Groningen

Al het Groningen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Groningen nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Bijeenkomst Durf te vragen, bescherm uw idee - Groningen (april)

18-03-2019 - 0 reacties Vindt u het lastig om te bepalen hoe u uw ideeën kan beschermen? U bent hier niet alleen in, veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor uw vraagstukken. Of help uw collegaondernemers mee met het bedenken van oplossingen.Tijdens deze bijeenkomst richten we ons op ‘intellectueel eigendom’ en het beschermen van uw ideeën. Er zijn 2 experts aanwezig van het Octrooicentrum Nederland en BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Zij beantwoorden samen uw vragen over intellectueel eigendom.


Bijeenkomst Durf te vragen, bescherm uw idee - Groningen (oktober)

18-03-2019 - 0 reacties Vindt u het lastig om te bepalen hoe u uw ideeën kan beschermen? U bent hier niet alleen in, veel ondernemers hebben dezelfde vragen. Doe mee aan 'Durf te vragen' en gebruik de kennis van andere ondernemers voor uw vraagstukken. Of help uw collegaondernemers mee met het bedenken van oplossingen.Tijdens deze bijeenkomst richten we ons op ‘intellectueel eigendom’ en het beschermen van uw ideeën. Er zijn 2 experts aanwezig van het Octrooicentrum Nederland en BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom). Zij beantwoorden samen uw vragen over intellectueel eigendom.


Wonderlijk dat Nederland nooit onderzoek heeft gedaan naar de ecologische effecten van mestinjectie

18-03-2019 - 0 reacties Onlangs sprak Foodlog met dr. Jeroen Onrust van de Rijksuniversiteit Groningen over zijn onderzoek naar het gedrag van wormen in weideland. Daarin zei hij onder meer dat de manier waarop melkveehouders hun land bemesten bijdraagt aan het verdrogen van de bodem.
De Wageningse onderzoekers Prof. Jan Willem van Groenigen en dr. Ron de Goede reageerden in Boerderij. Volgens hen is de opzet van het onderzoek van Onrust niet geschikt om het aantal wormen als gevolg van de in Nederland verplicht gestelde mestinjectie aan te tonen. Dat het aantal wormen daalt bij een droge bodem, vinden de WUR-onderzoekers nogal wiedes. De link die Onrust legt tussen mestinjectie en droge grond is volgens Prof. Van Groeningen en De Goede niet hard gemaakt. “Die mogelijke link wordt aan de hand van de onderzoeksresultaten gesuggereerd en niet onderbouwd met relevant onderzoek van anderen. Dat vind ik zorgelijk”, zegt van Groenigen. Vandaag reageren dr. Onrust en zijn inspirator en mede-onderzoeker Prof. Theunis Piersma op de Wageningse kritiek.


Informatiebijeenkomst Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw 2019 (Groningen)

18-03-2019 - 0 reacties Actief in de scheepsnieuwbouw, -ombouw of offshoreconstructies? Bezig met de marktintroductie van duurzame innovaties in de branche? Dan is de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) misschien iets voor uw bedrijf. Meer weten? Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten.


Eerste kievitsei in Groningen is gevonden.

13-03-2019 - 0 reacties Weidevogelbeschermer Bertjaap Darwinkel uit Roden heeft dinsdag het eerste kievitsei in de provincie Groningen gevonden. Het ei lag in een nest in Hoogkerk.


PvdD pleit voor provinciale geitenstop

07-03-2019 - 0 reacties Er moet een geitenstop komen voor de gemeente en provincie Groningen. Dat wil de Partij voor de Dieren (PvdD).


