Akkerbouw

Akkerbouw is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Akkerbouw en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Akkerbouw nieuws

Akkerbouw Index worstelt en komt boven

10-08-2020 - 0 reacties Luctor et emergo is het devies dat de DCA Akkerbouw Index volgt. Na een lange periode waarin het inkomen van de akkerbouwer onder druk stond is begin augustus eindelijk een lichtpuntje zichtbaar. De Index kan zelfs weer iets goedmaken.


Zonder beregenen dreigt opbrengstverlies

05-08-2020 - 0 reacties Grote kans dat onberegende gewassen de komende week door de naderende hittegolf en bijhorende zonnestraling doodgaan. Zodra de hittegolf die mogelijk extreem lang gaat duren voorbij is, dreigt doorwas in consumptieaardappelen.


Boer zet nieuw wapen in tegen ongedierte: drone dumpt roofmijten

24-07-2020 - 0 reacties
Gewassen beschermd


Vogelaar en Haanstra willen LTO uit het slop trekken

23-07-2020 - 7 reacties Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdag Zuivelfonds, en Jaap Haanstra, voormalig voorzitter van de vakgroep akkerbouw van LTO Nederland, willen samen de leiding van LTO Nederland op zich nemen. Dat meldden zij woensdag.


Perceel Middenmeer gezien vanuit de lucht en in de rug

20-07-2020 - 0 reacties Het perceel in Middenmeer is 9 hectare kleigrond en is niet geploegd dit jaar. Een blik op deze deelnemer aan de Gewastour 2020 vanuit de lucht en in de rug. Daarbij wordt de knolzetting vergeleken met die van 2019.


Areaal tarwe fors lager, akkerbouw blijft krimpen

30-06-2020 - 0 reacties Het areaal tarwe is dit jaar stevig gedaald na een opleving in 2019 en is daarmee op een dieptepunt beland. Vooral het areaal wintertarwe is flink afgenomen. Het akkerbouwareaal in Nederland is ook dit jaar weer verder afgenomen. Dit blijkt...


Flinke hagelschade door zware buien boven Noordoost- en Zuidwest-Nederland

29-06-2020 - 0 reacties Een onweersbui trok zaterdagavond over het oosten van Groningen, met zware windstoten en hagelstenen tot 3cm dik. Vrijdag werd het zuidwesten getroffen door hagelbuien. Beide buien leidden tot flinke schade in de akkerbouw.


Met de satelliet in je broekzak de akker op

21-06-2020 - 0 reacties De FieldScout-app van BioScope geeft actueel inzicht in de groei van het gewas op een perceel. Akkerbouwer Jan Wijnen gebruikt de app bij het volgen van de ontwikkeling in het veld. Hij gaat graag met de satellietkaarten op zak door het gewas en past teelthandelingen aan op de informatie van FieldScout.


Boeren rekenen op droge zomer, wachtlijsten voor beregeningsapparatuur

20-06-2020 - 31 reacties Nu er weer een periode van droogte en hoge temperaturen aankomt, houden boeren hun hart vast. Beregenen waar dat mag en er het beste van hopen, is volgens voorzitter akkerbouw van LTO Nederland Jaap van Wenum het devies


Hedwig Boerrigter gestart als kennismatcher Akkerbouw

18-06-2020 - 0 reacties Begin juni is Hedwig Boerrigter als eerste kennismatcher gestart. Zij gaat deze functie voor de Akkerbouw invullen.


Ook suikerbietenteelt dreigt zuur te worden - Nieuws Oogstprognose

11-06-2020 - 0 reacties Naast de huidige precaire marktsituatie voor fritesaardappelen, dreigt ook de teelt van suikerbieten dit campagnejaar zuur uit te vallen voor de telers. Suiker Unie houdt dit jaar rekening met een gemiddeld fors lagere suikeropbrengst per hectare. Dit komt bovenop de toch al weinig optimistische verwachtingen over de hoogte van de bietenprijs.


Akkerbouwvoorman: Laat voedselvoorziening niet het nieuwe mondkapje worden

10-06-2020 - 0 reacties Akkerbouwers willen goed en veilig voedsel telen, op voorwaarde is dat ze daarmee een fatsoenlijk inkomen verdienen. De sleutel is een doordacht markt- en prijsbeleid, vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). „Voedsel moet niet het nieuwe mondkapje worden.”


Droogte, maar geen haspel? 'Wij rijden de hele dag stapvoets op het land'

04-06-2020 - 0 reacties Wat doe je als het te droog is, je moet je grasland sproeien, maar een doodnormale haspel biedt geen uitkomst? Dan verzin je zelf wat. En dat deed Wouter Rozendaal van loonbedrijf Rozendaal uit Beilen dan ook.


Bacteriën tegen stress en ziektes bij mais

27-05-2020 - 0 reacties Bacteriën kunnen de groei van mais onder koude omstandigheden verbeteren en beschermen tegen ziekte.


Landbouwer bedenkt ingenieus buizensysteem

27-05-2020 - 32 reacties Een landbouwer uit Diksmuide heeft een ingenieus buizensysteem bedacht om minder water te verspillen op de akker. Zo verbruikt hij per hectare 240.000 liter water minder.


Suikerfabriek gaat fritesaardappelen drogen

27-05-2020 - 0 reacties Suiker Unie gaat vanaf 1 juni fritesaardappelen drogen in de suikerfabriek in Groningen. Het bedrijf, net als Aviko een dochteronderneming van Royal Cosun, kan daarmee het product langer bewaren.


Aardappelexport valt significant lager uit

26-05-2020 - 0 reacties Het mag geen verrassing heten dat de aardappelexportcijfers fors lager uitvallen in vergelijking met 2019. Het uitgevoerde volume tafel- en industrieaardappelen ligt in april 34% lager ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In zijn totaliteit is ligt de export wel op een hoger niveau.


'Quinoa, soja of sorghum geen oplossing voor de droogte', zoektocht gaat verder

26-05-2020 - 0 reacties "Het zaaien van quinoa, soja of sorghum zijn geen oplossing voor de droogte", zegt Derk van Balen van de Wageningen University & Research (WUR). "De bodem anders bewerken en rassen zaaien die beter tegen droogte kunnen hopelijk wel."


Brabant steunt aardappelteelt zonder kunstmest

04-05-2020 - 0 reacties Provincie Noord-Brabant ondersteunt onderzoek naar een aardappelteelt zonder kunstmest.


Geringe schade door bietenvlieg accepteren

02-05-2020 - 0 reacties Het IRS adviseert om bij twijfel over het nut van een bietenvliegbestrijding dit dan niet te doen.