China

Al het China nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met China nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

China nieuws

Eerste geval Afrikaanse varkenspest in Hongkong

20-05-2019 - 0 reacties De Afrikaanse varkenspestbesmetting breidt zich in China nog steeds uit. Het virus is nu ook aangetroffen op een slachthuis in de regio Hongkong. Een groot aantal aanleverende bedrijven is daardoor geblokkeerd.


Kopen we binnenkort ons voedsel allemaal "made in China"?

20-05-2019 - 16 reacties

Originele beschrijving

De open ruimte in Vlaanderen wordt alsmaar schaarser en duurder. Sonja De Becker vraagt zich af waar de boer in de toekomst nog kan boeren? China koopt steeds meer landbouwgrond op in Europese landen en landbouwgrond wordt peperduur.


China grootste afnemer van zuivel uit EU

20-05-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

De melkverwerkers in de EU hebben in 2018 voor 10,19 miljard euro geëxporteerd naar 232 landen. De drie belangrijkste afnemers van zuivel uit de EU waren China, de VS en Japan.


China annuleert groot volume varkensvlees uit VS

20-05-2019 - 0 reacties De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China doet de Amerikaanse varkensexport geen goed. Nu de gesprekken tussen beide landen opnieuw spaak zijn gelopen, hebben de Chinese inkopers grote volumes Amerikaans varkensvlees geannuleerd.


China grootste afnemer van zuivel uit EU

20-05-2019 - 0 reacties De melkverwerkers in de EU hebben in 2018 voor 10,19 miljard euro geëxporteerd naar 232 landen. De drie belangrijkste afnemers van zuivel uit de EU waren China, de VS en Japan. Lees verder ❯


EU eist stop levend begraven varkens China

19-05-2019 - 0 reacties De EU roept de Chinese regering op onmiddellijk te stoppen met het levend begraven van varkens in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. Dat laat vicevoorzitter van de Europese Commissie Jyrki Katainen weten.


'Goedkoper voer door afnemende Chinese vraag'

17-05-2019 - 0 reacties Dat er 25% minder varkens in China zijn, heeft niet alleen voor een snel gestegen varkensprijs gezorgd. Het leidt namelijk ook tot dalende voerprijzen. Voordat de Afrikaanse varkenspest in China toesloeg, ging het grootste gedeelte van de wereldwijd verhandelde soja immers naar China.


Amerikaanse boeren vragen Trump de handeloorlog zo snel mogelijk te beëindigen

17-05-2019 - 0 reacties De American Farm Bureau Federation, de belangrijkste landbouwersvakbond in de Verenigde Staten, vraagt in een brief president Trump zo snel mogelijk een eind te maken aan de handelsoorlog met China. De Amerikaanse boeren zitten met de gebakken peren, in dit geval bergen sojabonen. De landbouwexport naar China liep vorig jaar met 50% terug. Dat leverde een verlies op van $10 miljard.


China Meet-Up: over trend en beleid

16-05-2019 - 0 reacties WUR is organizing China Meet-Ups to present and exchange information on China related activities . What are the major developments in China in terms of its domestic policies and major trends? And what are the implications of these changes to Wageningen University & Research (WUR) and to the Dutch economy at large?


Handelsoorlog met China klap voor zuivelsector VS

16-05-2019 - 0 reacties De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China geeft de Amerikaanse zuivelsector, die al kampt met overaanbod en lage melkprijzen, een extra tik. Door importheffingen droogt de export van zuivelproducten naar China langzaam op.


Column: De naakte waarheid

16-05-2019 - 0 reacties In Nederland zijn de teugels strak aangehaald als het gaat om regelgeving betreffende dierenwelzijn. Dat is in China wel anders. Het is onrechtvaardig dat Nederlandse veehouders geconfronteerd worden met activisten die hun acties steeds meer verharden.


Seminar Green Cities in China

15-05-2019 - 0 reacties Snelle verstedelijking in China heeft gevolgen voor de aanlevering van voedsel, het voeden van inwoners, het watermanagement en het verduurzamen van Chinese steden. Bent u geïnteresseerd in uw mogelijkheden? Kom op 11 juni naar het seminar over groene steden in China.Meer dan 50% van de Chinese bevolking leeft in steden, in 2030 zal dit 70% zijn. Door de toenemende mate van globalisering en verstedelijking zijn de afstanden tussen productielocaties en plaatsen waar geconsumeerd wordt, toegenomen.


FME: 'Voor handel met China moet Nederland de kansenbril ophouden, maar niet naïef zijn'

15-05-2019 - 0 reacties Een degelijk handelsverdrag met China moet het ongelijk speelveld voor bedrijven aanpakken. Hierbij moet Nederland kiezen voor verstandige betrokkenheid. Er liggen een myriade aan kansen voor de voedingsmiddelenindustrie in handel met de dynamische groeimarkt van China, maar Nederland moet daar niet naïef ingaan.


