Fokkerij

Fokkerij is vaak in het nieuws. Nieuwsgrazer verzamelt al het nieuws omtrent Fokkerij en biedt dit aan via de website en de dagelijkse nieuwsbrief.

Fokkerij nieuws

Fokkerij wil meer tijd voor hoornloosheid

06-06-2021 - 35 reacties LEEUWARDEN - Na de Tweede heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met aanpassingen van de Wet Dieren. Die houden onder meer in dat kalveren niet meer onthoornd mogen worden. Landbouworganisaties vinden dat onwerkbaar. Ze zien meer heil in het fokken van hoornloze koeien. ,,Maar geef ons wel de tijd.”


Nertsenbedrijven preventief ruimen of niet?

27-08-2020 - 0 reacties In Nederland is het coronavirus op nog 3 nertsenfokkerijen vastgesteld. Het gaat om een boerderij met 13.500 dieren in Vlierden, een fokkerij met 5000 dieren in De Rips en een bedrijf met 4.000 moederdieren in De Mortel. De dieren worden zo snel mogelijk geruimd. In totaal staat de teller nu op 41 besmette nertsenbedrijven in Nederland, meldde het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid woensdag. Binnenkort beslist de overheid over het al dan niet preventief ruimen. Hoe gaan andere landen ermee om?


Corona vastgesteld bij nertsenfokkerij in Ledeacker, 4500 dieren worden geruimd

15-07-2020 - 0 reacties Opnieuw is het coronavirus vastgesteld op een nertsenfokkerij, ditmaal in Ledeacker, gemeente Sint Anthonis. Het gaat om een bedrijf met 4500 moederdieren. De dieren worden zo snel mogelijk afgemaakt.

Protocollen rondom hygiëne op de nertsenfokkerij worden aangescherpt.
Inmiddels is op 24 nertsenbedrijven in Nederland het coronavirus
aangetroffen. Afgelopen maandag nog werd het coronavirus ontdekt op
een fokkerij in het Aarle-Rixtel.
Daar ging het om 2000 moederdieren.

Op alle 23 bedrijven waar het virus is gevonden, zijn de dieren
inmiddels gedood.

Om verdere verspreiding tegen te gaan heeft het kabinet al een
landelijk vervoersverbod voor nertsen ingesteld. Ook mogen bezoekers
niet meer in de stallen komen. Een bestaand hygiëneprotocol wordt
aangescherpt, melden ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en
Carola Schouten van Landbouw.

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 moeten nertsenhouderijen sowieso met al hun activiteiten stoppen.


Levende nerts bij afval gegooid tijdens ruimen fokkerij, NVWA past werkwijze aan

08-07-2020 - 0 reacties Bij de ruiming van een nertsenfokkerij aan de Scheiweg in Gemert is een nerts levend uit een afvalcontainer gehaald. De nertsen werden vergast omdat er besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. Daarna werden de dode diertjes met een shovel in de container gegooid, waar een medewerker ontdekte dat een van de dieren nog leefde. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde het incident.
Vermoedelijk is de nerts daarna opnieuw vergast. Een woordvoerder van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) erkent dat het diertje nog leefde na de vergassing. Volgens hem is het de eerste keer dat dit gebeurde. Tot nu toe zijn 850.000 nertsen geruimd vanwege besmettingen met het coronavirus.
'Werkinstructies aangepast'"Ook al gaat hem om één nerts, dit hoort niet", aldus de NVWA-woordvoerder. "We hebben daarop de werkinstructies voor het ruimen van de dieren aangepast. Er gaan nu minder nertsen tegelijk in de gassingskist, waardoor we nog beter controleren of alles correct verloopt."
De fokkerij heeft een vergunning voor 12.000 volwassen nertsen. Vermoedelijk zaten er ook veel jongen. Volgens de NVWA zijn de laatste nertsen op het bedrijf inmiddels geruimd.


NVWA heeft meer dan 570.000 nertsen geruimd wegens coronavirus

12-06-2020 - 0 reacties De NVWA heeft de afgelopen dagen meer dan een half miljoen nertsen geruimd bij 13 nertsenfokkerijen. Afgelopen zaterdag werd er voor het eerst een fokkerij geruimd in Deurne. Toen ging het om 1500 nertsen met per stuk zo’n vier of vijf pups. De dieren worden vergast omdat binnen de bedrijven het coronavirus is vastgesteld.


Ruimen nertsen Sint Anthonis in volle gang: ‘Het is een drama meneer. Een drama’

08-06-2020 - 0 reacties De NVWA is dit weekend op vijf nertsenfokkerijen begonnen met het ruimen van dieren. Ook een fokkerij in Landhorst, gemeente Sint Anthonis, was aan de beurt. De dieren worden gedood omdat er besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.


