Weidegang

Volg al het nieuws over Weidegang, een van de 16485 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Weidegang nieuwsbrief.

Weidegang nieuws

Na restrictie op veevoer nu voorstel om koeien langer in de wei te laten onder vuur: boeren willen compensatie

26-08-2020 - 25 reacties Het plan van minister Schouten voor eiwitarm veevoer, zorgde onlangs voor boze boeren. En ook haar nieuwste voorstel - koeien 250 uur extra per jaar in wei - kan niet op alle sympathie van de sector rekenen. Want, meer weidegang betekent hogere kosten.


Grasgroei op volle toeren door Hollandse zomer

15-07-2020 - 0 reacties Er is de afgelopen weken dankzij de regen veel gras gegroeid. Ook de komende week kan er dankzij een aanhoudend licht wisselvallige westelijke luchtstroming heel veel gras groeien. Veel regen valt er niet. Ideaal weer voor maximale weidegang. Ook de komende week blijft de vrij noordelijk gelegen westcirculatie het weer bij ons bepalen. Donderdag zorgt […]


Remkes: geen vergunning voor weidegang en bemesten

19-12-2019 - 0 reacties Voor het beweiden van koeien en bemesten hoeven boeren geen vergunning aan te vragen. Dat adviseert commissie-Remkes in een rapport aan landbouwminister Carola Schouten.


Eerste Kamer wil spoedwet stikstof toch voor Kerst behandelen

10-12-2019 - 1 reacties De Eerste Kamer wil de spoedwet stikstof toch nog voor het kerstreces behandelen. Dat hebben de woordvoerders vandaag besloten. Minister Schouten moet vooraf nog wel een stapel vragen beantwoorden over de juridische houdbaarheid, garanties voor natuurgebieden en voorrang voor woning- boven wegenbouw.

Het kabinet hoopt dat de wet nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de bouw snel kan worden vlot getrokken. Maar de oppositie trapte vorige week op de rem.
Vanmiddag besloot een meerderheid om komende maandag te bekijken of alle schriftelijke vragen naar tevredenheid zijn beantwoord en het debat alvast 'met potlood' voor dinsdag in de agenda te zetten. Het is de bedoeling er nog dezelfde dag over te stemmen.

GroenLinks
De spoedwet stikstof is vorige week aangenomen door de Tweede Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden de SGP, 50Plus en het lid Haga voor.
Of de wet het in de Eerste Kamer gaat halen, is nog onzeker. De coalitie heeft daar, ook met de stemmen van de SGP en 50Plus, geen meerderheid. Minister Schouten en minister Hoekstra zijn inmiddels bij fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het peilen of zij nog overgehaald kunnen worden. Zij zijn vanmiddag bij onder anderen Klaver van GroenLinks langsgeweest.
Het blijft niet bij deze spoedwet. De commissie-Remkes, die het kabinet heeft ingesteld om advies te geven over de stikstof-problematiek, is nog volop aan het werk.

De commissie onder leiding van oud-minister Remkes, die inmiddels ook waarnemend burgemeester van Den Haag is, bracht in september al een advies uit voor de korte termijn. Op basis daarvan is onder meer besloten om de maximumsnelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Die maatregel gaat in maart in.

Remkes komt naar verwachting vrijdag met een tweede advies, over de weidegang van koeien. Nu moeten boeren eigenlijk een vergunning aanvragen om hun koeien naar buiten laten. De adviescommissie zei in het eerste advies dat er een gedoogstatus moet blijven bestaan, want koeien in de wei veroorzaken minder stikstofuitstoot dan koeien op stal. Deze week komt er een extra advies over al dan niet verplicht weiden van vee.
Een derde advies, over de luchtvaart, verschijnt naar verwachting in de eerste week van januari.

Eerder zei Remkes dat voor het eind van dit jaar klaar kon zijn, maar dat lukt net niet. In dit advies zal het ook gaan over natuurvergunningen voor Schiphol, Lelystad Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport. Volgens milieuorganisaties hebben de luchthavens ten onrechte niet zo'n vergunning. Remkes moet daar duidelijkheid over geven.
In mei komt het vierde advies van de commissie-Remkes, over de aanpak van het stikstofprobleem op de lange termijn. Dat zal naar verluidt vooral gaan over mogelijke maatregelen voor de industrie en scheepvaart.


Weidegang melkkoeien per gemeente, 2019

27-11-2019 - 0 reacties Weidegang van melkkoeien in 2018 op basis van de Landbouwtelling 2019.


Stikstofreductieplan melkveehouderij vraagt investering van 3 miljard euro

21-11-2019 - 0 reacties BINNENLAND – Minder eiwit in het voer, extra weidegang en mest aanlengen met water. Met dat plan voor de melkveehouderij wil het Landbouw Collectief de stikstofcrisis te lijf gaan. Ook moet er een fonds komen om de kosten op te vangen. Het collectief denkt daar de komende vijf jaar 2,9 miljard euro voor nodig te […]
Het bericht Stikstofreductieplan melkveehouderij vraagt investering van 3 miljard euro verscheen eerst op Vechtdal FM.


