Uien

Al het Uien nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Uien nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Uien nieuws

Uien herstellen zich goed na hagelschade

21-05-2019 - 0 reacties De uien die ongeveer twee weken geleden tijdens een hagelbui beschadigd raakten, herstellen zich goed. De groei blijft echter wel wat achter bij normaal.


Starten prijzen plantuien waar oude seizoen eindigt?

21-05-2019 - 0 reacties De verwachtingen voor de start van het komende uienseizoen zijn hooggespannen. Telers hebben geprobeerd te anticiperen op een tekort, en dat lijkt zich inderdaad te manifesteren. Een onzekere situatie zorgt er echter voor dat niet alle kopers in de rij staan om dure uien te kopen.


‘Pyrethroïden passen niet in weerbare teelt’

18-05-2019 - 0 reacties Een hoge virusdruk in pootaardappelen, vreterij in de bieten en hardnekkige trips in uien. Soms is er geen andere keuze dan te grijpen naar pyrethroïden, om plagen te stoppen. Door de brede werking kan dat averechts uitpakken, waarschuwen deskundigen.


Laatste vrije uien maken eindsprint

17-05-2019 - 0 reacties De laatste vrije uien zijn nu nagenoeg op. De telers die tot het absolute einde van het seizoen hebben durven wachten met verkopen, zijn beloond. De uienprijzen hebben namelijk een eindsprint gemaakt.


Laatste uien gaan voor recordprijs van de hand

16-05-2019 - 0 reacties Terwijl nu echt het eind van dit opmerkelijke uienseizoen dichterbij komt, zijn de prijzen vandaag op de beurs Emmeloord naar recordhoogte gestegen.


Hoelang blijft Duitsland aan uienexport trekken?

15-05-2019 - 0 reacties Uit de nieuwste exportcijfers blijkt dat Duitsland opnieuw de grootste afnemer is van Nederlandse uien. De vraag is echter hoelang zij die positie kunnen vasthouden, gezien het land steeds meer uien importeert van buiten Europa.


Nachtvorst remt groei van uien

13-05-2019 - 0 reacties Weekthema 20 Nachtvorst


Flinke bijstelling in exportcijfers uien

08-05-2019 - 0 reacties De uienexportcijfers van week 14 en 15 kwamen beiden ruim onder de 10.000 ton uit. Nagekomen informatie zorgt echter voor een flinke bijstelling. Hierdoor komen de cijfers in een ander licht te staan.


Wortelen zaaien met de Grimme Proair

04-05-2019 - 0 reacties De ProAir is een pneumatische precisiezaaimachine waarmee tot 270 verschillende soorten fijnzaad gezaaid kunnen worden, zoals bijv. wortelen, uien, broccoli en peper. De machine is vanaf 2 tot max. 24 zaai-elementen uit te voeren. Afhankelijk van het aantal rijen kan de ProAir met star of opklapbaar frame uitgevoerd worden. De flexibele aandrijfas zorgt voor een onderhoudsvrije aandrijving van de zaaischijf. Door de pneumatische verenkeling wordt het zaad exact in de zaaivoor afgelegd. Dankzij de unieke zaaischijf is het mogelijk tot vier rijen per zaaischijf uit te brengen. Op basis van…


Fotoserie: Arizona’s in Marknesse geplant voor nieuw pootgoed

04-05-2019 - 0 reacties In Marknesse (FL) runnen Ko Scholtens en zijn zoon Johan een akkerbouwbedrijf van 150 hectare. In het bouwplan met uien, suikerbieten, tarwe en winterpeen is er ook ruimte voor aardappelen. In totaal 60 hectare, pootgoedteelt en consumptieaardappelen.


Weinig uien zorgt voor weinig handel

03-05-2019 - 0 reacties De lijstjes van de verwerkers en handelaren met daarop telers met vrije uien, bestaan dezer dagen slechts uit enkele namen. Bij deze telers is het de laatste 2 weken dan ook rustig op het erf. Daarnaast zorgen de hoge prijzen ervoor dat de export niet bijster hard loopt.


Kartrekkers uienexport zetten stapje terug

02-05-2019 - 0 reacties Groot-Brittannië en Duitsland behoorden de afgelopen weken tot de grootste afnemers van Nederlandse uien, maar deze 2 landen hebben nu beduidend minder afgenomen. In week 15 komen de beste afnemers uit onverwachte hoek.


De wortelruggen voor de Hutspotdag worden gefreesd door Blok Agro

01-05-2019 - 0 reacties Eigenlijk ligt het voor de hand: aardappelen, uien en wortelen. Grimme heeft samen met haar dochter Asa-Lift voor al deze gewassen oogstmachines. Ook is naast het poten van aardappelen, door de samenwerking met Stanhay, het zaaien van groentegewassen via de Grimme groep mogelijk geworden. De aardappelen zijn gepoot door een Grimme GB 430, de wortelen worden gezaaid door een Stanhay en dan het rooien en inschuren... Op 11 september gaat het gebeuren bij PPO (WUR open teelten) in Lelystad. Daar worden al deze gewassen gerooid door een range aan Grimme/ Asa-Lift oogstmachines. Omdat PPO…


Chinese uienexport bereikt nieuw record

01-05-2019 - 0 reacties De grote vraag op de internationale uienmarkt heeft ervoor gezorgd dat Chinese uien niet aan te slepen waren. Ook in het eerste kwartaal van 2019 zet het land flinke exportcijfers neer. Opvallend hierin is het aandeel van Europa, waarin Nederland koploper is.


Uienpool Agrifirm scoort 41,30 per 100 kilo

30-04-2019 - 0 reacties De uien die geleverd zijn in de bewaarpool van Agrifirm brengen 41,30 euro per 100 kilo op, voor levering in week 12.


Veel belangstelling na resultaat uienpool Agrifirm

29-04-2019 - 0 reacties De bewaarpool voor zaaiuien van Agrifirm Plant komt uit op €41,30 per 100 kilo, inclusief de bewaarvergoeding. Dat is het beste resultaat sinds de start. De uien in de pool zijn tussen december en april afgezet.


De Nederlandse uien zijn bijna op

26-04-2019 - 0 reacties Er liggen momenteel nog weinig vrije uien bij de Nederlandse boeren, want het grootste gedeelte is vorige week verkocht. Er is daarom op dit moment erg weinig handel.


Winterplantuien onder acryldoek: 7 tot 10 dagen vervroegd

26-04-2019 - 0 reacties Winterplantuien vervroegen onder acryldoek werkt. Dat is de voorzichtige conclusie van uienteler Jan Stouten uit het Zeeuwse Oosterland. De uien die circa drie weken onder acryldoek hebben gestaan, zijn zeven tot tien dagen verder dan de andere uien.


A4 ligt vol met uien na ongeluk met vrachtwagens, snelweg dicht tot vijf uur

25-04-2019 - 0 reacties

Originele beschrijving

De A4 bij Bergen op Zoom ligt bezaaid met uien nadat daar donderdagmiddag tenminste twee vrachtwagens en een personenauto tegen elkaar reden. De snelweg is dicht bij Knooppunt Zoomland in de richting van België. De verwachting is dat de weg rond vijf uur weer helemaal open is, meldt Rijkswaterstaat.


Exportcijfers uien week 14 vallen tegen

24-04-2019 - 0 reacties Nadat er een aantal weken vrij constant boven de 10.000 ton geëxporteerd werd, komt het exportcijfer van week 14 weer beduidend lager uit. Wat is het resultaat?