Frieslandcampina

Frieslandcampina is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Frieslandcampina en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Frieslandcampina nieuws

Van Stralen: 'Sluit melkstromen op basis van samenstelling niet uit'

23-04-2019 - 74 reacties De samenstelling van het rantsoen van de koe wordt van groter belang voor zuivelondernemingen. Strategisch programmamanager Wiebren van Stralen van FrieslandCampina sluit niet uit dat op korte termijn er verschillende melkstromen komen op basis van de samenstelling van de melk.
veld-post.nl/artikel/…


Lagere grondstofwaarde laat melkprijs zakken

21-04-2019 - 0 reacties Terwijl Arla, A-ware en DOC Kaas de melkprijzen voor april stabiel houden, verlaagde FrieslandCampina de garantieprijs. De verlaging kwam enigszins als een verrassing, omdat de coöperatie recent nog aan leden had meegedeeld dat zij uitgaan van stijgende melkprijzen in het tweede kwartaal.


FrieslandCampina koopt op en stoot af

18-04-2019 - 0 reacties Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft in slechts 2 dagen 1 bedrijf opgekocht en 1 bedrijf afgestoten. De zuivelgigant liet woensdag 17 april in een persbericht weten dat het 'Creamy Creation' verkoopt. Opvallend is dat het 1 dag later meldt 'W. Bakker Kaashandel' over te nemen.


FrieslandCampina verkoopt roomlikeurproducent aan Wagram

18-04-2019 - 13 reacties

Originele beschrijving

Investeringsmaatschappij Wagram Equity Partners neemt roomlikeurproducent Creamy Creation over van zuivelconcern FrieslandCampina.


Zuivelbedrijf FrieslandCampina komt met Optimel salades in het schap (update)

12-04-2019 - 0 reacties FrieslandCampina stapt in nieuwe wateren met Optimel Salades. Ze zijn bedoeld voor op brood of toast. De salades gemaakt zijn op basis van groenten en gepasteuriseerde yoghurt. Vanaf acht april zijn ze verkrijgbaar in drie smaken: Paprika-Komkommer, Gele Curry en Sellerie-Appel-Krent.


Evaluatie melkprijssystematiek

12-04-2019 - 82 reacties Rudie Freriks,

De voorjaarsronde ledenbijeenkomsten van FrieslandCampina komen er weer aan. Afgelopen maand hadden we de ondernemingsbijeenkomsten, waar de directie een presentatie en toelichting gaf op de jaarcijfers. Alles gericht op het goede gevoel, maar er was weinig ruimte voor vragen.
De komende bijeenkomsten staan in het teken van evaluatie van de systematiek van berekening melkprijs. Hoe wordt de garantieprijs berekend en kan of moet daar iets aan veranderen?

Voer voor discussie
Er worden links en rechts al wat signalen afgegeven. Zo las ik ergens dat de melkprijzen van de zuivelondernemingen, welke FrieslandCampina als basis voor de berekeningen neemt, al te veel vertekend zouden zijn vanwege allerlei bonussen en toeslagen.

Diverse zuivelondernemingen kennen toeslagen. Basis voor de garantieprijsberekening is de contant ontvangen melkprijs op boerderijniveau inclusief toeslagen en nabetaling. Daarmee ligt de lat hoog, en terecht wat mij betreft. Als er een correctie op de berekening garantieprijs moet komen vanwege toeslagen bij andere fabrieken hebben we voer voor discussie.

Past het nog?
We hebben het huidige systeem in de basis nu ruim 10 jaar, vanaf de start van FrieslandCampina. Vraag is of het systeem nog past.

Toen we ermee begonnen, had je biologische en gangbare melk en was het allemaal wit. Overzichtelijk, transparant en het werkte goed. Nu hebben we een zuivelmarkt die behoorlijk is veranderd. Er zijn diverse melkstromen zoals biologische melk, VLOG-melk, Planet Proof-melk en weidemelk.

Strategische visie
Ook de strategische visie zoals vastgesteld onder de titel 'Melk met meerwaarde' is toch anders dan Route 2020. Er zijn diverse eisen bijgekomen die op zich niks met melkkwaliteit te maken hebben, maar wel met het verhaal eromheen.

Ik vraag me af of het huidige systeem met garantieprijs, toeslagen en prestatietoeslag nog past bij de huidige markt en visie. Draagt dit systeem bij aan het realiseren van de visie? Misschien moeten we het met elkaar eens hebben over de uitgangspunten van een melkprijssystematiek. Wat willen we ermee? Transparant, goed uit te leggen aan leden, uitdagend richting de onderneming, aansluiting bij de zuivelmarkt, goede vertaling van de waardering van verschillende melkstromen.

Dus graag een wat meer fundamentele discussie en ruimte voor inbreng van de leden!

Rudie Freriks Melkveehouder in Luttenberg


Jumbo komt met Beter Leven zuivel en streeft top-zuivel FrieslandCampina voorbij

10-04-2019 - 48 reacties

Originele beschrijving

Jumbo brengt als eerste supermarktketen Beter Leven-zuivelproducten met 1 ster van de Dierenbescherming en deelt meteen een tik uit in de markt voor keurmerken. Bron: foodlog.nl.


Jumbo komt met Beter Leven zuivel en streeft de top-zuivel van FrieslandCampina alweer voorbij

10-04-2019 - 0 reacties Jumbo brengt als eerste supermarktketen Beter Leven-zuivelproducten met 1 ster van de Dierenbescherming en deelt meteen een tik uit in de markt voor keurmerken.


