Graan

Graan nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Graan nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Graan nieuws

Extreem hoge prijzen voor graan, maar biertje blijft voorlopig betaalbaar

10-05-2021 - 0 reacties Moeten we binnenkort meer betalen voor ons biertje met bitterbal? Dat hangt ervan af, en dan vooral van het weerbericht.


De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China

28-02-2021 - 0 reacties Blockchaintechnologie en gezichtsherkenningstechnologie bij varkens en kippen met stappentellers. Chinese techreuzen als Alibaba, JD en Huawei verdringen zich om boerderijen te veranderen in hightechondernemingen.
In het dorpje Baoxianlan, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Peking, is zo'n coöperatie te vinden. Een zogenaamde blockchainkippenboerderij: een initiatief van JD, één van China's grootste internetreuzen. Elke dag worden er meerdere foto's van de kippen geüpload op een platform dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, laat projectleider He Xiaofei zien. "Zo kunnen consumenten via hun telefoon zien hoe onze kippen zijn grootgebracht."
JD werd groot met e-commerce. Naast online shoppen beschikt het over een gigantisch logistiek netwerk voor pakketbezorging, biedt het cloud- en betaaldiensten aan en heeft het haar eerste stappen in de gezondheidszorg gezet. Ook blockchainkippenboerderijen werden aan het rijtje toegevoegd. "We doen dit nu zo'n twee jaar", vertelt He.
"Taart komt niet uit de lucht vallen", valt te lezen op een grote propagandabanner in het dorpje. "Stroop de mouwen op", staat erachter, vergezeld van een foto van partijbaas en president Xi Jinping. Zoals zoveel mensen van zijn generatie kan de 60-jarige boer Wang Aihua die boodschap onderschrijven.
Als kind maakte hij de 'Grote Sprong Voorwaarts' mee. Plannen van toenmalig leider Mao Zedong om grootschalige hervormingen in de landbouw door te voeren liepen uit op een faliekante mislukking. "Het leven was zwaar", blikt Wang terug. Tientallen miljoenen mensen kwamen om het leven. "We hadden veel te weinig om onze buik rond te eten." Die tijd is voorbij. Wang, met de revolutionaire voornaam "houd van China", is toegetreden tot de coöperatie die de 'blockchainkippenboerderij' in zijn dorp leidt.
Correspondent Sjoerd bezocht een blockchainboerderij:
Na een serie van voedselschandalen zijn Chinese consumenten wantrouwend. Eieren en vlees worden niet zelden ten onrechte verkocht als vrije uitloopkippen. "Bij ons weten ze zeker dat de kip die ze kopen betrouwbaar is", meent projectleider He. "Groen, gezond en veilig", noemt hij het.
Naast JD zijn bedrijven als Alibaba, Netease en recentelijk ook Huawei de stal in gedoken. Laatstgenoemde zag, na Amerikaanse handelsbeperkingen, de internationale smartphoneverkopen ineenstorten. Huawei wil haar technologie inzetten om de gezondheid van varkens te monitoren, waarbij onder meer gekeken wordt naar gewicht, voedsel en beweging. Gezichtsherkenningstechnologie zou de individuele varkens van elkaar moeten kunnen onderscheiden, en eventuele problemen in een vroegtijdig stadium moeten kunnen registreren.
Modernisering
Naast het veiliger maken van voedsel, moet de toepassing van technologie vooral ook leiden tot een efficiëntieslag op het Chinese platteland. Nu nog is China afhankelijk van zo'n 200 miljoen veelal kleinere boerderijen. Soms hebben ze niet veel meer dan een paar kippen, varkens of koeien in de voortuin, vaak geleid door oudere plattelandsbewoners. "Projecten als deze helpen om de Chinese agricultuur te moderniseren en verder op te schalen", zegt He. Naast de veeteelt wordt de technologie ook ingezet bij het verbouwen van groenten, fruit en graan, al liggen de marges daar lager.
Projecten als die van JD in Baoxianlan kunnen rekenen op stevige overheidssubsidies, boeren krijgen goedkope leningen. Onder Xi Jinping heeft zelfvoorziening topprioriteit gekregen. "China moet zijn eigen rijstkom stevig vasthouden", stelde hij eerder.
Geen voedselverspilling meer
Afgelopen zomer nog werd om diezelfde reden een campagne gelanceerd waarin werd opgeroepen geen voedsel te verspillen. Overstromingen in het zuiden en droogte in het noorden hadden de kwetsbaarheden van de Chinese voedselketen nog maar eens blootgelegd. Ook de varkenspest, de vogelgriep en Covid-19 leidden tot grote prijsschommelingen.
Minder mensen in de stal is sindsdien het devies, iets dat bij de blockchainboerderij in Baoxianlan aardig lukt. Slechts enkele mensen mogen, na grondige desinfectie, in de buurt van de kippen komen. De toegepaste technologie hier relatief eenvoudig. "We zijn nog volop in ontwikkeling", zegt He daarover.
Stappentellers die eerder bij de kippen werden gebruikt zijn er inmiddels weer afgehaald. "We weten nu dat ze ongeveer 10.000 stappen per dag zetten. Over 100 dagen komt dat uit op 1 miljoen", glimlacht hij. Boer Wang, die binnen de coöperatie meehelpt bij het schoonhouden van het terrein, gelooft het allemaal wel. "Ik begrijp niet zoveel van al die hoogwaardige technologie", lacht hij. "Maar het leven is echt een stuk beter geworden. We hebben meer geld om uit te geven."


