Tuinbouw

Al het Tuinbouw nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Tuinbouw nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Tuinbouw nieuws

Kringlooplandbouw: logisch toch?

17-01-2019 - 0 reacties PHC heeft een wetenschappelijk gefundeerde overtuiging over hoe land- en tuinbouw er uit kan zien zonder het gebruik van kunstmest en zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Dat klonk altijd vrij brutaal. Maar wij vinden het echt heel logisch.


Hortivation en TNO willen voorsprong Nederlandse tuinbouw behouden

17-01-2019 - 0 reacties Deze week gaven Paul de Krom, voorzitter Raad van Bestuur TNO, Theo Sanders, voorzitter Hortivation, en Harm Maters, plaatsvervangend voorzitter Hortivation, het startsein voor de gezamenlijke doorontwikkeling van de softwareapplicatie SIOM.


Mprise Agriware opent tweede vestiging in Bleiswijk

17-01-2019 - 0 reacties Softwareleverancier voor de tuinbouw Mprise Agriware heeft sinds 1 januari 2019 ook een locatie geopend in Bleiswijk om dichter bij haar klanten te kunnen opereren.


Verschuiving exportpatroon bloemen en planten

11-01-2019 - 0 reacties Voorafgaand aan de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs deze week was er ook aandacht voor de bedrijfsinkomsten en prestaties binnen de tuinbouw. Op basis van gegevens van Glastuinbouw Nederland, Plantion, Plantum, VGB, GroentenFruit Huis, MPS, Floridata, Royal Flora Holland en Wageningen Economic Research werd een jaaroverzicht tuinbouw.


Anthura wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2019

09-01-2019 - 0 reacties Veredelings- en vermeederingsbedrijf Anthura heeft vanmiddag, 9 januari 2019, de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 gewonnen. Marco van Herk, Iwan van der Knaap en Mark van der Knaap ontvingen de prijs uit handen van juryvoorzitter Michel F. van Ginkel tijdens een bijeenkomst op de Keukenhof in Lisse.


Kinderen enthousiast gemaakt voor digitale wereld van tuinbouw

08-01-2019 - 0 reacties Op de laatste zaterdag van de kerstvakantie organiseerde JEM-id uit Honselersdijk de tweede editie van het Kids Tech Event, speciaal voor kinderen van klanten. Meer dan 50 kinderen tussen de 7 en 16 jaar leerden hoe ze robots kunnen laten bewegen, bouwden Lego voertuigen die aangedreven werden door een motortje en maakten kennis met programmeren via gave apps.


Land- en tuinbouw EU kan niet profiteren van ‘opgevoerde’ fotosynthese

07-01-2019 - 0 reacties


Wetenschappers weten buiten de grote veredelaars om fotosynthese ‘op te voeren’

05-01-2019 - 16 reacties Straks ook 40% meer mais en gras na deze "reparatie"??:

Wetenschappers hebben een foutje gerepareerd dat van nature in fotosynthese zit. Het resultaat is een plant die maar liefst veertig procent productiever is dan normaal.

Fotosynthese is het chemische proces waarbij planten zonlicht en koolstofdioxide omzetten in voeding. De nieuwe truc zou kunnen zorgen voor meer calorierijke gewassen. Mogelijk zouden zo met evenveel oogsten 200 miljoen mensen op aarde méér gevoegd kunnen worden.

Op dit moment is de ‘reparatie’ alleen nog toegepast in tabaksplanten, dus er is nog een lange weg te gaan voordat onze voedselvoorziening echt een boost krijgt. Maar het is een veelbelovende eerste stap.


Ctgb laat negen nieuwe middelen toe

27-12-2018 - 0 reacties Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb)heeft in december besloten tot de toelating van negen nieuwe gewasbeschermingsmiddelen. Acht zijn van belang voor de land- en tuinbouw.


Aanbevelingen voor een toekomstbestendige landbouw

27-12-2018 - 0 reacties De hele agrifoodketen staat voor een uitdaging: Hoe kan de land- en tuinbouw toekomstbestendiger worden?


Aanbevelingen voor een toekomstbestendige landbouw

27-12-2018 - 0 reacties De hele agrifoodketen staat voor een uitdaging: Hoe kan de land- en tuinbouw toekomstbestendiger worden?


Aanbevelingen voor een toekomstbestendige landbouw

27-12-2018 - 0 reacties De hele agrifoodketen staat voor een uitdaging: Hoe kan de land- en tuinbouw toekomstbestendiger worden?


Landbouwkansen in Pakistan: akker- en tuinbouw en zuivelsector

20-12-2018 - 0 reacties Bent u actief in de akker- of tuinbouw of in de zuivelsector? Wilt u weten wat uw kansen zijn in Pakistan? Kom dan op 15 februari naar Amersfoort voor 2 seminars over deze sectoren in de dynamische provincie Punjab.De seminars worden georganiseerd ter voorbereiding op de handelsmissie naar Pakistan van 3 tot en met 7 maart.


