Gras

Gras nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gras nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gras nieuws

Partij voor de Dieren wil maaiverbod in Leiden tijdens droge periodes

02-06-2020 - 0 reacties De Partij voor de Dieren dringt er bij het Leidse stadsbestuur op aan om niet te maaien tijdens periodes van grote droogte. Volgens fractievoorzitter Martine van Schaik kan het huidige intensieve maaibeleid schadelijk zijn voor het gras en de biodiversiteit.


Vers gras voorlopig geen optie voor Heracles Almelo

02-06-2020 - 0 reacties Mede door de coronacrisis is vers gras op Erve Asito voorlopig geen optie. Heracles Almelo wil niet 'bij de gemeente aankloppen om te overleven’.


Natuur niet maakbaar? Echt wel. Vlijmens Ven breekt records

30-05-2020 - 0 reacties VLIJMEN - Het Vlijmens Ven bestond een jaar of vijf geleden nog grotendeels uit gras en mais. Nu al is het een plantaardig walhalla. In een vak van negen vierkante meter vonden onderzoekers meer plantensoorten dan waar ook in Nederland.


Slagmaaier B.A.B. BAMPS vs klepmaaier

29-05-2020 - 6 reacties Wij zijn in bezit van een slagmaaier van merk B.A.B. BAMPS (professionele machine). Thans zouden wij deze slagmaaier willen vervangen door een (verstek)klepelmaaier. Met de slagmaaier maaien wij in de plantages tussen de fruitbomen (dus ook kleinhout wordt ermee gemaaid) en weides uitbloten. Met de klepelmaaier zouden we hetzelfde gaan doen, enkel daar zouden we dan ook nog grachten en taluds mee willen maaien. Is het nuttig om de slagmaaier aan te houden of niet? Kan iemand het verschil uitleggen van slagmaaier vs klepelmaaier? Is het maaibeeld van een slagmaaier mooier dan dat van een klepelmaaier? Graag alle relevante informatie, waarvoor alvast bedankt!


Eerste gras in Noord-Holland verwerkt tot duurzaam dooimiddel

26-05-2020 - 0 reacties De temperatuur daalt voorlopig niet meer onder nul, maar toch wordt er in de Grass2Grit-fabriek in Broek op Langendijk hard gewerkt aan een nieuw dooimiddel.


In onze straat sloeg dé wolf toe: ‘Er was een heel bloedspoor, mama.’

25-05-2020 - 0 reacties Als wij met de hond wandelen, móeten we van de kinderen altijd even naar de lammetjes om de hoek, schreef ik nog geen week geleden op dit plekje. Het gaat om een stuk gras op hemelsbreed hooguit een paar kilometer van Hedikhuizen, waar een wolf in een week tijd tientallen schapen doodbeet. Maar dat dat beest écht hier zou komen… In ónze straat, nota bene aan de rand van een speeltuin en nieuwbouwwijk waar de afgelopen jaren honderden huizen de grond uit zijn gestampt.


Grasland krijgt steeds meer waarde op melkveebedrijf

21-05-2020 - 20 reacties Het grasseizoen is enkele weken geleden geopend. Vele boeren hebben inmiddels de eerste snede van het land gehaald, of hebben het op de planning staan. Agnes van den Pol-van Dasselaar, lector grasland en beweiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten, vertelt in deze column waar de kracht van gras ligt.


Eerste snede zorgt voor verwarring op voermarkt

12-05-2020 - 22 reacties In delen van het land zit de eerste snede inmiddels in de kuil, terwijl op andere plekken het gras nog niet gemaaid is. Veel handelaren vinden het moeilijk om een eenduidig prijskaartje aan kuilgras te hangen, omdat er veel factoren meespelen. De overige voerprijzen blijven relatief stabiel, op de stroprijs na.


‘Alles droogde vlot’ bij inkuilen in Molkwerum

11-05-2020 - 0 reacties Zo’n 31 ha gras werd er eind vorige week ingekuild op het melkveebedrijf van Jan en Marjan Visser-Dijkstra in Molkwerum (FR).


