Tuinbouw

Al het Tuinbouw nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Tuinbouw nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Tuinbouw nieuws

Vlaams onderzoek naar larven die van voedselresten diervoeder maken

26-06-2019 - 0 reacties Onderzoekers van de KU Leuven Campus Geel bestuderen de mogelijkheid om de larven van de zwarte soldatenvlieg in te zetten bij de verwerking van voedselresten uit supermarkten. Mogelijk kunnen deze larven daarna nog worden gebruikt in veevoeder. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw


World Horti Center benoemt nieuwe directeur

26-06-2019 - 0 reacties Joep Hendricks wordt met ingang van 15 augustus 2019 de nieuwe directeur van World Horti Center Expo, het kennis- en innovatiecentrum van de tuinbouw in Naaldwijk. Hij gaat als eerste directeur van de nieuw vormgegeven organisatie aan de slag.


White Paper Challenge van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen

26-06-2019 - 0 reacties Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) organiseert voor de tweede keer de White Paper Challenge. Welke wereldwijde trends veranderen de Nederlandse tuinbouw? En hoe kan de tuinbouw hier slim op inspelen? Vragen die centraal staan in de challenge.


Urgenda: minder koeien levert grootste CO2-reductie

25-06-2019 - 0 reacties De land- en tuinbouw kan een flinke extra bijdrage leveren aan de broeikasgasredacutie. Dat stelt duurzaamheidsorganisaties Urgenda in haar veertig puntenplan dat maandag is gepresenteerd. Door bijvoorbeeld het aantal koeien te verminderen, is al een reductie van 3 megaton broeikasgas mogelijk.


Pull Position: Lets innnovate together #blog

25-06-2019 - 0 reacties Elke maand deelt Pull Position een blog met haar visie en ervaring over uiteenlopende thema’s in de marketing en tuinbouwwereld. In deze laatste blog voor FloraNews deelt Frank van Mil van Pull Position zijn visie over de inzet van ontwrichting in de tuinbouw voor het ontstaan van nieuwe verdienmodellen.


‘Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord’

25-06-2019 - 0 reacties De komende tien jaar wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector.


Hoe disruptief is de Nederlandse tuinbouw? #blog

25-06-2019 - 0 reacties Elke maand deelt Pull Position een blog met haar visie en ervaring over uiteenlopende thema’s in de marketing en tuinbouwwereld. In deze laatste blog voor FloraNews deelt Frank van Mil van Pull Position zijn visie over de inzet van ontwrichting in de tuinbouw voor het ontstaan van nieuwe verdienmodellen.


Bond stopt na twaalf jaar als landbouwgedeputeerde

22-06-2019 - 0 reacties Jaap Bond was twaalf jaar landbouwgedeputeerde van Noord-Holland. Een record op die portefeuille. Een waar genoegen, blikt hij terug. 'De land- en tuinbouw in deze provincie is wereldwijd misschien wel het meest divers. Alle sectoren komen hier voor. Die diversiteit maakte mijn werk extra boeiend.'


Landbouw vreest voor nieuw handelsverdrag

21-06-2019 - 0 reacties De onderhandelingen voor een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen zijn in een stroomversnelling beland. Volgens Eurocommissaris Phil Hogan zou er zelfs deze maand nog een akkoord kunnen zijn. Dat roept weerstand op vanuit de land- en tuinbouw, onder meer vanwege angst voor forse prijsdalingen en een ongelijk speelveld.


Inspanningen boeren en tuinders leiden tot lagere milieulast

21-06-2019 - 0 reacties Minder chemische middelen, minder normoverschrijdingen in het oppervlaktewater en een stevige inzet op biodiversiteit. De inspanningen van Nederlandse boeren en tuinders leiden tot resultaat. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers’, die deze week door de branche werd gepubliceerd.


Wat doet het internet met de tuinbouw van morgen?

20-06-2019 - 0 reacties Tholen - Z’n cv kunt u zelf opzoeken en of hij er echt verstand van heeft ook, maar feit is dat Willem Vermeend, voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in de hoedanigheid van wat al niet overal in de wereld betrokken is bij de introductie van…


Verduurzaming gewasbescherming op koers

20-06-2019 - 0 reacties Minder chemische middelen, minder normoverschrijdingen in het oppervlaktewater en een stevige inzet op biodiversiteit. De inspanningen van Nederlandse boeren en tuinders leiden tot resultaat. Dat blijkt uit de publicatie ‘ Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers ’, die vandaag door de…


"Tuinbouwsector kroonjuweel van Limburgse economie"

20-06-2019 - 0 reacties De tuinbouw is één van de belangrijkste economische sectoren in Limburg. Waarin schuilt de kracht van de Limburgse tuinbouwsector? En waar liggen de belangrijkste kansen en uitdagingen voor de komende jaren? Landbouwgedeputeerde Hubert Mackus en Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en…


Kennismaken met bedrijfskunde in de tuinbouw

20-06-2019 - 0 reacties Ben je ondernemer of bedrijfsleider in de tuinbouwsector en wil je investeren in jezelf en in je bedrijf? Ben je geïnteresseerd in een mogelijke deelname aan de opleiding Bedrijfskunde voor de tuinbouw Noord-Holland of Zuid-Holland. Dan is deelname aan een gratis proefles een aanrader, meent Kasgroeit.…


