Telen

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Telen. Telen is een van de 15558 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Telen nieuws

Willem-Alexander krijgt een groentepakket van de Herenboeren: 'Dan kan Máxima lekker gezond koken'

12-09-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander (met baard) was woensdagmiddag op werkbezoek bij de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. De koning kreeg een rondleiding over het terrein en sprak met deelnemers aan de coöperatie, die hun groente en fruit gezamenlijk telen. Voor Máxima kreeg hij een groentepakket mee.


Glastuinbouwers positief, maar onzeker over haalbaarheid duurzaam telen

11-09-2019 - 0 reacties Glastuinbouwondernemers zijn bereid stappen te zetten om fossielvrij te produceren. Echter, terwijl ze gas als een betrouwbare energiebron zien, rijzen bij alternatieve bronnen vragen. Is de energie continu beschikbaar, geeft het voldoende warmte, is de bron bestand tegen piekbelastingen, is er voldoende CO2 beschikbaar voor de teelt en is de techniek voldoende uitgekristalliseerd? Glastuinbouwondernemers willen wel fossielvrij gaan produceren, maar ze hebben nog onvoldoende handelingsperspectief om dit te realiseren.


WEcR: Glastuinbouwondernemers positief over duurzaam telen, maar maken zich zorgen over haalbaarheid

06-09-2019 - 0 reacties


Glastuinbouwondernemers positief over duurzaam telen, maar hebben zorgen over de haalbaarheid

05-09-2019 - 0 reacties Glastuinders willen stappen zetten om fossielvrij te produceren en zijn daar ook mee bezig. Zij geven echter aan twijfels te hebben of het mogelijk is en hoe ze het op hun eigen bedrijf moeten aanpakken.Als het gaat om residuvrij en zonder gebruik van chemische middelen telen is iets dergelijks te zien: telers willen wel residuvrij telen. Hier heeft men echter het gevoel niet te mogen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van Wageningen Economic research uit een onderzoek hoe glastuinbouwondernemers aankijken tegen de transities op energie- en plantgezondheidsgebied, waarbij het accent lag op energie.


Perspectief voor verse soja van eigen bodem

05-09-2019 - 0 reacties Tien Flevolandse akkerbouwers telen dit jaar in samenwerking met ketenpartners DutchSoy en Green Organics 40 hectare verse sojabonen. Binnenkort worden de eerste bonen geoogst en verkocht onder de merknaam Dutch Edamame. De belangstelling vanuit de markt wijst op perspectief voor het nieuwe product.


Nederlands ondernemersfonds verbetert Senegalese voedselketen

04-09-2019 - 0 reacties Het akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw in het Zuid-Hollandse Dirksland exporteert onder meer aardappelen en uien naar West-Afrika. Om in te spelen op de groeiende vraag, start het bedrijf met hulp van het Dutch Good Growth Fund nu ook een akkerbouwbedrijf in Senegal. Dit zorgt voor voedselzekerheid en voedselveiligheid in de regio.In het telen en verwerken van aardappelen en uien is de Nederlandse kennis en knowhow van grote waarde. Met zijn akkerbouwbedrijf in Senegal draagt Franzen Afrika BV bij aan voedsel, werkgelegenheid en kennisoverdracht.


Hoe succesvol is onderzaai in mais?

03-09-2019 - 0 reacties Kalverhouders die op zand en löss mais telen, zijn vanaf dit jaar verplicht om vóór 1 oktober een vanggewas te zaaien. Ze kunnen kiezen voor onderzaai of nazaai. Telers die gekozen hebben voor onderzaai hebben te maken gehad met een droge zomer di


Haak aan op duurzame tuinbouwinnovaties wereldwijd

03-09-2019 - 0 reacties Irrigatiewater wordt wereldwijd steeds schaarser en het duurzaam telen ook steeds belangrijker voor een immer groeiende wereldbevolking. Dit biedt echter nieuwe kansen voor de Nederlandse koplopers om mondiaal voorop te blijven lopen in de tuinbouw middels doorlopende innovatie en een bundeling van…


Zeeuwse kustmestproducent heeft 'oog voor groen'

28-08-2019 - 0 reacties " Telen met energiezekerheid onder de Zeeuwse zon ", kopten wij gisteren in een artikel over de laatste kavels die te koop zijn in Westdorpe, bij Terneuzen. Kavels waarbij telers gebruik kunnen maken van de restwarmte- en CO 2 van kunstmestfabrikant Yara. Datzelfde Yara stond gisteren in het…