Nieuw-Zeeland: volledig weiden of toch een stal?

14-10-2019 - 0 reacties Nieuw-Zeeland heeft het optimale klimaat voor de productie van melk met volledige weidegang, zonder stallen. Toch bouwen steeds meer Nieuw-Zeelandse melkveehouders een stal. Waarom?


Garantieprijs RFC vanaf januari 2020 bijna cent lager

10-10-2019 - 33 reacties Een melkveebedrijf van Royal FrieslandCampina (RFC) beurt in het nieuwe jaar maandelijks bijna een cent per 100 kilogram melk minder. RFC vindt de garantieprijs te luxe geworden en neemt de toeslagen bij de referentiebedrijven voor duurzaamheid, VLOG, weidegang en niet-melkgerelateerde toeslagen niet meer mee in de berekening van de garantieprijs. Op basis van de cijfers […]


Ierse zuivelaar belooft 270 dagen weidegang

03-09-2019 - 50 reacties

De Ierse zuivelverwerker Dairygold heeft een label gelanceerd, waarbij de term weidegang in koeienletters benadrukt wordt. Het label luister naar de naam 'Pastureland' en belooft zuivel van koeien die jaarlijks 270 dagen weidegang hebben.


Gemiddeld weidebedrijf realiseert 17.000 euro hoger saldo

30-08-2019 - 4 reacties Een doorsnee weidebedrijf, met ongeveer 1 miljoen kilo melk, realiseert een saldo wat 17.000 euro hoger ligt dan een vergelijkbaar bedrijf die geen weidegang toepast.


Melken zonder stal

06-08-2019 - 0 reacties Alleen een melkcarrousel met wachtruimte, verder geen huisvesting voor melkkoeien. In Ierland en Nieuw-Zeeland een heel normaal beeld op een melkveebedrijf. In Duitsland niet. Richting het oosten van Duitsland is weidegang sowieso al niet alledaags. Lees verder ❯


Weidegang FrieslandCampina naar 83 procent

03-07-2019 - 1 reacties Dit jaar kiezen 248 leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina ervoor om over te stappen naar weidegang. Daarmee komt het percentage bedrijven met weidegang op 83 procent.


Weer meer koeien in de wei bij FrieslandCampina

03-07-2019 - 0 reacties AMERSFOORT - Het aantal melkveehouders bij FrieslandCampina dat aan weidegang doet is dit jaar wederom gestegen.


LTO: weidegangvergunning Schouten onwerkbaar

14-06-2019 - 39 reacties Een vergunningplicht voor weidegang en bemesting is onwerkbaar en onwenselijk. Dat stelt LTO Nederland samen met een groot aantal partijen in een open brief aan landbouwminister Carola Schouten.


Brief aan Schouten: vergunningsplicht beweiding en bemesting onwerkbaar

13-06-2019 - 0 reacties LTO Nederland is, samen met een brede groep organisaties die weidegang een warm hart toedraagt, verrast over de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). In het bijzonder over het besluit dat het weiden van vee en het bemesten van grond niet ‘vergunningvrij‘ mocht worden gemaakt, omdat volgens de bestuursrechter niet vooraf uitgesloten is dat dit effect heeft op natuurgebieden in de omgeving.


LTO en POV: geen vergunning voor weidegang

01-06-2019 - 18 reacties Weidegang en bemesting mogen niet onder een vergunningenstelsel gaan vallen. Deze waarschuwing geven LTO Nederland en de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) af nu de Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS het PAS heeft afgeschoten.


Vriespunt problemen door volledige weidegang

17-05-2019 - 36 reacties Interessante vraag, meer veehouders hier problemen mee door volledige weidegang


Weer weiden met behulp van PlanetProof

13-05-2019 - 3 reacties

Originele beschrijving

Met een open serrestal en melkrobots was weidegang voor Rik Ogink jarenlang geen prioriteit.


Veehouders melden koeien met dik kwartier zonder mastitis

02-05-2019 - 7 reacties

Originele beschrijving

Een melkveehoudster stond voor een groot raadsel, toen verschillende van haar koeien na enkele weken weidegang uit het niets een opgezet uierkwartier kregen.


Project richt aandacht op beter beweiden

23-04-2019 - 0 reacties Weidegang is in de biologische melkveehouderij belangrijk. De koeien gaan naar buiten vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en -gezondheid. Bovendien stimuleert weidegang het natuurlijke 'kudde'gedrag van koeien. Het CCBT-project Bio Beter Beweiden maakt gebruik van de opdane kennis van Stichting Weidegang in Nederland om de beweidingsstrategieën verder te optimaliseren.