Soja

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Soja. Soja is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Soja nieuws

Waarom minder vlees eten de enige oplossing lijkt om import van soja (en daarmee ontbossing) te stoppen

10-04-2021 - 54 reacties Over 4 jaar moet meer dan de helft van alle plantaardige eiwitrijke grondstoffen die we nodig hebben binnen de EU worden geproduceerd. Dat staat in de Nationale Eiwitstrategie. Tot nu toe komt daar weinig van terecht en groeit vooral de import van soja.


Chinese varkens eten zich rond aan peperdure soja

16-03-2021 - 42 reacties AMSTERDAM - Prijzen van sojabonen en maïs schieten omhoog: sinds 2014 hebben opkopers niet zoveel betaald voor de toevoeging aan vooral varkensvoer. Droog weer speelt boeren momenteel parten en veel voorraden zijn door hongerige Chinese varkens uitgeput geraakt.


Mais eruit, soja eruit en het melkt beter

11-12-2020 - 15 reacties Een hoge melkproductie per koe zonder soja en mais, maar met veel graskuil en tarwe van eigen grond in het rantsoen. Voor veel noordelijke melkveehouders nog meer wens dan waarheid. Ook voor maatschap Jacobi was het even puzzelen, maar met premixen voeren en een samenwerking met een akkerbouwer slagen ze de afgelopen jaren in deze […]


Unilever stelt 'enge' veganistische doelen

18-11-2020 - 0 reacties Unilever gaat de komende jaren meer doen om de verkoop van plantaardige vleesvervangers en zuivelvarianten te verhogen. Het was- en levensmiddelenconcern wil daarbij vooral zijn dochtermerk De Vegetarische Slager nog meer aan de man brengen. Unilever experimenteert met andere grondstoffen dan soja, zoals algen en erwten. Nieuwe overnames zitten voorlopig niet in het vat.


Europa wil import van soja uit Brazilië beperken

09-11-2020 - 1 reacties Het Europees Parlement heeft een verzoek ingediend om de import van sojabonen uit Brazilië te beperken. De wens is dat Europese handelaren door middel van verplichte certificering moeten bewijzen dat de sojabonen die zij importeren het bos in Zuid-Amerika niet beschadigen.


Maïs, tarwe én soja zetten stappen omhoog

08-10-2020 - 1 reacties De notering voor zowel tarwe, maïs als sojabonen op de CBoT in Chicago heeft afgelopen week een forse stap omhoog gezet. De reden? De volgens insiders redelijk verrassende resultaten uit het Quarterly Grain Stocks-rapport en de Small Grains Summary. Alle 3 de noteringen komen daarmee inmiddels fors boven het 5-jarig gemiddelde uit.


Granenmarkt lift mee op Amerikaans succes

31-08-2020 - 0 reacties De CBoT in Chicago noteerde afgelopen week fors hoger voor tarwe, maïs en soja. De Europese prijzen liften mee op dit succes, ondanks een toegenomen tarwevoorraad wereldwijd.


Braziliaans soja-gigaschip legt aan in Nederland: WWF twijfelt aan herkomst lading

10-07-2020 - 0 reacties Nooit werd er in één keer zo’n grote hoeveelheid Braziliaanse soja naar Nederland gevaren als vandaag met het megaschip Pacific South. Het drie voetbalvelden lange gevaarte arriveert in Amsterdam met 100.000 ton soja. Reden voor het Wereld Natuur Fonds (WWF) om aan de bel te trekken.


Verschillende peulvruchten als alternatief voor soja

27-06-2020 - 0 reacties Soja is de basis voor veel vleesvervangers. De markt voor vleesvervangers groeit, maar aan het gebruik van soja kleven ook bezwaren. Soja moet geimporteerd worden uit Zuid-Amerika. En consumenten associëren soja met de kap van regenwoud. Gelukkig zijn er alternatieven.


'Quinoa, soja of sorghum geen oplossing voor de droogte', zoektocht gaat verder

26-05-2020 - 0 reacties "Het zaaien van quinoa, soja of sorghum zijn geen oplossing voor de droogte", zegt Derk van Balen van de Wageningen University & Research (WUR). "De bodem anders bewerken en rassen zaaien die beter tegen droogte kunnen hopelijk wel."


