Groningen

Al het Groningen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groningen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Bedrijven Noord-Nederland willen snellere verbindingen met regio

21-06-2021 - 0 reacties GRONINGEN (ANP) - Bedrijven in Noord-Nederland willen dat de overheid investeert in snellere verbindingen met de regio. Dat staat in een nieuw visiedocument van VNO-NCW MKB Noord. De ondernemersorganisatie spoort bijvoorbeeld aan tot het realiseren van een plan als de Lelylijn, een spoorlijn tussen Lelystad en Groningen. En bouw de N33 om tot de A33 naar de Eemshaven en laat Groningen Airport Eelde een aanvulling worden op de infrastructuur, aldus de lobbyclub.


Archeologisch onderzoek naar omgeving rond hunebed D34 bij Valthe

17-06-2021 - 0 reacties Onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beginnen een onderzoek naar de omgeving van hunebed D34 bij Valthe. Onderzocht wordt waar het gebied rondom het hunebed voor werd gebruikt.


Zo viert deze Groningse boer de 50e verjaardag van FC Groningen

15-06-2021 - 0 reacties „50 JAAR FCG” staat te lezen in het gras van Tjaard Stoel uit Groningen. De boer viert hiermee dat FC Groningen op 16 juni precies 50 jaar bestaat.


Geitenstop in gemeente Groningen: 'Ontzettend blij'

11-06-2021 - 0 reacties Geitenhouderijen in de gemeente Groningen mogen niet meer uitbreiden. Ook nieuwe geitenboeren zijn niet welkom. Dat heeft de gemeenteraad van Groningen op 2 juni in het geheim besloten.


Wat doe je met verzilte grond? Pionier Erik paste zich aan en verbouwt gewoon aardbeien, tomaten en zeebananen

10-06-2021 - 0 reacties Zeebananen, zilte aardappels en zeesla. Pionier Erik Moesker hoopt dat zijn akker tussen de dubbele dijken in Groningen over een jaar vol staat met deze zilte producten. "De verzilting rukt op, we kunnen ons er beter op aanpassen dan het bevechten."


Gedeputeerde Staten provincie Groningen tegen gaswinning bij Schiermonnikoog

02-06-2021 - 0 reacties GRONINGEN - Gedeputeerde Staten van Groningen hebben de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laten weten tegen gaswinning nabij Schiermonnikoog te zijn.


‘Geen uittocht bedrijven door klimaatuitspraak Shell’

27-05-2021 - 1 reacties AMSTERDAM (ANP) - De uitspraak in de milieurechtszaak tegen Shell zal er niet direct voor zorgen dat buitenlandse bedrijven Nederland verlaten. "Maar als je nu overweegt om je in Nederland te vestigen, neem je dit wel mee", denkt Kars de Graaf. De hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen voorziet ook de mogelijkheid dat bedrijven vaker voor de rechter gedaagd zullen worden.


Politie plukt snelheidsmaniak na spectaculaire achtervolging door polder van schuurdak in Groningen

25-05-2021 - 0 reacties Het verkeersteam van Politie Midden-Nederland heeft een spectaculair filmpje op Instagram gedeeld van een achtervolging dwars door de polder die zaterdagavond plaatsvond. De verdachte werd uiteindelijk 100 kilometer verderop aangehouden op het dak van een schuur in Groningen.


Boeren Meten Water officieel van start in Negenboerenpolder

20-05-2021 - 0 reacties De plaatsing van de eerste AquaPin in de Negenboerenpolder markeerde 18 mei de formele start van het project ‘Boeren Meten Water - Verzilting’ in de provincie Groningen.
De AquaPin werd geplaatst in een perceel winterveldbonen, dicht tegen de Waddenzeedijk in Kloosterburen. De officiële handeling werd eendrachtig verricht door bestuurder Annette van Velde van Waterschap Noorderzijlvest, Jouke Velstra van Acacia Water en perceeleigenaar en projectdeelnemer Pieter Meijer.


Animal Rights: 'In Groningen worden tienduizenden proefdieren gedood zonder te zijn gebruikt'

19-04-2021 - 0 reacties Met Wereldproefdierendag (zaterdag) in aantocht roept Animal Rights in een brandbrief minister Schouten op om het fokken en doden van overtollige proefdieren aan te pakken. Ook de RUG heeft te maken met fokoverschotten: in 2017 werden 28.609 overbodige proefdieren gedood.


Celstraf voor windmolenactivisten na versturen dreigbrieven

16-04-2021 - 0 reacties Twee windmolenactivisten zijn veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Jan N. (63) en Jan H. (59) stuurden dreigbrieven aan het adres van bedrijven die meewerken aan de ontwikkeling van windparken in Groningen en Drenthe.


Aardappelvelden moeten plaatsmaken voor grotere Eemshaven

14-04-2021 - 0 reacties De Eemshaven in het noordoosten van de Groningen wordt anderhalf keer zo groot. Met de uitbreiding op omliggende landbouwgrond komt er onder meer ruimte voor datacenters en de hightech auto-industrie. De provincie hoopt zo nieuwe werkgelegenheid te creëren. Bewoners van omliggende dorpen strijden al jaren tegen verindustrialisering van het gebied.


