Europese Commissie

Europese Commissie is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Europese Commissie en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Europese Commissie nieuws

EU wil 750 miljard vrijmaken voor coronasteun

27-05-2020 - 0 reacties (ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie wil 750 miljard euro vrijmaken voor coronasteun. Dit schreef persbureau DPA woensdag op basis van bronnen.


'Verlopen rijbewijs en code 95 blijven tot zeven maanden na vervaldatum geldig'

27-05-2020 - 0 reacties ZOETERMEER - Rijbewijzen en beroepscertificaten blijven tot zeven maanden na de vervaldatum geldig. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend, zegt Transport en Logistiek Nederland woensdag. De regels gaan vandaag, woensd...Lees meer


Europarlementariër Schreijer-Pierik kritisch op plannen verduurzaming landbouw

20-05-2020 - 1 reacties "Hebben we straks voedsel ‘van boer tot bord’ of vooral een enorm tekort aan voedsel, financiën en meststoffen?” Met die woorden reageert CDA-Europarementariër Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde op de bekendmaking van de plannen van de Europese Commissie om de biodiversiteit in Europa te stimuleren. "Een onderbouwd verdienmodel voor het behoud van boerenfamilie- en gezinsbedrijven ontbreekt in deze strategie."


'Europa stelt onrealistische eisen aan landbouw'

20-05-2020 - 0 reacties De ambities in de Green Deal zijn groot en de de weerstand die het oproept groeit met de dag. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, doet vandaag de plannen uit de doeken en die raken de agrarische sector hard.


Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen

20-05-2020 - 1 reacties Door groen te produceren, kan de komende tien jaar bijna 2000 miljard euro worden verdiend. Dat staat in een uitgelekte versie van de 'Farm to Fork-strategie', die vandaag door de Europese Commissie wordt gepresenteerd.
Volgens Brussel kan bijvoorbeeld meer lokale landbouw worden gestimuleerd en voedselverspilling worden tegengegaan. Ook moeten er meer duurzame investeringen komen en moet het gebruik van groene levensmiddelen worden bevorderd. Er is dan bijvoorbeeld minder geld nodig om ontbossing of de verzuring van grond en water tegen te gaan.
De 'Farm to Fork-strategie' is een spoorboekje dat het hele voedselsysteem, van landbouw en veehandel tot voedselconsumptie en -verspilling, wil verduurzamen. Daardoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.
De landbouwplannen zijn een cruciaal onderdeel van de zogenoemde Green Deal, de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans. Die plannen kwamen tijdens de coronacrisis flink onder vuur te liggen. Niet alleen liepen de landbouwplannen zelf vertraging op door het virus, veel tegenstanders riepen dat de klimaatplannen helemaal van tafel moesten nu er een economische recessie dreigt.
Critici in de plasticlobby wilden dat door de huidige behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg het verbod op wegwerpplastic van tafel ging. In de auto- en vliegtuiglobby vroegen ze om minder strenge CO2-regels voor de transportsector.
Maar voorstanders van de plannen zien het juist als een manier om het economisch herstel groen te maken. Dat is nodig volgens de Europese Commissie, want de coronacrisis maakt ook duidelijk dat de Europese landbouw- en voedselsector tegen een stootje moet kunnen, zodat er ook tijdens een crisis genoeg en gezond eten verkrijgbaar blijft. "Boeren zijn onderdeel van de oplossing, maar ze hebben wel onze aanmoediging en steun nodig om de groene stap te maken", staat in de landbouwstrategie.
Hoger inkomen
Dat betekent dat boeren het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten afbouwen en dat biologische landbouw en dierenwelzijn voorop moeten staan. "Maar voor die groene slag moet het inkomen van boeren omhoog, zodat ze niet door het bestaansminimum zakken. Boeren moeten genoeg geld verdienen om een redelijk bestaan te kunnen opbouwen."
De Europese Commissie kijkt ook naar consumentenbescherming. Zo zullen volgens de plannen voedselfraude en zogenoemde greenwashing, het vals duurzamer voordoen van een product, worden aangepakt. Er zal bijvoorbeeld strenger worden gekeken of er extra suiker zit in babyvoeding en er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in voedingsmiddelen.
Bedrijven moeten transparanter zijn wat er precies in producten verwerkt zit, zodat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarnaast moet het volgens de plannen ook mogelijk zijn om direct te zien waar een product gemaakt wordt, "zodat consumenten voor regionale producten kunnen kiezen om zo de lokale boer te helpen en de weg van boerderij tot bord korter en duurzamer te maken."


Vrijwillige melkreductie: wel of niet?

12-05-2020 - 17 reacties De nieuwste maatregelen die de Europese Commissie heeft voorgesteld om de meest getroffen landbouw- en voedselmarkten te ondersteunen, zullen een nieuwe melkcrisis niet voorkomen. Dat benadrukken het Europees Comité van de Regio’s en het European Milk Board.


Brussel akkoord met extra steun voor sierteelt en aardappelsector

08-05-2020 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is akkoord met de 650 miljoen euro die het kabinet extra uittrekt om de sierteelt, bepaalde delen van de voedingstuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen. Vanwege de coronacrisis kunnen grote groepen boeren en tuinders door de ingestorte vraag geen kant op met hun producten. Ook is het niet mogelijk om verse producten maanden op te slaan.


Brussel akkoord met extra steun aardappelsector

08-05-2020 - 0 reacties De Europese Commissie is akkoord met de € 650 miljoen die het kabinet extra uittrekt voor steun.


