Groningen

Groningen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groningen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Voorlopig geen geitenstop in Groningen

21-06-2019 - 0 reacties Er is op dit moment geen aanleiding voor het afkondigen van een geitenstop in de provincie Groningen.


Biodiversiteitsmonitor voor betere waardering van inzet akkerbouwer

19-06-2019 - 0 reacties Om akkerbouwers beter te kunnen belonen en waarderen voor de prestaties die zij leveren voor biodiversiteit werken BO Akkerbouw, Rabobank, Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) en provincie Groningen samen aan de biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw.


Biodiversiteitsmonitor akkerbouw komt dichterbij

19-06-2019 - 0 reacties De ontwikkeling van de zogeheten biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw is gestart. De monitor wordt in opdracht van BO Akkerbouw, Rabobank, Wereld Natuur Fonds en de provincie Groningen ontwikkeld.


'Politie houdt drie windmolenactivisten aan'

19-06-2019 - 0 reacties De politie heeft drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij het verzet tegen windmolenparken.

De politie heeft drie mensen opgepakt die ervan worden verdacht dat ze betrokken zijn bij de windmolenterreur. Meerdere ondernemers die werken aan de aanleg van windparken in Groningen en Drenthe kregen in de afgelopen maanden dreigbrieven.

De politie heeft vanochtend drie mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij "ernstige strafbare feiten" die zijn gepleegd rond de aanleg van twee grote windmolenparken in het noorden van het land.
Volgens de eerste berichten bij RTV Noord zijn de verdachten een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die in Meeden verblijft en een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen. De politie onderzoekt wat hun rol is in de zaak.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Op dit moment vinden huiszoekingen plaats in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Oude Pekela, Groningen en Stadskanaal. Omdat de politie veel vragen verwacht, wordt om 12.00 uur een tijdelijk politiebureau geopend in Meeden, waar buurtbewoners vragen kunnen stellen aan een wijkagent en iemand van het onderzoeksteam.
Bedreigingen, asbest en metalen pinnen
Zowel in Groningen als in het noorden van Drenthe staan twee grote windmolenparken gepland. Die leidden tot veel protest van omwonenden en ook diverse gemeenten. Dat verzet uitte zich juridisch, tot aan de Raad van State toe.
Daarnaast begonnen vanaf augustus 2016 ook verschillende actiegroepen zich op agressieve wijze te roeren. Zij bedreigden boeren die hun land beschikbaar stelden. Later verspreidden zij conservenblikken gevuld met beton en metalen pinnen op akkers, mogelijk om de machines van boeren te beschadigen.
In februari van dit jaar dumpten actievoerders tot twee keer toe grote hoeveelheden asbest bij een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg van een van de twee windmolenparken. Of en hoe de nu aangehouden verdachten verantwoordelijk zijn voor die dumping, is nog onduidelijk.


Biodiversiteitsmonitor akkerbouw in de maak

18-06-2019 - 0 reacties De ontwikkeling van een biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw is gestart. Die wordt mogelijk gemaakt door Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, Rabobank, Wereld Natuur Fonds (WWF) in Nederland en provincie Groningen.


Ontwikkeling biodiversiteitsmonitor akkerbouw van start

18-06-2019 - 0 reacties De ontwikkeling van een biodiversiteitsmonitor voor de akkerbouw is gestart. Die wordt mogelijk gemaakt door Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw, Rabobank, Wereld Natuur Fonds (WWF) in Nederland en provincie Groningen.


Wiebes wil gaswinning Groningen naar 12 miljard kuub

18-06-2019 - 0 reacties Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat laat onderzoeken of de gaswinning in Groningen naar 12 miljard kuub kan worden gebracht.


Project 'Lokaal kilo's schuiven' moet handel tussen Groninger boeren en stadse horeca op gang brengen

14-06-2019 - 0 reacties Een ‘probleem’ creëeren. Dat willen Ritzo ten Cate en Wilbert van de Kamp met hun project Lokaal kilo’s schuiven. Anderen moeten het oplossen. Het ‘probleem’: handel op gang brengen tussen Groninger boeren en horeca in de stad Groningen. De oplossing: die handel accommoderen.


