Gewasbescherming

Gewasbescherming is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Gewasbescherming en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Gewasbescherming nieuws

PBL beticht AgriFacts van onjuiste aannames

20-08-2019 - 0 reacties De aannames van AgriFacts over het PBL-rapport ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’ zijn niet juist. Dat schrijft het Planbureau van de Leefomgeving (PBL). „We hebben alle conclusies zo transparant en evenwichtig mogelijk gecommuniceerd.”


'Agri Facts trekt verkeerde conclusies uit rapport PBL'

20-08-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft gereageerd op de aantijgingen van de Stichting Agri Facts (STAF) over het bewust manipuleren van informatie over de Nederlandse gewasbescherming. STAF gaf maandag aan dat het PBL cruciale informatie verstopt in een rapport over gewasbescherming. Volgens het PBL is dit echter niet het geval.


Boeren halen doelen gewasbescherming wél

19-08-2019 - 0 reacties Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft iedereen misleid met een rapport over gewasbescherming. Dat stelt de Stichting Agri Facts (STAF). In haar publicatie doet het PBL in de samenvatting voorkomen dat de boeren en tuinders niet hebben voldaan aan de gewasbeschermingsdoelen niet hebben gehaald. STAF concludeert na het lezen van het complete rapport de boeren de doelen wél hebben gehaald.


Agrifacts beticht PBL na grondige analyse opnieuw van misleiding

19-08-2019 - 0 reacties Door essentiële informatie te verstoppen in een rapport heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) opnieuw iedereen misleid. Dat stelt Stichting Agrifacts (STAF) na grondige analyse van het rapport ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’.


Appels beschermen tegen schimmelziekten en plagen met ‘Cabrio-kap’

15-08-2019 - 0 reacties Hoe kun je appelteelt beschermen tegen schimmelziekten en plagen met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen? Onderzoekers van Wageningen University & Research komen met een mogelijk antwoord: de cabrio-kap, een innovatieve overkapping die sluit als het regent. De cabrio-kap is onderdeel van systeeminnovatie binnen het project Groene Gewasbescherming en bestuivers en wordt donderdag 15 augustus geopend tijdens de jaarlijkse open dag op Proeftuin Randwijk.


Terug naar vroeger met een robot: schoffelen in plaats van spuiten

09-08-2019 - 0 reacties De Robotti is een zelfstandig rijdende, geheel geautomatiseerde landbouwmedewerker. Hij kan zaaien, maar heeft ook geen hekel aan wieden en schoffelen. Daarom komt zelfs ouderwetse gewasbescherming met minder gifstoffen weer binnen bereik.


Zwitserland laat spuitdrones toe voor gerichte bestrijding in gewassen

08-08-2019 - 0 reacties Gewasbescherming aanbrengen met een drone. Sinds kort is dit in Zwitserland toegestaan. De startup AgroFly beschikt over een licentie om met spuitdrones te mogen werken. Het is vooral een optie voor akkers in berggebieden en gerichte bespuitingen.


Wageningen Universiteit ondersteunt trainingsprogramma voor boeren en tuinders in Saoedi-Arabië

02-08-2019 - 0 reacties Samen met King Faisal University ontwikkelt de business uit Glastuinbouw van Wageningen University & Research een trainingsprogramma voor boeren en telers in Saoedi-Arabië. Demonstratievelden spelen hierbij een centrale rol. Op zulke velden wordt onder meer getoond hoe geïntegreerde gewasbescherming werkt. Boeren en telers zien hoe een evenwichtig gebruik van chemische middelen, natuurlijke vijanden en vallen helpen om ongedierte en ziekten te bestrijden. Speciale aandacht zal ook worden besteed aan irrigatie en bemesting. Op deze manier zien boeren en telers hoe ze hun kwaliteit en opbrengst per eenheid irrigatiewater kunnen verbeteren.


Van immuunsysteem lama tot biologische gewasbescherming

02-08-2019 - 0 reacties Het Gentse biotechnologiebedrijf Agrosavfe heeft 35 miljoen euro vers kapitaal opgehaald om de lancering van zijn eerste product, BioFun-1, voor te bereiden. “Het product zal dienen om een veelvoorkomende schimmel bij onder meer aardbeien, aubergines en druiven te bestrijden”, klinkt het. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontwikkelt biologische gewasbeschermingsproducten als alternatief voor de klassieke chemische stoffen. Leuk weetje: het bedrijf vertrekt bij zijn onderzoek van het immuunsysteem van lama's.


