Bodem

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Bodem. Bodem is een van de 18511 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Bodem nieuws

Afvalwaterinjecties in Twentse bodem: wat weten deskundigen er nou van?

17-01-2022 - 0 reacties ROSSUM - De NAM kondigde aan te willen stoppen met het injecteren van afvalwater in de Twentse bodem. Maar dat injecteren zal intussen nog jaren doorgaan. Terwijl het vertrouwen tussen de NAM en de lokale overheid en de stichting Stop Afvalwater Twente volledig zoek is. Bijvoorbeeld over elkaars deskundigheid.


LTO: De teler centraal in de transitie naar weerbare teelten 

12-01-2022 - 0 reacties Vanmiddag spreekt Joris Baecke in bij het rondetafelgesprek Gezonde gewassen en gezonde bodem van de Tweede Kamer.


Is de Veluwe nog te redden? Hoe stikstof ons grootste natuurgebied naar rand van de afgrond duwt

11-12-2021 - 28 reacties Het is dramatisch gesteld met de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. De bodem heeft zoveel stikstof verzameld, dat eiken afsterven. Ongewenste grassen krijgen vrij spel, de natuurlijke voedselketen is uit balans en dat heeft verstrekkende gevolgen. Ingrijpen is noodzakelijk, maar zijn we nog op tijd?


Plotselinge honger naar Nederlandse melk

10-12-2021 - 30 reacties De melkprijs vliegt omhoog en het einde lijkt nog niet in zicht. Melk is in trek, die van Nederlandse bodem in het bijzonder. Is er een nieuwe melkoorlog losgebarsten? De zuivelmarkt is in beweging en dat is nog de meest voorzichtige omschrijving die melkverwerkers noemen als hen wordt gevraagd de huidige marktsituatie te duiden. Een […]


Ruim 150 veehouders begaan ernstige overtredingen in Brabant

09-12-2021 - 4 reacties DEN BOSCH - Schadelijke stoffen die de bodem in lekken, luchtwassers die niet werken, te veel dieren in de stal. In ruim 150 gevallen gingen de veehouders serieus over de schreef. Zij hielden meer dieren dan volgens hun vergunning was toegestaan, hingen luchtwassers op die niet werkten of lieten schadelijke stoffen als diesel en mest de bodem in lekken. Voor deze vergrijpen wachtte een boete of dreigende dwangsom. Lichte overtredingen werden afgedaan met een waarschuwing en een hercontrole.


Boeren voelen bij nieuwe mestregels kloof tussen praktijk en Haagse ambtenarij: ‘Wat als jij een kwart van je loon moet inleveren?’

30-11-2021 - 1 reacties BUDEL-DORPLEIN/GASTEL - Geen boer is er op tegen dat actie wordt ondernomen om het water in de bodem en in sloten en beken schoner te maken. Maar, zo klinkt het op de boerenerven, doe het op een manier die ook haalbaar en betaalbaar is. ,,En niet met de botte bijl.”


Timmermans: regels voor importrundvlees en soja om bos te ontzien

17-11-2021 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil nieuwe maatregelen om ontbossing tegen te gaan, schadelijke uitvoer van afval te beperken en de bodem te verbeteren. Dat is nodig om de kaalslag aan dier- en plantensoorten en andere biodiversiteit te remmen, maar ook om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zegt klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans.
Het bericht Timmermans: regels voor importrundvlees en soja om bos te ontzien verscheen eerst op Nieuws.nl.


Helikopters vliegen af en aan boven Somerense natuur: 772 ton steenmeel gedropt om bodem te verrijken

09-11-2021 - 0 reacties SOMEREN - De verzuurde bodem van diverse natuurgebieden in Brabant krijgt de komende weken een flinke oppepper. Bosgroep Zuid Nederland stort in totaal ruim 5500 ton steenmeel uit in de provincie. De start was gistermiddag in Someren.


Eten van eigen bodem tegen klimaatverandering? 'Menu wordt eenvoudiger'

09-11-2021 - 0 reacties Blauwe bessen uit Peru, mandarijnen uit Spanje en Marokko en ananas uit Costa Rica. We importeren nogal wat voedsel uit het buitenland, en dat is niet de meest duurzame optie. Ondertussen bespreken wereldleiders in Glasgow de klimaatcrisis. Kunnen we daar zelf aan bijdragen door alleen te eten wat van eigen bodem komt?


