Paard

Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws over Paard. Paard is een van de 17348 onderwerpen op Nieuwsgrazer.

Paard nieuws

Paardenmatchmaker overspoeld door zoekende ruiters en speurende ponyfokkers: 'Soks is gewoan harstikke leuk en goed foar de hynstesport en fokkerij'

08-06-2021 - 0 reacties LEEUWARDEN - De ‘datingsite’ Eigenaar zoekt Ruiter wordt overspoeld door aanvragen. Koppelaars brengen amazones die verlegen zitten om een geschikt paard in contact met eigenaren die hun dier meer willen aansporen. Ze hielpen al een kleine veertig paarden aan de perfecte match. Ruiter blij, eigenaar happy, pony onder de pannen.


Paardenhouders wapenen zich tegen wolf: maatregelen hard nodig

22-05-2021 - 0 reacties De wolf heeft een nieuw prooi op het oog: het paard. Dat blijkt uit de zorgen die leden van de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO) hebben geuit in een enquête. De opmars van het roofdier bezorgt ook de belangenorganisatie zelf hoofdbrekens, omdat er geen beleid is om paardenhouders te beschermen.
Bij gebrek aan maatregelen kiest een aantal mensen uit deze sector ervoor om camera’s te plaatsen en een geweer aan te schaffen. Veel paardenhouders vinden dat de wolf niet thuishoort in ons land.

De LTO vroeg zijn leden onlangs vragen te beantwoorden over de wolf. Ongeveer vijfhonderd land- en tuinbouwers uit het hele land, waarvan 13 procent uit Brabant, namen de moeite te reageren. Iets minder dan de helft van de deelnemers weet dat er ooit minstens één wolf is gesignaleerd in het gebied van hun paardenhouderij. De afgelopen jaren zijn al tientallen schapen door wolven te grazen genomen.

Al paarden gedood en verwondEen tiende van de paardenhouders die meededen aan het onderzoek, heeft daadwerkelijk problemen ondervonden. Zo zijn er al dieren gewond of zelfs doodgebeten. Verder moeten dieren binnen gehouden worden om erger te voorkomen wat onder meer tot extra kosten leidt. Voor de dieren is dit evenmin prettig, omdat ze graag buiten verblijven.

Het oprukken van de wolf (in Brabant vooral in de Peel en de Kempen) leidt ook tot angstgevoelens. Die zijn merkbaar bij zowel paardenhouders als hun dieren. Veel respondenten zijn vooral bang dat paarden uitbreken (en los over de weg gaan lopen) en/of gestrest raken. Ook zijn ze bang voor het welzijn voor jonge dieren wanneer die niet constant onder toezicht staan.

Regelgeving schiet tekortDe paardenhouders zijn ook bezorgd over de veiligheid van andere dieren en kinderen. Ze balen verder van tekortschietende regelgeving. Zolang die onbevredigend is, nemen paardenhouders zelf het heft in handen.
Simpel door de dieren op stal te houden of om wolfwerende omheiningen te plaatsen. Andere maatregelen: paarden ’s nachts binnen houden, de buurt informeren, infraroodcamera’s plaatsen en/of een geweer aanschaffen.

'BIJ12 onbekend en onbemind'Iets meer dan de helft van de ondervraagden weet niet waar ze terechtkunnen om meer informatie te krijgen over preventieve maatregelen of een vermoedelijke aanval van een wolf. Dat kan bij BIJ12, dat provincies adviseert bij maatregelen tegen de wolf. Paardenhouders die er wel ervaring mee hebben opgedaan, beklagen zich erover dat de schade door BIJ12 niet optimaal wordt afgehandeld. Een dierenarts zou sneller en beter werk kunnen verrichten, zo kwam uit de peiling naar voren.
Gedupeerden kunnen overigens ook terecht bij het wolvenmeldpunt van Wolven in Nederland. Uiteraard kan er een beroep worden gedaan op de LTO, die in de uitkomsten van de enquête een teken ziet dat de zorgen in de paardenhouderij over de wolf serieuzer moeten worden genomen.
Test je kennis over de wolf in Brabant in onze WolvenQuiz:
LEES OOK:
Wolf bijt 25 schapen dood op Kalmthoutse heide, vlakbij Brabant
Eindelijk hulp voor schapenhouder Hans: 'Ik heb mijn vakantie al geboekt'


Megaschorsing na bizarre incidenten: springruiter gaf zijn paard elektrische schokken

23-04-2021 - 0 reacties De Amerikaanse springruiter Andy Kocher heeft voor een flinke rel gezorgd in de paardensport. Hij heeft een enorme schorsing aan zijn broek gekregen, om een wel héél bizarre reden.


