Europese Commissie

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Europese Commissie. Europese Commissie is een van de 17226 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Europese Commissie nieuws

"25 procent biologisch voedsel in Nederland niet realistisch"

06-04-2021 - 0 reacties De EU wil dat een kwart van de landbouw biologisch wordt. "Niet realistisch," zeggen WUR-onderzoekers. Meer aanbod van biologisch voedsel in scholen en overheidsgebouwen, meer geld voor telers die willen overschakelen en meer reclame voor biologisch eten. Met die maatregelen wil de Europese Commissie de…


"Hoe groter het totale areaal biologische landbouw, hoe makkelijker het dilemma op te lossen valt"

26-03-2021 - 0 reacties Tholen - Bewust of niet, het webinar 'Biologische grondstoffen' dat Van Traa Advocaten gisterenmiddag organiseerde, was perfect getimed. Enkele uren nadat de Europese Commissie het Organic Action Plan presenteerde, schoof Diederik Samson, kabinetschef van Frans Timmermans, digitaal aan om het plan nog…


Voedselproducenten willen einde aan kippen in kooien

17-03-2021 - 0 reacties NIJMEGEN (ANP) - Verschillende Europese voedselproducenten hebben de Europese Commissie per brief gevraagd om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, met name aan die voor kippen. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). Ikea bevestigt de ondertekening van het epistel, net als Unilever.


Groei Nederlandse economie dit jaar laagste van hele eurozone

11-02-2021 - 0 reacties De Nederlandse economie zal dit jaar met slechts 1,8 procent groeien. Dat is het laagste groeipercentage dat de Europese Commissie voor de negentien eurolanden in 2021 verwacht. Ook volgend jaar loopt het herstel van Nederland met een verwachte groei van 3 procent achter als de eurozone uit de crisis opkrabbelt. Daar staat tegenover dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard lijkt te zijn geweest dan verwacht, stelt het dagelijks EU-bestuur.


EU-lidstaten pompen 2,9 miljard euro in ontwikkeling accupakketten

27-01-2021 - 0 reacties De Europese Commissie heeft deze week goedkeuring gegeven voor een kapitaalinjectie met een waarde van maar liefst € 2,9 miljard in het European Battery Innovation-project.


Noordelijke provincies willen dat waterstof banenmotor in regio wordt

28-12-2020 - 0 reacties Nu de gaskraan in Groningen wordt dichtgedraaid, verdwijnen er naar verwachting de komende tien jaar zo'n 20.000 banen in het Noorden. De drie noordelijke provincies en tientallen bedrijven willen dat verlies aan werkgelegenheid compenseren met investeringen in waterstof.
Er is al voor vele miljarden aan investeringsplannen bekendgemaakt, maar het wachten is nog op financiële hulp van het kabinet en Europa. Duurzame waterstof kan gemaakt worden met behulp van duurzame elektriciteit, maar voorlopig is hier nog een tekort aan. Toch wordt er in Groningen al volop geanticipeerd op een toekomst waarin waterstof een grote rol speelt.
Bij de gasopslag in het Groningse Zuidwending wordt in zogenoemde zoutcavernes gas opgeslagen. Daar wordt onderzocht hoe er de komende jaren ook waterstof in opgeslagen kan worden.
Buizen controleren
In het buitenland is al ervaring opgedaan met de opslag van waterstof in lege zoutmijnen, maar waterstof is 'dunner' dan aardgas. Gasleidingen en -aansluitingen moeten dus gecontroleerd en aangepast worden zodat waterstof goed door de buizen vloeit.
NOS op 3 legde eerder in deze video uit wat waterstof precies is en hoe het gebruikt kan worden:
De Gasunie wil de komende jaren gas in Nederland en West-Europa transporteren. Een deel van de bestaande infrastructuur moet aangepast worden voor waterstof. Het gaat dan met name om het gebruik van de zogenoemde 'dikke buizen' die van Groningen naar de industrie-clusters in Amsterdam, Rotterdam, Zeeland en Limburg lopen en de verbindingen met België en het Duitse Ruhrgebied.
Duurzame waterstof wordt gezien als een goed alternatief voor industriële en chemische processen die een hogere temperatuur nodig hebben dan met elektriciteit bereikt kan worden.
In Hoogezand timmert het bedrijf Holthausen al een aantal jaren aan de weg met de ombouw van voertuigen naar waterstof. Onder meer de veegwagens van de stad Groningen rijden er inmiddels en ook streekbussen en treinen zijn omgebouwd.
Holthausen is een van de bedrijven die betrokken is bij het investeringsprogramma van het bedrijfsleven in de noordelijke provincies. In totaal ligt er voor maar liefst negen miljard euro aan plannen klaar. Het komend jaar gaat Holthausen samen met het Amerikaanse Hyzon jaarlijks 500 nieuwe waterstofvrachtwagens in het Groningse Winschoten bouwen.
Een van de voortrekkers van de waterstofeconomie is gedeputeerde Nienke Homan, verantwoordelijk voor de energietransitie bij de Provincie Groningen: "We hebben op kleine schaal al laten zien dat het kan in het project Hydrogen Valley. Daar wekken we elektriciteit op met zon en wind die wordt omgezet in waterstof."
Om te kunnen opschalen is volgens Homan naast geld vooral heel veel meer duurzame elektriciteit nodig. Voor 2030 moeten er daarom volgens de provincie ten noorden van de Waddeneilanden nog veel meer windmolens op zee aangelegd worden dan het kabinet nu heeft gepland.
Verder zijn er miljarden nodig om bedrijven te steunen bij de bouw van grotere elektrolysefabrieken. Daar wordt zon- en windenergie omgezet in waterstof. Het probleem op dit moment is dat er nog geen overschot aan duurzame elektriciteit is, maar er al wel gewerkt moet worden aan de ontwikkeling van de techniek.
Homan denkt op basis van onderzoek van de Europese Commissie dat het verlies aan werkgelegenheid in de gassector gecompenseerd kan worden met 20.000 nieuwe banen als het gevolg van de waterstofinitiatieven.
Alleen al het project NortH2 van de Gasunie, Shell, RWE en Equinor zou goed kunnen zijn voor 5000 tot 12.000 banen berekende Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij waarschuwt wel dat al die banen niet zomaar bij de Groningers terechtkomen.
De bouw van windparken op zee en elektrolyse-fabrieken in de Eemshaven is gespecialiseerd werk. "De vraag is, zijn er mensen hier die dat kunnen of moeten die van buiten worden ingevlogen. We hebben eerder ook centrales aangelegd in de Eemshaven en heel veel van de mensen die hier bij betrokken waren kwamen van buiten."
Het onderwijs in Groningen probeert dat dit keer te voorkomen door zowel op mbo als hbo-niveau mensen op te leiden voor de waterstofeconomie. Docenten van het Noorderpoort College in Delfzijl maken bijvoorbeeld al mbo-leerlingen leerlingen wegwijs met elektrolyse. Ook worden werknemers van Holthausen omgeschoold voor de bouw van waterstofvrachtwagens.