Dirk Strijker neemt afscheid: Trots op onderzoek Veenkoloniën

13-06-2019 - 0 reacties Na 40 jaar vindt hij het mooi geweest. Dirk Strijker uit Eexterzandvoort stopt als hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit in Groningen.


WUR krijgt leiding over insectenonderzoek van 3,5 miljoen euro

12-06-2019 - 0 reacties Hoogleraar Marcel Dicke van Wageningen University & Research (WUR) krijgt de coördinatie over een groot, nieuw onderzoek hoe insecten als veevoer kunnen worden ingezet. Dat heeft de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekend gemaakt. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met partners, waaronder Universiteit Groningen, NVWA, insectenbedrijven en de Rabobank.


300 procent meer gruttoparen bij Koudum door gerichte aanpak

11-06-2019 - 21 reacties KOUDUM De resultaten van extensief natuur beheer rondom Koudum zijn ronduit spectaculair. In de periode van 2014 tot en met 2016 werd er in de Samenvoeging geen enkel gruttopaar met kuikens gesignaleerd. Dit jaar in juni werden 36 paren geteld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit van Groningen, ruim 300 procent meer dan vorig jaar.


Gps-diefstal houdt sector in zijn greep

04-06-2019 - 0 reacties De schrik zit er bij veel loonbedrijven en akkerbouwers goed in. In april kwamen er meldingen uit Zeeland, Noord-Brabant en Groningen en 1 maand later worden steeds meer bedrijven getroffen door gps-diefstal. De politiek en loonwerkorganisatie Cumela roepen de politie op actie te ondernemen.


LTO Noord vindt veenweideproblematiek uitdaging voor coalities Drenthe en Groningen

03-06-2019 - 0 reacties LTO Noord regio Noord ziet uitdagingen voor de provincies Drenthe en Groningen, die inmiddels hun coalitieakkoord hebben bereikt.


Kunstmatige intelligentie voorspelt heel nauwkeurig slachtleeftijd

02-06-2019 - 0 reacties Onderzoek van de Rijksuniversiteit in Groningen, onlangs gepubliceerd in het Journal of Animal Science, heeft aangetoond dat,door middel van kunstmatige intelligentie.


'Minieme kans op succes' bij Europees Hof voor tegenstanders Windpark N33

31-05-2019 - 0 reacties Tegenstanders van Windpark N33 bij Meeden maken bij een gang naar het Europees Hof 'buitengewoon weinig kans' op succes. Dat voorspelt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen.


Chinezen bouwen grootste zonnepark van Nederland

28-05-2019 - 0 reacties Een groep Chinezen bouwt in de provincie Groningen het grootste zonnepark van Nederland. Het gaat om 117 hectare en 316.216 zonnepanelen. De verwachting is dat deze panelen aan het einde van het jaar actief zijn.


Eerste werkdag voor Groninger E-truck op waterstof

23-05-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

Vandaag was de eerste werkdag van de eerste Groninger E-truck waar we hier op de blog al eerder over schreven. Hij gaat ondergrondse containers legen in de binnenstad van Groningen. Dit in het kader van het streven van de gemeente om de binnenstad emissie vrij te krijgen. Met dank aan Martin Vonk voor de foto’s en informatie!


Bijna zeshonderd meldingen bij schadeloket

23-05-2019 - 0 reacties Na de aardbeving bij Westerwijtwerd heeft de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) 593 aanvragen tot schadevergoeding gekregen. Die werden telefonisch of via de website ingediend. Het schadeloket kreeg tot 19.00 uur 281 telefoontjes.


Boerenprotest tegen gaswinning Groningen

22-05-2019 - 0 reacties Boze boeren zijn de gaswinning in provincie Groningen zat. Na de aardbeving woensdagmorgen bij Westerwijtwerd is de maat vol. Ze protesteren er vanmiddag tegen met trekkers in Middelstum.


KNMI: aardbeving in Groningen met kracht 3.4

22-05-2019 - 0 reacties Provincie Groningen is woensdagochtend om 05.49 uur opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd. Dat ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.