Grasmaaiende schapen worden heuse attractie: 'mensen vinden het leuk'

01-05-2020 - 0 reacties ZUTPHEN - De gemeente Zutphen zet dit jaar niet alleen hun grasmaaiers in om het gras kort te houden, ook mogen schapen het werk doen. Het zorgt niet alleen voor kortgewiekte perkjes maar ook voor een heuse bezienswaardigheid.


Boeren knappen gras Malieveld op dat sneuvelde bij boerenprotesten

29-04-2020 - 0 reacties Het gras van het Malieveld in Den Haag is vandaag hersteld door een aantal agrarische bedrijven. Aan de randen van het veld is de grond geëgaliseerd en nieuw gras ingezaaid.
Het gras wordt kosteloos vervangen. "Dit gebeurt met gras dat goed tegen schaduw kan, want de randen worden omringd door bomen", zegt Hans van Hoogland van agrarisch bedrijf Lemken uit Zeewolde tegen Omroep West.
Het grasveld raakte afgelopen najaar beschadigd toen boze boeren en bouwers met tractoren en zwaar bouwmaterieel op het Malieveld protesteerden tegen het stikstofbeleid. Volgens Staatsbosbeheer raakten de stroken onder de bomen aan de rand van het veld het zwaarst beschadigd.
Een eerste opknapbeurt vond afgelopen november al plaats, maar het herstel van de randen moest volgens een Staatsbosbeheer-woordvoerder wachten tot "groeizaam lenteweer".
Den Bosch
In Den Bosch hebben boeren nieuw gras ingezaaid bij het provinciehuis. Ook daar raakte het grasveld vorig jaar beschadigd tijdens boerenprotesten. "We hebben er nogal een rotzooi van gemaakt tijdens de staking, dus gaan we dat nu opknappen", vertelt Luuk Jennissen uit Den Dungen aan Omroep Brabant.


Jan Bakker uit Dronten en Vd Put uit Oosterwolde in het gras

25-04-2020 - 0 reacties In actie Claas Jaguar 940 en Fendt 826, 724,Claas,John Deere,Veenhuis en Kaweco


Boeren zaaien gras en bloemen: minder gewasbescherming nodig

22-04-2020 - 0 reacties De akkers van honderd boeren krijgen gras en bloemen aan de rand van het land. Daardoor gebruiken de boeren minder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om 400 kilometer akkerrand in het gebied van waterschap Hunze en Aa's.


Minder eiwit in gras door droogte

17-04-2020 - 20 reacties De droogte van de laatste weken uit zich ook in de graskwaliteit. Met name op droge zandgronden wordt minder stikstof opgenomen. Dat zorgt voor minder eiwit in het gras en een lager ureumgetal bij beweiden.


Boer Bart (36) heeft zijn eigen stukje natuur: ‘Hier kom ik helemaal tot rust'

17-04-2020 - 0 reacties Bart Goudeseune (36) kocht van zijn spaarcenten een stuk weiland waar twee paarden op stonden te grazen. Omringd door platgeslagen akkers en industrie floreert op dat voormalige stuk gras nu een wild begroeide biodiversiteitsweide. 'Ik wil hier de bomen oud zien worden.'


Vredo Doorzaaimachine - Ideale rij afstand doorzaaien gazon

16-04-2020 - 20 reacties Hallo,

Ik heb zelf een klein bedrijfje met 2 wielige tuintractoren voor de tuinen.
Nu krijg ik naast volledig opnieuw inzaaien van gazonnen steeds meer de vraag om een gazon door te zaaien.
Nu is er voor een 2 wielige trekker geen passende doorzaaimachine.
Nu ben ik van plan er een zelf te bouwen met een goedde kennis van mij.
Het moet een eigen aangedreven machine worden dus niet met een roterende as maar met snijschijven.
Hier op komt dan een bak die het zaad direct in de sleuven aflegd.
Voor de bouw van de machine heb ik al het een en het ander op papier staan.
Alleen nu vraag ik mij af wat is de ideale zaaiafstand onderling?
Volvelds het zaad in de grond wil niet.
Ook een prikrol zie ik niet zitten.
7cm is in mijn ogen te veel.
4 a 5 cm onderlinge afstand lijkt mij het meest ideale, wat is julie mening hier over?
Groeten maik