‘EU gaat techbedrijven opbreken bij herhaaldelijke overtredingen’

15-12-2020 - 0 reacties Als een techbedrijf herhaaldelijk in de fout gaat, wil de Europese Commissie dat bedrijf gaan opbreken. Dat staat volgens de Financial Times in voorstellen die de commissie later vandaag officieel presenteert. Over nieuwe regulering wordt al lang gesproken, de wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de aanpak van de macht van technologiebedrijven in Europa.
Het idee is dat als een techbedrijf over een periode van vijf jaar tot drie keer toe een boete heeft gekregen, dat bedrijf wordt opgebroken, schrijft de zakenkrant. Het voorstel komt uit de Digital Markets Act. Dat is een van de twee pakketten die op tafel liggen om de techsector te reguleren.
Het ene meer gericht op de bedrijfseconomische gevolgen van de macht van 'big tech'. Het andere kijkt onder meer naar de rol van algoritme. Daarover lekte al details uit.
Boetes en onderzoeken
De machtspositie van techbedrijven ligt in Brussel al jaren onder een vergrootglas. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de boetes die Google kreeg en waartegen het beroep heeft aangetekend. Eerder dit jaar kondigde de Europese Commissie twee onderzoeken aan tegen Apple en er lopen twee onderzoeken tegen Amazon. Verder zou er ook nog worden gekeken naar Facebook.
De voorstellen die vanmiddag officieel worden gepresenteerd, zijn het startsein van wat vermoedelijk lange en complexe onderhandelingen worden. De belangen zijn groot. De techbedrijven is er veel aan gelegen om waar mogelijk wetgeving af te zwakken. De verwachting is dat het misschien wel twee of drie jaar kan duren voordat alles rond is.
VS wil Facebook opbreken
De voorstellen komen een kleine week nadat de Amerikaanse toezichthouder FTC en openbaar aanklagers van Amerikaanse staten twee aanklachten hadden ingediend tegen Facebook. Volgens de partijen heeft Facebook een "illegaal monopolie" verkregen en moet het bedrijf worden opgebroken; het zou Instagram en WhatsApp moeten afstoten.
Het sociale netwerk heeft al gezegd zich hier zich met hand en tand tegen te verzetten. De zaak komt daar voor de rechter en dit wordt waarschijnlijk een lange juridische procedure.


