Fosfaatrechten

Al het Fosfaatrechten nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Fosfaatrechten nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Fosfaatrechten nieuws

Fosfaatrechten - Hoe lang nog?

03-09-2020 - 57 reacties Bij de invoering van fosfaatrechten werd er gesuggereerd dat ze maar een aantal jaren zouden bestaan durft iemand van jullie er een einddatum aan te hangen ?


Fosfaatrecht was in 2020 niet eerder zo duur als nu

26-08-2020 - 1 reacties Of fosfaatrechten momenteel duur zijn valt te betwisten, maar de prijs beweegt wel op het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Vanwaar deze opleving?


Melkveehouder mag 100 kilo fosfaat leasen zonder afroming

18-05-2020 - 4 reacties Landbouwminister Carola Schouten wil het voor melkveehouders mogelijk maken om jaarlijks tot 100 kilo aflossingsvrij fosfaat te leasen. Dit moet melkveebedrijven meer flexibiliteit geven, wanneer ze onverwacht in een hogere fosfaatklasse terecht dreigen te komen.


Fosfaatrechten.nu: overheid aansprakelijk voor schade

13-05-2020 - 30 reacties Fosfaatrechtenhandelaar Fosfaatrechten.nu stelt de overheid aansprakelijk voor de schade die zij hebben opgelopen door de wijzigingen die zijn doorgevoerd in het fosfaatrechtenstelsel.

Landbouwstart, het bedrijf achter het handelsplatform, zegt ruim € 400.000 schade te hebben opgelopen door de wijzigingen van uitgifte van fosfaatrechten aan vleesveehouders. Het bedrijf kocht rechten op bij vleesveehouders op basis van de eerste beschikking om deze te verhandelen.


Wetsvoorstel: 100 kilo fosfaat leasen zonder afromen

11-05-2020 - 35 reacties Het wordt mogelijk om jaarlijks 100 kilo fosfaatrechten te leasen zonder afroming. Daarmee wordt het voor melkveehouders mogelijk om kleine schommelingen in melkproductie en veebezetting via lease bij te sturen zonder afroming over de eerste 100 kilo (ruim 2 melkkoeien). Dat blijkt uit een wetsvoorstel van het ministerie van LNV.


Agrio Live webinar case Jarno Meulenbeek

30-04-2020 - 1 reacties Jarno legt de problematiek waarin hij en zijn familie zit goed uit.


Fosfaatrechtenhandel neemt wat toe, prijs zakt

29-04-2020 - 33 reacties De handel in fosfaatrechten blijft wat op de achtergrond hangen gezien de huidige situatie rondom de coronacrisis. Toch is er deze week weer enige handel gedaan, maar de prijs is verder gedaald.


CBb: ‘We hebben weinig speelruimte in fosfaatproject’

24-04-2020 - 1 reacties Het eerste fosfaatproject van het CBb loopt ten einde. Meer dan 600 uitspraken zijn er gedaan, negen werden gehonoreerd omdat de melkveehouder te zwaar getroffen werd door het fosfaatstelsel. Een tussenbalans.

De invoering van het fosfaatrechtenstelsel vanaf 1 januari 2018 heeft tot een stortvloed aan rechtszaken geleid. De peildatum voor de fosfaatrechten – van 2 juli 2015 – zorgde voor veel schrijnende situaties van melkveehouders met half leegstaande stallen of nog erger.


Hoe boerenbevrijdingsdag eindigde in een bloedbad: ‘Door de falende democratie bloedt de sector’

04-04-2020 - 170 reacties Op 1 april was het vijf jaar geleden dat het melkquotum voor boeren is afgeschaft. ‘Bevrijdingsdag’ noemde LTO deze dag destijds. Na jaren van stilstand kon de sector weer groeien. Maar het loslaten van het melkquotum eindigde in een drama voor de melkveehouderij.

Rogier van Dijk is er de man niet naar om in huilen uit te barsten. Hij is een nuchtere boer. Maar als de gewraakte brief op 1 december 2019 op de deurmat valt, moet hij wel even slikken. ,,Echt triest dit”, zegt hij. De bank laat hem weten dat het over is. Ze hebben er geen vertrouwen in dat Van Dijk nog uit de problemen komt.


Prijs fosfaatrechten blijft hangen

01-04-2020 - 31 reacties De handel op de fosfaatrechtenmarkt heeft sinds vorige week niet aangetrokken, de markt is nog steeds erg rustig. De gemiddelde prijs blijft op hetzelfde niveau hangen als vorige week.