Zoektocht naar alternatieven voor soja als vervanger van dierlijk eiwit

06-04-2020 - 26 reacties De markt voor vleesvervangers groeit in volume, kwaliteit en variatie. Het overgrote deel van deze vleesalternatieven is vooral gebaseerd op soja, vaak in combinatie met gluten. Maar soja staat ter discussie omdat er veel teelt van genetisch gemodificeerde varianten plaatsvindt en het op grote schaal geïmporteerd moet worden uit Noord- en Zuid-Amerika. Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt goede alternatieven voor soja. Alternatieven voor soja zijn bijvoorbeeld erwten, lupine, tuinbonen, linzen, kikkererwten en mungbonen.


Arealen mais en soja groeien in Verenigde Staten

01-04-2020 - 0 reacties Akkerbouwers in de Verenigde Staten zaaien meer mais in dan eerder werd verwacht.


In 2018 kwam het rapport van Rli al met halvering van veestapel

06-10-2019 - 1 reacties Ook VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een ‘eenzijdig’ rapport’, waarbij de halvering van de veestapel ‘een doel op zich’ lijkt.
Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zetten de Rli-adviezen weinig zoden aan de dijk: ,,Om de uitstoot van CO2 te verminderen, wil de raad het bestaande systeem verkleinen. Maar in plaats van het mes te zetten in de veestapel, is het slimmer om de landbouw milieuvriendelijker te maken.’ Eén van de grootste winsten dier volgens De Groot is te behalen, is wanneer de beesten minder soja krijgen gevoerd.


'Vervangen soja in vleeskuikenvoer leidt tot hogere druk op milieu'

27-09-2019 - 0 reacties Vervangen van soja in het vleeskuikenvoer door andere grondstoffen zoals zonnebloem, raap, lupine, graan of vismeel leidt tot een hogere druk op het milieu.


China schrapt tarief op soja en varkensvlees uit VS

16-09-2019 - 0 reacties In Chinese staatsmedia doen geluiden de ronde dat China de importtarieven op onder meer sojabonen en varkensvlees uit de Verenigde Staten schrapt. Daarmee krijgt de handelsoorlog een verrassende wending. 


Ontario profileert zich als graanexporteur

14-09-2019 - 0 reacties Handelsoorlogen vormen een bedreiging voor de Canadese export van granen, maar bieden ook kansen. De provincie Ontario zet zich ervoor in om de markten die nu toegang bieden voor met name soja en mais zeker te stellen voor een langere periode.


‘China spoort aankopen Amerikaanse soja aan’

13-09-2019 - 0 reacties Peking spoort binnenkort Chinese bedrijven aan om Amerikaanse landbouwproducten als soja en varkensvlees te kopen. Dat meldde het Chinese persagentschap Xinhua. Met deze stap willen de Chinezen een handreiking doen aan de Amerikanen voordat de twee economische grootmachten met elkaar volgende maand op hoog niveau weer in gesprek gaan over handel.


Proef met winterveldboon als sojavervanger

07-09-2019 - 0 reacties Is de winterveldboon een volwaardige vervanger van soja als eiwitbron in veevoer? Handelsonderneming Hoogland in Leeuwarden doet een proef bij akkerbouwers en melkveehouders in Friesland en Groningen. 'We willen weten of het economisch haalbaar is om met de lokale teelt regionale kringlopen te sluiten.'


Soja, quinoa en kikkererwten: boeren zetten in op plantaardig eiwit

06-09-2019 - 0 reacties Nederlandse boeren spelen in op de groeiende markt voor plantaardige eiwitbronnen zoals sojabonen en kikkererwten. "Langzaam maar zeker begint de teelt serieuze vormen aan te nemen.”


Perspectief voor verse soja van eigen bodem

05-09-2019 - 0 reacties Tien Flevolandse akkerbouwers telen dit jaar in samenwerking met ketenpartners DutchSoy en Green Organics 40 hectare verse sojabonen. Binnenkort worden de eerste bonen geoogst en verkocht onder de merknaam Dutch Edamame. De belangstelling vanuit de markt wijst op perspectief voor het nieuwe product.