Akkerbouw

Recente nieuwsberichten m.b.t. Akkerbouw

Deze les kan OPEC leren van sojaboeren

27-05-2017 -

De geschiedenis leert dat het opgeven van marktaandeel door productieverlagingen een gevaarlijk spel is. De olieproducerende landen van het oliekartel OPEC kunnen een belangrijke les leren van de producenten van sojabonen, schrijft Business Insider.


‘De pakkans is misschien klein, maar de impact is enorm’

27-05-2017 -

Waarschuwen, dat is wat Geert Staring wil. Want wie de zaak belazert, loopt het risico alles met terugwerkende kracht terug te moeten betalen. En dat kan hard oplopen, zoals recent bij een Belgische akkerbouwer. ‘De pakkans is misschien niet zo groot, maar de impact is enorm.’

In de afgelopen jaren zijn meerdere gevallen bekend geworden van akkerbouwers die met illegaal uitgangsmateriaal aan de slag gingen. En achter veel van deze zaken zat Breeders Trust. En ook momenteel werkt de organisatie aan inbeslagnames van de administratie van akkerbouwbedrijven.


Ramularia ontwikkelt resistentie tegen moderne fungiciden

26-05-2017 -

De schimmelziekte ramularia in gerst lijkt minder gevoelig te worden voor triazolen en moderne fungiciden op basis van SDHI’s.


Bieten groeien goed, ondanks droog weer

24-05-2017 -

De suikerbieten groeien over het algemeen uitstekend. Dat meldt Cosun. De warmte stimuleert op dit moment de plantontwikkeling bovengronds, maar ook de wortelgroei naar diepere lagen.


“Trips in uien steeds heftiger, we weten niet goed hoe hem aan te pakken”

24-05-2017 -

Trips in uien wordt een steeds groter probleem. “Het wordt steeds heftiger en we weten nog steeds niet goed hoe we hem moeten aanpakken.” Dat stelt Agrifirm Plant-adviseur Gerrit Straatsma in de Uienkoerier van Bayer.


Brussel verwacht bovengemiddelde opbrengst

24-05-2017 -

Op basis van de huidige stand van zaken en de voorspelde groeiomstandigheden verwacht de Europese Commissie voor de meeste landbouwgewassen bovengemiddelde opbrengsten.

De Duitse uienmarkt staat aan de drempel van de omschakeling naar de nieuwe oogst uien. De inmiddels aangevoerde uien vanuit Nieuw-Zeeland liggen voor een deel nog opgeslagen in de bewaarplaatsen.


Naamsverandering: Vakblad Akker heet nu Akkerwijzer

23-05-2017 -

Vakblad Akker heet voortaan vakblad Akkerwijzer. Voor telers die zich verbonden voelen met ons vakblad is dat misschien even wennen. Waarschijnlijk duurt het nog vele jaren voordat de naam Akker in het woordgebruik helemaal is verdwenen. Onze eerste naam Akker Magazine horen we ook nog steeds.


Droogte bedreigt goede opstart aardappelen

22-05-2017 -

Nu de droogte toeneemt, beginnen akkerbouwers iets nerveuzer te worden. Vooral aardappelen die tegen de knolzetting aan zitten, kunnen een buitje goed gebruiken.


Aardappels kweken in het onderwijs

22-05-2017 -

Al dertig jaar lang werken Aeres-studenten in Dronten mee aan het aardappelkweekprogramma van de hogeschool. De studenten hopen dat ze een succesvol ras vinden. Maar de hogeschool heeft tot nu toe nog geen ras op de rassenlijst kunnen zetten.


‘Akkerbouwers op Texel zijn voorlopers’

22-05-2017 -

Texel kent een florerende akkerbouwsector. De aanpak verschilt wel van die op het vasteland, de eilanders hebben te maken met enkele grote hindernissen. Hoe houd je rekening met droogte, verzilting, wind en oprukkende natuur? „Ondernemende overlevenden zijn het hier, we lopen voorop”, zegt akkerbouwer Bert Keijzer in Den Burg in het vakblad Akkerwijzer dat zaterdag 20 mei is verschenen.


