Bouw

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Bouw. Bouw is een van de 17497 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Bouw nieuws

Dorpen rond Veluwe op slot: bouw van nieuwe huizen is ‘onmogelijk’

17-07-2021 - 0 reacties ARNHEM - Woningbouw in dorpen bij natuurgebied Veluwezoom zal in de toekomst praktisch onmogelijk zijn. Dat is het gevolg van de stikstofcrisis. Voor huizenzoekers in bijvoorbeeld Renkum en Velp heeft dat wellicht verstrekkende gevolgen.


Boeren komen woensdag mogelijk weer in actie: Zeeuwse boeren hakken zondagavond knoop door

04-07-2021 - 0 reacties ZIERIKZEE - Er komen mogelijk weer acties van de boerenactiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF). Hun pijlen richten ze dit keer op het idee om agrarisch Midden-Nederland ‘leeg te ruimen’ voor de bouw van woningen en aanleg van natuurgebieden. Zondagavond inventariseren Zeeuwse boeren of ze meedoen aan het voor komende woensdag geplande protest.


Nieuwe stikstofplannen leiden tot paniek bij boeren: 'Daar baal ik vreselijk van'

04-07-2021 - 36 reacties Voor de coronacrisis was het vaak raak en komende woensdag kunnen we ons weer opmaken voor een boerenprotest. Een nieuw advies leidt tot onrust onder de boeren. Door te focussen op gebieden waar de stikstofuitstoot nu het grootst is moet de bouw weer op gang kunnen komen.


Rechter: kabinet moet milieu-effecten windmolenparken beoordelen

30-06-2021 - 0 reacties Het kabinet heeft in de landelijke normen die gelden voor de bouw van windmolens ten onrechte geen rekening gehouden met de effecten die de molens op het milieu hebben. Die effecten moeten nu alsnog goed worden onderzocht, zo heeft de Raad van State bepaald. Het besluit van de hoogste bestuursrechter gaat over een windpark in Delfzijl, maar kan ook gevolgen hebben voor andere windenergieprojecten.


Rechter: kabinet moet milieu-effecten windmolenparken beoordelen

30-06-2021 - 0 reacties Het kabinet moet de landelijke regels voor de bouw van windmolens aanpassen. Ook de milieu-effecten die de turbines hebben op hun omgeving moeten worden beoordeeld, zo heeft de Raad van State bepaald. Het besluit van de hoogste bestuursrechter gaat over een windpark in Delfzijl, maar kan ook gevolgen hebben voor andere windenergieprojecten.


Friesland krijgt hek om wolf buiten te houden, nut wordt betwist

29-06-2021 - 5 reacties In Friesland is begonnen met de bouw van een hek om wolven te weren. Oud-commissaris van de Koningin en VVD-prominent Hans Wiegel sloeg de eerste paal in de grond bij Boijl, op de grens van Friesland en Drenthe. Maar deskundigen zijn sceptisch over het nut ervan.
Het hek is een initiatief van onder anderen schapenhouder Jehan Bouma. Hem sloeg de schrik om het hart toen hij vorig jaar een werkbezoek bracht aan het Duitse Brandenburg. Nederlandse boeren wilden daar ervaren hoe het is om schapen te houden in een gebied waar ook wolven leven, iets wat in het oosten van Duitsland al langer het geval is.
Voormalig Commissaris van de Koningin van Friesland Hans Wiegel sloeg vanochtend de eerste paal van het hek:
"Er liep zowat geen vee meer buiten", zegt Bouma. "Een schapenhouder, die net als ik duizend dieren had, had twee mensen extra in dienst om speciale hekken te plaatsen op de plekken waar de schapen graasden. En dan had hij ook nog eens 38 speciale honden rondlopen om de schapen te beschermen tegen de wolven."
Terug in Nederland verkocht Bouma bijna al zijn schapen. Hij hield er honderd over en begon na te denken over een manier om ze te beschermen tegen de wolf.
150 kilometer hek
In provincies waar wolven regelmatig gezien worden, krijgen veehouders subsidie voor de aanschaf van wolfwerende elektrische rasters. Bouma vindt het veel te omslachtig en arbeidsintensief om die rasters om elk weiland te plaatsen.
Samen met drie andere veehouders bedacht hij het wolvenhek, dat langs de hele 150 kilometer lange buitengrens van Friesland moet komen. Het hek wordt anderhalve meter hoog, en loopt aan de bovenkant schuin naar buiten. Bij wegen en andere doorgangen wordt een tunneleffect gecreëerd door het hek zo'n vijftig meter langs beide zijden van de weg te laten lopen. Het idee is dat de wolf dat te gevaarlijk vindt om doorheen te lopen.
'Juridisch onhaalbaar'
Deskundigen op het gebied van wolven en van Europees recht maken gehakt van het plan. "De wolf is een beschermd dier, en volgens de Europese Habitatrichtlijn mag je die niet bejagen of tegenhouden", zegt Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Ik begrijp de angst van schapenhouders. Maar de wolf is er nou eenmaal. Het is veel effectiever om een schapenweide te beveiligen dan een hele provincie. Er hoeft maar één lek te zijn, en de wolf is er doorheen."
Ook de provincie Friesland denkt dat het onmogelijk is om de wolf te weren. Daarnaast zijn er volgens gedeputeerde Klaas Fokkinga meer bezwaren: "Een hek om Fryslân is zowel ecologisch als praktisch niet gewenst. Denk daarbij aan de versnippering van natuurgebieden of het doorkruisen van particuliere terreinen. Maar we zien de zorgen van de veehouders. Daarom gaan we met de sector op zoek naar mogelijkheden om met de wolf om te gaan."
Bouma en zijn medestanders blijven geloven in de juridische en praktische haalbaarheid van hun plan. Via crowdfunding haalden ze 30.000 euro op voor het eerste stuk van het hek.