Alle nertsen van fokkerij Deurne gedood

06-06-2020 - 0 reacties In Deurne zijn zaterdag alle nertsen van een nertsenfokkerij gedood. Dat was nodig omdat het coronavirus er had toegeslagen.


'Nertsenfokker staat vossen af aan dierenrechtenorganisatie', zegt Animal Rights

26-05-2020 - 0 reacties Eigenaren van een nertsenfokkerij in Wilbertoord hebben vijf vossen afgestaan aan Animal Rights. Dit meldt deze dierenrechtenorganisatie. Ze stelde vorige week nog dat de vossen illegaal gehouden werden op de fokkerij.
Volgens Animal Rights zaten de dieren in vieze kooien van
gaas en hadden de vossen nog geen vierkante meter aan leefruimte. Bovendien is het bedrijfsmatig
houden van vossen sinds 2008 verboden.

Overgebracht naar veilige locatie"We hebben bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit een handhavingsverzoek ingediend, maar een week later zaten de vossen er
nog steeds hetzelfde bij", aldus Erwin Vermeulen van Animal Rights. De vossen zijn overgebracht naar een veilige locatie waar ze meer ruimte inclusief nachthok met stro hebben. Een dierenarts gaat ze nakijken.

De nertsenfokkerij was niet direct bereikbaar voor commentaar.

L


Besmette nertsenfokker wil zijn bedrijf in Deurne laten ruimen: 'Het risico is te groot'

25-05-2020 - 0 reacties Nertsenfokker Huub Kuijpers uit Deurne maakt zich grote zorgen. Begin mei kregen een aantal van zijn nertsen verschijnselen van het coronavirus. Inmiddels zijn meer dan 160 van zijn dieren besmet. En ook hij en zijn vrouw zijn ziek geworden door de nertsen. Huub vindt het risico van verdere verspreiding inmiddels zo groot, dat hij het liefst zijn nertsen zou laten ruimen.
Het is een drukte van belang op de nertsenfokkerij, want begin mei zijn veel jonge nertsen geboren. Huub: "Dit is de tijd van het jaar dat ik het meest intensief voor mijn dieren moet zorgen. Maar juist nu zijn veel nertsen besmet."
Niet zonder risicoDat de zorg voor zijn dieren niet zonder risico is, is inmiddels pijnlijk duidelijk geworden. Huub en zijn vrouw blijken door de nertsen besmet te zijn met het coronavirus. Huub: "Ik was vooral heel erg moe. Mijn vrouw heeft koorts en keelontsteking gehad. Uit onderzoek van de GGD blijkt dat wij door onze dieren zijn besmet. Onze oudste dochter is ook ziek, maar zij is hoogstwaarschijnlijk door mij of mijn vrouw aangestoken."
Van de 1500 nertsen die Huub op zijn bedrijf houdt, zijn er zo'n 160 moederdieren besmet met het coronavirus. En dan rekent hij de jonkies nog niet mee. Huub: "Ik heb het idee dat het virus op mijn bedrijf veel heftiger verloopt dan op andere bedrijven. Ik zie dagelijks zieke en dode dieren."
Meerdere keren per dag loopt hij van zijn bedrijf naar zijn huis. En daar maakt hij zich zorgen over. "Ja, ik maak me ernstige zorgen. Over mijn dieren en de volksgezondheid. Ik heb het gevoel dat op dit moment ons hele gezin wordt gegijzeld door de nertsen en het bedrijf."
RuimenHuub is zo bang dat het virus zich nog verder zal verspreiden dat hij uit voorzorg zijn bedrijf zou willen laten ruimen. "Het liefst zou ik de nertsen laten ruimen. Maar dat is niet aan mij, daar moet het ministerie over beslissen."
LEES OOK: Eigenaar van fokkerij en zijn vrouw door nerts besmet met corona, ook dochter is ziek


Alarm rond nertsen in de Peel; brandbrief dierenartsen naar minister Schouten

25-05-2020 - 0 reacties BEEK EN DONK/DEURNE - Dierenartsen die regelmatig op besmette nertsenbedrijven in de Peel komen sturen brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten. Ook de nertsenhouders zelf maken zich grote zorgen.

