Nvwa

Al het Nvwa nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Klik voor een volledig overzicht met Nvwa nieuws of word lid van de dagelijkse nieuwsbrief.

Nvwa nieuws

Toetsing hokverrijking NVWA en IKB op basis van brochure

18-02-2019 - 0 reacties IKB en NVWA gaan hokverrijking in varkenshouderij toetsen op basis nieuwe brochure. De hokverrijking levert tijdens controles nog wel eens discussie op. Dat meldt de Producentenorganisatie Varkenshouders (POV).


Import Brits vee serieus in gevaar bij harde brexit

12-02-2019 - 0 reacties De dreigende no deal-brexit brengt de import van Brits vee serieus in gevaar. Veehandelaren vinden dat de overheid financieel moet bijspringen om in Hoek van Holland een plek in te richten waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) koeien en paarden kan keuren. Maar het ministerie van Landbouw piekert daar niet over.


NVWA vraagt ondernemers zich tijdig voor te bereiden op Brexit

12-02-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ondernemers die goederen leveren aan klanten in het Verenigd Koninkrijk of die goederen ontvangen uit het Verenigd Koninkrijk, op om zich op tijd aan te melden bij de digitale systemen die nodig zijn voor het aanvragen en verwerken


'Vaker overtredingen met gewasbeschermingsmiddelen'

11-02-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2017 vaker overtredingen bij het gebruik van en de handel in gewasbeschermingsmiddelen vastgesteld. Dat is gemeld in het radioprogramma Reporter Radio.


Meer overtredingen met bestrijdingsmiddelen, met name in de sierteelt

10-02-2019 - 0 reacties Het aantal overtredingen bij het gebruik van en de handel in bestrijdingsmiddelen is fors toegenomen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een bericht van Reporter Radio.