Zuivelbedrijf FrieslandCampina komt met Optimel salades in het schap

08-04-2019 - 0 reacties FrieslandCampina stapt in nieuwe wateren met Optimel Salades. Ze zijn bedoeld voor op brood of toast. De salades gemaakt zijn op basis van groenten en gepasteuriseerde yoghurt. Vanaf acht april zijn ze verkrijgbaar in drie smaken: Paprika-Komkommer, Gele Curry en Sellerie-Appel-Krent.


'Gevoel bij A-ware is beter dan bij FrieslandCampina'

04-04-2019 - 0 reacties Melkveehouder Jos Rotteveel stapte ruim 1 jaar geleden over van FrieslandCampina naar A-ware. Ondanks dat de melkprijs bij A-ware momenteel achterblijft, heeft hij geen spijt van de overstap. 'Het goede gevoel bij FrieslandCampina was weg, maar bij A-ware heb ik dat teruggevonden.'


FrieslandCampina betaalt in april halve cent minder

25-03-2019 - 0 reacties De garantieprijs van FrieslandCampina voor april daalt 50 cent ten opzichte van de garantieprijs van maart en komt uit om 36 euro per 100 kilo. Dat is inclusief een neerwaartse correctie van 23 cent.


Waarom FrieslandCampina melkprijs heeft verlaagd

25-03-2019 - 0 reacties De garantieprijsprijs van FrieslandCampina gaat voor april omlaag. Marktexpert Wouter Baan bespreekt de achtergronden van de neerwaartse mutatie.


Fonterra stopt met joint venture FrieslandCampina

21-03-2019 - 0 reacties Fonterra gaat zijn belang in DFE Pharma, de joint venture met zuivelcoöperatie FrieslandCampina, verkopen. Dit is mogelijk het gevolg van de tegenvallende resultaten van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie.

Ondanks dat het zuivelbedrijf weer winstgevend is, heeft Fonterra gemeld een aantal dochterbedrijven af te stoten, waaronder het aandeel van 50% in DFE Pharma. Dit bedrijf is gespecialiseerd in diverse hulpstoffen voor medicijnen, en is tevens een joint venture met FrieslandCampina.

Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van FrieslandCampina, laat weten dat FrieslandCampina haar deel (de andere 50%) wel behoudt. "DFE Pharma sluit goed aan op onze strategie." Op de vraag of FrieslandCampina het te koop gezette deel gaat opkopen, wil Ter Avest geen antwoord geven.


Fonterra stopt met joint-venture FrieslandCampina

20-03-2019 - 0 reacties Fonterra gaat zijn belang in DFE Pharma, de joint-venture met zuivelcoöperatie FrieslandCampina, verkopen. Dit is mogelijk het gevolg van de tegenvallende resultaten van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie.


Geen hoger salaris voor ex-baas FrieslandCampina

14-03-2019 - 0 reacties Cees ’t Hart, die jarenlang de scepter zwaaide bij coöperatie FrieslandCampina, krijgt in zijn huidige functie als directeur van biermerk Carlsberg geen salarisverhoging. De Telegraaf meldt dat zijn salaris is bevroren op €7 miljoen.


FrieslandCampina wil nieuwe fabriek bouwen

12-03-2019 - 0 reacties FrieslandCampina is van plan een nieuwe productielocatie te bouwen, waar de bijzondere melkstromen van de leden-melkveebedrijven worden verwerkt voor de Top-Zuivellijn. Het zuivelconcern sluit niet uit dat ook gangbare melk in de nieuwe fabriek wordt verwerkt.


FrieslandCampina overweegt bouw nieuwe fabriek voor vlogmelk

12-03-2019 - 0 reacties De afgelopen decennia sloten FrieslandCampina en zijn voorgangers tientallen fabrieken. Nu overweegt het zuivelconcern weer een nieuwe melkfabriek te bouwen.

Waar de productielocatie moet verrijzen is nog niet bekend. ,,We mikken op een redelijk centrale ligging en we wachten de reacties af van gemeenten en provincies”, verklaart woordvoerder Jan Willem ter Avest.

Met de nieuwe zuivelfabriek wil FrieslandCampina beter kunnen inspelen op de toenemende vraag naar speciale melkstromen zoals weidemelk, biologisch, vlogmelk (gentechvrij) en planet proof (meer oog voor dierenwelzijn, natuur en klimaat). Vanwege de in potentie grote omvang van deze nieuwe melkplas en het feit dat er in de nieuwe fabriek diverse zuivelproducten gemaakt moeten kunnen worden (dagvers, kaas en ingredienten voor kinder- en ouderenvoeding) is nieuwbouw zinvoller dan uitbreiding van een bestaande locatie, concludeert het zuivelconcern


Fabriek FrieslandCampina voor specifieke ledenmelk

11-03-2019 - 0 reacties FrieslandCampina overweegt een nieuwe productielocatie in Nederland te gaan bouwen. De plannen zijn onderdeel van de nieuwe strategie die de zuivelcoöperatie flexibeler moet maken.


A-ware plust in navolging op FrieslandCampina

08-03-2019 - 0 reacties De melkprijs van A-ware voor maart is bekend. Hoe muteert de kaasmaker?


A-ware plust in navolging FrieslandCampina

08-03-2019 - 0 reacties De melkprijs van A-ware voor maart is bekend. Hoe muteert de kaasmaker?