Bouw wolvenhek langs Drentse provinciegrens begint morgen

28-06-2021 - 0 reacties Vlak over de Drentse provinciegrens begint morgen de bouw van het 'wolvenhek'. In het Friese dorp Boijl wordt dan de eerste paal in de grond geslagen.


Gemeenteraad van Harlingen wil betere voorlichting over komst van een bio-LNG-fabriek naar de Nieuwe Industriehaven

25-06-2021 - 0 reacties Er komt een tweede voorlichtingsavond voor de Harlinger gemeenteraad om zich te informeren over de komst van een bio-LNG-centrale. Dat bevestigt de ondernemersgroep Sustainable Fuel Plant (SFP Group), die vier hectare grond in de Nieuwe Industriehaven heeft aangekocht voor de bouw van een fabriek waar vloeibaar aardgas zal worden geproduceerd.


Bedrijven Noord-Nederland willen snellere verbindingen met regio

21-06-2021 - 0 reacties GRONINGEN (ANP) - Bedrijven in Noord-Nederland willen dat de overheid investeert in snellere verbindingen met de regio. Dat staat in een nieuw visiedocument van VNO-NCW MKB Noord. De ondernemersorganisatie spoort bijvoorbeeld aan tot het realiseren van een plan als de Lelylijn, een spoorlijn tussen Lelystad en Groningen. En bouw de N33 om tot de A33 naar de Eemshaven en laat Groningen Airport Eelde een aanvulling worden op de infrastructuur, aldus de lobbyclub.


Gaat biomassa voor energie nu in de ban? Kunnen we wel zonder?