Minister Blok: Voor belangrijke technologie niet afhankelijk worden van China

15-05-2019 - 0 reacties Het kabinet wil voor ‘bepaalde sleuteltechnologieën’ niet afhankelijk worden van China. Op het gebied van handel moeten Nederlandse bedrijven in China ‘kansen grijpen’. De Nederlandse overheid wil dat stimuleren, door ‘kansen en risico’s’ tegen elkaar af te wegen.


Boeren vrezen ruiming na bezetting varkensboerderij Boxtel

14-05-2019 - 2 reacties Boerenorganisaties zijn bang voor ziektes in de varkensboerderij in Boxtel, als gevolg van de bezetting gisteren van ruim honderd dierenactivisten. Mogelijk moeten de boerderij en varkenshouders in de buurt zelfs worden geruimd, zeggen de brancheorganisatie voor varkenshouders POV en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) tempert de gemoederen iets, en zegt dat er pas wordt geruimd als er een ziekte wordt aangetroffen. Zover is het nu nog niet, benadrukt de organisatie. Wel is de voedselwaakhond in gesprek met de veehouder en zijn dierenarts over het treffen van maatregelen om risico's van dierziekten in zijn boerderij en verdere verspreiding te beperken.
Varkenspest
De grootste angst, zeggen de boeren, is voor de Afrikaanse varkenspest. Dat is een zeer besmettelijke ongeneeslijke ziekte die voorkomt in grote delen van Azië en ook in verschillende Europese landen. In België is de ziekte bij wilde varkens vastgesteld. Verder naar het oosten van Europa en in China heerst de ziekte ook in de voedselproductieketen.
De Afrikaanse varkenspest wordt het vaakst overgebracht door mensen, zegt Eric Stipthout, vice-voorzitter van brancheorganisatie POV. Varkenshouders in Nederland houden zich aan een reeks beschermingsmaatregelen om de ziekte buiten de deur te houden, waaronder sanitaire zones, douches en speciale kleding. De ruim honderd activisten die de stal binnendrongen, hebben zich daar niet aan gehouden, zegt Stipthout. Dat er activisten deelnamen met 26 nationaliteiten, zoals de actiegroep zelf stelt bij Omroep Brabant, verhoogt het risico op besmetting, zegt hij.
Exportbeperkingen
Na besmetting duurt het enige weken voordat de ziekte zichtbaar is. Als dat gebeurt verliest de boer zijn dieren, en moeten mogelijk ook varkenshouders in zijn omgeving worden geruimd, zegt de POV. Als er eenmaal varkenspest heerst in Nederland, dan worden er hoogstwaarschijnlijk exportbeperkingen of zelfs een exportstop ingesteld, zegt Stipthout. Behalve ziekten, tast ook stress het welzijn van de varkens aan, zegt hij.
De bezettersgroep was zo gemêleerd omdat er in Nederland een internationale bijeenkomst was over de bio-industrie en anti-speciesisme (discriminatie tussen wezens op basis van hun soort). Van de naar schatting ruim honderd dierenactivisten die de boerderij waren binnengedrongen, zitten er nog zeker 75 vast, zegt een woordvoerder van Meet the Victims. Hij verwacht dat ze vanmiddag worden vrijgelaten.
De politie Oost-Brabant wil pas vanmiddag meer kwijt over de juridische stand van zaken. Ook wil een woordvoerder niets zeggen over hoeveel mensen er nog vastzitten.


China slaat terug in handelsoorlog met VS

13-05-2019 - 0 reacties


Afrikaanse varkenspest duikt op in Hongkong

13-05-2019 - 0 reacties Afrikaanse varkenspest is in China inmiddels in alle provincies geconstateerd en nu is ook Hongkong getroffen door het virus. In deze zelfstandige Chinese regio dook de ziekte afgelopen week op bij een slachterij.


Handelsoorlog: Trump wint de slag, maar verliest strijd

11-05-2019 - 0 reacties Het nieuwe pakket aan importheffingen moet er volgens de Amerikaanse president Donald Trump voor zorgen dat China verschillende handelsbeloftes niet weer intrekt. De kans dat dit lukt, is groot. Maar, wat is zo’n overwinning waard?


'Importheffingen VS raken ook Nederlandse producenten'

10-05-2019 - 0 reacties Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel hoopt dat de Amerikaanse media de gevolgen van Trumps verhoogde importheffingen voor Chinese producten goed weten te duiden. Trump suggereert volgens Kaag ten onrechte dat niet de Amerikaanse consumenten, maar Chinezen de kosten dragen. 'Er moet beter gerapporteerd worden over wat de Amerikaanse consument gaat betalen voor een product uit China.'


VS en China onderhandelen op het scherpst van de snede over handelsafspraken

09-05-2019 - 0 reacties Het leek toch echt de goede kant op te gaan. Deze week zou de Chinese vice-president Liu He met een delegatie van ruim 100 Chinezen in de Verenigde Staten de laatste hand komen leggen aan een handelsakkoord tussen beide landen. Dat akkoord zou een einde moeten maken aan de handelsoorlog tussen de economische grootmachten die bijna een jaar geleden losbarstte.