Nvwa

Nvwa nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Nvwa nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Nvwa nieuws

Driftbeperkende maatregelen nog zorgenkindje

13-09-2019 - 0 reacties Driftbeperkende maatregelen worden onvoldoende nageleefd. Zeventig procent van de door de NVWA opgemaakt rapporten van bevindingen hadden betrekking op het niet hanteren van driftbeperkende maatregelen conform het Activiteitenbesluit.


Toezicht op kleine- en middelgrote slachthuizen in Noord-Nederland schiet te kort

13-09-2019 - 0 reacties Het lukt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onvoldoende om goed toezicht te houden bij de kleine en middelgrote noordelijke slachthuizen in het noorden van Nederland. De inspecteurs lukt het niet om allemaal op dezelfde manier op slachtwaardigheid en transportwaardigheid te beoordelen en indien nodig handhavend op te treden. Ook de capaciteit is een punt van aandacht. Dat blijkt uit rapport van onderzoeksbureau 2Solve dat door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar de Tweede Kamer gestuurd is.


NVWA: 'Bollentelers houden zich beter aan regels voor gewasbeschermingsmiddelen'

12-09-2019 - 0 reacties Telers van bloembollen houden zich een stuk beter aan de regels voor het gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit een nalevingsmeting van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In 2014 hield slechts 55% van de bloembollentelers zich aan de regels. In 2018 is dit gestegen tot een naleving van 89%. Desondanks overtreedt nog steeds 11% van de telers de wet.


NVWA: Uitstel slachtdatum of verlate salmonella uitslag geen overmacht

12-09-2019 - 0 reacties Uitstel van de slachtdatum of een verlate salmonella uitslag van de overschoenen is geen overmacht waardoor vleeskuikenhouders de bezettingsnorm mogen overschrijden. Daarvoor waarschuwt de NVWA.


Tweede Kamer niet tevreden met antwoorden Schouten over pootgoedfraude

10-09-2019 - 0 reacties Heeft de NVWA wel afdoende actie ondernomen na bekendmaking van de pootgoedfraude? In antwoord op eerdere Kamervragen stelde minister Schouten van wel, maar de Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee. CDA, VVD en SGP willen meer duidelijkheid.


Kamerleden willen opheldering over pootgoedfraude

09-09-2019 - 0 reacties De landbouwwoordvoerders van CDA, VVD en SGP hebben Kamervragen ingediend bij minister Carola Schouten over de afhandeling van de pootgoedfraude door de NVWA en keuringsdienst NAK.


Boeren worden verplicht grootschalige sterfte van dieren te melden

07-09-2019 - 23 reacties Veehouders moeten het voortaan melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als er op hun bedrijf grote hoeveelheden dieren zijn omgekomen. Op die manier wil minister Carola Schouten van landbouw meer inzicht krijgen in waarom dieren overlijden, en zo onder meer stalbranden voorkomen.


Varkenshouder moet grootschalige sterfte straks melden bij NVWA

06-09-2019 - 0 reacties Veehouders worden verplicht grootschalige sterfte van dieren als gevolg van bijvoorbeeld stalbranden of hittestress te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Pluimveehouder moet grootschalige sterfte straks melden bij NVWA

06-09-2019 - 0 reacties Veehouders worden verplicht grootschalige sterfte van dieren als gevolg van bijvoorbeeld stalbranden of hittestress te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


NVWA erkent IKB Nederland Varkens voor Ketenborging

06-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aan IKB Nederland Varkens (IKB NV), als eerste Nederlandse private kwaliteitskeurmerk voor de dierhouderij, de acceptatie voor Ketenborging afgegeven.


NVWA trekt ongewenst ten strijde tegen groene middelen

06-09-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit (NVWA) kondigde onlangs aan welke gewasbescherming volgens haar wel en niet toegepast mag worden in de land- en tuinbouw. Vriendelijke groene middelen, waaronder knoflook en tijm, sneuvelen en gegarandeerd dodelijke mogen juist wel. Plantkundige en gewasbeschermingsspecialist Nico Stutterheim kan zich niet vinden in die aanpak; hij ziet er bovendien een flagrante tegenspraak in met het vergroeningsbeleid van het Ministerie van Landbouw.


Boeren slaan man het ziekenhuis in die akker komt controleren

05-09-2019 - 0 reacties Een controleur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is woensdagmiddag mishandeld door twee mannen (71 en 41) in Wouwse Plantage. De man reed een akker op voor een controle van de landbouwgrond. De twee eigenaren waren daar niet van gediend omdat de man geen toestemming had gevraagd en gingen door het lint.


Boeren slaan man het ziekenhuis in die akker komt controleren

05-09-2019 - 0 reacties Een controleur van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is woensdagmiddag mishandeld door twee mannen (71 en 41) in Wouwse Plantage. De man reed een akker op voor een controle van de landbouwgrond. De twee eigenaren waren daar niet van gediend omdat de man geen toestemming had gevraagd en gingen door het lint.


Spaanse eieren besmet met salmonella

30-08-2019 - 0 reacties De NVWA heeft salmonella vastgesteld in een partij Spaanse eieren


Vorig jaar bijna 67.000 dieren onverdoofd geslacht

29-08-2019 - 0 reacties In 2018 werden in Nederland 66.858 dieren onverdoofd geslacht, blijkt uit het antwoord van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op een Wob-verzoek van Wakker Dier. De NVWA registreert het aantal dieren dat “onverdoofd wordt aangesneden”. In 2018 zijn volgens de NVWA in Nederland 1.283 kalveren, 10.849 runderen, 2.025 geiten, 47.154 schapen en 5.547 lammeren … Lees meer


Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen van kracht

26-08-2019 - 0 reacties Tijdens warme dagen kan het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen van kracht zijn, dit is ook het geval van zaterdag 24 augustus tot en met dinsdag 27 augustus. Gedurende de werking van dit Nationaal plan faciliteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maximaal om op aangepaste (koele) tijden keuringen op slachthuizen te laten verrichten en export te certificeren. Het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen is geen wet- en regelgeving, de NVWA kan dus niet handhaven op het plan zelf. Het Nationaal plan bestaat uit afspraken tussen bedrijfsleven en overheid over veetransport bij extreme temperaturen.


NVWA mag boete uitdelen bij pootgoedfraude

26-08-2019 - 0 reacties Met het wetsvoorstel Plantgezondheidswet krijgt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra middelen tegen pootgoedfraude. Naast het bestaande strafrechtelijke handhavingsinstrument wordt het mogelijk een bestuurlijke boete op te leggen.


NVWA gaat ‘groene bestrijdingsmiddelen’ gericht inspecteren

25-08-2019 - 0 reacties De NVWA gaat gerichte inspecties uitvoeren naar de verkoop van zogenaamde ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen. Deze inspecties vinden plaats bij producenten en leveranciers. Ook gaat ze de verkoop van RUB-middelen en basisstoffen gerichter controleren.


NVWA gaat gericht groene middelen controleren

23-08-2019 - 0 reacties Vanaf 2020 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) risicogerichte controles uitvoeren op de verkoop van groene gewasbeschermingsmiddelen. Deze inspecties zullen gedaan worden bij de producenten en leveranciers van deze middelen.


NVWA springt op ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen

23-08-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet de loep op de nieuwe generatie gewasbeschermings- en hulpmiddelen, die claimen groen te zijn. Deze vrij verkrijgbare producten kunnen mogelijk risico’s opleveren voor mens, dier en milieu, klinkt het waarschuwend.