Europese melkveehouder kritisch op zuivelopslag EU

28-04-2020 - 0 reacties Afgelopen woensdag werd bekend dat de Europese Commissie toch de particuliere opslagregeling voor vlees- en zuivelproducten open stelt. Terwijl de European Dairy Association de maatregel toejuicht, neemt de European Milk Board een kritische houding aan.


Europese Commissie wil toch marktondersteunende maatregelen treffen voor landbouwproducten

23-04-2020 - 0 reacties De Europese Commissie komt met extra maatregelen ter ondersteuning van markten voor landbouw- en voedingsproducten die sterk worden geraakt door de maatregelen om de verspreiding van coronavirus te stoppen. Het gaat onder andere om steunmaatregelen voor particuliere opslag voor zuivelproducten en vlees en ruimte voor extra marktmaatregelen voor groenten, fruit, olijfolie, honing en wijnen. Het doel is om de maatregelen voor het einde van april ter goedkeuring aan de lidstaten voor te leggen. Daardoor kunnen er nog veranderingen in de regelingen nodig zijn.


Ook Europese landbouwministers dringen aan op subsidie voor private opslag

20-04-2020 - 0 reacties De landbouwministers van de 27 lidstaten van de Europese Unie dringen bij de Europese Commissie aan op het stimuleren van private opslag om zo grote prijsschommelingen in de voedselketen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Dit zou kunnen op basis van de gemeenschappelijke marktordening. Door private opslag te subsidiëren kan er bijvoorbeeld tijdelijk een volume melkpoeder, boter, vlees of suiker uit de markt worden genomen. Hiermee kunnen sterke prijsdalingen worden voorkomen. Ook het Europees Parlement pleitte voor opslagmaatregelen. Europees Commissaris van Landbouw, Wojciechowski, wilde daar vorige week nog niet aan. Volgens hem is daarvoor geen ruimte in de Europese begroting.


'Europeaan drinkt dit jaar veel minder wijn door coronacrisis'

20-04-2020 - 0 reacties Er zal in de Europese Unie dit jaar veel minder wijn gedronken worden dan normaal door de coronacrisis, voorspelt de Europese Commissie maandag. De commissie verwacht dat de algehele wijnconsumptie in de 27 EU-landen tussen augustus 2019 en juli 2020 met 107 miljoen hectoliter zal dalen vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Omgerekend komt dat neer op een daling van zo'n 24 liter wijn per persoon.


Boerenbond: "Europees gebrek aan steun landbouw stuitend"

17-04-2020 - 0 reacties Boerenbond is niet te spreken over de vermeende inertie die de Europese Commissie in haar aanpak ter ondersteuning van de Europese landbouw aan de dag legt. "In een context waar de land- en tuinbouw in alle Europese landen getroffen is of getroffen zal worden, volstaat het niet zich te beperken tot…


Parijs weigert melk weg te laten lopen

14-04-2020 - 14 reacties De Franse landbouwminister Didier Guillaume roept de Europese Commissie op om 'dringende maatregelen' te nemen om de zuivelmarkt door de coronacrisis te loodsen. 'Het is uitgesloten dat wij melk weg laten lopen'.


EU uit onvrede over Roemeens exportverbod op landbouwproducten

13-04-2020 - 0 reacties De Europese Commissie heeft haar onvrede over Roemenië geuit, nadat het land de export van landbouwproducten verbood vanwege het coronavirus. Het Oost-Europese land is de op één na grootste exporteur van tarwe in de Europese Unie. Volgens de commissie brengt de stap van de Roemenen de voedselveiligheid in de EU in gevaar.


Europese zuivelfederatie dringt aan op private opslag

07-04-2020 - 10 reacties Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn de melkpoederprijzen zo sterk gedaald dat de European Dairy Association (EDA) aan de alarmbel trekt. De federatie dringt er bij de Europese Commissie op aan om het systeem van private opslag op te starten. “De zuivelindustrie in de EU doet enorme inspanningen om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en de melk in heel de unie op te halen, te verwerken en te verdelen. Om de toekomst van de sector te verzekeren, moeten er maatregelen genomen worden”, klinkt het.


LTO: 'Stel Europese Van-Boer-tot-Bord-strategie uit'

03-04-2020 - 0 reacties De uitbraak van het coronavirus heeft een grote impact op de land- en tuinbouwsector. De focus ligt op dit moment op de continuïteit van de voedselketen en het overeind houden van sectoren waar de afzet is verdampt. LTO Nederland vraagt de Europese Commissie daarom de voor deze maand aangekondigde Van-Boer-tot-Bord-strategie uit te stellen.


Nieuwe richtlijnen voor vrij verkeer seizoensarbeiders

01-04-2020 - 0 reacties Seizoensarbeiders moeten vlot de grenzen kunnen passeren. Die oproep doet de Europese Commissie aan de verschillende lidstaten. Daarbij heeft zij een aantal aanvullende richtlijnen gepresenteerd.


Vandaag pleidooi voor extra aandacht land- en tuinbouw in Europese noodpakket

25-03-2020 - 0 reacties De Europese Landbouwministers steken vandaag online de koppen bij elkaar om er bij de Europese Commissie op aan te dringen meer specifieke maatregelen op te stellen voor de land- en tuinbouw. Het Europese steunpakket met diverse financiële maatregelen is een stap in de goede richting, maar is o.a.…


NMV uit zorgen over uitblijven van derogatie

20-03-2020 - 7 reacties De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft een brief naar minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gestuurd over de derogatie om extra stikstof uit dierlijke mest op grasland te kunnen uitrijden. In januari werd gemeld dat de Europese Commissie begin maart de derogatieverlening van Nederland zou behandelen. Dit is nog niet gebeurd. Het lijkt dat met name de versterkte handhavingsstrategie mest een belemmering vormt.