China

China is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent China en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

China nieuws

Dit is waarom Singles Day zo belangrijk is voor het Chinese platteland

12-11-2019 - 0 reacties Suining is een van de bijna 4500 'Taobaodorpen' in China. Dorpen waarin grote delen van de bevolking hun geld verdienen op Taobao, de Chinese online marktplaats van internetgigant Alibaba. Die dorpen hebben het vandaag erg druk door Singles Day - de grootste commerciële 'feestdag' van China.
Dat geldt ook voor meneer Chen en zijn kameraad Gong. "Van de 60.000 inwoners hier verdient ongeveer een kwart zijn geld via Alibaba", vertelt Chen Lei. Hij begon in 2006 in een schuur. Nu is zijn bedrijf uitgegroeid tot een van de grotere meubelmakers van de regio.
"Ik ben begonnen als bruiloftsfotograaf", zegt hij. "Omdat ik veel van mijn zaken al via het internet deed, was de stap naar e-commerce niet zo'n grote. Ik heb het materiaal ingeslagen en een aantal timmermannen ingehuurd. Nu werken er 30 man bij mijn bedrijf", vertelt Chen in het kantoor van zijn kameraad, Gong Yilin. Die maakte kort daarna dezelfde stap als Chen en verkoopt nu houten hoogslapers.
Er komt veel geld binnen op Singles Day, hebben beide mannen de afgelopen jaren al gemerkt. "Op een normale dag verkopen we misschien voor 100.000 yuan aan meubels. Op de 11de van de 11de is dat 1, misschien zelfs 2 miljoen", zegt Gong. Als zijn beste verwachting uitkomt, betekent dat een omzet van meer dan 250.000 euro.
Handelsoorlog met Amerika
Dat kunnen de Chinese meubelmakers ook wel gebruiken. De sector wordt hard geraakt door de Amerikaanse importheffingen. Een eerste heffing van 10 procent werd vorig jaar september ingevoerd, sinds 1 juni worden Chinese meubelexports naar de Verenigde Staten belast met een heffing van 25 procent. "Moeizaam", noemt Chen dat. "Maar we hopen de toekomst weer meer te kunnen exporteren."
Meubelmakers in Suining stellen dat de rekening vooralsnog 'vooral bij de Amerikanen' terechtkomt.
Ondertussen rijden even verderop in het dorp bezorgers met vrachtwagens en driewielers af en aan met pakketjes. Overal staan de dozen hoog opgestapeld. In heel China zijn er nu ruim 4500 Taobaodorpen als deze, die het leven op het platteland hebben omgegooid. "Tien jaar geleden, toen Taobao nog maar net begonnen was, stond de economie er hier slecht voor", zegt Wang Ning, een lokale verzekeringsagent in het dorpje. "Dankzij e-commerce is er nu geld. Geld dat ze nu bijvoorbeeld ook uitgeven aan auto- of zorgverzekeringen", knipoogt hij.
Toenemende welvaart op het Chinese platteland is de belangrijkste reden voor de stijgende verkopen. Tientallen miljoenen gebruikers doen voor het eerst mee met de festiviteiten, anderen van het 500 miljoen mensen tellende consumentenleger zijn doorgewinterde koopjesjagers.
"Ik heb vandaag mijn winterinkopen gedaan", zegt een vrouw van middelbare leeftijd uit Hangzhou, die stelt 6.000 renminbi te hebben uitgegeven, omgerekend 775 euro. "Een winterjas, een paar schoenen, een warm dekbed. Veel geld? Ja, maar ik heb het toch nodig, en de prijzen liggen lager." Tachtiger Liu, uit Suining, juicht de festiviteiten toe. "Het heeft ons dorp vooruitgeholpen. Een aantal jaar geleden gebeurde hier niks. Maar ik doe niet mee, ik heb niet eens een smartphone."


Sanitair attaché om China te openen voor Belgisch vlees

25-10-2019 - 0 reacties België krijgt binnenkort een 'sanitair attaché' in China. De federale regering heeft de aanstelling goedgekeurd van een FAVV-agent bij de Belgische ambassade in Peking. “Bij het creëren van deze functie hebben we een duidelijk doel: het opheffen van Chinese embargo's op onze export van rundvlees, varkensvlees en pluimvee", zegt minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Door een embargo dat bijna 20 jaar geleden werd opgelegd, heeft België nooit de gelegenheid gehad zijn rundvlees aan de Chinezen te verkopen.


China verwacht dat krimp varkensstapel dit jaar stopt

22-10-2019 - 0 reacties Verschillende overheidsinstanties in China verwachten dat de krimp van de varkensstapel, als gevolg van alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest, nog voor het eind van dit jaar gestopt kan worden. Dit in tegenstelling tot wat onder meer Rabobank eerder voorspelde.


Nieuw rapport legt wereldwijd actieplan neer voor koolstofneutrale land- en bosbouwsector in 2040

21-10-2019 - 0 reacties Met het behoud en de aanplant van bossen, duurzaam houtgebruik, het verminderen van voedselverspilling en duurzame intensivering van de landbouw, kunnen de wereldwijde land- en bosbouwsector in 2040 koolstofneutraal zijn en voor 30% bijdragen aan de Parijs-doelen. Dat concludeert een internationaal team van onderzoekers in een nieuwe studie verschenen in Nature Climate Change. Met name China, Brazilië, Indonesië, de Europese Unie, India en de Verenigde Staten kunnen een substantiële bijdrage leveren.