13-06-2021 - 0 reacties Is het einde van biomassa als energievoorziening nabij? Deze week besloot demissionair staatssecretaris Yesilgöz (Economische Zaken en Klimaat) om voorlopig geen nieuwe subsidies meer te geven voor het opwekken van energie uit 'houtige biomassa', daartoe opgeroepen door de vorige Tweede Kamer.
Maandag oordeelde een rechtbank dat de geplande biomassacentrale van Vattenfall in Diemen er weliswaar mag komen, ondanks protest van omwonenden en milieuorganisaties, maar het bedrijf wacht nog tot minstens 2022 voordat er gebouwd wordt. Als dat al gaat gebeuren.
Als het aan milieuorganisatie Mobilisation for the Environment ligt is het gebruik van biomassa voorbij, maar deskundigen denken dat we niet zonder kunnen.
'Een goed begin'
Het besluit om geen nieuwe subsidies te geven vindt Johan Vollenbroek een goed begin. Vollenbroek probeert met zijn actiegroep Mobilisation for the Environment de bouw van energiecentrales voor biomassa in Nederland tegen te houden. Zijn poging om de centrale in Diemen te stoppen is vooralsnog mislukt, maar hij gaat in beroep tegen dat vonnis.
En Vollenbroek put hoop uit een verklaring van bestuursvoorzitter Anna Borg van het Zweedse bedrijf, eerder dit jaar. "Als Nederlanders geen biomassacentrale willen", zei zij, "dan gaat het niet door. Wij zijn geen houtstookbedrijf, maar een energiebedrijf."
Net als veel andere milieuorganisaties heeft de actiegroep van Vollenbroek een principieel probleem met het opstoken van hout(snippers), om zo energie op te wekken. "Dat deden de Romeinen ook al. Hebben we in 2000 jaar niets beters kunnen bedenken? In landen als Roemenië en Bulgarije zit er nog logica achter, want daar wordt sowieso veel hout gebruikt in het dagelijks leven. In de zomer verzamel je het, in de winter stook je het op."
Maar Nederland is te klein voor biomassa, zegt Vollenbroek. "Alleen al de warmtecentrale van Purmerend stookt in zijn eentje al het hout op dat Staatsbosbeheer kan leveren. En dus moeten wij hout halen uit andere landen. Wij krijgen noodkreten binnen uit Baltische landen: 'Ze slopen hier hele bossen, omdat jullie zo nodig klimaatneutraal moeten doen'."
De oplossing, volgens Vollenbroek en zijn medestanders, is om al het geld en alle energie weg te halen uit biomassa en die in andere duurzame energiebronnen te stoppen, meer werk te maken van isolatie en efficiënt gebruik te maken van energie die er al is.
'We hebben geen keuze'
"De suggestie dat we iets te kiezen hebben, is een geveinsde luxe", zegt onderzoeker Bart Strengers, die zich bij het Planbureau voor de Leefomgeving bezighoudt met de toekomst van biomassa. "We hebben met elkaar afgesproken dat de hele wereld moet 'decarboniseren'. Europa in 2050 of liefst nog eerder. Als je gaat rekenen, kom je tot de conclusie dat je alles keihard nodig hebt: wind, zon, geothermie, maar ook biomassa."
Dat laatste kan in principe duurzaam, zegt Strengers. "Fossiele brandstoffen zaten miljoenen jaren in de grond. Als je die verbrandt, dan is het weg; de atmosfeer in. Maar bos groeit in principe gewoon aan. Het frame dat we oerbossen verstoken in biomassacentrales is simpelweg onjuist. Het zijn vooral reststromen uit de bosbouw, landbouw en landschapsbeheer die worden gebruikt. Duurzaamheidscriteria verbieden dat het uit biodiverse bossen komt."
Nu komt bijna 12 procent van het energieverbruik in Nederland uit duurzame bron, rekent Strengers voor. Meer dan de helft daarvan komt van biomassa, waarvan ongeveer de helft uit hout bestaat: van huishoudens met open haarden tot biomassacentrales. "Als je dat rigoureus schrapt, ben je verder van je doel."
'Toch nodig'
Bij de politieke discussie in de Tweede Kamer gaat het heel erg over emotie, zo vult Gert-Jan Nabuurs, hoogleraar Europese bosbouw aan de Wageningen Universiteit, aan. "Nederlanders denken bij biomassa al snel aan 'tropische ontbossing', maar dat is ten onrechte: het grootste deel van het benodigde hout produceert Europa zelf, zo'n 40 à 50 miljoen ton per jaar."
Voor de hele EU komt zo'n 6 à 7 miljoen ton uit de VS, zegt Nabuurs. "Maar daar is sinds de tijd van de kolonisten nauwelijks meer oerbos over. En wat er nog is, wordt met rust gelaten, want er is genoeg productiebos voor onder meer de huizenbouw."
Er groeit wereldwijd op dit moment meer productiebos dan er gekapt wordt, zegt Nabuurs. "En het grootste deel daarvan is duurzaam gecertificeerd. Er gaat misschien wel eens iets mis in het bosbeheer, maar niet op grote schaal."
Uiteindelijk is biomassa toch nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen in de komende decennia terug te dringen, zegt Nabuurs. "De Tesla's die je nu op de weg ziet, rijden gewoon op steenkool. Daar moet je geen illusies over hebben."


Vergunning megastal Diessen in orde, zegt Raad van State

11-06-2021 - 0 reacties DEN HAAG/DIESSEN - Ook de gewijzigde vergunning voor de bouw van een mega-varkenshouderij aan de Van de Veldenweg in Diessen is in orde. Dat heeft de Raad van State bepaald. Dat wil nog niet zeggen dat de jarenlange juridische strijd ten einde is, want er zijn nog meer conflicten tussen de twee buren waar procedures over lopen.


