Europa

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Europa. Europa is een van de 15402 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Europa nieuws

Nestlé kiest Europees voor Nutri-Score, lof van foodwatch

26-06-2019 - 0 reacties Voedingsmiddelenconcern Nestlé zet nog dit jaar het voedselkeuzelogo Nutri-Score op alle voedselproducten die het in Europa op de markt brengt. Dat meldt de multinational vandaag in een persbericht.


Fruitsector verliest interesse in rooipremie

25-06-2019 - 0 reacties Eind vorige maand meldde Het Belang van Limburg dat een nieuwe actiegroep van telers het levenslicht zag als gevolg van de crisis in de fruitsector. Zij schoven meteen twee belangrijke actiepunten naar voren: een aanvullend systeem van vaste prijsvorming naast de klokprijs en een rooipremie om het overaanbod acuut weg te werken. In Boer&Tuinder, het ledenblad van Boerenbond, staat te lezen dat minister Koen Van den Heuvel het oordeel van de sector vroeg. Men liet zich eerst informeren over de voorwaarden die Europa koppelt aan een rooiregeling. Boerenbond kwam al snel tot de conclusie dat die randvoorwaarden zo streng zijn (bv. braaklegging of omvorming naar natuur van een gerooid perceel) dat de Vlaamse fruittelers niet geholpen zijn met een rooipremie.


Granenmarkt VS van ene extreem in het andere

25-06-2019 - 0 reacties Terwijl Europa gebukt gaat onder een hittegolf, is de situatie in de Verenigde Staten zeer anders. Het zaaien van de laatste maïs en soja loopt daar door overmatige neerslag vertraging op. De gewassen die al boven staan, hebben te maken met wateroverlast. Ook de tarweoogst wordt gehinderd door het weer.


Hittegolf breekt records in Europa

25-06-2019 - 0 reacties Frankrijk en Duitsland maken zich op voor recordtemperaturen van boven de 40 graden Celsius. Ook België en Zwitserland zuchten onder een hittegolf.


Kemper wordt actief in het Cracker-segment

25-06-2019 - 0 reacties De Duitse Maschinenfabrik Kemper gaat voortaan korrelkneuzers en -rollen voor diverse zelfrijdende hakselaarmerken aanbieden. Kemper heeft hiervoor een strategische overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf Scherer Inc. gesloten. John Deere bouwt al sinds een jaar Scherer processors af-fabriek in de eigen hakselaars in. Kemper neemt per direct de verkooprechten voor Scherer korrelkneuzers en reserverollen voor hakselaars van andere merken in Europa, het Nabije en Midden Oosten alsmede in de CIS-staten, Azië en Zuid-Amerika over.  „Deze overeenkomst stelt ons in staat om de productportefeuille…


Europese gewassen liggen op de grill

24-06-2019 - 0 reacties Heel Europa wordt deze week getrakteerd op ongekend hoge temperaturen, waardoor de neerslag van de afgelopen weken snel verdampt. Op diverse plekken kan het kwik zelfs oplopen tot 40 graden Celsius. Dit beïnvloedt ook de gewasgroei.


Wat doet de hitte met de tarweprijs?

24-06-2019 - 0 reacties De graangewassen in Europa en de Zwarte Zeeregio worden deze week op de grill gelegd. Welke gevolgen heeft de hitte op de granenmarkt en hoe ontwikkelt de situatie in de Verenigde Staten zich?


Wat doet zomerhitte met tarweprijs?

24-06-2019 - 0 reacties De graangewassen in Europa en de Zwarte Zeeregio worden deze week op de grill gelegd. Welke gevolgen heeft de hitte op de granenmarkt en hoe ontwikkelt de situatie in de Verenigde Staten zich?


Diabetes-aardappel floreert in Australië, verpietert in Europa

21-06-2019 - 0 reacties De Carisma, een aardappel met een eigen website, mag in Europa niet aan de man gebracht worden met de claim dat hij een lage glycemische index heeft. ‘Door een speling van de natuur’ en zorgvuldige selectie bevat de pieper van kweker Agrico minder koolhydraten per gewicht. De aardappel heeft daardoor een lagere glycemische index dan gewone aardappels en dat zou goed zijn voor consumenten die op hun koolhydraatinname moeten letten, zoals diabetici.


FrieslandCampina en A-ware in top uitbetaling 2018

20-06-2019 - 16 reacties

Originele beschrijving

Met een melkprijs van 36,07 euro per 100 kg melk voor FrieslandCampina en 35,15 euro voor A-ware behoren beide tot de best uitbetalende zuivelverwerkers van Europa in 2018. Dat blijkt uit de internationale melkprijzenvergelijking van LTO, ZuivelNL en European Dairy Farmers.


