Nvwa

Nvwa nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Nvwa nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Nvwa nieuws

Pluimveesector verliest hoger beroep tegen NVWA in fipronilcrisis

02-03-2021 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet te laat ingegrepen in de fipronilcrisis. Dat is de uitkomst van het hoger beroep dat de pluimveesector aanspande tegen de autoriteit. In 2019 oordeelde de rechter al dat de NVWA niet onrechtmatig handelde en in hoger beroep heeft het gerechtshof Den Haag dat oordeel nu bekrachtigd.


Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode, drie bedrijven worden geruimd

20-02-2021 - 0 reacties Bij een legkippenbedrijf in Sint-Oedenrode is vogelgriep vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Landbouw zaterdagochtend bekend. Het ministerie vreest dat er sprake is van de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep.
In een straal van een kilometer rond het bedrijf bevinden zich twee andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de twee bedrijven binnen deze kilometer afstand geruimd.
Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920 en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

BemonsterenIn een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode bevinden zich nog zeven andere pluimveebedrijven. "Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep", laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Minister Carola Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode, waar zich nog eens 26 andere pluimveebedrijven bevinden. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met 'commercieel gehouden gevogelte'.


Kippenslachterij Esbro kan 9 uur geen kippen slachten door code rood: 100.000 euro schade

15-02-2021 - 0 reacties WEHL - Kippenslachterij Esbro in Wehl heeft vandaag 9 uur niet kunnen draaien vanwege code rood. Bij het slachten moet een toezichthouder van de NVWA aanwezig zijn. Die kon de weg niet op vanwege de weersomstandigheden.


Grote politie-actie tegen mestfraude: onder meer inval bij bedrijf in Esbeek

11-02-2021 - 0 reacties De Nederlandse en Belgische politie hebben donderdag vanwege mogelijke mestfraude invallen gedaan op tientallen plaatsen in de grensstreek. In onze provincie werd onder meer onderzoek gedaan bij een bedrijf in Esbeek. In België zijn zeventien mensen gearresteerd, meldt het Belgische Openbaar Ministerie donderdag.
De resultaten van de invallen in Nederland zijn nog niet bekend.

De politie heeft aanwijzingen voor 'grootschalige fraude'. De
verdachten zouden mest illegaal hebben afgevoerd naar
akkerbouwers en naar vergisters die er biogas van maken. Ook zouden
ze testmonsters van mest in hun voordeel hebben gemanipuleerd.

Lucratief om regels te ontduikenDoor het mestoverschot in Nederland en Vlaanderen en de volgens
sommige boeren te strikte limieten op het bemesten van boerenland,
is het al gauw lucratief om de strenge regels te ontduiken.
Fraudeurs jagen ook op de subsidies voor bijvoorbeeld het vergisten
van mest.

De Nederlandse en Belgische politie doorzochten donderdag samen met
de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) huizen en
bedrijven op acht plaatsen in onze provincie en in Limburg. In België gebeurde
dat op nog eens 24 plaatsen.


Grote controle naar mestfraude, inval in Esbeek en meer plekken in Brabant

11-02-2021 - 87 reacties ESBEEK - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is bezig met een grote controle in een mestfabriek in Esbeek. Er zijn meer plekken in Brabant waar onderzoek wordt gedaan naar mestfraude. Volgens de Belgische krant De Standaard is er een onderzoek gaan bij een tiental bedrijven in vier Belgische provincies.


Voedsel en warenautoriteit gaat varkensstal van ‘baron’ in Lierop controleren

15-01-2021 - 0 reacties LIEROP - De grote varkensstal van Adriaan Straathof in Lierop wordt binnenkort gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt het provinciebestuur in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.


Vogelgriep lijkt in Moergestel onder controle: bedrijven in de omgeving niet besmet

08-01-2021 - 0 reacties MOERGESTEL - Het vogelgriepvirus is niet op andere pluimveebedrijven aangetroffen nadat dinsdag in Moergestel 18.000 dieren op een besmette kalkoenenhouderij geruimd moesten worden. Dat laat een woordvoerster van de NVWA weten.


Vogelgriep bij pluimveebedrijf in Moergestel, NVWA ruimt 18.000 dieren

05-01-2021 - 0 reacties MOERGESTEL - In Moergestel is bij een bedrijf met kalkoenen vogelgriep (H5) vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 18.000 dieren. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Onbekende variant van de aardappelziekte ontdekt in Stadskanaal

11-12-2020 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in Stadskanaal een onbekende variant ontdekt van de wratziekte, een kwaal bij aardappelen. „De nieuwe variant kan gevolgen hebben voor de beheersing van wratziekte in Noord-Oost Nederland, waar sprake is van intensieve aardappelteelt”, aldus de organisatie.