Britse varkensvleesexport bijna 10 procent hoger

21-10-2019 - 0 reacties De export van varkensvlees uit het Verenigd Koninkrijk ligt in augustus bijna 10% hoger dan vorig jaar, zo tonen de nieuwe cijfers van overheidsinstantie AHDB aan. De uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in China zijn hier debet aan. 


Chinese vraag nog wilder, maar varkens genoeg

19-10-2019 - 0 reacties De vraag naar varkensvlees is ongekend goed. China koopt nog meer dan ze al deden. Slachtrijpe varkens zijn zodoende gewild, maar die zijn echter niet dun gezaaid. 


Chinees aardappelareaal daalt met 600.000 hectare

17-10-2019 - 0 reacties Het aardappelareaal in China is de afgelopen jaren plotseling met 600.000 hectare gedaald. Zelfs voor de fikse oppervlakte waarop China aardappelen teelt, is een daling van 12,5% fors te noemen. Wat is er aan de hand in de volksrepubliek?


Chinees aardappelareaal daalt met 600.000 hectare

17-10-2019 - 0 reacties Het aardappelareaal in China is de afgelopen jaren plotseling met 600.000 hectare gedaald. Zelfs voor de fikse oppervlakte waarop China aardappelen teelt, is een daling van 12,5% fors te noemen. Wat is er aan de hand in de volksrepubliek?


Burgemeester Beijing op bezoek bij Wageningen University & Research in Bleiswijk

15-10-2019 - 0 reacties Op dinsdag 15 oktober bracht de burgemeester van Beijing, Dhr. Chen Jining, samen met een aantal directeuren van het stadsbestuur een bezoek aan de BU Glastuinbouw en Bloembolllen van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk. De burgemeester en de voltallige delegatie uit China werden begeleid door Dr. Arthur Mol, vice voorzitter van de Raad van Bestuur van WUR.


Krimp varkensstapel China meer dan 40 procent

14-10-2019 - 0 reacties Nieuwe gegevens over de omvang van de Chinese varkensstapel tonen aan dat deze 41,1 procent gekrompen is ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal zeugen in China was in september met 38,9 procent gedaald. Dit zijn de officiële Chinese cijfers.


Slachterij Gosschalk goedgekeurd voor China

14-10-2019 - 0 reacties Exportslachterij Gosschalk uit Apeldoorn heeft onlangs een exportlicentie verkregen om varkensvlees richting China te mogen exporteren.


Meeste varkensvlees uit Amerika gaat naar China

14-10-2019 - 0 reacties De varkensvleesexport van de Verenigde Staten heeft over de maand augustus positieve resultaten geboekt, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Opvallend is dat China de belangrijkste bestemming blijft voor varkensvlees uit de Verenigde Staten.


China komt 20 miljoen ton varkensvlees tekort

14-10-2019 - 0 reacties "Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest loopt het vleestekort in China op tot 20 miljoen ton", zegt René Veldman van Rabobank. Welke kansen brengt dit met zich mee voor de Nederlandse varkenshouders?


China omarmt Amerikaans varkensvlees en koopt een recordhoeveelheid

12-10-2019 - 0 reacties De Verenigde Staten en China bereikten afgelopen vrijdag een gedeeltelijke overeenkomst die een wapenstilstand in de handelsoorlog tot stand zou brengen en de basis kan leggen voor een bredere overeenkomst tussen Trump en Xi Jinping later dit jaar.


Chinezen vliegen fokzeugen uit Denemarken in

11-10-2019 - 0 reacties Om de varkensproductie een boost te geven, heeft een grote Chinese varkensintegratie 906 fokzeugen vanuit Denemarken geïmporteerd. Daarmee heeft China, voor het eerst sinds alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest, weer levende varkens het land in gelaten. 


Varkensvleesexporteurs profiteren van vraag China

10-10-2019 - 0 reacties De Europese exporteurs van varkensvlees profiteren volop van de vraag uit China, zo blijkt uit de nieuwste exportcijfers. In de eerste 7 maanden van het jaar is de export richting dat land namelijk met 43,1% gestegen. Ook de varkensvleesexport naar Vietnam is fors toegenomen.


Desastreuze ontwikkeling Chinese varkensstapel

08-10-2019 - 0 reacties Een halvering van de varkensstapel in China door de voortdurende aanwezigheid van de Afrikaanse Varkenspest


Varkensreus JBS verbiedt groeihormoon in VS

08-10-2019 - 0 reacties Het Brazialiaanse vleesconcern JBS gaat het gebruik van het groeihormoon ractopamine bij varkens in de Verenigde Staten verbieden. Op die manier wil de slachter beter inspelen op de afzet naar China waar het middel verboden is.


Varkensreus verbiedt groeihormoon in VS

08-10-2019 - 0 reacties Het Brazialiaanse vleesconcern JBS gaat het gebruik van het groeihormoon ractopamine bij varkens in de Verenigde Staten verbieden. Op die manier wil de slachter beter inspelen op de afzet naar China waar het middel verboden is.


EU-export varkensvlees gaat een hoger niveau bereiken

08-10-2019 - 0 reacties De sterke stijging van de vraag naar varkensvlees uit China zal de EU-export met 20 procent groeien en ook zullen de prijzen in 2019 verder stijgen. De varkensvleesproductie zal in 2019 echter stabiel blijven, door een verminderde Europese varkensstapel,