Wildgroei aan halalkeurmerken, maar waar ze voor staan is onduidelijk

10-02-2019 - 0 reacties Hoewel het stikt van de halalkeurmerken is het niet gemakkelijk te achterhalen of vlees halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie, vooral over de manier waarop vlees is geslacht.
Er bestaan namelijk verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofde rituele slacht halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
Maar hoe de koe van je hamburger is geslacht, is op de verpakking niet te zien. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
Er is nu te weinig openheid over, vindt Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO, die 380 moskeeën vertegenwoordigt. "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."
Verschillende definities
Halal betekent letterlijk 'toegestaan' en gaat over alle aspecten van het leven. En dus ook over voeding. Niet toegestaan (haram) is bijvoorbeeld het consumeren van varkensvlees, alcohol en de meeste insecten.
Bij halalslacht worden dieren volgens islamitische rituelen geslacht. Dat houdt onder meer in dat de slachter gelovig is en hij slacht in de naam van Allah.
Het dier moet gezond zijn en de keel moet met een scherp mes in één haal worden doorgesneden. Maar of het is toegestaan om het dier voor de slacht te verdoven, daar zijn dus niet alle moslims het over eens.
Niet alleen in Turkse en Marokkaanse supermarkten liggen de schappen vol, maar ook Albert Heijn en Jumbo zeggen dat de vraag naar halalproducten groeit. Het halalassortiment bestaat naast bijvoorbeeld worst, ook uit plakken kaas en zakken snoep. In snoep kan (varkens)gelatine of karmijn, een kleurstof afkomstig van luizen, zitten. En bij kaas is het belangrijk dat het stremsel dat wordt gebruikt, een dierlijk product, ook halal is. Maar het is vooral bij vlees waar de verwarring ontstaat.
"Op de producten staat altijd gewoon 'halal'", zegt diëtiste Mariam Aaras (43). Of er achter het logo een keuringsinstantie zit, en aan welke halaleisen het product voldoet, is voor consumenten vaak niet te zien. Dat maakt boodschappen doen er niet gemakkelijker op. Aaras: "Terwijl het voor mij wel belangrijk is, omdat ik alleen onverdoofd geslacht vlees wil eten."
Op haar website Ikeethalal.nl informeert ze andere moslims met artikelen als 'Is E120 halal?' en 'Gelatinevrij of halalgelatine'. Zo'n tien vragen per maand krijgt ze binnen. Als moslima herkent ze het gevoel van wantrouwen en onzekerheid waar veel van haar sitebezoekers mee zitten. Aaras: "Door alle onduidelijkheid eet ik nu zo min mogelijk vlees."
Aangescherpte regels
Onverdoofde rituele slacht staat politiek ter discussie. Sinds januari 2018 gelden in Nederland aangescherpte regels. Als een dier 40 seconden na de slacht nog tekenen van leven vertoont, moet het alsnog worden verdoofd.
Sommige moslims zijn bezorgd dat de 40 seconden niet altijd worden afgewacht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in alle slachthuizen op dierenwelzijn en voedselveiligheid. In het geval van onverdoofde rituele slacht, moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Die ziet toe op de naleving van de 40-secondenregel, maar kijkt niet of de slacht volgens bepaalde halalstandaarden gebeurt.
De enige die hier wel op toezien zijn dus de keurmerken. Hoeveel dat er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Naar schatting gaat het om enkele tientallen. In principe kan iedereen zelf een keurmerk oprichten. Aan het religieuze aspect van de keurmerken wordt door de overheid geen eisen gesteld. Toch mag je niet iets halal noemen als dat het niet is, want dat is consumentenmisleiding.
Het keuren beperkt zich niet tot de slachterijen waar het vlees wordt geslacht. Elke stap in het productieproces heeft namelijk een eigen halalcertificaat: de kruiden in de worsten, het paneermeel van de kroketten en de olie waarmee de machines worden gesmeerd. Voor keurmerken is het belangrijk om van elk ingrediënt te weten dat het halal is. Als er ergens in het proces bijvoorbeeld alcohol wordt gebruikt, is het eindproduct niet halal. De keurmerken zijn dus ook bedoeld als garantie van het ene naar het andere bedrijf.
Wasim al Shaman van keurmerk Halal Quality Control, het grootste Nederlandse halalkeurmerk in vlees, ziet dat het aantal keuringsaanvragen stijgt. "Tegenwoordig is het voor bedrijven steeds belangrijker om een halalcertificaat te hebben, zelfs als het vrij duidelijk is dat een product halal is. Zo ben ik laatst nog naar het buitenland geweest om een fabrikant van ingeblikte perziken te keuren. Als het mij wordt gevraagd, doe ik het. Dit is gewoon business."
Meer transparantie
Een aantal keurmerken erkent dat meer transparantie hard nodig is. Maar tegelijk zeggen ze ook dat consumenten hen kunnen bellen of mailen als zij willen weten op welke manier hun stuk vlees is geslacht. Keurmerk Halal Correct werkt aan een kleurensysteem op de verpakking, zodat je als consument kunt zien op welke wijze het dier is geslacht.
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek niet mogelijk de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
"We moeten als gemeenschap opstaan en eisen van deze instanties dat ze transparant zijn", zegt Halil Karaaslan van het CMO. "Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."


NVWA: Pluimveeslachthuizen moeten hygiënischer werken

06-02-2019 - 0 reacties De NVWA heeft de naleefmonitor voor pluimveeslachterijen gepubliceerd. De sector laat steken vallen op het gebied van hygiëne.


Dit zijn de schoonste pluimveeslachterijen van Nederland

05-02-2019 - 0 reacties De grote pluimveeslachthuizen in ons land houden zich over het algemeen goed aan de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Dat blijkt uit de naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de eerste helft van 2018.


NVWA: "Hygiënisch werken blijft aandachtspunt voor pluimveeslachthuizen"

05-02-2019 - 0 reacties De naleefmonitor van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat in de eerste halfjaar van 2018 zien dat er nog vooruitgang te boeken is qua hygiënisch werken in de pluimveesector.