'Voorkom export vee naar landen met gruwelijke slachtmethoden'

11-12-2020 - 0 reacties AMSTERDAM/BRUSSEL - De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals roept de Europese Commissie op te voorkomen dat vee wordt doorgevoerd naar landen waar de slachtomstandigheden "gruwelijk" zijn. De organisatie noemt sp...Lees meer


‘Europese doelen elektrisch rijden ver verwijderd van realiteit’

10-12-2020 - 0 reacties De doelen van de Europese Commissie voor elektrisch rijden zijn nog ver verwijderd van de realiteit, stelt de Europese vereniging van autofabrikanten ACEA. De Europese Commissie wil ten minste 30 miljoen elektrische auto’s de weg op hebben in 2030. „Gedurfd”, zegt ACEA, omdat nog maar een fractie van de personenauto’s in Europa elektrisch is, namelijk 615.000 van de 243 miljoen.


Europa wordt een elektrische auto walhalla

04-12-2020 - 0 reacties De Europese Commissie ziet het al helemaal voor zich. De elektrische auto in Europa moet bombastisch groeien. Als het aan de Europese Commissie ligt breek je straks je nek over het aantal elektrische auto’s in Europa. Vanuit Nederlands perspectief is dat makkelijk gedaan. Kijk je om je heen dan zie je overal wel geëlektrificeerde auto’s. […]


Farm to Fork zet voedselketen op de kop

18-11-2020 - 0 reacties De nieuwe ‘Farm to Fork strategie’ van de Europese Commissie heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de agrarische productie daalt, het agrarisch ondernemersinkomen stijgt, voedselprijzen extreem stijgen en honger in derde wereldlanden snel kan toenemen.


Brussel: herstel Nederlandse economie gaat jaren duren

05-11-2020 - 0 reacties De Nederlandse economie heeft waarschijnlijk nog jaren nodig om te herstellen van de coronacrisis. Volgens de Europese Commissie ligt het niet in de verwachting dat de omvang van de economie eind 2022 weer terug is op het pre-crisisniveau. In Europa als geheel is sprake van een vergelijkbaar beeld.


Vertrouwen in economie eurozone stagneert

29-10-2020 - 0 reacties Het economisch vertrouwen in de eurozone is in oktober gestagneerd ten opzichte van een maand eerder. De vertrouwensindex van de Europese Commissie kwam uit op 90,9, gelijk aan de bijgestelde stand voor de vorige meting. Daarmee komt een einde aan de stijging van het vertrouwen die in mei was ingezet.


Suikerbietenoogst in Europa valt niet mee

27-10-2020 - 0 reacties De oogst van suikerbieten komt in de Europese Unie beneden het meerjarig gemiddelde én onder het niveau van vorig jaar uit, zo blijkt uit het nieuwste MARS-rapport van de Europese Commissie. Daarbij leiden virus en bacterie tot kopzorgen bij telers en zorgt het lage suikergehalte voor een fikse bijstelling in de Europese suikerproductie.


Brussel voorziet forse exportdaling varkensvlees

12-10-2020 - 0 reacties De Europese Unie houdt voor 2021 rekening met een daling van 10% in de export van varkensvlees. Dat blijkt uit de herfstrapportage van de Europese Commissie over de ontwikkelingen op de agrarische markten.


Europa gaat CO2-uitstoot aanpakken: auto’s, huizen en boeren onder de loep. En snel

17-09-2020 - 0 reacties De grote woorden waren gisteren al gevallen: in 2030 moet Europa minstens 55 procent van haar CO₂-uitstoot hebben teruggedrongen. Zojuist heeft de Europese Commissie bekendgemaakt hoe die doelstelling zou moeten worden gehaald. Er gaat veel op de schop.


Europese boterexport zet forse stap omhoog

17-08-2020 - 1 reacties Over de eerste helft van 2020 zijn de Europese zuivelexporten toegenomen in vergelijking tot vorig jaar. Met name de export van boter heeft een behoorlijke groei weten te realiseren, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.


Brussel: vleesconsumptie zet dalende trend in

27-07-2020 - 0 reacties De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesproductie over 2020 gaat toenemen. Dit in tegenstelling tot de productie van andere soorten vlees. De vleesconsumptie zal naar verwachting dalen, maar de export neemt verder toe.


Brussel: vleesconsumptie zet dalende trend in

27-07-2020 - 0 reacties De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesproductie over 2020 gaat toenemen. Dit in tegenstelling tot de productie van andere soorten vlees. De vleesconsumptie zal naar verwachting dalen, maar de export neemt verder toe.


EU maakt wijn uit Winterswijk beschermd streekproduct

21-07-2020 - 0 reacties WINTERSWIJK - De Europese Commissie heeft de streek rond Winterswijk erkend als wijnregio. Wijnen uit dit deel van de Achterhoek hebben een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.