Tuinbouw

Tuinbouw nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Tuinbouw nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Tuinbouw nieuws

Voorlopig geen Europese steun voor varkenshouders

19-01-2022 - 0 reacties De Europese landbouwministers en de Europese Commissie hebben tijdens de landbouwraad op maandag nog geen financiële steun toegezegd aan varkenshouders. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.


Recordaantal openstaande vacatures in Belgische land- en tuinbouw

19-01-2022 - 0 reacties De Belgische economie draait als een tierelier en het arbeids-bemiddelingskantoor VDAB krijgt de openstaande vacatures nauwelijks ingevuld. Ook de land- en tuinbouw kende de afgelopen jaren nooit zo veel openstaande vacatures als eind vorig jaar: meer dan 3.000.


"Land- en tuinbouw onterecht onderbelicht in robotrapport"

18-01-2022 - 0 reacties In een onlangs verschenen rapport over de Nederlandse robotmarkt ontbreken de huidige stappen en ontwikkelingen op het gebied van robotisering in de landbouwsector. Dat stelt manager Thijs Dorssers van branchevereniging Holland Robotics. Het gaat om een Deens onderzoek, waarover eind december een artikel…


‘Land- en tuinbouw uniek’: LTO informeert nieuwe ministers Klimaat en SWZ

13-01-2022 - 0 reacties Het nieuwe kabinet heeft vergaande ambities voor het klimaat en de arbeidsmarkt. Daarom vraagt LTO aan de nieuwe ministers Jetten (Klimaat en Energie) en Van Gennip (SZW) om oog te houden voor de bijzondere omstandigheden in de land- en tuinbouw.


Raymond Hedges nieuwe directeur RHP

13-01-2022 - 0 reacties Raymond Hedges is per 1 februari 2022 benoemd tot de nieuwe directeur/bestuurder van RHP. Hedges volgt Hein Boon op, die zich sinds het nieuwe jaar inzet voor Responsibly Produced Peat. De nieuwe directeur heeft in zijn loopbaan diverse functies bekleed in uiteenlopende sectoren als marketing, onderwijs en meest recent in de tuinbouw als directeur van telersvereniging Decorum.


Toelating duurzamere middelen duurt toeleveranciers te lang

13-01-2022 - 0 reacties De toelating van nieuwe groene en meer duurzame gewasbeschermingsmiddelen duurt te lang om voor 2030 een transitie in de land- en tuinbouw op gang te brengen. De capaciteit van de beoordelingsinstanties is ontoereikend en de wetgeving is ongeschikt om middelen snel te beoordelen.


Hoe groot is problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders?

12-01-2022 - 0 reacties De werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw krijgen veel zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld, met name voor de teelt- en oogstwerkzaamheden in het komende seizoen. De instroom van internationale werknemers uit de bekende herkomstlanden als…


Tweede Kamer verdiept zich in gewasbeschermingsmiddelen

12-01-2022 - 0 reacties De Tweede Kamer buigt zich woensdagmiddag tijdens een rondetafelgesprek over de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Kamerleden van de landbouwcommissie kunnen zich laten informeren door vertegenwoordigers uit de wetenschap, overheid en toelating, land- en tuinbouw en omwonenden.


Zes punten die agrarische werkgevers voor 2022 moeten weten

11-01-2022 - 0 reacties Een nieuw jaar betekent vaak ook nieuwe wet- en regelgeving, met name op het gebied van loonadministratie. Met welke zaken moeten ondernemers die werken met personeel rekening houden in 2022? Om werkgevers te ondersteunen bij goed werkgeverschap geeft de Werkgeverslijn land- en tuinbouw een overzicht van…


Inventarisatie problematiek beschikbaarheid seizoenarbeiders: vul de enquête in.

11-01-2022 - 0 reacties De werkgeversorganisaties in de land- en tuinbouw krijgen veel zorgelijke signalen over het invullen van vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt wordt gevoeld.


'Kassensubsidie' Emmer tuinbouw succesvol: aanzet tot 20 miljoen euro aan investeringen

24-12-2021 - 0 reacties De zogenoemde 'kassensubsidie' voor de glastuinbouw in de gemeente Emmen heeft letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afgeworpen. Het potje met 1,2 miljoen euro dat tussen 2011 en 2019 beschikbaar werd gesteld is helemaal opgemaakt. Met dat bedrag is er in totaal 20 miljoen euro aan investeringen gedaan.


