Tuinbouw

Recente nieuwsberichten m.b.t. Tuinbouw

Twee Italiaanse maffiabroers die jarenlang opereerden vanaf de bloemenveiling van Aalsmeer zijn voor 30 miljoen euro geplukt

26-05-2017 -

Justitie in Italië heeft onder meer beslag gelegd op huizen, hotels en 26 bankrekeningen.

Vincenzo Crupi en zijn broer Rocco werden in september 2015 gearresteerd. Uit een groot Nederlands-Italiaans politieonderzoek bleek dat de broers de bloemenhandel jarenlang gebruikten als een dekmantel voor de smokkel van cocaïne. Het witte poeder kwam in Nederland binnen en werd samen met ladingen tulpen en chrysanten per vrachtwagen naar Italië vervoerd.


KAVB: 'Bloembollensector zoekt balans bij bestrijding van schimmels'

26-05-2017 -

Deze week werd de bloembollensector opgeschrikt door een artikel uit Ierland waarin de vondst van een resistente schimmel op Nederlandse bloembollen werd beschreven. De schimmel Aspergillus fumigatus komt algemeen voor en kan bij mensen met een verminderde weerstand een longontsteking veroorzaken. Sinds 20 jaar worden van deze schimmel ook resistente vormen gevonden die minder gevoelig zijn voor medicatie. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het RIVM in 2015 gestart met onderzoek naar fungicide-resistentie bij de schimmel Aspergillus fumigatus. De bloembollensector volgt dit onderzoek met veel belangstelling.


Onkruidbeheersing in biologische fruitteelt

26-05-2017 -

In het kader van het CCBT Project ‘Onkruidbeheersing in de biologische kleinfruitsector’ zijn vorig jaar op een biologisch kleinfruitbedrijf en in het Proefcentrum Pamel verschillende proeven aangelegd.


2,5 procent omzetstijging Royal FloraHolland

26-05-2017 -

Royal FloraHolland sloot periode 5 (van 24 april tot en met 21 mei 2017) af met een omzet van € 483 miljoen. Dit is € 12 miljoen meer dan in periode 5 van 2016 en betekent een omzetstijging van 2,5%.


Kwekers laten pers smelten voor Hortensia

24-05-2017 -

Het moest zo zijn; het zonnetje straalde tijdens de persbijeenkomst van Hydrangeaworld.com op de locatie van P. van Geest aan de Herenlaan in Maasland. Daarmee werden ook de meest prachtige Hortensias in het zonnetje gezet en straalden niet alleen de planten, maar zeker ook de vele journalisten/redacteuren/vloggers van diverse consumenten- en vakmedia.


Flevoland - Steeds minder Poolse seizoensarbeiders

23-05-2017 -

Het aantal Poolse seizoenswerkers in de Flevolandse land- en tuinbouw neemt af. Nu de welvaart in het eigen land sterk is gestegen, is de prikkel om in het buitenland in korte tijd veel geld te verdienen minder geworden. “We moeten veel meer moeite doen om Polen hier naartoe te krijgen”, zegt Karin van der Laar van uitzendbureau AB Oost in Dronten. “Degenen die we hier nog wel zien, komen in tegenstelling tot vroeger meer uit het oosten van het land dan uit het westen.” Tot een tekort aan...


FloraHolland blokkeert VBN-codes genetisch gemanipuleerde oranje petunia

23-05-2017 -

Royal FloraHolland neemt de bevindingen van het RIKILT over en maakt verhandelen van gemodificeerde oranje petuniasoorten niet meer mogelijk door het blokkeren van de VBN codes.


‘Nederlandse bloembollen risico voor mensen met zwak gestel’

23-05-2017 -

Ierse wetenschappers waarschuwen tegen het planten van Nederlandse tulpen- of narcissenbollen bij zorginstellingen of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Met de bollen komt mogelijk een resistente variant van de schimmel Aspergillus fumigatus mee.


Stichting Aardbei Onderzoek overweegt samenwerking met proeftuin en veiling Hoogstraten

22-05-2017 -

Het bestuur van de Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) heeft overleg gehad met proeftuin en veiling Hoogstraten in België om te kijken op welke onderzoeksterreinen samengewerkt kan worden. De focus vanuit SAO ligt op onderzoek op het gebied van ziekten en plagen. Voor de diverse type teelten zijn hier prioriteiten in aangegeven. Voor een deel vindt ook onderzoek aan deze ziekten en plagen plaats op proeftuin Hoogstraten. Dit najaar wordt gekeken waar mogelijkheden liggen om vanuit SAO aan te haken bij de onderzoekprogrammering voor 2018 van proeftuin Hoogstraten. Gedacht kan worden aan het wegleggen van extra objecten in een geplande proef of aan onderzoek op Europees niveau.


