Innovatie

Volg al het nieuws over Innovatie, een van de 15056 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Innovatie nieuwsbrief.

Innovatie nieuws

Wedstrijd Beste Idee van Varkensland gaat landelijk

19-02-2019 - 0 reacties Het Beste Idee van Varkensland, een initiatief waarbij mensen een idee of innovatie voor de varkenshouderij kunnen presenteren, wordt landelijk uitgerold. Dat besloten de initiatiefnemers, Varkensartsen.nl en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON).


Zakendoen met de Verenigde Naties - Innovatie voor noodhulp en wederopbouw

15-02-2019 - 0 reacties Heeft u een innovatief product om de noodhulp en wederopbouw te verbeteren? En denkt u dat uw product geschikt is voor VN-organisaties en NGO’s? Kom dan op 28 maart naar de bijeenkomst Zakendoen met de Verenigde Naties (VN) - Innovatie voor noodhulp en wederopbouw, bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).


Henri de Jong, wethouder van Noordwijk, kijkt In de spiegel van Flower Science

15-02-2019 - 0 reacties Ik zie momenteel veel mooie dingen gebeuren. Innovatie biedt veel kansen. Kijk bijvoorbeeld naar bloemen op water telen. Daar heb je veel minder ruimte voor nodig. Sterker nog wellicht kunnen we dan ook gaan stapelen. Dat biedt mooie kansen voor de sector en de streek.


'Transitie in de visserij nodig'

14-02-2019 - 0 reacties Tammo Bult, directeur Wageningen Marine research, denkt dat het zinvol is dat minister Carola Schouten 15 miljoen heeft gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen.


Nieuwe subsidie voor aardgasvrije woningen bijna open

08-02-2019 - 0 reactiesBent u een kennisinstelling of werkt u in de bouwsector? Dan komt u in aanmerking voor de subsidie Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma's - MMIP.


Voortzetting convenant Regiocentrum Yerseke

06-02-2019 - 0 reacties Vertegenwoordigers* van onder meer de provincie Zeeland, gemeente Reimerswaal en bedrijven uit de schelpdier- en visserijsector hebben woensdag 6 februari samen met Wageningen University & Research hun handtekening gezet onder een nieuw samenwerkingsverband. Onder de naam Regiocentrum Yerseke bouwen de 13 deelnemers verder aan de verbinding tussen wetenschap en praktijk, en het opleveren van kennis en advies voor beleid en innovatie.


Informatiebijeenkomst MMIP 8 maart

05-02-2019 - 0 reacties Kom naar de Informatiebijeenkomst MMIP op 8 maart over de Meerjarige Missiegedreven Innovatie Programma's. Het subsidieprogramma richt zich op het bereiken van een aardgasvrije gebouwde omgeving. U krijgt tijdens de bijeenkomst praktische informatie over de subsidie. Ook krijgt u de gelegenheid uw projectidee te toetsen in een gesprek.


Bouw mee aan een innovatief Noordwest-Europa

29-01-2019 - 0 reactiesWilt u recycling bevorderen, duurzame productiemethoden ontwikkelen of een baanbrekende innovatie realiseren? Dien dan een projectvoorstel in bij het Europese programma INTERREG Noordwest-Europa (NWE).


Van der Sar wint IPM Award met Pyracantha Coccinea Red Star

29-01-2019 - 0 reacties De Pyracantha Coccinea Red Star van Van der Sar Plants, heeft afgelopen week de IPM Innovatie Award gewonnen. De kweker en veredelaar van de Pyracantha won de award in de categorie houtige planten.


Vanggewas zaaimachine met hoge capaciteit

25-01-2019 - 0 reacties De nieuwe innovatie van WCI(


Europese vleesproducent ondersteunt plantaardige innovatie

24-01-2019 - 0 reacties De Britse producent van plantaardige burgers Moving Mountains, heeft zijn krachten gebundeld met vleesproducent Jan Zandbergen. Samen maken zij het handelsmerk van Moving Mountains, de 'bloody’ burger, zonder vlees, beschikbaar in Europa.


Duitse regering gelooft in precisielandbouw, consumenten in betaalbare prijzen

21-01-2019 - 0 reacties De Grüne Woche, Duitslands grote landbouwbeurs, werd afgelopen weekend afgesloten met een congres. Vanuit de Duitse regering in Berlijn klonken geluiden over boeren en boerenbeleid zoals die ook vanuit Den Haag te horen zijn. Innovatie en consumenten moeten onze boeren aan een rendabele toekomst helpen. Of het beleid aansluit bij het gedrag van consumenten en de werking van markten, is de vraag.


Innovatiekracht Nederlandse boeren en tuinders voedt wereldmarkt

18-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse landbouwsector heeft in 2018 voor € 90,3 miljard geëxporteerd, een groei van 0,2% ten opzichte van 2017. Daarvan is € 65,4 miljard door Nederlandse boeren en tuinders geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens LTO Nederland bevestigen de cijfers dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector vooroploopt bij de productie van groen, gezond en gewaardeerd voedsel.

De meeste Nederlandse landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland (€ 22,8 miljard) en België (€ 10,2 miljard). Tezamen omvatten deze twee buurlanden 36% van de totale Nederlandse landbouwexport. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Nederland is de tweede landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten.

