Rantsoen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Rantsoen. Rantsoen is een van de 16326 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Rantsoen nieuws

Drinkwater op rantsoen bij extreme droogte: ‘Kunnen maar beter voorbereid zijn’

20-06-2020 - 0 reacties Het kabinet werkt aan een noodmaatregel om bij extreme droogte onze drinkwatervoorziening in stappen te kunnen inperken. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag in een interview met deze site.


„Noodplan: drinkwater op rantsoen bij extreme droogte”

20-06-2020 - 0 reacties Het kabinet werkt aan een noodmaatregel om bij extreme droogte onze drinkwatervoorziening in stappen te kunnen inperken. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in het AD.


‘65% eiwitnorm is vrijwel onmogelijk’

10-04-2020 - 108 reacties 65% van de eiwitbehoefte in het rantsoen moet in 2025 van eigen land komen. Hiermee wil de overheid de stikstofuitstoot verminderen. “Waar de 65% vandaan komt is niet duidelijk”, zegt Henry van Ittersum.


Friese corona-patiënt Pytrik Hiemstra is hersteld: 'Op rantsoen leven viel me niet tegen'

18-03-2020 - 0 reacties LEEUWARDEN - Boodschappen doen. Dat is het eerste wat Pytrik Hiemstra woensdag na een week quarantaine gaat doen. ,,Ik zag het als een uitdaging om mezelf op rantsoen te zetten, zelfs het blikvoer is op.”


Melkveehouders zijn enthousiast over voederbieten in het rantsoen

09-03-2020 - 26 reacties Verschillende Koeien & Kansen deelnemers hebben het afgelopen jaar voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. Zij zijn enthousiast en nemen ook het komende jaar weer voederbieten op in het rantsoen van hun koeien. Alle veehouders hebben een goed product voor het voerrantsoen kunnen oogsten, ondanks variërende opbrengsten per hectare door de droge zomer. De koeien vreten het graag. Het eiwitgehalte in de melk ging met 0,05 tot 0,10 procentpunten omhoog en het vetpercentage steeg met 0,10 tot 0,20 procentpunten.


Rantsoen van droogstaande koeien is vaak te rijk

24-02-2020 - 4 reacties Het voer van koeien in de droogstand bevat nogal eens te veel energie. De kuilen zijn te rijk en het vee krijgt soms een speciaal droogstandsbrok. 'Dat is niet nodig', zegt Paul Dobbelaar, docent veevoeding van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.


Stikstofvoerspoor, makkelijker gezegd dan gedaan

06-12-2019 - 1 reacties Door te sleutelen aan het eiwitgehalte in het rantsoen kan de stikstofuitstoot van melkvee 10 tot 15 procent omlaag. Dat is in theorie. Maar in de praktijk is de introductie van zo'n stikstofvoerspoor behoorlijk complex. Hoe meet je het systeem en hoe wordt het geborgd? En kan het ruw eiwit in onze grasrijke rantsoenen überhaupt flink kelderen?


Zoektocht naar oplossing voor methaan

18-10-2019 - 0 reacties Er worden miljoenen geïnvesteerd in onderzoek naar mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen op melkveebedrijven te verlagen. Het snelst en relatief eenvoudigst lijkt winst te halen door aanpassing van het rantsoen.


'Gestegen eiwitniveau in rantsoen is risico'

20-09-2019 - 0 reacties Melkveehouders in de Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland hoeven niet veel aanvullende maatregelen te treffen om aan de grondgebondenheidsnorm van 65 procent eigen eiwit van eigen land te voldoen. Dat bleek tijdens de kennisdeeldag van Vruchtbare Kringloop Noord Nederland in het Friese Kollumerzwaag.


Builenbrand in maïs ontwikkelt snel

07-09-2019 - 0 reacties Pluimveehouders die CCM of korrelmaïs in hun rantsoen willen opnemen, doen er goed aan de daarvoor bestemde maïspercelen nu al te controleren op builenbrand. Percelen met veel builenbrand (1 op de tien planten) zijn ongeschikt als pluimveevoer.


Builenbrand in maïs ontwikkelt snel

05-09-2019 - 0 reacties Varkenshouders die CCM of korrelmaïs in hun rantsoen willen opnemen, doen er goed aan de daarvoor bestemde maïspercelen nu al te controleren op builenbrand. Percelen met veel builenbrand (1 op de 10 planten) zijn ongeschikt als varkensvoer.


‘Preventief biotine via mineralen verstrekken is niet nodig’

23-08-2019 - 0 reacties Het standaard voeren van extra biotine in een mineralenmengsel is niet nodig en is mogelijk schadelijk. In een goed uitgebalanceerd rantsoen en bij een goede penswerking is de kans op een tekort aan biotine nihil.


Beperken voerhekselectie belangrijk voor levensduur koe

05-08-2019 - 0 reacties Een minder goede vertering van het rantsoen, lagere melkproductie, lager vetgehalte, schade aan het maagdarmkanaal, leverabcessen en kreupelheid zijn allen gevolgen van een wisselende pens-pH. Minder selectie zorgt voor een stabielere pens-pH.


Insecteneiwit op menu komt dichterbij

21-06-2019 - 0 reacties Diermeel van insecten in het rantsoen van varkens en kippen. Nevedi-directeur Henk Flipsen verwacht dat dat tussen nu en een paar jaar werkelijkheid is. 'Europees groeit de voedingsbodem ervoor.'


TV: 'Geen asbestverbod, maar wel blijven saneren'

13-06-2019 - 0 reacties Vandaag in Nieuwe Oogst TV: boeren die al asbestsanering hebben gepland, kunnen deze het beste doorzetten, studenten van Aeres HBO Dronten ontwikkelden systeem dat eenvoudig water aan rantsoen toevoegt en bioboeren strijden voor vrijstelling fosfaatrechten.


ForFarmers levert compleet droogstandsrantsoen in balen

07-06-2019 - 0 reacties Voerbedrijf ForFarmers introduceert Droogstand Totaal. Dit is een gemengd rantsoen voor droogstaande koeien, verpakt in ronde balen.


Ammoniakuitstoot sinds 1990 62 procent gedaald

06-06-2019 - 0 reacties De uitstoot van ammoniak in Nederland is sinds 1990 met 62 procent gedaald, van 351,3 kiloton naar 132,4 kiloton in 2017. Dat jaar steeg de emissie echter wel met 3,9 kiloton, als gevolg van veranderingen in het rantsoen en een toegenomen productie.


'Voerrantsoen varkens en melkvee op de schop'

24-05-2019 - 0 reacties Het rantsoen voor varkens en melkvee gaat flink veranderen. Dat heeft vooral te maken met het plan om zoveel mogelijk grondstoffen dicht bij huis te vergaren. Henk Flipsen, de CEO van brancheorganisatie Nevedi, vindt het verstandig om hier proactief mee om te gaan.


Dairy Campus neemt zeewier op in rantsoen

20-05-2019 - 0 reacties Koeien die verblijven op Dairy Campus in Leeuwarden, krijgen vanaf 8 juli zeewier in het rantsoen. In de stal worden drie soorten wieren geserveerd die in kleine doseringen bij het voer gaan, om de effecten op de methaanproductie te meten per wiersoort. Aanleiding Uit een


Zeewier in melkveerantsoen voor vermindering methaanuitstoot

20-05-2019 - 0 reacties De koeien op innovatiecentrum Dairy Campus in Leeuwarden (FR) krijgen vanaf 8 juli tien weken lang zeewier in hun rantsoen.