Verduurzaming gewasbescherming op koers

20-06-2019 - 0 reacties Minder chemische middelen, minder normoverschrijdingen in het oppervlaktewater en een stevige inzet op biodiversiteit. De inspanningen van Nederlandse boeren en tuinders leiden tot resultaat. Dat blijkt uit de publicatie ‘Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers’, die vandaag door de branche werd gepubliceerd.
De Nederlandse land- en tuinbouw staat wereldwijd bekend vanwege zijn kwaliteit en duurzaamheid. Om ook na 2030 koploper te zijn met groene, gezonde en gewaarde producten heeft de sector zichzelf ambitieuze doelen gesteld. Tegelijkertijd zijn er de afgelopen jaren al grote stappen gemaakt in het verlagen van de milieulast. De publicatie geeft inzicht in de inspanningen van de verschillende plantaardige sectoren: akkerbouw, glastuinbouw, bloembollen, bomen & vaste planten, fruit, vollegrondsgroenten en paddenstoelen.
Verbetering waterkwaliteit
Het kabinet Rutte II heeft in de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ de gezamenlijke ambities, doelen en maatregelen voor duurzame gewasbescherming voor de periode 2013-2023 vastgelegd. Een van de tussendoelen was een halvering van het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in 2018. Dankzij de inspanningen van de sector werd in 2017 al een vermindering van 66% gerealiseerd.
Geïntegreerde gewasbescherming
Geïntegreerde gewasbescherming (IPM), waarmee de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt teruggebracht, is de norm in de land- en tuinbouw van vandaag. Met IPM worden 8 basisprincipes voor duurzame gewasbescherming gecombineerd ingezet om ziekten en plagen te voorkomen of te beheersen. Ondernemers zetten vooral in op het gebruik van middelen met weinig milieueffecten (58%), het voorkomen van resistentie (69%) en monitoring (71%). De volgende stap is weerbaar telen, waarmee nog meer nadruk ligt op het stimuleren van gezonde gewassen waar zo min mogelijk bijsturing met middelen voor nodig is.
Sector gemotiveerd
Andere belangrijke thema’s in de publicatie zijn biodiversiteit, veiligheid, naleving en knelpunten in wet- en regelgeving. Ook wordt per sector ingezoomd op de resultaten, ambities en lopende projecten waarmee de milieubelasting verder omlaag wordt gebracht en wordt gefocust op veiligheid en kwaliteit. De positieve ontwikkelingen die de sectoren hiermee laten zien, en de resultaten die tot op heden zijn geboekt, motiveren boeren en tuinders om te blijven investeren in technieken en maatregelen die de duurzame productie en de leefomgeving ten goede komen.

→ Lees de publicatie ‘Duurzame gewasbescherming - land- en tuinbouw op koers’

Deze publicatie is tot stand gekomen door een samenwerking van LTO Nederland met Glastuinbouw Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).


Genoeg te zien op Landbouwbeurs in Vlagtwedde

16-06-2019 - 0 reacties De Vlagtwedder Landbouwbeurs is de grootste buitenbeurs waar iedereen op het gebied van landbouw, tuinbouw, veehouderij, grondverzet, landbouwmechanisatie, loonwerk en overige dienstverlening zich kan presenteren. De beurs staat naast het zakelijke karakter vooral bekend om zijn gezelligheid en sfeer. Meer informatie landbouwbeursvlagtwedde.nl/ Zondag 16 juni 10.00…


Aardappelen rooien op de Landbouwbeurs in Vlagtwedde

14-06-2019 - 0 reacties De Vlagtwedder Landbouwbeurs is de grootste buitenbeurs waar iedereen op het gebied van landbouw, tuinbouw, veehouderij, grondverzet, landbouwmechanisatie, loonwerk en overige dienstverlening zich kan presenteren. De beurs staat naast het zakelijke karakter vooral bekend om zijn gezelligheid en sfeer. Meer informatie landbouwbeursvlagtwedde.nl/ Vrijdag 14 juni 13.00 tot 22.00 uur Zaterdag…


"Dat door gietwaterbewerking het leven uit water verdwijnt, wordt vaak over het hoofd gezien"

14-06-2019 - 0 reacties Het watervraagstuk houdt de gemoederen in de tuinbouw goed bezig. Onder andere om te kunnen voldoen aan de waterzuiveringswetgeving om drainwater te mogen spuien indien nodig. Hiervoor is mooie apparatuur ontwikkeld die het gietwater verder ontsmet, vertelt Theo van der Knaap, adviseur bedrijfsecologie,…


'Tuinbouw kan energietransitie versnellen'

13-06-2019 - 0 reacties De tuinbouw kan de energietransitie versnellen. Daarvan is directeur Robert Kielstra van ECW overtuigd. Hij ervaart het zelf op Agriport A7, Andijk en de omliggende gebieden. 'De agrarische sector voedt de stad straks niet alleen met eten, maar ook met duurzame energie.'


‘Gras belangrijkste eiwitbron Europees vee’

13-06-2019 - 0 reacties Lokaal geteeld gras en ander ruwvoer is de belangrijkste bron (45%) van eiwitten voor Europees vee. En niet overzeese soja. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en tuinbouw (Vilt) op basis van cijfers gepubliceerd door de Europese Commissie. Door ruwvoeder voor het eerst mee te