Neerslaggebrek groter risico voor EU graanoogst dan gevolgen koudegolf

23-02-2021 - 0 reacties Het EU instituut JRC-Mars verwacht weinig uitwintering in wintergranen in de belangrijke Europese teeltgebieden. Dat is te vooral te danken aan het sneeuwdek. De bodemvochtreserve in sommige landen is wel een bedreiging voor de ontwikkeling van wintergranen. Door: Erik Colenbrander In Noord-Frankrijk vroor het geen enkele nacht streng. Maar in Zuid-Zweden, Denemarken, Noord-en Oost Duitsland, […]


Potentiële voedselcrisis in China na droogte en heftige regenval

17-08-2020 - 0 reacties De bezorgdheid over het graanaanbod van China neemt dit jaar toe, ondanks de overheidsgaranties dat de zomeroogst op 'een historisch hoogtepunt' stond. De productie is getroffen door droogte en zware regens en veel boeren hamsteren gewassen in de verwachting dat de prijzen zullen blijven stijgen vanwege het lage aanbod, zeggen de handelaren. De overheid is een campagne gestart om foodwaste tegen te gaan.


De Graanrepubliek: 'We streven zowel naar biodiversiteit als naar de herwaardering van oergranen'

09-08-2020 - 0 reacties Er is een nieuwe republiek ontstaan in Oost-Groningen. Geen opstand tegen het grootkapitaal en vorstenhuis, maar een duurzame ode aan het graan dat hier al eeuwen manhaftig in de wind wuift. Met boeren, bakkers en brouwers.


Karma Shoarma: we willen grootste kebabmerk ter wereld worden

17-07-2020 - 0 reacties Shoarma, of zoals ze buiten Nederland zeggen: kebab, kun je overal ter wereld krijgen, maar veel merken zijn er niet. Daar willen ze bij Karma Shoarma wat aan doen, met 100 procent plantaardige shoarma van knolselderij en graan. Het bedrijf wil horeca en supermarkten in binnen- en buitenland veroveren.


Slagmaaier B.A.B. BAMPS vs klepmaaier

29-05-2020 - 6 reacties Wij zijn in bezit van een slagmaaier van merk B.A.B. BAMPS (professionele machine). Thans zouden wij deze slagmaaier willen vervangen door een (verstek)klepelmaaier. Met de slagmaaier maaien wij in de plantages tussen de fruitbomen (dus ook kleinhout wordt ermee gemaaid) en weides uitbloten. Met de klepelmaaier zouden we hetzelfde gaan doen, enkel daar zouden we dan ook nog grachten en taluds mee willen maaien. Is het nuttig om de slagmaaier aan te houden of niet? Kan iemand het verschil uitleggen van slagmaaier vs klepelmaaier? Is het maaibeeld van een slagmaaier mooier dan dat van een klepelmaaier? Graag alle relevante informatie, waarvoor alvast bedankt!


Twentse whiskystokers schakelen over op handalcohol: ‘Krijgen zoveel aanvragen, gekkenwerk’

21-03-2020 - 0 reacties VROOMSHOOP - Van hun eigen graan maken ze whisky, jenever en likeur. Maar die business staat voor Lisanne Benus en haar man Christian Broekhuizen nu even op een lager pitje. Handalcohol is nu corebusiness. „We krijgen zoveel aanvragen binnen van zorginstellingen, het is gekkenwerk.”


Weerbericht: Zelfs in 74/75 was het niet zo boterzacht en drijfnat

14-02-2020 - 0 reacties In februari al mest uitrijden in wintergraan en op grasland. Vorig jaar gebeurde dat en ook dit jaar zou het qua beginontwikkeling van het graan en de temperatuursom zeker kunnen.


Oldambt blijft de graanschuur van Nederland

21-10-2019 - 0 reacties Het Oldambt staat van oudsher bekend om zijn grote boerderijen en de grote oppervlaktes graan. Er is echter meer melkvee gekomen en akkerbouwers stappen over op andere, intensievere teelten. Desondanks blijft het Oldambt de graanschuur van Nederland.


