Kaas

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Kaas. Kaas is een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Kaas nieuws

‘Duitse ruwvoersituatie bepaalt melkprijsontwikkeling’

14-02-2019 - 0 reacties De stagnerende ZuivelNL notering en gedaalde boerderijmelkprijs bij DOC Kaas en Vreugdenhil Dairy Foods staan haaks op de aanhoudend positieve trend op de wereldmarkt. De Duitse zuivelmarkt is doorslaggevend, zegt expert internationaal beleid Klaas Johan Osinga van LTO Nederland.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


PLUS vernieuwt zuivelschap met PlanetProof

09-02-2019 - 0 reacties Vanaf eind maart wordt een breed assortiment zuivelproducten van het PLUS supermarkt huismerk voorzien van het keurmerk 'On the way to PlanetProof' van Stichting Milieukeur. Net voor de zomer volgt de eerste Goudse kaas met het PlanetProof-keurmerk, meldt de supermarktketen.


FrieslandCampina start productie kaas uit topzuivellijn

05-02-2019 - 0 reacties FrieslandCampina start deze week met de productie van kaas met het ‘PlanetProof’-keurmerk.


DOC Kaas muteert haaks op FrieslandCampina

31-01-2019 - 0 reacties De melkprijzen voor februari kiezen allemaal hun eigen spoor. Daar waar FrieslandCampina de garantieprijs verhoogde en Arla het voorschot gelijk hield, voert DOC Kaas juist een verlaging door.


Algerije lanceert importheffing op zuivel

30-01-2019 - 0 reacties Algerije heeft een importheffing ingevoerd op meer dan 1.000 producten, waarbij ruim de helft levensmiddelen betreft. Zo komen ook boter en kaas op de lijst voor, maar een geluk bij een ongeluk voor de Europese exporteurs is dat melkpoeder buiten schot blijft. 


Lebo verrast met introductie Volle Roomkaas en Frisse Roomkaas

30-01-2019 - 0 reacties
Introductie - Lebo kaas, onderdeel van de Lekkerkerker Groep, lanceerde op de horecavakbeurs Horecava twee nieuwe soorten roomkaas: Lebo Volle Roomkaas en Lebo Frisse Roomkaas met 30% minder vet. Twee heerlijke roomkazen van 100% verse weidemelk.


Nederlandse biomelk gaat naar China

26-01-2019 - 0 reacties FrieslandCampina gaat binnenkort op een speciale productielocatie biologische kaas maken. Daarbij wordt de wei als grondstof voor bijvoorbeeld babyvoeding afgezet op de Chinese markt.


Opnieuw zieken door reblochon kaas

25-01-2019 - 0 reacties Reblochon kaas, gemaakt door Fromagerie De La Tournette in de regio Haute Savoie zorgde in november 2018 opnieuw voor zieken. In totaal zijn nu sinds mei 2018 ten minste 83 mensen ziek geworden door de met Salmonella Enteritidis besmette reblochon.


De kaas voor ‘een mooier Friesland’ erkend als streekproduct

18-01-2019 - 0 reacties Het jonge kaasmerk De Fryske draagt vanaf nu het streekkeurmerk 'Erkend Frysk Streekproduct'. Dat is bijzonder, want er zijn maar weinig kaasmerken die deze erkenning krijgen. Vaak is immers de oorsprong van de melk niet traceerbaar. Bij deze ‘natuurinclusieve’ kaas is dat juist wel het geval.


Inschrijving wedstrijd boerenkaas van start

15-01-2019 - 0 reacties Bereiders van Boerenkaas, Kaas van de Boerderij en ambachtelijke kaas kunnen zich aanmelden voor de Cum Laude Awards 2019. De uiterste inschrijfdatum is 15 februari. Dat meldt De Zelfkazer.


Boter, kaas en eieren fors duurder

08-01-2019 - 0 reacties Consumenten betaalden vorig jaar fors meer voor boter, kaas en eieren. Prijzen stegen soms meer dan 10 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Ook melkprijs van A-ware in het rood

07-01-2019 - 34 reacties In navolging van FrieslandCampina, Doc Kaas en Arla heeft ook A-Ware de melkprijs voor januari verlaagd. Bij Bel Leerdammer blijft de melkprijs over december staan; Cono verlaagt over die maand wel de uitbetalingsprijs.


Melkprijs DOC Kaas omlaag voor januari

02-01-2019 - 103 reacties De melkprijs van DOC Kaas opent 2019 op een lager niveau. Op welk niveau komt deze uit?


'FrieslandCampina heeft veel ambities op de kaasmarkt'

31-12-2018 - 21 reacties Hans Meeuwis geeft binnen FrieslandCampina leiding aan de business group 'Dairy Essentials’, de divisie voor basiszuivelproducten zoals melk, kaas, melkpoeder en melkvet. Meeuwis heeft de ambitie om met name op de kaasmarkt flinke stappen zetten.


In 2019 weer de focus op melkpoeder en kaas

27-12-2018 - 8 reacties Wanneer je met het vliegtuig op Schiphol landt en de terminal inloopt, dan zie je het direct: Nederland is een zuivelland bij uitstek. Je oog valt op de fraaie wandafbeeldingen met daarop melkkoeien. Beelden die bij mij een gevoel van trots en passie ophalen.


FrieslandCampina doet overname in VS

05-12-2018 - 0 reacties FrieslandCampina maakt bekend Jana Foods, een importeur en distributeur van kaas in de Verenigde Staten (VS), over te nemen. Met de aankoop wil de zuivelcoöperatie de positie van Nederlandse speciaalkazen versterken.


Melkprijs DOC Kaas zakt door 35 euro heen

30-11-2018 - 0 reacties De melkprijs van DOC Kaas kent voor de maand december een verlaging.


'Accent investeringen grote zuivelbedrijven verschuift van melkpoeder naar kaas'

22-11-2018 - 0 reacties De grote zuivelondernemingen in de wereld steken momenteel minder geld in uitbreiding van de productiecapaciteit voor melkpoeders en juist meer in de kaasproductie. Sinds vorig jaar overtreffen de wereldwijde investeringen in productiecapaciteit voor kaas, de investeringen in melkpoederfabrieken. Dat zei Benoit Rouyer van de Franse zuivelorganisatie Cniel tijdens het wereldzuivelcongres dat vorige maand gehouden werd.


Topman FrieslandCampina: ‘We zijn door een heel pijnlijk proces gegaan’

12-11-2018 - 57 reacties Nieuwe strategie ook in FD:

Zijn eerste jaar als topman van zuivelreus FrieslandCampina met zijn 23.000 medewerkers was meteen hevig. Hein Schumacher zag een organisatie die te traag en te log was om de snelle marktveranderingen bij te benen. En hij zag hoe de inkomsten al jaren onder druk staan omdat de productie van de basisproducten kaas, melk en boter te weinig oplevert.