Groningen

Groningen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groningen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Klein landbouwmuseum zet magnus opus in de ijskast

16-09-2020 - 0 reacties OMMELANDERWIJK - Een van de kleinste musea van Groningen, het Veenkoloniaal Landbouwmuseum Collectie Ter Borg, zou in september weer vol losgaan. Alles is op een laag pitje gezet.


Los laten lopen van katten strafbaar maken: 'Ik vind katten lief. Maar ik zie dat ze veel vogels doden en vind dat daar iets aan moet gebeuren'

14-09-2020 - 1 reacties Er gaan miljoenen euro’s naar de bescherming van vogelsoorten, maar intussen bijten jagende katten miljoenen vogels dood. Volgens ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst mógen katten niet eens loslopen in natuurgebieden. Zij pleiten voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken. Ecoloog Chris Smit van de Rijksuniversiteit Groningen legt het uit.


LTO presenteert Land- en Tuinbouw Troonrede: ' Verlos ons alsjeblieft van papieren werkelijkheden, projecties, wensdenken en regeltjesdrift'

12-09-2020 - 0 reacties GRONINGEN - LTO Nederland, de belangenbehartiger van agrarische ondernemers, brengt in aanloop naar Prinsjedag een eigen ‘Land- en Tuinbouw Troonrede’ uit. Daarin zet ze uiteen hoe belangrijk de boeren voor Nederland zijn, en vraagt ze de politiek beter te luisteren en zegt ze af te willen van de regeldruk.


Ervaringen deelnemers met Schoon Erf, Schoon Water

10-09-2020 - 0 reacties In Groningen (in het beheergebied van waterschap Noorderzijlvest) kunnen melkveehouders en akkerbouwers en loonwerkers gebruik maken van de voordelen van het DAW-project Schoon Erf, Schoon Water.
Wat kun je doen om erfafspoeling te voorkomen en hoeveel kost dat? Een adviseur kijkt met iedere deelnemer mee over welke maatregel op het erf genomen zou moeten worden om de erfemissie te verminderen. Door deze aanpak op maatwerk krijgt de deelnemer ook inzicht in de huidige werkwijze.
Leer meer over de kennis en ervaringen die deelnemers hebben opgedaan: bekijk het filmpje.


Dierenorganisaties: 'Bijna alles wat leeft krijgt op Airport Eelde de kogel'

03-09-2020 - 0 reacties Dierenrechtenorganisaties Fauna4life en Animal Rights stappen donderdag opnieuw naar de rechter, omdat de provincie Drenthe voor de vliegveiligheid dieren laat afschieten bij Groningen Airport Eelde.


NAM klaar met afronding schade aardbevingen Groningen

28-08-2020 - 0 reacties De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is klaar met de nabetaling aan bewoners met schade ontstaan door aardbevingen door de gaswinning in Groningen. De afgelopen maanden rondde de NAM het uitbetalen van herstelkosten aan ruim 80 bewoners af. Die hadden tussen maart en september 2018 een aanbod van de gaswinningsmaatschappij geaccepteerd omdat het eerder voorgestelde schadebedrag niet voldoende was.


'Nog nooit zo weinig gruttokuikens'

26-08-2020 - 35 reacties GRONINGEN - Het broedseizoen van de grutto was dit jaar dramatisch: er zijn nauwelijks kuikens groot geworden. Hoe lang zingt de Koning van de weidevogels het nog uit in onze polder?


Boeren vrezen hoger zoutgehalte in Lauwersmeer

26-08-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Boeren in de omgeving van het Lauwersmeer schrikken van plannen van het waterschap om het zoutgehalte in het meer te verhogen.


Hoogleraar economie: ‘Niet bij pakken neerzitten, we doen het eigenlijk heel goed’

25-08-2020 - 0 reacties We zitten in een unieke economische crisis en Nederland doet het daarin vergeleken met andere landen eigenlijk heel goed, stelt hoogleraar economie Peter Verhoef van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Het is héél vervelend maar de kern van de economie wordt gelukkig niet geraakt. We hoeven niet bij de pakken neer te zitten.’’


