Soja

Soja is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Soja en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Soja nieuws

Danish Crown brengt vleesvervangers op de markt

07-01-2022 - 0 reacties Het Deense vleesconcern Danish Crown brengt binnenkort een lijn vegetarische producten op de markt. Het gaat om plantaardige alternatieven waarin geen soja is verwerkt.


Sojaschroot knalt door 500 euro-grens

04-01-2022 - 0 reacties De afgelopen weken is de prijs van soja weer flink gestegen. Ook andere grondstoffen zijn behoorlijk aan de prijs.


Sojaschroot knalt door 500 euro-grens

04-01-2022 - 0 reacties De afgelopen weken is de prijs van soja weer flink gestegen. Ook andere grondstoffen zijn behoorlijk aan de prijs.


‘CO2-Footprint melk bepaalt straks je speelruimte’

10-12-2021 - 0 reacties Op het bedrijf van Bles Dairies in Broek wordt met graskuil van amper 800 vem en zonder soja, momenteel 37 kilo per koe gemolken met nette gehalten. ‘De jongens zitten er ook bovenop. Mooi om te zien’, zegt Henk Bles. ‘Want vergis je niet. Dit is gewoon een commercieel melkveebedrijf waar geld moet worden verdiend.’ […]


Timmermans: regels voor importrundvlees en soja om bos te ontzien

17-11-2021 - 0 reacties BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil nieuwe maatregelen om ontbossing tegen te gaan, schadelijke uitvoer van afval te beperken en de bodem te verbeteren. Dat is nodig om de kaalslag aan dier- en plantensoorten en andere biodiversiteit te remmen, maar ook om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zegt klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans.
Het bericht Timmermans: regels voor importrundvlees en soja om bos te ontzien verscheen eerst op Nieuws.nl.


Boer Henk droomt ervan dat hij ooit tussen de lupinevelden kan fietsen

11-08-2021 - 0 reacties Boer Henk Kerkers uit Deurne teelt in zijn moestuin zo'n 100 bijzondere groenten. Zijn groenten hebben exotische namen en zijn in de supermarkt meestal niet te krijgen: van de lauki (fleskalebas) uit India, borlottibonen tot de Purple Haze wortel. Ze groeien allemaal welig op de grond achter het huis van Henk. Maar één gewas is volgens boer Henk 'het nieuwe goud van de Peel': lupine.
Want lupine is een geweldig gewas, vindt Henk Kerkers. En zijn collega's zouden het meer kunnen gaan telen. De boon zit vol met proteïne en is een prima vleesvervanger. "Mijn droom is dat over tien jaar een heleboel boeren in de Peel lupine als akkerbouwgewas hebben. Er zit 35 tot 40 gram proteïne in. We zouden dan een lokale bron van proteïne hebben en niet van een boot die in Rotterdam aankomt."
Volgens Henk kan het gewas soja makkelijk vervangen. "Het heeft dezelfde kwaliteiten. En lupine maakt de bodem vruchtbaarder. Er zitten zogeheten stikstofknolletjes aan de plant die samen met bacteriën stikstof uit de lucht halen en de bodem vruchtbaarder maken. We hebben dan geen kunstmest meer nodig." Ook trekken de bloemen van lupine veel bijen aan.
Nederlandse boeren zouden zoveel meer kunnen met hun groenteteelt, denkt Kerkers. "Als ik hier door de Peel fiets, dan zie ik vaak een beperkt aantal gewassen."
Kerkers begon in 2014 met zijn moestuin om uit te proberen welke groenten goed kunnen groeien in Brabantse grond. Sommige groenten, zoals de lauki uit India, lukken prima. Maar andere groenten, zoals een fraai knolletje uit Peru, laten zich hier voorlopig nog niet telen.
Boer Henk geeft toe dat er vool veel groenten die hij teelt een heel beperkt publiek is. Hij levert nu groenten aan restaurants in de regio. Hij teelt veel op verzoek van de koks. "Dan hebben ze in Frankrijk iets gezien en dan vragen ze aan mij om dat hier eens te proberen."
Henk Kerkers is tien jaar wethouder geweest in Deurne en besloot zijn nette pak in te ruilen voor een paar boerenklompen. "De moestuin was altijd al een hobby. Ik ben opgegroeid op een boerderij en moest mijn moeder vaak helpen. Dat vond ik leuk."
Maar veel van de groenten die hij teelt, had zijn moeder nog niet. Zoals de grote trots van Henk, de lauki, een grote kalebasachtige groente. "Ik heb de zaden in India gekocht en hij bleek hier gewoon te kunnen groeien" Ook levert Henk kruiden en eetbare bloemen aan chefkoks. "Niet alleen voor de smaak, maar ook om een bord heel mooi op te maken bijvoorbeeld."
Sommige groenten zullen altijd een kleine doelgroep houden, maar Henk hoopt dat uit zijn kleurrijke proeftuin de lupine de Brabantse akkers gaat veroveren. "Ik hoop dat het landschap op de Peel dan ook wat gevarieerder wordt. En dat je eind juni tussen de mooie lupinevelden kunt fietsen."


Eet niet te veel soja en begin op tijd met foliumzuur. Dit moet je volgens de Gezondheidsraad doen en laten als je zwanger bent

22-06-2021 - 0 reacties Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om geen al te grote hoeveelheden sojaproducten te eten, zo adviseert de Gezondheidsraad.


