Eiwit

Al het Eiwit nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Eiwit nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Eiwit nieuws

‘Melk op basis van microbiologisch eiwit is de toekomst’

13-12-2019 - 1 reacties Als het melkveehouders lukt om een gezond bodemklimaat te krijgen, dan maken ze écht grote stappen voorwaarts. Dan creëer je een klimaat waarin aerobe bacterie-eiwitten omgevormd worden naar aminozuren voor de grasplant. ‘Het resultaat is beter ruwvoer met eiwit dat de koe één op één kan omzetten in melkeiwit, dus amper nog uitstoot van stikstof […]


Stikstofvoerspoor, makkelijker gezegd dan gedaan

06-12-2019 - 1 reacties Door te sleutelen aan het eiwitgehalte in het rantsoen kan de stikstofuitstoot van melkvee 10 tot 15 procent omlaag. Dat is in theorie. Maar in de praktijk is de introductie van zo'n stikstofvoerspoor behoorlijk complex. Hoe meet je het systeem en hoe wordt het geborgd? En kan het ruw eiwit in onze grasrijke rantsoenen überhaupt flink kelderen?


Stikstofreductieplan melkveehouderij vraagt investering van 3 miljard euro

21-11-2019 - 0 reacties BINNENLAND – Minder eiwit in het voer, extra weidegang en mest aanlengen met water. Met dat plan voor de melkveehouderij wil het Landbouw Collectief de stikstofcrisis te lijf gaan. Ook moet er een fonds komen om de kosten op te vangen. Het collectief denkt daar de komende vijf jaar 2,9 miljard euro voor nodig te […]
Het bericht Stikstofreductieplan melkveehouderij vraagt investering van 3 miljard euro verscheen eerst op Vechtdal FM.


Avebe wil productie van eiwit uit aardappelen snel uitbreiden

19-11-2019 - 0 reacties “We verwerken als Avebe jaarlijks meer dan 2 miljoen ton aardappelen die 1,5% eiwit bevatten. Dat is totaal ruim 30 miljoen kilo eiwit die we uit de aardappelen kunnen halen. We zitten daar nog lang niet aan. We kunnen nog jaren vooruit. De vraag naar plantaardig eiwit groeit flink. Daarom willen we zo snel mogelijk verder uitbreiden in productiecapaciteit.


ZLTO plaatst kritische kanttekeningen bij doelstelling eiwit van eigen land

01-11-2019 - 6 reacties Het eenzijdig streven naar meer eiwit van eigen land kan voor individuele bedrijven leiden tot onoverkomelijke problemen op het gebied van betaalbaarheid en haalbaarheid.


Eiwit uit bietenblad voor voedingsindustrie

22-10-2019 - 0 reacties Suiker Unie heeft haar Green Protein Demo Plant in Dinteloord op 10 oktober officieel in gebruik genomen. Daarin is gestart met de productie van eiwit uit bietenblad. De eerste 100 kilo product komt nog dit jaar beschikbaar.


Cosun haalt eiwitten uit bietenblad

12-10-2019 - 0 reacties Via een gepatenteerde methode gaat Cosun eiwitten uit bietenbladeren halen. Elke hectare suikerbietenblad levert tussen de 180 en 280 kilogram eiwit op. Rond 2022 hoopt Cosun de eerste grootschalige productielijn draaiende te hebben.


Suiker Unie gaat eiwit uit bietenblad winnen

11-10-2019 - 0 reacties Eiwit - Suiker Unie heeft donderdag 10 oktober haar Green Protein Demo Plant officieel in gebruik genomen. In deze nieuwe fabriek wordt eiwit uit bietenblad gewonnen. Dit gebeurt met een unieke, methode, waarvoor het bedrijf een licentie heeft. De eerste 100 kg uit dit procedé komt nog dit jaar beschikbaar.


Eiwit uit bietenblad als voedingsingrediënt

11-10-2019 - 0 reacties Suiker Unie gaat plantaardige eiwitten uit bietenblad te winnen. Het bedrijf opende daarvoor donderdag een innovatieve demofabriek, de Green Protein Demo Plant in Dinteloord.


