Groningen

Volg al het nieuws over Groningen, een van de 15511 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Groningen nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Showbizzboer Geert gaat met pensioen

05-08-2019 - 0 reacties Fans van Boer zoekt vrouw (seizoen 2014/2015) zagen boer Geert druk in de weer op zijn aardbeien-, groente- en fruitkwekerij en boerderijwinkel in Mussel (Groningen). Via het programma zocht Geert Krops een vrouw. De liefde van zijn leven vond hij echter niet, wel kreeg hij veel bekendheid en…


Tarweoogst 2019: opbrengsten tot 13,5 ton/ha

02-08-2019 - 0 reacties De graanoogst draait op volle toeren. In Limburg worden de laatste percelen geoogst. In het Zuid-Westen en in Groningen moeten ze de komende dagen nog volop aan de bak. De gemiddelde tarweopbrengst bedraagt ruim 10 ton, met uitschieters tot 13,5 ton.


Kaas- en yoghurtdief acht weken achter slot en grendel

31-07-2019 - 0 reacties Een 32-jarige man uit Groningen moet voor twee winkeldiefstallen in Assen zes weken de cel in. Daar komt nog eens twee weken cel bij vanwege een voorwaardelijke straf.


Groningen en Drenthe veranderen door droogte: natuurbeheerders zien hoe de hitte invloed heeft

30-07-2019 - 0 reacties Meer van dit soort droge tijden en het landschap van Groningen en Drenthe zal in de toekomst ingrijpend veranderen. Dat verwachten natuurbeheerders.


Boeren blussen twee akkerbranden

29-07-2019 - 0 reacties Boeren en loonwerkers hebben dit weekend de brandweer geholpen bij het blussen van twee grote branden in Drenthe en Groningen. Zondagmiddag brandde een groot deel van een perceel gerst in Oranje af. Zaterdag brak brand uit op een graanstoppel in Blijham.


Grote temperatuursverschillen, wateroverlast dreigt na recordwarme dagen

27-07-2019 - 0 reacties Na dagen met ongekende temperaturen voor Nederland, moeten we plaatselijk rekening houden met wateroverlast. Vanuit het zuidoosten trekken regen- en onweersbuien het land in die voor verkoeling zorgen, maar doordat die neerslagzone maar langzaam naar het westen beweegt, kunnen er plaatselijk tientallen millimeters regen vallen. Ook kan het hagelen en flink waaien.

De temperatuursverschillen in het land zijn groot. Vooral in de zuidelijke provincies kan het flink tekeer gaan, bij 20 tot 25 graden. Daar geldt code geel. In de rest van het land is code oranje nog van kracht. Het blijft daar droog en de zon schijnt nog volop. Op de Waddeneilanden en in Friesland en Groningen zijn de temperaturen het hoogst. Lokaal kan het daar wel 34 graden worden en is er dus nog altijd sprake van een hittegolf.
Morgen verplaatsen de buien zich waarschijnlijk naar de noordoostelijke helft van het land. Het wordt dan 21 graden in Zeeland tot 30 graden in het noordoosten. Na het weekend is het gedaan met de hittegolf en wordt nergens meer de 30 graden aangetikt. Vanaf woensdag is het 20 tot 25 graden en is de hitteperiode officieel voorbij.
In buurlanden ook onstuimig
Ook omliggende landen hebben te maken met deze opmerkelijke weersomstandigheden. Het vakantieverkeer moet daarom vandaag en morgen rekening houden met mogelijk zeer zware buien, met name in België, Luxemburg, grote delen van Frankrijk en in het westen en zuiden van Duitsland. Door regen, hagel en onweer kan de situatie op de weg plotseling verslechteren.
Het slechte weer heeft ook invloed op de Formule 1 op het circuit van Hockenheim. De de organisatie van de Tour de France heeft de voorlaatste etappe ingekort vanwege modderstromen in de Alpen.


Zelfs boven Groningen is het gras niet lang meer groen

25-07-2019 - 0 reacties Op uitgedroogde zandgronden wordt het heter omdat er nauwelijks vocht meer verdampt.