Groenten en fruit kweken bij een gemiddelde zomertemperatuur van 45°C

01-08-2019 - 0 reacties Saoedi-Arabië is heet en droog. Moeilijke omstandigheden dus voor het kweken van fruit of groenten, maar niet onmogelijk. Boeren en telers zouden daarom enorm blij zijn met kennis over irrigatie, bemesting en gewasbescherming. Daarom helpt de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research bij het opzetten van demonstratievelden verspreid over het land.


De breedste Delvano

31-07-2019 - 0 reacties Bij gewasbescherming is efficiëntie een subjectief gegeven. De ene zweert bij een grote tank maar een smalle spuitboom, de andere rekent in dubbele ...


Eind 2019 meer doppen voor verlaagde spuitboom

27-07-2019 - 0 reacties Eind 2019 zullen er meer doppen toegelaten zijn voor gewasbescherming met de verlaagde spuitboom met doppen op 25 centimeter in de boom. Volgens LTO Nederland heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opdracht gegeven om alle doppen te beoordelen die in Nederland op de markt kunnen komen.


Groenbemesters voor een betere bodemvruchtbaarheid

22-07-2019 - 0 reacties Een vruchtbare bodem, met een rijk bodemleven, voldoende nutriënten en een goede bodemstructuur, is de basis voor een succesvolle teelt. Met almaar teruglopende mogelijkheden in bemesting en gewasbescherming neemt het belang van bodemvruchtbaarheid toe.


Veldbonen perspectiefrijk maar geen eenvoudige teelt

18-07-2019 - 4 reacties Meer eiwit telen van eigen grond is hot. Bij de zoektocht naar passende teelten komen veldbonen ook vaak om de hoek kijken. Opbrengsten tot 8 ton per hectare zijn haalbaar, maar de variatie is groot. De juiste grondbewerking en tijdige gewasbescherming indien nodig zijn daarbij kritische factoren. Nabij Holwerd organiseerde Hoogland BV begin juli een […]


Slimme gewasbescherming met Vlaamse technologie

18-07-2019 - 0 reacties Slimme camera's op drones of trekkers kunnen plantenziektes in landbouwgewassen detecteren. De Vlaamse technologie is te gebruiken bij alternaria in aardappelen en bacterievuur in fruitteelt.


Nieuw op Trekkerweb: Lemken merkpartner-pagina

17-07-2019 - 0 reacties Lemken heeft nu ook een merkpartner-pagina op Trekkerweb, met al het laatste nieuws van Lemken. Het familiebedrijf Lemken is een internationaal toonaangevende gespecialiseerde leverancier voor professionele akkerbouw. Het programma bestaat uit krachtige, veelzijdige, hoogwaardige technologie voor grondbewerking, zaaien en gewasbescherming. Hun activiteiten zijn gericht op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen om boeren te ondersteunen bij het voeden van de wereld.


‘PBL gooit imago van landbouw te grabbel’

07-07-2019 - 3 reacties Met zijn rapport over geïntegreerde gewasbescherming slaat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de plank mis, zegt hoogleraar Rudy Rabbinge. „Ze zoeken heel selectief in onderzoeken en literatuur wat in hun politieke visie past.”


Techniek beperkt middelenkeuze

06-07-2019 - 0 reacties Drukregistratie, een opgeschoonde doppenlijst en extra driftreductie-eisen op het middeletiket. Wie bij gewasbescherming voldoende keuzevrijheid wil behouden, kan eigenlijk niet om de techniek van WingsSprayer of Wave heen.


Poll: PBL-rapport over geïntegreerde gewasbescherming legt de vinger op de zere plek

25-06-2019 - 0 reacties Akkerbouwers hebben veel vooruitgang geboekt, maar desondanks zijn de doelen van het gewasbeschermingsbeleid voor waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid niet gehaald. Dat stelt PBL op basis van zijn onderzoek ‘Geïntegreerde gewasbescherming’.


Nederland spuit nog te veel, dat geldt voor boer én burger

23-06-2019 - 0 reacties Hoewel op verschillende terreinen vooruitgang is geboekt, zijn de doelen van het nationale gewasbeschermingsbeleid voor waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid nog niet gehaald. De overheid moet een gerichter beleid voeren en misschien zelfs de hoeveelheid chemische bestrijdingsmiddelen dat agrarische ondernemers mogen gebruiken, limiteren; dat zal de zogenoemde integrale gewasbescherming meer wind in de zeilen geven. Die vergaande maatregel suggereert het Planbureau voor de Leefomgeving de Nederlandse regering om de doelen binnen bereik te brengen. Niettemin: ook burgers mogen weleens wat beter gaan letten op wat ze in hun tuintjes gebruiken.