Agrifirm

Volg al het nieuws over Agrifirm, een van de 15944 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Agrifirm nieuwsbrief.

Agrifirm nieuws

Boeren presenteren toekomstplan voor Brabant

10-02-2020 - 0 reacties DEN BOSCH - Boerenorganisaties als ZLTO, POV (varkenshouders) en landbouwleverancier Agrifirm presenteren dinsdagmiddag hun eigen toekomstplan voor Brabant aan de provincie. Dat gebeurt op een opzienbarend moment: het document was eigenlijk bedoeld om de politiek tot een andere koers te bewegen. Maar dat lijkt inmiddels niet meer nodig.


Agrifirm en MS Schippers pakken bigkwaliteit aan

06-02-2020 - 0 reacties Agrifirm en MS Schippers gaan een samenwerking aan. Dit maakte Agrifirm donderdag 6 februari bekend in een persbericht. De HyCare-methode, ontwikkeld door MS Schippers, is onderdeel geworden van het biggenconcept van Agrifirm.


NVWA meent dat Agrifirm werking van Micon op bloedluizen niet mag claimen

29-01-2020 - 0 reacties Agrifirm mag niet claimen dat het middel Micon kan worden ingezet om op legpluimveebedrijven problemen met bloedluis te beheersen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdag 28 januari aan de voerleverancier laten weten. Door de gebruikte claim moet het product worden bestempeld als een diergeneesmiddel en Micon heeft daarvoor geen registratie.


NVWA: claim bloedluismiddel Agrifirm mag niet

28-01-2020 - 0 reacties Agrifim mag niet claimen dat Micon kan worden ingezet om op legpluimveebedrijven bloedluis te beheersen.


Aanpassing van eiwitgehalte in diervoeders is technisch snel mogelijk

03-12-2019 - 0 reacties Het realiseren van de door het kabinet gewenste stikstofreductie via eiwitarmer veevoer is technisch al snel mogelijk. Het vereist echter maatwerk, waardoor de kosten lastig in te schatten zijn. Voordat de veehouders omschakelen moet er voor hen duidelijk zijn dat er voor hun bedrijf een toekomst is. Dat stellen woordvoerders van ForFarmers, Agrifirm en De Heus..


Agrifirm en Quartes gaan krachten bundelen

01-10-2019 - 0 reacties Het Belgische mengvoederbedrijf Quartes en het Nederlandse Agrifirm bundelen hun krachten, waarna Royal Agrifirm Group het bedrijf uit België op termijn zal overnemen. Dat schrijven ze in een gezamenlijk persbericht.


Quartes en Agrifirm bundelen krachten in België

01-10-2019 - 0 reacties Het Belgische mengvoederbedrijf Quartes gaat nauw samenwerken met Agrifirm. Quartes, met fabrieken in Roeselare, Hasselt en Deinze en zijn akkerbouw toeleveringsbedrijf Agri-Activ, vervullen in België een leidende positie in de mengvoedersector. “Deze samenwerking biedt een strategische versterking voor onze bedrijven en biedt voordelen voor onze


Agrifirm lanceert nieuw merk voor functionele voederingrediënten

25-09-2019 - 0 reacties Onder de nieuw gelanceerde merknaam Agrimprove ontwikkelt Agrifirm nieuwe ideeën op het vlak van diergezondheid en -voeding. De concepten van Agrimprove komen tot stand in nauwe samenwerking met de landbouwsector, veevoeder- en voedingsindustrie en de detailhandel. “Ter ondersteuning van de boeren en industrie wereldwijd werken


Agrifirm zegt in de krant ‘Trots op de boer’ te zijn; het wordt een heet najaar

22-09-2019 - 0 reacties


Niet onderzaaiende maïstelers wellicht in de problemen

27-08-2019 - 0 reacties De afrijping van snijmaïs gaat niet erg snel, meldt Agrifirm. Dat kan problemen opleveren voor maïstelers op zand- en lössgronden, die kozen voor nazaai in plaats van onderzaai. Zij dienen namelijk voor 1 oktober hun vanggewas te zaaien.


‘Graannoteringen blijven roodgekleurd’

27-08-2019 - 0 reacties De tarwebeurzen startten deze week met lagere noteringen door de oogstdruk en een gebrek aan vers nieuws. Er is een groot aanbod van tarwe in de wereld, ook in Europa en de Zwarte Zee-regio is volop tarwe beschikbaar. Dat meldt Agrifirm. Veel importeurs kiezen vaak


Agrifirm: 'Besluit PAS afdwingen bij provincie'

14-08-2019 - 0 reacties Wie niet meer kan wachten op nieuwe ontwikkelingen rondom de Wet Natuurbescherming en het vervallen van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) kan de provincie dwingen tot een besluit. Dat stelt Agrifirm Exlan.


