Tuinbouw

Al het Tuinbouw nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Tuinbouw nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Tuinbouw nieuws

Boeren willen meer arbeidsmigranten naar Nederland halen, ook van buiten de EU

06-06-2020 - 0 reacties Boeren willen graag meer arbeidsmigranten, en vraagt de politiek om meer mogelijkheden te bieden om personeel van buiten de Europese Unie in dienst te nemen. De afhankelijkheid van arbeid is vooral in de tuinbouw ‘wellicht het grootste thema voor de komende jaren'.


Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks'

23-05-2020 - 0 reacties "Schapenboeren, grijp jezelf bij elkaar en doe iets! Wacht de nacht niet angstig af. Hij komt terug naar de plek waar hij succes heeft geboekt. Bescherm je dieren, zeker nu de provincie beschermingsmiddelen aanbiedt. " Met 'hij' bedoelt Leo Linnartz de wolf die afgelopen anderhalve week al bijna zestig schapen doodbeet, veelal in de gemeente Heusden. Dat het om een wolf gaat, daar is dé wolvenexpert inmiddels wel zo'n beetje van overtuigd. "Voor 95 procent zeker ja!"
15 mei. Als Schapenboer Jos Verhulst 's ochtends wakker wordt, schrikt hij zich een ongeluk. Meerdere van zijn schapen liggen dood op één van zijn stukken land, in Hedikhuizen. De dieren zijn doodgebeten. Direct is hij ervan overtuigd: dit is het werk van een wolf. Een dag later is het opnieuw raak: dit keer begint boer Jos zijn dag met twintig opengereten schapen. En weer een paar dagen later treft hij opnieuw een bloedbad aan. De provincie Brabant biedt boeren wolfwerende netten aan, die ze gratis kunnen gebruiken. Op de netten staat stroom en dat moet de wolf van de schapen afhouden. Boer Jos ziet dat niet zitten: "Dit is misschien leuk voor een hobbyboer met acht schapen, maar ik heb honderd kilometer afrastering nodig."
Ondertussen zit de wolf niet stil. Zaterdagochtend rond half vijf, verslindt hij drie schapen in Vlijmen. Een bewakingscamera registreert zijn rooftocht. Wolvenexpert Leo Linnartz heeft de beelden ook bekeken. "En we hebben inmiddels meer beelden gezien. Dit lijkt een wolf, ook de manier waarop hij de schapen pakt, met een keelbeet of nekbeet. Honden hebben niet zo'n krachtige beet. Er zijn wel wolfhonden die heel veel op wolven lijken, maar deze beelden laten voor 95 procent zeker een wolf zien."
Een dramaLinnartz, aangesloten bij het samenwerkingsverband Wolven in Nederland, geeft aan dat volwassen wolven eigenlijk helemaal geen interesse hebben in schapen: "Ze houden van edelherten, damherten, zwijnen en hazen. Van wild dus. Dat is 95 procent van zijn dieet."
Anders ligt dat bij jonge wolven. Als ze op zoek zijn naar een eigen territorium en ze het territorium van hun moeder definitief verlaten, maken ze lange zwerftochten: "Dan pakken ze weleens een schaap, omdat het een makkelijke prooi is." Vaak zijn ze op doorreis, maar soms blijven ze weleens een tijdje ergens hangen. "En dan kan het een drama worden, zoals nu in de gemeente Vlijmen."
Hij drukt schapenhouders op het hart om maatregelen te treffen. En dat is volgens hem niet moeilijk. "Haal je schapen 's nachts naar een klein deel van je land en zet daar een raster omheen, met flinke spanning erop."
Geen 'snacks'Saskia Duives- Cahuzak woont in Vlijmen, waar de wolf zaterdagochtend toesloeg, en is voorzitter van de vakgroep schapenhouderij van de Land- en Tuinbouw Organisatie. Ze vertelde dat ze ruzie heeft gemaakt met Wolven in Nederland, dat streeft naar 'conflictarm samenleven met de wolf.' "Die zeggen dan: we moeten afwachten tot hij vertrekt. Dit waren toch weer schapen die niet beschermd waren, zeggen ze dan. maar je kunt niet overal flexnetten en schrikkeldraad neerzetten en dat dan mee verplaatsen als de dieren naar een ander veld moeten."
De provincie deed zaterdag een schriftelijk statement uit. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver daarin: “Het belangrijkste is om te zorgen dat de wolf minder kans krijgt om het vee aan te vallen. Daarom zetten wij in op maatregelen om de wolf te weren, zoals de wolfwerende netten. Daarnaast wordt gewerkt aan de ondersteuning van preventieve maatregelen." Leo Linnartz zegt van geen ruzie met LTO te weten en benadrukt dat de camerabeelden van de wolf die een schaap grijpt, ook hem pijn doen. "Daarom roepen wij al jaren dat boeren hun dieren moeten beschermen. Schapenhouders hebben steeds gedacht: het zal onze tijd wel duren. Ze houden vast aan: wij waren hier eerst. Maar schapen blijven aanbieden als snacks, is niet verstandig."


