Paarden

Volg al het nieuws over Paarden, een van de 18505 onderwerpen op Nieuwsgrazer. Word ook lid van de dagelijkse Paarden nieuwsbrief.

Paarden nieuws

Mieke Theunissen nieuwe secretaris Sectorraad Paarden

17-01-2022 - 0 reacties Per 1 januari van dit jaar is het secretariaat van de Sectorraad Paarden overgenomen door LTO Nederland. Sinds 2019 werd deze functie ingevuld vanuit de KNHS.


Illegale manege in Winterswijk kan na legalisatie aan de slag met oplossing weglekkende paardenpis

06-01-2022 - 0 reacties WINTERSWIJK - De eigenaren van een manege aan de Jachthuisweg in Winterswijk gaan zo snel mogelijk maatregelen nemen, om te voorkomen dat urine van paarden nog langer weglekt in een naburig bosperceel.


Super gelantenteerde jonge paarden kapot gereden

29-12-2021 - 0 reacties Je kent ze wel; super getalenteerde paarden die de ene rubriek na de andere winnen om vervolgens van het toneel te verdwijnen. In de wandelgangen horen we vaak al snel een conclusie: ‘Kapot gereden’.


Even voorstellen: Danner

26-12-2021 - 2 reacties Peter Danner en ben sinds november 2021 met pensioen. Samen met mijn zoon hebben we al enkele jaren een oude internationaal 423 traktor, die hij op zijn terrein voor zijn 2 hobby paarden gebruikt. Ik hoop bij het form tips te verzamelen die ons kunnen helpen als we tegen mankementen aanlopen met onze traktor. Zodat we het kunnen herstellen en weer fijn gebruik kunnen blijven maken met behulp v.d. de hef-sleep-grondbak van dit geweldige werkpaardje.


Stichting Manegepaardenpensioenfonds vangt 70e paard op en doet mee aan Christmas Challenge

19-12-2021 - 0 reacties De Stichting Manegepaardenpensioenfonds vangt sinds 2003 oude manegepaarden op. Paarden uit heel Nederland en België krijgen daar hun fijne oude dag. Dit jaar doen ze weer mee aan de Christmas Challenge om geld op te halen voor de verzorging van de paarden.


Millstream: ondernemende familie

14-12-2021 - 0 reacties In het gebied de Molenbeek in Bergen op Zoom runt de familie Snepvangers haar bedrijf met melkkoeien en paarden.


Even voorstellen: Morten

10-12-2021 - 5 reacties Martijn van uem
Heb paarden en paar geiten. Voor klusjes in de rijbak en wei heb ik een ford dexta


Paardenstal vat vlam in Velden: pony's en paarden gered

06-12-2021 - 0 reacties De brandweer is zondagavond uitgerukt voor een brand in een paardenstal in Velden.


Uitbraak vogelgriep Zeewolde en Grootschermer: Maatregelen voor paardenhouderij

02-11-2021 - 0 reacties Sinds 26 oktober is een beperkingszone rondom een pluimveebedrijf in Zeewolde ingegaan vanwege vogelgriep. 30 oktober werd ook bij een pluimveebedrijf in Grootschermer vogelgriep vastgesteld. Vogelgriep is een aangifteplichte dierziekte. Als er een uitbraak van vogelgriep is op een locatie met meer dan 50 vogels wordt er naar Europese regelgeving een aantal maatregelen genomen. Zo wordt er een beperkingszone ingesteld rondom het besmette bedrijf. Binnen de beperkingszone (10 km gebied) rondom dat bedrijf wordt onder andere een vervoersverbod ingesteld dat betrekking heeft op pluimvee, eieren, mest en strooisel.Maatregelen paardenhouderijVoor de paardenhouderij geldt momenteel het volgende: - Paarden mogen worden vervoerd zolang deze niet op een locatie staan met vogels. Als dat wel het geval is, gelden er beperkingen en mag dat alleen met een goedgekeurd hygiëneprotocol (zie de website van de NVWA: Hygiëneprotocollen vogelgriep hier).Houdt de website van de Rijksoverheid goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.Bron: SectorraadpaardenFoto:...


Zo vindt de Zuidlaardermarkt dinsdag plaats: paarden op afstand, polsbandjes bij de hand

18-10-2021 - 0 reacties In een afgeslankte vorm, maar toch: Zuidlaren viert dinsdag de Zuidlaardermarkt. Deze keer met polsbandjes. De paarden blijven voor het publiek op afstand.


