Telen

Telen nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Telen nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Telen nieuws

Video: Soja van het ras Obelix voor menselijke consumptie

21-05-2019 - 0 reacties Akkerbouwer Henk Schoenmakers uit Breedeweg (GD) heeft vorig jaar voor de eerste keer sojabonen geteeld. Bij de oogst, begin oktober, liet hij weten dat als de prijs mee zou gaan vallen dat hij ook in 2019 weer soja zou gaan telen. Dat is nu realiteit.


1,5 miljoen euro subsidie voor onderwijs over Het Nieuwe Telen

16-05-2019 - 0 reacties De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de Call for proposals Praktijkkennis voor Voedsel en Groen: Duurzame plantaardige ketens opengesteld.


Kubota M110GX met plantdak en Standen Pearson SP

13-05-2019 - 0 reacties Aardappelpoten met twee ruggen op 90 centimeter door deze wijze van telen krijgt de teler Nijenhuijs  een betere verdeling van zijn aardappelen en later meer aardappels in de maat.


Sojateelt heeft nog lange weg te gaan

13-05-2019 - 0 reacties Ondanks provinciale stimuleringsregelingen, een gegarandeerde prijs van 500 euro per ton van Alpro, komt de sojabonenteelt maat schoorvoetend van de grond. Onbekendheid en teelt- en oogstrisico’s weerhouden boeren ervan dit gewas te telen.


Spruiten zonder vreterij? Lastig, maar het kan.

06-05-2019 - 0 reacties Goede spruiten telen is een hele uitdaging. Spruitkool staat namelijk lang op het veld waardoor plaagdieren veel tijd krijgen om zich eraan tegoed te doen. In het project Bio-IPM hebben medewerkers van Bionext, Wageningen University & Research en Agrifirm samen met plantenkwekers, telers, veredelaars en adviseurs de knelpunten en oplossingsrichtingen voor het beheersen van plagen in de biologische spruitkoolteelt verkend.


Boeren willen wel, maar kunnen niet altijd duurzamer telen

04-05-2019 - 0 reacties Boeren zijn de wanhoop nabij. Het ene na het andere gewasbeschermingsmiddel wordt verboden, terwijl Brussel alternatieven zoals innovatieve genbewerkingstechnieken praktisch onmogelijk maakt. De eerste ramp voltrekt zich nu al in de suikerbietenteelt. De geplaagde akkerbouw stuurde daarom deze week een brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten.


'Zoals we nu bieten telen, willen we het niet'

02-05-2019 - 0 reacties De jonge suikerbietengewassen worden geteisterd door insectenvraat. Het is een direct gevolg van het verbod op de zaadcoating met neonicotinoïden. De sector klopt aan bij minister Schouten en vraagt haar de gevolgen met eigen ogen te zien. 'Zoals we nu bieten telen, dat willen we niet', zegt Dirk de Lugt, voorzitter van Cosun.


Stroopfabriek wil Limburgse biologische suikerbieten

30-04-2019 - 0 reacties De Schinnense stroopfabriek Canisius zoekt akkerbouwers die biologische suikerbieten willen telen. Nu betrekt de stroopfabrikant jaarlijks 500 ton bio-bieten uit de Noordoostpolder en 250 ton uit Duitsland. Ze betaalt tussen de 85 en 90 euro per ton.


Fotoserie: Pluimveehouder teelt krekels voor duurzaam eiwit

28-04-2019 - 0 reacties Pluimveehouder Arie de Jong begon samen met zijn zoons in 2016/17 met de teelt van krekels. De broers Matthijs (28), Folkert (22) en vader Arie (60) telen de insecten in Werkhoven bij Utrecht.


Van de Lugt eerste kweker die Lisianthus volgens Het Nieuwe Telen gaat kweken

18-04-2019 - 0 reacties Van der Lugt is wereldwijd de eerste kweker van Lisianthus die volgens Het Nieuwe Telen zijn bloemen gaat kweken. Technokas realiseert deze primeur op het nieuwe bedrijf van 6 hectare, dat in Monster in aanbouw is.