Weinig regen, meer verdamping: droogte leidt in natuur tot brandgevaar

10-04-2020 - 0 reacties Liefst vier keer moest de brandweer vannacht uitrukken op de Veluwe om bos- en heidebranden te blussen. Eerder deze maand woedden ook in andere gebieden natuurbranden. In Drenthe was het in korte tijd drie keer raak, ook Groningen en Twente moesten het ontgelden.
Sinds gisteren geldt in vrijwel heel Nederland een verhoogd risico op natuurbranden, blijkt uit de risicokaart van de brandweer. Van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's is in 21 regio's 'fase 2' van kracht, waarin een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. De overige vier veiligheidsregio's registreren het natuurbrandrisico niet.
In fase 2 is het risico op uitbreiding van een brand groter dan in fase 1, legt Margreet Zoer uit, landelijk coördinator natuurbrandbeheersing bij de brandweer. "Die fase is vooral bedoeld als extra waarschuwing aan mensen in de natuur: let op als je daar bent. Mocht er brand ontstaan, dan verspreidt die zich sneller."
Het is nog niet duidelijk hoe de branden op de Veluwe vannacht zijn ontstaan, de brandweer doet daar nu onderzoek naar. "Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vier branden in één nacht in een vrij beperkt gebied, dat is opvallend", zegt Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Maar het is ook voorjaar, de kans dat een natuurbrand ontstaat is in dit seizoen vrij groot."
Bekijk hier beelden van de brand op de Veluwe vannacht:
De brandweer waarschuwde afgelopen zondag al voor branden in bossen en op de heide, als gevolg van de aanhoudende droogte. Maar hoe zit dat? Hadden we dit jaar niet de op een na natste februarimaand ooit?
Hydroloog en 'waterboswachter' Rob van Dongen van Staatsbosbeheer snapt dat dat tegenstrijdig klinkt. "Maar we hebben de afgelopen drie, vier weken geen regen van betekenis gehad en veel zon. Bovendien stond er de eerste weken veel wind. Dat betekent dat water sneller verdampt, waardoor de bovengrond, de eerste centimeters van de bodem, vrij snel uitdroogt."
Bladeren
Vooral hoger gelegen gebieden in Nederland hebben daar last van, zegt Van Dongen, omdat het grondwater daar dieper ligt. "De bodem is dan echt afhankelijk van hangwater: het water dat blijft hangen na neerslag."
Als het een tijdje niet regent, kan dat dus vrij snel tot uitdroging van de bovengrond leiden. En dat het risico op natuurbranden juist in het voorjaar zo groot is, hangt ook samen met het groeiseizoen, vertelt de waterboswachter. "De bomen en planten krijgen weer bladeren en onttrekken dan water uit de bodem. Die wordt daardoor sneller droog."
Remmende trein
Overigens ontstaan de meeste natuurbranden, naar schatting zo'n 90 procent, door menselijk handelen, bewust of onbewust. Bijvoorbeeld een weggegooide sigarettenpeuk of een nog warme uitlaat van een auto die in hoog gras geparkeerd staat. "Maar ook een remmende trein kan al een natuurbrand veroorzaken", zegt landelijk coördinator Margreet Zoer. "Soms komen daar vonken vanaf, bij droge vegetatie kan dan brand ontstaan."


Lekker naar buiten en los gaan in de tuin van Wilhelmien: ‘En ze kunnen ook nog kalfje aaien’

10-04-2020 - 0 reacties GEFFEN - Het is een fikse tuin, die van Wilhelmien van Dijk aan de Vreestraat in Geffen. Met een trampoline, een klimtoestel met een glijbaantje eraan vast, een paar schommels, en heel veel gras.


Schapen als duurzame grasmaaier in gemeente Tynaarlo

04-04-2020 - 0 reacties Zo'n honderd schapen grazen vredig onder de oude eiken bij het gemeentehuis in Vries. Het is slechts een deel van de kudde waarmee schaapherder Nico Buitenkamp ecologisch en duurzaam het gras 'maait'.


Mais in permanent gras interessant

25-03-2020 - 0 reacties Telen van mais in een permanente grasmat geeft duidelijk hogere opbrengst.