Paarden

Paarden nieuws volg je het best via Nieuwsgrazer. Bekijk hier al het Paarden nieuws of word lid van de nieuwsbrief.

Paarden nieuws

Landbouwminister Schouten voelt weinig voor landelijke aanpak van 'sluipmoordenaar' Jacobskruiskruid

15-09-2021 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten voelt er weinig voor om het oprukkende en voor koeien en paarden giftige Jacobskruiskruid aan te pakken.


Twee shetlandpony’s gedood door wolf in België

13-09-2021 - 0 reacties Er zijn vanochtend twee doodgebeten shetlandpony’s gevonden vlak over de grens in Belgisch-Limburg. Volgens de organisatie Welkom Wolf zijn de dieren het slachtoffer van een wolf. Het is zover bekend de eerste aanval op paarden in België. Volgens Welkom Wolf heeft de Belgische overheid steken laten vallen in het beschermen van kleinvee. ,,Je kan deze eigenaar niets kwalijk nemen.”


Update verwaarloosde paarden Venlo: overige paarden ook in beslag genomen

28-08-2021 - 0 reacties Midden augustus haalde de landelijke inspectiedienst Dierenbescherming tien paarden en een veulen uit barre omstandigheden in een stal in Venlo. Vijf paarden die op dezelfde locatie verbleven waren er iets beter aan toe en konden op dat moment niet in beslag worden genomen. Deze vijf paarden zijn ondertussen ook opgehaald, omdat er niks aan de leefomstandigheden is veranderd, zo meldt Meldpunt 144. Controle“Door middel van bestuursrecht werden er duidelijke maatregelen opgelegd aan de eigenaar van de paarden; De leefomgeving en verzorging moesten verbeterd worden. Hierop zou gecontroleerd worden door de LID”, schrijven ze. Bij deze controle bleek dus dat er niks veranderd was aan de situatie. De paarden stonden op een kale stalbodem en kwamen niet buiten, hierom zijn ook deze paarden meegenomen en naar een opvang gebracht. GevolgenEr is nog niet bekend wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Bron: Meldpunt 144/ 1LimburgFoto: DigiShot...


Paarden in veiligheid bij stalbrand Veulen

25-08-2021 - 0 reacties Een paardenstal vol stro aan de Jaegerhofweg in Veulen is woensdagmiddag volledig uitgebrand.


Nederlandse paardenvrachtwagen kantelt op Duitse snelweg, één paard ingeslapen

25-08-2021 - 0 reacties Woensdagochtend 25 augustus is in Duitsland bij knooppunt Lotte een Nederlandse paardenvrachtwagen met daarin vijf paarden gekanteld. Eén van de paarden raakte dusdanig ernstig gewond dat hij ter plaatse moest worden ingeslapen. In de bocht gekanteldDe paardenvrachtwagen reed over de Duitse A30 richting Osnabrück. Bij knooppunt Lotte ging hij de A1 richting Bremen op. In die bocht verloor de chauffeur de macht over het stuur, waarna de vrachtwagen kantelde. De politie meldt tegenover Transport Online dat de oorzaak van het ongeval nog niet bekend is. Brandweer nodigDe paarden moesten door de brandweer uit de zwaar beschadigde vrachtwagen gehaald worden. Daardoor en door de bergingswerkzaamheden was de A1 enkele uren afgesloten.Foto’s van het ongeval staan op de website van Transport Online.Bron: Transport OnlineFoto: DigiShot...


Giftig Jacobskruiskruid op steeds meer plekken te vinden: insecten zijn er dol op, maar dat geldt niet voor iedereen

18-08-2021 - 0 reacties Koeien en paarden worden er doodziek van en insecten zijn er dol op. Jacobskruiskruid kleurt Nederland geel. En boeren zien dat als een risico voor hun veestapel, terwijl landschapsbeheerders het juist een kans vinden voor de biodiversiteit.


In de paardenbranche zit de schrik er goed in na de ‘blauwe brieven-bom’ van de fiscus

11-08-2021 - 0 reacties EINDHOVEN - Sjoemelende paardenhandelaren die voor 100 miljoen euro aan belasting ontliepen beschadigen de hele branche, vindt de overkoepelende Sectorraad paarden. ,,Dit geeft Nederland een zeer slecht imago.”


