Europa

Europa nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Europa nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Europa nieuws

‘Betanal is de ruggengraat van onkruidbestrijding’

17-02-2019 - 0 reacties De Europese vereniging van bietentelers Cibe roept akkerbouwers in heel Europa op een brief te sturen naar de Europese Commissie waarin zij pleiten voor het behoud van enkele onmisbare herbiciden.


‘Betanal is de ruggengraat van onkruidbestrijding’

17-02-2019 - 0 reacties De Europese vereniging van bietentelers Cibe roept akkerbouwers in heel Europa op een brief te sturen naar de Europese Commissie waarin zij pleiten voor het behoud van enkele onmisbare herbiciden.


'Nederland laat op alle fronten geld liggen in Europa'

16-02-2019 - 0 reacties Nederland laat op allerlei fronten subsidiegeld liggen in Europa, waar agrarische ondernemers en bewoners van het platteland van zouden kunnen profiteren. Dat zegt CDA-Europarlementslid Annie Schreijer.


Hoe een aardappelteler een luchthaven begon in Reusel

15-02-2019 - 0 reacties Nederland is een luchthaven rijker: in het Brabantse Reusel is een gebied van 80 hectare aangewezen als Reusel Airport, met een officiële luchthavenstatus.
Al sinds 2010 experimenteert Jacob van den Borne uit Reusel met drones, die zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten houden. Ze geven door of er water nodig is, of er een insectenplaag is of dat ze te nat staan.
Maar Van den Borne liep tegen de grenzen aan van wat er met drones is toegestaan in Nederland. Hij mocht ze niet groter of zwaarder maken, en hij mocht ook niet met meer drones tegelijk vliegen.
Een list
Maar dat was wél noodzakelijk, vond de teler, want hij heeft een praktijkcentrum voor precisielandbouw. Met steun van Europa, Rijk en provincie heeft Van den Borne een opleidings- en experimenteerinstituut. En dat draait alleen goed als er voortdurend innovaties zijn.
Van den Borne bedacht een list om met grotere toestellen te kunnen vliegen: hij deed een beroep op de luchthavenregeling. Daarmee kun je de officiële status van luchthaven aanvragen. Dan zou Reusel voortaan een luchthaven zijn, en moeten andere vliegers rekening met je houden. Daarmee zouden zijn drones een slag zwaarder mogen zijn.
De list slaagde, de vergunning kwam er. "Ik heb een luchtvaarthavenmeester aangesteld", zegt van den Borne. "Die geeft keurig per dag door of we vliegen, waar, en hoe hoog. Aan Eindhoven Airport, hier in de buurt, aan de luchtmacht, maar ook aan alle andere autoriteiten. Het is een oud-piloot die hier in Reusel woont, en hij heeft het vertrouwen van de overheid."
Reusel Airport is ongeveer 80 hectare groot. Je kunt nu nog niet precies zien waar de luchthaven begint en eindigt maar dat is binnenkort voorbij want de benodigde borden zijn besteld. Er mag gevlogen worden met drones tot 150 kg en op een hoogte tot 300 meter.
Een grote berg wit zand bij een schuur geeft aan waar de start- en landingsbaan is. "Er zijn wel meer drone ports", zegt Van den Borne, "maar die liggen allemaal bij bestaande of oude luchthavens. En dat wil ik niet, want wat kan ik daar nou meten? Hoe hoog het gras in de buurt is? Daar heb ik niks aan."
Op Reusel Airport kan van den Borne testen wat hij wil, en hij niet alleen: iedereen die wil experimenteren met een drone is welkom. Dat kan een startend bedrijfje zijn, iemand die gewichten wil testen, noem maar op.
Van den Borne: "Je hebt ook mensen die drones willen wegjagen of neerhalen, bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens. Denk je dat ze daar iemand toelaten met een verstoringsgeweer? Ik dacht het niet. En hier kan dat mooi getest worden. We hebben alles: stukjes bos, stukken open terrein, bebouwing. Alles is te oefenen hier".
Op de vraag of hij zich realiseert dat ie het risico loopt dat hij half drone-minnend Nederland op de stoep krijgt zegt hij: "Iedereen is welkom op Reusel Airport. Wie proeven wil doen, apparatuur wil eiken, testprogramma's wil uitvoeren; het mag allemaal. Alleen: wíj controleren het luchtruim, en wíj bepalen dus wie er met wat vliegt en waar dat gebeurt."