Steppekiekendieven vliegen uit in wintergerst

23-07-2019 - 0 reacties Zes jonge steppekiekendieven zijn deze maand uitgevlogen in een perceel wintergerst in Groningen. 'Het is het enige broedgeval in West-Europa voor zover wij weten', stelt Bauke Koole van het collectief Midden-Groningen.


Boeren in de knel door beregeningsverbod

18-07-2019 - 0 reacties SCHOONEBEEK - Het beregeningsverbod in het gebied van waterschap Vechtstromen treft boeren in Zuidoost-Drenthe. In de rest van Drenthe en in Groningen blijft de droogte nog binnen de perken.


Universiteiten duiken in noordelijke landbouw

18-07-2019 - 0 reacties Wageningen University & Research (WUR) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaan nauwer samenwerken in onderzoek naar natuurinclusieve en kringlooplandbouw en de plattelandsontwikkeling in Noord-Nederland. Hiervoor hebben RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries en WUR-rector Arthur Mol woensdag een intentieverklaring ondertekend.


Wageningen en Groningen onderzoeken samen natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland

17-07-2019 - 0 reacties Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen University & Research (WUR) hebben besloten nauwer te gaan samenwerken op het gebied van natuurinclusieve- en kringlooplandbouw en de daaraan gerelateerde plattelandsontwikkeling in Noord-Nederland. Hiervoor hebben RUG-bestuursvoorzitter Jouke de Vries en WUR-rector Arthur Mol op woensdag 17 juli jl. een intentieverklaring ondertekend.


Rijk en noordelijke provincies steken 20 miljoen in Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw

16-07-2019 - 0 reacties Deze week gingen de colleges van Gedeputeerde Staten van Groningen, Friesland en Drenthe en het Rijk akkoord met de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw. De provincies investeren hier gedurende de komende 4 jaar samen 10 miljoen euro in. Het Rijk stelt ook 10 miljoen beschikbaar. In acht gebieden worden streefbeelden en actieplannen opgesteld. Vervolgens worden in de praktijk instrumenten en werkwijzen ontwikkeld die natuurinclusief boeren aantrekkelijk en rendabel maken.


Miljoenen voor noordelijke regiodeal natuurinclusieve landbouw

16-07-2019 - 0 reacties Net als Groningen en Drenthe steekt ook Friesland miljoenen in de regiodeal voor natuurinclusieve landbouw. De Friese staten stemden deze week in met het beschikbaar stellen van 3,3 miljoen euro. De andere provincies zegden eerder al eenzelfde bedrag toe.


Groningen kiest voor doorstart Vruchtbare Kringloop

15-07-2019 - 0 reacties Het project Vruchtbare Kringloop krijgt een tweejarig vervolg in de provincie Groningen.


Boeren Groningen gaan verder met kringloop

15-07-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Het project Vruchtbare Kringloop krijgt een tweejarig vervolg in de provincie Groningen.


Boeren Groningen gaan verder met kringloop

15-07-2019 - 0 reacties Het project Vruchtbare Kringloop krijgt een tweejarig vervolg in de provincie Groningen.


Partij voor de Dieren herdenkt 100.000 verbrande kippen. ‘Bio-industrie moet stoppen’

13-07-2019 - 0 reacties De Partij voor de Dieren voert zaterdagmiddag actie op de hoek Grote Markt- Herestraat in Groningen.


Herdenkingsactie voor 100.000 verbrande kippen Kiel-Windeweer in centrum Groningen

12-07-2019 - 0 reacties Naar aanleiding van de brand in de vleeskuikenschuren in Kiel-Windeweer waarbij honderdduizend vleeskuikens omkwamen, organiseert de Partij voor de Dieren zaterdagochtend een herdenkingsactie voor de overleden dieren in Groningen.


Aardbevingsschades boeren verdubbeld

12-07-2019 - 0 reacties Het aantal meldingen van aardbevingsschades door boeren is sinds maart 2018 bijna verdubbeld van 331 dossiers naar 644 dossiers. Dat meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).


Hunze en Aa's verbiedt onttrekken water rond Assen

03-07-2019 - 0 reacties Hunze en Aa's verbiedt om water te onttrekken uit oppervlaktewater in bepaalde gebieden in Drenthe en Groningen.