Verwarring bij exposanten over noordelijke landbouwbeurzen

05-03-2019 - 0 reacties Door de publicatie van een bericht van beursorganisator Gerard Stamsnijder en een bericht van Fedecom is er onder exposanten van de Landbouw Vakbeurs in Expo Assen verwarring ontstaan. Wat nu blijkt is dat Stamsnijder in Groningen op een nieuwe locatie zijn beurs houdt onder de oude naam Landbouw Vakbeurs en dat er in Expo Assen een volledig nieuwe beurs wordt georganiseerd. „We hebben sinds de publicatie van de berichten heel veel reacties gehad”, zegt Willem Bierema van Fedecom, die de nieuwe beurs in Assen op poten zet: AgroTechniek Assen. „Als je de situatie vervolgens uitlegt aan…


Groningen zoekt boeren met interesse voor zilte teelt

04-03-2019 - 0 reacties De provincie Groningen is op zoek naar twee of drie boeren die bij de Waddenzee aan de slag willen met zilte landbouw. Het provinciebestuur wil namelijk onderzoeken of het rendabel is om zilte teelten te ontwikkelen.


‘Aardappelen uit zaad geen bedreiging voor Nederlandse pootgoedteelt’

26-02-2019 - 0 reacties Het telen van aardappelen uit zaad is geen bedreiging voor de Nederlandse pootgoedteelt. Dat stelden directeuren Jan van Hoogen van Agrico en Gerard Backx van HZPC gisteren tijdens een bijeenkomst van de Pootaardappelacademie Groningen.


Honderden hapjes uit zeebodem brengen onderwaternatuur Waddenzee in kaart

26-02-2019 - 0 reacties In de Waddenzee worden de komende tijd honderden monsters van de zeebodem genomen om te bekijken hoe het is gesteld met de onderwaternatuur.
Vanaf een schip worden verspreid over de hele zee steeds kleine hapjes uit de bodem genomen. Deze monsters zijn twintig bij dertig centimeter groot, schrijft RTV Noord. Tegelijk wordt met een 3D-scanner de zeebodem in kaart gebracht.
Aan wal worden al deze gegevens geanalyseerd om een beeld te krijgen van het onderwaterlandschap, de bodemsamenstelling en de organismen die in en op de zeebodem leven. Ook willen de onderzoekers overzichtelijk maken wat de wie-eet-wie-relaties zijn tussen planten en dieren.
Herstel
Naast het in kaart brengen van de bodem, gaan de onderzoekers ook experimenteren met natuurherstel onder water. Ze gaan daarbij allerlei verschillende methoden uitproberen om te bekijken wat het beste werkt.
Er wordt bijvoorbeeld een deel van het gebied gesloten voor bodemvisserij, om te zien wat voor effecten dat heeft. En in een andere proef wordt bekeken wat er gebeurt als schelpdierenbanken en zeegrasvelden worden hersteld.
Waddenmozaïek
Het onderzoek, met de naam 'Waddenmozaïek' wordt gedaan door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Natuurmonumenten en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Volgens de onderzoekers is er nog weinig bekend over de bodem van de Waddenzee en is het voor het eerst dat dit op deze manier in kaart wordt gebracht. De komende zeven weken worden monsters van de zeebodem genomen.
Het project loopt tot 2022. Het is onderdeel van een groter programma dat kijkt naar maatregelen op het gebied van bijvoorbeeld vismigratie, herstel van onderwaternatuur en de broedhabitat voor vogels.


Tijdelijke woonwijk verrijst op Suikerunieterrein in Groningen

26-02-2019 - 0 reacties Op het Suikerunieterrein in de stad Groningen verrijst de komende maanden een woonwijk. Aan de Loskade worden 46 tijdelijke woningen gebouwd, waarvan inmiddels al twee huizen klaar zijn.