'Overcapaciteit dreigt voor Europese accufabrieken'

11-06-2021 - 0 reacties Verschillende bedrijven en autofabrikanten zijn volop bezig met de bouw van nieuwe accufabrieken in Europa. Volgens de Europese milieulobbyclub Transport & Environment (T&E) dreigt er straks echter overproductie te ontstaan als de emissienormen niet aangescherpt worden. Daarom roept men op tot strengere maatregelen.


Onenigheid over bouw van bijna 1 miljoen huizen

09-06-2021 - 0 reacties Nederland moet tot 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen om het woningtekort en daarmee de woningnood op te lossen, stelt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens een onderzoek dat ze liet uitvoeren meer geld nodig voor de bouwplannen. Woningmarktdeskundigen zetten vraagtekens bij de noodzaak van zo veel nieuwe huizen én er is discussie over ‘bouwen in het groen’.


‘Woningen bouwen in weilanden moet uit taboesfeer’

08-06-2021 - 0 reacties AMSTERDAM (ANP) - Gemeenten zullen komende jaren ook woningen moeten bouwen in gebieden die nu nog groen zijn. Met bestaande plannen kunnen er voor 2030 honderdduizenden woningen bij komen, maar niet genoeg om af te komen van het woningtekort in Nederland. Voor zeker zo'n 300.000 woningen zullen nog aanvullende bouwlocaties moeten worden gevonden, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een nieuw rapport.


Grote biomassacentrale van Vattenfall mag toch in Diemen gebouwd worden

08-06-2021 - 0 reacties De vergunningen voor de bouw van een biomassacentrale in Diemen zijn terecht afgegeven door de provincie Noord-Holland. Gedeputeerde Staten hebben volgens de rechtbank in Haarlem juist gehandeld bij het verlenen van de omgevings- en natuurvergunning omdat de biomassacentrale aan de gestelde eisen voldoet.


Varkenshouders bakken massaal hamburgers voor TU-studenten bij vegakantine: ‘Op een krop sla bouw je geen huis’

11-05-2021 - 0 reacties Dat de faculteit Bouwkunde van de TU Delft in een kantine alleen nog vegetarisch eten gaat aanbieden, maakt de tongen van zowel vleesliefhebbers als vegetariërs los. Maar als het aan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) ligt, krijgt het voedselbeleid van de TU sowieso nog een staartje. ,,Ik heb van varkenshouders al duizenden hamburgers aangeboden gekregen voor de TU-studenten.”


Start kassenbouw bij HilverdaFlorist

08-05-2021 - 0 reacties De fabriek van Bosman van Zaal in Aalsmeer heeft onlangs de complete Venlokasconstructie voor het project van HilverdaFlorist geproduceerd en deze week is uitvoerder Pierre du Pau van het kassenbouwbedrijf gestart met de bouw van het kassenproject op de hoofdlocatie van de opdrachtgever aan de Dwarsweg in de Kwakel. Het totale project bestaat uit 2,2 hectare kassen en 7000 m2 bedrijfshallen en naar verwachting zal het complex begin 2022 in gebruik worden genomen.


Google ziet af van bouw van drie grote datacenters Wieringermeer

26-04-2021 - 0 reacties Google gaat de bouw van drie grote datacenters in de Wieringermeer schrappen. Het techbedrijf heeft de achterliggende reden niet bekendgemaakt. Vermoedelijk speelt de negatieve reactie op de datacenters vanuit de omgeving mee, schrijft Medemblik Actueel.


Windmolens langs A2 bij Zaltbommel draaien in oktober

03-04-2021 - 0 reacties ZALTBOMMEL - Langs de A2 bij Zaltbommel zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de bouw van drie windmolens. De turbines gaan in oktober draaien.


Hessing start bouw nieuwe productielocatie in Greenport Venlo

01-04-2021 - 0 reacties Hessing is gestart met de bouw van een nieuwe groentenproductielocatie in Horst aan de Maas, Greenport Venlo. Woensdag werd het eerste beton gegoten, in aanwezigheid van Joost van den Akker, gedeputeerde van de Provincie Limburg, Ryan Palmen, burgemeester van Horst aan de Maas en wethouder Rudy Tegels.…