Boeren zoeken naar structurele oplossingen tegen droogte

06-08-2019 - 0 reacties Voor het tweede jaar op rij beleven we een droge, warme zomer. Fijn voor de vakantieganger die in eigen land blijft, behoorlijk problematisch voor de boeren. Hun gewassen hebben flink te lijden onder de droogte. Boeren en waterschappen zoeken dan ook naar oplossingen voor de korte én de lange termijn.
Harmannus Begeman is zo'n boer. Op zijn akkers in het Groningse Nieuwe Pekela verbouwt hij onder meer aardappelen, suikerbieten en uien. Tot vorige jaar hoefde hij zijn land nooit te beregenen. Dat veranderde met de droge, warme zomer van 2018. Die was volgens het KNMI de warmste zomer in ruim drie eeuwen.
De droogte had zijn effect op de aardappelen van Begeman, 30 procent van de oogst ging verloren. Met het vooruitzicht op meer warme zomers heeft hij ervoor gekozen te investeren in een eigen beregeningssysteem.
Hij liet het zien aan onze verslaggever:
Volgens coöperatie Agrifirm is Begeman niet de enige. Veel boeren kiezen er dit jaar voor beregeningsapparatuur te kopen. Op deze manier zijn ze niet afhankelijk van de loonbedrijven die de apparatuur verhuren.
Het gaat om een behoorlijke investering voor de Groningse agrariër, van zo'n 80.000 euro. Die moet hij er de komende jaren uit zien te halen. Toch hoopt Begeman niet dat alle toekomstige zomers zo droog zijn als deze. "Eigenlijk heb ik liever dat ik hem in de schuur kan laten staan. De aanschafkosten zijn één, maar bij ieder uur dat je draait, komen ook nog kosten kijken: brandstof, afschrijving en onderhoud."
Het beregenen van het land met oppervlaktewater is op dit moment niet overal in Nederland toegestaan. Vanwege de droogte gelden er voornamelijk in het zuiden en oosten van het land onttrekkingsverboden. Dat betekent dat er geen oppervlaktewater mag worden gebruikt.
Om dat te kunnen ondervangen is in Haaksbergen een proef bezig van Waterschap Vechtstromen. Zijn land wordt van onderaf bewaterd. Dat gebeurt niet met grond- of oppervlaktewater, maar met effluent. Dat is door de rioolwaterzuivering voor 95 procent gezuiverd restwater.
10 procent meer opbrengst
Wat blijft er dan in het water achter? "Je moet denken aan ziekteverwekkers, maar ook restanten van geneesmiddelen", vertelt Ruud Bartholomeus, die als hydroloog betrokken is bij de proef die sinds 2011 loopt.
Vanaf 2015 wordt er in de proef restwater van de rioolwaterzuivering gebruikt. Normaal gesproken wordt dit water in het oppervlaktewater geloosd. Nu gaat het direct naar het land van de boer waar het via een drainagesysteem ondergronds wordt geïnfiltreerd.
"Wat we hier onderzoeken is of die stoffen door de planten worden opgenomen. En wat het effect is voor het grondwater." Volgens Bartholomeus is vervuiling van het grondwater met microverontreinigingen een risico.
Bij succes zou er in de toekomst kunnen worden gekeken of het gezuiverde restwater van rioolwaterzuiveringen en industrieën direct naar de boeren kan. Er zou dan wel een buizennetwerk naar de akkers moeten worden aangelegd. Voor de boeren zou het in ieder geval interessant zijn. De opbrengt van de agrariër die meedoet aan de proef ligt al jaren zo'n 10 procent hoger dan bij zijn collega's in de regio.


Timing MH-bespuiting voor optimale bewaarkwaliteit

05-08-2019 - 0 reacties De eerste MH-bespuitingen op zaaiuien zijn inmiddels uitgevoerd. Het bepalen van het juiste spuitmoment is dit jaar lastiger dan in een gemiddeld jaar. ‘Onregelmatigheden in de percelen en droge omstandigheden vragen extra aandacht’, zegt Erwin Boogaard, teeltspecialist van Agrifirm.


Opbrengst wintergraan tot boven 12 ton per hectare

05-08-2019 - 0 reacties Voor de opbrengsten van de wintergranen op kleigronden kan Agrifirm veelal dubbele cijfers noteren, met uitschieters boven de 12 ton per hectare. Opbrengsten op lichtere gronden zijn wisselend van matig tot goed.


Agrifirm: tot 12 ton wintergerst op zwaardere gronden

29-07-2019 - 0 reacties Met opbrengsten tot 11 ton en uitschieters tot ruim 12 ton wintergerst per hectare spreekt Agrifirm van een prima oogst 2019. Op basis van de eerste signalen verwacht Agrifirm ook een bovengemiddelde tarweopbrengst.


Prijs peenpool Agrifirm/DCG op 181 euro per kist

17-07-2019 - 0 reacties Agrifirm realiseerde voor haar telers in de winterpeenpool van de Dutch Carrot Group (DCG) een verkoopprijs van gemiddeld 181 euro per kist.


Peenpool Agrifirm en Dutch Carrot Group naar record: € 181 per kist

17-07-2019 - 0 reacties De pool voor winterpeen van de Dutch Carrot Group (DCG) van Agrifirm is uitgekomen op een gemiddelde verkoopprijs van €181 per kist. De prijzen liepen op tot € 222 per kist, de hoogste prijzen sinds de samenwerking in DCG.


Opbrengsten wintergerst zien er goed uit

16-07-2019 - 0 reacties De oogst van wintergerst is voor het grootste gedeelte achter de rug. De opbrengsten liggen veelal tussen de 8 en 10 ton per hectare, meldt Agrifirm.


Agrifirm and Land O’Lakes announce China joint venture

15-07-2019 - 0 reacties Land O’Lakes (US) and The Netherlands-based Royal Agrifirm Group (Agrifirm), announced that they will be setting up a dairy animal feed joint venture in China. The new company, Agrilakes (安阁雷), will leverage existing market knowledge, insights, technologies and research capability from both Land O’Lakes and