Mediwiet kan kwekers miljarden opleveren

18-04-2019 - 0 reacties Westlandse kwekers zeggen miljarden mis te lopen omdat ze geen medicinale wiet mogen verbouwen. Als ze toestemming krijgen om wiet te gaan telen zou dat, naar eigen zeggen, de opbrengst van Westland kwekers kunnen vervijfvoudigen naar 40 miljard euro.


"Precisiebemesting steeds beter mogelijk"

11-04-2019 - 0 reacties Precies bemesten naar de behoefte van het gewas vergt twee dingen: je moet weten wat optimale bemesting voor het betreffende gewas is. En je hebt voortdurend inzicht in de actuele bemestingstoestand nodig. Op beide terreinen worden momenteel belangrijke stappen gezet. Het project Ionspecifiek telen is…


‘Voed de bodem met goede mest en menselijke poep en plas’

10-04-2019 - 0 reacties Ga voor het telen van gezonde gewassen en voer voor het vee uit van het voeden van de bodem. Doe dat met goede mest en ga ook meststoffen terugwinnen uit het riool. Dat vindt Theo Mulder van Mulder Agro.


Urban Crop Solutions neemt deel aan intergalactisch project

09-04-2019 - 0 reacties Binnen een intergalactisch onderzoeksproject van Puratos is Urban Crop Solutions verantwoordelijk voor de aanlevering van de plant groei-infrastructuur en voor de biologische ondersteuning van de onderzoeken naar het telen van gewassen in verticale landbouw omgevingen.


Q&A “oranje velden door gebruik van glyfosaat”

29-03-2019 - 0 reacties Waarom kleuren in het voorjaar akkers soms oranje?
Het voorjaar is voor veel gewassen het zaai- of pootseizoen. Boeren en tuinders kiezen er vaak voor om voorafgaand hieraan, in de herfst- en winterperiode, een groenbemester te telen.


‘AM verbreekt iedere 15 tot 20 jaar de resistentie’

18-03-2019 - 0 reacties De enige mogelijkheid om aardappelmoeheid (Globodera pallida / G. rostochiensis) aan te pakken is tijd winnen tot er nieuwe rassen zijn. Tot die tijd is het zaak om de minst vatbare rassen op de juiste plek te telen en verkeerde rassen te mijden.


Video: Zand erover op zomerse Groenbemesterdag in Vredepeel

05-03-2019 - 0 reacties Het telen van een groenbemester lijkt eenvoudig, maar er komt nogal wat bij kijken, zegt Brigitte Kroonen van Wageningen UR in deze video van Akkerwijzer.nl. Er is heel veel mogelijk op het gebied van het inwerken van de groenbemester.


Stel je voor dat Nederland grootschalig zeewier voor de kust gaat telen

05-03-2019 - 0 reacties In een wereld van vlees- en energiealternatieven groeit de interesse voor zeewier als voedsel voor de 21e eeuwse mens. Sander van der Burg, landbouwkundig onderzoeker bij de WUR, deed samen met agrarisch econoom en mede-auteur Petra Berkhout een denkoefening: wat zou de impact zijn van grootschalige zeewierteelt voor Nederlandse kust voor de bestaande Nederlandse economie en ons voedselsysteem? Antwoord: de oogst is zo groot dat we die niet eens op zullen kunnen.


"Kassen, maar ook 500.000 Belgische gezinnen, profiteren van WKK-stroom"

04-03-2019 - 0 reacties In Vlaanderen werken glastuinders al meer dan tien jaar aan het klimaat door energiezuinig te telen en zo efficiënt mogelijk warmte te produceren. Daarvoor gebruiken ze een warmtekrachtkoppeling (WKK), een gasmotor die elektriciteit opwekt en die de kassen verwarmt met de restwarmte die daarbij vrijkomt.…


‘Aardappelen uit zaad geen bedreiging voor Nederlandse pootgoedteelt’

26-02-2019 - 0 reacties Het telen van aardappelen uit zaad is geen bedreiging voor de Nederlandse pootgoedteelt. Dat stelden directeuren Jan van Hoogen van Agrico en Gerard Backx van HZPC gisteren tijdens een bijeenkomst van de Pootaardappelacademie Groningen.