LTO: "Europese plannen nog ver van realiteit voedselvoorziening"

22-05-2020 - 0 reacties De Nederlandse land- en tuinbouw loopt wereldwijd voorop in kwaliteit en duurzaamheid bij het maken van voedsel en andere groene producten. De van-boer-tot-bord en biodiversiteitsstrategie kunnen een kans zijn om de positie van de Nederlandse boer en tuinder te versterken door de wet- en regelgeving van…


"Orchideeënkwekers kunnen onderling vaak veel meer data delen"

20-05-2020 - 0 reacties Het werk van teeltadviseurs of consultants is vaak een onderbelicht onderwerp in de tuinbouw. Vooral nu is deze tak van sport niet te benijden. De gebruikelijke bezoeken aan kassen vinden deels in een andere vorm plaats en naar het buitenland gaan is er op dit moment al helemaal niet bij. Om dieper op de…


Erkenning samenwerkingsverbanden in land- en tuinbouw voor onbepaalde tijd verlengd

06-05-2020 - 0 reacties


Gelderse tuinbouw krijgt meer hulp van provincie

04-05-2020 - 0 reacties Voor Gelderse tuinbouwers, die in de problemen komen door de corona-maatregelen, zijn allerlei regelingen. Het valt niet altijd mee om snel een goede keuze te maken. Daarom wordt een bestaande subsidieregeling aangepast zodat ondernemers een adviseur kunnen inhuren om hierbij te helpen. Via…


CNV: 1,5 metereconomie nauwelijks onhaalbaar op werkvloer

25-04-2020 - 0 reacties De 1,5 metereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. ,,Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen. In vrijwel alle sectoren is de 1,5 meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.


Insecten veredelen, hoe doe je dat?

24-04-2020 - 0 reacties We telen steeds vaker insecten, als eiwitbron of om plagen te bestrijden in de tuinbouw. Shuwen Xia bekeek of we insecten – net als koeien – kunnen veredelen.
Als we een luizenplaag in de kas willen bestrijden, hoe selecteren of maken we dan insecten die de plaag snel onder controle hebben? En als we…


Coronaprotocol voor land- en tuinbouw

23-04-2020 - 0 reacties Met het oog op de huidige situatie door de coronacrisis hebben de Taskforce Arbeid van LTO Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen samen met Stigas het Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen opgesteld voor de agrarische sectoren. Het protocol is vanaf donderdag 23 april beschikbaar. Het protocol geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen. Daarnaast dient het als basis voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Als de actualiteit daarom vraagt, wordt het aangepast.


Boer en burger vinden elkaar sneller in coronacrisis; blijft dat zo?

19-04-2020 - 0 reacties De land- en tuinbouw kreunt onder de coronacrisis. De schade loopt in de miljarden euro’s. Tegelijkertijd lijken boer en burger elkaar vaker op te zoeken. Blijft dat zo? ,,Wachten op medelijden helpt je niet verder.”


Boerenbond: "Europees gebrek aan steun landbouw stuitend"

17-04-2020 - 0 reacties Boerenbond is niet te spreken over de vermeende inertie die de Europese Commissie in haar aanpak ter ondersteuning van de Europese landbouw aan de dag legt. "In een context waar de land- en tuinbouw in alle Europese landen getroffen is of getroffen zal worden, volstaat het niet zich te beperken tot…


Glastuinbouwsector wil snel aan de slag met compensatieregeling

16-04-2020 - 0 reacties In een brief aan de Tweede Kamer heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag 15 april steun toegezegd aan de glastuinbouwsector. Met de compensatie van de economische schade voor de sierteeltsector en delen van de voedingstuinbouw is een verwacht bedrag gemoeid van 600 miljoen euro. Op korte termijn volgt informatie over de nadere uitwerking en de manier waarop bedrijven zich kunnen aanmelden. Het registratieformulier schade opgesteld door de Crisisorganisatie Corona Tuinbouw is hiervoor het hulpmiddel voor de uiteindelijke declaratie. Glastuinbouw Nederland organiseert samen met FloraHolland en de Rabobank volgende week een webinar over de uitvoering van de regeling.


