Telen

Volg al het nieuws over Telen, een van de 15808 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Telen nieuwsbrief.

Telen nieuws

Maatschap Bos vaart wel met spruiten en koeien

27-12-2019 - 0 reacties Je onderscheiden van de massa is belangrijk om als agrarische ondernemers vooruit te kunnen. Dat vinden de broers Marien en Driek Bos in Ouwerkerk op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Ze hebben dan ook geen doorsnee akkerbouwbedrijf. Behalve de standaard akkerbouwgewassen telen de broers ook spruiten en houden ze vleesvee.


Noorse taco-liefhebberij doet komkommervraag stijgen

06-12-2019 - 0 reacties Iedere dag worden er zo'n 30.000 komkommers geoogst in de kassen in Frosta, bij Trondheim. Het teeltbedrijf zet nu ook volledig in op winterteelt dankzij taco-liefhebbende Noren.
Stig Tore Laugen, directeur bij Frostagrønt: "De komkommer is makkelijk te telen omdat hij zo snel groeit." Het teeltbedrijf…


Telen met restwarmte van datacenter

03-12-2019 - 0 reacties Kan de zelfvoorzieningsgraad van groenten en kruiden vergroot worden met behulp van restwarmte van een datacenter? Dat wordt onderzocht door RISE, de Technische Universiteit in Umeå en The Food Print Lab.
Het project wordt gefinancierd door Vinnova en er wordt onderzocht of restwarmte gebruikt kan worden…


Rechter: ABN Amro moet legale wietkwekers een bankrekening geven

04-11-2019 - 0 reacties ABN Amro mag Project C, een Bredaas initiatief voor legale wietteelt, niet een bankrekening weigeren. Dat oordeelt de rechtbank.
De initiatiefnemers van Project C willen meedoen aan de overheidsproef voor het legaal telen van cannabis. Daarvoor hebben ze een bankrekening nodig. Het lukt tot nu toe niet om er een te openen.
Al bijna een jaar probeerde de organisatie bij Nederlandse banken een rekening te openen, maar zonder resultaat. Bijna elke bank meende dat de activiteiten niet binnen het ethisch beleid passen of zelfs buitenwettelijk zijn, schrijft Omroep Brabant. Ook vonden de banken dat er bij het project een risico op witwassen bestaat. ABN sprak van een "integriteitsgevoelige sector".
De vier Bredanaars achter Project C legden zich er niet bij neer en stapten naar de rechter. Die gaf ze vandaag gelijk.
De rechter wees erop dat de mannen geen strafblad hebben en dat ze met het project juist illegale praktijken zoals de handel in cannabis willen tegengaan. Een bankrekening is daarbij onmisbaar.
ABN Amro moet binnen veertien dagen alsnog een IBAN-nummer beschikbaar stellen voor Project C.


Rabo: duurzaam telen wordt criterium bij financiering

22-10-2019 - 43 reacties

Originele beschrijving

Vanaf 2020 gaan banken vastleggen hoe groot de CO2-uitstoot van hun leningen en beleggingen precies is. Op die manier willen zij bedrijven stimuleren minder CO2 te produceren. Is de uitstoot van een lening te groot, dan gaan de instellingen in gesprek met het bedrijf.


WUR werkt met mbo-leerlingen aan fossielvrije glastuinbouw

11-10-2019 - 0 reacties WUR Glastuinbouw zal zich, samen met adviesbureau Delphy, inzetten om de experimenten met data gestuurd telen en fossielvrij telen naar mbo-niveau te vertalen. Op deze wijze krijgt de sector maximaal invloed bij kennisontwikkeling, kennisdeling en dit aan te laten sluiten bij de praktijk van de dag. WUR zal de komende jaren leerlingen van Lentiz/MBO Oostland helpen opleiden op het gebied van fossielvrije glastuinbouw.


Sector is onderweg naar peen telen in 2030

25-09-2019 - 0 reacties Peen telen in 2030 betekent een route bewandelen met onzekerheden, vragen en nieuwe oplossingen. Op de landelijke middag B-peen op 9 oktober in Espel kunnen telers kennis opdoen.


Plantum Duurzaamheidsprijs voor GreenGuard protocol duurzaam telen

24-09-2019 - 0 reacties De Plantum Duurzaamheidsprijs is gewonnen door Dümmen Orange met hun protocol voor duurzaam telen met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De prijs werd op vrijdag 20 september uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering van Plantum.


Plantum Duurzaamheidsprijs voor GreenGuard protocol voor duurzaam telen

20-09-2019 - 0 reacties De Plantum Duurzaamheidsprijs is gewonnen door Dümmen Orange met hun protocol voor duurzaam telen met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De prijs werd op vrijdag 20 september uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering van Plantum.


Winnende teams voor deelname aan Autonomous Greenhouse Challenge bekend

17-09-2019 - 0 reacties Vrijdag 13 september is, na een 24-uurs hackathon met 21 internationale teams, in Bleiswijk bekend gemaakt welke vijf teams er door zijn naar Autonomous Greenhouse Challenge. Deze challenge was dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd door Wageningen University & Research en Tencent. De vijf winnende teams zijn AiCU, Digilog, IUA.CAAS, The Automators en Automatoes. De winnende teams krijgen vanaf december een échte kas in beheer waarin zij dankzij kunstmatige intelligentie met zo min mogelijk input aan bijvoorbeeld water, voeding en energie, 'op afstand' een zo goed mogelijk een cherry tomaat gewas moeten telen.