Martien Verboord: “Paarden moeten de wow-factor hebben”

03-10-2021 - 0 reacties Onlangs werd Martien Verboord Nederlands Kampioen meerspannen. De Brabander is jarenlang bijzonder succesvol. “Ik wil alleen paarden die net als ik willen winnen.”TopsportTwee paarden nagenoeg synchroon laten lopen, dat is een grote uitdaging. Als dat lukt, zoals met Jonkheer en El Nino, levert dat fantastische prestaties op: al een paar jaar staat Verboord zowel met de twee- als de eenspannen op de hoogste tree van het ereschavot. “Mijn paarden stralen kracht uit, willen showen. Tegelijkertijd is het topsport. Binnen tien minuten moeten ze alles geven wat ze hebben. Mentaal is dat zwaar, ook voor mij.” Gouden koppelJonkheer en El Nino is letterlijk en figuurlijk een gouden koppel. Je zou denken: dat koester je jarenlang. Maar dat is niet het geval. “Ik werk ze naar de top toe. Daarna verkoop ik ze. Meestal gaan ze internationaal. Italië, de Verenigde Staten. Ik doe regelmatig zaken met de Amish.” Deze orthodox protestantse geloofsgemeenschap heeft het moderne leven niet omarmd, maar doet al haar werk met paarden. Nooit zekerheid De opvolgers zijn al in Vlijmen gestald. Over een paar jaar moeten zij de jury imponeren. Maar daar gaat nog een lange weg aan vooraf. “Als het al zover komt”, zegt Verboord. “Zekerheid heb je nooit. Daardoor blijft mennen na 55 jaar nog altijd een uitdaging.”Lees hier het hele interviewBron: Brabants DagbladFoto: Digishots...


Zeven paarden dood door blikseminslag: ‘Ik denk dat ze in één klap overleden zijn’

30-09-2021 - 0 reacties Door blikseminslag zijn woensdagmiddag in Maarheeze zeven paarden gestorven. ,,Alsof er een huis in brand stond, zó groot waren de bliksemschichten”, vertelt Jack Ogier.


Frankrijk: Twaalf paarden overleden na vergiftiging door plant

30-09-2021 - 0 reacties Vorige week zijn in het Franse Aigues-Mortes twaalf paarden overleden door vergiftiging. De oorzaak? De adonisplant, uit de ranonkelfamilie, die teruggevonden is in het hooi. “Vreselijke symptomen”De adonisplant is een klein, rood plantje met zwarte vruchten. De plant is vooral gevaarlijk voor paardachtigen. Vijftig à zestig gram volstaan al om een paard te vergiftigen. In Aigues-Mortes verloor een paardenhouder zo twaalf van zijn veertig paarden. Eigenares Diana Gré vertelt: “We zijn geschokt door hoe erg de symptomen waren.” Pijn, geen eetlust, het stilvallen van de spijsvertering, diarree, blauwachtige slijmen, neurologische problemen, hartproblemen en oogproblemen: de manier waarop de vergiftiging zich manifesteert kan verschillende vormen aannemen. Er bestaat geen behandeling.“Langetermijngevolgen proberen na te gaan”Dierenarts Claire Meyer, die ter plaatse kwam, heeft haar uiterste best gedaan om te paarden zo goed mogelijk te helpen. “Voor vier paarden is het nog afwachten en een paard is een medisch mirakel. We begrijpen niet goed hoe het kan dat hij het heeft overleefd. De rest van de kudde is stabiel en de paarden beginnen weer normaal te eten. De gifstoffen hebben de paarden hard getroffen. We gaan nu de troponines (eiwit dat er normaal voor zorgt dat de hartspier kan samentrekken) onderzoeken om te zien wat de gevolgen zijn voor het hart van de paarden, omdat we hebben geconstateerd dat het gif in hoge mate inwerkt op het hart. We zullen proberen om na te gaan wat de langetermijngevolgen zijn. In de kudde stonden ook twee merries die zes maanden drachtig zijn. Voor zover we weten gaat het goed met de ongeboren veulens, maar we kunnen over vijf maanden nog voor verrassingen komen te staan.”“Heel uitzonderlijk”Gilbert Gault, een dierenarts die gespecialiseerd is in natuurlijke gifstoffen zegt: “Dergelijke incidenten met giftige planten zijn uitzonderlijk. Dierenartsen zien ze niet vaak. De adonisplant was na het midden van de 20ste eeuw bijna niet meer te vinden, onder meer door het gebruik van herbiciden. Die worden sinds de jaren ‘80 minder gebruikt en onze landbouwtechnieken hebben meer respect voor de natuur en de biodiversiteit. De adonisplant komt dus wee vaker voor, zeker sinds 2010.”PreventieIn 2013 stierven twee pony’s vlakbij Toulouse aan een soortgelijke vergiftiging en twaalf paarden stierven eraan in de Luberonstreek. Volgens Gault komt de adonisplant vooral voor in een groot stuk van Zuid-Frankrijk. Aangezien er geen remedie is, moeten preventieve maatregelen getroffen worden, zoals het controleren van de velden voor ze gemaaid worden. Hij zegt: “De verse plant heeft een hele slechte smaak. Paarden zullen ervan proeven, maar ze daarna laten staan. Ze eten bijvoorbeeld ook geen verse boterbloemen, die van dezelfde soort zijn als de adonisplant.” Hooi waarin gedroogde adonis zit, kan wel veilig gegeten worden door bijvoorbeeld koeien. Bron: Grand Prix ReplayFoto: Wikipedi...


