Gras

Gras nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Gras nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Gras nieuws

Veehouder Gras: ‘Reinigen van melksysteem wekte chemische reactie op’

06-02-2020 - 0 reacties Het reinigen van het melksysteem liep voor de Friese melkveehouder Herman Gras (35) uit Doniaga liep onlangs bijna verkeerd af. Het zuur was onbedoeld in het reservoir blijven zitten.


DLV: maak werk van bemestingsplan

09-01-2020 - 0 reacties DLV Advies benadrukt het belang van het tijdig klaarmaken van een bemestingsplan voor de eerste snede gras.


Vijf jaar studie Vruchtbare Kringloop Overijssel: 'Minder ammoniakuitstoot, hogere opbrengst bodem, gewas en koe'

19-12-2019 - 5 reacties Minder ammoniakuitstoot, meer melkopbrengst per koe en meer kennis van de bodem en dus hogere opbrengsten van gras en gewas en een gezonde bodem. Dat is in het kort de uitkomst van het vijfjarige project Vruchtbare Kringloop Overijssel.


20 procent meer gras door peilgestuurde drainage

10-12-2019 - 0 reacties Peilgestuurde drainage kan soelaas bieden. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van studenten van Terra MBO Meppel op het demonstratiebedrijf 'Boeren met bodem en water' van maatschap Neppelenbroek bij Zuidwolde. De grasproductie lag dit groeiseizoen 20 procent hoger.


Hoe onze foie gras dwangvoeren uit de wereld kan helpen

20-11-2019 - 0 reacties Twee weken geleden bezetten een zeventigtal activisten van Animal Resistance het enige foie grasbedrijf in Vlaanderen. Als gevolg van hun actie stierven 180 eenden van de stress. Vorige week bezette de organisatie ook restaurants die foie gras serveren. Die dierenrechtenorganisatie bekommert zich over het dierenwelzijn. Hun focus op het enige foie grasbedrijf in Vlaanderen getuigt echter van een zeer kortzichtige visie en een gebrek aan voeling met de sector, schrijft Lode Haest in een opiniestuk.


Activisten bezetten Vlaamse foie-gras-boerderij

09-11-2019 - 0 reacties Zeker tien dierenrechtenactivisten hebben zichzelf vastgeketend aan kooien met eenden in een foie-gras-boerderij in West-Vlaanderen. Ze protesteren daarmee tegen de leefomstandigheden van de eenden, waarvan de lever wordt vetgemest voor de delicatesse foie gras.


New York doet foie gras in de ban

31-10-2019 - 0 reacties Het van oorsprong Franse gerecht foie gras is binnenkort taboe in de Amerikaanse stad New York. De gemeenteraad ging woensdag akkoord met een verbod vanaf 2022 voor de verkoop van foie gras in restaurants, supermarkten en speciaalzaken.


Fluisterstil het gras maaien met een 'mean green mower'

30-10-2019 - 0 reacties BURGUM - Groenbedrijven zijn de hele dag bezig met de natuur. Maar voor het onderhoud is lawaaiig en vervuilend materieel nodig. Vreemd, vindt Mark van der Wal. Hij zocht en vond een alternatief voor de grasmaaier op diesel.


Een goede laatste snede gras oogsten

21-10-2019 - 0 reacties Om de grasopbrengsten van 2019 nog een beetje op peil te brengen, moet de laatste snede van uitstekende kwaliteit zijn. De neerslag van de laatste weken was hard nodig, maar maakt het moeilijker het juiste moment te vinden voor het maken van kwaliteitskuilvoer. In dit artikel less je enkele tips.


Deze boerderij draait niet om koeien, maar om gras

18-10-2019 - 0 reacties Een melkveehouderij draait voornamelijk om de koeien en de melk die ze geven. Maar boer Tom Keuper uit Megchelen doet het net even anders.


Amsterdamse boeren: ‘Ons gras neemt ook stikstof op’

18-10-2019 - 0 reacties Amsterdamse boeren zijn het eens met de demonstrerende boeren.


Demonstratie doorzaaien in Drenthe met Guttler

18-10-2019 - 0 reacties Zo'n 15 boeren waren onlangs in het Drentse Zeijen afgekomen op een demonstratie ‘doorzaaien’. Het was de bedoeling dat klaver werd gezaaid in grasland. Volgens de aanwezigen was het gras echter te lang voor een goed resultaat. Maar dit deed aan de demonstratie weinig af. Arjan Suurd van Roeters landbouwmechanisatie trok de machinecombinatie met een Fendt 211 met 115 pk. Het belangrijkste bij het afstellen is, volgens Koen Dieker van Guttler, dat je weet wat je gaat doen; wat moet er precies uit en hoe hard wil je rijden? Besloten wordt hier af te stellen op middel-agressief. De…


Kaligehalte in vers gras naar zeldzaam hoog niveau

15-10-2019 - 0 reacties De regen die de laatste tijd valt, in combinatie met een zacht najaar, leidt er toe dat er veel stikstof in de bodem mineraliseert. Bovendien blijkt dat naast het stijgende eiwitgehalte ook het kaliumgehalte toeneemt tot hoogtes die niet vaak voorkomen.