Stikstof krijgt grip op bermen en dijken

23-09-2021 - 0 reacties Als gevolg van de grote hoeveelheid stikstof in lucht en bodem groeien ook buiten de natuurgebieden steeds minder soorten wilde planten en bloemen. Veel gemeenten en waterschappen proberen dit leefgebied voor vlinders, bijen en andere insecten te herstellen door aanpassing van het maaibeleid.


Zuidwest-Drenthe als proeftuin voor gezonde toekomst voor de landbouw. 'De bodem is de basis'

22-09-2021 - 0 reacties De landbouwsector in Nederland staat al jaren onder druk, waarbij boeren zich in toenemende mate de Kop van Jut voelen. Als het aan de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe ligt, wordt juist vanuit deze regio de toekomst van de landbouw in Nederland veilig gesteld. Sleutelwoorden: natuur-inclusieve én regeneratieve landbouw.


Boeren lopen bij bedrijfsopvolging de schadevergoeding voor gaswinning mis, waarschuwt de Bodemdalingscommissie Fryslân

06-09-2021 - 0 reacties Boeren die een bedrijf overnemen in een gebied waar de bodem daalt door gas- of zoutwinning, zouden bij de overdracht de schade door bodemdaling moeten laten berekenen. Dat zegt voorzitter Klaas Arie Beks van de Bodemdalingscommissie Fryslân, die verantwoordelijk is voor de afhandeling van schade door gaswinning.


In gesprek met… Brenda Timmerman, portefeuillehouder water en bodem LTO Noord

30-08-2021 - 0 reacties Maandelijks gaan we in gesprek met een betrokkene bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Dit keer is dat Brenda Timmerman, portefeuillehouder water en bodem LTO Noord in Drenthe én akkerbouwer in Roswinkel.


De potentie van verschillende aanlegmethoden druppelirrigatie in snijmaïs

24-08-2021 - 0 reacties Afgelopen jaar deden we op De Marke onderzoek naar de potentie van druppelirrigatie. We onderzochten het effect van verschillende aanlegmethoden op gewasopbrengst en uitspoeling van stikstof. Druppelirrigatie gaf duidelijk hogere gewasopbrengsten (6 ton ds en 3,5 ton zetmeel per ha) en stikstofopname (40 kg per ha) t.o.v. geen irrigatie. Desondanks waren er na de oogst geen verschillen in N-mineraal voorraden in de bodem en nitraatgehalten van het bovenste grondwater.


LTO: consument wil meer betalen voor duurzaam, Nederlands product

12-08-2021 - 6 reacties DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders is bereid een hogere prijs te betalen voor hoogwaardige agrarische producten van eigen bodem zoals vlees en zuivel. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie in de land- en tuinbouw LTO Nederland onder ruim duizend mensen.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Twentse Boer Arjen teelt alternatief voor maïs: ‘Goedkoper voor de boer, beter voor bodem en water’

06-08-2021 - 0 reacties ENSCHEDE - Wat aardappels en uien zijn voor de polder, is maïs voor Twente en de Achterhoek. Een gewas dat thuishoort in het landschap. Of toch niet? Boer Arjen van Buuren gaat de discussie graag aan. Hij teelt een alternatief: sorghum. „Vergelijkbaar met maïs, maar veel beter voor de bodem.”


Jaarrond Nederlandse aardappelen, aardbeien en bramen bij Albert Heijn

28-05-2021 - 0 reacties Albert Heijn koopt verse producten zo dichtbij mogelijk in. Melk, kaas, eieren, kip en varkensvlees komen al voor 100% van eigen bodem. Dit jaar komen er meer dan 40 miljoen aardappel-, groenten- en fruitproducten van Nederlandse bodem bij. Aardappelen, aardbeien en bramen bij AH komen voortaan jaarrond…


De bodem daalt en dat gaat ons miljarden euro's kosten

23-05-2021 - 0 reacties Naar verwachting daalt de bodem in Brabant de komende dertig jaar zo'n 10 tot 20 centimeter. Dat kan directe impact hebben op wegen en funderingen, maar ook op rioleringen. Hoosbuien en aanhoudende droogte kunnen zorgen voor overbelasting en rioolverzakking. ‘De komende dertig jaar zijn miljarden euro's extra nodig voor herstelwerkzaamheden en aanpassingen.’