Voedingsadvies zwangere vrouw verandert: meer vis en niet teveel soja

22-06-2021 - 0 reacties Zwangere vrouwen zouden twee keer in de week vis moeten eten; een keer een vette vis zoals zalm en een keer een magere vis waarbij je kunt denken aan tilapia. Tot op heden was het advies om één keer in de week een visje te verorberen. De Gezondheidsraad komt dinsdag met nieuwe voedingsaanbevelingen, die door het Voedingscentrum vertaald zijn naar praktische adviezen.


Waarom minder vlees eten de enige oplossing lijkt om import van soja (en daarmee ontbossing) te stoppen

10-04-2021 - 54 reacties Over 4 jaar moet meer dan de helft van alle plantaardige eiwitrijke grondstoffen die we nodig hebben binnen de EU worden geproduceerd. Dat staat in de Nationale Eiwitstrategie. Tot nu toe komt daar weinig van terecht en groeit vooral de import van soja.


Chinese varkens eten zich rond aan peperdure soja

16-03-2021 - 42 reacties AMSTERDAM - Prijzen van sojabonen en maïs schieten omhoog: sinds 2014 hebben opkopers niet zoveel betaald voor de toevoeging aan vooral varkensvoer. Droog weer speelt boeren momenteel parten en veel voorraden zijn door hongerige Chinese varkens uitgeput geraakt.


Mais eruit, soja eruit en het melkt beter

11-12-2020 - 15 reacties Een hoge melkproductie per koe zonder soja en mais, maar met veel graskuil en tarwe van eigen grond in het rantsoen. Voor veel noordelijke melkveehouders nog meer wens dan waarheid. Ook voor maatschap Jacobi was het even puzzelen, maar met premixen voeren en een samenwerking met een akkerbouwer slagen ze de afgelopen jaren in deze […]


Unilever stelt 'enge' veganistische doelen

18-11-2020 - 0 reacties Unilever gaat de komende jaren meer doen om de verkoop van plantaardige vleesvervangers en zuivelvarianten te verhogen. Het was- en levensmiddelenconcern wil daarbij vooral zijn dochtermerk De Vegetarische Slager nog meer aan de man brengen. Unilever experimenteert met andere grondstoffen dan soja, zoals algen en erwten. Nieuwe overnames zitten voorlopig niet in het vat.


Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

09-11-2020 - 1 reacties Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.


Maïs, tarwe én soja zetten stappen omhoog

08-10-2020 - 1 reacties De notering voor zowel tarwe, maïs als sojabonen op de CBoT in Chicago heeft afgelopen week een forse stap omhoog gezet. De reden? De volgens insiders redelijk verrassende resultaten uit het Quarterly Grain Stocks-rapport en de Small Grains Summary. Alle 3 de noteringen komen daarmee inmiddels fors boven het 5-jarig gemiddelde uit.


Granenmarkt lift mee op Amerikaans succes

31-08-2020 - 0 reacties De CBoT in Chicago noteerde afgelopen week fors hoger voor tarwe, maïs en soja. De Europese prijzen liften mee op dit succes, ondanks een toegenomen tarwevoorraad wereldwijd.


Braziliaans soja-gigaschip legt aan in Nederland: WWF twijfelt aan herkomst lading

10-07-2020 - 0 reacties Nooit werd er in één keer zo’n grote hoeveelheid Braziliaanse soja naar Nederland gevaren als vandaag met het megaschip Pacific South. Het drie voetbalvelden lange gevaarte arriveert in Amsterdam met 100.000 ton soja. Reden voor het Wereld Natuur Fonds (WWF) om aan de bel te trekken.


Verschillende peulvruchten als alternatief voor soja

27-06-2020 - 0 reacties Soja is de basis voor veel vleesvervangers. De markt voor vleesvervangers groeit, maar aan het gebruik van soja kleven ook bezwaren. Soja moet geimporteerd worden uit Zuid-Amerika. En consumenten associëren soja met de kap van regenwoud. Gelukkig zijn er alternatieven.


'Quinoa, soja of sorghum geen oplossing voor de droogte', zoektocht gaat verder

26-05-2020 - 0 reacties "Het zaaien van quinoa, soja of sorghum zijn geen oplossing voor de droogte", zegt Derk van Balen van de Wageningen University & Research (WUR). "De bodem anders bewerken en rassen zaaien die beter tegen droogte kunnen hopelijk wel."


Zoektocht naar alternatieven voor soja als vervanger van dierlijk eiwit

06-04-2020 - 26 reacties De markt voor vleesvervangers groeit in volume, kwaliteit en variatie. Het overgrote deel van deze vleesalternatieven is vooral gebaseerd op soja, vaak in combinatie met gluten. Maar soja staat ter discussie omdat er veel teelt van genetisch gemodificeerde varianten plaatsvindt en het op grote schaal geïmporteerd moet worden uit Noord- en Zuid-Amerika. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt goede alternatieven voor soja. Alternatieven voor soja zijn bijvoorbeeld erwten, lupine, tuinbonen, linzen, kikkererwten en mungbonen.


Arealen mais en soja groeien in Verenigde Staten

01-04-2020 - 0 reacties Akkerbouwers in de Verenigde Staten zaaien meer mais in dan eerder werd verwacht.