Inkomen land- en tuinbouw sterk gedaald

18-12-2018 - 0 reacties Het gemiddelde inkomen uit bedrijf voor de land- en tuinbouwbedrijven in 2018 wordt geraamd op ongeveer 42.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat is een daling van bijna 30.000 euro ten opzichte van 2017. Daarnaast komt het inkomen lager uit dan het meerjarig gemiddeld inkomen van


LTO erkent aandeel in schuld mestdrama: ‘Boeren zijn gigantisch in de knel gekomen’

18-12-2018 - 41 reacties ZWOLLE - Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) heeft steken laten vallen in de belangenbehartiging van boeren in het mestdossier. Dat erkent de nieuwe directeur van LTO-Noord, Eise van der Sluis. „Er zijn veel boeren gigantisch in de knel gekomen. We waren niet als enige verantwoordelijk, maar dit had van onze kant veel beter gemoeten.”

De boeren verwijten LTO dat de organisatie niet genoeg voor hun belangen is opgekomen in onderhandelingen over de fosfaatrechten. Van der Sluis: „Er zijn meer spelers die verantwoordelijk zijn voor de problemen. De rijksoverheid bleef vergunningen afgeven, de Rabobank bleef financieren en de boeren zelf bleven investeren. Maar als je ophoudt met het melkquotum en je weet dat je met je fosfaatvolume al redelijk in de problemen zit, dan kun je de uitkomst voorspellen. Ik zeg niet dat LTO heeft zitten pitten, die heeft wel degelijk geluiden afgegeven naar het kabinet en ook naar de achterban. Maar toch is het misgegaan, en daarin heeft LTO natuurlijk ook wel haar aandeel gehad. We hebben nog wel iets van een demping kunnen regelen, maar je blijft met een aantal knelgevallen zitten waarvan niemand weet hoe het verder moet. Dat is heel zuur. We kijken of we iets voor die boeren kunnen doen, maar dat kunnen we niet alleen.”


Visserijrapport is gedegen en breed gedragen werkstuk

18-12-2018 - 0 reacties Samen met het Landbouwrapport (LARA) is het Visserijrapport (VIRA) uitgegroeid tot een tweejaarlijkse traditie. Als Vlaams infocentrum land- en tuinbouw verdiepen we ons normaliter in het LARA en krijgt VIRA niet de aandacht die het verdient. Opdat al die waardevolle informatie over de Vlaamse visserij en aquacultuur niet door de mazen van het net zou glippen, verkennen we in dit artikel het Visserijrapport. Dat start bij een beschrijving van de sector en de uitdagingen waarmee de visserij geconfronteerd wordt: economische leefbaarheid, de generatiewissel, ecologische duurzaamheid, samenwerking in de keten, klimaatverandering, … Zie je de gelijkenissen met landbouw?


Inkomen land- en tuinbouw sterk gedaald na topjaar 2017

18-12-2018 - 0 reacties Het gemiddelde inkomen uit bedrijf voor de land- en tuinbouwbedrijven in 2018 wordt geraamd op ongeveer 42.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje). Dat is een daling van bijna 30.000 euro ten opzichte van het historische topjaar 2017. Ook komt het inkomen lager uit dan het meerjarig gemiddeld inkomen van 51.000 euro over de periode 2013-2017.
Alleen de boomkwekerijsector kan rekenen op een inkomensstijging. De hardste klappen vallen op zeugenbedrijven waar het inkomen in 2018 diep in het rood belandt. Door de droge en warme zomer van 2018 zullen de inkomensverschillen tussen individuele ondernemers groter zijn dan normaal.


62% productiewaarde glastuinbouw vertegenwoordigd in LTO

14-12-2018 - 0 reacties Meer dan de helft van de bedrijven in de land- en tuinbouw zijn lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties, goed voor tw


Meer dan helft land- en tuinbouwers lid van LTO Nederland

13-12-2018 - 0 reacties Meer dan de helft van de bedrijven in de land- en tuinbouw zijn lid van LTO Nederland en gelieerde organisaties, goed voor tweederde van de agrarische productiecapaciteit. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningen Economisch Research in opdracht van LTO Nederland.


Handelsmissie en beursdeelname Oeganda

13-12-2018 - 0 reacties Heeft u interesse in zakendoen in Oeganda en bent u actief in een van de volgende sectoren: zuivel, tuinbouw, pluimvee, aardappelen of machines? Ga dan van 12 tot en met 18 februari mee met de handelsmissie naar Oeganda.Deze missie staat in het teken van de beurs Harvest Money Expo.