Ook de duinen lijden flink onder stikstof

21-05-2021 - 0 reacties Stikstof is niet alleen een probleem voor natuurgebieden in het binnenland, ook de Nederlandse duinen hebben er stevig onder te lijden. Langs de hele Noordzeekust zorgt stikstof ervoor dat de natuur verschraalt. Uit onderzoek door de NOS blijkt dat duinbeheerders de afgelopen tien jaar tientallen miljoenen euro's hebben uitgegeven aan het bestrijden van de gevolgen van stikstof.
Zo wordt in de duinen bij Bloemendaal voortdurend gewerkt om de gevolgen van te veel stikstof in natuurgebieden aan te pakken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het aanleggen van stuifplekken of het afplaggen van de bodem. Ook worden exoten weggehaald, plantensoorten die hier van oudsher niet horen, maar het als gevolg van de overdaad aan stikstof in de lucht zo goed doen dat ze gaan woekeren.
"Als we dit niet zouden doen komt de hele duinenecologie onder druk te staan", zegt ecoloog Dick Groenendijk van natuurbeheerder PWN, dat ook een drinkwaterbedrijf is. "Als bepaalde planten en dieren verdwijnen, dreigt het systeem verstoord te raken. Van alle oorzaken die leiden tot achteruitgang van de natuur in duingebieden is stikstof de belangrijkste, het grootste probleem."
Groenendijk legt uit hoe de duinen bedreigd worden, onder meer door prunussen:
PWN beheert 7500 hectare natuurgebied tussen Zandvoort en het Noord-Hollandse Bergen, allemaal Natura 2000-gebied. Dat betekent dat PWN aan allerlei eisen moet voldoen om de natuurwaarden te kunnen halen, vertelt Groenendijk.
"In een normaal gezond duinlandschap heb je veertig tot vijftig plantensoorten op een paar vierkante meter. Door de stikstof blijven er maar twee of drie soorten over. Maar omdat dit Natura 2000-gebied is, zijn we verplicht om juist al die tientallen bijzondere soorten te beschermen."
Als ze niks doen, zegt Groenendijk, dan blijven over: duinriet en zandzegge. En de exoot vogelkers. Die laatste hoort van nature niet in Nederland, maar komt uit de VS. Groenendijk: "Als de bodem verzuurt vanwege stikstof, dan heeft deze vogelkers een voorsprong. Vogelkers wordt een flinke boom, maar begint als kiemplant van 40 cm hoog. De planten gaan woekeren, en dan lijkt het alsof je bij een akker staat waarop maar één gewas groeit."
Kustbescherming
Duinen zijn belangrijk voor onze kustbescherming. Ze 'bewegen mee' met de zee, vertelt de ecoloog. Zand van het strand waait de duinen in, en het grondwater onder de duinen stijgt mee met de zeespiegel. Dit meebewegen van het duin kan niet meer als stuivend zand verdwijnt en er meer struiken en bomen komen. "Dan stijgt de bodem niet meer automatisch mee met de verwachte zeespiegelstijging en mis je een belangrijke schakel in onze kustbescherming."
Volgens de Unie van Waterschappen zijn de duinen zeker belangrijk voor de kustbescherming. Op korte termijn is de stabiliteit ervan niet in gevaar, reageert een woordvoerder. Maar voor de langere termijn is het essentieel dat de biodiversiteit in stand blijft en wordt versterkt.
Open duinlandschap
Noordelijker, bij Castricum, trekken dag in dag uit groepen mensen met een arbeidsbeperking de duinen in voor natuurbehoud. Door omstandigheden hebben zij moeite om te functioneren in een normale baan. In de duinen kunnen ze werkervaring opdoen en een opleiding volgen, in de hoop daarna door te kunnen stromen naar gewoon werk.
Robert Jan Prins van PWN is hun praktijkopleider. "De bronnen van stikstof kunnen wij niet aanpakken, we kunnen alleen de gevolgen ervan bestrijden", legt hij uit. "Stikstofminnende soorten verdringen de planten die van oudsher in de duinen voorkomen. Ik leer de mensen verschillende manieren van natuurbeheer, om een gezond en divers duinlandschap te behouden."
Hun werk is het maaien en afvoeren van ongewenste grassen, bramen en boompjes die te hard groeien door de stikstofbemesting uit de lucht. "Daarnaast laten we het duinreservaat begrazen door landgeiten. Ook hiermee zorgen we voor een open duinlandschap, dat belangrijk is voor veel bedreigde soorten."