Stof

Stof nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Stof nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Stof nieuws

RIVM: Nederlanders krijgen teveel PFAS binnen via voedsel en drinkwater

04-06-2021 - 0 reacties Via voedsel en het drinkwater krijgen Nederlanders teveel van de stof PFAS binnen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mogelijk kunnen mensen gezondheidsschade erdoor oplopen. Het RIVM adviseert om gevarieerd te eten en nog steeds kraanwater te drinken, aangezien men weinig kan doen om de stof te vermijden.


Statenfractie GroenLinks Groningen: 'Hoe komt een giftige stof als dioxine in een natuurgebied als het Lauwersmeer terecht?'

21-04-2021 - 0 reacties De Statenfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de volksgezondheid na het bericht dat in het vlees van Schotse Hooglanders uit het Lauwersmeergebied te veel dioxine is gevonden.


Deze asfaltcentrale neemt als eerste maatregelen tegen de uitstoot van kankerverwekkende stoffen

24-03-2021 - 0 reacties De eerste asfaltcentrale neemt maatregelen tegen te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof benzeen dat vrijkomt bij de recycling van oud asfalt.


Meer os na jarenlang compost uit natuurgras

02-11-2020 - 0 reacties Jarenlang compost uit natuurgras toepassen op je land, wat geeft dat voor resultaat? Op het bedrijf van de familie Mulder in het Drentse Donderen constateren ze een dikkere en een minder indringingsweerstand biedende bouwvoor, zagen deelnemers aan het DAW-project Bodemverdichting Drenthe. De akkerbouwers en veehouders vergeleken de grond met een perceel dat niet zoveel organische stof kreeg toegepast. De eigenaar van dit perceel neemt de werkwijze van de familie Mulder over voor een bodem met meer leven, beter watervasthoudend vermogen en herstel van verdichtingen.


Geen giftige stof in plas na langdurig gebruik granuliet

30-10-2020 - 0 reacties In een plas waar sinds 2012 het materiaal granuliet ligt, is de kankerverwekkende stof acrylamide niet aangetroffen. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Er heersen zorgen over het gebruik van granuliet, nadat Rijkswaterstaat het risico op vrijkomen van acrylamide verkeerd had berekend.


Stort granuliet bij Alphen stopt tot nieuw onderzoek klaar is

05-10-2020 - 0 reacties Er wordt zo snel mogelijk gestopt met het storten van granuliet in een natuurplas in de gemeente West Maas en Waal tot een extern onderzoek klaar is. Dat bleek vandaag tijdens een nieuwe rechtszaak die door de gemeente is aangespannen, meldt de Gelderlander.
Het bedrijf Nederzand - dat het graniet stort - kwam met het aanbod om de stort te stoppen. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen vanwege de onrust die heerst bij omwonenden. Er is al 781.000 ton granuliet gestort in het water bij Alphen.
Over het opvullen van de plassen is de laatste tijd veel te doen. Tv-programma Zembla meldde vorige maand dat Rijkswaterstaat een rekenfout had gemaakt bij het berekenen van de risico's van het storten van granuliet. In het slechtste geval zou er 72.000 kilo van de giftige stof acrylamide in het water terechtkomen. De gemeente liet zelf ook onderzoek doen en kwam tot dezelfde conclusie.
Acrylamide
Acrylamide kan vrijkomen uit granuliet en is een restproduct dat ontstaat bij het breken, wassen en zeven van granietblokken. Volgens Rijkswaterstaat is er in de praktijk zo goed als geen gevaar.
De gemeente West Maas en Waal is fel tegen de stort van granuliet, maar kreeg tot nu toe nul of het rekest bij de rechter, die wees op de berekening van Rijkswaterstaat.
Het bedrijf Arcadis doet momenteel extra onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De uitslag daarvan wordt halverwege december verwacht.


Hoeveel droge stof bevat de laatste percelen snijmaïs?

23-09-2020 - 0 reacties Nu het einde van september nadert, betekent dit ook dat de meeste percelen maïs zijn geoogst of in de komende dagen geoogst wordt gehakseld. Dan is de hamvraag: hoeveel droge stof bevatten de laatste percelen snijmaïs uit de Ruwvoertour die nog op het land staan?


‘Rijkswaterstaat berekende risico granulietstort verkeerd’

02-09-2020 - 0 reacties Rijkswaterstaat heeft een rekenfout gemaakt bij de berekening van het risico van het storten van granuliet in zandwinplas Over de Maas in de gemeente West Maas en Waal. Er zou veel meer van de giftige stof acrylamide vrijkomen dan de dienst zelf berekende, blijkt uit een onderzoek dat deskundigen voor Zembla hebben gedaan. Berekeningen die West Maas en Waal heeft laten doen nadat Zembla de rekenfout had ontdekt, komen op hetzelfde resultaat uit, zegt verantwoordelijk wethouder Ans Mol.


Onderzoek naar veiligheid opslag ammoniumnitraat in Vlaardingen

24-08-2020 - 0 reacties DCMR Milieudienst Rijnmond heeft een onderzoek ingesteld naar de veiligheid bij het bedrijf Yara in Vlaardingen, waar de stof ammoniumnitraat ligt opgeslagen. Dat is de chemische stof die begin deze maand de enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet veroorzaakte. Aanleiding voor het onderzoek bij Yara is een incident bij het bedrijf op 13 augustus.