Dierenartsen die regelmatig op besmette nertsenbedrijven in de Peel in Brabant komen sturen een brandbrief naar landbouwminister Carola Schouten. Ook de nertsenhouders maken zich grote zorgen. Vanochtend maakte de minister bekend dat er opnieuw een medewerker van een nertsenfokkerij zeer waarschijnlijk door een nerts besmet met het nieuwe coronavirus. Het is het tweede geval waarbij een dier een mens lijkt te hebben aangestoken.


Melkrobot schat aan informatie voor fokkerij

21-01-2020 - 2 reacties Door de komst van melkrobots is er steeds meer informatie beschikbaar over productieschommelingen van melkkoeien. Koeien met een genetische aanleg voor een stabiele melkproductie hebben vaak ook een genetische aanleg voor een goede uiergezondheid en weinig metabole problemen, zoals slepende melkziekte.


Artificiële intelligentie houdt dieren in de gaten

12-11-2019 - 0 reacties De Nederlandse Universiteit Wageningen krijgt acht miljoen euro ter beschikking om onder andere het welzijn van kippen en varkens te verbeteren met behulp van artificiële intelligentie. “Binnen het onderzoeksprogramma ‘AnIMAL Group sENsor’ ofwel IMAGEN, gaan we onderzoek naar diergedrag combineren met computerwetenschappen om de gezondheid en het welzijn van varkens en kippen te verbeteren”, vertelt programmaleider Piter Bijma, onderzoeker Fokkerij en Genetica aan de Universiteit Wageningen.


CRV meet binnenkort voeropname op grootste schaal ter wereld

09-09-2019 - 0 reacties In 2020 meet CRV van ruim 1.600 koeien de voeropname. De fokkerijorganisatie is ervan overtuigd dat er nog veel te winnen is op het gebied van het verbeteren van de voerefficiëntie via fokkerij.


Fokken voor beter welzijn bij kortsnuitige hondenrassen

13-08-2019 - 0 reacties Korte snuiten (brachycephalie) bij hondenrassenrassen zorgen voor een slechte conditie, ademhalings- en andere problemen. Wageningen University & Research heeft resultaten van looptesten bij de Engelse Bulldog geanalyseerd om te kijken hoe effectief fokkerij kan zijn voor verbetering van het hondenwelzijn. Daaruit blijkt dat alleen uiterlijke criteria opstellen waaraan de honden moeten voldoen nog niet voldoende is voor een snelle verbetering van kenmerken.


Regio-bijeenkomsten "Fokkerij" met barbecue

16-05-2019 - 0 reacties De zomer staat voor Bewust Natuurlijk Luxe in het teken van regionale bijeenkomsten rondom het thema Fokkerij.
Verspreid over het land zijn we welkom op diverse VRB- en BWB-bedrijven, waar iedere veehouder op zijn of haar eigen wijze actief bezig is met natuurlijke geboorten. Naast wat theoretische kennis over fokkerij zullen de lijsten met aanbevolen stieren voor beide rassen toegelicht worden.
Daarna wordt de verdieping gezocht aan de hand van enkele koeien, die opvallen qua bekkenmaten, afstamming en vermogen tot natuurlijk afkalven.


Fokkerij vermindert milieubelasting

03-05-2019 - 0 reacties De Nederlandse fokkerij zorgt ervoor, zonder dat het een primair fokdoel is, dat de milieubelasting van dierlijke producten per jaar met 1 procent daalt. Dit komt doordat er in de fokkerij gestuurd wordt op algehele efficiëntie.


Vlees, eieren en zuivel belasten milieu steeds minder

02-05-2019 - 0 reacties Vlees, zuivel en eieren belasten het milieu steeds minder. Dankzij fokkerij daalt de milieubelasting jaarlijks met 1 procent.


Vlees, eieren en zuivel belasten milieu steeds minder

02-05-2019 - 0 reacties Vlees, zuivel en eieren belasten het milieu steeds minder. Dankzij fokkerij daalt de milieubelasting jaarlijks met 1 procent.


Vlees, eieren en zuivel belasten milieu steeds minder

02-05-2019 - 0 reacties Vlees, zuivel en eieren belasten het milieu steeds minder. Dankzij fokkerij daalt de milieubelasting jaarlijks met 1 procent.


Nederlandse fokkerij verlaagt milieubelasting met 1% per jaar

29-04-2019 - 0 reacties Als indirecte respons bij selectie op het huidige fokdoel daalt de milieubelasting van dierlijke producten jaarlijks met ongeveer 1%. Deze daling wordt dus behaald zonder specifiek op milieukenmerken te selecteren. Dit blijkt uit recent onderzoek van Wageningen University & Research. Daarbij is gekeken naar de vier belangrijkste diersoorten, namelijk vleeskuikens, legkippen, varkens en melkkoeien.