Groningen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Groningen. Groningen is een van de 15735 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Groningen nieuws

'Stamppot moet op lijst immaterieel cultureel erfgoed'

06-12-2019 - 0 reacties Na de snert moet ook de stamppot op de Nederlandse lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat vindt de stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen, organisator van de jaarlijkse WK's voor snertkoken en stamppotkoken.


Hoogleraar vreest het ergste: boerenblokkades bij distributiecentra lopen uit op 'clash met legerinzet'

06-12-2019 - 69 reacties Met het blokkeren van distributiecentra overschrijden de boeren de grens van het toelaatbare, stelt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Dat wordt een clash waarbij het leger wordt ingezet.’’


Trekkerrijder boerenopstand nog spoorloos

04-12-2019 - 31 reacties GRONINGEN - Ruim anderhalve maand nadat een trekker door een hek op de Vismarkt in Groningen ramde, heeft de politie de identiteit van de bestuurder nog altijd niet kunnen vaststellen.


Dode schapen in Onnen: mogelijk wolf actief in Groningen

03-12-2019 - 0 reacties Er zijn aanwijzingen dat er op dit moment een wolf actief is in Noord-Nederland. Dat blijkt uit recente cijfers van BIJ12. Die organisatie houdt voor alle twaalf provincies bij hoeveel schade er door wolven, of mogelijk door wolven, is aangericht.


NVWA heeft voor 1 van de 5 bruinrotbesmetting in 2018 geen verklaring gevonden

03-12-2019 - 0 reacties In 2018 zijn in totaal 5 besmettingen van bruinrot vastgesteld in aardappelen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in alle gevallen uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak. Van de besmettingen ging het in 3 gevallen om pootgoed. Bij de andere twee besmettingen betroffen het consumptieaardappelen die waren beregend met besmet oppervlaktewater. Bij één besmetting op een bedrijf in de provincie Groningen kon geen duidelijke oorzaak worden vastgesteld. Op het perceel waren al jaren geen aardappelen meer geteeld.


ABZ Diervoeding neemt voeractiviteiten H.W. Koning over

02-12-2019 - 0 reacties ABZ Diervoeding neemt de veevoeractiviteiten van Fa. H.W. Koning uit Winsum (Groningen) over. Toenemende regeldruk in de veehouderij en het ontbreken van bedrijfsopvolging heeft Fa. H.W. Koning doen besluiten een stapje terug te doen.


NVWA: Drainage was in 2018 niet oorzaak van bruinrotbesmetting in Groningen

02-12-2019 - 0 reacties Drainage was in 2018 niet de oorzaak van een bruinrotbesmetting in de provincie Groningen. Dat zei Bert Waterink, sectormanager akkerbouw fyto van de NVWA tijdens een pootgoedavond in Espel (FL).


Ruim 400.000 euro voor jonge boeren in Groningen

13-11-2019 - 0 reacties De provincie Groningen stelt €410.000 beschikbaar voor jonge boeren die duurzame investeringen willen doen in hun bedrijf. De regeling wordt tussen 2 december 2019 tot 7 februari 2020 voor de vijfde keer opgesteld.


Prominente vogelgebieden in voorportaal Natura2000-netwerk

08-11-2019 - 8 reacties Nederland is 39 ‘belangrijke vogelgebieden’ rijker. In Friesland zijn het er 3, die samen ruim 26.000 hectare beslaan. Met dit label kunnen deze gebieden in aanmerking komen voor de Natura2000-status, leert de geschiedenis.

LEEUWARDEN - Meer natuurgebieden? In het licht van de stikstofdiscussie lijkt dat een gewaagde voorzet. Volgens Vogelbescherming Nederland telt ons land echter 39 belangrijke vogelgebieden die in aanmerking voor een beschermde status.

GRONINGEN - In de weidevogelreservaten van Het Groninger Landschap in het Reitdiep zijn in 2019 88 gruttopaartjes geteld. Dat is toename van ruim 45 procent ten opzichte van 2014 toen het aantal broedparen grutto’s op zijn laagst was. Dit becijferde Het Groninger Landschap.


Gegijzelde agenten onderzochten incident tijdens boerenprotest Groningen

05-11-2019 - 0 reacties De twee rechercheurs die maandag enige tijd door een 54-jarige boer in Zuidhorn werden gegijzeld, bezochten de man voor nader onderzoek naar een incident tijdens het boerenprotest van half oktober.

De twee rechercheurs die maandag enige tijd door een 54-jarige boer in Zuidhorn werden gegijzeld, bezochten de man voor nader onderzoek naar een incident dat tijdens het boerenprotest van half oktober plaatsvond.


Akkerbouwer constateert meer leven langs zijn akkers door ANOG-project

04-11-2019 - 0 reacties In plaats van een halve meter teeltvrije zone, hanteert akkerbouwer Gert Baas uit Vriescheloo (Groningen) een bufferstrook van 3 meter. De drie meter brede zone heeft hij ingezaaid met mengsel van verschillende zaden met als doel de waterkwaliteit in de sloot te verbeteren en insecten te trekken als natuurlijke plaagbestrijding.