LTO Noord tegen onteigening landbouwgrond Eemshaven

14-04-2021 - 0 reacties Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland zijn voornemens, via de Wet Voorkeursrecht, om de Oostpolder (tussen Oudeschip en Eemshaven) te gebruiken voor uitbreiding van de Eemshaven. LTO Noord is tegen het voornemen om hoogwaardige landbouwgrond op te offeren voor industriële doeleinden, zonder dat er…


Elektrisch vliegen: technisch kan het, maar de kosten zijn nog (te) hoog

08-04-2021 - 0 reacties Vliegtuigen die aangedreven worden door milieuvriendelijke elektromotoren. Op Groningen Airport Eelde zijn ze er van overtuigd dat elektrisch vliegen de toekomst is. Daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, zegt Joris Melkert, lucht- en ruimtevaartingenieur aan de TU Delft.


Statenfractie GroenLinks Groningen vreest dat inwoners zonder drinkwater komen te zitten door grootschalig waterverbruik door datacenters (en dat moge

30-03-2021 - 0 reacties GroenLinks in de provincie Groningen maakt zich zorgen om de gevolgen van grootschalig waterverbruik door datacenters. Deze datacenters verbruiken volgens de partij per uur honderdduizenden liters water voor koeling, wat ten koste gaat van de zoetwatervoorziening.


Bouw nieuwe stallen verboden: provincies en rijk samen naar de rechter

30-03-2021 - 22 reacties De provincie Brabant gaat samen met alle andere provincies en twee ministeries in beroep tegen een beslissing van de rechtbank Noord-Nederland over de bouw van milieuvriendelijke stallen. De overheden zijn bang dat ze door de uitspraak worden gehinderd bij het oplossen van de stikstofcrisis.
De rechtbank Noord-Nederland vernietigde op 11 maart de vergunning van een boer in het Friese Ee voor de uitbreiding van zijn stal. Volgens de rechtbank konden de boer en de provincie niet aantonen dat het bedrijf door de nieuwe stal minder stikstof uitstoot. De boer had juist gekozen voor een stal die volgens de regels van het Ministerie van Landbouw voor minder stikstof zou zorgen.
Geen nieuwe stallenDe rechtszaak tegen de vergunning was aangespannen door 'Mobilisation for the Environment'. Die milieuorganisatie beroept zich op een onderzoek van het CBS uit 2019 dat vraagtekens zet bij de effectiviteit van milieuvriendelijke stallen. De uitspraak van de rechter betekent dat er in ieder geval voorlopig geen nieuwe stallen gebouwd kunnen worden.
Het rijk én de provincie Brabant zetten juist in op nieuwe stallen om de stikstofcrisis te bestrijden. Uitgangspunt is dat met nieuwe technieken de stikstofuitstoot van stallen omlaag kan. In Brabant leidde de verplichting voor nieuwe stallen tot de bestuurscrisis van december 2019. Het nieuwe college houdt vast aan de verplichting voor boeren om nieuwe stallen te bouwen maar verschoof de deadline van 2022 naar 2024.
Losse schroevenDe beslissing van de rechter in Groningen zet dit hele systeem op losse schroeven. Vandaar dat een brede coalitie van rijk en provincies nu bij de Raad van State bezwaar aantekent.
Procedures bij de Raad van State kunnen lang duren. De coronacrisis vertraagt ook daar veel zaken. In Brabant wordt spannend of de uitspraak van de Raad van State zo snel komt dat de provincie de deadline van 2024 voor de bouw van nieuwe stallen vast kan houden.


Provincie geeft kolencentrale RWE in Eemshaven groen licht voor bijstook biomassa

25-03-2021 - 0 reacties De provincie Groningen wil energiemaatschappij RWE toestemming geven om 15 procent extra biomassa bij te stoken in zijn kolencentrale in de Eemshaven.


Provincie Groningen: 'Goede marktkansen voor boeren die omschakelen naar biologisch'

25-03-2021 - 0 reacties Provincie Groningen start dit voorjaar een nieuw traject voor ondernemers die zich willen oriënteren op biologische landbouw.


Bedreigde ondernemers claimen ruim 233.000 euro schade van verdachte anti-windmolenactivisten H. uit Meeden en Nieboer uit 2e Exloërmond

18-03-2021 - 0 reacties Vier ondernemers die geconfronteerd zijn met bedreigingen en asbestdumpingen claimen in totaal ruim 233.000 euro schade bij verdachten Jan H. en Jan Nieboer. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Assen. Beide mannen zouden deze acties hebben gepleegd in het kader van het verzet tegen grote windmolenparken in Drenthe en Groningen.


DNA van anti-windmolenactivist Jan H. uit Meeden op dreigbrief en op tiewrap pamflet bij asbestdumping: ,Het lijkt me als je daar een bordje gaat plaa

18-03-2021 - 0 reacties ,,Asbest let op, verlaat onmiddellijk deze omgeving. Deze vervuiling, ASBEST is hier aankomen waaien door toedoen van deze grondeigenaar aan de alles vernietigende windparkplannen in Groningen en Drenthe. Wie wind zaait zal asbest oogsten.”