Case Puma 200 CVX met Vredestein banden

25-02-2019 - 0 reacties Deze nieuwe Case Puma 200 CVX van H.S. Agri B.V. is uitgerust met Vredestein banden. Deze keuze lag voor de hand door hun goede ervaringen met Vredestein banden. De band is vriendelijk voor bouwland en grasland, valt breed uit en is slijtvast. Deze tractor zal ook veel worden ingezet bij hun eigen akkerbouwbedrijf. De trekker is geleverd door MCV De Groeve. Velgen zijn op speciaal verzoek van vaste chauffeur Joost Hof uitgevoerd in metallic zwart. Dit is verzorgd door Kuil Banden, Groningen. Als agrarisch transport- & loonbedrijf ligt bij H.S. Agri B.V. de focus op de agrarische tak,…


Metingen KNMI aardbevingen Groningen onjuist

22-02-2019 - 0 reacties Metingen die het KNMI verrichtte naar aardbevingen in Groningen zijn niet juist. De meetfouten hebben geen betrekking op de aardbevingen zelf, maar wél op hun impact aan de oppervlakte. Dit heeft mogelijk grote consequenties voor de beoordeling en afhandeling van de aardbevingsschade in het gebied. 'Nu moet verder onderzocht worden wat de effecten op de schade moet zijn,' zegt hoofd R&D Seismologie Läslo Evers van het KNMI.


FrieslandCampina breidt Top-Zuivellijn versneld uit

05-02-2019 - 14 reacties Groot deel Noordelijke melkveehouders maken vanaf nu wel kans op deelname aan Planet Proof.

FrieslandCampina werft sinds afgelopen week ook in Noord-Nederland leden-melkveehouders voor de melkstroom 'On the way to PlanetProof'. De vraag vanuit de retail gaat sneller dan verwacht en daardoor verwacht de coöperatie eind 2019 10% van haar melkvolume onder dit label te produceren.

Er kwamen woensdag 30 januari maar liefst 600 melkveehouders af op de eerste bijeenkomst van de tweede wervingsronde van de melkstroom. Alle veehouders die weidegang toepassen, geen grupstal hebben en niet biologisch zijn, werden aangeschreven. Dat geldt (binnen die criteria) ook voor alle leden van FrieslandCampina in Friesland en een klein deel van Drenthe en Groningen.


Miljoenenstrop voor boeren in Drenthe en Groningen: droge zomer nekt de oogst

04-02-2019 - 0 reacties Akkerbouwers in Drenthe en Groningen hebben vorig jaar een miljoenenstrop geleden door de droge zomer.


Stroomnet in Noord- en Oost-Nederland vol: stop op zonnepanelen

01-02-2019 - 0 reacties Varkenshouders in zes gebieden in Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen de komende jaren geen zonne-energie terugleveren aan het net. „Het net zit vol. Daardoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren.”


Stroomnet Noord- en Oost-Nederland vol: stop op terugleveren

01-02-2019 - 0 reacties Akkerbouwers en andere ondernemers in zes gebieden in Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen de komende jaren geen zonne-energie terugleveren aan het net. „Het net zit vol. Daardoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren”


Stroomnet in Noord- en Oost-Nederland vol: stop op zonnepanelen

31-01-2019 - 0 reacties Ondernemers in 6 gebieden in Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen de komende jaren geen zonne-energie terugleveren aan het net. „Het net zit vol. Daardoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren”, aldus Enexis.


Gaswinning hoeft nog niet verder beperkt

31-01-2019 - 0 reacties De gaswinning in Groningen hoeft voorlopig niet verder te worden teruggebracht dan de minister van Economische Zaken heeft bepaald in zijn besluit voor het jaar 2018-2019. Zo luidt een voorlopige uitspraak van de Raad van State, in een zaak die was aangespannen door twee burgers. Zij maken deel uit van een groep van 26 bezwaarmakers, maar hadden als enigen om spoed gevraagd.


Stroomnet in Noord- en Oost-Nederland vol: stop op zonnepanelen

31-01-2019 - 0 reacties Pluimveehouders in zes gebieden in Overijssel, Drenthe en Groningen kunnen de komende jaren geen zonne-energie terugleveren aan het net. „Het net zit vol. Daardoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren.”