Middelenleverancier mag aansprakelijkheid voor verkeerd advies terugdringen tot factuurbedrag

15-10-2019 - 0 reacties Een gewasmiddelenleverancier mag gewasschade en vervolgschade via de algemene voorwaarden uitsluiten in zijn aansprakelijkheid. Dat betekent dat middelenleverancier zijn aansprakelijkheid voor verkeerd advies mag beperken tot het factuurbedrag. Dat blijkt uit een uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak van een aardbeienteler die na gebruik van een middel tegen gras op de paden een lagere vruchtopbrengst zag en misvormde vruchten. Dat het bestrijdingsmiddel een werking had op de bloemvorming was bij de leverancier niet bekend. Een medewerker adviseerde de teler dat het middel veilig was.


Vakblad Veeteelt gaat op zoek naar 'beste graslandboer'

09-10-2019 - 0 reacties Veeteelt, een vakblad voor rundveehouders, gaat op zoek naar ‘de beste graslandboer van Nederland en Vlaanderen’. Een weide ziet altijd groen, maar het ene gras is het andere niet. Dat wordt meteen duidelijk wanneer je de zeven genomineerden overloopt. “In onze beoordeling bekijken we of de visie die de ondernemer heeft op grasland ook op zijn bedrijf goed tot uiting komt in vakmanschap, passie en duurzaamheid”, zegt de juryvoorzitter. Via de Veeteelt-website kan iedereen zijn stem uitbrengen, bijvoorbeeld voor de enige Vlaming onder de genomineerden. “Het gras van natuurgronden wordt gezien als een afvalproduct. Mijn koeien van het Kempische roodbonte dubbeldoelras brengen dat zo goed mogelijk tot waarde”, vertelt bioboer Kurt Sannen uit Diest.


Fotoserie: Flexibel gras oogsten met eigen mechanisatie

09-10-2019 - 0 reacties Na het extreem droge 2018 hoopte melkveehouder Robbert Remmelink dit jaar de grasvoorraad weer wat aan te vullen. ‘Helaas zitten we hier in Doetinchem dit jaar weer met een flink neerslagtekort.’ Robbert wist de groei desondanks in zijn gras te houden.


'Kringlooplandbouw nog enorme uitdaging'

07-10-2019 - 0 reacties Het is maar de vraag of in Nederland alle landbouw, zoals het kabinet dat wil, in de toekomst betaalbaar volgens de principes van de kringlooplandbouw kan plaatsvinden.
Het kabinet wil dat in 2050 alle landbouw daaraan voldoet. Maar een kritisch rapport van een taskforce, dat vandaag verscheen, plaatst kanttekeningen bij de financiële haalbaarheid daarvan.
Omdat het helemaal niet gezegd is dat het in landen om ons heen ook de duurzame-en kringloopkant opgaat, zouden boeren financieel behoorlijk de dupe kunnen worden als ze wel aan de eisen proberen te voldoen, maar niet genoeg verdienen. Flinke investeringen zijn onontkoombaar, aldus de taskforce. Niet alleen door de overheid, maar vanuit de hele keten.
Boeren moeten dus in de toekomst zoveel mogelijk gras en ander voer uit de directe omgeving van de boerderij gebruiken - in plaats van dat uit Zuid-Amerika te halen.
Er moet zo min mogelijk worden weggegooid en er mag geen schade aan natuur en milieu worden toegebracht. Ook moet de mestproductie beperkt blijven tot wat je op je eigen land kwijt kunt.
In praktijk betekent dat voor veel boeren dat ze flinke investeringen moeten doen.
Volgens de Taskforce is het internationale speelveld daarbij verre van gelijk.
Daardoor ontkomt de overheid er volgens het advies niet aan om een "transitiefonds" op te richten.
Het kabinet nam de wens om in 2050 op kringlooplandbouw overgeschakeld te zijn op in het regeerakkoord. Vorige week kondigde het kabinet ook aan om in het kader van het terugdringen van de uitstoot van stikstof, met een uitkoopregeling te komen voor boeren die willen stoppen.


Herfst startpunt reparatiebemesting

02-10-2019 - 0 reacties Elke bodem is de basis voor een goede opbrengst en kwaliteit van gras. De chemische, biologische en fysische eigenschappen van de bodem bepalen de voorwaarden om grasgroei mogelijk te maken.


'Opbrengst was in loop van zomer steeds slechter'

02-10-2019 - 0 reacties Op het melkveebedrijf van Manfred Keuper in De Heurne, in de Achterhoek, bleef de groei van het gras vanaf het voorjaar achter. In de zomer stopte de groei helemaal.


Nu doorzaaien of afwachten?

30-09-2019 - 0 reacties Na de relatief droge zomer begint het verdroogde gras zich aardig te herstellen. Maar is het herstel van een deels verdroogde grasmat voldoende? Hoe weeg je af of je nu moet doorzaaien of dat het gras zich vanzelf herstelt?