Waarom Groningse zonneparken in buitenlandse handen komen

02-11-2019 - 0 reacties Het aantal zonneparken groeit in Groningen hard. Behalve Nederlandse bedrijven zijn er ook buitenlandse investeerders en ondernemingen mee bezig. Via de subsidie die ze ontvangen vloeit Nederlands belastinggeld naar Chinese, Duitse en andere buitenlandse ondernemingen.


Boer die provinciedeur vernielde: 'Voelen ons in de steek gelaten'

31-10-2019 - 4 reacties De boer die op 1 oktober de hekken op het Malieveld omreed en op 14 oktober de deur van het provinciehuis in Groningen forceerde, heeft ingesproken tijdens de Statencommissie.


Onderzoek commissie Remkes naar natuurvergunning Groningen Airport Eelde

31-10-2019 - 0 reacties De commissie Remkes gaat kijken of de natuurvergunning van Groningen Airport Eelde wel klopt. Dat doet hij in opdracht van minister Carola Schouten van Infrastructuur.


Provincie Groningen wil praten over stikstof. Boeren: 'Wij gaan niet met strop om nek aan tafel zitten'

31-10-2019 - 2 reacties GRONINGEN - Landbouworganisaties in Groningen eisen dat de provincie in het overleg met de boeren over de stikstofcrisis de gedwongen krimp van agrarische bedrijven intrekt. ,,We gaan niet met een strop om de nek om tafel’’, zegt Alma den Hertog van LTO Noord.


Gemeentelijke schade boerenprotest loopt op tot 40.000 euro

30-10-2019 - 0 reacties De gemeente Groningen heeft 40.000 euro schade overgehouden aan het boerenprotest van maandag 14 oktober. De gemeente doet aangifte.


Claim van 122 miljoen euro tegen NAM om waardedaling huizen aardbevingsgebied

29-10-2019 - 0 reacties De Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) dient een vordering van 122 miljoen euro in bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
De claim is uitvloeisel van de rechtszaak die WAG namens 5000 gedupeerden voerde tegen de NAM bij de rechtbank in Assen in 2015, schrijft RTV Noord
NAM aansprakelijk
De rechter bepaalde toen dat de NAM aansprakelijk is voor de waardedaling van huizen in het aardbevingsgebied. Onderdeel van die uitspraak was bovendien dat die waardevermindering al op voorhand vergoed moest worden, dus niet pas na de verkoop van het huis.
Die uitspraak werd drie jaar later bekrachtigd door het gerechtshof in Leeuwarden. De NAM is daar niet tegen in cassatie gegaan, waardoor de uitspraak definitief werd.
Stichting WAG heeft nu een methodiek ontwikkeld om de compensatie per geval te berekenen. Onder de streep staat de 122 miljoen euro. De NAM wordt gedagvaard om het te betalen.
Compensatie door het ministerie
De claim van de stichting staat los van de compensatie die het ministerie van Economische Zaken wil geven voor waardedaling in het gebied. Hiervoor zouden alle betrokken huishoudens in het aardbevingsgebied aanmerking komen. De hoogte van dat bedrag is nog onbekend.
De NAM heeft nog niet gereageerd op de dagvaarding.


Regiobestuurder Alma den Hertog: LTO heeft dubbel gevoel over boerenprotest

26-10-2019 - 0 reacties GRONINGEN - Boerenorganisatie LTO Noord keurt de incidenten die plaatsvonden tijdens de protestmanifestatie in Groningen af. ,,We hebben er een dubbel gevoel over’’, zegt regiobestuurder Alma den Hertog van de organisatie.


‘Beroemdste deuren van Nederland ‘ in Provinciehuis Groningen weer klaar

23-10-2019 - 0 reacties Enkele dagen lang waren ze voortdurend in het landelijke nieuws: de deuren van het Provinciehuis op het Martinikerkhof in Groningen. We zijn nu ruim een week verder na de tumultueuze dag vorige week, maandag 14 oktober. De schade is inmiddels grotendeels hersteld. Wat waren de kosten?, zo vroegen we aan de provincie Groningen.


VIDEO: Boeren mogen schade aan Martinikerkhof in Groningen niet herstellen

21-10-2019 - 2 reacties Voor de mensen die hem nog niet gezien hadden, een mooie reportage van de dag na de protestactie in Groningen.

Het gras op het Martinikerkhof in Groningen raakte tijdens de protestactie omgewoeld en beschadigd door de trekkers die erop stonden bij de protestactie bij het Provinciehuis. De dag na het spektakel, toog een groepje boeren en mededemonstranten naar het Martinikerkhof om de schade te herstellen. Maar dat mocht niet. De goedbedoelde herstelactie stuitte op bezwaren in de ambtelijke molens.