Springruiter Van der Vleuten verlost paardensportbond van druk

07-08-2021 - 0 reacties Het ietwat verrassende brons van springruiter Maikel van der Vleuten op de Olympische Spelen heeft voor grote opluchting gezorgd bij de Nederlandse paardensportbond KNHS. Na de tegenvallend verlopen Spelen van Rio 2016, waar de paarden in alle disciplines buiten de medailles eindigden, móest er gepresteerd worden in Tokio.


Handjeklap en zwendel rond miljoenenpaarden: deur wagenwijd open voor criminelen

07-08-2021 - 0 reacties De handel in exclusieve spring- en dressuurpaarden is gevoelig voor fraude en witwaspraktijken. In die ondoorzichtige wereld van handjeklap en mondelinge deals speelt Nederland een hoofdrol, de fiscus heeft vaak het nakijken. Nederlanders domineren de internationale handel in succesvolle paarden en verdienen miljoenen aan Amerikaanse miljardairs en Arabische koningshuizen.


Boeren eisen actie van overheid tegen giftige bermbloeier

31-07-2021 - 0 reacties De plant bloeit mooi, is ijzersterk en groeit razendsnel. Maar de opmars van jacobskruiskruid in Nederland is veel boeren een doorn in het oog. De plant is giftig. Vooral paarden en runderen kunnen er doodziek van worden. De boeren eisen dat de overheid meer werk maakt van de bestrijding.
"Ik heb het zelf meegemaakt op mijn bedrijf. Een van mijn koeien vertoonde grote witte plekken op de zwart-witte huid. Op een gegeven moment ging de huid loshangen. Dan weet je het al, ze heeft jacobskruiskruid binnen gekregen", aldus Dirk Bruins, veehouder en voorzitter van LTO Noord.
De koe waar het om gaat heeft het uiteindelijk gered, maar volgens Bruins gaat het vaak mis en sterven er dieren. "Het probleem is dat jacobskruiskruid zich ophoopt in de lever. Daar leidt het tot een opeenhoping van giftige stoffen, die het dier uiteindelijk fataal kan worden. Het is niet zo dat je een op een kunt zeggen: de plant leidt tot de dood van een dier. Het is in feite een sluipmoordenaar.
Volop in bloei
Voor wegbeheerders is jacobskruiskruid is de gedroomde bermbloeier. Tot voor kort was het eerste wat de gemeente. provincie of Rijkwaterstaat deed bij de aanleg van een weg of fietspad jacobskruiskruid aanplanten. Niet alleen omdat het er leuk uitziet, maar ook omdat de berm met de plant direct een stuk steviger is. "Gelukkig doen ze dat nu niet meer", zegt Bruins. Maar het probleem is niet voorbij. Integendeel. Overheden gaan meer en meer over op ecologisch maaibeleid. Er wordt minder gemaaid. Planten in de bermen, zoals het alom aanwezige jacobskruiskruid, krijgen tegenwoordig de kans om volop in bloei te komen.
"Wij vinden biodiversiteit belangrijk en willen ook dat planten groeien. Maar we willen niet dat er giftige planten groeien", zegt Bruins bij RTV Drenthe. "De plant moet beter gemaaid of weggehaald worden. Desnoods met bestrijdingsmiddelen als het echt niet anders kan."
Niet in de buurt van boerenland
Het probleem speelt op een groot aantal plekken in Nederland. In het noorden gaan stemmen op om een convenant op te stellen, waarin de boeren samenwerken met provincie, gemeentes en Rijkswaterstaat. "Jacobskruiskruid hoeft wat ons betreft niet weg, het moet alleen niet meer in de buurt van boerenland staan", benadrukt Bruins. In Limburg staat een bijeenkomst gepland van paardenhouders, gemeenten en provincie. "In deze bijeenkomst willen we gemeenten vragen om tijdig te maaien", aldus de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie. Ook in de Gelderse Vallei roept de LTO de gemeenten op in actie te komen.
"Per geval wordt gekeken of en hoe er actie wordt ondernomen", laat een woordvoerder van de provincie Drenthe weten naar aanleiding van de oproep van de LTO. "Waar het nodig blijkt, wordt extra gemaaid langs provinciale wegen bij landerijen voor hooi en waar vee loopt. Er is gekozen voor het individueel afhandelen van meldingen om rekening te kunnen houden met ecologisch bermbeheer."
Paardenhouder Jaap Haikens uit Papenvoort wacht het allemaal niet af. Samen met zijn vrouw verwijdert hij jacobskruiskruid met de hand. Niet alleen de bloeiende, ook de jonge planten. "Dat is lastig om goed te doen maar wel het beste. Want die kleine plantjes van nu zijn de grote bloeiende planten van volgend jaar."