Willem-Alexander krijgt een groentepakket van de Herenboeren: 'Dan kan Máxima lekker gezond koken'

12-09-2019 - 0 reacties Koning Willem-Alexander (met baard) was woensdagmiddag op werkbezoek bij de Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel. De koning kreeg een rondleiding over het terrein en sprak met deelnemers aan de coöperatie, die hun groente en fruit gezamenlijk telen. Voor Máxima kreeg hij een groentepakket mee.


Glastuinbouwers positief, maar onzeker over haalbaarheid duurzaam telen

11-09-2019 - 0 reacties Glastuinbouwondernemers zijn bereid stappen te zetten om fossielvrij te produceren. Echter, terwijl ze gas als een betrouwbare energiebron zien, rijzen bij alternatieve bronnen vragen. Is de energie continu beschikbaar, geeft het voldoende warmte, is de bron bestand tegen piekbelastingen, is er voldoende CO2 beschikbaar voor de teelt en is de techniek voldoende uitgekristalliseerd? Glastuinbouwondernemers willen wel fossielvrij gaan produceren, maar ze hebben nog onvoldoende handelingsperspectief om dit te realiseren.


WEcR: Glastuinbouwondernemers positief over duurzaam telen, maar maken zich zorgen over haalbaarheid

06-09-2019 - 0 reacties


Glastuinbouwondernemers positief over duurzaam telen, maar hebben zorgen over de haalbaarheid

05-09-2019 - 0 reacties Glastuinders willen stappen zetten om fossielvrij te produceren en zijn daar ook mee bezig. Zij geven echter aan twijfels te hebben of het mogelijk is en hoe ze het op hun eigen bedrijf moeten aanpakken.Als het gaat om residuvrij en zonder gebruik van chemische middelen telen is iets dergelijks te zien: telers willen wel residuvrij telen. Hier heeft men echter het gevoel niet te mogen. Dit zijn de belangrijkste conclusies van Wageningen Economic research uit een onderzoek hoe glastuinbouwondernemers aankijken tegen de transities op energie- en plantgezondheidsgebied, waarbij het accent lag op energie.


Perspectief voor verse soja van eigen bodem

05-09-2019 - 0 reacties Tien Flevolandse akkerbouwers telen dit jaar in samenwerking met ketenpartners DutchSoy en Green Organics 40 hectare verse sojabonen. Binnenkort worden de eerste bonen geoogst en verkocht onder de merknaam Dutch Edamame. De belangstelling vanuit de markt wijst op perspectief voor het nieuwe product.


Nederlands ondernemersfonds verbetert Senegalese voedselketen

04-09-2019 - 0 reacties Het akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw in het Zuid-Hollandse Dirksland exporteert onder meer aardappelen en uien naar West-Afrika. Om in te spelen op de groeiende vraag, start het bedrijf met hulp van het Dutch Good Growth Fund nu ook een akkerbouwbedrijf in Senegal. Dit zorgt voor voedselzekerheid en voedselveiligheid in de regio.In het telen en verwerken van aardappelen en uien is de Nederlandse kennis en knowhow van grote waarde. Met zijn akkerbouwbedrijf in Senegal draagt Franzen Afrika BV bij aan voedsel, werkgelegenheid en kennisoverdracht.


Hoe succesvol is onderzaai in mais?

03-09-2019 - 0 reacties Kalverhouders die op zand en löss mais telen, zijn vanaf dit jaar verplicht om vóór 1 oktober een vanggewas te zaaien. Ze kunnen kiezen voor onderzaai of nazaai. Telers die gekozen hebben voor onderzaai hebben te maken gehad met een droge zomer di


Haak aan op duurzame tuinbouwinnovaties wereldwijd

03-09-2019 - 0 reacties Irrigatiewater wordt wereldwijd steeds schaarser en het duurzaam telen ook steeds belangrijker voor een immer groeiende wereldbevolking. Dit biedt echter nieuwe kansen voor de Nederlandse koplopers om mondiaal voorop te blijven lopen in de tuinbouw middels doorlopende innovatie en een bundeling van…


Zeeuwse kustmestproducent heeft 'oog voor groen'

28-08-2019 - 0 reacties " Telen met energiezekerheid onder de Zeeuwse zon ", kopten wij gisteren in een artikel over de laatste kavels die te koop zijn in Westdorpe, bij Terneuzen. Kavels waarbij telers gebruik kunnen maken van de restwarmte- en CO 2 van kunstmestfabrikant Yara. Datzelfde Yara stond gisteren in het…


Zeeuwse kustmestproducent heeft 'oog voor groen'

28-08-2019 - 0 reacties " Telen met energiezekerheid onder de Zeeuwse zon ", kopten wij gisteren in een artikel over de laatste kavels die te koop zijn in Westdorpe, bij Terneuzen. Kavels waarbij telers gebruik kunnen maken van de restwarmte- en CO 2 van kunstmestfabrikant Yara. Datzelfde Yara stond gisteren in het…