Ook aardbeienboer kan in Nederland miljonair worden

22-05-2017 -


Dat laat Jan van Genderen (31) zien. Hij staat volgens maandblad Quote op de 87e plaats van de top-100 van miljonairs jonger dan 40 jaar. Die lijst wordt aangevoerd door Jitse Groen van Takeaway.com. Van Genderen heeft volgens Quote een vermogen van netto €7 miljoen. Hij begon op zijn 17de met een aardbeienkwekerij, schrijft het FD. In 2010 verkaste Van Genderen zijn Royal Berry naar Bemmel. Intussen oogst hij op twintig hectare grond 2,5 miljoen kilo aardbeien per jaar. De aardbeien gaan in bakjes naar supermarkten in Nederland, Duitsland en andere landen.


‘De boer is een agro-ecoloog’

19-05-2017 -

Dat zegt Hans Huijbers, voorzitter van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Het zullen voor velen verrassende woorden zijn uit een regio die bekend staat om zijn 'plankgas'-boeren.


"Dicht kloof landbouw en reguliere hulpverlening"

19-05-2017 -

Het LEADER-project Zot van (‘t) Boeren organiseerde een rondetafelgesprek met medewerkers uit de gemeentelijke dienstverlening en beleidsverantwoordelijken uit 24 West-Vlaamse gemeenten om samen na te denken over hoe de kloof gedicht kan worden tussen de reguliere dienstverlening en de land- en tuinbouwsector in de eigen gemeente. Daaruit bleek dat het water vaak nog diep is. Zot van (‘t) Boeren wil de drempel verlagen en de gemeentelijke hulpverlening de wereld van de land- en tuinbouw beter leren kennen.


Peggy Leurs in de race voor titel Zakenvrouw Limburg 2017

19-05-2017 -

Peggy Leurs van Tuincentrum Leurs in Venlo is in de race voor de titel Zakenvrouw Limburg 2017. In april werd bekend gemaakt dat zij tot de drie finalisten behoorde. Peggy Leurs bevindt zich in het mooie gezelschap van de Claudia Reiner, directeur van Caris & Reiner BV in Sittard, en Christianne Rijcken, founder en CSO Cristal Therapeutics in Maastricht.


Provincie en EU blijven inzetten op innovatie in land- en tuinbouw

18-05-2017 -

Maar liefst 4,5 miljoen euro stelt de Provincie Limburg inclusief EU-gelden beschikbaar voor het versterken van de Limburgse land- en tuinbouw. Met name door in te zetten op innovatie, verduurzaming en concurrentiekracht. Binnen het Europese Plattelands-ontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3) kunnen agrarische ondernemers en betrokken partners goed onderbouwde aanvragen tot en met 14 juli 2017 indienen. - See more at: melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2017/…


Keuringsdienst van Waarde over populariteit bananen

18-05-2017 -

Het is een nek-aan-nekrace met de oer-Hollandse appel en toch wint de exotische banaan, het populairste fruit van Nederland. Wereldwijd voert de banaan de lijst aan met meest gegeten fruit. De 'Keuringsdienst van Waarde' zoekt uit hoe de banaan in Nederland zo is doorgebroken, wanneer de consumptie is.....


Opnieuw diefstal fust bij komkommerteler

18-05-2017 -

Tholen - Maar liefst 2.660 EPS klapkratten zijn er afgelopen weekend weggehaald bij komkommerkweker IJsselgrow in IJsselmuiden. Dat betekent dat dieven deze maand al meer dan 15.000 kratten hebben buitgemaakt. "Ze stonden in een afgesloten loods, maar ze hebben de roldeur weten te forceren. Zo zijn ze naar.....


Na de verkoop wordt het stil. - #blog

18-05-2017 -

Elke week worden er in deze periode veel planten verkocht. De borders worden weer vol gezet met struiken en/of planten. De bakken worden weer gevuld met potgrond en planten. Het plezierige voor de kwekers is in volle gang. De verkoop gaat lekker door.


ABC Kroos haalt waardevol eiwit uit eendenkroos en uienschillen

18-05-2017 -

Eendenkroos groeit als kool en bevat waardevolle eiwitten. ABC Kroos ontwikkelde een technologie om functioneel eiwit uit het waterplantje te winnen. Functioneel eiwit is geschikt als bindmiddel voor allerlei voedingsmiddelen, zoals hamburgers, soepen en mayonaise. Plantaardige eiwitten hebben de toekomst, aldus directeur Hans Derksen.


Brabantse boer pakt prijs door groenteteelt met vissenmest

17-05-2017 -

VORTUM-MULLEM - De maandelijkse Agrofoodpluim, een compliment van de provincie Noord-Brabant voor een inspirerende ondernemer is woensdagochtend uitgereikt aan Jos Hakkenes.

Hakkenes combineert in zijn bedrijf Blue Acres in Vortum-Mullem groenteteelt en de kweek van vissen: aquaponics. ,,Blue Acres professionaliseert de aquaponics-industrie in Nederland en is een inspirerend voorbeeld voor slimme productcombinaties in Brabant’’, zegt de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings.


Boer heeft meer vertrouwen in toekomst

17-05-2017 -

Boeren en tuinders krijgen geleidelijk aan meer vertrouwen in de toekomst. De Agro Vertrouwensindex voor de land- en tuinbouw stijgt nu al een jaar lang.