Landbouwminister Schouten trekt 650 miljoen euro uit voor deel agrarische sector

16-04-2020 - 0 reacties Het kabinet trekt 650 miljoen euro uit om de sierteelt, bepaalde delen van de tuinbouw en de fritesaardappelsector te ondersteunen in verband met de coronacrisis. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens boerenbelangenorganisatie LTO Noord zijn die noodmaatregelen erg welkom.


Land-en tuinbouw wordt niet meer wat het was

16-04-2020 - 14 reacties Rabobank verwacht dat er door de corona cris fundamentele veranderingen optreden in eetpatroon en zelfvoorzieningsgraad en exportafhankelijkheid van voedsel.


Gezonde verrassing voor Amsterdamse en Utrechtse kinderen namens de Nederlandse tuinbouw

09-04-2020 - 0 reacties World Horti Center en GrowWizzKid sloegen de handen ineen om namens diverse partners in de tuinbouw honderden kinderen in Amsterdam en Utrecht te voorzien van een gezonde verrassing. Gezinnen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat er digitale middelen zijn en gemakkelijk thuisonderwijs beschikbaar is…


Gezonde verrassing voor Amsterdamse en Utrechtse kinderen namens de Nederlandse tuinbouw

09-04-2020 - 0 reacties World Horti Center en GrowWizzKid sloegen de handen ineen om namens diverse partners in de tuinbouw honderden kinderen in Amsterdam en Utrecht te voorzien van een gezonde verrassing. Gezinnen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat er digitale middelen zijn en gemakkelijk thuisonderwijs beschikbaar is…


Iedereen wil helpen bij oogsten van het ‘witte goud’

08-04-2020 - 0 reacties Er dreigt door het coronavirus een tekort aan arbeidsmigranten in de land- en tuinbouw. Om te voorkomen dat er te weinig ‘handjes’ zijn, stellen de telers zich flexibel op en zetten ze onder meer horecapersoneel in. ,,We worden overspoeld met sollicitaties.’’


Ook tuinbouw blij met extra maatregelen kabinet

08-04-2020 - 0 reacties De extra maatregelen die het kabinet aankondigde, zoals een ruimere garantiestelling bij bepaalde leningen, zijn een belangrijke stap voorwaarts om de noodlijdende tuinbouw te steunen. Dat is het oordeel van Regiegroep Coronacrisis Tuinbouw, waar onder meer Glastuinbouw Nederland, Greenport Holland, GroentenFruit Huis, Greenports Nederland en LTO Nederland in zitten. Volgens de Regiegroep worden de sierteeltketen, en de groente- en fruitketen, hard getroffen door de crisis.


Boeren en tuinders bezorgd over tekort aan arbeidskrachten

03-04-2020 - 0 reacties ZOETERMEER (ANP) - Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn bezorgd over een dreigend tekort aan seizoensarbeiders, doorgaans mensen uit Midden- en Oost-Europa. Normaal gesproken zijn er elk jaar zo'n 170.000 arbeidsmigranten werkzaam in de Nederlandse land- en tuinbouw, maar dit jaar dreigt er volgens LTO Nederland een tekort vanwege de corona-uitbraak en beperkende maatregelen vanuit overheden. Ook in de transport en logistiek kunnen zich problemen gaan voordoen.
Het bericht Boeren en tuinders bezorgd over tekort aan arbeidskrachten verscheen eerst op Nieuws.nl.


België komt op voor seizoensarbeiders

02-04-2020 - 0 reacties Het Belgische parlement heeft een aantal beslissingen genomen m.b.t. seizoenarbeid en gelegenheidswerk. Voor dit jaar wordt het aantal dagen dat een persoon kan werken als seizoenwerknemer in de land- of tuinbouw verdubbeld. Daarnaast is de rechtszekerheid voor mensen die in niet-vaste verbanden werkzaam…