Dit paard troost kankerpatiënten in ziekenhuis van Calais: ‘Hij blijft soms bij hen tot op het einde’

11-04-2021 - 0 reacties Ooit liep hij dressuurwedstrijden, maar sinds enkele jaren spendeert het paard Peyo zijn tijd in een Frans ziekenhuis waar hij stervende patiënten troost en steun biedt. Soms helemaal tot op het einde. Een aangrijpend beeld van het dier terwijl het de 24-jarige Marion en haar zoontje troost, is genomineerd voor de World Press Photo-wedstrijd, die de beste journalistieke beelden van het jaar bekroont.


Paard dood na landing luchtballon: Sky Promotions moet 15.000 euro betalen

03-03-2021 - 0 reacties TILBURG - Een paard dat op de vlucht sloeg voor een landende luchtballon, is in paniek zo zwaar gewond geraakt dat het dier is afgemaakt. Dat stelt althans de eigenaar van het paard, die bij de rechter gelijk kreeg. Het Tilburgse Sky Promotions moet bijna 15.000 euro betalen.


Sensor laat paard beter presteren: ‘Er kan méér met die teugels’

18-11-2020 - 0 reacties HAPERT - Hoe bestuur je zo'n zeshonderd kilo aan paard? Met je benen, handen en teugels natuurlijk. Maar alle extra hulp is welkom. Een sensor voor in de teugels, ontworpen in Eindhoven, moet het leven van een ruiter wat vergemakkelijken.


Amazone Saskia Meinema verloor ‘Friese koning’ Karsten, maar geeft olympische droom niet op

08-11-2020 - 0 reacties Karsten van de Oostwal was voor amazone Saskia Meinema uit Driezum veel meer dan een paard. Vorig jaar maakte ze met de Friese hengst de emotioneel beladen overstap naar de para-dressuur. Dan zakt Karsten tijdens het NK plotseling in elkaar...


Administratieve fout: tóch €7500 voor dood paard

22-10-2020 - 0 reacties AMSTERDAM - Als je je verzekeringspremie niet betaalt, vervalt je dekking. Maar de verzekeraar moet dan wel twee aanmaningen sturen, en heel duidelijk maken wanneer de premie uiterlijk binnen moet zijn. Een verzekeraar die hier slordig mee was, moet nu toch €7500 betalen voor een dood paard.


'Pleiten voor omgekeerde bewijslast bij schade zoutwinning is trekken aan dood paard'

21-10-2020 - 0 reacties ASSEN - Een goede schaderegeling bij zoutwinning in Drenthe is noodzakelijk, maar pleiten voor omgekeerde bewijslast is trekken aan een dood paard.


Drama bij manege in Mariënheem: meisje (12) raakt zwaargewond bij val van paard

19-10-2020 - 0 reacties MARIËNHEEM - Een 12-jarig meisje is zwaargewond geraakt bij een val van een paard bij een manage aan de Nijverdalseweg in Mariënheem.


Dierenbeul mishandelt paard in Amersfoort: geslachtsdeel ernstig verwond

23-09-2020 - 0 reacties Een paard is ernstig mishandeld in Park Schothorst in Amersfoort. Het dier heeft een ernstige verwonding aan het geslachtsdeel.


Paard overleden tijdens tweede dag NK dressuur

18-09-2020 - 0 reacties Op de tweede dag van het NK dressuur in Ermelo is een paard overleden. Het gaat om het dier Karsten van de Oostwal, een gezond wedstrijdpaard dat uitkwam in de para-dressuur.


Paard op manege in Alphen heeft besmettelijke paardenziekte

03-09-2020 - 0 reacties Bij een paard van de manege Hippisch Centrum Zeegersloot in Alphen aan den Rijn is de besmettelijke paardenziekte droes geconstateerd. Dat meldt de manege in een bericht op Facebook.


Verwaarloosde paarden zorgen voor ophef in Haarsteeg, filmpje van auto die dood paard wegsleept

04-06-2020 - 0 reacties Een filmpje waarop te zien is hoe een dood paard achter een auto wordt weggesleept. Bij andere paarden en pony’s kun je de ribben tellen. Het filmpje veroorzaakt veel ophef in Haarsteeg in de gemeente Vlijmen. De Dierenbescherming is op de hoogte van de situatie.
Kijk hier naar de beelden van de paarden in de wei in Haarsteeg:
Karen Gevers heeft paarden in een wei staan die grenst aan het terrein waar deze dieren staan. “Het is verschrikkelijk om te zien. Een paar weken geleden lag er nog een dood veulen in de wei. Hij laat zijn dieren gewoon dóódgaan.”