Partij voor de Dieren wil af van verkoop kinderboerderijdieren via Marktplaats

14-08-2020 - 0 reacties De Partij voor de Dieren in Groningen vindt het onacceptabel dat dieren van de kinderboerderij via Marktplaats worden verkocht. De partij vindt die handelwijze niet passen bij een selectief fokbeleid en ook niet bij het streven om deren een permanent verblijf te bieden.


Waterschap heft beregeningsbeperking Oost-Groningen op

13-08-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Boeren in Oost-Groningen mogen hun gewassen weer de hele dag besproeien. Waterschap Hunze en Aa’s heeft de beregeningsbeperkingen in dat gebied ingetrokken, het algehele verbod tussen Exloo en Annen in Drenthe blijft wel van kracht.


Corona vormt te grote hindernis voor Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen

10-08-2020 - 0 reacties Het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen gaat niet door. Het paardensportevenement in de Eurohal in Zuidbroek is door de coronacrisis van de kalender gehaald.


'Gemengd boerenbedrijf altijd al het beste concept'

16-07-2020 - 2 reacties GRONINGEN - Akkerbouwers en veehouders moeten in de toekomst samenwerken in een duurzame landbouw, zeggen onderzoekers. Dat doen we al, reageren boeren.


Langjarig landbouwprogramma in de Veenkoloniën verlengd

14-07-2020 - 0 reacties Het langjarige programma Agenda voor de Veenkoloniën wordt verlengd tot tenminste 2024. De provincie Groningen heeft 250.000 euro subsidie beschikbaar gesteld voor het programma, dat ook een belangrijke rol krijgt bij de uitvoering van de RegioDeal Natuurinclusieve Landbouw, waar miljoenen mee gemoeid zijn.


Holthausen gaat mogelijk waterstofvrachtwagens in Groningen produceren

12-07-2020 - 0 reacties Firma Holthausen uit Hoogezand gaat mogelijk in Groningen een nieuwe fabriek bouwen om op grote schaal vrachtwagens op waterstof te produceren. Holthausen gaat samen met het Amerikaanse bedrijf HYZON waterstofvrachtauto's van eigen merk bouwen.


Zondag besluit over verlengen tractorverbod Groningen

10-07-2020 - 0 reacties De Groningse burgemeester Koen Schuiling neemt zondag namens de Veiligheidsregio Groningen een besluit over het al dan niet verlengen van het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de provincie Groningen.


Dorpen zien kans voor elektrische deelauto: Sleen en Dalen mikken op dit najaar

10-07-2020 - 0 reacties SLEEN/MIDWOLDE - De deelauto rukt op naar het platteland. Dorpen als Sleen en Dalen maken zich sterk voor zo’n voorziening, die al bestaat in Noord-Drenthe (Roden, Een en Vries) en verschillende plaatsen in Groningen.


Farmers Defence Force verliest: verbod op tractor bij demonstratie blijft

09-07-2020 - 62 reacties Actiegroep Farmers Defence Force heeft het kort geding tegen de Veiligheidsregio Groningen verloren: het gebruik van tractoren bij demonstraties blijft verboden. Dat heeft de rechtbank zojuist bepaald.


Uiterlijk om 12.00 uur uitspraak in kort geding trekkerverbod

09-07-2020 - 0 reacties Farmers Defence Force (FDF) en de Veiligheidsregio Groningen staan vandaag om 9.30 uur voor de rechtbank in Groningen. De boerenactiegroep eist dat het verbod op het gebruik van trekkers en andere voertuigen bij demonstraties van tafel gaat.


FDF: ‘Trekker is het symbool van onze demonstraties’

09-07-2020 - 0 reacties Volgens de boeren van de Farmers Defence Force (FDF) is het gebruik van landbouwvoertuigen bij hun betogingen cruciaal. „De trekker is het symbool van de demonstraties”, aldus een jurist die FDF donderdag bijstaat tijdens een kort geding bij de rechtbank in Groningen.