Telen

Volg al het nieuws over Telen, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Telen nieuwsbrief.

Telen nieuws

De teler centraal bij het ontwikkelen van weerbaar telen in praktijkprogramma

13-01-2022 - 0 reacties Het Ministerie van LNV en LTO slaan de handen ineen voor Praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’. Hierin staat de teler centraal in diverse pilotprojecten.


Zo doen zij dat: uien telen met NKG

13-01-2022 - 0 reacties Uien telen in een systeem met niet-kerende grondbewerking (NKG) is een uitdaging.


Zoete aardappels van Niels zijn niet aan te slepen: ‘Iedereen is aan het experimenteren in de keuken’

06-01-2022 - 1 reacties Niels van der Waal werd voor gek versleten toen hij vier jaar terug op de koude Hollandse grond in Numansdorp een tropisch gewas begon te telen. Nu zijn zijn zoete aardappelen niet aan te slepen. ‘Door de lockdowns is de vraag alleen maar groter geworden: iedereen is aan het experimenteren geslagen in de keuken.’


Meldingsplicht maispercelen zand- of lössgrond

05-01-2022 - 0 reacties Agrarische ondernemers die in 2022 mais op zand- of lössgrond telen, zijn verplicht dit te melden bij RVO. Het melden kan in de periode 1 januari tot en met 15 februari. In deze periode kunnen percelen ook worden toegevoegd, verkleind of ingetrokken. In de periode


Periode verplichte melding maïsteelt op zand- of lössgrond van start

04-01-2022 - 24 reacties Boeren die in 2022 maïs op zand- of lössgrond telen, zijn verplicht dit te melden bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het melden kan in de periode 1 januari tot en met 15 februari.


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

01-01-2022 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

31-12-2021 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


Poolse aardappelteler pikt contractprijs niet langer

24-12-2021 - 0 reacties 'Nie' klinkt het eensgezind in Polen. Fritesaardappeltelers weigeren fritesaardappelen op contract te telen als de prijzen en voorwaarden niet verder verbeteren. Ze zijn ontevreden met de voorgestelde verhogingen waar de fabrieken voor 2022 mee komen. Bij meerdere verwerkers speelt dit, ook in de chipssector.


Spruiten telen zonder kunstmeststrooier lijkt mogelijk

22-12-2021 - 0 reacties Fertigatie in spruitkool biedt perspectief. Dat blijkt uit een proef die toeleverancier Van Iperen afgelopen jaar in Zuid-Holland heeft laten uitvoeren bij PPO-Westmaas.


Gecontroleerde teelt in daglichtloze hallen wordt volwassen

10-12-2021 - 0 reacties De belangstelling voor vertical farming groeit wereldwijd. Deze manier van telen heeft belangrijke voordelen: lokale verse productie die op elke plek mogelijk is op een heel duurzame manier. Aan de minkant staan het hoge elektriciteitsverbruik en de investeringskosten. Wetenschappers van Wageningen University & Research geven, samen met internationale collega’s, een afgewogen beeld van de stand van zaken in een overzichtsartikel in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature Food.


'Zoete aardappelen telen op kleigrond is uitdaging'

07-12-2021 - 0 reacties Akkerbouwer Niels Van der Waal teelt in de Hoeksche Waard zoete aardappelen op de zware kleigrond onder een biologisch afbreekbare folie. Het is een zeer arbeidsintensieve teelt. 'Het is een uitdaging om de teelt te optimaliseren, ook omdat het een exotisch gewas is.' De zoete aardappelen van Van Der Waal zijn sinds week 48 te vinden in de schappen van Albert Heijn, via coöperatie Nedato.


"Onterecht beschuldigende vinger naar glastuinbouw in artikel over water"

03-12-2021 - 0 reacties Wekelijks spreekt Adri Bom-Lemstra als voorzitter van Glastuinbouw Nederland een video in, in de traditie die ooit door Sjaak van der Tak is gestart. Deze week staat ze stil bij waterkwaliteit, energieprijzen en fossielvrij telen.