Slagerij van horecagroothandel gaat zelf vlees testen op dioxine: ‘Hopelijk is er snel meer duidelijk’

18-08-2020 - 0 reacties Slagerij Kaldenberg in Vuren, die ‘natuurvlees’ levert voor 35 winkels van horecagroothandel Sligro, gaat met spoed vlees testen op de giftige stof dioxine. Aanleiding is de vondst van te hoge dioxinewaarden in runderen die langs uiterwaarden van de Waal grazen. Politici zijn verontwaardigd over de vondst van gif in natuurvlees.


Moeten wij ons in Nederland zorgen maken om ammoniumnitraat?

05-08-2020 - 0 reacties 2.750 ton van de chemische stof ammoniumnitraat lag er opgeslagen in een graanloods in de Libanese hoofdstad Beiroet. Een enorme hoeveelheid, die leidde tot een explosie met vernietigende gevolgen. Moeten wij ons in Nederland zorgen maken?


Boerderij Drempt vol gif na vondst chrystal meth-lab, mogelijk miljoenen opruimkosten: ‘Dit kan gierend uit de klauwen lopen’

23-07-2020 - 0 reacties DREMPT - Het opruimen van de gevaarlijke stof kwik in het begin mei gevonden drugslab bij een boerderij in Drempt kan meer dan 1 miljoen euro kosten. De rekening gaat naar de gemeente, en dus de inwoners.


Bayer verliest Roundup-zaak, maar betaalt fors minder schadevergoeding

21-07-2020 - 0 reacties De Duitse chemiereus Bayer heeft ook in hoger beroep de zaak verloren die was aangespannen door een voormalige Amerikaanse terreinbeheerder. Die zegt kanker te hebben gekregen na het werken met onkruidverdelger Roundup. Het bedrijf hoeft wel een veel lagere schadevergoeding te betalen: 17,9 miljoen euro in plaats van 68,6 miljoen euro.
Bayer, dat na de overname van Monsanto Roundup in handen kreeg, trof vorige maand nog een miljardenschikking met tienduizenden Amerikanen die zeggen kanker te hebben gekregen door de onkruidverdelger.
De uitspraak van nu heeft mogelijk nog consequenties voor zaken die nog niet zijn geschikt. De zaak van de terreinbeheerder viel ook buiten die schikking. Nu een rechter heeft bepaald dat slachtoffers recht hebben op een vergoeding, kunnen deze mensen mogelijk hogere bedragen eisen.
'Stap in goede richting'
Bayer blijft erbij dat Roundup volledig veilig is. Er is wereldwijd veel te doen over glyfosaat, het werkzame middel in Roundup. De stof zit in de meest gebruikte onkruidverdelgers en er is onenigheid over de giftigheid ervan voor mensen.
De verlaging van de schadevergoeding noemt Bayer een "stap in de goede richting" en het chemiebedrijf overweegt verdere rechterlijke stappen.


Kankerverwekkende stof in paracetamol van grootste producent ter wereld

10-07-2020 - 0 reacties De grootste producent van paracetamol ter wereld verkoopt pillen die vervuild zijn met een kankerverwekkende stof. Het Chinese Anqiu Lu'an Pharmaceutical leverde afgelopen jaren ook de grondstof voor veel paracetamol die te koop is in Nederlandse supermarkten, drogisterijen en apotheken.


Boer Aad is acht jaar na dramatische logeerweek gelukkig in liefde

29-05-2020 - 0 reacties De liefde gaat niet altijd over rozen en zeker niet in het geval van bloemenkweker Aad. Hij deed in 2012 mee aan ‘Boer zoekt Vrouw’ en zijn logeerweek deed flink wat stof opwaaien. Inmiddels is Aad al enige tijd gelukkig in de liefde, maar niet met zijn BzV-match.


In 2018 11 procent minder bestrijdingsmiddelen verkocht

28-05-2020 - 0 reacties De verkoop van de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen was in 2018 11,2% lager dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2018 bedroeg de afzet 9,4 miljoen kg werkzame stof. In de vier jaren er voor schommelde die hoeveelheid rond de 11 miljoen kg.


Stort granuliet gaat door, granietbedrijf vol in de tegenaanval

24-04-2020 - 0 reacties ALPHEN/LITH/HEEREWAARDEN - De stort van granuliet bij Over de Maas bij Alphen, op een steenworp afstand van Lith en Heerewaarden, wordt definitief niet stilgelegd door de minister. Graniet Import Benelux, dat de stof levert, gaat intussen in de tegenaanval. Het bedrijf overweegt een kritische deskundige aansprakelijk te gaan stellen voor geleden schade.


Bollenteelt met bokashi

30-03-2020 - 0 reacties De bodemverbeteraar bokashi staat in de belangstelling. Ook bollentelers willen bokashi gebruiken. Naast verbetering van de bodemvruchtbaarheid door toevoeging van organische stof, zou bokashi ook bodemziekten kunnen onderdrukken.


Stort van mogelijk kankerverwekkend granuliet gaat door; wethouder wil in beroep

26-03-2020 - 0 reacties BENEDEN-LEEUWEN/KERKDRIEL - De stort van de mogelijk kankerverwekkende stof granuliet in de zandwinplassen bij Alphen gaat voorlopig door. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt meer tijd nodig te hebben voor de beoordeling van een verzoek om de stort te stoppen.


750 hectare voor glastuinbouw en datacenters voor omwonenden Agriport nog steeds teveel

16-03-2020 - 0 reacties Het gebiedsplan Wieringermeer, waarin ook over flinke uitbreiding van het glastuinbouwgebied Agriport wordt gesproken, deed al flink stof opwaaien en nu blijkt ook uit een enquête onder 450 deelnemers dat zij niets zien in (nog) meer kassen en datacenters in het gebied. Bovendien voelen zich buitenspel gezet.…