LTO-Noord vraagt om een snelle aanpak van het jakobskruiskruid: plant is giftig voor vee en vooral paarden zijn er gevoelig voor

30-07-2021 - 0 reacties LTO-Noord vraagt om een snelle aanpak van het jakobskruiskruid. Deze plant is zeer nuttig voor de biodiversiteit maar ook giftig voor vee. Vooral paarden zijn er gevoelig voor. De provincie heeft in de ontwerp-omgevingsverordening al een verwijderingsplicht voor deze plant opgenomen.


Paard uit Renesse seksueel misbruikt, eigenaren Lisa en Monique Priemis in shock

28-07-2021 - 0 reacties Een nachtmerrie voor Lisa Priemis en haar moeder Monique uit Renesse. In de nacht van zondag op maandag is één van hun paarden op de manege seksueel mishandeld. "Welke zieke geest doet zoiets?"


Dressuurpaarden probleemloos door keuring

23-07-2021 - 0 reacties De Nederlandse dressuurequipe kan dit weekeinde in de geplande samenstelling van start op de Olympische Spelen van Tokio. Alle paarden van de formatie van bondscoach Alex van Silfhout doorstonden zonder problemen de veterinaire keuring in de hoofdstad van Japan.


Veertig miljoen euro voor de historische paardenrenbaan Duindigt in Wassenaar? Daar zijn ze ook bij het Victoriapark in Wolvega blij mee. 'Dit is goed

22-06-2021 - 0 reacties Investeerders willen de historische paardenrenbaan Duindigt in Wassenaar voor veertig miljoen euro nieuw leven inblazen. Manager Ralf Dekker van het Victoriapark in Wolvega is niet bang voor concurrentie. ,,Dit is een stimulans voor de paardensport. Het betekent meer paarden en meer paarden leidt weer tot meer koersen.”


Paardenmatchmaker overspoeld door zoekende ruiters en speurende ponyfokkers: 'Soks is gewoan harstikke leuk en goed foar de hynstesport en fokkerij'

08-06-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - De ‘datingsite’ Eigenaar zoekt Ruiter wordt overspoeld door aanvragen. Koppelaars brengen amazones die verlegen zitten om een geschikt paard in contact met eigenaren die hun dier meer willen aansporen. Ze hielpen al een kleine veertig paarden aan de perfecte match. Ruiter blij, eigenaar happy, pony onder de pannen.


Beroemde paardentrainer in VS twee jaar geschorst na dopingzaak

03-06-2021 - 0 reacties Paardentrainer Bob Baffert, een van de meest succesvolle trainers in de Amerikaanse racegeschiedenis, mag twee jaar lang geen paarden inschrijven voor de Kentucky Derby.


Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig

22-05-2021 - 0 reacties De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Bij gebrek aan maatregelen kiest een aantal mensen uit deze sector ervoor om camera’s te plaatsen en een geweer aan te schaffen. Veel paardenhouders vinden dat de wolf niet thuishoort in ons land.

De LTO vroeg zijn leden onlangs vragen te beantwoorden over de wolf. Ongeveer vijfhonderd land- en tuinbouwers uit het hele land, waarvan 13 procent uit Brabant, namen de moeite te reageren. Iets minder dan de helft van de deelnemers weet dat er ooit minstens één wolf is gesignaleerd in het gebied van hun paardenhouderij. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen door wolven te grazen genomen.

Al paarden gedood en verwondEen tiende van de paardenhouders die meededen aan het onderzoek, heeft daadwerkelijk problemen ondervonden. Zo zijn er al dieren gewond of zelfs doodgebeten. Verder moeten dieren binnen gehouden worden om erger te voorkomen wat onder meer tot extra kosten leidt. Voor de dieren is dit evenmin prettig, omdat ze graag buiten verblijven.

Het oprukken van de wolf (in Brabant vooral in de Peel en de Kempen) leidt ook tot angstgevoelens. Die zijn merkbaar bij zowel paardenhouders als hun dieren. Veel respondenten zijn vooral bang dat paarden uitbreken (en los over de weg gaan lopen) en/of gestrest raken. Ook zijn ze bang voor het welzijn voor jonge dieren wanneer die niet constant onder toezicht staan.