Bliksem doodt zeven paarden: 'Ik wist meteen dat het mis was'

30-09-2021 - 0 reacties Aan de manier waarop de paarden gistermiddag tijdens een felle bui door de wei stormden, zag Sjaak Ogier direct dat er iets niet in de haak was. "Als het begint te regenen en te hagelen, lopen ze altijd zover als ze kunnen en gaan ze met hun achterwerk naar de regen staan. Maar dit keer liepen er opeens weer paarden terug. Alle kanten op. Dat doen ze nooit."


Ouderwetse drukte bij Roder Paardenmarkt zonder vergunning

29-09-2021 - 0 reacties Met zo’n 200 paarden en veel bezoekers, kan men in Roden terugkijken op een geslaagde markt Hoewel er officieel geen vergunning werd afgegeven voor de traditionele Paardenmarkt op ‘Rodermarktdinsdag’, was er toch sprake van drukte nabij de Brink in Roden. In totaal stonden zo’n 200 paarden te trappelen in het dorp, schrijft RTV Drenthe.Geen vergunningDe gemeente Noordenveld gaf dus geen vergunning af voor de markt. Tezamen met andere activiteiten zoals het ‘Peerdjerennen’, de warenmarkt en de Jaarbeurs van het Noorden, werd de activiteit in de ban gedaan door de gemeente. Toen bleek dat enkele enthousiastelingen de markt wél wilden organiseren, gaf de gemeente aan dit oogluikend toe te staan.Van heinde en verreMet een mooie aanvoer van het aantal paarden, veel handen en een mooi aantal bezoekers, konden marktmeesters Albertus Lieffering en Egbert de Rink tevreden naar het geheel kijken. “Het is mooi dat we dit weer kunnen faciliteren”, stelt De Rink vast. “Aan de andere kant is het jammer dat we niet meer kunnen doen. Maar een warenmarkt is gewoon lastiger op te zetten. Daar staan de kramen nog veel meer op elkaar en krijg je nog meer drukte.”De Rink zag hoe paardenliefhebbers van heinde en verre naar Roden komen. Handelaren die in het Duits hun waar aanprijzen, zijn alomvertegenwoordigd. “De sfeer zit er goed in”, sprak De Rink. “We zijn zeer tevreden over de markt.”OntmoetingToon Paap, paardenhandelaar uit Delft, is blij dat de Paardenmarkt in Roden weer doorgaat. “Ik kom hier in principe ieder jaar. Dat geldt ook voor de Zuidlaardermarkt, daar ga ik binnenkort ook weer heen. Het mooie is dat je elkaar hier weer ontmoet. We hebben bijna twee jaar stilgezeten en weinig contact gehad. Hier zie je alle bekende gezichten uit de paardenwereld weer.”De excentrieke handelaar heeft het paard dat hij vanmiddag meebracht al verkocht. “Zelf zoek ik tuigpaarden. Tot nu toe heb ik nog niet echt iets gezien, maar misschien komt dat nog.”Bron: RTV DrentheFoto: Digishot...


Ploegen met paarden en oude trekkers bij Borg Verhildersum in Leens

28-09-2021 - 0 reacties Het land bij Borg Verhildersum in Leens wordt zaterdag winterklaar gemaakt door vrijwilligers. Het ploegen van de vette klei gaat met man en paard, zoals het vroeger ging. Ook worden historische trekkers ingezet.