Poolse eieren nog altijd besmet met salmonella

15-02-2019 - 0 reacties De uitbraak door Salmonella Enteritidis in Europa door Poolse eieren houdt nog niet op. Van mei 2015 tot november 2018 was er sprake van een echte uitbraak. Er waren toen minstens 1209 patiënten in negentien EU-lidstaten.


Nederland staat in Europa alleen met pulsvisserij

14-02-2019 - 0 reacties Europa wil geen pulsvisserij. Dat is woensdag in Straatsburg heel duidelijk geworden. Dat de helft van de Nederlandse pulsvloot uitstel van executie krijgt, doet daar niets aan af.


Premium koffieproducten Starbucks komen in supermarkt

14-02-2019 - 0 reacties Consumenten in Azië, Europa, Latijns-Amerika, het Midden Oosten en de Verenigde Staten kunnen vanaf de komende dagen thuis hun Starbuckssensatie creëren. Supermarkten en online verkooppunten gaan 24 koffieproducten verkopen, die voortkomen uit de samenwerking tussen Nestlé en Starbucks.


Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen

14-02-2019 - 0 reacties De visserijsector is woedend over het besluit van de Europese Unie om vissen met de pulstechniek te verbieden. "Een verbod op de pulsvisserij gaat alle verstand te boven."
Volgens de vissers heeft de pulsvisserij alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder bodemberoering. "Het is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel."
Zware dag
In Europa werd woensdagavond besloten dat er een einde komt aan de pulsvisserij. Wel mag de helft van de Nederlandse pulsvissers nog 2,5 jaar door vissen met de pulstechniek. De andere helft van de vissers, zo'n 42 schepen, zijn pulsvisvergunning nog dit jaar kwijt.
Volgens minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is "het maximale uit de onderhandelingen gehaald". Ze erkent dat het een zware dag is voor de vissers. "Er komt toch een verbod op een duurzame en innovatieve manier van vissen."
De kotterorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat "een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar heeft gekregen om de stekker uit innovatie te trekken".
Het verzet tegen pulsvissen komt van Franse en Britse vissers en een aantal milieu-groeperingen. Die stellen dat er geen vis meer te vangen is als Nederlandse pulsschepen voorbij zijn getrokken. Bovendien zou de elektriciteit die door de Nederlanders wordt gebruikt alle leven uit de zee wegnemen. Voor die laatste stelling is geen wetenschappelijk bewijs, maar veel Europarlementariërs lieten zich er vorig jaar wel door overtuigen.
Minister Schouten belooft zich te blijven inzetten voor vernieuwende technieken in de visserij en wil daar ook geld voor uittrekken. De sector noemt dat een doekje tegen het bloeden. "De financiële schade in de hele sector kan oplopen tot 200 miljoen euro. Daarnaast moeten we nog niet denken aan innoveren, als onze beste innovatie ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, op basis van emotionele klanken in de prullenbak verdwijnt."


Europa stemt over minder veetransporten

13-02-2019 - 0 reacties Het Europees Parlement stemt morgen over een motie die de export van levend vee naar landen buiten de Europese Unie beperkt. Daarnaast gaat de motie over het beperken van de duur van transporten van levend vee en het verminderen van de transporten.


Garnalenvisser snapt verbod niet: 'Het is heerlijk schoon vissen met puls'

13-02-2019 - 1 reacties Als de voortekenen niet bedriegen, besluit Europa vandaag tot een verbod op de pulsvisserij. Garnalenvisser Peke Wouda uit Stavoren spreekt van ,,een grote schande.”