De wei en de dieren zijn van een inwoner van Haarsteeg. Het is niet de eerste keer dat hij met verwaarlozing of mishandeling van dieren in verband wordt gebracht. Een paar jaar terug werden honden van hem afgenomen die hij verwaarloosde.
En dat was volgens buurtbewoners niet de enige keer. Karen vertelt: “Aan de Priemsteeg heeft hij ook dieren lopen. Daar zag ik geiten met ontstoken ogen, struisvogels met gaten in het lijf. En in Elshout, heeft hij ook een wei gehad. Daar gingen ganzen en herten dood.”

Dierenbescherming De Dierenbescherming is op de hoogte van de zorgen die er leven. De organisatie zegt dat de man ‘een bekende’ is die vaker op het randje balanceert van wat is toegestaan en soms net er overheen. “Je zou soms willen dat je kon bepalen dat dit soort mensen gewoon geen dieren meer mogen houden”, zegt een woordvoerder, “maar zo werkt het helaas niet.” Wel komt er later donderdag een inspecteur langs om poolshoogte te nemen.

Woensdagavond liep de situatie even uit de hand. Boze en bezorgde buurtbewoners verzamelden zich bij de wei en bij het woonhuis van de eigenaar. Ook de politie kwam erbij. De ophef ontstond nadat eerder op de dag het filmpje online kwam waarop de magere paarden te zien waren.
Dat filmpje werd gemaakt door Iwan van Dun. “Ik werd getipt door een van de mensen uit de buurt”, vertelt hij. “En toen ik daar aan kwam, zag ik hoe erg het was. Er lag een dode merrie in de wei met het veulen er een beetje verdwaasd bij. De helft van de dieren loopt kreupel. De wei is niet eens meer een wei te noemen.”

Karen Gevers is blij met alle ophef. “Eindelijk. Ik hoop dat het nu eens stopt. Dat die man dit niet meer mag doen.”
De politie komt later deze donderdag met een reactie. Ook de eigenaar zelf was op moment van schrijven nog niet bereikbaar voor commentaar.


Paard langs autoweg weggehaald: 'Wil je niet tegenkomen met 100 per uur'

29-05-2020 - 0 reacties Een opmerkelijk tafereel vrijdagochtend vroeg, langs de provinciale weg N368 ter hoogte van Wedde. Daar liep een paard in de berm. 'Die wil je niet tegenkomen als je met honderd per uur langsrijdt.'


Het dilemma van Rutte: hoe houd je een paard in bedwang zonder teugels

18-05-2020 - 0 reacties Het kabinet laat de teugels vieren. Dinsdag hoort Nederland naar alle waarschijnlijkheid dat de aangekondigde versoepelingen per 1 juni gewoon doorgaan. Mogelijk zelfs enkele dagen eerder, vanwege het Pinksterweekeinde.


Boer Zoekt Vrouw: de verlossing van de Vera's (de boeren komen er makkelijk af)

20-04-2020 - 0 reacties Bedenkt Annemiek zich nog? Krijgt ze op het állerlaatste moment - als Erik zijn rolkoffertje al achter in de auto geschoven heeft - toch een rebels inzicht? Een klap in het gezicht van Cupido? Werpt de eenzame, jonge boerin haar angsten en twijfels van zich af en rent ze dwars door de stal achter deze vriendelijke jongeman aan, die zo graag met haar te voet en te paard het leven tegemoet wil treden?


Steven na logeerweek bij BZV-Annemiek uit Tynaarlo: 'Trekken aan dood paard, zonde van mijn energie'

30-03-2020 - 0 reacties Miljoenen kijkers van Boer Zoekt Vrouw zagen gisteren hoe de openhartige Steven afgewezen werd door de 25-jarige Drentse boerin Annemiek. Direct nadat hij weggestuurd was, zei hij voor de camera dat hij vreesde tijdens zijn verblijf toch te weinig van zichzelf te hebben laten zien. In de webserie van het NPO 1-programma vertelt hij dat hij in de auto terug naar huis al andere gedachtes had.


Op hol geslagen paard komt om het leven in Breda

15-03-2020 - 0 reacties Een paard is zondag aangereden en overleden op de Terheijdenseweg in Breda. Het dier liep met zijn eigenaresse over het fietspad langs de weg, maar schrok van een auto en ging er vandoor. Het dier raakte op de weg, gleed uit en werd fataal geraakt door een auto die net aan kwam rijden. De auto liep blikschade op, de bestuurder kwam met de schrik vrij.


'Zo verbouwereerd dat ik helemaal niet heb nagedacht over namen', paard Heeswijk bevalt van tweeling

06-03-2020 - 0 reacties "Ik kan het nog steeds bijna niet geloven", vertelt Annelies van den Broek. In haar stal in Heeswijk-Dinther beviel donderdag een paard van een tweeling. Dat komt bijna nooit voor.