"Veelzeggend dat zo veel boeren en tuinders in Nederland nauwelijks rondkomen"

21-12-2021 - 0 reacties Lagere regelgevingskosten en een eerlijke verdeling van waardecreatie in de keten zijn noodzakelijk om de inkomenspositie van boeren en tuinders te verbeteren. Dat stelt LTO Nederland in reactie op de inkomensraming en de macro-economische cijfers van de land- en tuinbouw van WUR en CBS. Door de steeds…


Boeren en tuinders kunnen beroep doen op coronasteunmaatregelen

21-12-2021 - 0 reacties De nieuwe coronamaatregelen zijn fors en hebben ook in de land- en tuinbouw gevolgen voor ondernemers, zeker bij bedrijven die aan de horeca en foodservice leveren.


Kostendruk hindert verbetering inkomenspositie boeren en tuinders

20-12-2021 - 0 reacties Lagere regelgevingskosten en een eerlijke verdeling van waardecreatie in de keten zijn noodzakelijk
om de inkomenspositie van boeren en tuinders te verbeteren. Dat stelt LTO Nederland in reactie op
de inkomensraming en de macro-economische cijfers van de land- en tuinbouw van WUR en CBS.
Door de steeds verder stijgende kosten kunnen boeren namelijk niet voldoende profiteren van
hogere opbrengsten, bevestigen de cijfers.


Handelsmissie agrifood en tuinbouw naar Verenigde Arabische Emiraten en Expo 2020 Dubai

09-12-2021 - 0 reacties Wilt u zakendoen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op het gebied van agrifood of tuinbouw? Neem dan van 21 tot en met 23 februari 2022 deel aan de handelsmissie met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (nader te bevestigen) naar de VAE (Dubai & Abu Dhabi) en de Expo 2020 Dubai.


Webinar Werkgeverslijn ‘Klaar voor het nieuwe jaar’

08-12-2021 - 0 reacties Het nieuwe jaar is in zicht en dat is een goed moment voor werkgevers in de land- en tuinbouw om na te denken over zaken die mogelijk gaan veranderen. De Werkgeverslijn land- en tuinbouw licht dit tijdens een webinar op dinsdag 14 december om 11:00 uur verder toe.


Je moet wel trots kunnen zijn op je bedrijf

07-12-2021 - 0 reacties De Nederlandse tuinbouw staat óók bekend om de misstanden die er regelmatig plaatsvinden. Een goed werkgever zijn in die sector: kán dat eigenlijk nog? Leo de Vries van KP Holland uit Naaldwijk legt in gesprek met Opiniblad Forum van VNO-NCW uit hoe hij dat aanpakt.


Financiële coronasteun voor land- en tuinbouw toegankelijk, verbetering blijft nodig

06-12-2021 - 0 reacties Afgelopen week heeft het kabinet de coronamaatregelen aangescherpt en tevens het coronasteunpakket flink uitgebreid. Ondernemers in de land- en tuinbouw kunnen zowel...


België gaat alleen verplichte Covid-testen in tuinbouw nog vergoeden

28-10-2021 - 0 reacties Vanaf 1 november 2021 betaalt het Waarborg en Sociaal Fonds voor het Tuinbouwbedrijf in België alleen nog wettelijk verplichte Covid-testen voor seizoenarbeiders terug, die niet door de ziekteverzekering vergoed worden. Dat deelt de Boerenbond. Voor de terugbetaling van Covid-testen uitgevoerd voor…


"De omstandigheden waarin een tuinder LED-belichting toepast, zijn niet te vergelijken met die van een ander bedrijf"

26-10-2021 - 0 reacties De toepassing van LED-belichting in de tuinbouw neemt toe. De hogere efficiëntie in lichtopbrengst, langere levensduur en mogelijkheden om belichting af te stemmen op een specifiek gewas zijn grote voordelen, volgens specialisten van Interpolis. Zij delen keuzetips, omdat het aanbod van LED-armaturen…