Groningen

Groningen is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Groningen en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Groningen nieuws

Subsidie voor natuurvleescoöperatie en biologische shii-take

26-02-2020 - 0 reacties De provincie Groningen stelt 27.000 euro subsidie beschikbaar voor de kersverse Natuurvleescoöperatie Westerkwartier. Daarnaast gaat er nog 15.000 euro naar de kweek van biologische shii-take paddestoelen.


Groningse boer in aardbevingsgebied krijgt ook steun bij verduurzaming

25-02-2020 - 0 reacties Honderden boeren in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen niet alleen ondersteuning in schadeherstel en versterking, maar ook in het verduurzamen of moderniseren van hun bedrijf. Dat stelt voorzitter Henk Jan Bolding van de Agrotafel, het overlegorgaan van landbouwpartijen in het aardbevingsgebied.


Organisaties willen stop op afschieten dieren bij vliegveld

17-02-2020 - 0 reacties ASSEN (ANP) - De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn "ontzet" door de hernieuwde toestemming van de provincie Drenthe voor het afschieten van dieren voor de vliegveiligheid op en bij Groningen Airport Eelde. Ze willen dat die wordt ingetrokken, omdat een goede onderbouwing zou ontbreken en het om "belachelijk veel diersoorten" gaat. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend.


'Afschieten dieren bij vliegveld Eelde moet verboden worden'

17-02-2020 - 0 reacties De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn 'ontzet' over het afschieten van dieren voor de vliegveiligheid op en bij Groningen Airport Eelde.


Leerlingen bedenken blussysteem voor stallen

14-02-2020 - 0 reacties Leerlingen van Christelijke Scholengemeenschap Liudger in Drachten hebben de Technasium Brandweer Award gewonnen met hun Powder Box. Zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen streden woensdag om de award. Ze bedachten oplossingen om stalbranden te voorkomen. De presentatie van de ontwerpen was in Gasselternijveen, op de boerderij van Agnes van de Ven.


Slager rekent af met 'brutale en opdringerige' Konikpaarden in Lauwersmeergebied

13-02-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Alle Konikhengsten die een jaar geleden uit de Flevopolder naar het Lauwersmeer verhuisden, zijn naar het slachthuis gebracht. De dieren waren te opdringerig naar recreanten.


LTO Noord: oplossen stikstofprobleem schiet nog niet op

07-02-2020 - 0 reacties Het schiet nog niet op met het oplossen van het stikstofprobleem. Dat is kort samengevat de reactie van bestuurder Wietse Duursma van LTO Noord in Groningen op het overleg in Den Haag van vrijdag.


Nieuwe koeienbrokmachine in Stroobos 'modernste van Europa'

06-02-2020 - 0 reacties STROOBOS - De modernste productielijn voor diervoeder in Europa staat op de grens van Friesland en Groningen. Dat beweert de fabriek van ABZ Diervoeding in Stroobos.


Van koffiebonen tot zetmeel: bedrijven, RUG en Hanze zetten in op 'superkritisch CO2'

04-02-2020 - 0 reacties Zeven Groningse bedrijven onderzoeken samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool wat CO2 voor hun productieproces kan betekenen.


'Weinig PFAS in Groningse waterbodem'

22-01-2020 - 0 reacties Er zit heel weinig PFAS in de Groningse en Drentse waterbodem. Dat blijkt uit onderzoek van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's. Hierdoor kunnen de geplande baggerprojecten in Groningen en Drenthe gewoon doorgaan.


Waterschappen: Heel weinig PFAS in waterbodem Groningen en Drenthe

22-01-2020 - 0 reacties Er zit heel weinig PFAS in de waterbodem van Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit een onderzoek van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s


‘Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12’

21-01-2020 - 0 reacties Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12. Tot nu toe waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses.


‘Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12’

21-01-2020 - 0 reacties Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van deze vitamine in het bloed een grotere kans op sterven.

Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12. Tot nu toe waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses.


Luchtkwaliteit hele week slecht door rustig weer: hout stoken wordt afgeraden

20-01-2020 - 0 reacties GRONINGEN - Het belooft een zware week te worden voor mensen met astma, voorspelt Weeronline. Door het rustige weer is de luchtkwaliteit slecht. Geadviseerd wordt om geen hout te stoken: het fijnstof dat daardoor vrijkomt blijft hangen, omdat er weinig wind staat.


Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de EU

19-01-2020 - 0 reacties Nederland krijgt 220 miljoen euro uit de nieuwe Europese pot met geld die bedoeld is om het klimaat te vergroenen. Maar het kabinet zit helemaal niet op dat geld te wachten. Nederland is tegen het systeem van financiering en heeft vooralsnog geen idee wat het met het geld moet.

In totaal wil de Europese Commissie tot 2030 duizend miljard euro bij elkaar sprokkelen om de economie groener te maken. Dat geld komt uit allerlei potjes, zoals de bestaande landbouwfondsen. Ook moet er zo'n 7,5 miljard euro beschikbaar komen via de Europese begroting. Nederland zou daar dan 220 miljoen euro van krijgen.