LTO: ‘Pootgoedproblemen óók aan de NAK melden’

21-05-2017 -

De VAVI en de LTO, bij monde van vakgroepsecretaris akkerbouw Jeroen Kloos in zijn weblog van deze week, roepen aardappeltelers op om kwaliteitsproblemen met pootgoed niet alleen bij de afnemer te melden, maar ook de NAK hierover te informeren en te vragen een analyse uit te voeren. In het verleden is gebleken dat er veel gesproken werd over problemen, maar dat de NAK in haar klachtenregistratie daar niets van wist.


Innovaties voedsel- en biobaseproductie centraal op Agro As de Peel

20-05-2017 -

Donderdag is aan de Middenpeelweg in het Brabantse Landerd de Proeflocatie Agro As de Peel ingebruikgenomen. Het is een vijf hectare omvattende locatie voor de ontwikkeling van innovaties in voedsel en biobased productie.


Toolbox aan oplossingen voor duurzame akkerbouw

19-05-2017 -

Een toolbox van technologie, biologische en chemische middelen en nog heel veel meer ziet Bayer als de oplossing die bijdragen aan een duurzame akkerbouw. Op de Forward Farm ‘Het Groene Hart’ in Noord-Holland worden deze getest en doorontwikkeld. Joris Roskam, manager Sustainable Agriculture bij initiatiefnemer Bayer, reageert.


Hoeveel mestruimte hebben de akkerbouwers?

18-05-2017 -

Nu de rust helemaal is weergekeerd in mestland, wordt langzaam de blik gericht op de mogelijkheden die dit seizoen nog te bieden heeft op het gebied van het aanwenden van mest. Het voorjaar is op zich bijzonder goed verlopen, maar de tijd was kort. Dat zou kunnen inhouden dat er nog voldoende mestruimte zou moeten zijn bij de akkerbouw. Hoeveel is echter de vraag.


Herken de onkruiden op uw maïsperceel voor een tijdige en juiste bestrijding

18-05-2017 -

Een tijdige en juiste onkruidbestrijding in maïs is heel belangrijk. Onkruiden op maïspercelen zorgen voor concurrentie met de maïs op het vlak van benutting van vocht en nutriënten.


Bioplastic: biobased of biologisch afbreekbaar?

18-05-2017 -

Bio-based plastics, plastic gemaakt van plantaardige biomassa, is niet hetzelfde als biologisch afbreekbaar plastic. Biobased plastics kun je gewoon hergebruiken. En biologisch afbreekbaar plastic is niet de oplossing voor plastic soup. Vogels kunnen nog steeds stikken in een biologisch afbreekbare plastic zak.


Biodieselmaker Stadskanaal bankroet (De media zijn de boosdoener, zo hoorde de curator als reden)

18-05-2017 -

Het doek is gevallen voor Leithreas in Stadskanaal, producent van biodiesel. Het bedrijf van Peter van der Klok is door de rechtbank failliet verklaard.


Eerste auto ter wereld geheel gemaakt van planten

18-05-2017 -

De plannen voor een auto gemaakt van vlas en suikerbiet lagen er al langer, maar sinds vandaag weten we dat de bio-auto echt de weg op kan.
Met vijf deuren en vier zitplaatsen is Lina, zoals de studenten van de TU Eindhoven hun auto hebben genoemd, behoorlijk ruim.


Akkerbouwers aan de slag met aardappelopslag

18-05-2017 -

Aardappelopslag is ook dit voorjaar weer een probleem. Ondanks een korte vorstperiode zijn veel op het land achtergebleven knollen opgekomen. De jonge planten kunnen concurreren met het geplande gewas. Bovendien vormen de aardappelplanten een groot risico op de verspreiding van phytophthora. Akkerbouwers zetten dan ook alle zeilen bij om de opslagplanten te bestrijden.


Limburgse boeren zetten drones in tegen wiet

18-05-2017 -

Boeren in Limburg gaan drones gebruiken in de strijd tegen criminelen die op maïsvelden stiekem hennepplantages houden.