Paardenmarkt Zuidlaren dit jaar in aangepaste vorm

25-09-2021 - 0 reacties De Zuidlaarder paardenmarkt op dinsdag 19 oktober gaat dit jaar door! Maar wel in aangepaste vorm. Dat heeft de gemeente Tynaarlo die de markt organiseert besloten. De paardenmarkt begint om 06.00 uur op de gebruikelijke plek in het dorp. Markt in aangepaste vorm De voornaamste aanpassingen houden in dat er géén export plaatsvindt vanaf de markt en dat er géén vrije balies zijn voor handelaren die op de bonnefooi met paarden naar Zuidlaren komen. Ook wordt er een register bijgehouden. Dit betekent dat de aangeboden paarden allemaal gechipt moeten zijn. Ten slotte weert de organisatie het publiek zoveel mogelijk van het marktterrein. Dit om doorstroming te bevorderen en ervoor te zorgen dat men afstand tot elkaar kan houden. Organisatie steekt haar nek uit voor de handelaren Burgemeester Marcel Thijsen vertelt dat hij graag zijn nek uitsteekt voor de paardenhandel. “De paardenmarkt in Zuidlaren is namelijk niet alleen folklore. Ze heeft een belangrijke economische functie voor de sector. Na een jaar van afwezigheid wil ik de markt dan ook graag organiseren. Maar we hebben nog steeds te maken met de coronamaatregelen: regels vanuit het Rijk die ook voor onze markt gevolgen hebben. We moeten zorgen voor ruimte en doorstroming.”BegripDaarom moet de aanvoer van paarden beheersbaar zijn en op voorhand bekend. Voor de organisatie aanleiding om alleen de vaste handelaren die in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente welkom te heten op de markt. Thijsen snapt dat dit besluit voor veel handelaren een teleurstelling zal zijn. “Tegelijkertijd hopen we ook op hun begrip. We kunnen het op dit moment niet anders organiseren en we moeten er samen een succes van maken. We gaan in stapjes terug naar normaal en ik vertrouw er op dat de markt volgend jaar weer als vanouds zal zijn.”Overzicht aanpassingen 2021 Geen vrije baliesEr is op de markt alleen plaats voor de vaste handelaren die tijdens de laatste editie van de markt in 2019 geregistreerd stonden bij de gemeente. Zij hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen om hun paarden te komen verhandelen. De organisatie kan handelaren die op de bonnefooi naar Zuidlaren komen helaas niet toelaten en is genoodzaakt deze terug te sturen. Geen exportHet is niet mogelijk om paarden te exporteren vanaf de Zuidlaardermarkt. In- en uitslagregisterEr wordt een register bijgehouden op de markt. Dit betekent dat alle paarden gechipt moeten zijn.De organisatie weert publiek van de paardenmarkt. Zo krijgen handelaren en potentiële kopers de ruimte op het marktterrein. Het publiek kan ook van buiten de omheining de sfeer goed proeven en een indruk krijgen van de paarden en de handel.Bron: Persbericht ...


Landbouwminister Schouten voelt weinig voor landelijke aanpak van 'sluipmoordenaar' Jacobskruiskruid

15-09-2021 - 0 reacties Landbouwminister Carola Schouten voelt er weinig voor om het oprukkende en voor koeien en paarden giftige Jacobskruiskruid aan te pakken.


Twee shetlandpony’s gedood door wolf in België

13-09-2021 - 0 reacties Er zijn vanochtend twee doodgebeten shetlandpony’s gevonden vlak over de grens in Belgisch-Limburg. Volgens de organisatie Welkom Wolf zijn de dieren het slachtoffer van een wolf. Het is zover bekend de eerste aanval op paarden in België. Volgens Welkom Wolf heeft de Belgische overheid steken laten vallen in het beschermen van kleinvee. ,,Je kan deze eigenaar niets kwalijk nemen.”


Update verwaarloosde paarden Venlo: overige paarden ook in beslag genomen

28-08-2021 - 0 reacties Midden augustus haalde de landelijke inspectiedienst Dierenbescherming tien paarden en een veulen uit barre omstandigheden in een stal in Venlo. Vijf paarden die op dezelfde locatie verbleven waren er iets beter aan toe en konden op dat moment niet in beslag worden genomen. Deze vijf paarden zijn ondertussen ook opgehaald, omdat er niks aan de leefomstandigheden is veranderd, zo meldt Meldpunt 144. Controle“Door middel van bestuursrecht werden er duidelijke maatregelen opgelegd aan de eigenaar van de paarden; De leefomgeving en verzorging moesten verbeterd worden. Hierop zou gecontroleerd worden door de LID”, schrijven ze. Bij deze controle bleek dus dat er niks veranderd was aan de situatie. De paarden stonden op een kale stalbodem en kwamen niet buiten, hierom zijn ook deze paarden meegenomen en naar een opvang gebracht. GevolgenEr is nog niet bekend wat de gevolgen voor de eigenaar zijn. Bron: Meldpunt 144/ 1LimburgFoto: DigiShot...