In deze #KasTopics gaat @abomlemstra in op verschillende berichtgeving in de media…


Boer Gino neutraliseert met terra schalen de aardstraling in zijn boomgaard: ‘Het is geen luchtfietserij’

28-11-2021 - 0 reacties HULST - Ze begonnen voorzichtig biologisch met anderhalve hectare appels. Dat was in 2006. Voor Gino van Acker (1973) was het vooral een financieel verhaal. Als fruitteler had je een paar mogelijkheden: vergroten, verdwijnen of intensiveren. Gino koos voor de laatste optie. Het biologisch gaan telen viel mooi samen met het samenwonen met vriendin Nicole VandenKerckhove (1973). Zij begon een zorgboerderij op het bedrijf aan de Meistraat bij Hulst. De cliënten konden een handje helpen in de moestuin en de boomgaard.


Biologisch telen is meer dan een mooi verhaal

08-11-2021 - 67 reacties Samen met een vaste groep van honderden Nederlandse boeren en telers werkt Albert Heijn aan een duurzame toekomst. Biologisch is een van de speerpunten. Het is de bedoeling dat meer boeren biologisch gaan werken en consumenten vaker kiezen voor biologische producten. Maar die verandering gaat niet van de ene op de andere dag.


CEO AeroFarms over de rol van vertical farms in steeds meer teelten

26-10-2021 - 0 reacties "Wat we telen, wordt vaak bepaald door de problemen in de bestaande toeleveringsketen. We ontwikkelen ons platform, de mechanische omgeving die door datawetenschap wordt gestuwd, om verschillende gewassen te kunnen telen", zegt David Rosenberg, CEO en mede-oprichter van AeroFarms.
In september 2021…


"Eerste zeekraalteler ter wereld met dit oogstsysteem"

21-10-2021 - 0 reacties Tholen - Toen Hubrecht Janse van Zeeuws Zilt uit Wolphaartsdijk in 2006 van start ging met het telen van zeekraal voor de versmarkt, had hij al snel de wens om de oogst machinaal op te pakken. "We moesten wel wat vooroordelen ontkrachten, omdat niet iedereen vertrouwen had in de kwaliteit van de…


Bloemen telen vond hij niks, ze verkopen lag hem meer en dat doet Dick nu al ruim 35 jaar

18-10-2021 - 0 reacties Op zijn 16de ging Dick Hagestein al met bloemen langs de deur. Waar dit toe heeft geleid, weten de klanten van de Oostvoornaar die twee bloemenwinkels heeft en drie jaar terug op het punt stond een nier te schenken aan zijn concurrent in het dorp.


Kerstenteelt blijft uitdaging

11-10-2021 - 0 reacties Hadden kersentelers Erik en Wouter van Elst uit Lienden de laatste jaren voornamelijk te maken met de opmars van de suzuki-fruitvlieg, dit jaar was die nauwelijks te traceren. Afgelopen zomer veroorzaakte vooral de hoeveelheid neerslag voor een vermindering van de kersenoogst.

Erik en Wouter van Elst telen op 19 van hun 33 hectare verschillende…


Nieuwe kas Drenthe Growers klaar voor komst luchtramen en energiescherm

27-08-2021 - 0 reacties Bij komkommerteler Drenthe Growers in Erica staat de gehele constructie van de nieuwe kas overeind. Teeltfamilie De Vries verwacht in januari 2022 weer te kunnen telen in de nieuwe kas, die een in februari door hevige sneeuwval ingestorte kas vervangt.

In een nieuwe update over de bouw op zowel de website als…


,,Samen met mensen uit de Broekstreek hebben we biologische aardappelen gepoot, verzorgd en geoogst”

21-08-2021 - 0 reacties Iedereen droomt wel eens. Soms zelfs over aardappelen. De ‘gewone’ aardappel heeft nogal wat aandacht nodig van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De droom van Frank ter Beke uit Balinge is om lokaal biologische aardappelen te telen zonder inzet van chemie en kunstmest.