Amerikaanse melkaanvoer nipt in het rood

20-06-2019 - 0 reacties Net zoals in Europa piekt ook de melkaanvoer in de Verenigde Staten in de maand mei. De Amerikaanse zuivelproducenten collecteerden voor de tweede keer dit jaar minder melk dan in 2018.


Nevedi: Realisatieplan Schouten passend en moedig

19-06-2019 - 0 reacties Nevedi heeft positief gereageerd op het realisatieplan kringlooplandbouw van minister Carola Schouten dat afgelopen maandag werd gepresenteerd. “Het is goed nieuws als moderne veredelingstechnieken in Europa meer wettelijke basis krijgen, en mogelijkheden om producten als diervoedergrondstoffen te gebruiken worden verruimd”, zegt Nevedi-directeur Henk Flipsen. Verandering


Einde chloorprofam verlies voor met name uienteelt

19-06-2019 - 0 reacties Europa verlengt de toelating van chloorprofam niet. De sector kan de middelen op basis van deze stof volgend jaar dankzij de opgebruiktermijn nog inzetten. Het verlies van chloorprofam wordt vooral in de herbicidetoepassing als een verlies gezien.


Starcover voorsprong wordt zichtbaar

19-06-2019 - 0 reacties Vanwege de sterke inperkingen in chemische zaadontsmettingen heeft maisveredelaar Limagrain jaren gewerkt aan een organische zaadcoating. Deze Starcover coating is in 2019 in heel Europa gezaaid.


“Voedsel is te goedkoop”

18-06-2019 - 0 reacties Liefst een derde van wat in Europa aan lekkers geproduceerd wordt, belandt op de afvalberg. "Voedsel is te goedkoop," zei Carola Schouten, Nederlands minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Eten is zo laaggeprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast, te veel voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen." En ook al kost een volle winkelkar in ons land al snel 11 procent meer dan bij onze noorderburen, haar uitspraak geldt ook hier.


Teruglopende melkaanvoer maakt spotmelk gewild

18-06-2019 - 0 reacties De boterprijzen hebben de afgelopen weken behoorlijk averij opgelopen. Ondertussen trekt de prijs voor spotmelk aan, ondanks dat in Europa per saldo evenveel melk is. Hoe komt dit? En wat doen de voerprijzen deze zomer?


Import rundvee geeft risico op insleep nare huidziekte

18-06-2019 - 0 reacties Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen vraagt rundveehouders en dierenartsen om waakzaam te zijn voor besnoitiose. In eigen land is deze rundveeziekte erg ongewoon. De sector houdt dat graag zo gezien de minder comfortabele situatie meer naar het zuiden van Europa. Sinds eind vorig jaar screent DGZ alle import van runderen uit risicogebieden zoals Frankrijk en Spanje. Tot dusver leverde dat twee seropositieve dieren op. In Wallonië wordt dezelfde aanpak gehanteerd. Met reden zo blijkt, want een rundveebedrijf in het zuiden van het land raakte besmet door een rund dat vier geleden in Frankrijk werd gekocht. Een behandeling bestaat niet, dus moeten besmette dieren – die lang niet altijd de symptomen van de ernstige huidziekte vertonen – geruimd worden.


Granenmarkt heeft de vaart er goed in

17-06-2019 - 0 reacties Zowel in de Verenigde Staten als Europa hebben de granencontracten op de termijnmarkt de draad opgepakt waar zij vorige week eindigde. Zorgen om weersextremen in de Verenigde Staten en Zwarte Zee regio geven de koersen een duw in de rug.


Kan Europa aanklampen aan tarwerally?

17-06-2019 - 0 reacties De grondstofprijzen op de CBoT in Chicago schoten in week 24 fors omhoog door aanhoudend noodweer in belangrijke productieregio's. Ondertussen staan de graangewassen in de Zwarte Zeeregio in de brandende zon. Pusht dit Europese graanprijzen naar nieuwe hoogtes?


Stop import paardenvlees uit Uruguay en Argentinië en maak goed vlees duurder

16-06-2019 - 0 reacties Nog steeds komt paardenvlees Europa binnen van paarden die in Uruguay, Argentinië en Canada mishandeld en verwaarloosd zijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door 13 dierenbeschermingsorganisaties, waaronder het Nederlandse Dier&Recht en het Belgische GAIA. De organisaties ijveren al jaren voor verbetering van de omstandigheden waaronder paarden getransporteerd en geslacht worden in zowel Noord- als Zuid-Amerika. Dat blijkt onhaalbaar en dus kiezen ze voor een nieuwe aanpak: ze vragen de EU een complete importstop in te stellen voor paardenvlees uit de genoemde landen. Europese supermarkten en vleesverwerkers moeten wat hen betreft stoppen met de verkoop van paardenvlees uit de Amerika's.