Kloof tussen vet en eiwit wordt kleiner

10-10-2019 - 0 reacties Hoe beweegt de zuivelmarkt en wat zijn de verwachtingen voor de langere termijn. Marktexpert Wouter Baan bespreekt de marktsituatie in deze video. 


'Overmaat, of slecht verteerbaar eiwit leidt tot nat strooisel'

20-09-2019 - 0 reacties Een overmaat aan eiwit, of slecht verteerbaar eiwit, leidt makkelijk tot nat strooisel en voetzoolleasies bij vleeskuikens. Dat zegt pluimveevoerspecialist Bert Janssen van Trouw Nutrition.


'Gestegen eiwitniveau in rantsoen is risico'

20-09-2019 - 0 reacties Melkveehouders in de Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland hoeven niet veel aanvullende maatregelen te treffen om aan de grondgebondenheidsnorm van 65 procent eigen eiwit van eigen land te voldoen. Dat bleek tijdens de kennisdeeldag van Vruchtbare Kringloop Noord Nederland in het Friese Kollumerzwaag.


Soja, quinoa en kikkererwten: boeren zetten in op plantaardig eiwit

06-09-2019 - 0 reacties Nederlandse boeren spelen in op de groeiende markt voor plantaardige eiwitbronnen zoals sojabonen en kikkererwten. "Langzaam maar zeker begint de teelt serieuze vormen aan te nemen.”


Voederwaarde zomerkuilen lager dan vorig jaar

02-09-2019 - 0 reacties De voederwaarde van de zomerkuilen is wat lager dan andere jaren. Mede door de droogte, ligt het ruw eiwit gehalte aan de krappe kant. Dit blijkt uit cijfers van Eurofins Agro.


Melkveesector hard getroffen door droogte

27-08-2019 - 0 reacties Het tweede droge jaar op rij raakt de melkveesector hard. Melkveehouders kunnen minder eiwit van het land halen en moeten meer voer aankopen, ook omdat sommige ondernemers een deel van hun eerste sneden deze zomer al hebben gevoerd, toen er geen gras groeide. Vooral in het oosten van het land, maar ook elders laat het gebrek aan vocht sporen na.


Veldbonen: hoogste eiwitopbrengst van eigen land

27-08-2019 - 0 reacties De veldbonenteelt staat weer volop in de belangstelling. Door ontwikkelingen als eiwit van eigen land, vergroening en VLOG-melk groeit het areaal jaarlijks.


Droogte treft melkveesector hard

24-08-2019 - 67 reacties Meer voeraankoop en minder eiwit van eigen land. Het tweede droge jaar op rij raakt de melkveesector hard. Vooral in het oosten van het land, maar ook elders laat het gebrek aan vocht sporen na.


Vlinderbloemige veldboon aanwinst in bouwplan

15-08-2019 - 0 reacties Het areaal veldbonen in Nederland groeit gestaag. Met het advies van de Commissie Grondgebondenheid dat in 2025 voor ieder bedrijf in de veehouderij 65% eiwit van eigen land moet komen én de stijgende vraag naar bonen voor vleesvervangers voor consumptie


Nederlands bedrijf produceert kippeneiwit op basis van schimmels

11-08-2019 - 0 reacties Om een lekker eitje te koken of te bakken, heb je voorlopig nog een kip nodig. Maar om eiwit als bindmiddel te gebruiken zijn kippen in de toekomst wellicht overbodig. BioscienZ is erin geslaagd kippenei-eiwit te produceren op basis van schimmels.


Kip overbodig bij maken van eiwit

07-08-2019 - 0 reacties Om een lekker eitje te koken of te bakken, heb je voorlopig nog een kip nodig. Maar om eiwit als bindmiddel te gebruiken zijn kippen in de toekomst overbodig. Het Bredase bedrijf BioscienZ is erin geslaagd kippenei-eiwit te produceren op basis van schimmels.