Man uit gemeente Hoogeveen verkoopt illegale onkruidverdelger en krijgt bezoek van NVWA

10-12-2020 - 0 reacties HOOGEVEEN - Bij een man in de gemeente Hoogeveen is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ongeveer 100 liter illegale onkruidverdelger aangetroffen.


Vogelgriep vastgesteld op vleeskuikenbedrijf in Sint Annaparochie: 21.000 kippen geruimd

07-12-2020 - 0 reacties Bij een bedrijf met vleeskuikens in Sint Annaparochie is de vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf met ongeveer 21.000 kippen wordt geruimd door de NVWA.


Vogelgriep op bedrijf met 90.000 vleeskuikens in Friesland

21-11-2020 - 0 reacties In het Friese Witmarsum is op een bedrijf met 90.000 vleeskuikens vogelgriep (H5) vastgesteld. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven, maar om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Verdenking van vogelgriep bij pluimveebedrijf in Terwolde, ruiming wordt voorbereid

13-11-2020 - 0 reacties Een pluimveebedrijf in Terwolde wordt momenteel onderzocht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er bestaat een verdenking op de aanwezigheid van vogelgriep. Afgelopen week zijn elders in Nederland drie grote pluimveebedrijven geruimd vanwege dit griepvirus.


Vogelgriep vastgesteld in Gelderse Puiflijk, 215.000 hennen geruimd

05-11-2020 - 0 reacties De NVWA ruimt twee pluimveebedrijven. Eerder werd een ophokplicht afgekondigd, nu is ook een vervoersverbod afgekondigd in de omgeving van het besmette bedrijf.


Levend dier tussen kadavers bij Rendac in Son, minister vindt het 'niet acceptabel'

27-10-2020 - 41 reacties Bij Rendac, de destructor in Son, is onlangs tussen kadavers een levend dier aangetroffen. Minister Carola Schouten meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin staat niet om wat voor dier het gaat en wie het door Rendac heeft laten ophalen.
Schouten noemt het ‘niet acceptabel’, al kan ze zich ook voorstellen dat er sprake is geweest van ‘onbewuste onbekwaamheid’. De bewindsvrouw vindt wel dat de eigenaar van het dier verantwoordelijk is en ze zal de sector hierop ook aanspreken.

Niet altijd inspectieHet is niet voor het eerst dat tussen kadavers die bij de destructor worden afgeleverd, een levend dier werd gevonden. Het is aan Rendac om dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Die moet dan een inspectie uitvoeren, maar dit blijkt, zo schrijft Schouten, niet altijd te gebeuren.

In dit soort gevallen is het lastig om aan te tonen of een veehouder verwijtbaar nalatig is geweest. De NVWA is in overleg met het Openbaar Ministerie om toch op te kunnen treden, ook wanneer pas achteraf een sluitend bewijs geleverd. Ook heeft de instantie aangekondigd dat ze maatregelen heeft genomen om na elke melding in actie te komen.


Kinderboerderijen schenden Q-koortsregels; NVWA deelt boetes uit

11-10-2020 - 0 reacties Tientallen kinderboerderijen, boerencampings en zorgboerderijen voldeden vorig jaar niet aan de regels om Q-koorts te voorkomen. Dat kan gevaarlijk zijn voor bezoekers. Ook enkele professionele geiten- en schapenhouders overtraden de regels


10.500 kilo garnalen in beslag genomen wegens fraude

01-10-2020 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag 10.500 kilo garnalen in beslag genomen in een onderzoek naar fraude met vangstcertificaten. Het onderzoek richt zich op een garnalenafslag, een visserijbedrijf en een garnalenhandelaar.


Waakhond NVWA zet ‘zwarte lijst’ hygiëne in restaurants online

31-08-2020 - 0 reacties Wie van tevoren wil weten of een restaurant of eetcafé schoon en netjes is, kan voortaan zelf informatie inwinnen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die zet de prestaties van horecagelegenheden vanaf dinsdag op internet.


NVWA maakt inspecties voortaan openbaar

28-08-2020 - 0 reacties intro


Rechter: bedrijfssluiting dreigt voor nalatige boeren

24-08-2020 - 0 reacties Voor twee boeren uit Wâlterswâld en Sumar dreigt stillegging van hun bedrijf, als ze de omstandigheden waaronder ze hun vee houden niet verbeteren. Bij beide bedrijven constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op verschillende tijdstippen dat het met de hygiëne slecht gesteld was.