Oldambt blijft de graanschuur van Nederland

21-10-2019 - 0 reacties Het Oldambt staat van oudsher bekend om zijn grote boerderijen en de grote oppervlaktes graan. Er is echter meer melkvee gekomen en akkerbouwers stappen over op andere, intensievere teelten. Desondanks blijft het Oldambt de graanschuur van Nederland.


'Vervangen soja in vleeskuikenvoer leidt tot hogere druk op milieu'

27-09-2019 - 0 reacties Vervangen van soja in het vleeskuikenvoer door andere grondstoffen zoals zonnebloem, raap, lupine, graan of vismeel leidt tot een hogere druk op het milieu.


Tarweoogst Noord-Amerika eindigt nat

23-09-2019 - 0 reacties In Noord-Amerika is de oogst van zomertarwe nog lang niet overal ten einde. Zowel in diverse noordelijke staten van de Verenigde Staten als in sommige Canadese provincies moet nog veel graan geoogst worden. Aanhoudend nat weer heeft gevolgen voor de kwaliteit.


Gezellige drukte bij Oogstdag in Roswinkel

01-09-2019 - 0 reacties Vandaag 1 september vond de jaarlijkse oogstdag in Roswinkel voor de 36ste keer plaats. Als voorbereiding op de oogstdag werd vorige week het graan gemaaid. Een groot gedeelte werd met de Fahr-zelfbinder (jaren '30) gemaaid. De schoven werden in hokken gezet, zodat deze verder konden afrijpen en opdrogen. Deze zijn vrijdag op wagens geladen om op de oogstdag te kunnen dorsen. Ook de Claas SF uit 1962 werd van stal gehaald om ruimte te maken voor het binderen (wat eerder natuurlijk met de zeis gebeurde).  


Jaarlijkse oogstdag in Roswinkel

28-08-2019 - 0 reacties Zondag 1 september vindt de jaarlijkse oogstdag in Roswinkel voor de 36ste keer plaats. Als voorbereiding op de oogstdag werd vorige week het graan gemaaid. Een groot gedeelte werd met de Fahr-zelfbinder (jaren '30) gemaaid. De schoven werden in hokken gezet, zodat deze verder konden afrijpen en opdrogen. Deze zijn vrijdag op wagens geladen om op de oogstdag te kunnen dorsen. Ook de Claas SF uit 1962 werd van stal gehaald om ruimte te maken voor het binderen (wat eerder natuurlijk met de zeis gebeurde). Om het dorsen en ook de combine te zien draaien is iedereen zondag van harte…


Graan binden en dorsen in Westenesch

25-08-2019 - 0 reacties Onder zomerse omstandigheden gingen de boeren van Westenesch gisteren aan de slag met het graan op de jaarlijkse oogstdag. Binden van het graan en direct dorsen ging vlot achter elkaar door. Het was een prachtig gebeuren en vele mensen hebben er van genoten, gezien het grote aantal bezoekers. Onder het genot van een flesje bier werd het laatste graan van dit jaar gedorst in Westenesch en ging het stro in pak. Tevens waren er vele oldtimer-trekkers te bewonderen. Na deze dag kunnen de boeren zich gaan opmaken voor de oogst van de overige gewassen de komende herfst.


Column: Henk Nienhuis: Public Relations

21-08-2019 - 0 reacties Graan eraf, stro onderdak, stoppels bewerkt en ingezaaid met groenbemesters. Onze suikerbieten groeien na de regen weer lekker door. Tijd voor snoeiwerk. In goed overleg met onze buurman hebben we takken en bomen weggezaagd. Het hele gezin hielp mee.


Graan innemen en verladen in Zijldijk bij Boudewijn Bultena

12-08-2019 - 0 reacties Volop drukte momenteel bij de vestiging van Boudewijn Bultena in Zijldijk doordat akkerbouwers er hun graan brengen. JCB-verreikers zorgen voor het verladen van het graan en AB Texel zorgt voor het transport.


Loonbedrijf Jimmink uit Kolhorn aan het tarwe dorsen

11-08-2019 - 0 reacties De New Holland CX820 van loonbedrijf Jimmink uit  Kolhorn aan het combinen.Een New Holland met Miedema kipper van loonbedrijf Poland zorgt voor het transport van het graan


Vogelakker trekt mens en dier

09-08-2019 - 0 reacties De boeren van Agrarisch Collectief Waadrâne verbouwen in Noordoost-Friesland voornamelijk aardappels, bieten en graan. Maar sinds 2016 zijn ze ook erg actief met het inzaaien van kleurrijke vogelakkers.