Maar daarmee overspeelt de Europese Commissie zijn hand, zeggen Haagse bronnen, omdat er geld wordt uitgegeven waarvan nog niet is vastgesteld dat het ook daadwerkelijk beschikbaar is. De Europese begroting voor de komende zeven jaar is nog helemaal niet rond, lidstaten zijn er nog volop over aan het bakkeleien. En Nederland is bijvoorbeeld voorstander van een lagere begroting dan waar de Europese Commissie van uitgaat.

Bovendien vindt premier Rutte dat de beloofde miljoenen van de EU beter kunnen worden besteed in landen waar de gevolgen van de vergroening hard zullen aankomen. Het kabinet wordt wat dat betreft gesteund door Spanje, Portugal en een aantal Oost-Europese landen. Ook zij vinden dat landen als Nederland en Duitsland best hun eigen broek kunnen ophouden.

Hoe werkt het?
Overigens is het geld uit Brussel niet gratis. Lidstaten moeten zelf ook flink in de buidel tasten. Als Nederland de 220 miljoen zou krijgen, kost dat de Nederlandse schatkist iets minder dan 500 miljoen euro. Je krijgt namelijk alleen geld als je zelf ook iets bijlegt.

De 220 miljoen zal in eerste instantie niet naar een regio als Groningen gaan, maar eerder naar bijvoorbeeld Zuid-Holland. De subsidie is bedoeld voor regio's met een hoge uitstoot van vervuilende stoffen en tegelijkertijd forse werkgelegenheid, die mogelijk krimpt door de klimaatmaatregelen. Werkgelegenheid die verdwijnt door het sluiten van gasvelden (zoals in Groningen) telt niet, terwijl het afschakelen van kolen wél punten oplevert - en dus geld uit de nieuwe subsidiepot.

EU-diplomaten denken dat de voorwaarden voor de Europese subsidie gaan lijken op de oude regels voor de cohesiefondsen van de EU. Bij die fondsen ging het vooral om gebieden die economisch achterbleven. "Daar wordt bij de nieuwe subsidiepot nog een ander criterium aan toegevoegd, namelijk dat dat achterblijven wordt veroorzaakt door de klimaatmaatregelen."
Serieuze plannen

De formele goedkeuring van de bestemming die de Europese Commissie aan het geld gaat geven zal vanwege de financiële discussie nog wel even op zich laten wachten. We weten pas hoeveel geld iedere lidstaat krijgt als de EU-begroting officieel is goedgekeurd, later dit jaar.

Maar ondertussen zitten de ambtenaren in Brussel niet stil: de komende tijd komt er meer duidelijkheid over de voorwaarden. En in kringen rond de Europese Commissie valt te horen: het moeten wel serieuze plannen zijn, en wie niet aan de voorwaarden voldoet krijgt geen subsidie.


Waddenvarkens koopt slagerij in Uithuizermeeden: 'We gaan straks ook zelf slachten'

10-01-2020 - 0 reacties UITHUIZERMEEDEN - Ze hadden al een boerderijwinkel en stonden ook al twee keer in de week met hun vlees op de Vismarkt in Groningen. Binnenkort runnen Edwin en Petra Spa van Waddenvarkens uit Uithuizermeeden een heuse slagerij. Ze hebben de plaatselijke slagerij overgenomen. ,,We gaan daar zelf slachten”, kondigt Petra Spa aan.


Campagne aanpak drugslabs in buitengebieden Fryslân, Groningen en Drenthe

08-01-2020 - 0 reacties Meld Misdaad Anoniem rolt haar campagnes tegen drugslabs in buitengebieden uit naar de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe.


'Groningen dreigt 1,6 miljard euro mis te lopen door stikstofprobleem'

08-01-2020 - 3 reacties De Eemsdeltaregio dreigt 1,6 miljard euro aan investeringen mis te lopen door het stikstofprobleem. Dat blijkt uit cijfers die door Groningen Seaports op een rij zijn gezet.


Luchtkwaliteit boven grote steden zeer slecht

01-01-2020 - 0 reacties BILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit boven de vier grote steden en boven de stad Groningen is woensdagmorgen vroeg zeer slecht volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt door de grote hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken. Voor het noorden komt daar ook nog eens de zeer dichte mist bij.


Verdachte Jan H. windmolenterreur vrijgelaten

19-12-2019 - 0 reacties ASSEN - Jan H. uit Meeden, een van de verdachten van het sturen van dreigbrieven naar ondernemers rond windmolenparken in Groningen en Drenthe en het dumpen van asbest op drie locaties, wordt in afwachting van de zaak vanmiddag voorlopig vrijgelaten.

Anti-windmolenactivist Jan H. wordt vrijgelaten. Dat is donderdag besloten tijdens het kort geding in de rechtbank in Assen. Donderdag om 17.00 uur komt H. op vrije voeten.