s gedood door wolf in Hünxe

10-11-2021 - 0 reacties Afgelopen maand werden er verschillende pony’s gedood door een wolf. Dit is nu ook bevestigd na afname van een genetisch monster. De drie pony’s die dood werden aangetroffen in Hünxe (Duitsland) zijn gedood door een wolf.Ook schapen gedoodEr werden drie pony’s gedood en één gewond op tien dagen tijd. Uit een gevoerde genetische test blijkt nu dat ze alle vier door wolven zijn aangevallen. Niet alleen pony’s waren het prooi, er werden ook schapen gedood tijdens de aanval.SituatieHet ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de aanslagen aangegrepen om de situatie in de regio opnieuw te laten beoordelen. Voor nu lijkt het verwijderen van de wolven nog onmogelijk.Bron: EqunewsFoto: Digishot...


Van vegabitterballen tot oesterzwammen kweken: internationale pers viert ‘woke’ vakantie in Nijmegen

31-10-2021 - 0 reacties NIJMEGEN - Allemaal leuk en aardig, dat massatoerisme, maar het is hartstikke slecht voor het milieu. Hoog tijd voor milieubewust vakantie vieren, om zo de ecologische footprint te verkleinen. En waar kan dat beter dan in Nijmegen, volgens The Times een van de duurzaamste plekken ter wereld?


Waterschap wil elektrische boot om sloten te maaien; goed voor milieu én machinist

29-10-2021 - 0 reacties TIEL/GIESSEN - Waterschap Rivierenland wil bij wijze van proef een elektrische maaiboot aanschaffen. Het gaat om een prototype van een boot die is ontwikkeld door het bedrijf Conver uit Giessen.


Nederlanders blijven evenveel vlees eten, stelt Natuur & Milieu

29-10-2021 - 0 reacties UTRECHT (ANP) - Het aantal Nederlanders dat vlees eet, blijft ook dit jaar weer nagenoeg gelijk, stelt Natuur & Milieu in de Vegamonitor. Ruim zes op de tien mensen omschrijven zichzelf als vleeseter, stelt de organisatie op basis van onderzoek onder bijna duizend respondenten. Volgens Natuur & Milieu schommelt het aantal vleeseters al jaren rond de 60 procent.


Spuitvrije zone geen oplossing voor bollenteelt, milieu is er niet bij gebaat

18-10-2021 - 0 reacties Het instellen van brede spuitvrije zones aan de randen van bollenvelden heeft voor de teler grote economische gevolgen, terwijl aan de milieuwinst wordt getwijfeld. Dat staat in een advies aan de provincie over verduurzaming van de Friese bollenteelt.


School verwarmen met een pelletkachel leek zo duurzaam: ‘Voor het milieu, maar niet voor de longen’

12-10-2021 - 0 reacties NIJMEGEN - De vrije school in Nijmegen wilde het gebouw duurzaam verwarmen en kocht een pelletkachel. Beter voor het klimaat, maar slechter voor de lucht, blijkt nu.


Plasticvervuiling is een tijdbom. In Friesland wordt de noodklok geluid: ‘We kopen het milieu kapot'

07-10-2021 - 0 reacties De wereldwijde vervuiling door plasticdeeltjes is een onbeheersbaar en onoplosbaar probleem geworden, waar we niet weer van afkomen. ,,Het is een enorme tijdbom waar we op zitten’’, zegt Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation (PSF).


Zeeuwse boer maakt kennis met kruidenrijk gras: goed voor klimaat, milieu, de koe en andere dieren

05-10-2021 - 0 reacties MIDDELBURG - Niet alle boeren zijn blij met de klimaatactiegroep Urgenda. Toch zijn er ook terreinen ze de handen ineen slaan. Zoals bij de aanleg van kruidenrijk grasland in Zeeland.


Brussel adviseert burgers vlees te minderen, terwijl het óók vlees promoot: ‘Dit slaat nergens op’

04-10-2021 - 0 reacties Het klinkt krom: aan de ene kant mensen adviseren om minder vlees te eten vanwege het milieu en tegelijkertijd geld steken in de promotie van vlees. Toch is dat wat Europa doet en daar moet een einde aan komen, vindt een stichting die ijvert voor een meer plantaardig voedingspatroon.


WHO: Jaarlijks 7 miljoen doden door luchtvervuiling, Longfonds slaat alarm

22-09-2021 - 0 reacties Jaarlijks sterven zeven miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Het is daardoor een van de ernstigste bedreigingen van de menselijke gezondheid door het milieu, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO scherpt daarom de richtlijnen aan voor luchtkwaliteit, voor het eerst sinds 2005.


Gedeputeerde: ‘Boekelse’ accu in heel Brabant te gebruiken

22-09-2021 - 0 reacties BOEKEL - De staalslakken-accu die momenteel bij het Boekelse ecodorp wordt gebouwd, zou ook op andere plaatsen in Brabant toepasbaar zijn. Dat zegt gedeputeerde Anne-Marie Spierings van energie, circulaire economie en milieu.