NVWA: ‘Tot nu toe geen Pools vlees op Nederlandse markt’

04-02-2019 - 0 reacties Een Pools undercovertelevisieprogramma onthullende een vleesschandaal in een Pools slachthuis. Op de beelden waren zieke dieren te zien. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vond nog geen verdacht vlees op de Nederlandse markt.


Minister Schouten: ‘Er gaat steeds minder mis op paardenmarkt Hedel’

01-02-2019 - 0 reacties HEDEL/DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit constateert op de paardenmarkt in Hedel steeds minder tekortkomingen. Dat constateert minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op basis van inspectiecijfers van de NVWA vanaf 2015.


NVWA leidt dierenartsen op vanwege Brexit

01-02-2019 - 0 reacties AMSTERDAM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leidt tientallen buitenlandse dierenartsen op te tot inspecteur. Zij zijn nodig om samen met de huidige dierenartsen na 29 maart alle vee, vlees en vis die naar het Verenigd Koninkrijk gaat en ervandaan komt, te keuren. Bij een no-deal wordt het VK namelijk beschouwd als een 'derde land' en moeten alle goederen worden geïnspecteerd.


Varkensboer in Deurne heeft te veel varkens en te veel mest

31-01-2019 - 1 reacties DEURNE - Bij een varkensboer in Deurne zijn woensdag te veel varkens aangetroffen. Ook was er meer mest opgeslagen dan was opgegeven. Het bedrijf moet maatregelen nemen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


NVWA weerlegt kritiek Wakker Dier over luchtkwaliteit varkensstallen

31-01-2019 - 0 reacties Volgens Wakker Dier kampt 87 procent van de varkensbedrijven met een te hoge CO2- en/of ammoniak-concentratie in de stallen. Volgens de NVWA hoefden maar bij 4 (7%) van de 60 afgelopen jaar geïnspecteerde varkensbedrijven verbeteringen worden doorgevoerd.


Wakker Dier: NVWA faalt bij inspecties stalklimaat

31-01-2019 - 0 reacties De inspecties van het stalklimaat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit falen, stelt Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie eist daarom actie van de NVWA.


Wakker Dier: NVWA faalt bij inspecties stalkimaat

31-01-2019 - 0 reacties De inspecties van het stalklimaat door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit falen, stelt Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie eist daarom actie van de NVWA.


Wakker Dier: NVWA-inspecties falen

31-01-2019 - 0 reacties De inspecties van het stalklimaat door de NVWA falen, stelt Wakker Dier. Zo grijpt de inspectiedienst volgens de dierenwelzijnsorganisatie nauwelijks in bij ernstige signalen waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. Wakker Dier eist daarom actie.


NVWA verwijst Wakker Dier naar de wetgever

31-01-2019 - 0 reacties Vorig jaar startte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een pilot om het stalklimaat in varkensstallen te controleren. Wakker Dier vroeg de inspectieresultaten op. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie moet de NVWA strenger handhaven. De NVWA verwijst naar de wetgever.


Wakker Dier: Inspectie grijpt nauwelijks in bij dierenleed

30-01-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) grijpt nauwelijks in bij geconstateerde problemen in de varkensindustrie. Dat stelt de actiegroep Wakker Dier. Bij ruim één op de drie bezochte varkensstallen bleek iets mis te zijn met het stalklimaat. Toch werd er maar één waarschuwing uitgedeeld. De inspectiedienst weerspreekt de aantijging.


Wakker Dier waarschuwt voor falende inspecties NVWA

30-01-2019 - 0 reacties De beoordeling van het klimaat in varkensstallen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ontoereikend. Dat blijkt uit een analyse van Wakker Dier van 23 gewobde NVWA-verslagen. De inspectiedienst grijpt nauwelijks in bij ernstige signalen waaronder extreem hoge ammoniakconcentraties. “Te veel varkens lijden aan pijnlijke borstvliesontstekingen. Het is aan de handhavers om hier iets … Lees meer