Regelgeving schiet tekortDe paardenhouders zijn ook bezorgd over de veiligheid van andere dieren en kinderen. Ze balen verder van tekortschietende regelgeving. Zolang die onbevredigend is, nemen paardenhouders zelf het heft in handen.
Simpel door de dieren op stal te houden of om wolfwerende omheiningen te plaatsen. Andere maatregelen: paarden ’s nachts binnen houden, de buurt informeren, infraroodcamera’s plaatsen en/of een geweer aanschaffen.

'BIJ12 onbekend en onbemind'Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar ze terechtkunnen om meer informatie te krijgen over preventieve maatregelen of een vermoedelijke aanval van een wolf. Dat kan bij BIJ12, dat provincies adviseert bij maatregelen tegen de wolf. Paardenhouders die er wel ervaring mee hebben opgedaan, beklagen zich erover dat de schade door BIJ12 niet optimaal wordt afgehandeld. Een dierenarts zou sneller en beter werk kunnen verrichten, zo kwam uit de peiling naar voren.
Gedupeerden kunnen overigens ook terecht bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Uiteraard kan er een beroep worden gedaan op de LTO, die in de uitkomsten van de enquête een teken ziet dat de zorgen in de paardenhouderij over de wolf serieuzer moeten worden genomen.
Test je kennis over de wolf in Brabant in onze WolvenQuiz:
LEES OOK:
Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: 'Ik heb mijn vakantie al geboekt'


Opgevangen paarden in Stadskanaal kunnen blijven leven dankzij giften

07-05-2021 - 0 reacties De noodkreet van Anne van Lith van De Dierenpiramide in Stadskanaal heeft effect gehad: in korte tijd heeft zij voor 14.000 euro aan giften binnengekregen.


Grote grazers in Oostvaardersplassen zonder vergunning afgeschoten

23-04-2021 - 0 reacties In de Oostvaardersplassen zijn konikpaarden en heckrunderen afgeschoten zonder dat daarvoor de juiste papieren waren geregeld. Omroep Flevoland meldt dat de provincie voor het afschieten een aparte opdracht had moeten geven aan Staatsbosbeheer, maar uit stukken van de Omgevingsdienst OFGV blijkt dat dat niet is gebeurd.
Begin dit jaar werd de kwestie aangekaart door stichting Stamina, die zich inzet voor de dieren in natuurgebieden. Volgens de stichting is er geen goede juridische basis voor het afschieten van de paarden en runderen. In afwachting van een oordeel van de Omgevingsdienst van de provincie werd het afschieten stopgezet.
Verantwoordelijk gedeputeerde Smelik zei in februari dat de papieren wel degelijk goed geregeld waren, maar moet daar van terugkomen nu blijkt dat Staatsbosbeheer in overtreding was.
Edelherten
Het afgelopen half jaar zijn zeker 150 konikpaarden en tientallen heckrunderen afgemaakt. In het provinciehuis worden de papieren nu alsnog geregeld, zodat er na het broedseizoen weer dieren kunnen worden afgemaakt.
Het doodschieten van edelherten ging afgelopen winter gewoon door, omdat daarvoor andere regels gelden. Vorige winter lag het afschieten van edelherten eveneens lange tijd stil, omdat de rechtbank vond dat het beleid niet goed was onderbouwd. De Raad van State draaide het verbod terug.
Te weinig eten
Het dierenwelzijn in de Oostvaardersplassen leidt de afgelopen jaren tot emotionele discussies. De populaties in het gebied werden steeds groter en met name in de winter was er niet altijd genoeg eten voor de dieren. Twistpunt was onder meer of de dieren wel of niet moeten worden bijgevoerd.
Staatsbosbeheer bepaalde vorig jaar dat er in het gebied ruimte is voor zo'n 1100 grote grazers. Daarbij gaat het om vijfhonderd edelherten en zeshonderd runderen en paarden.


Grote brand in stal in Bemmel: acht paarden en veulen van 5 dagen oud veilig

20-04-2021 - 0 reacties BEMMEL - In een paardenstal in Bemmel is dinsdagmiddag brand uitgebroken. Alle paarden die in de stal aan Het Nevelveld stonden zijn op tijd gered, laat een woordvoerder van de brandweer weten.