Europa stemt over minder veetransport

13-02-2019 - 0 reacties Het Europees Parlement stemt morgen over een motie die de export van levend vee naar landen buiten de Europese Unie beperkt. Daarnaast gaat de motie over het beperken van de duur van transporten van levend vee en het verminderen van de transporten.


Poolse eieren nog altijd besmet

12-02-2019 - 0 reacties De uitbraak door Salmonella Enteritidis in Europa door Poolse eieren houdt nog niet op. Van mei 2015 tot november 2018 was er sprake van een echte uitbraak. Er waren toen minstens 1209 patiënten in negentien EU-lidstaten, waarvan 207 in Nederland. Achteraf gezien bleek dat de uitbraak waarschijnlijk al in 2012 bestond, met minstens 1400 zieken.


Karol Pawlak en Marc Driessen president en vice-president Fleuroselect

12-02-2019 - 0 reacties Karol Pawlak is sinds 1 januari 2019 de nieuwe president van de internationale sierteeltorganisatie Fleuroselect. Hij volgt hiermee ontslagnemend president ad interim Jean-Francois Ignasse, salesmanager Europa van PanAmerican Seed op.


Luzerne telen in Noord Europa

11-02-2019 - 0 reacties Ook in het noorden van Europa zul je niet snel luzerne tegenkomen in de melkveerantsoenen. Luzerne kan immers niet tegen de koude winters. Inmiddels bestaan er echter wel luzernesoorten die bestand zouden zijn tegen koude winters. Lees verder ❯


PBL geeft toe dat halvering vleesconsumptie nauwelijks bijdraagt aan reductie broeikasgassen

11-02-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er eindelijk toe overgegaan om de werkelijke klimaatwinst die gepaard gaat met halvering van de vleesconsumptie, op zijn website te benoemen. Halvering van de vleesconsumptie in heel Europa leidt tot een vermindering van broeikasgassen van 2 tot 4 procent, afhankelijk van de vleessoort die men laat staan (kip, varken of rund). 


Slachterijen gaan strijd verliezen: prijsstijging komt snel

09-02-2019 - 0 reacties Overal in Europa ziet men dat de prijs van de vleesvarkens stijgen, behalve in ons landje Nederland. Het land waar varkenshouders met de hoogste eisen voor de bijna de laagste prijs moeten werken en het langst op een prijsverhoging moeten wachten.


Hogere GDT laat Europese zuivelmarkt (nog) koud

07-02-2019 - 0 reacties Op de Global Dairy Trade (DGT) toonden de zuivelnoteringen deze week dikke plussen. In Europa is de zuivelmarkt nog afwachtend. Marktexpert Wouter Baan bespreekt de situatie. 


Gevaarlijke abrikozenpitten met waterstofcyanide

07-02-2019 - 0 reacties Wegens een verhoogd gehalte aan waterstofcyanide (blauwzuur, HCN) werden in november 2018 in meer dan tien Europese landen en ook buiten Europa biologische abrikozenpitten uit de verkoop gehaald.


'Hoog pathogene vogelgriepvirus nog aanwezig in Europa'

06-02-2019 - 0 reacties „Het hoog pathogene vogelgriepvirus is nog steeds aanwezig in Europa. Ik adviseer pluimveehouders om door te gaan met strikte biosecurity te handhaven. Recent werd er nog HPAI gevonden in een wilde vogel in Denemarken en maanden geleden ook in Nederland.”


Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen

05-02-2019 - 0 reacties Op 25 januari hebben 27 boeren- en maatschappelijke organisaties uit heel Europa in Lichtenbusch, op de grens van België en Duitsland gedemonstreerd tegen het huidige EU handelsbeleid. Er waren ongeveer 120 boeren en burgers uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Luxemburg aanwezig. Zo’n 20 tractoren...
Het bericht Grensdemonstratie tegen CETA en andere vrijhandelsverdragen verscheen eerst op Nederlandse Melkveehouders Vakbond.