Zeeuwse kustmestproducent heeft 'oog voor groen'

28-08-2019 - 0 reacties " Telen met energiezekerheid onder de Zeeuwse zon ", kopten wij gisteren in een artikel over de laatste kavels die te koop zijn in Westdorpe, bij Terneuzen. Kavels waarbij telers gebruik kunnen maken van de restwarmte- en CO 2 van kunstmestfabrikant Yara. Datzelfde Yara stond gisteren in het…


Onderzaai grasgroenbemesters in de mais en tarwe

27-08-2019 - 0 reacties Iedere teler weet het. Het telen van gewassen put de bodem uit. Met de keuze van een goede groenbemester kun je dit voorkomen. Speciaal voor onderzaai in de mais en tarwe heeft Barenbrug grasgroenbemesters ontwikkeld.


Planet Proof aardappeltelers gebruiken 50 procent minder gewasbeschermingsmiddelen

23-08-2019 - 0 reacties Akkerbouwers die hun aardappelen telen onder het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ presteren goed bij het terugdringen van milieubelasting. Hun gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen is 50% lager en hun gebruik van hoog risico stoffen met is 2/3 lager.


Op 7,85 miljoen hectare in VS dit jaar geen gewassen ge

17-08-2019 - 0 reacties Door de hevige regenval en overstromingen dit voorjaar kunnen Amerikaanse boeren dit jaar op ruim 7,85 miljoen hectare geen gewassen telen. Vooral boeren in 12 Midwest staten zijn getroffen.


Bollenteler wil lelies verbouwen zonder inzet van chemische middelen

07-08-2019 - 0 reacties Door zijn paden niet te spuiten maar te frezen heeft lelieteler Gert Veninga in Hijken weer een stap gezet in zijn experiment om lelies zonder middelen te telen.


Telen binnen je eigen vier muren met LED

07-08-2019 - 0 reacties Volgens de smartphone van Maximilian Lössl van 'Agrilution' is de bladmosterd over precies zes uur oogstrijp. "Die heeft nu precies de perfecte smaak qua scherpheid, precies zoals de app aangeeft." Hij laat niet graag iets aan het toeval over. Alle kruiden en speciale planten van de jonge ondernemer…


'We moeten beter inzetten op duurzaamheid'

30-07-2019 - 0 reacties Rob van Duijn wordt regiobestuurder van Glastuinbouw Nederland in West-Brabant. Twintig jaar geleden heeft hij samen met zijn twee broers de overstap gemaakt van het Westland naar Zuidwest-Nederland. Ze telen op drie locaties in Zeeland en West-Brabant aubergines.


AH aardappeltelers voorzien percelen van bloemrijke akkerranden

26-07-2019 - 0 reacties 35 akkerbouwers uit de provincies Flevoland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland, die aardappelen telen voor Albert Heijn, hebben dit jaar ruim 20 km akkerrand ingezaaid. Het merendeel teelt volgens de eisen van het Planet Proof keurmerk.


Aanbesteding voor het telen van medicinale cannabis in Nederland

22-07-2019 - 0 reacties Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) heeft een aanbesteding uitgezet voor het in opdracht van de Nederlandse overheid telen van medicinale cannabis. Deze teler/telers mogen de komende jaren als enige in Nederland legaal medicinale cannabis telen van constante en farmaceutische kwaliteit voor medicinale doeleinden en onderzoek.


Veldbonen perspectiefrijk maar geen eenvoudige teelt

18-07-2019 - 4 reacties Meer eiwit telen van eigen grond is hot. Bij de zoektocht naar passende teelten komen veldbonen ook vaak om de hoek kijken. Opbrengsten tot 8 ton per hectare zijn haalbaar, maar de variatie is groot. De juiste grondbewerking en tijdige gewasbescherming indien nodig zijn daarbij kritische factoren. Nabij Holwerd organiseerde Hoogland BV begin juli een […]


“Ik had niet verwacht dat voor veel telers het monitoren van de bodem zoveel nieuwe inzichten geeft”

15-07-2019 - 0 reacties Tholen – Automatisch raampje open, raampje dicht: het gebeurt al jaren bij telers die gebruik maken van sensoren om hun kasklimaat te monitoren en op basis daarvan te sturen. Het hoort bij de wens om steeds beter en efficiënter te kunnen telen. Opvallend genoeg wordt de watergift in de kas vaak nog wel…