CBb: ‘Muizenperceel’ ten onrechte niet meegeteld

01-04-2020 - 3 reacties Een melkveehouder krijgt er ruim 300 kilo fosfaatrechten bij, blijkt uit een recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Het College is van mening dat RVO.nl ten onrechte een perceel grond met muizenschade niet heeft meegeteld bij het vaststellen van de fosfaatrechten van de melkveehouder. In de winter 2014/2015 werd de melkveehouder getroffen door een muizenplaag, waardoor delen van het grasland schade hebben opgelopen.


Opnieuw veehouder deels in het gelijk gesteld

26-03-2020 - 0 reacties Het CBb heeft voor de derde week op rij een melkveehouder in het gelijk gesteld.


Prijs fosfaatrechten zakt weer terug

18-03-2020 - 1 reacties De handel in fosfaat rechten is momenteel erg rustig. De DCA-notering laat een daling zien en daarmee stagneert de stijgende trend.


CBb: Twee peildata mogelijk bij knelgevallenregeling

13-03-2020 - 0 reacties Het is mogelijk om voor verschillende diercategorieën andere peildata te hanteren. De knelgevallenregeling in de Meststoffenwet biedt die optie, dat bevestigt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een recente uitspraak.

In deze zaak gaat het om een melkveehouder die vanaf april 2014 te maken had met uierproblemen onder zijn melkvee. Daarom had hij op de peildatum van 2 juli 2015 geen 130 melkkoeien staan, maar 119 melkkoeien en 88 stuks jongvee.


Alfa › Fosfaatproductie melkkoeien gebaseerd op geproduceerde hoeveelheid melk

11-03-2020 - 10 reacties Volgens de Meststoffenwet worden de excretieforfaits voor fosfaat en stikstof bepaald aan de hand van de melkproductie per koe per jaar, inclusief de melk die je niet hebt geleverd. Dit is dus veranderd!


CBb is terughoudend met erkennen van 'individuele en buitensporige last' bij fosfaatrechtenzaken

02-03-2020 - 0 reacties Het College van Beroep van het bedrijfsleven (CBb) heeft slechts in 6 van circa 600 zaken van melkveebedrijven die bezwaar maken tegen de aan het bedrijf toegekende fosfaatrechten bepaald dat terecht werd gesteld dat sprake was van een 'individuele en buitensporige last'. In die gevallen moet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de toewijzing van de fosfaatrechten herzien. In de meeste gevallen stelt de rechter dat de situaties waarin de bedrijven verzeild raakten die rond de peildatum investeerden in een bedrijfsuitbreiding dat als ondernemersrisico moeten zien.


Prijs fosfaatrechten houdt koper en aanbieder koest

13-02-2020 - 0 reacties De prijsvorming op de markt van fosfaatrechten houdt deze periode zowel de koper als de aanbieder koest. Mondjesmaat worden zaken gedaan, maar de meeste melkveehouders kijken vooralsnog de kat uit de boom. Wat betekent dit voor de DCA-notering fosfaatrechten?


'Fosfaatrechten zijn niet gekoppeld aan vergunning van een melkveebedrijf'

22-01-2020 - 0 reacties Fosfaatrechten zijn toegekend op basis van de aantallen dieren die voor de melkveehouderij werden gehouden op 2 juli 2015. De vergunningen van het bedrijf is voor die toepassing van de Meststoffenwet niet van belang, stelt advocaat Peter Goumans van Hekkelman Advocaten. Hij reageert op een publicatie in De Gelderlander waarin wordt vastgesteld dat veel melkveebedrijven die niet over een geldige vergunning binnen de Natuurbeschermingswet beschikten ook fosfaatrechten kregen toegewezen.


Fosfaatrechten zijn niet gekoppeld aan vergunning

21-01-2020 - 22 reacties Fosfaatrechten zijn toegekend op basis van melkvee-aantallen op 2 juli 2015. De vergunning van het bedrijf is voor die toepassing van de Meststoffenwet niet van belang. Volgens advocaat Peter Goumans van Hekkelman Advocaten is het antwoord duidelijk: de status en omvang van de vergunning is voor de toekenning van fosfaatrechten niet van belang. Goumans: ”Artikel 23 lid 3 Meststoffenwet bepaalt hoe het fosfaatrecht wordt berekend. Dat noemen we een gebonden beschikking.


Boeren en Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen openbaarmaking fosfaatrechten

13-01-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force laat juristen uitzoeken of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) openbaar mag maken hoeveel fosfaatrechten elk melkveebedrijf heeft. Ook Agractie Nederland en diverse Tweede Kamerleden maken bezwaar tegen het besluit van RVO.nl om de gegevens openbaar te maken.