Voorlopers
“Nederland oogst wereldwijd lof voor zijn landbouwsector. Omdat we goed voedsel produceren, en omdat we dat op een duurzame manier doen. Daar mogen we trots op zijn,” aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. “Met onze export leveren we een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Het is een voedingsbodem voor innovatie. Nederlandse boeren en tuinders, maar ook de rest van de keten, zoeken dagelijks naar oplossingen rondom het klimaat, biodiversiteit en het sluiten van kringlopen. We lopen voorop, juist omdat we zo’n sterke positie op de wereldmarkt hebben.”

Miljardenexport
Nederland verdient het meest aan sierteelt (€ 6,0 miljard), zuivel en eieren (€ 4,7 miljard), vlees (€ 4,1 miljard) en groenten (€ 3,8 miljard). Bereidingen van graan, meel en melk, dranken, fruit, levende dieren en vis- en zeevruchten leverden de economie miljarden euro’s op.
Aan landbouw gerelateerde goederen, zoals machines en kassen, leveren ook veel op: € 9,3 miljard in 2018. De producenten van dit soort goederen hebben hun kennis en expertise vaak ontwikkeld op basis van jarenlange samenwerking met Nederlandse boeren en tuinders.

Innovatiekracht
De meest recente gegevens over investeringen in research & development laten een groei van 19% zien. Uit de cijfers blijkt dat de landbouwsector daarmee relatief nog meer in kennis en innovatie investeert dan het Nederlandse gemiddelde (dat in 2016 ongeveer 11% meer was dan 2014). LTO Nederland is betrokken bij verschillende onderzoeksprogramma’s, zoals Beter Bodembeheer, Duurzame Zuivelketen, en een aantal projecten gericht op de relatie tussen gezonde dieren en gezonde mensen onder de noemer OneHealth.

Duurzame landbouw
Nederlandse boeren en tuinders kijken naar de toekomst. Door zuinig om te gaan met hulp- en grondstoffen, een gezonde bodem te stimuleren, energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld in het Deltaplan Biodiversiteit, een brede maatschappelijke beweging die met een unieke aanpak aan natuurherstel in Nederland werkt. En de inzet van boeren en tuinders bij de klimaatonderhandelingen, waarbij de sector een besparing van 6,5 Mton CO2 denkt te kunnen behalen – meer dan de taakstelling vanuit de overheid. Dit sluit aan bij de kringloopvisie van minister Schouten, die ze ook uitdroeg bij de presentatie van de exportcijfers tijdens de Grüne Woche, de jaarlijkse grote internationale landbouwbeurs in Berlijn.


Nederlands eerste 100% circulaire waterzuivering een feit

16-01-2019 - 0 reacties Een traditionele waterzuivering oogt niet en ruikt onaangenaam. Maar eenmaal binnen in de kas van de Biomakerij van Abdij Koningshoeven verbazen het fraaie decor van subtropische planten en het aangename klimaat. De innovatie, ontwikkeld in samenwerking met Waterschap De Dommel, zuivert op ingenieuze wijze jaarlijks 70 miljoen liter bierbrouwerijafvalwater dat ter plekke wordt hergebruikt. De lokale kringloop sluit. Een mooie toekomst voor opschalen is nabij. Dit artikel is verschenen in VMT 15 van 14 december 2018.


Han de Groot directeur VPN

16-01-2019 - 0 reacties Belangenbehartiger van de potgrond- en substraatsector VPN heeft per 1 januari van dit jaar Han de Groot aangesteld als directeur. Als directeur VPNzal hij een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse substraatsector. De sector heeft ambities op belangrijke terreinen als duurzaamheid, innovatie en productkwaliteit.


Arla investeert miljoenen in innovatiecentrum

14-01-2019 - 0 reacties Arla Foods laat weten dat het ruim €36 miljoen investeert in het opzetten van een innovatiecentrum, waar de producten worden ontwikkeld en verbeterd. Het idee komt voort uit de nieuwe visie van Arla, waarin het zegt een van de leiders op het gebied van innovatie te willen worden.


Goede oogst aan wensen en ideeën voor akkerbouw

11-01-2019 - 0 reacties Brancheorganisatie Akkerbouw heeft ruim negentig projectideeën en bijna veertig wensen ontvangen voor kennis en innovatie.


Horizon 2020 financiering voor 17 innovatieve Nederlandse scale-ups

07-01-2019 - 0 reactiesHet Horizon 2020-programma van de Europese Commissie stimuleert innovatie binnen het mkb met een speciaal mkb (SME) instrument.


De best off Güttler leidend in bodemstructuur

04-01-2019 - 0 reacties De best off Güttler leidend in bodemstructuur. Al meer dan 30 jaar is Güttler de innovatie marktleider op het gebied van bodemstructuur. Dat bewijzen onze producten en de grote hoeveelheid patenten. Uw wensen in de akkerbouw en veehouderij staan daarbij op de eerste plaats. Ons gezamenlijke doel is: langdurig hoge opbrengsten met een maximale efficiëntie en het beste voor uw bodem.


Victus Participations neemt Enrico-Glasbest over

02-01-2019 - 0 reacties Victus Participations heeft op 21 december 2018 Enrico-Glasbest overgenomen van Karmijn Kapitaal. De investering en het netwerk van Victus gaan Enrico-Glasbest helpen het business-plan te realiseren en de ingezette groei voort te zetten. Die groei komt vooral uit continue productontwikkeling, innovatie en ondernemerschap. Daarnaast wordt nadrukkelijk gekeken naar acquisities.