Nvwa

Nvwa nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Nvwa nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Nvwa nieuws

NVWA is bewaker van voedselveiligheid en geen beleidsmaker

25-04-2019 - 0 reacties De rol- en verantwoordelijkheidsverdeling ten aanzien van beleidsregels tussen enerzijds de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en anderzijds de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is logisch. De NVWA is bewaker op het gebied…


'NVWA is bewaker op het gebied van de voedselveiligheid, geen beleidsmaker'

24-04-2019 - 0 reacties Hoe ziet de taakverdeling van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) eruit? Dit is lang niet altijd duidelijk. De NVWA is een voedselveiligheidsbewaker, maar bijvoorbeeld geen beleidsmaker.


Kamer uiterst kritisch op NVWA na ICT-mislukking

24-04-2019 - 0 reacties De Tweede Kamer lijkt steeds minder vertrouwen te krijgen in de reorganisatie van de NVWA. Van links tot rechts klonken kritische geluiden. In een debat kon de minister de zorgen niet wegnemen.


Controle op gebruik van gekeurd pootgoed

22-04-2019 - 0 reacties De NAK voert in opdracht van de NVWA controles uit op het gebruik van gekeurd pootgoed. Senior keurmeesters gaan bij telers langs om herkomstbewijzen te controleren. Deze controles worden met name uitgevoerd tijdens het poten van de aardappelen.


'Als NVWA fout toegeeft voelt dat als erkenning'

19-04-2019 - 0 reacties „Als de NVWA toegeeft dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt dan voelt dat als een erkenning”, zegt Mariska Oving die samen met haar man een pluimveebedrijf heeft in Odoornerveen (DR).


Leghennenhouder: 'NVWA drilde sector tijdens fipronicrisis'

17-04-2019 - 0 reacties „De NVWA drilde de hele sector tijdens de fipronilcrisis, gewoon uit macht. Ik vind het onbehoorlijk bestuur", zegt biologisch leghennenhouder Piet Baars uit het Utrechtse Hagestein. Hij bezocht maandag de fipronil-rechtszaak tussen de NVWA en LTO.


Schouten trekt stekker uit ICT-systeem NVWA

16-04-2019 - 0 reacties De ontwikkeling en implementatie van het ICT systeem INSPECT van de NVWA is per direct stopgezet. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met het besluit tot stopzetting volgt minister Schouten het advies op van Bureau…


„Wie de kat aait, krijgt ook fipronil binnen”

16-04-2019 - 0 reacties Is de schade door de fipronilcrisis vooral te wijten aan gebrekkig handelen van toezichthouder NVWA, of hadden de pluimveehouders zelf beter moeten weten toen ze hun stallen lieten reinigen door ChickFriend?


NAK ontdekt vervalste pootgoedcertificaten

16-04-2019 - 0 reacties Keuringsdienst NAK heeft vervalste pootgoedcertificaten ontdekt, waarbij de niet-gecertificeerde aardappelen verkocht zijn onder valse labels. De NAK is, samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nog op jacht naar de vervalsers.


LTO Nederland: NVWA liet steken vallen in fipronilcrisis

16-04-2019 - 0 reacties BINNENLAND – Landbouworganisatie LTO Nederland vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA in 2017 nalatig is geweest en onrechtmatig heeft gehandeld tijdens de fipronilcrisis. Daardoor stortte de eiermarkt in en werd er uiteindelijk 65 tot 75 miljoen euro schade geleden. Als de NVWA anders te werk was gegaan, was die schade grotendeels te voorkomen


21 pluimveebedrijven kampen nu nog met fipronil

16-04-2019 - 0 reacties Er zijn nog 21 pluimveebedrijven met 35 stallen deels of volledig geblokkeerd na het gebruik van fipronil. Dat blijkt uit cijfers van de NVWA. Zes bedrijven met 13 stallen zijn volledig op slot; de eieren, dieren en mest zijn geblokkeerd.


Op 10 juli uitspraak: had de NVWA eierboeren moeten waarschuwen?

16-04-2019 - 0 reacties


Minister Schouten stopt ICT-project Inspect van de NVWA per direct

16-04-2019 - 0 reacties


Pluimveehoudster Mariska Oving: De tranen stonden me in de ogen

15-04-2019 - 0 reacties Tot tranen toe geroerd was pluimveehoudster Mariska Oving uit Odoornerveen vandaag bij de rechtszaak van landbouworganisatie LTO en 124 pluimveehouders tegen de NVWA. "Alles kwam weer boven, vooral toen twee collega's hun verhaal deden. Dan beleef je alles opnieuw, want wij hebben het precies zo beleefd."


'NVWA was nalatig in fipronilzaak'

15-04-2019 - 0 reacties De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nalatig geweest en heeft onrechtmatig gehandeld tijdens de fipronilcrisis in 2017. Door het handelen van de autoriteit is de eiermarkt ingestort en is uiteindelijk 65 tot 75 miljoen euro schade ontstaan. Als de NVWA anders had gehandeld, was die schade grotendeels te voorkomen geweest, vindt landbouworganisatie LTO Nederland.


Confrontatie NVWA en pluimveehouders bij rechtbank

15-04-2019 - 0 reacties In een stevige confrontatie voor de Haagse rechtbank heeft LTO Nederland, samen met 124 pluimveehouders, de NVWA beschuldigd van onrechtmatig handelen in de aanloop naar de fipronil-crisis. De NVWA kaatst de bal keihard terug naar de pluimveehouders die hun verantwoordelijkheid onvoldoende zouden hebben genomen.


Ontwikkeling ICT-programma NVWA te duur; onmiddellijk stopgezet

15-04-2019 - 0 reacties Minister Schouten heeft de ontwikkeling van ICT-systeem INSPECT bij de NVWA onmiddellijk stopgezet. „De doelen van het programma worden niet gehaald, de deadline wordt niet gehaald en het gaat veel meer geld kosten.”


Ontwikkeling ICT-programma NVWA te duur; onmiddellijk stopgezet

15-04-2019 - 0 reacties Minister Schouten heeft de ontwikkeling van ICT-systeem INSPECT bij de NVWA onmiddellijk stopgezet. „De doelen van het programma worden niet gehaald, de deadline wordt niet gehaald en het gaat veel meer geld kosten.”


Minister Schouten stopt implementatie en ontwikkeling ICT systeem INSPECT bij NVWA

15-04-2019 - 1 reacties

Originele beschrijving

De ontwikkeling en implementatie van het ICT systeem INSPECT van de NVWA is per direct stopgezet. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met het besluit tot stopzetting volgt minister Schouten het advies op van Bureau ICT-toetsing (BIT), dat in opdracht van LNV onderzoek deed naar de voortgang van het programma. Uit het onderzoek blijkt dat  de doelen van het programma niet worden gehaald, dat het veel meer geld gaat kosten en dat ook de deadline niet wordt gehaald.


Meer meldingen voedselvergiftiging, minder vaak boetes

13-04-2019 - 0 reacties Het aantal meldingen van voedselvergiftigingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stijgt fors. Tussen 2015 en 2017 is het aantal klachten met meer dan de helft toegenomen. Een melding leidt echter steeds minder vaak tot een boete van de NVWA.